kiligonzales wrote:Govorio sam o problematici. Ipak drzava tu djelatnost, pa i druge moze oblikovati shodno zaradi pojedinaca i dati olaksice onima koji ne zaradjuju dovoljno da bi mogli to voditi sve po ps. Ako mjesecno zaradi 500-600 maraka, kako platiti sve navedeno?
Koliko god se tebi cinio jadnim argument taj sta je drzava pojedincu dala, da bi tek tako uzela od nekoga dio zarade, taj argument stoji jer nekome ko zivi od 500-600 maraka zarade i kome to nije dopunska djelatnost, taj je novac neophodniji nego drzavi. Drzava da zeli zdraviji sistem, smanjila bi birokratski aparat, inovativnije i kreativnije i pametnije vodila svoju ekonomsku politiku, pa i poresku kao dio te politike, poboljsala zakone i uslove, potakla pravdu, stvorila mnostvo olaksica mnogima koji bi rado da se ostvare u realnom sektoru, ali ovako jok. Dok neki jedan stranacki guzonja moze da duguje sa svojom firmom koliko ovih 900-njak freelencera i humanitaraca namaknu tim dohotkom preko Paypala samo za vodu drzavi, ovima se guli koza. Jbg, to je inace poznato kao selektivna (ne)pravda, ali koga je to briga.
Tako si ti odlucio, da ti ne ide dobro i da nemas racunicu, malo sutra bi ti to vodio kao djelatnost i drzavi placao porez, ako cemo biti do kraja iskreni, isto tako bi bilo i sa porezom na dohodak. Nebi ti placao nista od navedenog da gomilas minuse.
Nisam freelencer, nemam ti zivaca bas za to ganjanje preko neta i nadmudrivanje. Radim kod privatnika i sada rijedje nego prije radimo za strance.
Iskljucivo zivimo od domacih klijenata.
sto se tice mene, u pravu si.... da ne mogu zaraditi dovoljno kao obrtnik, radio bih kao fizicko lice po ugovoru o djelu. ali i takav rad nikoga ne amnestira od obaveze placanja poreza.
kad sam se osamostalio, radio sam manjim dijelom kratko vrijeme na crno. kad sam vidio da posao ide, prijavio sam se i u potpunosti usao u legalne okvire.
nama nedostaje odgovornosti. pozivamo se na neplacanje poreza kod drugih, a sami necemo da ga placamo. ti budi prvi i uplacuj porez, pa onda slobodno prozivaj druge sto ne placaju i s punim pravom pokreni socijalni bunt.... ali kod nas su "buntovnici" oni koji ni sami nisu preuzeli odgovornost (ranije taksisti, juce "borci" i evo danas i freelanceri...)
sto se tice zakonskog rjesenja "problema" freelancera, mislim da je dosadasnje zakonsko rjesenje, a koje nisu postovali freelanceri niti ga je provodila poreska uprava, najjednostavnije i najbolje.
freelanceri rade za inostranstvo kao fizicka lica (bez registrovanja djelatnosti), uz potpisan bilo kakav ugovor koji se kod nas tretira kao ugovor o djelu. da ne bude zabune, svi freelanceri sigurno "potpisu" nekakav ugovor prije nego sto im neko da posao iz inostranstva, makar nekim klikom kojim prihvataju nekakve uslove
posto u 99,99% takvih ugovora troskove poreza i doprinosa snosi izvrsilac posla, za uplate koje primaju freelanceri trebaju uplatiti porez od 10%, nakon odbijanja paušalnog iznosa rashoda od 20% (uz dostavljanje prijave poreskoj). cak mislim da je i ovaj iznos rashoda od 20% u nekim slucajevima visok ako se radi o intelektualnom radu gdje prakticno nema nikakvih materijalnih troskova, ali ostaju troskovi struje, grijanja, itd. itd., svega sto se moze smatrati utrosenim u prilog izvsenog rada. u svakom slucaju mora postojati odbitak na ime rashoda i 20% je sasvim ok. ako su troskovi (znatno) veci, onda i tu postoji rjesenje, osnovati obrt ili doo, sto onda uozbiljuje posao i donosi prava i socijalnu sigurnost u vidu penzionog i zdravstvenog
mislim da je ovakvo rjesenje SASVIM HUMANO i prema onima koji zaradjuju male iznose, jer ce na njih platiti srazmjerno manje poreza. ako je nekome za mjesec dana ostalo cistih 500 KM zarade, posteno je da plati 50 KM poreza, isto kao sto i neko ko zaradi 10000 KM mora platiti 1000 KM poreza. samo sto smo mi naucili da ne dajemo drzavi (odnosno zajednici), uz razne izgovore
jedina problematicna stavka je taj doprinos za zdravstveno, ali kao sto su ljudi na drugoj temi objasnili, to je stavljeno da se pojacaju fondovi zdravstvenog osiguranja i destimulise zloupotreba ugovora o djelu, i to kaci svakog ko potpise ugovor o djelu ovdje ili u inostranstvu. u svakom slucaju bi najpostenije bilo da se to ne placa ako se vec ne ostvaruje pravo na zdravstveno.
summa sumarum, dosadanje rjesenje je sasvim OK, jer je opterecenje za fizicko lice koje zaradjuje iz inostranstva zaista malo, daleko manje nego za obrtnika ili doo
problem je sto su ljudi navikli da rade na crno ili u toj nekoj sivoj zoni, jer zivimo u takvoj drzavi.
necu da ulazim u pricu o tome gdje odlaze te pare. zivimo u vrlo korumpiranom drustvu, ali smo ga sami napravili takvim. treba poci prvo od sebe, i onda cista obraza izaci na ulicu i najebati se majke lopovima u odijelima
sto se tice buducnosti, daj Boze da ovo predlozeno rjesenje sa progresivnim poreznim stopama donese hajra ikome
njime se destimulisu najsposobniji ljudi u drzavi, a to su ljudi koji zaposljavaju druge.
sto vise zaradjujes, drzava ti progresivno sve vise uzima, odnosno uzima ti vise nego onima manje sposobnim.
cilj poreske politike treba biti da najvise podstice one koji najvise donose privredi i zajednici, a to su ljudi koji imaju firme i zaposljavaju druge. kod nas je poreska politika na zalost, prvo, sredstvo za punjenje budzeta i, drugo, sredstvo za kupovinu socijalnog mira