Hakiz wrote:
Ne, nego bi to bilo kao kada bi se profesor ukazao studentima. A ukazuje se. Nije bog test, bog je profesor.
Molim te, zašto bi ukazanje milostivog, samilosnog, punog dobrote boga utjeralo srah u kosti ljudima?
Zašto ukazanje boga ima smisla tek na sudnjem danu? Zamisli bog se ukaže. Dakle postoji, svi bi ljudi odmah znali šta ih čeka. Vrlo je moguće da bi svi ratovi, sva zla, vrlo brzo poslije toga nestala, svi ljudi bi bili dobri. Naravno osim psihopata. Nije valjda da hoćeš reći da to, nestanak zla, nije dobra stvar?
Sve šta ti kažeš samo su primjeri kako su religije izmislile razne izgovore da izbjegnu obavezu dokazivanja svojih tvrdnji.
Ne, nego bi to bilo kao kada bi se profesor ukazao studentima. A ukazuje se. Nije bog test, bog je profeso
masis poentu skroz, nije poenta u profesoru da se pokaziva
nego sam ciljao da profesor pokaze nacin kako se odgovara na pitanja na testu i odgovore tokom testa...to unistava test
tako isto kada bi se Bog pokazao ljudima to bi unistilo test sada...a pojavljivanje profesora studentima tokom testa nema apsolutno nikakve veze sa ovim sta ja hocu da kazem
Molim te, zašto bi ukazanje milostivog, samilosnog, punog dobrote boga utjeralo srah u kosti ljudima?
zato sto smo pod testom, gdje imamo slobodnu volju da radimo sve i svasta, a kada radis sve i svasta ciljam i na stvari sa kojima Bog nimalo nije zadovoljan pa cak izazivva njegovu srdzbu...kako onda mozes da jednostavno stojis pred njim a on srdit na tvoja djela....hajde stoj pred recimo Trumpom a on srdit na tebe nesto, dize ton, itd ni jedne sekunde ti ne bi bilo lahko...pa sta onda reci za gospodara univerzuma.
Bog jeste milostiv ali i zestoko kaznjava, zavisno kako ko zasluzi.
drugim rijecima strah bi bio prisutan jer ljudi su pod testom sad i imaju slobodnu volju pa rade grijehe svjesno ili nesvjesno....pa svaka kritika od Boga bi izazvala strah automatski....to bi bila realnost.....nemoguce da si opusten pred Bogom a on te kritikuje za nesto a znas da ima moc da te kazni Dzehennemom i jos ako bi ti ga pokazao, kakva bi to trauma bila
Zašto ukazanje boga ima smisla tek na sudnjem danu?
isto kao kad se zavrsi test, pa ti profesor dadne da gledas u knjigu kako se rade zadaci i vidis rezultate, nema potrebe vise za skrivanjem knjige tokom testa...isto tako nema potrebe vise za skrivanjem jer test je zavrsen na sudnjem danu je mjesto gdje ce se vidjeti rezultati testa, i skrivanje nema nikakvog smisla.
znaci po islamskim opisima, Bog ce se jasno pokazati na sudnjem danu i nece biti nikakvih poteskoca da se vidi, pa je Muhammed to sporedio sa cistim mjesetom u vedroj noci kada nemamo problema da ga vidimo, tako isto nece biti problema da vidimo Boga.
Zamisli bog se ukaže. Dakle postoji, svi bi ljudi odmah znali šta ih čeka. Vrlo je moguće da bi svi ratovi, sva zla, vrlo brzo poslije toga nestala, svi ljudi bi bili dobri. Naravno osim psihopata. Nije valjda da hoćeš reći da to, nestanak zla, nije dobra stvar?
ali masis opet neke stvari
kada bi se Bog pokazao, to bi onda bilo silom pokoravanje njemu, ne bi niko mu smio pisnuti, ma zucnut "A" ne bi mogao od straha a kamoli nesto drugo.
jer ako ti kaze, ko mi s ene bude pokoravao kaznit cu dzehennemom, a ko mi bude pokoran dzennetom, to vise nema mjesta vjerovanju, jer ako je ocito da Bog postoji jer ga vidimo i cujemo onda ti sigurno postoji i Raj i Pakao...samim tim nema vise slobodne volje , bilo bi je alo bi bila skroz osakacena jer bi doslo do silom pokoravanja, zbog straha ti bi mu bio pokoran, jer mu se nesmijes direktno suprostaviti...kao eto mozda bi uradio nesto da ga nema, ali posto se sad pokazao i zaprijetio, necu to raditi...recimo alkohol, kontas, joj kako bi sjela jedna piva sad ili rakijica...ali sta cu kad mi neda ovaj sad.....
i to onda vise nije test, kada ti nemozes da uradis ono sto si naumio zbog direktne prijetnje....jer da Bog se nije pokazao ti bi to radio.
naravno da bi nestalo ratova i svakog zla, ali to je ujedno i unistavanje testa u potpunosti kada se direktno zabrani ljudima da rade , jer se sakati slobodna volja. Bog jasno kaze klonite se zla, a mi slobodno voljom radimo to zlo i onda vi ateisti svaljuje te krivicu na Boga koji je zabranio to ali mi ipak radimo ne kontajuci na posljedice.
Sve šta ti kažeš samo su primjeri kako su religije izmislile razne izgovore da izbjegnu obavezu dokazivanja svojih tvrdnji
nista ovdje nije izmisljeno
kazes da bi ozbjegli obavezu dokazivanja, pa vidis da cijelo vrijeme dokazujemo nesto i kako onda da izbjegajemo to ?? vidis da se cijelo vrijeme vrti prica ima li ili nema Boga.