Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ali Kemal

#3176 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Paul F. wrote:
Ali Kemal wrote:Slazem se ja sa tobom, ali reci da i Bosanci nisu doprinijeli tome jednostavno ne odgovara cinjenicama, jer cim su formirali nacionalno-vjerske stranke koje su ubjedljivo pobijedile su se odlucili za nakaradni put u buducnost i snose ravnopravnu odgovornost za sadasnje stanje.
Ovo je neka alternativna historija ? Bosna razbijala Jugoslaviju ? Na rubu znanosti.
A gdje sam to napisao da je Bosna razbila Jugoslaviju?
Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Paul F. wrote: Bosna razbijala Jugoslaviju ? Na rubu znanosti.
:lol: :thumbup:
:lol: :thumbup:

Ne na rubu vec na mracnoj strani.
Nece mi zamjeriti kolega @zatezni, citiracu ga s jedne druge teme:
zateznistub wrote:Ko dozivi da ga @ali kemal brani i da stane iza njegovog pisanja...

preozbiljna autodestrukcija!

:lol:
Eto GojeniH sad stoji na brnaiku Jugoslavije :lol:
Dzaba ti sve, tvoja stranka snosi ogromnu odgovornost za danasnji bijedni polozaj u kome su se nasli gradjani BiH, bez ikakve sanse da bude bolje u jos narednih 20 godina.
Mislim da uopste ne shvatas ozbiljnost situacije i katastrofu koju je donijela tvoja nacionalna stranka u suradnji sa ostalim nacionalnih strankama od samog momenta njihovog formiranja i mijenjanja grupne svijesti da je nacionalno (etnicko-vjersko) iznad svega. :oops:
Gojeni H

#3177 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote: Nece mi zamjeriti kolega @zatezni, citiracu ga s jedne druge teme:
zateznistub wrote:Ko dozivi da ga @ali kemal brani i da stane iza njegovog pisanja...

preozbiljna autodestrukcija!

Eto GojeniH sad stoji na brnaiku Jugoslavije :lol:
Dzaba ti sve, tvoja stranka snosi ogromnu odgovornost za danasnji bijedni polozaj u kome su se nasli gradjani BiH, bez ikakve sanse da bude bolje u jos narednih 20 godina.
Mislim da uopste ne shvatas ozbiljnost situacije i katastrofu koju je donijela tvoja nacionalna stranka u suradnji sa ostalim nacionalnih strankama od samog momenta njihovog formiranja i mijenjanja grupne svijesti da je nacionalno (etnicko-vjersko) iznad svega. :oops:
Pusti ba "moju" stranku, "Bosanac". Tom sterilnom pricom o "strankama, nacionalistima, vjerama ..." mozes zavarati samo nekoga ko nema 3 ciste.
Po toj istoj podmukloj logici su krivi Britanci i Francuzi sto su Njemackoj nametnuli razna ogranicenja nakon 1. svj. rata, te je ista jadna morala izazvati 2. svj. rat.

Ta tendencija od Srba dolazi neposredno nakon kraja odbrambeno-oslobodilackog rata ... ako nije "ko nas bre zavadi" onda je "svi su cinili zlocine" i slicne podmukle gluposti koje se mogu prodati samo osobi sa ozbiljnim mentalnim ogranicenjima.

Jugoslaviju ste rasturili vi, Srbi iz Srbije, Hrvatske i BiH, neupitnom podrskom rezimu Slobodana Milosevica. Ne samo da ste je rasturili, vec ukoliko niste direktni ucesnici zlocina, onda ste bili nijemi posmatraci, a takvi su Hitlera doveli na vlast.

Tretman: De-nacifikacija ... koja se nikada nece desiti.
Tacka.
5 0 5

#3178 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:45, edited 1 time in total.
Gojeni H

#3179 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

5 0 5 wrote:koliko se ja sjecam, sda, sds i hdz su bili u koaliciji na prvim demokratiskim izborima u srbih. skupa su i vlast formirali. ili me sjecanje vara? :lol:
Ne znam sta zelis da kazes, da je rat u Bosni bio na nekom ostrvu, da prije tog rata nije bilo rata u Sloveniji i Hrvatskoj, a kasnije na Kosovu koje je vodila ista ekipa? Mislim, ne kontam poentu, nakon onih silnih klipova sa Gligorovom, Seseljem u Hrvatskoj, sta je pisac htio reci?
Mohamad Sissoko

#3180 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Indoktrinirani ponovo pokusava proturit pricu da su svi jednako krivi za rat.
Takvu pricu cujes i od voditelja na procetnickim televizijama dok ugoscuju "eksperte za terorizam".
Ali Kemal

#3181 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:Pusti ba "moju" stranku, "Bosanac". Tom sterilnom pricom o "strankama, nacionalistima, vjerama ..." mozes zavarati samo nekoga ko nema 3 ciste.
He he cuj sterilna prica, ideja da se u Bosni formiraju tri nacionalno-vjerske stranke koje ce da donesu bolji zivot moze bit samo sterilna od logike i da se to shvati su dovoljne i dvije ciste, a dokazi, svuda oko nas, gdje god ti oko dobaci i uho cuje vidjeces i cuti neki dokaz. :oops:
Kao sto rece kolega, cak su sve te tri stranke formirale koaliciju kao ujedinjeni u borbi protiv komunizma. Kojeg ba komunizma 1991, ali su donijele primitivizam i umjesto da im primarni cilj bude da sacuvaju Bosnu kao cjelinu, oni su posli putem borbe za teritoriju, koji jos uvijek traje.
Dzaba je tebi objasnjavati bilo sta, jer si nacionalista, a to u Bosni znaci biti najmanje protiv pola stanovnistva vlastite drzave, a mozda i vise, zavisi od toga koje si nacije :D
Nego hajd ti meni objasni kako je to moguce da funkcionisu tri nacionalne stranke u BiH i da tu bude dobro, kada svaka stranka gleda samo interese svoje nacije i religiozne grupe i to interese kroz njene iskrivljene i primitvne prizme, a gleda da druge dvije nacije izradi.
Svako svakoga zeli da zajebe u toj igri, i to po svaku cijenu.
Ja ne razumijem da neko moze da brani taj koncept 2015 godine :oops:
Ali Kemal

#3182 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:
5 0 5 wrote:koliko se ja sjecam, sda, sds i hdz su bili u koaliciji na prvim demokratiskim izborima u srbih. skupa su i vlast formirali. ili me sjecanje vara? :lol:
Ne znam sta zelis da kazes, da je rat u Bosni bio na nekom ostrvu, da prije tog rata nije bilo rata u Sloveniji i Hrvatskoj, a kasnije na Kosovu koje je vodila ista ekipa? Mislim, ne kontam poentu, nakon onih silnih klipova sa Gligorovom, Seseljem u Hrvatskoj, sta je pisac htio reci?
A sta ti zelis da kazes, kada se ratuje u Hrvatskoj, sto ne bi i mi u Bosni :oops:
Banksy

#3183 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Ali Kemal wrote:
Kao sto rece kolega, cak su sve te tri stranke formirale koaliciju kao ujedinjeni u borbi protiv komunizma. Kojeg ba komunizma 1991, ali su donijele primitivizam i umjesto da im primarni cilj bude da sacuvaju Bosnu kao cjelinu, oni su posli putem borbe za teritoriju, koji jos uvijek traje.
De, ba, ne lupetaj, primarni cilj borbe za teritoriju je SANU izum koji su patentirali JNA i Milošević, pobivši i unesrećivši pritom cijelu Jugoslaviju, svaki komadić njene teritorije, gdje god je bilo jednog srpskog uha. Prvo to da utvrdimo.
Sve što je stiglo kasnije, na svim stranama, je tek posljedica i reakcija, logičan ili nelogičan slijed događaja koji izvire iz te primarne akcije. A o tome možemo.
Banksy

#3184 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Ali Kemal wrote: A sta ti zelis da kazes, kada se ratuje u Hrvatskoj, sto ne bi i mi u Bosni :oops:
Poštenije bi bilo reći, kad se već Hrvati brane pred agresijom, zašto bi mi šutke pali.
5 0 5

#3185 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:45, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#3186 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Banksy wrote:
Ali Kemal wrote:
De, ba, ne lupetaj, primarni cilj borbe za teritoriju je SANU izum koji su patentirali JNA i Milošević,
Mozda su ga oni patentirali, ali osnivanjem nacionalnih stranaka u BiH, taj patent je onda i odkupljen :oops:
Hajd mi reci razlog osnivanja nacionalnih partija osim borbe za teritoriju?
Banksy wrote:pobivši i unesrećivši pritom cijelu Jugoslaviju, svaki komadić njene teritorije, gdje god je bilo jednog srpskog uha. Prvo to da utvrdimo.
Sve što je stiglo kasnije, na svim stranama, je tek posljedica i reakcija, logičan ili nelogičan slijed događaja koji izvire iz te primarne akcije. A o tome možemo.
Neprihvatanje vlastite odgovornosti za akcije koje su doprinijele zlu koje se desilo ne mogu nista pozitivno da doprinesu, pa tako apsolutno ne podrzavam, niti vjerujem u logiku da se u Bosni nije mogao sprijeciti rat, niti u to da je Bosna trebala kao saptom da padne u miru, a ratom ce se kao spasiti. :oops:
U to vjerujem kao i price da bi Srbi pod Alijom morali da klanjaju.
Tako nesto je servirano i jos uvijek se servira narodu kao pranje ruka (umazene ruke brzo se peru) i odmicanje od tematike kao sto je pljackanje drustvene svojine, tj svega onoga sto je narod stvarao decenijama svojim radom.
Pored toga tvrditi za sebe da si patriota i krasti taj narod za koji se navodno boris je poseban fenomen.
Kakav je to patriotizam, moze li mi bilo ko objasniti?
Banksy

#3187 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Bez uvrede, ali to iznad je dobro poznata, klasična salonska priča na koju zaista više ne vrijedi trošiti vrijeme.

Da skratimo, odgovori, kako se to mogao spriječiti rat u Bosni?
Ali Kemal wrote:
niti vjerujem u logiku da se u Bosni nije mogao sprijeciti rat
duh_sa_sjekirom

#3188 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by duh_sa_sjekirom »

Ali Kemal wrote: Neprihvatanje vlastite odgovornosti za akcije koje su doprinijele zlu koje se desilo ne mogu nista pozitivno da doprinesu, pa tako apsolutno ne podrzavam, niti vjerujem u logiku da se u Bosni nije mogao sprijeciti rat, niti u to da je Bosna trebala kao saptom da padne u miru, a ratom ce se kao spasiti. :oops:
Tako nesto je servirano i jos uvijek se servira narodu kao pranje ruka (umazene ruke brzo se peru) i odmicanje od tematike kao sto je pljackanje drustvene svojine, tj svega onoga sto je narod stvarao decenijama svojim radom.
Pored toga tvrditi za sebe da si patriota i krasti taj narod za koji se navodno boris je poseban fenomen.
Jel' to ti tvrdiš da nije bilo nacionalnih stranaka u BiH ne bi bilo ni rata?
piupiu

#3189 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Neozbiljno je tvrditi da je Bosna razbijala Jugoslaviju. Čak i da je izabrala drugačiju političku opciju, pitanje je kako bi je to spasilo rata - s kojim bi to mirotvorcima i prijateljima Bosne ta politička opcija pregovarala? Bosna i Bosanci se u ovom ratu nisu ništa pitali, našli smo se u najbukvalnijem mogućem smislu izmedju dvije vatre. I u odabiru političkih opcija je izmedju dvije vatre odigralo najbitniju ulogu. Bosna nije imala priliku da bira; imala je samo priliku da odgovori na ucjene dvije fakinske Cosa nostra opcije na lijevom i desnom krilu. Kako je ko odgovorio, znamo.
Ali Kemal

#3190 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Banksy wrote:Bez uvrede, ali to iznad je dobro poznata, klasična salonska priča na koju zaista više ne vrijedi trošiti vrijeme.

Ali Kemal wrote:
Vrlo lako, preogovaranjem dok se ne dodje do rjesenja. :oops:
Ja dobro pamtim to vrijeme i pumpanje ratne psihoze, ako ti mislis da je vlast ucinila pravu stvar i spasila Bosnu svojim potezima, onda mi je jasno da sam ja salonac u tvojim ocima, jer ne vidim da se Bosna nesto spasila, da ne spominjemo milion ljudi koje je otisao, nego i samu cinjenicu da je posljedica tog spasenja da ne padne saptom, Republika Srpska, Visoki predstavnik, Dejtonski sporazum, jedan narod potpuno podredjen, i naravno totalna pljacka, koja se konstantno zanemaruje, a koja je donosi popratni kriminal na nizim nivoima.

Nego da li iko moze da objasni svrhu naciolnih stranaka osim borbe za teritoriju?
Banksy

#3191 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Ali Kemal wrote:
Banksy wrote:Bez uvrede, ali to iznad je dobro poznata, klasična salonska priča na koju zaista više ne vrijedi trošiti vrijeme.

Ali Kemal wrote:
Vrlo lako, preogovaranjem dok se ne dodje do rjesenja. :oops:
Ali Kemal

#3192 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

duh_sa_sjekirom wrote:
Ali Kemal wrote: Neprihvatanje vlastite odgovornosti za akcije koje su doprinijele zlu koje se desilo ne mogu nista pozitivno da doprinesu, pa tako apsolutno ne podrzavam, niti vjerujem u logiku da se u Bosni nije mogao sprijeciti rat, niti u to da je Bosna trebala kao saptom da padne u miru, a ratom ce se kao spasiti. :oops:
99%. Evo i zasto. Prvo za rat je potrebna propaganda da se narod napuca, a i logistika.
Nacionalne stranke su bile drzave u drzavi, koje su to mogle i htjele da urade.
Kako bi se bilo koji narod organizovao bez svoje nacionalne stranke?
duh_sa_sjekirom

#3193 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Banksy wrote: Da skratimo, odgovori, kako se to mogao spriječiti rat u Bosni?
Ali Kemal wrote: Vrlo lako, preogovaranjem dok se ne dodje do rjesenja. :oops:
Ja kontam ovaj kemo ozbiljan forumaš kad ono nekakav cirkusant :lol:
duh_sa_sjekirom

#3194 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ali Kemal wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
99%. Evo i zasto. Prvo za rat je potrebna propaganda da se narod napuca, a i logistika.
:-)
De bola uozbilji se malo
zateznistub

#3195 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Ko njega shvata ozbiljno, treba da se preispita pod hitno!
Banksy

#3196 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Ali Kemal wrote: 99%. Evo i zasto. Prvo za rat je potrebna propaganda da se narod napuca, a i logistika.
Tačno. Dokaz za to su krajnje neorganizirani Srbi u Srbiji pod MIloševićevim nenacionalnim SPS-om. :lol:
skupljac_zeljeza

#3197 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Ali Kemal wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Da su tadašnji Muslimani glasali za Komuniste i Reformiste i da se nije formirala SDA, da li to znači da ne bi bilo HDZ-a i SDS-a?
5 0 5

#3198 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:44, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#3199 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Da su tadašnji Muslimani glasali za Komuniste i Reformiste i da se nije formirala SDA, da li to znači da ne bi bilo HDZ-a i SDS-a?
postojali bi. ali zasto je sda podrzavala prije i poslije prvih izbora upravo te stranke?
A kako je drugačije u BiH moguće napraviti vlast bez sva tri naroda?
5 0 5

#3200 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

,
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:44, edited 1 time in total.
Post Reply