Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bedakb

#3176 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Chmoljo wrote:
bedakb wrote:@Chmoljo

Cemu onda kolona u AMS-1035 pod nazivom Zdravstveno osiguranje na teret osiguranika ? Ti ako si svoje pare nasao na putu, ja bgm nisam :)

Neka fino urede sve stvari pa cemo onda razgovarati, sta tako su mogli dodati u ovaj obrazac i jos neku glupost tipa Dodatak za zastitu okolisa, pa da suma sumarum dodjemo na nekih 20% poreza na kraju :?
pokušavam reći da se ne tjera inat. država ako vam sjedne na kosti, nećete se dobro provesti.

svi ovi upisi mi samo govore da je dobar dio vas bio operisan od realnosti našeg državnog aparata koji uključuje i poreznu. mi koji smo radili i radimo u realnom sektoru, sa ovim se godinama suočavamo i snalazimo kako i koliko možemo. hiljadu puta se dešavaju situacije u kojima ne znaš kako postupiti, niti ti u poreznoj znaju reći kako ćeš to riješiti. i onda moliš Boga da si sve dobro uradio, da te još inspekcija ne pukne po ušima, iako si uradio najbolje što si znao.

mislim, šta da kažem na ovo: neka država uredi, onda ću ja... :lol: ma nećeš bolan. možeš ti prijetiti da ćeš otići iz zemlje, nećeš više raditi ovo, i štajaznam, a njih će zaboliti, znaš već šta, ali će svoje naplatiti.

i recimo na ugovore o djelu se i plaća po 0,5% na ime vodne naknade i na ime zaštite od prirodnih nesreća.

tako da...
Vidi, ja uopste ne bjezim od poreza, ovo sto sam napisao tebi, to sam isto rekao gospodji iz porezne.Ako dodje da ga moram platiti po ovim uslovima, platiti cu - ni prvi ni posljednji.Ne planiram se suditi sa sudijom :)

Ne radim vise kao freelancer, ali ako budem radio, i ako mi na ovaj nacin naplate - od mene marke nece dobiti u buducnosti, ne samo od mene nego sigurno od vecine drugih freelancera (hint: Estonija, Payoneer).Zato kazem, kad se uredi oblast fino i pravicno, onda mozemo razgovarati i onda cu ja njima ici na noge da im placam.Jbt led u svakom kantonu druga prica, ne znaju, nisu informisani - pa sta radite, zasto primate plate ? Je l ja trebam ici raditi vas posao, ne kontam ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3177 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Chmoljo »

pa boli ih dupe, bolan. nema sankcije, nema pritiska. ne mora znati, a što je najgore, ako se neko od njih i potrudi da sazna, jedini će on to i raditi. onda mu nije pametno govoriti i da zna.

smijurija, ali je tako.
PeroVelikiZdero

#3178 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Ja sam sebi vec otvorio revolut account, pokrenuo sam si zahtjev za Visa karticon. Dobit cu je kroz iducih 10-tak dana.
Zbogom Bosno, vise ni marke ovdje necu isplatiti, sve ce ici preko revoluta, pa hajde onda mi udite u trag.

Sto je najgore zelio sam legalno poslovat ovdje, ali ne daju mi da idem u legalu jer nasi zakoni ne poznaju preprodaju preko interneta.
Do sada sam bio na sivo, sad idem na crno
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#3179 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gentoo »

PeroVelikiZdero wrote:Ja sam sebi vec otvorio revolut account, pokrenuo sam si zahtjev za Visa karticon. Dobit cu je kroz iducih 10-tak dana.
Zbogom Bosno, vise ni marke ovdje necu isplatiti, sve ce ici preko revoluta, pa hajde onda mi udite u trag.

Sto je najgore zelio sam legalno poslovat ovdje, ali ne daju mi da idem u legalu jer nasi zakoni ne poznaju preprodaju preko interneta.

Kako kad Revolut nije podrzan u BiH ?
Shiba

#3180 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Shiba »

PeroVelikiZdero wrote:Ja sam sebi vec otvorio revolut account, pokrenuo sam si zahtjev za Visa karticon. Dobit cu je kroz iducih 10-tak dana.

De nam malo objasni kako to fercera tačno za nas u BIH, ako ti nije problem.
PeroVelikiZdero

#3181 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Oprobao sam ja preko BIH ali na zalost ne moze, ali moze u HR.
Znaci ja sam kupio HR broj, registrirao se preko tog HR broja, upisao HR adresu od jednog poznanika iz HR.
Poslao im putovnicu za akativaciju i u roku 10 min su mi aktivirali. Znaci prvo posaljes putovnicu pa odmah poslje slanja putovnice moras im poslati svoj selfij da vide jel to ista osoba.
Nakon toga sam prebacio preko poznanikove kartice 10 eura na racun kojom si platim izradu njihove VISA kartice koju ce mi poslati na poznanikovu adresu (kartica mora biti iz hrvatske jer nece da prihvate bih kartice)

Uglavnom, morate imati neku adresu u HR, koju cete staviti da vam mogu poslati karticu, i neciju kreditnu karticu iz HR da vam prebaci 10 eura na revolute racun.
Ja imam Hrvatsku putovnicu ali mislim da sam poslao i BIH putovnicu da bi mi proslo jer gledaju samo sliku :) i mislim da je sve automatizirano i racunalo provjerava sliku. A mozete i lazirati :), svakako nista ne gledaju

Ma znas sta, odete negdje na more, i stavite tu adresu na kojoj ste trenutno. Ima opcija za brzu dostavu, da dode u roku 2, 3 dana (placa se 20 eura dostava)
DJ Babo

#3182 Re: Freelancing

Post by DJ Babo »

kiligonzales wrote:Govorio sam o problematici. Ipak drzava tu djelatnost, pa i druge moze oblikovati shodno zaradi pojedinaca i dati olaksice onima koji ne zaradjuju dovoljno da bi mogli to voditi sve po ps. Ako mjesecno zaradi 500-600 maraka, kako platiti sve navedeno?

Koliko god se tebi cinio jadnim argument taj sta je drzava pojedincu dala, da bi tek tako uzela od nekoga dio zarade, taj argument stoji jer nekome ko zivi od 500-600 maraka zarade i kome to nije dopunska djelatnost, taj je novac neophodniji nego drzavi. Drzava da zeli zdraviji sistem, smanjila bi birokratski aparat, inovativnije i kreativnije i pametnije vodila svoju ekonomsku politiku, pa i poresku kao dio te politike, poboljsala zakone i uslove, potakla pravdu, stvorila mnostvo olaksica mnogima koji bi rado da se ostvare u realnom sektoru, ali ovako jok. Dok neki jedan stranacki guzonja moze da duguje sa svojom firmom koliko ovih 900-njak freelencera i humanitaraca namaknu tim dohotkom preko Paypala samo za vodu drzavi, ovima se guli koza. Jbg, to je inace poznato kao selektivna (ne)pravda, ali koga je to briga.

Tako si ti odlucio, da ti ne ide dobro i da nemas racunicu, malo sutra bi ti to vodio kao djelatnost i drzavi placao porez, ako cemo biti do kraja iskreni, isto tako bi bilo i sa porezom na dohodak. Nebi ti placao nista od navedenog da gomilas minuse.

Nisam freelencer, nemam ti zivaca bas za to ganjanje preko neta i nadmudrivanje. Radim kod privatnika i sada rijedje nego prije radimo za strance.
Iskljucivo zivimo od domacih klijenata.

sto se tice mene, u pravu si.... da ne mogu zaraditi dovoljno kao obrtnik, radio bih kao fizicko lice po ugovoru o djelu. ali i takav rad nikoga ne amnestira od obaveze placanja poreza.

kad sam se osamostalio, radio sam manjim dijelom kratko vrijeme na crno. kad sam vidio da posao ide, prijavio sam se i u potpunosti usao u legalne okvire.

nama nedostaje odgovornosti. pozivamo se na neplacanje poreza kod drugih, a sami necemo da ga placamo. ti budi prvi i uplacuj porez, pa onda slobodno prozivaj druge sto ne placaju i s punim pravom pokreni socijalni bunt.... ali kod nas su "buntovnici" oni koji ni sami nisu preuzeli odgovornost (ranije taksisti, juce "borci" i evo danas i freelanceri...)

sto se tice zakonskog rjesenja "problema" freelancera, mislim da je dosadasnje zakonsko rjesenje, a koje nisu postovali freelanceri niti ga je provodila poreska uprava, najjednostavnije i najbolje.

freelanceri rade za inostranstvo kao fizicka lica (bez registrovanja djelatnosti), uz potpisan bilo kakav ugovor koji se kod nas tretira kao ugovor o djelu. da ne bude zabune, svi freelanceri sigurno "potpisu" nekakav ugovor prije nego sto im neko da posao iz inostranstva, makar nekim klikom kojim prihvataju nekakve uslove

posto u 99,99% takvih ugovora troskove poreza i doprinosa snosi izvrsilac posla, za uplate koje primaju freelanceri trebaju uplatiti porez od 10%, nakon odbijanja paušalnog iznosa rashoda od 20% (uz dostavljanje prijave poreskoj). cak mislim da je i ovaj iznos rashoda od 20% u nekim slucajevima visok ako se radi o intelektualnom radu gdje prakticno nema nikakvih materijalnih troskova, ali ostaju troskovi struje, grijanja, itd. itd., svega sto se moze smatrati utrosenim u prilog izvsenog rada. u svakom slucaju mora postojati odbitak na ime rashoda i 20% je sasvim ok. ako su troskovi (znatno) veci, onda i tu postoji rjesenje, osnovati obrt ili doo, sto onda uozbiljuje posao i donosi prava i socijalnu sigurnost u vidu penzionog i zdravstvenog

mislim da je ovakvo rjesenje SASVIM HUMANO i prema onima koji zaradjuju male iznose, jer ce na njih platiti srazmjerno manje poreza. ako je nekome za mjesec dana ostalo cistih 500 KM zarade, posteno je da plati 50 KM poreza, isto kao sto i neko ko zaradi 10000 KM mora platiti 1000 KM poreza. samo sto smo mi naucili da ne dajemo drzavi (odnosno zajednici), uz razne izgovore

jedina problematicna stavka je taj doprinos za zdravstveno, ali kao sto su ljudi na drugoj temi objasnili, to je stavljeno da se pojacaju fondovi zdravstvenog osiguranja i destimulise zloupotreba ugovora o djelu, i to kaci svakog ko potpise ugovor o djelu ovdje ili u inostranstvu. u svakom slucaju bi najpostenije bilo da se to ne placa ako se vec ne ostvaruje pravo na zdravstveno.

summa sumarum, dosadanje rjesenje je sasvim OK, jer je opterecenje za fizicko lice koje zaradjuje iz inostranstva zaista malo, daleko manje nego za obrtnika ili doo

problem je sto su ljudi navikli da rade na crno ili u toj nekoj sivoj zoni, jer zivimo u takvoj drzavi.

necu da ulazim u pricu o tome gdje odlaze te pare. zivimo u vrlo korumpiranom drustvu, ali smo ga sami napravili takvim. treba poci prvo od sebe, i onda cista obraza izaci na ulicu i najebati se majke lopovima u odijelima

sto se tice buducnosti, daj Boze da ovo predlozeno rjesenje sa progresivnim poreznim stopama donese hajra ikome

njime se destimulisu najsposobniji ljudi u drzavi, a to su ljudi koji zaposljavaju druge.
sto vise zaradjujes, drzava ti progresivno sve vise uzima, odnosno uzima ti vise nego onima manje sposobnim.

cilj poreske politike treba biti da najvise podstice one koji najvise donose privredi i zajednici, a to su ljudi koji imaju firme i zaposljavaju druge. kod nas je poreska politika na zalost, prvo, sredstvo za punjenje budzeta i, drugo, sredstvo za kupovinu socijalnog mira
TheHound

#3183 Re: Freelancing

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:46, edited 1 time in total.
DJ Babo

#3184 Re: Freelancing

Post by DJ Babo »

pianist wrote:Koje odrasle? Pises o drzavi ko da zivimo u Svicarskoj, pa to moze jedino stranacki bot pomucenog razuma, ili stranacki bot u nastanku, jer mu je nesto negdje obecano, pripravnicki u nekoj drzavnoj sluzbi ili nesto slicno
tvoj je svijet mali i skucen, pa razumijem da ne mozes shvatiti da neko moze samo svojim znanjem i trudom uspjeti
DJ Babo

#3185 Re: Freelancing

Post by DJ Babo »

she+ wrote:
DJ Babo wrote:i ja radim sa inostranstvom, ali za svaki posao uredno izdam fakturu i fiskalni racun.
kako si registrovan?
obrt, s tim da ja puno radim i na nasem trzistu
PeroVelikiZdero

#3186 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Inace, vidio sam ima i albanija, srbija, crna gora..
Ako imate nekoga u tim zemljama, mozete i preko njihovih adresa.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#3187 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gentoo »

Joj Pero ima putovnicu i jebe se sa prosjecnim bosnjom koji zaradi jedva $87 mjesecno i to na forumu.. :cry:
PeroVelikiZdero

#3188 Re: Porez na dohodak na freelancing?

gentoo wrote:Joj Pero ima putovnicu i jebe se sa prosjecnim bosnjom koji zaradi jedva $87 mjesecno i to na forumu.. :cry:
Nece mene lopovi otjerati iz ove zemlje :).

Bola, oprobaj sa BIH putovnicom, 99% sam uvjeren da ce ti aktivacija proci.
Kad iduci put budes isao negdje na more u HR, stavi neku bezveznu adresu, i oprobaj sa BIH putovnicom aktivirati racun.
Last edited by PeroVelikiZdero on 03/08/2018 14:58, edited 1 time in total.
Voltriz

#3189 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Voltriz »

Evo upravo se o ovome radi. Kako neko prethodno spomenu "vi nemate kontakta sa realnoscu", upravo suprotno svi "outsideri" na ovoj temi nemaju kontakta sa realnoscu kada sa radi o savremenim tokovima novca a zivis u zemlji koja nema nikakve poveznice sa istim. Postoji milijardu nacina da se uplate prime na drugaciji nacin.

Svi ljudi koji su postali u ovoj temi a freelanceri su, imaju tu mogucnost ali shvatite da ljudi zele da rijese ovo pitanje koje pokusavamo rijesiti godinama. Kada se vec pokrenulo, onda daj da se pomaknemo sa mrtve tacke.

Takodjer, "placam iako ne znam sta placam" situacija je licno tvoj odabir. Zasto bi se ostala skupina morala da pomiri sa tim? Da su ljudi sutili i dalje ne bi imali licnih odbitaka jer se njima "potkrala nepravilnost".
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3190 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

PeroVelikiZdero wrote:Oprobao sam ja preko BIH ali na zalost ne moze, ali moze u HR.
Znaci ja sam kupio HR broj, registrirao se preko tog HR broja, upisao HR adresu od jednog poznanika iz HR.
Poslao im putovnicu za akativaciju i u roku 10 min su mi aktivirali. Znaci prvo posaljes putovnicu pa odmah poslje slanja putovnice moras im poslati svoj
Pa ce onda PU da zakuca tvom drugu na adresu :) Podaci u EU se dijele izmedju clanica.
PeroVelikiZdero

#3191 Re: Porez na dohodak na freelancing?

un1ted wrote:
PeroVelikiZdero wrote:Oprobao sam ja preko BIH ali na zalost ne moze, ali moze u HR.
Poslao im putovnicu za akativaciju i u roku 10 min su mi aktivirali. Znaci prvo posaljes putovnicu pa odmah poslje slanja putovnice moras im poslati svoj
Pa ce onda PU da zakuca tvom drugu na adresu :) Podaci u EU se dijele izmedju clanica.
Kad otvoris racun, on se otvara u Velikoj Britaniji. A posto Velika Britanija uskoro izlazi iz EU mogu objesiti macku o rep :)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3192 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Ne bih se toliko nadao u to što UK izlazi iz EU da neće ostati određena prava i obaveze. Sam UK želi zadržati neka od prava i obaveza.

Kako god, ja se ne bih pouzdao da HR PU nece imati uvid.
PeroVelikiZdero

#3193 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Voltriz wrote:Evo upravo se o ovome radi. Kako neko prethodno spomenu "vi nemate kontakta sa realnoscu", upravo suprotno svi "outsideri" na ovoj temi nemaju kontakta sa realnoscu kada sa radi o savremenim tokovima novca a zivis u zemlji koja nema nikakve poveznice sa istim. Postoji milijardu nacina da se uplate prime na drugaciji nacin.

Svi ljudi koji su postali u ovoj temi a freelanceri su, imaju tu mogucnost ali shvatite da ljudi zele da rijese ovo pitanje koje pokusavamo rijesiti godinama. Kada se vec pokrenulo, onda daj da se pomaknemo sa mrtve tacke.

Takodjer, "placam iako ne znam sta placam" situacija je licno tvoj odabir. Zasto bi se ostala skupina morala da pomiri sa tim? Da su ljudi sutili i dalje ne bi imali licnih odbitaka jer se njima "potkrala nepravilnost".
Pa ja sam zelio da platim i legalno poslujem ali kako kad su nesposobni da usavrse zakone kojim mozemo otvoriti neki obrt kojim cemo legalno prijavljivati rashode. Jer pazi, meni nisu rashodi 20%, meni su rashodi 60% - 70 % i sad ja njima moram platiti na ukupan prihod porez.
Jesam li ja tu kriv ili oni koji nisu meni omogucili da legalno radim?
PeroVelikiZdero

#3194 Re: Porez na dohodak na freelancing?

un1ted wrote:Ne bih se toliko nadao u to što UK izlazi iz EU da neće ostati određena prava i obaveze. Sam UK želi zadržati neka od prava i obaveza.

U hrvatskoj je najbitni OIB broj preko kojeg oni ulaze u sve sto ti imas. Mene na revolutu nitko nije pitao nikakav OIB niti sam slikao dio putovnice na kojem se nalazi OIB, znaci ne mogu me identificirati.
Ime i Prezime nista ne znace. Adresa isto nista ne znaci, jer ja tu nisam prijavljen.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3195 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Truba »

uplatio sam sve na ruke na banku

da očekujem policiju na vratima ??? :lol:
TheGodfather001

#3196 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheGodfather001 »

PeroVelikiZdero wrote:
un1ted wrote:Ne bih se toliko nadao u to što UK izlazi iz EU da neće ostati određena prava i obaveze. Sam UK želi zadržati neka od prava i obaveza.

U hrvatskoj je najbitni OIB broj preko kojeg oni ulaze u sve sto ti imas. Mene na revolutu nitko nije pitao nikakav OIB niti sam slikao dio putovnice na kojem se nalazi OIB, znaci ne mogu me identificirati.
Ime i Prezime nista ne znace. Adresa isto nista ne znaci, jer ja tu nisam prijavljen.
Ti si slijedeći u obradi USKOK-a.... Sve je ovo kratkog daha. Prava adresa za rješenje ovog problema su parlamenti i pritisak na njih da usklade normative. Sada čak i neke političke opcije imaju priliku da isprave (ne)pravdu prema svima i zarade par stotina glasova, ali bum videli.
un1ted

#3197 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Gluplje je navoditi "kršili zakon". Ova država krši zakon, ne poštuje ustav, ne provodi ustavne presude. Nije to bit ovog rpoblema.
she+

#3198 Re: Freelancing

Post by she+ »

DJ Babo wrote:
she+ wrote:
DJ Babo wrote:i ja radim sa inostranstvom, ali za svaki posao uredno izdam fakturu i fiskalni racun.
kako si registrovan?
obrt, s tim da ja puno radim i na nasem trzistu
hmh, kako?

doduse, sad guglam, vidim da bi po novom zakonu to trebalo biti rijeseno.. dokle je, jel usvojen? https://www.klix.ba/biznis/obrtnici-oce ... /171113112
Saka wrote: Ma bolan mogao si ti napraviti obrt i raditi normalno, 20-ti put to spominješ. Kad registruješ obrt u opštini kažeš prodaja i zdravo. Poslije te ništa ne sprečava da šalješ poštom u inostranstvo i naplaćuješ. Jedino ako ne izvoziš kontejnerima pa ti treba carinski broj. Znam koliko hoćeš ljudi koji preko obrta rade s inostranstvom i nemaju problema, niti ih je neko kad kaznio. Jeste siva zona ali normalno funkcioniše. Meni se čini da vi to navodite samo radi vadione. Pa ima hiljade i hiljade pravila i za obrt i firme koje su stupidne pa ljudi opet rade, dovijaju se. Kad bi mi svi rekli: e neću sad da radim dok se to ne uredi tako i tako ne bi niko ništa radio.
tako nekako? :D
PeroVelikiZdero

#3199 Re: Porez na dohodak na freelancing?

TheGodfather001 wrote:
Ti si slijedeći u obradi USKOK-a.... Sve je ovo kratkog daha. Prava adresa za rješenje ovog problema su parlamenti i pritisak na njih da usklade normative. Sada čak i neke političke opcije imaju priliku da isprave (ne)pravdu prema svima i zarade par stotina glasova, ali bum videli.
Ponavljam, prije 2, 3 godine sam pokusao izvaditi obrt kojim mogu preprodavati na internetu, rekli su da ne mogu takav obrt otvoriti i ne mogu mi se priznati rashodu koji su 60 - 70%.
Jesam li ja kriv sto oni meni ne mogu omoguciti da radim legalno?, ja sam pokusao ali ne ide.
Sad nakon 3 godine mi dosli retroaktivno naplatiti porez na ukupan prihod.

Neka ukinu ovo retroaktivno, neka omoguce da otvorim trgovinu/obrt za preprodaju na internetu i ja cu biti prvi u redu da legalno radim.

Ovde ja nisam kriv, kriva je drzava sto mi unistava posao, to je poenta svega.
Napravio sam 100 poziva, poslao 1000 mailova i nikoga ne boli briga za moj problem, cak sam isao i odvjetniku koji mi je rekao da je pitanje kolko se isplati goniti po sudovima sa njima.
Last edited by PeroVelikiZdero on 03/08/2018 15:20, edited 1 time in total.
damsic

#3200 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

un1ted wrote:Pa i ti si isti taj bot, nista konkretno nisi napisao.

Eto, ako on tvrdi da se mora placati retroaktivno, napisi ti tacan zakon koji kaze da ne moras placati retroaktivno.
te nije bilo mogućnosti da neko plati porez jer nije bilo adekvatne forme i obrasca kao što ga nema ni danas.
Pa sta su onda ljudi placali od 2009 godine? Nemojte ba da se zajebajete i zabijate glavu u pijesak. Zakon je malo konfuzan, ali kao takav provodiv i obevzujuci.
Ako ćemo realno govoriti,ovo ne samo da je retroaktivno plaćanje već nije ni po zakonu.
ŠTA TAČNO nije po zakonu? Pa ako je tako, da niko ne placa PU, vec da udruženje zaduži advokata i isplati mu keš i da obori taj zakon. Što to niko ne radi?

Energiju usmjeravate u potpuno pogrešnom smijeru.
Njima ako kazes nesto sto im se ne svidja odmah si stranacki bot
Post Reply