Nije jer je ohol jer se radi o životinjama koje su ogrezle u zlu.Muslimanska elita i obavještajne službe navikle da se za sve pitaju.Da je Asad 100% znao da pobjeđuje na izborima pitanje je bi li ih organizovao.Mislim u bolesnom društvu je besmisleno postavljati pitanje.Ti ljudi imaju svoja pravila, pogledaj im samo luđačke parole "ili Asad ili cemo zapaliti Siriju".Opetja033 wrote:
Ponavljam: neka se organizuju demokratski i slobodni izbori pa ce Sirijci sami izabrati sta zele. Zar je toliki problem? Nista od ovog sranja ne bi bilo da je Assad pristao na to. Zasto nije pristao? Zato sto zna da ne bi ostao na vlasti.
Mi mozemo nagadjati. Ti nagadjas, ja nagadjam. Demokratski izbori su jedino mjerilo. Assad ih ne smije organizovati. Zasto?
Sirija vol. 2
-
sarajevoxxxx
#3176 Re: Sirija vol. 2
- Challenger__
#3177 Re: Sirija vol. 2
I da, ublehina kontraofanziva na jugu Alepa je propala:
SyrianCivilWarRedditKataib Hezbollah repelling Jaish al-Fateh offensive in southern Aleppo
- Em2r
#3178 Re: Sirija vol. 2
Grean wrote:Tu se valjda svi ili makar vecina slazemo.Em2r wrote: Kad moram vec lanut, jebem vise i asada! Nije poenta samo u njemu, bar ne iz moje perspektive, a da smo blizi bliskom istoku i nama bi se vrlo lako mogao desiti isti scenario, poenta je u xy% ljudi koji ne zele, a de mi uperi prstom u jednu formaciju, sistem zasnovan na serijatu vjeri, ogranicavanju sloboda itd. Xy% ljudi hoce da zive kao ti i ja, da lajemo i sernjamo po forumima i odemo leci spavat, **bavat, prdit i smrdit, bez da ti policija uleti i odvede te.
Siriji treba novi pocetak pa ako treba i demokratski kao sto ti kazes, ali NECE ga vidjeti sa nusrama i slicnim mustrama.
Ali sunitima treba dati alternativu, kako u Siriju tako u Iraku. Trenutno su prepusteni Al Nusri i ISIL-u, na zalost. Je li ti mislis da su ljudi u Raqqi u vecini za ISIL? Cisto sumnjam. Ali alernative nemaju, alternativa je da im dodju siitske milicije kao sto dolaze nebranjenim sunitskim naseljima u Iraku. Pogledaj situaciju ljudi koji su pobjegli iz Bagdada, iz sunitskih, bogatijih dijelova grada, sta im se desavalo kad je dosla bagra iz Sadr cityja da pljacka, pali, siluje.
Ista stvar je u Libanonu, suniti su toliko bijesni i desperatni zbog dominacije Hezbolaha i siita da su spremni primiti pomoc i udruziti se sa crnim djavolom ako je to cijena da se njihov glas cuje. Treba im dati alternativu da jedina alternativa ne bi na kraju bila ISIL. Te podjele su besmislene ali su cinjenicno stanje.
Dat im vutre milion tona i khata iz jemena da se svi malo iskuliraju, gdje ces bolju alternativu.
-
Kaligula I
#3179 Re: Sirija vol. 2
...u Egiptu su suniti nadmoćno većinska religija pa su opet ratovali unutar sebe...dakle, 'podređenost' sirijski sunita nije neki razlog za otvaranje građanskog rata ...protekcija je 'privilegija' i Bahreina pa nikom ništa...tu vladajuću kastu niko ne ruši...Grean wrote:Ima on u vlasti sunita i druza ali pogledaj strukturu na primjer vazduhoplovstva, sve sami manjinski Alaviti a pjesadija sunitska. Situacija kao sa JNA s tim da je tu makar bio vecinski narod u pitanju. Meni tu smrdi na protekciju.Arteta wrote: U Basharovoj vlasti imas i sunita i alawita i sijita i krscana i druza.
Da li ti je palo na pamet da Sirijci ne zele sunitski islamsku drzavu nego sekularnu gdje ce sve religije biti sto ravnopravnije?
Moze ona biti sekularna i sa sunitom na celu, pozeljno i demokratski izabranim. Bio je sekularni i Sadamov Irak pa je svrgnut diktator i siiti su dosli na vlast. Licno meni su te podjele besmislene ali one postoje i realnost su pa tu realnost treba postovati. Da im je bilo svejedno ko je predsjednik ne bi ni dizali bunu. Zaci nije im svejedno a volja vecine je volja vecine.
Sta je ovo, svi strumfovi proasadovski i proruski raspolozenima znao sam da su ubaceni element.
- salik79
#3180 Re: Sirija vol. 2
Grean wrote:Tu se valjda svi ili makar vecina slazemo.Em2r wrote: Kad moram vec lanut, jebem vise i asada! Nije poenta samo u njemu, bar ne iz moje perspektive, a da smo blizi bliskom istoku i nama bi se vrlo lako mogao desiti isti scenario, poenta je u xy% ljudi koji ne zele, a de mi uperi prstom u jednu formaciju, sistem zasnovan na serijatu vjeri, ogranicavanju sloboda itd. Xy% ljudi hoce da zive kao ti i ja, da lajemo i sernjamo po forumima i odemo leci spavat, **bavat, prdit i smrdit, bez da ti policija uleti i odvede te.
Siriji treba novi pocetak pa ako treba i demokratski kao sto ti kazes, ali NECE ga vidjeti sa nusrama i slicnim mustrama.
Ali sunitima treba dati alternativu, kako u Siriju tako u Iraku. Trenutno su prepusteni Al Nusri i ISIL-u, na zalost. Je li ti mislis da su ljudi u Raqqi u vecini za ISIL? Cisto sumnjam. Ali alernative nemaju, alternativa je da im dodju siitske milicije kao sto dolaze nebranjenim sunitskim naseljima u Iraku. Pogledaj situaciju ljudi koji su pobjegli iz Bagdada, iz sunitskih, bogatijih dijelova grada, sta im se desavalo kad je dosla bagra iz Sadr cityja da pljacka, pali, siluje.
Ista stvar je u Libanonu, suniti su toliko bijesni i desperatni zbog dominacije Hezbolaha i siita da su spremni primiti pomoc i udruziti se sa crnim djavolom ako je to cijena da se njihov glas cuje. Treba im dati alternativu da jedina alternativa ne bi na kraju bila ISIL. Te podjele su besmislene ali su cinjenicno stanje.
Ko ti je to pric'o?! Evo da te odmah demantujem za Irak, za Liban mi bezze i demantovati, procitaj i pogledaj sta u vezi toga veli najugledniji sunitski alim u Iraku, sejh Ahmed Kubejsi, te ostali ugledni iracki alimi.
Last edited by salik79 on 26/11/2015 23:46, edited 1 time in total.
-
zrakomlat
#3181 Re: Sirija vol. 2
Ko u Bahreinusalik79 wrote:Opetja033 wrote:Apsolutno.salik79 wrote:
+ narodu u Kataru dozvoliti da sam odluci kakvu vlast zeli
A to ce biti...?
- General War
#3182 Re: Sirija vol. 2
Napisao sam prilicno dug odgovor, pa sam izbrisao (pominjao vevak, cengica, izbore, ko je dovukario olos...)ali znas ti to makar povrsno...do tebe je...ja razumijem da svako ima svoje interese.salik79 wrote: Ne, neko drugi je to povezao, a svi znamo ko, iako je i laiku jasno da to veze s vezom nema. Istina je da su ti, koji su Iran za terorizam optuzivali, upravo oni koji nam glavosjece (a sa njima spijune, otprilike kao i kod Isisa) u Bosnu upumpase '93., kada ni vrabac nije mogao uci neprimjecen, u cilju bacanja ljage na casnu ulogu ARBiH, u odbrani domovine...Jedan bradonja kolje i glave reda u sanduk, a drugi ga snima. Pogodi za koju obavjestajnu sluzbu radi snimatelj!? Da ti pomognem - za dva dana BBC pusta snimak u eter...
Istina je da nam je Iran organizovao i obavjestajno-sigurnosni aparat, kao sto je istina da su nam pruzili izuzetnu vojnu obuku (moji prijatelji, sve bivsi pripadnici odreda Lasta, mi odgovorno tvrde da bez njihove obuke vrlo brzo bi svi izginuli, jer su isli srcem, a nakon njihove obuke se na prste mogu nabrojati oni koji su poginuli, a nema u kakvim akcijama nisu bili), ali nas nisu oni ucili terorizmu, za to je, ipak, bio neko drugi zaduzen...
Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...
- salik79
#3183 Re: Sirija vol. 2
iznio sam cinjenice, bujrum demantuj!General War wrote:Napisao sam prilicno dug odgovor, pa sam izbrisao (pominjao vevak, cengica, izbore, ko je dovukario olos...)ali znas ti to makar povrsno...do tebe je...ja razumijem da svako ima svoje interese.salik79 wrote: Ne, neko drugi je to povezao, a svi znamo ko, iako je i laiku jasno da to veze s vezom nema. Istina je da su ti, koji su Iran za terorizam optuzivali, upravo oni koji nam glavosjece (a sa njima spijune, otprilike kao i kod Isisa) u Bosnu upumpase '93., kada ni vrabac nije mogao uci neprimjecen, u cilju bacanja ljage na casnu ulogu ARBiH, u odbrani domovine...Jedan bradonja kolje i glave reda u sanduk, a drugi ga snima. Pogodi za koju obavjestajnu sluzbu radi snimatelj!? Da ti pomognem - za dva dana BBC pusta snimak u eter...
Istina je da nam je Iran organizovao i obavjestajno-sigurnosni aparat, kao sto je istina da su nam pruzili izuzetnu vojnu obuku (moji prijatelji, sve bivsi pripadnici odreda Lasta, mi odgovorno tvrde da bez njihove obuke vrlo brzo bi svi izginuli, jer su isli srcem, a nakon njihove obuke se na prste mogu nabrojati oni koji su poginuli, a nema u kakvim akcijama nisu bili), ali nas nisu oni ucili terorizmu, za to je, ipak, bio neko drugi zaduzen...
Uostalom, navedi mi jedan jedini zlocin koji je u ratu neki Iranac, ili Hizbullahovac, pocinio?!! Samo jedan!? Ako ne znas, navedi mi barem jednu vojnu formaciju, u kojoj su bili, a da je neki ratni zlocin pocinila?! Neces, jer ga nije ni bilo. Obucavali su nas za casnu borbu i tako se i borili, dok su upravo ovi - koji kasnije proganjase Irance - dovukarili bjelosvjetski olos koji je, uglavnom, bio tu da spijunira i cini zlocine. Cast izuzecima...
- Opetja033
#3184 Re: Sirija vol. 2
Evo jednog konkretnog primjera o cemu govorim: Neki dan razgovaram preko FB sa jednim prijateljem, muslimanom, koji zivi u jednoj zapadnoj zemlji. Sirijac, politicki aktivan na strani opozicije (nema veze ni sa Nusrom ni sa ISIS-om).Opetja033 wrote:Rasisticki i neokolonijalisticki pristup, pristup koji je upravo jedan od glavnih uzrocnika situacije na BI.Arteta wrote:Opetja033 wrote: Mozda. A mozda zele staljinisticku diktaturu, klonirani sjevernokorejski sistem, mozda su libertarijanci a mozda zapravo vecina smatra da Baghdadi treba bi halifa. Mozda su zaljubljeni u samoupravni socijalizam, anarhizam ili neoliberalizam.
Ne mozemo to znati dok je Assad na vlasti i dok se ne organizuju slobodni i demokratski izbori u toj zemlji.
Ja sam za demokratiju, ali negdje pravim izuzetke kada drustvo za nju nije spremno jer se moze dosta toka loseg da izrodi.
Sirija za demorkatiju jos nije spremna i mislim da su tokom rata po tom pitanju nazadovali nekoliko desetljeca i zbog toga smatram da bi Assad trebao ukoliko pobijedi vladati jos cvrscom rukom nego prije rata.
"Necete vi birati vasu vlast nego cemo vam mi odredjivati ko ce vama vladati" je bas onako dugorocno pametan potez ukoliko se zele jacati demokratski faktori na ustrb radikalizma i ekstremizma.
Prica mi kako je jedan njegov poznanik, musliman nesirijac, priveden na informativni razgovor zbog sumnje da vrbuje za ISIS u toj zemlji. Ovaj moj prijatelj prvo nije mogao vjerovati jer je znao da lik do skora nije imao veze sa ekstremizmom. Raspitao se i ispostavilo se da je informacija istinita, barem dobrim dijelom (nije vrbovao ali jeste propagirao).
I on ga kontaktira preko FB, pita ga sta se desilo sa njim, kako se mogao toliko promijeniti za tako kratko vrijeme.
Lik odgovara: "Vjerovao sam u demokratiju i demokratske procese sve do vojnog udara u Egiptu. Nakon sto je vojska izvrsila puc i to proslo nekaznjeno od strane onih koji se kunu u demokratiju shvatio sam da je to sve farsa i da je nasilje jedino rijesenje".
Na isti nacin, nakon vojnog udara u Egiptu, je zasigurno reagovalo na desetine hiljada mladih ljudi, muslimana, sirom svijeta. Taj pristup koji ti zagovaras samo vodi jacanju ekstremizma i povecanju broja ekstremista/terorista. To ti i @Kiki nikako ne kontate.
- General War
#3185 Re: Sirija vol. 2
Naravno, saveznici godinama ubise Basara Assada od bombi kao i Gadafija..narodu ostalo samo da mu motku nabije u guzicu, daj odmagli malo lakse ce ti bit.Ripicipi wrote: Pa saveznici su i doveli Siriju u ovo stanje u kojem je sada![]()
Vama se izgleda sve zamaglilo.
- Em2r
#3186 Re: Sirija vol. 2
@opetja
Mi nismo spremni danas za demokratije, prevareni smo samo tako. Pitanje je hocemo li biti za 100 godina.
Mozda ce ti biti rasisticki opet, ali arapi su iza nas par svjetlosnih godina.
Nasi su mentaliteti vrlo slicni.
Mi nismo spremni danas za demokratije, prevareni smo samo tako. Pitanje je hocemo li biti za 100 godina.
- Opetja033
#3187 Re: Sirija vol. 2
Kada presuse pipe i kada se vise ne bude mogao kupovati socijalni mir. Isto vazi i za Saudiju.salik79 wrote:Opetja033 wrote:Apsolutno.salik79 wrote:
+ narodu u Kataru dozvoliti da sam odluci kakvu vlast zeli
A to ce biti...?
To je nezaustavan proces. A tada ce najvise najebati Saudija.
- Em2r
#3188 Re: Sirija vol. 2
Jesi zapeo za asada ko da ti je pupak vezo. Narod je zivio kako tako, ali su zivjeli, jesu li zivoti ovih 200 300 hiljada ljudi vrijedni bilo kakve promjene, pa makar ona bila one nase zlatne kasike. Jesu **rac!!General War wrote:Naravno, saveznici godinama ubise Basara Assada od bombi kao i Gadafija..narodu ostalo samo da mu motku nabije u guzicu, daj odmagli malo lakse ce ti bit.Ripicipi wrote: Pa saveznici su i doveli Siriju u ovo stanje u kojem je sada![]()
Vama se izgleda sve zamaglilo.
Palamudis tu a narod gine pravi narod necija djeca braca roditelji sestre. Mislis da im ikakva promjena moze vratiti voljene?
- nixon69
#3189 Re: Sirija vol. 2
Probaj to objasniti ovim kozofilima na forumu.Kaligula I wrote:U intervju za Le Messager,
I mi smo imali besplatno zdravstvo i skolovanje kao i Libija i Sirija i mnogi drugi. I jos kojekakvih povlastica.
Ali to ne odgovara kapitalistickoj bandi pa imamo danas sto imamo.
BTW,Izraelci kazu da nece rusiti Ruske avione ako udju u njihov zracni prostor.
http://www.jpost.com/Middle-East/Israel ... ace-435493
- madner
#3190 Re: Sirija vol. 2
Nije, religija moze zaustaviti taj proces. Shodno tome, svaki diktator ulaze u istu.
Obrazovanje je opasno, pogotovo zapadno.
Obrazovanje je opasno, pogotovo zapadno.
- Grean
#3191 Re: Sirija vol. 2
Ma pusti alime, gledaj sta narod kaze. Pogledaj francuski program Libanon na vulkanu, u slobodnom prevodu.salik79 wrote:
Ko ti je to pric'o?! Evo da te odmah demantujem za Irak, za Liban mi bezze i demantovati, procitaj i pogledaj sta u vezi toga veli najugledniji sunitski alim u Iraku, sejh Ahmed Kubejsi, te ostali ugledni iracki alimi.
Za Bagdad sam 100% u pravu, pa ti sa tim likom sa avatara ne bi smio proci kroz Sadr a kamo li neki sunit. Izdominirali su ih, popljackali, protjerali. Daj pare i gubi se i budi sretan ako izneses zivu glavu. I po pitanju ko je pricao, nije cak ni u pitanju sunit vec hriscanin iz Iraka, govorio je o njihovoj situaciji i situacija sunita koji su bili obrazovaniji dio drustva.
- Challenger__
#3192 Re: Sirija vol. 2
+1Em2r wrote:Jesi zapeo za asada ko da ti je pupak vezo. Narod je zivio kako tako, ali su zivjeli, jesu li zivoti ovih 200 300 hiljada ljudi vrijedni bilo kakve promjene, pa makar ona bila one nase zlatne kasike. Jesu **rac!!
Palamudis tu a narod gine pravi narod necija djeca braca roditelji sestre. Mislis da im ikakva promjena moze vratiti voljene?
Dobro zboriš, moj čestiti Emire.
E moj Erdoane... Dok Izrael daje air-space na izvoli, njegov Židov izdaje nalog za obaranje aviona... Ako se sad ne riješi one cionističke Donmeh-zmije Davutoglua, odvešće mu zemlju u propast.nixon69 wrote:BTW,Izraelci kazu da nece rusiti Ruske avione ako udju u njihov zracni prostor.
http://www.jpost.com/Middle-East/Israel ... ace-435493
- Opetja033
#3193 Re: Sirija vol. 2
Ako ljudi izglasavaju politicku opciju koja se ne licno tebi ne svidja, to ne znaci da nismo spremni za demokratiju. Naravno da jesmo.Em2r wrote:@opetja
Isto vazi i za Arape. Ne mozes nikako opravdati cinjenicu da se na vapaje za vecim slobodama odgovara sa jos vecom represijom i krvoprolicem.
Rijesenje je jednostavno: napraviti prijelaznu vladu bez Assada (ne moze osoba koja je odgovorna za ubjedljivo najveci broj ubijenih civila imati ulogu u buducoj Siriji). Ukljuciti Baath partiju, SNC i Kurde u prijelaznu vladu. Strukture drzave ostaju. Zatim poraziti ISIS i nakon toga uz pomoc Zapada, Rusije, Turske i Irana naci rijesenje po pitanju ustava i buduceg teritorijalno-administrativnog uredjenja zemlje. Zadnji korak organizovanje izbora.
Smije li iko sa mnom po pare da ce se ovo na kraju i desiti? Do kraja iduce godine najkasnije (osim za izbore).
- fosna2014
#3194 Re: Sirija vol. 2
I Mahir bude predsjednik. Pa bolje ostaviti onda Bashara.Opetja033 wrote:Ako ljudi izglasavaju politicku opciju koja se ne licno tebi ne svidja, to ne znaci da nismo spremni za demokratiju. Naravno da jesmo.Em2r wrote:@opetja
Isto vazi i za Arape. Ne mozes nikako opravdati cinjenicu da se na vapaje za vecim slobodama odgovara sa jos vecom represijom i krvoprolicem.
Rijesenje je jednostavno: napraviti prijelaznu vladu bez Assada (ne moze osoba koja je odgovorna za ubjedljivo najveci broj ubijenih civila imati ulogu u buducoj Siriji). Ukljuciti Baath partiju, SNC i Kurde u prijelaznu vladu. Strukture drzave ostaju. Zatim poraziti ISIS i nakon toga uz pomoc Zapada, Rusije, Turske i Irana naci rijesenje po pitanju ustava i buduceg teritorijalno-administrativnog uredjenja zemlje. Zadnji korak organizovanje izbora.
Smije li iko sa mnom po pare da ce se ovo na kraju i desiti? Do kraja iduce godine najkasnije (osim za izbore).
- Em2r
#3195 Re: Sirija vol. 2
Koju politicku opciju kad se u nasih jedva 4 miliona ne zna ko pije a ko placa a kamoli ko vlada. Sta bi bilo sa iha haj miliona Sirijaca.Opetja033 wrote:Ako ljudi izglasavaju politicku opciju koja se ne licno tebi ne svidja, to ne znaci da nismo spremni za demokratiju. Naravno da jesmo.Em2r wrote:@opetja
Lijepo bi bilo kad bi se desilo to sto govoris samo bi uz isis dodao jos njih. Dosta njih.
- salik79
#3196 Re: Sirija vol. 2
Alim je profesor bagdadskog Univerziteta u penziji. Zivi tamo i itekako je mjerodavan...Ne nasjedaj na svaku vrstu propagande. Istrazuj, internet je cudo.Grean wrote:Ma pusti alime, gledaj sta narod kaze. Pogledaj francuski program Libanon na vulkanu, u slobodnom prevodu.salik79 wrote:
Za Bagdad sam 100% u pravu, pa ti sa tim likom sa avatara ne bi smio proci kroz Sadr a kamo li neki sunit. Izdominirali su ih, popljackali, protjerali. Daj pare i gubi se i budi sretan ako izneses zivu glavu. I po pitanju ko je pricao, nije cak ni u pitanju sunit vec hriscanin iz Iraka, govorio je o njihovoj situaciji i situacija sunita koji su bili obrazovaniji dio drustva.
Da su osvetoljubivi, iracki siti bi cinili cuda. I opet ne bi mogli stici ni dio zuluma naciniti, koji je njima ucinjen. A svi dobto znamo cija je uza specijalnost raznositi se i postavljati bombe po dzamijama, skolama, trznicama, javnim okupljalistima,...
- Em2r
#3198 Re: Sirija vol. 2
Laku noc Sirijo i Sirijci. Da Vam dragi Bog vec sutra svima olaksa nevolje i da se prestane narod ubijati u bilo cije ime.
- Challenger__
#3199 Re: Sirija vol. 2
Opa!
YPG ne samo da razvaljuje "rebele" sjeverno od Alepa nego su otpočeli operacije sjeverno od Šeik Maksuda sa namjerom da prekinu linije snadbjevanja:
YPG ne samo da razvaljuje "rebele" sjeverno od Alepa nego su otpočeli operacije sjeverno od Šeik Maksuda sa namjerom da prekinu linije snadbjevanja:
YPG have now initiated an op around Sheikh Meqsud and will cut Jahbat al-Nusra logistics and supply lines to Aleppo.
- General War
#3200 Re: Sirija vol. 2
Sta ti je cinjenica, to sto kazes da si bio na obuci u iranu i da nije bilo vjerske indoktrinacije, sto mene ne poslasesalik79 wrote:iznio sam cinjenice, bujrum demantuj!General War wrote:Napisao sam prilicno dug odgovor, pa sam izbrisao (pominjao vevak, cengica, izbore, ko je dovukario olos...)ali znas ti to makar povrsno...do tebe je...ja razumijem da svako ima svoje interese.salik79 wrote: Ne, neko drugi je to povezao, a svi znamo ko, iako je i laiku jasno da to veze s vezom nema. Istina je da su ti, koji su Iran za terorizam optuzivali, upravo oni koji nam glavosjece (a sa njima spijune, otprilike kao i kod Isisa) u Bosnu upumpase '93., kada ni vrabac nije mogao uci neprimjecen, u cilju bacanja ljage na casnu ulogu ARBiH, u odbrani domovine...Jedan bradonja kolje i glave reda u sanduk, a drugi ga snima. Pogodi za koju obavjestajnu sluzbu radi snimatelj!? Da ti pomognem - za dva dana BBC pusta snimak u eter...
Da je cinjenica da Hezbolah nije napravio zlocine...recimo u plaestini?
Da je cinjenica da je oruzje cekalo istovar dok se Alija ne rijesi alispahica,Cengica kako bi ga dobili od amerikanaca..zato sto ga nevole?
Da nije Amerika precutno dozvolila dotur oruzja preko hrvatske iz Irana...inace iran bi vec nekako to poslao drugacije...itd itd
"laste" slale pripadnike na obuku u Iran? To Vikic nije pomenuo...da nisu Seve...ili bas Laste?