FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
-
Drinski
#3176 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Jedan zanimljiv tekst:
http://www.avaz.ba/clanak/217758/rekao- ... -siromasni
- GeeTnT
#3177 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Da da...znam ih puno koji cekaju autobus, avion, voz, platu, penziju, vizu, strani pasos, novi posao, ali ono sto je najbitnije puno njih ceka djecu..Iza Horizonta wrote:Siromašni ljudi propadaju zbog jednog zajedničkog ponašanja. Njihov cijeli život je u čekanju! Primjer muslimana bošnjaka.Drinski wrote:Jedan zanimljiv tekst:
Bas zalosno jelde..
- GeeTnT
#3178 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nemoj neintelegentno generalizovati pa ces mozda dobiti sugovornika.
- sunceKOtepsija
#3179 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
cak mislim tu negdje oko 24,95 + pristojbeGeneral War wrote:Bila je cini mi se putarina ...nekih 25KMvivaldi wrote:pa zar i do sad nije bila 30 maraka?General War wrote:Vozači će pri registraciji morati izdvojiti 30 KM za ceste
- General War
#3180 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Sad koliko se sjecam, 25 km je bilo za kubikazu do 1600cc, a vise za vece kubikaze po tablici, a ovo koliko kontam je svi po 30KM plus na kubikazu onaj koeficijent.sunceKOtepsija wrote: cak mislim tu negdje oko 24,95 + pristojbe
- vivaldi
#3181 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
sad mi rece fadil, ako budes konkretan podici ce ti minimalac za 20 markimadner wrote:Ja da budem konkretniji a Fadil da prepisuje.
-
muzicar_iz_parka
#3182 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nisu ni strani investitori neko riješenje.
Pogledati primjer Srbije, oni su relativno pojednostavili sve vezano za investicije, nude subvencije 10 000 E po radnom mjestu, oslobađaju dosta obaveza na period od više godina, a rezultat toga je da im otvore fabrike u kojima radnici ni 200 E plate ne dobijaju, u suštini na kraju još država bude u većem minisu nego da nisu ni dolazili.
Pogledati primjer Srbije, oni su relativno pojednostavili sve vezano za investicije, nude subvencije 10 000 E po radnom mjestu, oslobađaju dosta obaveza na period od više godina, a rezultat toga je da im otvore fabrike u kojima radnici ni 200 E plate ne dobijaju, u suštini na kraju još država bude u većem minisu nego da nisu ni dolazili.
- vivaldi
#3183 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
muzicar_iz_parka wrote:Nisu ni strani investitori neko riješenje.
pa kako ce i imati vece plate kad nista ne znaju. stranac dodje, donese novu tehnologiju koju su prije toga smao na google mogli vidjeti, onda ih o svom trosku odvede kod sebe na par mjeseci da ih nauci kako da rade, plati nekolicini i kurs jezika da moze prenjet znanje ostalim juncima..
zato ti stranci i trebaju da ti ljude nesto nauce jer ti sam niti znas niti imas para. standard ce rasti u zavisnosti od brzine ucenja. nekome treba 20, a nekom 50 godina...a neko nikad ne nauci
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3184 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

ZNAO SAM... pa mamaru vam jebem vise lopovsku... po kojim kriterijima je fabrika duhana 100 miliona... pa samo zive love imaju 50-60 miliona iako je SDA grabila za razne hotele i trafike enormne cifre, 170 do 220 miliona je knjigovestvena vrijednost sto u kes parama sto u drugim kapitalima dje su i vecinski vlasnici sto u nekretninama, masinama, itd itd... pa dokle vise SDA BAGRO dokle...
- and
#3185 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
a da se malo okrenemo onom što znamo?vivaldi wrote:muzicar_iz_parka wrote:Nisu ni strani investitori neko riješenje.
pa kako ce i imati vece plate kad nista ne znaju. stranac dodje, donese novu tehnologiju koju su prije toga smao na google mogli vidjeti, onda ih o svom trosku odvede kod sebe na par mjeseci da ih nauci kako da rade, plati nekolicini i kurs jezika da moze prenjet znanje ostalim juncima..
zato ti stranci i trebaju da ti ljude nesto nauce jer ti sam niti znas niti imas para. standard ce rasti u zavisnosti od brzine ucenja. nekome treba 20, a nekom 50 godina...a neko nikad ne nauci
poljoprivreda,stočarstvo....,pa će nadoći i te tehnologije
- madner
#3186 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Hvala mu, to ce podici troskove ovoj nelojalnog konkurenciji znatno.vivaldi wrote:sad mi rece fadil, ako budes konkretan podici ce ti minimalac za 20 markimadner wrote:Ja da budem konkretniji a Fadil da prepisuje.
- and
#3187 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
pa 40% prodaju.ostalo oŠlo za certifikate,već je privatno vlasništvopici wrote:
ZNAO SAM... pa mamaru vam jebem vise lopovsku... po kojim kriterijima je fabrika duhana 100 miliona... pa samo zive love imaju 50-60 miliona iako je SDA grabila za razne hotele i trafike enormne cifre, 170 do 220 miliona je knjigovestvena vrijednost sto u kes parama sto u drugim kapitalima dje su i vecinski vlasnici sto u nekretninama, masinama, itd itd... pa dokle vise SDA BAGRO dokle...
- vivaldi
#3188 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
nasu poljoprivredu jedne godine ubije susa, a druge kisa. imaju godisnje 150 miliona poticaja, a stalno kukaju.and wrote:a da se malo okrenemo onom što znamo?poljoprivreda,stočarstvo....,pa će nadoći i te tehnologije
nije se lako probiti..
- madner
#3189 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Nema fajde od poljoprivrede, konkurencija u EU ima takve subvencije da ne mora nista prodati.
Perspektivne grane su manje vise poznate, no treba uvjeriti investitore da su njihove pare sigurne.
Perspektivne grane su manje vise poznate, no treba uvjeriti investitore da su njihove pare sigurne.
- and
#3190 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
slabo se to nešto ganja koliko ja kao laik vidim.vivaldi wrote:nasu poljoprivredu jedne godine ubije susa, a druge kisa. imaju godisnje 150 miliona poticaja, a stalno kukaju.and wrote:a da se malo okrenemo onom što znamo?poljoprivreda,stočarstvo....,pa će nadoći i te tehnologije
nije se lako probiti..
koliko se samo voća baci.
mislim da tu imamo dobrih šansi prvo da podmirimo svoje tržište,a i da izvozimo.zdrava hrana i sl.malo ko se može pohvaliti takvim uslovima kakve mi imamo.nigdje fabrika i zagađivača u okolini
mislim da bi nam to i drvna industrija trebalo biti prioritet.
to se koliko se vidim slabo spominje u planovima,a da budem pošten slabo ko hoće da radi
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3191 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
koji certifikati... nije tu certifikat usao nego je 60 posto bio u vlasnistvu radnika koji su kasnije prodavali i 40 posto drzavi, sadasnji fondovi koji u svojim rukama drze dosta procenata bi da uzmu 40 posto drzavnog dijela i familije minderasa i ercegovakih kamenjara da postanu vecinski vlasnici za male mare, tj ako proda drzava za 100 KM po dionici ovi kasnije kao vecinski vlasnici ce rascjepkat fabriku podjeliti otkaze i uzet na njoj 200 miliona... to su radili svim firmama od bicakcica pa naovamo...and wrote:pa 40% prodaju.ostalo oŠlo za certifikate,već je privatno vlasništvopici wrote:
- and
#3192 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
pa za početak možemo sebe prehranjivatimadner wrote:Nema fajde od poljoprivrede, konkurencija u EU ima takve subvencije da ne mora nista prodati.
- and
#3193 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
a znam,nisam ni mislio da će država šta hajrovat.pici wrote:koji certifikati... nije tu certifikat usao nego je 60 posto bio u vlasnistvu radnika koji su kasnije prodavali i 40 posto drzavi, sadasnji fondovi koji u svojim rukama drze dosta procenata bi da uzmu 40 posto drzavnog dijela i familije minderasa i ercegovakih kamenjara da postanu vecinski vlasnici za male mare, tj ako proda drzava za 100 KM po dionici ovi kasnije kao vecinski vlasnici ce rascjepkat fabriku podjeliti otkaze i uzet na njoj 200 miliona... to su radili svim firmama od bicakcica pa naovamo...and wrote:pa 40% prodaju.ostalo oŠlo za certifikate,već je privatno vlasništvopici wrote:
sve vidimo kako ide
- madner
#3194 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Mogli smo, da nemamo ugovor o slobodnoj trgovini.and wrote:pa za početak možemo sebe prehranjivatimadner wrote:Nema fajde od poljoprivrede, konkurencija u EU ima takve subvencije da ne mora nista prodati.
Ako ja prodajem krompir za 10 pf a ti za 1km, ko ce prodati vise?
- and
#3195 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
a ako ja prodajem organski,bez pesticida i sl?madner wrote:Mogli smo, da nemamo ugovor o slobodnoj trgovini.and wrote:pa za početak možemo sebe prehranjivatimadner wrote:Nema fajde od poljoprivrede, konkurencija u EU ima takve subvencije da ne mora nista prodati.
-
Novak20
#3196 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Od glave riba smrdi. Našu poljoprivredu ubije 10 kantonalnih i dva entitetska ministarstva koja ne garantuju nikome ništa. Hiljade je neobrađenih hektara i sela sa jednom kravom u jalovim pokušajima naših vlasti da se organizuje prava poljoprivredna proizvodnja. Pa i kad Turska želi kupiti 100.000 t mesa mi ga nemamo nego švercamo iz Srbije. Jadno i sramotno.vivaldi wrote:nasu poljoprivredu jedne godine ubije susa, a druge kisa. imaju godisnje 150 miliona poticaja, a stalno kukaju.and wrote:a da se malo okrenemo onom što znamo?poljoprivreda,stočarstvo....,pa će nadoći i te tehnologije
nije se lako probiti..
Zato trgovcima i švercerima ništa ne fali dok mi zobamo škart iz tuđih robnih rezervi.
- vivaldi
#3197 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
@madner je vec odgovorio.Novak20 wrote:Od glave riba smrdi. Našu poljoprivredu ubije 10 kantonalnih i dva entitetska ministarstva koja ne garantuju nikome ništa. Hiljade je neobrađenih hektara i sela sa jednom kravom u jalovim pokušajima naših vlasti da se organizuje prava poljoprivredna proizvodnja. Pa i kad Turska želi kupiti 100.000 t mesa mi ga nemamo nego švercamo iz Srbije. Jadno i sramotno.Zato trgovcima i švercerima ništa ne fali dok mi zobamo škart iz tuđih robnih rezervi.
mahinacija ima, lopovluka ima, ima hrpa nepravilnosti, ali cak i da to otklonis opet je tesko protiv konkurencije na otvorenom trszitu.
nije poljoprivreda, ali evo jedan primjer.
vec par godina na tv turskish airlines ubi reklamama sa messijem i kobijem. To se vrti po cijelom svijetu. E sad zamisli ti koliko su oni desetina miliona dolara potrosili na marketing.
a kako izgleda nas marketing?
nazoves od jetvrine snahe svastitku pa od njenog daidze amidzic zna halida ili enisa beslagica pa ga ti zamolis da dzaba uzme fildzan tvoje kafe, kocku tvoje cokoladu ili tvog dzema, i da digne palac u vis.
koga boli kurac preko granice i za halida i za enisa.
ali to je tako jer smo kokuzi. mi jednostavno nemamo sta da trazimo protiv svjetskih igraca a oni dominiraju svakim segmetnom trzista.
jedini nacin ti je da nekako pocnes raditi za njih, ali ni to nije lako
- madner
#3198 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
Onda ti treba trziste koje ima malo vecu kupovnu moc od naseg.and wrote:a ako ja prodajem organski,bez pesticida i sl?madner wrote:Mogli smo, da nemamo ugovor o slobodnoj trgovini.and wrote: pa za početak možemo sebe prehranjivati
Mercedes je bolje auto od Dacie, ali vise se Dacia proda u BiH.
- and
#3199 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
ma prvo počneš raditi za sebe.vivaldi wrote:@madner je vec odgovorio.Novak20 wrote:Od glave riba smrdi. Našu poljoprivredu ubije 10 kantonalnih i dva entitetska ministarstva koja ne garantuju nikome ništa. Hiljade je neobrađenih hektara i sela sa jednom kravom u jalovim pokušajima naših vlasti da se organizuje prava poljoprivredna proizvodnja. Pa i kad Turska želi kupiti 100.000 t mesa mi ga nemamo nego švercamo iz Srbije. Jadno i sramotno.Zato trgovcima i švercerima ništa ne fali dok mi zobamo škart iz tuđih robnih rezervi.
mahinacija ima, lopovluka ima, ima hrpa nepravilnosti, ali cak i da to otklonis opet je tesko protiv konkurencije na otvorenom trszitu.
nije poljoprivreda, ali evo jedan primjer.
vec par godina na tv turskish airlines ubi reklamama sa messijem i kobijem. To se vrti po cijelom svijetu. E sad zamisli ti koliko su oni desetina miliona dolara potrosili na marketing.
a kako izgleda nas marketing?
nazoves od jetvrine snahe svastitku pa od njenog daidze amidzic zna halida ili enisa beslagica pa ga ti zamolis da dzaba uzme fildzan tvoje kafe, kocku tvoje cokoladu ili tvog dzema, i da digne palac u vis.
koga boli kurac preko granice i za halida i za enisa.
ali to je tako jer smo kokuzi. mi jednostavno nemamo sta da trazimo protiv svjetskih igraca a oni dominiraju svakim segmetnom trzista.
jedini nacin ti je da nekako pocnes raditi za njih, ali ni to nije lako
kao što napisa @novak20 hiljade hektara je neobrađenog zemljišta,sela bez krava,a hiljade je nezaposlenih koji gledaju u nebo.
treba naše tržište pokrivati,prehraniti se i izvoziti što se može.
za to treba neki plan,strategija,a nisam čuo da je novalić ikad spomenuo poljoprivredu.
ako imaš taj ugovor s turskom za meso trebalo je to planirati,pa nabaviti i uzgajati tu stoku,kad već imaš obezbijeđen plasman....
za proizvodnju zdrave hrane bez pesticida imamo jako dobre uslove,a to se može plasirati.
koliko sam mogao vidjeti baci se na tone šljive,ljudi ne beru,ne znaju šta će s njom,a ne sjećam se da sam u granapu vidio sok od šljive,koji se nekad proizvodio....
nije mi neki napredak i pljačka otvaranje tih nekih kao svjetskih firmi gdje će radnik raditi za 400 km
- and
#3200 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH
pa prodaješ na tom bogatom tržištu,jer je potražnja za zdravom hranom proizvedenom bez pesticidamadner wrote:Onda ti treba trziste koje ima malo vecu kupovnu moc od naseg.and wrote:a ako ja prodajem organski,bez pesticida i sl?madner wrote:
Mogli smo, da nemamo ugovor o slobodnoj trgovini.
Mercedes je bolje auto od Dacie, ali vise se Dacia proda u BiH.