Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

aditon

#3176 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Religije i novčani/bankarski sistem su rak rane čovječanstva.
Towelie

#3177 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

SamoVasGledam wrote:Kada si već spomenuo sleđenje hadisa podsetio si me na Kur'anije ili Kur'anije. Oni su uvideli da hadisi predstavljaju Muhameda u veoma lošem svetlu i da Islamu nanose više štete nego dobrog, pa su jednsotavno odlućili da ih odbace i drže se samo Kur'ana.

Baš sam malo istraživao o njima i gleda pre koji dan debatu Edipa Yuksela sa Jay Smithom i video koliko je zapravo njihov Islam drugačiji od ove glavne struje Islama. Na primer oni tvrde da je obrezivanje zabranjeno, da je muslimankama dozvoljeno da se udaju za nemuslimane, da je Muhamed bio pismen, itd... A većinu hadisa odbacuju kao izmišljene, jer su ljudi preko njih želeli da ubace svoja učenja i viđenja u Islam. A recimo za onu priču po kojoj je Muhamed pripadnicima Banu Qurayze sekao glave, kažu da je izmišljena od strane Jevreja da bi se nanela šteta Muhamedovom ugledu.

Da sam i dalje vernik ova struja Islama bi mi delovala baš privlačno. Njeni pripadnici me dosta podsećaju na rane hrišćane po svojoj blagoj naravi, pacifizmu i liberalizmu. Nažalost starih hrišćana više nema, a Kur'anisti se među ostalim muslimanima smatraju za jeretike, a često i otpadnike od vere.
Nije da ne mozes opet postavi vernik ako ti je Islam uzet iz Kur'ana samo privlacan na neki nacin.

Nisu kuranije odbacili hadise samo jer prikazuju Poslanika u losem svetlu, vec vise zbog nekompatibilnosti koncepta hadisa sa samim Kur'anom.
r_faruk

#3178 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

pretpostavljam da nisi primjetio da "vi" stoji pod navodnim znacima.... upravo iz tog razloga...
i niko se ovdje ne kiti tudjim perjem, ne znam odakle ti to?
osnovne stvari o islamu su izuzetno proste, tako da i nije neki problem znati ih.
svoje znanje gradim na onome sto sam procitao, za razliku od velikog broja vjernika.

a ovo "oko moje" samo govori o tome kakav si covjek i na koji nacin pristupas drugima i drugacijima i ako govoris suprotno... kada mi neko kaze "oko moje", odmah znam o kakvim se ljudima radi. niti imam licno nesto protiv tebe, niti mi je namjera... uporan si u nekakvom obracunu za koji ja nemam energije ni zelje, a ni vremena...
Montana

#3179 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )----šta je tu je,nemoš iskorjenit

Da ima samo jedna religija------------------------------------------nemoguće,pre fanatični smo

Da su svi Deisti----------------------------------------------------jok

Svijet je dobar kakav jeste-----------------------------------------nikako.sve gori

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Religija je ok,daje čovjeku potvrdu tko je.
Religiju treba posjećivat,imat u sebi..ne ju isticat,na čelo ju tetovirat.
Religija je mir.
mirzaaa33

#3180 Re: Svijet bez religija

Post by mirzaaa33 »

Muslimani ili šire vjernici ne pričaju istim jezikom kao ostali. Naš bosanski nije vaš bosanski. Kad oni kažu tolerancija, mir, poštovanje misle na nešto drugo nego mi. Drugačije definisani pojmovi nego kod nas, drugačije nego u rječnicima ili nisu sposobni shvatiti ono što tamo piše, imaju iskrivljeno značenje tih pojmova.

Pogledajte šta se radi u jednoj od najcjenjenijih muslimanskih škola u Velikoj Britaniji. Gdje je tu poziv na mir, toleranciju. Djeca se tuku i prisiljavaju da uče, ispire im se mozak na silu, djeca sa nemuslimanskim frizurama bivaju kažnjena a i svi oni koji ne žele učiti.
Ružno se pirča o drugim religijama, ružno se priča o nevjernicima, o demokratiji, sistemu u kojem žive, državi u kojoj žive.
Tu su stotine djece u samoj jednoj školi, u zemlji gdje ovakvih škola ima na stotine, možda i hiljade.

Ja vas pitam - Šta se pozitivno ponese odavdje? Može li se ovdje proizveti išta osim fanatika i potencijalnih terorista?

Dozer

#3181 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Montana wrote:Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )----šta je tu je,nemoš iskorjenit

Da ima samo jedna religija------------------------------------------nemoguće,pre fanatični smo

Da su svi Deisti----------------------------------------------------jok

Svijet je dobar kakav jeste-----------------------------------------nikako.sve gori

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Religija je ok,daje čovjeku potvrdu tko je.
Religiju treba posjećivat,imat u sebi..ne ju isticat,na čelo ju tetovirat.
Religija je mir.
Paradoksalno, religije koje promovisu mir, radi tog mira su zapocele skoro svaki rat na planeti, pri cemu su u ime religija ubijeni milioni ljudi...
A to se desava i danas...
Montana

#3182 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

dašta...al te religija miru uči.ako ne prakticiraš to šta te religija uči...nisi ta religija.
MyTao

#3183 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:dašta...al te religija miru uči.ako ne prakticiraš to šta te religija uči...nisi ta religija.
Jah... koja to religija uci i propagira mir? mozda neka vrsta budizma, mada i oni popudale pa pocnu klati svako malo...

Ne moze Islam recimo, biti religija mira kada tvrdi da treba ubiti one koji je napuste, da treba kamenovati zene koje zele imati vise seksualnih partnera. Ne moze krscanstvo biti religija mira kada je koristeno da se pale zene jer su vjestice... itd itd...

Suprotno je od onog sto si ti rekao, kada ignorises ono sto te religija uci onda si dobar covjek... zasto se extremist raznose bombama??? jer su ekstremni u svom vjerovanju... ako je njihova vjera, vjera mira, onda ta extremnost treba da ih napravi vise mirnim... ali je suprotno. Sto si umjereniji, bolji si...
Montana

#3184 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

neznam..u bibliji nigdje ne pročitah da ubit i slično moram.
MyTao

#3185 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:neznam..u bibliji nigdje ne pročitah da ubit i slično moram.
problem sa vjerskim knjigama je to sto ih svako interpretira drugacije... Ti nisi nigdje procitao da se treba ubijati, a hiljadama godina ljudi tu istu knjigu koristili da bi opravdali ubijanje vjestica, ropstvo, ratove... itd itd...
Montana

#3186 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

odo se ispisat :-)
MyTao

#3187 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:odo se ispisat :-)
Ma ne ocekujem ja da ovo neko sa screename-om "Montana" i avatarom Al Pacina to svati... samo eto da ukazem na na religijske ispade za druge koji citaju.

Kada neko kaze religija je mir, to meni znaci da nemaju pojma o cemu pricaju... to mi je kao kada Brittney Spears kaze "you can take everything, except my truth" pa curice djele po fb-u... znaci prazna faza koja spoji, mir, religija, bog, svjetlo... ovo ono, i million ljudi lajka bez nekog razmisljanja.

Religija je sve osim mira... si dalji od nje sve si bolji covjek, to naravno nije nesto sto su svi spremni da cuju, ali to je cinjenica.
aurora313

#3188 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

mirzaaa33 wrote:Muslimani ili šire vjernici ne pričaju istim jezikom kao ostali. Naš bosanski nije vaš bosanski. Kad oni kažu tolerancija, mir, poštovanje misle na nešto drugo nego mi. Drugačije definisani pojmovi nego kod nas, drugačije nego u rječnicima ili nisu sposobni shvatiti ono što tamo piše, imaju iskrivljeno značenje tih pojmova.
Prikačen video zaista otvara oči onima koji su 100 procenata ubijeđeni da se ništa loše ne može dogoditi od strane istinskih islamskih vjernika. A na videu je jasno kako se učenicima ubacuju pojedini elementi, koje će učenici jednog dana interpretirati svaki na svoj način.

Dalje, često čujemo riječ 'vjerska tolerancija'. Čak i od visoko pozicioniranih u vjerskoj hijerarhiji. Ako malo bolje razmislimo, riječ tolerancija nije daleko odmakla od glagola podnositi. Naime, mi u svakodnevnici možemo nekoga da tolerišemo a nekoga da podnosimo.

Još jedan primjer kako se riječi mogu interpretirati na više načina. I još jedan razlog da se istinom suprostavljamo svakom ekstremu u organizovanim abrahamskim religijama.
aditon

#3189 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Montana wrote:dašta...al te religija miru uči.ako ne prakticiraš to šta te religija uči...nisi ta religija.
Ko te pita, kad si prinuđen uzeti pušku radi te religije i ideologije. Religije uče miru a ipak su poticale rat, ubistva itd u ime Allaha, Isusa ili koga već ne. Religija je zlo, izmišljena da bi se vladalo masama. I to lijepo vidimo iz dana u dan, iz godine u godinu. Ja ovo stalno ponavljam ali isto da teladima pričam a ne ljudima.
aditon

#3190 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

aurora313 wrote:
mirzaaa33 wrote:Muslimani ili šire vjernici ne pričaju istim jezikom kao ostali. Naš bosanski nije vaš bosanski. Kad oni kažu tolerancija, mir, poštovanje misle na nešto drugo nego mi. Drugačije definisani pojmovi nego kod nas, drugačije nego u rječnicima ili nisu sposobni shvatiti ono što tamo piše, imaju iskrivljeno značenje tih pojmova.
Prikačen video zaista otvara oči onima koji su 100 procenata ubijeđeni da se ništa loše ne može dogoditi od strane istinskih islamskih vjernika. A na videu je jasno kako se učenicima ubacuju pojedini elementi, koje će učenici jednog dana interpretirati svaki na svoj način.

Dalje, često čujemo riječ 'vjerska tolerancija'. Čak i od visoko pozicioniranih u vjerskoj hijerarhiji. Ako malo bolje razmislimo, riječ tolerancija nije daleko odmakla od glagola podnositi. Naime, mi u svakodnevnici možemo nekoga da tolerišemo a nekoga da podnosimo.

Još jedan primjer kako se riječi mogu interpretirati na više načina. I još jedan razlog da se istinom suprostavljamo svakom ekstremu u organizovanim abrahamskim religijama.
Tolerancija i znači upravo to - trpljenje. Dakle kad vam neko kaže tolerišite drugog i drugačijeg, kaže vam ustvari trpite dok ne dođe "naše vrijeme". Kad se to desi, više se neće ništa tolerisati ili ti ga trpiti... al inače, religije nas uče ljubavi :lol:
ABH017

#3191 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Koja paranoja majko mila...
:lol:
Montana

#3192 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
Montana wrote:odo se ispisat :-)
Ma ne ocekujem ja da ovo neko sa screename-om "Montana" i avatarom Al Pacina to svati... samo eto da ukazem na na religijske ispade za druge koji citaju.

Kada neko kaze religija je mir, to meni znaci da nemaju pojma o cemu pricaju... to mi je kao kada Brittney Spears kaze "you can take everything, except my truth" pa curice djele po fb-u... znaci prazna faza koja spoji, mir, religija, bog, svjetlo... ovo ono, i million ljudi lajka bez nekog razmisljanja.

Religija je sve osim mira... si dalji od nje sve si bolji covjek, to naravno nije nesto sto su svi spremni da cuju, ali to je cinjenica.
tvoj stav o religiji se svodi na negativna zbivanja,prouzrokovana kroz extremiste.kao što rekoh..vjerovat treba u sebi i za sebe.to je mir.voli,ne laži,ne ubij,lajkaj :lol:
aditon

#3193 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Samo gore od religioznog čovjeka je čovjek koji pripada krščanskim vjerovanjima i uvjerenjima. Ta vaša religija je čista šprdancija s zdravim mozgom.

Crkva je pobila više ljudi nego svi ratovi zajedno (iako se većina ratova i vodila iz religijskih pobuda). Kako ti onda možeš pričati o propagiranju mira od strane religija, krščanstva u ovom slučaju.
Montana

#3194 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

aditon wrote:
Ko te pita, kad si prinuđen uzeti pušku radi te religije i ideologije. Religije uče miru a ipak su poticale rat, ubistva itd u ime Allaha, Isusa ili koga već ne. Religija je zlo, izmišljena da bi se vladalo masama. I to lijepo vidimo iz dana u dan, iz godine u godinu. Ja ovo stalno ponavljam ali isto da teladima pričam a ne ljudima.
i ti o extremistima pričaš..nema veze s religijom.
MyTao

#3195 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:
tvoj stav o religiji se svodi na negativna zbivanja,prouzrokovana kroz extremiste.kao što rekoh..vjerovat treba u sebi i za sebe.to je mir.voli,ne laži,ne ubij,lajkaj :lol:
paradox je to da su religije = mir, a extremist = zlo

kako je moguce da su oni koji su ekstremni u svom vjerovanju losi? Ako je vjera mir onda ekstremisti trebaju biti ekstra mirni.. sto nije slicaj ni kod jedne religije. To ti govori da sto si dalji od vjere to si bolja osoba.
Montana

#3196 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

aditon wrote:
Samo gore od religioznog čovjeka je čovjek koji pripada krščanskim vjerovanjima i uvjerenjima. Ta vaša religija je čista šprdancija s zdravim mozgom.

Crkva je pobila više ljudi nego svi ratovi zajedno (iako se većina ratova i vodila iz religijskih pobuda). Kako ti onda možeš pričati o propagiranju mira od strane religija, krščanstva u ovom slučaju.
nije crkva religija.ona je di moje religiske kulture,koju moram na sram sa sobom nosat..i reko sam,a ne propagiro,da je religija duševni mir..svakom čoeku njegova.

ko se njom koristi,ko ju ne doživljava,ko ju nije shvatio...nije vjernik.
Montana

#3197 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
Montana wrote:

kako je moguce da su oni koji su ekstremni u svom vjerovanju losi? Ako je vjera mir onda ekstremisti trebaju biti ekstra mirni.. sto nije slicaj ni kod jedne religije. To ti govori da sto si dalji od vjere to si bolja osoba.
extremisti nisu vjernici i oni su uspjeli,osobe kao tebe,okrenuti protiv religije.
SamoVasGledam

#3198 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Zapravo ekstremisti su najbolji vernici. Pogotovo ako pripadaju religiji koja potiče sa Bliskog Istoka gde su ratovi konstantni već milenijumima. I onda se u tom regionu javi još masa narcisoidnih bogova koji kažu određenoj grupi ljud 'Ta zemlja je vaša, uzmite je'. I kako onda da ne budeš ekstremista kada ti u svetoj knjizi piše tako nešto? Kako da ne ratuješ i da ne mrziš druge narode posle tih reči?

MyTao

#3199 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Montana wrote:
MyTao wrote:
Montana wrote:

extremisti nisu vjernici i oni su uspjeli,osobe kao tebe,okrenuti protiv religije.
Nisu mene ekstremisti okrenuli protiv religije, vec nesto sto se zove "common sense" al to je tema za sebe.

extremisti jesu vjernici jer citaju istu knjigu kao i ti, vjeruju u istog boga kao i ti... jedina razlika izmedju njih i tebe je sto oni postuju i uzimaju za ozbiljno ono sto pise u tim knjigama. Oni su spremni ubiti one koji nepuste vjeru jer ih njihova vjera tako uci, dok oni koji se ne pridrzavaju svih pravila misle da je to ludo kao sto i jeste...

Ako ti je cijeli argument da ekstremisti nisu vjernici, onda ja i ti vise nemamo sta da pricamo... oni su puno veci vjernici i od tebe i od ostalih, i bas zbog toga sto su toliki vjernici i nazivaju se extremisti.

Zamisli dva navijaca, jedan prati tekme kada moze, drugi fanatik, ide na svaku tekmu, navija... sta sad, ti si navijac on nije :-)
Montana

#3200 Re: Svijet bez religija

Post by Montana »

MyTao wrote:
Montana wrote:
MyTao wrote:
Nisu mene ekstremisti okrenuli protiv religije, vec nesto sto se zove "common sense" al to je tema za sebe.

extremisti jesu vjernici jer citaju istu knjigu kao i ti, vjeruju u istog boga kao i ti... jedina razlika izmedju njih i tebe je sto oni postuju i uzimaju za ozbiljno ono sto pise u tim knjigama. Oni su spremni ubiti one koji nepuste vjeru jer ih njihova vjera tako uci, dok oni koji se ne pridrzavaju svih pravila misle da je to ludo kao sto i jeste...

Ako ti je cijeli argument da ekstremisti nisu vjernici, onda ja i ti vise nemamo sta da pricamo... oni su puno veci vjernici i od tebe i od ostalih, i bas zbog toga sto su toliki vjernici i nazivaju se extremisti.

Zamisli dva navijaca, jedan prati tekme kada moze, drugi fanatik, ide na svaku tekmu, navija... sta sad, ti si navijac on nije :-)
mislim da brkaš knjige..ti pričaš o kuranu,ako kuran ubijanju uči...
kršćani,u današnje vrjeme,svoje extremiste ne toleriraju,sami ih rješe...šteti religiji.
Locked