Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#3176 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

mp3sa wrote: Pismenost na nivou, argumenti kao i obično nedostaju... Hoće to kad se preko štele zaposli u centralu CK bez dva razreda osnovne :lol:

A što se tiče teme, došli smo do toga da od opšte bježanije ipak su ostali Fočaci, ipak je bila 7.muslimanska (koja eto nikakvog utjecaja nije imala i očito joj ime ne valja jer da je slučajno bila 7.proleterska onda bi oni četnike gonili do beograda) i 17.krajiška (njima već ime može proći pa se i ne spominju u ovom pljuvanju po svemu našem) pa i kad se navode brigade koje su bježale, nabroji se "furda" a ove čaršijske brigade koje i jesu bile glavni šverceri i problem gore, se kao slučajno izostave...
Da nam je samo jedan Boško Buha bio pa da pobije jedno 2 miliona Nijemaca... Nažalost ni jednog komunjare prisutnog u toku rata... Makar na našoj strani...
O cemu ti lupetas, Tita ti...? :D
90minut

#3177 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Ne zna ni on šta trabunja
Sanjarko

#3178 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Sanjarko »

Mene iznenadilo sa Wikipedi-je da je VRS imao oko 18.000 vojnika, a mi 46.000.
Sanjarko

#3179 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Sanjarko »

https://sh.wikipedia.org/wiki/Opsada_Sarajeva
https://hr.wikipedia.org/wiki/Opsada_Sarajeva
https://bs.wikipedia.org/wiki/Opsada_Sarajeva
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0 ... 0%B2%D0%B0

Neko laze. SH i HR kazu mi 25.000-70.000 cak, VRS 13.000-18.000. BS kaze 40.000 mi, VRS 30.000. SR kaze mi 46.000, VRS 17.500.
pirpa

#3180 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

mp3sa wrote:
Pismenost na nivou, argumenti kao i obično nedostaju... Hoće to kad se preko štele zaposli u centralu CK bez dva razreda osnovne :lol:

A što se tiče teme, došli smo do toga da od opšte bježanije ipak su ostali Fočaci, ipak je bila 7.muslimanska (koja eto nikakvog utjecaja nije imala i očito joj ime ne valja jer da je slučajno bila 7.proleterska onda bi oni četnike gonili do beograda) i 17.krajiška (njima već ime može proći pa se i ne spominju u ovom pljuvanju po svemu našem) pa i kad se navode brigade koje su bježale, nabroji se "furda" a ove čaršijske brigade koje i jesu bile glavni šverceri i problem gore, se kao slučajno izostave...
Da nam je samo jedan Boško Buha bio pa da pobije jedno 2 miliona Nijemaca... Nažalost ni jednog komunjare prisutnog u toku rata... Makar na našoj strani...
O kojim čaršijskim brigadama ti pričaš....pa te čaršijske brigade su prve izbacile svoje jedinice na Igman a ostale Sarajevske brigade nisu bile u stanju ni da izdvoje po jedan vod ....
julisiz es grant

#3181 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

Vizionar 1985 wrote:Mene iznenadilo sa Wikipedi-je da je VRS imao oko 18.000 vojnika, a mi 46.000.
Pošto sam pratio, i pratim, sva haška suđenja vezana za Sarajevo, u svim dokazima se spominje da je SRK imao oko 18 000 ljudi, a Prvi korpus 50-60 000. Da li je stvarno bio toliki omjer, ne mogu tvrditi, ali da je SRK bio značajno brojčano slabiji od 1. korpusa, to nikada nije bilo upitno.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3182 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

mp3sa wrote:
pici wrote:
mp3sa wrote:
Hahaha jeste usrali se srbi nijazovih :lol: :lol: :lol:
Znaći kad je u Lukavici i odbrani se grad (ili što bi ti rekao kad smo izgubili bitku za Sarajevo :-) ) ne može Alija komandovati nije tu, kad pada Trnovo Alija je kriv jer je krenulo stotinu četnika i par tenkova i pomelo sve :zzzz:
Hvala Bogu pa ga nisu ubili, jer bi sad vi komunisti nosili te opanke koje spominješ... Ako bi preživili...
Niko za Aliju rahmetli ne kaže da je svetac, gluho bilo, ali da smo imali sreće da nas on vodi a ne neko drugi, da nas Nijaz i njemu slični ne proda, hvala Bogu imali smo.
Mogli su se boriti za bilo šta, samo da proletera ima u borbi i da se zna na čijoj su strani, ali prc, valja pucati na petokraku s druge strane, zato su i ostali u pozadini i čekali svoje da dođu...
Tuzla ok, šta bi Mostarom? Nije mogao biti crveniji pa što I tamo ne pokazaše komunjare kako se četnici dižu u zrak? Šta sa ostalim crvenim gradovima? Metak nisu ispalili osim u Bošnjake kao i 40 godina...
Da se i složim s nečim, trebao je streljati sve redom, odgovorne za sve što mu nije bilo čejf, od izdajica, dezertera, lopova, švercera, onih što ga strpaše u zatvor, sve njihove nadređene i podređene, porodice i familije, članove stranke i simpatizere, političke neistomišljenike. Jer tako je tito uradio i evo vole ga i danas, on nije i evo prepisuju mu nekakve zlatne kašike, standardno srpski mit o nekakvom stablu pod koje će oni moći stati i jesti tim zlatnim kašikama, podvale ti to kao i lavove u pionirskoj i opet budale vjeruju... Selam

nekate smiri K nozi malo...

Imagecitibank find a branch
Pismenost na nivou, argumenti kao i obično nedostaju... Hoće to kad se preko štele zaposli u centralu CK bez dva razreda osnovne :lol:

smiri K nozi, jes uzeo terapiJu... imam stelu preko zaHiragica da te nedze smjestimo...
Sanjarko

#3183 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Sanjarko »

julisiz es grant wrote:
Vizionar 1985 wrote:Mene iznenadilo sa Wikipedi-je da je VRS imao oko 18.000 vojnika, a mi 46.000.
Pošto sam pratio, i pratim, sva haška suđenja vezana za Sarajevo, u svim dokazima se spominje da je SRK imao oko 18 000 ljudi, a Prvi korpus 50-60 000. Da li je stvarno bio toliki omjer, ne mogu tvrditi, ali da je SRK bio značajno brojčano slabiji od 1. korpusa, to nikada nije bilo upitno.
Ja nisam link provjerio jer nemoze. Cak u tekstovima im pise 18.000 VRS vs 25.000 ARBiH na pocetku rata poslije nepise koliko. Probao sam neki dan provjeriti link u vezi necega drugoga i neradi.

Bila je to Wikipedia stranica u vezi Zenice. Stranica Praljak nekako se zvala i bila izvor. A i sama Wikipedia se od sebe ogradzuje. Kaze nesjecam se tacno sta, kao u smislu da nije pouzdana.

Jednom sam uredio stranicu njenu jer je se lagalo na njoj ali ekspresno mi uredzivanje odbio neki moderator te stranice na Wikipedi-ji.

Daj link ako moze koji kaze da je toliko bio slabiji u ljudstvu. BS Wikipedia kaze 30.000 VRS vs 40.000 ARBiH.

Kazem neko laze, ne samo sto se tice ljudstva, nego i da smo imali vise i ostalog od njih, oruzja od topova do minobacaca.
Last edited by Sanjarko on 07/08/2019 13:51, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3184 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

PM72 wrote:Fočaci su jedini ostali da brane Proskok.I odbranili bi ga da im četnici nisu došli iza leđa a pobjegli hadžićani,trnovljaci,hrasničani i ostala furda.
molim lijepo Hrasničana tu nije bilo, barem ne u većem broju...iz naše brigade je išlo samo par vodova da krpi rupe po Treski...u većem broju 104. vmbr je tek uključena kad je sve došlo do Igmana i to u rejonu Obješenjaka ( Kamenolom-Crni vrh) i rejonu Golog brda (tek nakon pada 20. jula i pokušali smo ga vratiti 28. jula, neuspješno)
PM72

#3185 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Neke stvari se moraju pojasniti.Sarajevsko-romanijski korpus brojao je oko 18 000 vojnika i oficira.Prvi korpus Armije BiH brojao je oko 50 000 pripadnika ali na spiskovima kad se dijele cigare dok je na linijama bilo - daj Bože- i 15 000.Četnika na linijama oko Sarajeva također nije bilo 18 000 nego u vrh glave 10 000.Ostali su češali damu po logistici na Koranu,Palama ili Sokocu.
Također,kad pišemo o nekoj akciji i kad se pomene učešće recimo II sarajevske brigade VRS u napadu na Igmanu,trebamo znati da se tu ne radi o 4 ili 5000 vojnika te brigade nego eventalno o jednoj četi.Isto kao kad pominjemo Specijalnu jedinicu MUP-a kako je odbranila neki dio a u tome učestvovalo 30 ljudi a specijalna jedinica brojala par stotina...
undefined007

#3186 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by undefined007 »

Mislim da je u taj broj od 60k, uračunata i sva moguća logistika i bilo ko k'o je imao dodir sa prvim korpusom i Armijom, isto tako tu je uvršten i IBOG. Zato je ta cifra od 60k, dok je realna cifra negdje oko 35-40k. Moje mišljenje.
julisiz es grant

#3187 Re: Deblokada Sarajeva???

Evo još jedno pitanje.
Neki dan sam bio u onom kafiću 105, u objektu Mala tvrđava na Grdonju koji smo, kako sam shvatio, mi držali cijeli ili veći dio rata.
To sam iskoristio da odem i na obližnju zloglasnu Špicastu stijenu sa koje se stari grad i veliki dio centra Sarajeva zaista vide ko na dlanu i koja se napadom odozdo mogla braniti i kamenicama čini se. Međutim, koliko vidim ovaj dio gdje smo mi bili (Grdonj) doima se višim od Špicaste stijene (koja je istina zaklonjena šumom sa tih pozicija, barem sada, ne znam kako je bilo prije 25 godina), kojoj dođe sa desne strane. Kako ih odatle nismo mogli stjerati ako smo bili iznad njih, tukući ih artiljerijom? Nismo imali čime ili...?
julisiz es grant

#3188 Re: Deblokada Sarajeva???

Da se nadovežem na moj prethodni post, evo nekog videa "oslobađanja" Špicaste stijene, sad nađoh:

Ima i gore spomenik dvojici Crnih Labuda koji su poginuli prilikom tog, kako na spomeniku piše "oslobađanja". Čak i ako jeste oslobođena tada Špicasta stijena, vjerujem da ta sloboda nije trajala duže od nekoliko dana.
pici

#3189 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

julisiz es grant wrote:Da se nadovežem na moj prethodni post, evo nekog videa "oslobađanja" Špicaste stijene, sad nađoh:

Ima i gore spomenik dvojici Crnih Labuda koji su poginuli prilikom tog, kako na spomeniku piše "oslobađanja". Čak i ako jeste oslobođena tada Špicasta stijena, vjerujem da ta sloboda nije trajala duže od nekoliko dana.

spicasta stijena nikad nije "oslobodjena" bile su akcije od labudova od bataljona, brigada, diverzantskih vodova itd uzme se poneki rov drzi dan eventualno dva, pocnu nas zasipati artijerijom, i tenkovima sa trebevica, dodju ljudi kopaju nove rovove do clanaka, pogine par ljudi, izvuces mrtve, cetlji ponovo na svoje polozaje dovuku svoje i tako citav rat, sa spice djelovao snajper po sedreniku, izginulo zena i djece, unprofor samo prodje, dadne kojem djetetu cokoladu i to je to... jedino sto se uzelo to je na brdu žuč i to do pogibije envera i zajke... naprdjuju ove bOkirove junose uHljebljne naprdjuju...
mp3sa

#3190 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by mp3sa »

pici wrote:
imam stelu preko zaHiragica da te nedze smjestimo...
Ni jednog trenutka nisam sumnjao da imaš iskustva psihijatrijskom terapijom i štelu na Jagomiru :lol: samo vidi se da slabo rade, dok te puštaju odozgo
dječak sa šibicama

#3191 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Moze li neko objasniti pojavu, prikazu Senada Sahinpasica Saje, u drustvu Haseta Tirica, na kraju snimka u posjeti ranjenim borcima.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3192 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

dječak sa šibicama wrote:Moze li neko objasniti pojavu, prikazu Senada Sahinpasica Saje, u drustvu Haseta Tirica, na kraju snimka u posjeti ranjenim borcima.
ne znam šta je tu čudno...Šaja je glavni logističar bio, alfa i omega svih nabavki, a Hase je bio komadant specijalne jedinice Generalštaba, jedinice koja je po svemu imala specijalni status...znači bila direktno na izvoru...i to ti je to
pici

#3193 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

mp3sa wrote:
pici wrote:
imam stelu preko zaHiragica da te nedze smjestimo...
Ni jednog trenutka nisam sumnjao da imaš iskustva psihijatrijskom terapijom i štelu na Jagomiru :lol: samo vidi se da slabo rade, dok te puštaju odozgo
kad dobijesH terapiju nemoj preskakat, ide klistracija i lobotomija... onda setnja parkom i nema interneta... svako vece hladnom te vodom iskupaju i strujom ti bandaziraju mozak...
dječak sa šibicama

#3194 Re: Deblokada Sarajeva???

Razumijem zasto je tu Hase Tiric, on je i glavni u Labudovima.

Sta radi taj Saja sa ranjenicima, i nije li u tim slikama oslikana sva nebuloza rata. Mladi lijepi momci leze izresetani, neki nepokretni, a obilazi ih ratni profiter i mafijas.
julisiz es grant

#3195 Re: Deblokada Sarajeva???

dječak sa šibicama wrote:Razumijem zasto je tu Hase Tiric, on je i glavni u Labudovima.

Sta radi taj Saja sa ranjenicima, i nije li u tim slikama oslikana sva nebuloza rata. Mladi lijepi momci leze izresetani, neki nepokretni, a obilazi ih ratni profiter i mafijas.
Odmah se sjetih scene iz "Lepa sela lepo gore"...kada ratni profiter (Petar Božović) sa svojim tjelohraniteljima dolazi na VMA da obiđe ranjenike i da im podijeli parfeme na poklon :D i doktoru daje neki goblen i kaže "čuvaj nam ove mladiiiće...treba nam ta mlados' " :D
pici

#3196 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

dječak sa šibicama wrote:Razumijem zasto je tu Hase Tiric, on je i glavni u Labudovima.

televizija snima mora das e vidi da je tu... bucmasti mi ovi komadanti... kod mene u jedinici svi mrsavi koda smo iz logora izasli... svaku akciju dadnu ti lanc paket vecinom svinjetina i hura, bolje ista nego nista, oni koji su cuvali rovove, dobiju cigare i hljeba za kuci ponjet...
PM72

#3197 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

julisiz es grant wrote:Evo još jedno pitanje.
Neki dan sam bio u onom kafiću 105, u objektu Mala tvrđava na Grdonju koji smo, kako sam shvatio, mi držali cijeli ili veći dio rata.
To sam iskoristio da odem i na obližnju zloglasnu Špicastu stijenu sa koje se stari grad i veliki dio centra Sarajeva zaista vide ko na dlanu i koja se napadom odozdo mogla braniti i kamenicama čini se. Međutim, koliko vidim ovaj dio gdje smo mi bili (Grdonj) doima se višim od Špicaste stijene (koja je istina zaklonjena šumom sa tih pozicija, barem sada, ne znam kako je bilo prije 25 godina), kojoj dođe sa desne strane. Kako ih odatle nismo mogli stjerati ako smo bili iznad njih, tukući ih artiljerijom? Nismo imali čime ili...?
Taj objekat u kome je sada muzej zvao se mala kula i četnici su čitav rat bili u njoj.Naši su je zauzeli samo jednom,negdje 1994 i to pripadnici Laste kad su na juriš zauzeli kulu i bili u njoj par sati dok četnici nisu dovukli prage kojima su potkresali šumu da bi mogli dejstvovati tenkovima po njoj.I to pancirkama.Nema tih muda i srca da izdrži u kamenom objektu dok tenkovske pancirne granate izbijaju kompletne blokove građevine iz AU monarhije...
Kad su se povukli četnici su ušli ,popravili rupe i ušančili se do poslije Dejtona...
julisiz es grant

#3198 Re: Deblokada Sarajeva???

Aha, ja sam mislio da smo to mi držali. Sad mi je jasnije.
dječak sa šibicama

#3199 Re: Deblokada Sarajeva???

Znaci, nasi drzali relej, a srbi kulu?

bila je jedna "spica" i na Trebevicu, prva okuka cestom kod Osmica, na samoj cesti gore. Odatle me snajper u basti ganjo, prvo cujes kako sisa kroz travu, bilo nas iz komsiluka nekoliko. Kontali pcele, ljeto, prva godina rata sta znaju djeca sta je metak. Kad smo skontali sta je, zalegli ne mrdaj do prvog mraka.
PM72

#3200 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

dječak sa šibicama wrote:Znaci, nasi drzali relej, a srbi kulu?

bila je jedna "spica" i na Trebevicu, prva okuka cestom kod Osmica, na samoj cesti gore. Odatle me snajper u basti ganjo, prvo cujes kako sisa kroz travu, bilo nas iz komsiluka nekoliko. Kontali pcele, ljeto, prva godina rata sta znaju djeca sta je metak. Kad smo skontali sta je, zalegli ne mrdaj do prvog mraka.

Na vrhu brda Grdonj nalazi se Mala kula i u njoj muzej.To su držali četnici.Ako misliš na one antene ispod kule onda si u pravu.Naši su bili ispod kule pa ispod Špicaste stijene i desno šumom ispod Velike kule prema Hladivodama.
Post Reply