Banja Luka je najljepsi grad na Balkanu, stari Bosanski grad, i ne pretjerujem kad to kazem, Vrbas, zelenilo, prostranost, parkovi, urbani centar, Ferhadija... A ljudi pogotovo doslje iz hrvatskih vukojebina, sta da kazem, ljudi su prolazni, ovi pokusaji da od BL naprave neku pravoslavnu dzamahiriju ce propasti kad tad.Seyfo wrote:Posljednje 2-3 godine sam cesto u BL poslom,pa odem i malo naokolo,prosetam,oko rijeke, smlatim cevape i tako to...i mogu reci,jest lijep grad to je za ne povjerovati !! Osim sto je na ravnom pa se moze ravnomjerno razvijati,jos ima odlican geostrateski polozaj,blizu granica i sl. Dojam kvare nazivi ulica, ono je bas pretjerano....budem sretan kad god odem,ali me tuga uhvati na povratku. Kako se osjecas ti,kad odes?
Ne idem nigdje iz BiH
- 512MB
#3176 Re: Ne idem nigdje iz BiH
- Thorgerson
#3177 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma i ove statistike su nigdje veze. Znaci ovo sto se cesto spominje 40% - to je nebuloza.Bluemore wrote:ovo je pravi nonsens... cuj pa sta i da jeste, a nije, jednostavno nije ta statistika ispravna, mnogi rade neprijavljeni, kod privatnika, ili na crno ili sami nesta svercaju i tako... snalaze se snalazljiv narod, a oni ufatili se ko pjan plota nezaposlenost pa nezaposlenost, ma ni ta nezapolsenost kod nas nije cemo ko i ovo ostalo, cuj porede nas sa ostalima... a u stvari zavidni i lazu i sta i ako ne rade opet se ima moze se uziva se bez obaveza nisu niciji irgeti i tako, ha ja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosna-i ... /180306058
Npr. ja imam tetku koja je na birou i dakle vodi se kao nezaposlena. Ta zena je citav zivot domacica, ona nije nikad radila, niti ce ikada raditi, niti trazi posao. Koliko ima takvih osoba? Na birou je samo zbog zdravstvenog osiguranja.
Imam jedno 10+ poznanika koji su isto tako uredno na birou, ali rade neke poslice i fino zaradjuju, malo trknu do njemacke, pa nazad... Takvih je na hiljade, samo u Sarajevu.
Likovi su mi nedavno sastavljali neki plakar, nit je firma, ni nista...rade oni sami privatno. Cisto sumnjam da uplacuju sami sebi pio itd. Vjerovatno su na birou i ovamo cvakaju sta stignu. A stignu bgm fino, jer ja sam ih jedva uganjao.
Ako bi izbacili dakle ove starije zene koje realno ni ne traze posao, koje su domacice i to su navikle + ovi koji rade na crno, nezaposlenost nije veca od od 15-20%!
Ali eto, mi smo prvaci u kukanju...pa svrsavamo na 40+% nezaposlenost.
- Bluemore
#3178 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kazem ja pakosnici nas pogresno porede
Sta je sto na crno rade
Sve je to isto kao da su zaposleni titami
I u pravu si ti
Ne valja kukat moze te sta gore snaci
Sta je sto na crno rade
Sve je to isto kao da su zaposleni titami
I u pravu si ti
Ne valja kukat moze te sta gore snaci
- mousstapha
#3179 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Rad na crno je ozbiljan problem za drzavu. Pogotovo je to problem ako ima ljudi koji koriste beneficije nezaposlenih, s druge strane rade i ne doprinose zajednickim fondovima. To postoji u svakoj drzavi. Medjutim, kada statistika pokaze ogroman procenat nezaposlenih, onda je jasno kolike razmjere ima taj problem. I ne moze ih statistika tek tako posmatrati kao zaposlene. Ali da treba dublja analiza i razgranicenje, to svakako stoji.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3180 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ova država direktno podržava rad na crno, sama sebe osakaćuje mogućnostima plaćanja na račun i u kešu zaposlene, a da ne pričam o kaznama, nađe ti 1 ili 20 neprijavljenih, ista kazna, bolje onda platiti kaznu nego plaćati doprinosemousstapha wrote:Rad na crno je ozbiljan problem za drzavu. Pogotovo je to problem ako ima ljudi koji koriste beneficije nezaposlenih, s druge strane rade i ne doprinose zajednickim fondovima. To postoji u svakoj drzavi. Medjutim, kada statistika pokaze ogroman procenat nezaposlenih, onda je jasno kolike razmjere ima taj problem. I ne moze ih statistika tek tako posmatrati kao zaposlene. Ali da treba dublja analiza i razgranicenje, to svakako stoji.
Država nepismenih političara i kvazi stručnjaka za bilo koje polje.
-
Seyfo
#3181 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa propasce , ja se nadam...ali hocemo li mi to dozivjeti?512MB wrote:Banja Luka je najljepsi grad na Balkanu, stari Bosanski grad, i ne pretjerujem kad to kazem, Vrbas, zelenilo, prostranost, parkovi, urbani centar, Ferhadija... A ljudi pogotovo doslje iz hrvatskih vukojebina, sta da kazem, ljudi su prolazni, ovi pokusaji da od BL naprave neku pravoslavnu dzamahiriju ce propasti kad tad.Seyfo wrote:Posljednje 2-3 godine sam cesto u BL poslom,pa odem i malo naokolo,prosetam,oko rijeke, smlatim cevape i tako to...i mogu reci,jest lijep grad to je za ne povjerovati !! Osim sto je na ravnom pa se moze ravnomjerno razvijati,jos ima odlican geostrateski polozaj,blizu granica i sl. Dojam kvare nazivi ulica, ono je bas pretjerano....budem sretan kad god odem,ali me tuga uhvati na povratku. Kako se osjecas ti,kad odes?
Mogu reci da su ljudi iz Krajine (Bihac, Cazin, Buzim, Kladusa, Krupa) prilicno dezorijentirani jer im je Baja Luka bila glavni grad Krajine; i sad su vezani ovim ili onim razlogom, ali se "drugi"trude da je Krajisnici vise ne dozivljavaju kao svoju.
Mogu navesti primjer ovo oko naziva ulica, firma u koju cesto idem je na adresi "Put Srpskih Oslobodilaca", a oni pored naziva firme napisu "put s.oslobodilaca", imam osjecaj kao da im je neugodno; par puta sam dobio dojam da bi oni, ili bar dobar dio njih, izmijenio to kad bi mogli i da im nije drago sto je tako; ali tiha vecina, kao i u cijeloj drzavi, suti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3183 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nije nikom neugodno, to se zove politička korektnost ili u tom slučaju, poslovna.
- 512MB
#3185 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nema brige, BL je Krajisnicima prva na todo listi, u slucaju sranja. Niko nista nije ovde zaboravio..Seyfo wrote: Pa propasce , ja se nadam...ali hocemo li mi to dozivjeti?
Mogu reci da su ljudi iz Krajine (Bihac, Cazin, Buzim, Kladusa, Krupa) prilicno dezorijentirani jer im je Baja Luka bila glavni grad Krajine; i sad su vezani ovim ili onim razlogom, ali se "drugi"trude da je Krajisnici vise ne dozivljavaju kao svoju.
Mogu navesti primjer ovo oko naziva ulica, firma u koju cesto idem je na adresi "Put Srpskih Oslobodilaca", a oni pored naziva firme napisu "put s.oslobodilaca", imam osjecaj kao da im je neugodno; par puta sam dobio dojam da bi oni, ili bar dobar dio njih, izmijenio to kad bi mogli i da im nije drago sto je tako; ali tiha vecina, kao i u cijeloj drzavi, suti.
-
Seyfo
#3186 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Samo se bojim da i tad neki Alija ne kaze u kljucnom momentu "Stani! Povlacenje" kao 95e. Mada to nije tema emisije.
- Gojeni H
#3187 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Jasta ce, 'nako samo od sebe.512MB wrote: Banja Luka je najljepsi grad na Balkanu, stari Bosanski grad, i ne pretjerujem kad to kazem, Vrbas, zelenilo, prostranost, parkovi, urbani centar, Ferhadija... A ljudi pogotovo doslje iz hrvatskih vukojebina, sta da kazem, ljudi su prolazni, ovi pokusaji da od BL naprave neku pravoslavnu dzamahiriju ce propasti kad tad.
EDIT: I Banja Luka nije ni blizu najljepseg grada ni u Bosni ni na Balkanu. Ali, slozicemo se da se ne slazemo. I cuj to, ljudi su prolazni? Ljudi cine sve, pisaj ulicu.
- insomnia78
#3188 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbg
- mousstapha
#3189 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Natalitet ce odraditi svoje. Trebamo se samo razmnozavati kao Kurdi 
- HAVANA
#3190 Re: Ne idem nigdje iz BiH
insomnia78 wrote:Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbg
-
mali jomu
#3191 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Morningenzi all taimingos, drzite se vi cevapa pa ce te i do Mjeseca poskocit, evo ima i Banjaluckih.

-
amko761
#3192 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa lider Bošnjaka je izjavio da je nacionalna politika Bošnjaka ''oni će se umoriti''.Gojeni H wrote:Jasta ce, 'nako samo od sebe.512MB wrote: Banja Luka je najljepsi grad na Balkanu, stari Bosanski grad, i ne pretjerujem kad to kazem, Vrbas, zelenilo, prostranost, parkovi, urbani centar, Ferhadija... A ljudi pogotovo doslje iz hrvatskih vukojebina, sta da kazem, ljudi su prolazni, ovi pokusaji da od BL naprave neku pravoslavnu dzamahiriju ce propasti kad tad.
EDIT: I Banja Luka nije ni blizu najljepseg grada ni u Bosni ni na Balkanu. Ali, slozicemo se da se ne slazemo. I cuj to, ljudi su prolazni? Ljudi cine sve, pisaj ulicu.
Znači naše je samo da čekamo se oni anamo umore.
- insomnia78
#3193 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Osim ako Alija ne kaze staniHAVANA wrote:insomnia78 wrote:Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbgA tu se i pogine? Necu ja.
- 512MB
#3194 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Po tebi je koji ljepsi, i zasto?Gojeni H wrote:Jasta ce, 'nako samo od sebe.512MB wrote: Banja Luka je najljepsi grad na Balkanu, stari Bosanski grad, i ne pretjerujem kad to kazem, Vrbas, zelenilo, prostranost, parkovi, urbani centar, Ferhadija... A ljudi pogotovo doslje iz hrvatskih vukojebina, sta da kazem, ljudi su prolazni, ovi pokusaji da od BL naprave neku pravoslavnu dzamahiriju ce propasti kad tad.
- Thorgerson
#3195 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mene samo zanima od koga ce osloboditi BL.insomnia78 wrote:Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbg
Moze se samo uraditi etnicko ciscenje. Jer ti ljudi tamo ne zele da ih iko oslobadadja, od bilo koga.
A ja nisam, niti cu ikad biti spreman da radim ono sto su oni radili nama. Stoga, ako ti ljudi u BL zele da se oslobode imaju nacina za to. A ocito je da ne zele i da im je dobro.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3196 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Glupa priča. Niti ima ko ratovati niti ima čime.
Internet brigade mogu, dakako
Internet brigade mogu, dakako
- 512MB
#3197 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Taj fazon ne pali kod nas u Krajini, kao sto znas i u prosloj makljazi se 7. Korpus punio sa dobrovoljcima iz dijaspore. Ja sam bio dijete, ali dva strica su napustili uredan zivot na zapadu i zaduzili karabine kod Cuskica u 17oj brigadi. Tako da prosipaj te fazone drugima..insomnia78 wrote:Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbg
- 512MB
#3198 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Zato i kazem, ja sam siguran da ce vrijeme uciniti svoje, i da je ovo stanje u BL neprirodno te da ce se postepeno mijenjati na bolje... nema potrebe za novim ratovima.Thorgerson wrote:Mene samo zanima od koga ce osloboditi BL.insomnia78 wrote:Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbg![]()
Moze se samo uraditi etnicko ciscenje. Jer ti ljudi tamo ne zele da ih iko oslobadadja, od bilo koga.
A ja nisam, niti cu ikad biti spreman da radim ono sto su oni radili nama. Stoga, ako ti ljudi u BL zele da se oslobode imaju nacina za to. A ocito je da ne zele i da im je dobro.
- Thorgerson
#3199 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa to se moze primjeniti na citavu zemlju.512MB wrote: Zato i kazem, ja sam siguran da ce vrijeme uciniti svoje, i da je ovo stanje u BL neprirodno te da ce se postepeno mijenjati na bolje... nema potrebe za novim ratovima.
Razvojem privrede, ekonomije sve ce se mijenjati. Narodi ce se seliti, mijesati se i sve ce se to ispreplesti u konacnici. Htio to neko ili ne. Nece se to moci sprjecavati dovjeka.
Marka nema nacionalnost. Zato jedna svica ili belgija funkcionisu, a imaju razlike koje su kulturoloski i historijski pet puta dublje nego kao kod nas. Ima tu trzavica, ali franak i euro na kraju sve rijesi.
- insomnia78
#3200 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Izvinite nisam vas prepozno. Jel ono vas kamara predje četnicima?512MB wrote:Taj fazon ne pali kod nas u Krajini, kao sto znas i u prosloj makljazi se 7. Korpus punio sa dobrovoljcima iz dijaspore. Ja sam bio dijete, ali dva strica su napustili uredan zivot na zapadu i zaduzili karabine kod Cuskica u 17oj brigadi. Tako da prosipaj te fazone drugima..insomnia78 wrote:Vi ste gospodo naravno spremni doci staviti se na raspolaganje u akciji oslobadjanja BL i izloziti se eventualnoj pogibiji? Neko ce morati i poginuti jbg