Slučaj Dženan Memić
- JThomas
#3176 Re: Slučaj Dženan Memić
ocu koji je upravo izgubio sina inspektor priča o odšteti. a on težak, nenagodan pa se još i naljutio na dobronamjeran savjet. koliko bi sve lakše bilo da je malo pragmatičniji, jel.
-
karakters
#3177 Re: Slučaj Dženan Memić
To što je Muriz naletio na krkana, papka, šupka u policiji ili bilo gdje nema veze sa tim ko je ubio Dženana Memića. Iako se Murizu, zato što je izgubio dijete, ne može zamjeriti bilo šta da uradi, ipak ustrajavanje u svjesnom laganju i nije neka pozitivna stvar sa njegove strane. A ustrajavanje je još jasnije ako se poveže sa aktulenim političkim projektom koji u predizbornoj kampanji eksploatiše Dženanovu smrt.JThomas wrote:ocu koji je upravo izgubio sina inspektor priča o odšteti. a on težak, nenagodan pa se još i naljutio na dobronamjeran savjet. koliko bi sve lakše bilo da je malo pragmatičniji, jel.
Što više čitam izvještavanja sa suđenja, sve sam ubjeđeniji da je Muriz Memić debelo pomogao ubici svog sina da bude oslobođen. Čitam završnu Murizovu i Karkinovu riječ.
A analizirao sam taj "udar u ogradu neke firme" koji je spominjan u izvještajima sa suđenja.
Ako koristimo tvoju logiku, onda je sumnjivo da je baš ranije tog dana u čijim noćnim satima je bio (ili nije bio) udes u Aleji, Ljubo kombijem imao još jedan udes, tj. udario u ogradu neke firme.
Logično bi bilo da, ako su bila dva udesa istim kombijem, a jedan je, pretpostavimo, udes-ubistvo u Aleji, da su ta dva udara povezana. Ako su povezana, onda je i udar u ogradu povezan sa udesom u Aleji. Ako su povezani, onda je udes u Aleji bio prije, a udar u ogradu poslije. Logična konekcija bi bila da Ljubo nakon udesa u Aleji pokušava novim udarom napraviti oštećenja udarom u ogradu, pa da se policiji, kad dođe-ako dođe, može pravdati da su sva oštećenja nastala udarom u ogradu, tj. da sakrije da je kombi zadobio oštećenja u Aleji.
Ali, udar u ogradu je navodno bio ranije tog dana. Ako sam u pravu sa svojim sumnjama, onda bi trebalo biti nekih indikatora iz kojih bi se moglo zaključiti da je udar u ogradu bio nakon udesa u Aleji. Ima li ih?
Kako da ne!
Kao prvo, izgleda da Vasvija na suđenju mijenja izjavu koju je dala policiji, i to u detalju koji ne izgleda bitan. Iako tužilac primjećuje da je ona u istrazi rekla jedno, a na suđenju drugo, ne djeluje da on shvata razloge za tu Vasvijinu promjenu izjave. Isto kaže i da je Ljubo popravio auto sam.U nastavku ispitivanja tužilac Ćato je naveo da je Sejdović prilikom iskaza u Tužilaštvu navela kako su nakon udara otišli kod Bekrije, što je svjedokinja demantovala navodeći kako ona to nije rekla. Potom je Sejdović ispričala kako je te noći djecu ostavila kod izvjesne Ane, a kako je sutradan Ljubo otišao da popravi auto sam, nakon čega su željeli ići u Banju Luku. Također, rekla je kako nije poznavala Dženana i Alisu.
Šta je razlog za Vasvijinu promjenu izjave u pogledu tog naoko nebitnog detalja? Vasvija štiti Bekriju. Jer su nakon udesa u Aleji otišli kod Bekrije po savjet, a Bekrija je izgleda i ranije robijao, pa je Bekrija odlučio, vjerovatno i sam to izveo, da naprave novi "udes", udare u nešto kako bi oštećenja kombija iz Aleje pripisali tom novom udaru (udaru u ogradu). Ako su udarili u ogradu firme, onda je tada bio sam portir-čuvar, jer je to bilo u noćnim satima i vjerovatno dogovorili popravak bez plaćanja, jer im nije odgovaralo da baš tog trena dođe policija jer bi mogla povezati zeleni auto iz Aleje sa ti zelenim kombijem. Po čemu se još vidi da Vasvija laže da bi zaštitila optuženog Bekriju? PO tome što insistira da je Ljubo sam popravljao kombi, dok je na suđenju neko drugi od Bekrijine porodice (ćerka ili sestra, da ne tražim sada link) rekla da su Ljubo i Bekrija zajedno popravljali oštećenja. Dakle, cilj je zaštititi Bekriju, izbaciti ga iz slike kao nekog ko prikriva dokaze o udesu neposredno po ubistvu i sutradan, ali i još jedan. Pošto je Ljubo povukao priznanje sa novim advokatom, cilj je sakriti da su Ljubo i Bekrija prikrivali dokaze o udesu u Aleji, jer iz tog slijedi da je Ljubo bio u Aleji i da je tamo kombi dobio oštećenja.
I Ljubo je na početku kazao da je nakon udesa otišao ocu.
To je bila situacija kad je Ljubo priznao slučajnu saobraćajku i to potvrdio pred advokatom, a nije priznao ubistvo šipkom za koje se izlanula Vasvija. Tada Ljubi nije bio problem opisati stvarni tok događaja, osim, naravno, ubistva šipkom, te je, iako je opisao da su otišli nakon udesa Bekriji, izgleda i tad preskočio dio kojim bi uvalio Bekriju.Seferović je kazao da je nakon događaja otišao ocu kojem nije odmah kazao šta se dogodilo. Inače, tog dana 8. februara Ljubo je imao nezgodu te je zadnjim lijevim dijelom kombija udario u ogradu jedne firme.
Dakle, i Ljubo i Vasvija su rekli da su nakon Aleje otišli Bekriji, a onda su na suđenju to porekli.
Govoreći o noći kada je stradao Memić, Sejdović je kazala kako je sa Ljubom i djecom bila kod rođaka i da je Ljubo "popio". Poslije su, kako kaže, dobili poziv da idu dalje, pa su krenuli.
- Nisam vidjela očima da je gazio nekog. Bio je pijan. Nismo tu ostali, već smo krenuli dalje. Došli smo kod Mufikove kuće i tu sam ostavila djevojčice da spavaju. Ljubo je povraćao i legao da spava. Ujutro mi je rekao "Vidi šta sam uradio od auta, od ogradu", a kombi je bio oštećen sa njegove strane - kazala je Sejdović.
Dodala je da su te noći bili i kod Bekrije, a kad su krenuli od njega, udarili su stražnjom stranom kombija od ogradu blizu njegove kuće.
- Na Velikoj aleji sam čula udar u neki pleh, lim... Djeca su se prepala. Nisam vidjela pješake, a u ulici kojom smo prošli kombijem nije bilo nikoga. Ljude sam vidjela na parkingu preko ceste, bili su cura i momak, ali se ne sjećam šta je on imao na sebi. Ljubo tu noć nije udario nikoga. Da jeste, rekla bih mu da stane. On nikada ni mačku nije nagazio, a ne pješaka - ispričala je Ljubina supruga.
Iz Vasvijine priče izgleda kao da je bio još jedan udar u ogradu, i to "kad su pošli od Bekrije". Ako je to isti udar kao u ogradu firme, tj. ista ograda, onda je čudno da to Vasvija ne opiše tipa da je dolazila policija, da je pravljena nagodba sa firmom, da se desilo bilo šta. Ne, nego ona samo kratko "udarili i nastavili ka Aleji...". Dakle, Bekrija je vezan za udar kombija u ogradu. Navodno su Bekrija i udar prije Aleje. Ali, prva Ljubina i Vasvijina izjava je suprotna, da Bekriji idu nakon Aleje, nakon ubistva. Što znači da su vjerovatno tada udarili ogradu, a kasnije okrenuli priču iz razloga koje sam opisao.
Naravno, što je sigurno-sigurno je, bilo je još sigurnije odmah prodati kombi, čim je malo zakrpljen i tako se pokušati distancirati od ubistva i kombija, što su i udarili nakon što su sutradan kupili šajbu i farbu.
Čak i ta neka Višnja, koja je valjda Bekrijina sestra, kaže da su došli do Bekrijine kuće i noćili nakon Aleje, ali da "Bekrije nije bilo kući".
Uglavnom, koliko vidim, Seferovići su muljali u svojim izjavama jer su pokušavali sakriti dvije stvari-ubistvo palicom u Aleji i Bekrijino učešće u prikrivanju dokaza o ubistvu. Ostalo im je u prvoj fazi bilo OK priznati, a u drugoj, kad je došao novi advokat koji je upratio da bi Ljubo ne samo umjesto ubistva palicom mogao proći sa saobraćajkom, nego da bi mogli osporiti i saobraćajku, jer tužilaštvo dokazuje saobraćajku, a stvarno se desilo ubistvo i u tome ima prostora za osporavanje dokaza o saobraćajki, više nije bilo OK priznati ni rutu kretanja te noći, tj. da su otišli kod Bekrije. Čitav dan udarali kombijem i pravili mu oštećenja, u ogradu firme, u ogradu kod Bekrijine kuće, u lim u Aleji, jedino, na kraju tvrde, nisu u Dženana i Alisu. Iako su baš tu nađeni polomljena plastika, lak i staklo. I baš sutradan Ljubo kupovao šajbu (staklo) i prodavac o tome svjedočio. Ne mogu da je vjerujem da je tačno ono što piše na netu da je utvrđeno da je ista plastika iz dvorišta Seferovića i ona iz Aleje na kojoj je pronađena krv Alise Mutap. Možda novinar nije dobro prenio, ako je to stvarno tako, to je baš jak dokaz u pogledu kombija.
Bilo bi mi drago da novu istragu, ako do nje dođe, preuzme neko tijelo kojem Muriz vjeruje.
Ali ako LJubo bude i konačno oslobođen, onda će to značiti da se izvukao, jer se ne može suditi dvaput za isto, a ne vjerujem iz svega da dokazi bilo čiju istragu mogu dovesti do bilo koga mimo Ljube.
Kao što rekoh, vidjećemo šta će biti, nadam se da će vrijeme ponuditi bar neke odgovore.
-
Hendrix
#3178 Re: Slučaj Dženan Memić
Karakters ba, razvodni malo te svoje eseje na par postova previse si ofiran.
Svaka cast za dobar posao, nadam se da te placaju po broju rijeci...zakuco si danas dnevnicu mashala.
Svaka cast za dobar posao, nadam se da te placaju po broju rijeci...zakuco si danas dnevnicu mashala.
-
Nadzorna_ploca
#3179 Re: Slučaj Dženan Memić
Do 2h je tarifa, poslije cemo u miru zivjeti.
-
karakters
#3180 Re: Slučaj Dženan Memić
Neko dnevnicu, neko kombi.Hendrix wrote:Karakters ba, razvodni malo te svoje eseje na par postova previse si ofiran.
Ako se nekad dodje istine na nacin da svima bude ocita, mislim da ce se ispostaviti da je nazalost Muriz Dzenana ubio drugi put, pomazuci da oslobodi njegovog ubicu, a da ste vi serloci, ne mogu reci nazalost, na kvadrat prekucali Lloyda i Harryja.
- JThomas
#3181 Re: Slučaj Dženan Memić
nama treba hitno reforma oštećenih, od ovih što samo nešto traže i pitaju ne može da se radi. vstv da donese smjernice i kodeks ponašanja za porodice žrtava, i kršenja da se kažnjavaju. medijska kampanja uz prigodni slogan, nešto tipa, žao nam je zbog vašeg gubitka ali i institucije imaju srce. naročito promovirati pragmatična i ekonomična rješenja poput netraženja krivičnog gonjenja uopšte 
-
karakters
#3182 Re: Slučaj Dženan Memić
Ne samo da si fulio ceo fudbal, nego ga nisi ni vidio, a mašeš i dereš se okolo.JThomas wrote:nama treba hitno reforma oštećenih, od ovih što samo nešto traže i pitaju ne može da se radi. vstv da donese smjernice i kodeks ponašanja za porodice žrtava, i kršenja da se kažnjavaju. medijska kampanja uz prigodni slogan, nešto tipa, žao nam je zbog vašeg gubitka ali i institucije imaju srce. naročito promovirati pragmatična i ekonomična rješenja poput netraženja krivičnog gonjenja uopšte
Ta nadjebavanja preko medija i viših instanci između porodice i tužilaštva nisu ono o čemu pišem, niti me pretjerano zanima. Ako ćemo o institucijama, vjerovatno imaju duše koliko imaju ljudi koji ih vode. Ne bih rekao da je tužilaštvo u tom slučaju duševno. Ali isto tako, ako ću komentarisati, Muriz Memić nema kompasa i od početka lupa ko Maksim po diviziji, jer ne može prihvatiti da na tako trivijalan način, čuj "slučajno naišao pijani Cigo i udario i ubio Dženana" ostane bez djeteta, a da je prvi svemu tome Alisa ostala živa i još ima amneziju. Prvo su priče o Alisi kao saučesnici, zatim kad se pojavio Ljubo kao osumnjičeni, Murizovi komentari su "ne kažem još uvijek direktno da su Mutapi potplatili Cigane, ali...". Zatim, kad je nastao snimak sa hotela, pa se pojavio silovatelj "očevidac" E.M. koji je htio izbunariti Muriza, Murizova priča je opet "znam ko je ubica, imam očevica koji je vidio ko (Budnjo) šamara Alisu te noći u Aleji, policija štiti ubicu, neće da postupi po izjavi očevica koju im je dao prije dva mjeseca u martu".
slucaj-dzenan-memic-p14814515.html
Čak sam dokazao, Murizovim riječima, način na koji je E.M izlevatio Muriza, te da je Muriz nastavio svjesno obmanjivati javnost, nakon što je valjda skontao da ga je E.M. izradio, nakon što je Muriz saznao da mu je "očevidac" lagao o tome šta je rekao tužilaštvu (da nije potvrdio ublehu koju je ispričao Murizu i hodži) i nakon što je utvrđen neoboriv alibi za Muamera Budnju. Muriz, da ne bi izgubio kredibilitet, ostaje pri priči "znam ko je ubica, reći ću kasnije", ali od tog nema ništa, jer sve što Muriz zna je zasnovano na ublehi koju mu je, vjerovatno doslovno, prodao E.M. Mada vidim i sad priče o tome kao je tužilaštvo "napravilo, a ne samo objavilo, Budnjin alibi", jeboteled.
Čitao sam ovih dana šta Arijana Memić piše i vidim, iako je nesumnjivo u boli jer je izgubila brata, da joj nastup odiše mahalaškom agresivnom perfidnošću, tipa "ne bih da pozivan na linč, ali Alisa je, zamislite, rekla/uradila to i to...", a onda u komentarima skoro isključivo prijetnje, pozivi na linč nad Alisom Mutap, kletve, vulgarnosti, a Arijana Memić to zadovoljno posmatra i podržava. Pa nije za iznenaditi da je pristala biti dio političkog lešinarskog projekta čija je kampanja naslonjena na Dženanovu smrt.
Ono što pišem je usmjereno na samu logiku događaja oko ubistva i suprotno je i tužilačkom stavu da je bila saobraćajka, a ne ubistvo i vašem, tj. Murizovom, po kojem Ljubo nije ubica. Sve na čemu zasnivam mišljenje sam detaljno obrazložio. To što sam ja Dalida, plaćenik, bot, BUdnjo, Alisa ili ko već je neophodno da bi neko mogao biti pametni i pošteni šerlok. Međutim, sam znajući ko sam i šta sam, najbolje vidim koliko vi "niste" nadrkana krvožedna dogmatska masa naložena na linčovanje neistomišljenika.
Tragična poetska pravda se, po meni, zadovoljava na način da porodica dobije ono što je po svaku cijena htjela dobiti, slobodnog Ljubu, iako je izgleda Ljubo ubio Dženana, a Muriz mu je pomogao da izađe slobodan. Pročitao sam Murizovu završnu riječ ili obraćanje, kako se to već zove, sudiji na kraju suđenja, jbt Boro i RAmiz su ništa šta su Ljubo i Muriz.
Mi se ovdje možemo nadjebavati unedogled, iako mi to stvarno nije bio cilj, nisi sam očekivao takvu toksičnost od učesnika teme, kad sam se javio na ovu temu, ali su vjerovatno budući događaji, tj. vrijeme, to što će baciti neko konačnije svjetlo na to ko je ubica. Bilo bi dobro da neko drugo tijelo provede istragu i baš me zanima hoće li dokazi otići igdje od Ljube.
- JThomas
#3183 Re: Slučaj Dženan Memić
a možda da uvedemo i procesuiranje oštećenih, u svrhu generalne prevencije. jer nasilnog zločina nema bez počinioca - ali nema ni bez žrtve. da djelujemo sa obje strane umjesto samo sa jedne.
- Cherry-Cherry
#3184 Re: Slučaj Dženan Memić
Isuse Bože 
- Streptokok
#3185 Re: Slučaj Dženan Memić
Nova boja NIKAD ne moze biti kao stara, bez obzira sto su bile iste kad su nanesene.uglavnomja wrote:JThomas wrote:kako će biti ista vrsta boje na vw kombiju iz osamdesetih i renou iz dvijehiljaditih?
ali molim kratko.
ako je kombi prefarban, nigdje ne pise da je fabricka boja kombija
Zloupotreba sluzbene duznosti vjestaka jasna kao dan.
- JThomas
#3186 Re: Slučaj Dženan Memić
možda su slučajno i nanesene u isto vrijeme. moguće je. pa jel.
- uglavnomja
#3187 Re: Slučaj Dženan Memić
u pitanju jasno stoji: ista VRSTA boje, a mislim i u vjestakovom izvjestajuStreptokok wrote:Nova boja NIKAD ne moze biti kao stara, bez obzira sto su bile iste kad su nanesene.uglavnomja wrote:JThomas wrote:kako će biti ista vrsta boje na vw kombiju iz osamdesetih i renou iz dvijehiljaditih?
ali molim kratko.
ako je kombi prefarban, nigdje ne pise da je fabricka boja kombija
Zloupotreba sluzbene duznosti vjestaka jasna kao dan.
- uglavnomja
#3189 Re: Slučaj Dženan Memić
dobro, mrsko mi traziti sta pise tamo
ali u pitanju i dalje stoji vrsta boje
ali u pitanju i dalje stoji vrsta boje
-
karakters
#3190 Re: Slučaj Dženan Memić
Prvi je svjedočio Ivica Perović, vještak koji 6 godina radi na poslovima hemijskog vještaka. On je naredbom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 1. juna 2016. godine bio zadužen da utvrdi da li tragovi boje pronađeni na mjestu događaja potiču od VW kombija.
Na vještačenje je došao komad tamnozelene boje sa mjesta nesreće, uzorak boje sa retrovizora i uzorak boje sa desnog blatobrana.
Vještak je radio uporednu analizu te je utvrdio da su površinske boje ista vrsta boje, ali da ne može tvrditi da uzorci potiču jedan od drugog. Vještak je kazao da je riječ o mahovinazelenoj boji.
- Streptokok
#3191 Re: Slučaj Dženan Memić
Dakle to isto je vjestak potvrdio i za clio? Je li istina da nacelnik forenzike nije htio potpisati jedan od "nalaza"?karakters wrote:Prvi je svjedočio Ivica Perović, vještak koji 6 godina radi na poslovima hemijskog vještaka. On je naredbom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 1. juna 2016. godine bio zadužen da utvrdi da li tragovi boje pronađeni na mjestu događaja potiču od VW kombija.
Na vještačenje je došao komad tamnozelene boje sa mjesta nesreće, uzorak boje sa retrovizora i uzorak boje sa desnog blatobrana.
Vještak je radio uporednu analizu te je utvrdio da su površinske boje ista vrsta boje, ali da ne može tvrditi da uzorci potiču jedan od drugog. Vještak je kazao da je riječ o mahovinazelenoj boji.
-
karakters
#3192 Re: Slučaj Dženan Memić
Prema zavrsnoj rijeci tuzilastva sa klixa navodno je tvrdio da je u pitanju ista vrsta boje, a ako je tvrdio za Clio sto tvrdi za kombi, da ne moze potvrditi da boja potice sa tog auta, nego da je samo u pitanju ista vrsta boje, onda su i jedan i drugi nalaz prilicno beskorisni, jer je njihov domet "moze biti, a ne mora". To je kao da kaze "DNK pripada bijelcu, a da li bas osumnjicenom, to ne mogu potvrditi". Da je taj nalaz za Clio iko shvatio na nacin da nesto definitivno dokazuje, podigla bi se optuznica protiv bivseg momka. Isto tako, da je taj nalaz za boju kombija bio jedino vjestacenje i presudan dokaz, vjerovatno bi bilo upitno podizanje optuznice protiv Ljube.Streptokok wrote:Dakle to isto je vjestak potvrdio i za clio? Je li istina da nacelnik forenzike nije htio potpisati jedan od "nalaza"?karakters wrote:Prvi je svjedočio Ivica Perović, vještak koji 6 godina radi na poslovima hemijskog vještaka. On je naredbom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od 1. juna 2016. godine bio zadužen da utvrdi da li tragovi boje pronađeni na mjestu događaja potiču od VW kombija.
A je li istina da je Zubejda kupila novu haljinu?
- JThomas
#3193 Re: Slučaj Dženan Memić
i ispade to što osumnjičeni mijenja priče i baci oružje nesavladiva prepreka da ga se osudi. to je krajnje neuobičajno kod optužbi za teška djela, pa je zavaralo stručne, savjesne i poštene organe.
a naročito u kombinaciji sa bezobraznim ponašanjem oštećenog.
-
karakters
#3194 Re: Slučaj Dženan Memić
Koliko je do istražnih organa, još je više do suda, jer je sud taj koji donosi presude. Kao neko površno upoznat sa slučajem, mislio da je tužilaštvo podiglo optužnicu samo za saobraćaju, jer to Muriz Memić stalno ponavlja, "ubistvo je, nije saobraćajka, tužilaštvo skriva ubicu". A onda je trip dabl ovdje napisala da je prva optužnica bila za ubistvo, pa ju sudija koji pregleda optužnice prije nego odu u suđenje nije prihvatio. Kako ja vidim cijelu tu priču. Muriz po svaku cijenu hoće Alisinu glavu, jer nju direktno krivi za Dženanovu smrt, misli da je saučesnica, da ga je namamila...Njeno mijenjanje izjava, a istovremen prolazak poligrafa vidim kao dokaz da se ona zaista ne sjeća šta je bilo, da vjerovatno ima fragmente sjećanja koje miješa sa snovima i slikama auta i lica koja joj je policija gurala pod nos. Našla se u situaciji da svi na nju vrše pritisak, jer nemaju drugih tragova u istrazi i ona osjeća obavezu da nešto kaže ili, što je vjerovantije, potvrdi ili ostavio kao moguće ono što joj policija gura pod nos kao mogućnosti. Tu je greška vršenje pritiska na nju da se nazor sjeti, a onda uzimanje za ozbiljno tih njenih vjerovatno polunavođenih izjava. Murizu je to dokaz da je ona dio zavjere i ubistva, to što sad govori da je prebijena i sama, sad da je bio neki auto...I kad je pronađen Ljubo, Murizu je to bezveze, on odmah izlazi sa tvrdnjom "Mutapi su potplatili Cigane", jer on je sebi zacrtao da Alisa mora biti kriva. Vodi svoje paralelne istrage i pokušava progurati svoje fiks ideje. Kad je nakon nestalog snimka sa hotela upao u priču lažov silovatelj E.M. koji je skontao da može zaraditi ako Murizu proda priču o Budnji sa čijeg je hotela nestao snimak, kao osobi sa lica mjesta koja šamara Alisu Mutap te noći, Muriz je misilio da je sve riješio. Ali ga je E.M izlevatio ko zadnju budalu, prvo mu slagao da je policiji ispričao ublehu za Budnju koju je ispričao hodži i Murizu, a onda ga nastavio levatiti. Policija je kao prvo ispitala E.M kao svjedoka, kojeg su poslali hodža i Muriz, a onda i provjeriti Budnjih alibi koji je neoboriv. Ali već su tada pale preteške riječi između Muriza i tužilaštva, on je za javnost tvrdio da je tužilaštvo zna ko je ubica, da je njegov svjedok to rekao još u martu, prije dva mjeseca, ali ga tužilaštvo štiti, jer je moćan, tj. aludira na BUdnju o kojem mu je E.M prodao priču. Dobija simpatiju javnosti, jer je ožalošćeni otac, a svakako narodu nije teško povjerovati da tužilaštvo štiti sina tajkuna, jer je generalno nisko povjerenje u institucije a Muriozova priča je isprva uvjerljiva, jer i on sam vjeruje da mu je E.M: rekao istinu. Kasnije, kad je Muriz skontao da ga je E.M izlevatio, nastavlja obmanjivati javnost, da ne bi izgubio kredibilitet, ali to je samo šuplja priča. Policija je pronašla Ljubu, on priznaje, dokazi su u skladu sa priznanjem (polomljeni dijelovi auta u Ljubinog avliji na mjestu gdje je popravljao auto nakon udesa, prodvac šajbe kojeg je Ljubo opisao koji potvrđuje da je Ljubo sutrdan nakon Aleje dovezao kombi sa slomljenom šajbom i kojem je prodao šajbu, ali je LJubo odlučio da ju sam zamijeni, prodavac farbe, Ljubini članovi porodice koji su rekli da je LJubo došao po noći rekao da je zgazio nekog, tog dana nakon popravke kombija na brzinu, LJubo praktično bježi za Banja Luku i prodaje kombija usput, u Zenici, dakle hitno se rješava kombija, a prehtodno sakriva tragove oštećenja). Slučaj je prilično čist, osim jedne stvari. Policija vjeruje da je istina ono se izlanula Vasvija, da su izašli iz kombija i da je Ljubo ubio Dženana palicom. To se uklapa u verziju po kojoj je Murizu Dalida Burzić rekla "nije ga on mislio ubiti, prvo je to bilo naguravanje". Nekog udara kombijem vjerovatno jeste bilo, možda u Alisu, ne u Dženana, pa se onda potukli Dženan i Ljubo, pa Ljubo uzeo palicu iz auta i ubio Dženana. Možda je Dženan u svađi razbio šajbu sa vozačeve strane kad je vidio da je kombi udario Alisu, možda je Alisa šok doživjela gledajući Dženanovo ubistvo, a ne od udara kombija. To je nešto što tačno znaju Ljubo i Vasvija. Povrede na Dženanovoj glavi, tj. smrtonosna povreda više odgovara udaru palice nego kombija. Mada to nisu egzaktne stvari, u Vilsonovom je prije par godina biciklista pao na glavu pri maloj brzini i umro. Ko je gledao Šumaherov pad sa skija na glavu isto zna o čemu pričam. Šta radi tužilaštvo? Vjeruju, iako nema šipka kao sredstva ubistva, jer je prošlo nekoliko mjeseci do otkrivanja, da je Vasvijino priznanje o ubistvu palicom istinito. Podudara se i sa smrtonosnom ranom na Dženanovoj glavi. Dižu optužnicu za ubistvo, što smatram ispravnim. Kao prvo, ako vjeruju da se to stvarno desilo, ubistvo palicom, uvijek je logično dokazivati istinitu verziju i to i jeste posao istražnih organa. Iz vještačenja i drugih dokaza proizilazi da je ubistvo palicom vjerovatnija verzija od samo udara autom, te na osnovu tih dokaza podižu optužnicu za ubistvo palicom. Iaako nemaju palice i iako nemaju Ljubino priznanje za to (jer su advokat i Ljubo saglasni da priznaju saobraćajku, ali ne i ubistvo, iako se ubistvo stvarno desilo, radi manje kazne). Eh, tada sudija za pregledanje optužnice odbacuje optužnicu jer smatra da bez šipke i bez priznanja nema dovoljno dokaza za ubistvo palicom. Time je tužilački predmet napola uništen. Zašto? Zato što je tužilaštvo pripremilo dokaze iz kojih tvrde da je u pitanju ubistvo palicom. Pošto je to sada obbačeno od suda, tužilaštvu ostaje da promijeni opis u samo slučajnu saobraćajku, onako kako je Ljubo priznao i za šta imaju dokaz ikoji povezuju kombi sa mjestom događaja i drugi. Ali, to znači da dokazi tužilaštva obaraju tužilačku verziju iz nove optužnice. Tužijlaštvo je u prvo optužnici tvrdilo i za to spremilo dokaze, da je u pitanju ubistvo palicom. Sada na osnovu istih tih dokaza tužilaštvo mora pričati drugu priču, da nije bilo ubistvo palicom, nego samo slučajna saobraćajka. Tužilaštvo mora reintrepretirati svoje dokaze, što je već napola izgubljen slučaj. Prvo tvrdili da na osnovu istih nalaza vještaka slijedi da je ubistvo palicom, a sada moraju tvrditi da su sve povrede nastale isključivo od udara kombijem. A nalazi vještaka nisu bili egzaktni ni prvi put, jer objektivno je moguće da je Dženanova smrtonosna rana nastala čak i od kombija, mada je tužilaštvo tvrdilo prvi put da je od palice. Tada advokat Karkin shvata da nema šta izgubiti ako Ljubo povuče priznanje, jer je najgore što može sada dobiti kazna za saobraćajku. Jer, fazon je, sve da sud utvrdi i dobije snimak ubistva palicom, ako je optužnica za udar kombijem, mora osloboditi optuženog. Ne može sudija ići na teže djelo od onog iz optužnice. Potom odbrana, uz svesrdnu podršku porodice Memić, osporava nalaze tužilaštva dokazivajući da nije u pitanju udar kombijem. Muriz, ljute rane, očito misleći da je puno pametan, činjenicu da odbrana uspijeva osporiti tvrdnju o isključivoj saobraćajnoj nesreći, misli da time dokazuje nekakvu zavjeru, ne kontajući da direktno pomaže da se oslobodi ubica njegovog sina. U suđenjima sud mora biti ubijeđen sa velikom vjerovatnoćom, recimo barem 90% u verziju tužilaštva. Ako je ubijeđen samo 60%, to već treba presuditi kao oslobađanje. A sud očito nije bio ubijeđen 60% da je Dženam ubijen isključivo udarom kombija (kao što i nije). Onda, od početka Ljubino priznanje nije bilo potpuno iskreno, jer je priznao sve osim dijela o ubistvu palicom i dijela koji tereti Bekriju kao prikrivača ubistva. Ja nikako ne mogu vidjeti da Ljubo nije taj, nakon snimaka kombija iz aleje, priznanja (osim priznanja za izlazak iz kombija i ubistvo palicom), polomljenih dijelova auta u Ljubinom dvorištu, brzog popravka, zamjene dijelova i rješavanja kombija prodajom odmah sutradan, svjedočenja Ljubine porodice o tome da je rekao da je nekog zgazio, poklapanja plastike iz Aleje sa Alisinom krvlju sa plastikom iz Ljubine avlije itd. S druge strane, Murizove priče su priče potpuno zaslijepljenog oca u boli, kojeg sam raskrinkao u vezi "očevica E.M.", a vidim i i iz ostalih izjava i nastupa kako razmišlja i kakve fiks-ideje ima. On djeluje kao pošten i fin čovjek, ali bez kompasa i vjerovatno sebi opravdava te neke laži (oko E.M) višim ciljem, a u ostale svoje fiks-ideje vjerovatno i sam vjeruje. U nekom trenutku je njegova borba za istinu postala zaslijepljena borba protiv Dalide Burzić, vjerovatno kad ga je ona u nekom trenutku grubo odjebala i prekinula kontakte s njim. Dakle, odbrani je bilo dovoljno da sa barem 40% poljulja vjerovanje suda u to da je Ljubo isključivo kombijem udario Dženana. A pošto je, vjerujem, istina da je Ljubo palicom ubio ili dokrajčio Dženana, onda slučaj pada i Ljubo biva oslobođen.JThomas wrote:i ispade to što osumnjičeni mijenja priče i baci oružje nesavladiva prepreka da ga se osudi. to je krajnje neuobičajno kod optužbi za teška djela, pa je zavaralo stručne, savjesne i poštene organe.
Vrhunac cinizma mi je bio kad je Ljubo došao u majici sa likom Dženana Memića na suđenje, ali to je prije svega sjajan potez advokata Karkina, koji je odigrao kao i psiholog. Meni, koji nemam osim u promilima sumnju u to da je Ljubo ubica, se stomak prevrće od tog, te od Murizove završne riječi kojom veliča Ljubu i Ljubinu nevinost. Dakle, nije to samo pritisak kroz proteste i medije, nego je Muriz i u sudnici dobio na kraju riječ da iznese svoje mišljenje sudu, a na sud sigurno mora ostaviti snažan efekat to što otac tako iskreno vjeruje i tvrdi da je optuženi nevin i traži njegovo oslobađanje. Štaviše, mislim da je Muriz odigrao ključnu ulogu u Ljubinom oslobađanju, sam i preko advokata, kroz osporavanje tužilačke verzije o isključivom udaru kombijem, a bez izlaska iz kombija i ubistva palicom.
Vidim to kao baš ružno i tužno, ali valjda svako živi sa posljedicama svojih djelovanja. Ako sam se ja u svemu ovom zajebao, pa izroni neki novi osumnjičeni, super, rado ću priznati grešku i biti zadovoljan utvrđivanjem istine, ali u ovom trenutku prosto ne vidim kako dokazi mogu otići igdje od Ljube, jer Ljubo jeste taj, ubica na ovaj ili onaj način.
- Cherry-Cherry
#3195 Re: Slučaj Dženan Memić
Ali njega ovo zapravo ne interesuje.
-
karakters
#3196 Re: Slučaj Dženan Memić
Vrlo me, na zalost vas iz jednoumne mase koja lincuje neistomisljenike, zainteresovalo, a sve zasluge pripadaju vama. Prvi vas komentar je bio poziv na cenzuru i brisanje mog posta. Ali, iako sam se vrlo zainteresovao, svejedno nisam zainteresovana strana i mogu samostalno i relativno objektivno razmisljati i nastupati. Za razliku od vas 10 koji pisete iskljucivo iste plitke ad homineme kao da iza vasih 10 profila stoji ista jedna frustrirana osoba.Cherry-Cherry wrote:Ali njega ovo zapravo ne interesuje.
-
Hendrix
#3197 Re: Slučaj Dženan Memić
Jos koja stranica i ispasce da je Muriz ubio svog sina, Karakters radi ko mashina.
Prosto da ne povjerujes dokle ljudi idu da nametnu svoju verziju price.
-
karakters
#3198 Re: Slučaj Dženan Memić
Nigdje ni ne idu, E.M. im sam dodje.Hendrix wrote:Jos koja stranica i ispasce da je Muriz ubio svog sina, Karakters radi ko mashina.
- JThomas
#3199 Re: Slučaj Dženan Memić
a sve poslije presude. sve je on to znao ali nije prije htio da kaže.
- Edin H.
#3200 Re: Slučaj Dženan Memić
Kakva su ustvari dogadjana oko tog snimka iz hotela?
Da li je postojao? Da li ga je iko video?
Da li je postojao? Da li ga je iko video?