Irak
- madner
#3176 Re: ISIS zauzeo Mosul
Sirije je jedno, Irak drugo. Sirija je imala pobunu sirokih narodnih masa, te shodno tome rezim nije imao na pocetku pouzdanu vojsku. Sada vec lagano guse vatru. Nece imati problema sa ISISom kada zavrse za njih glavni posao, ali to moze jos jako dugo potrajati.
Irak ima sve rodove vojske, ali ako se cijeli bataljoni ufate noge, pa ne mozes poslati iste da rade svoj posao, nemas vojsku. Zato je ocajno da mobiliziraju milicije.
Irak ima sve rodove vojske, ali ako se cijeli bataljoni ufate noge, pa ne mozes poslati iste da rade svoj posao, nemas vojsku. Zato je ocajno da mobiliziraju milicije.
- madner
#3177 Re: ISIS zauzeo Mosul
Mah, pa nisu ni Sirijici veslo sisali. Glavna promjena za njih izmedju 2012 i danas je sto imaju pouzdanu vojsku izvan udarnih jedinica. Mogu zauzeti grad, mogu osigurati grad.Gojeni H wrote:Uloga Iranaca je cak potcijenjena.madner wrote:Uloga Hezbolaha i Irana u Siriji se previse potencira. Oni jesu neka udarna igla, no to je to. SAA jednostavno ima puno vaznije fronte od ove protiv IS-a. Njihova strategija je da oslobode/osvoje potez Damaskus - Haleb i osiguraju komunikaciju. Za sve sto nije vezano za to, pokusavaju se provuc sa sto manjim brojem ljudi i sredstava.
Nece se njima rat odluciti u borbi za grad od 20 000 ljudi na granici sa Irakom.
Maliki nema armiju, da ima, nikad se ovo ne bi desilo.
Prasinari mozda i nisu u tako velikom broju, ali oni koji vode glavne operacije kao "savjetnici" su sigurno Iranci.
Ako nista vidi se po promjeni strategije u vecem broju slucajeva.
Samo uporedis pocetak 2012 i danas i sve je jasno.
Iran pomoc uslovljava dizanjem rejtinga Hezbolahu, zbog svojih racuna u Libanu. Tako da ako neko mjesto zauzme 800 Sirijskih vojnika i ceta Hezbolaha pruza podrsku, ispade da je bilo obrnuto.
-
sumirprimus
#3178 Re: ISIS zauzeo Mosul
Bogam crnokosuljasi kazu da se sajks pikot vise ne pikaju,sad je to sve jedno...madner wrote:Sirije je jedno, Irak drugo. Sirija je imala pobunu sirokih narodnih masa, te shodno tome rezim nije imao na pocetku pouzdanu vojsku. Sada vec lagano guse vatru. Nece imati problema sa ISISom kada zavrse za njih glavni posao, ali to moze jos jako dugo potrajati.
A ponasaju se bas tipicno za arapske armije,svako za se travu pase...zato im je iran bitan jer ih uvezuje kako treba....bar pokusava..a i kako planu u iraku i dio milicija se vrati kuci da ratuje odjednom i u siriji ima problema....na vise strana....kako isil napadne i otme u iraku pa koristi u siriji,zar ne bi bilo logicno,da i,ovi zajednicki djeluju?iil,su i izmedj njih plemenske podjele?
- madner
#3179 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ko da djeluje skupa?
Malikova vojska i SAA?
Pa Maliki ne moze da kordinira dva bataljona.
Ogromna vecina SAA ne ratuje ni protiv Nusre ni IS-a. Ratuju protiv Sirijaca koji brane svoje kvartove i time vezu glavninu snaga.
Malikova vojska i SAA?
Ogromna vecina SAA ne ratuje ni protiv Nusre ni IS-a. Ratuju protiv Sirijaca koji brane svoje kvartove i time vezu glavninu snaga.
- Gojeni H
#3180 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne znam ko je trebao vladati poslije smrti Poslanika a.s. Prihvatam da je Ebu Bekr prvi halifa.
Znam da bih se borio uz Alija r.a. i da bih ga branio do zadnje kapi krvi da sam zivio u tom vremenu.
Znam isto tako da bih bio uz Huseina r.a. i dao glavu za ono za sto se on borio.
Ali, ne znam sto u ovoj mjeri ostrasceno raspravljamo danas 1400 godina poslije, i kome u Bosni trebaju ove rasprave.
Kome uopste u svijetu trebaju ove rasprave?
Posljedice "bitke pravije medju pravim grupama" vidimo danas u svijetu.
Jad i cemer.
Znam da presijecanje grkljana dovodi do veoma brze smrti tako da zrtva jedva i upozna bol.
Ali, danas se u svijetu to zove divljackim barbarizmom. Islam ubistvo nenaoruzanog covjeka zove ubistvom i karakterise ga kao "da je sve ljude na Zemlji pobio".
Dok narod u Palestini, Iraku i Siriji masovno gine, dok je gladan i nesiguran sta donosi sutra, najmanje sto mi Bosnjaci mozemo je da se drzimo islama onakvog kakvog nam je prenesen od nasih starijih, i da se ne uvlacimo u ove price koje nijednom muslimanu ne koriste.
Znam da bih se borio uz Alija r.a. i da bih ga branio do zadnje kapi krvi da sam zivio u tom vremenu.
Znam isto tako da bih bio uz Huseina r.a. i dao glavu za ono za sto se on borio.
Ali, ne znam sto u ovoj mjeri ostrasceno raspravljamo danas 1400 godina poslije, i kome u Bosni trebaju ove rasprave.
Kome uopste u svijetu trebaju ove rasprave?
Posljedice "bitke pravije medju pravim grupama" vidimo danas u svijetu.
Jad i cemer.
Znam da presijecanje grkljana dovodi do veoma brze smrti tako da zrtva jedva i upozna bol.
Ali, danas se u svijetu to zove divljackim barbarizmom. Islam ubistvo nenaoruzanog covjeka zove ubistvom i karakterise ga kao "da je sve ljude na Zemlji pobio".
Dok narod u Palestini, Iraku i Siriji masovno gine, dok je gladan i nesiguran sta donosi sutra, najmanje sto mi Bosnjaci mozemo je da se drzimo islama onakvog kakvog nam je prenesen od nasih starijih, i da se ne uvlacimo u ove price koje nijednom muslimanu ne koriste.
- Gojeni H
#3181 Re: ISIS zauzeo Mosul
SAA i ISIL vrlo rijetko ratuju i ne bi me nimalo cudilo da nema nekog "nezvanicnog dogovora".madner wrote:Ko da djeluje skupa?
Malikova vojska i SAA?Pa Maliki ne moze da kordinira dva bataljona.
![]()
Ono sto cudi jeste odsustvo znacajnijeg iranskog uplitanja u ove sukobe u Iraku.
Jasno je da su im neke milicije produzena ruka, ali se to do sada pokazalo kao veoma kilavo.
-
sumirprimus
#3182 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne kordinira maliki nista,,nego onaj sijedi ciko iz irana sulejman kako vec....madner wrote:Ko da djeluje skupa?
![]()
A priznali vi ilne najaca opcija trenutno,kontra saa,je isis isil,is ......kakovec....
- madner
#3183 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zato sto nasjedate na Iransku propagandu. 
-
sumirprimus
#3184 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zato sto su jos uvijek tu ameri....u pozadini....mozda ofirno i jednim i drugim da udruze snage.....Gojeni H wrote:SAA i ISIL vrlo rijetko ratuju i ne bi me nimalo cudilo da nema nekog "nezvanicnog dogovora".madner wrote:Ko da djeluje skupa?
![]()
Ono sto cudi jeste odsustvo znacajnijeg iranskog uplitanja u ove sukobe u Iraku.
Jasno je da su im neke milicije produzena ruka, ali se to do sada pokazalo kao veoma kilavo.
- Kikibombona
#3185 Re: ISIS zauzeo Mosul
madner wrote:Ko da djeluje skupa?
![]()
Maliki i iracka vojska su tropa. Pa pola drzave izgubise za dva dana.
Ako SAA zavrsi ostale pobunjenike, ISIL ce srediti u prvom naletu.
- ema_
#3186 Re: ISIS zauzeo Mosul
ZVANIČNI STAV ISLAMSKE DRŽAVE PO PITANJU PALESTINE
"A što se tiče masakara koji se dešavaju u Gazi nad muslimanskim muškarcima, ženama i djeci, Islamska Država će uraditi sve što je u okviru njenih mogućnosti da nastavi napadati svakog otpadnika koji stoji kao prepreka na putu prema Palestini. Nije od običaja Islamske Države da izbacuje isprazne, suhoparne, licmjerne riječi osude i saućešća kao što to rade arapski taguti u UN-u i Arapskoj ligi. Nego djela Islamske Države govore glasnije nego njene riječi i samo je pitanje vremena i strpljenje prije nego što (Država) stigne do Palestine da se bori protiv barbarskih židova i pobije one koji se budu sakrivali iza drveta Garkad koje je židovsko drvo." (Izvor: Magazin DABIQ br.2)
Jao.
"A što se tiče masakara koji se dešavaju u Gazi nad muslimanskim muškarcima, ženama i djeci, Islamska Država će uraditi sve što je u okviru njenih mogućnosti da nastavi napadati svakog otpadnika koji stoji kao prepreka na putu prema Palestini. Nije od običaja Islamske Države da izbacuje isprazne, suhoparne, licmjerne riječi osude i saućešća kao što to rade arapski taguti u UN-u i Arapskoj ligi. Nego djela Islamske Države govore glasnije nego njene riječi i samo je pitanje vremena i strpljenje prije nego što (Država) stigne do Palestine da se bori protiv barbarskih židova i pobije one koji se budu sakrivali iza drveta Garkad koje je židovsko drvo." (Izvor: Magazin DABIQ br.2)
Jao.
- AleksoMKD
#3187 Re: ISIS zauzeo Mosul

Da lakse skontamo ko kome sta i kako misli. Ako je tocno.
Postavljam i na temu o Siriji
- Rampage
#3188 Re: ISIS zauzeo Mosul
Veoma je bitno to "ako je tačno", ko zna ko je autor tog grafikona koji si postavio.
- AleksoMKD
#3189 Re: ISIS zauzeo Mosul
Grafikon je po zapadnom vidjenju stvari koliko kontam.
-
Kat
#3190 Re: ISIS zauzeo Mosul
Polako protabiriti i izvuci zakljucak:
Hazreti Ali b. Ebi Talib, radijallahu anhu, kaže:
„Kada primjetite crne zastave, držite se zemlje, i nemojte mrdati s mjesta, ni rukama ni nogama svojim. Zatim će se pojaviti ljudi, slabi, kojima niko ne pridaje pažnju – srca su im (osora i tvrda) kao gvozdene poluge. Imaće državu (hum ashabul-devla). Neće ispunjavati ugovor, niti datu riječ. Pozivaće istini (hakk), ali sami neće biti na istini. Imena su im nadimci, a pripisivaće se raznim mjestima. Kose će im biti opuštene i duge kao u žena – sve dok se međusobno ne raziđu i razbiju. Poslije će Allah dž.š., dati Istinu (hakk), onome kome On bude htio!“
(Mevkuf. Kitabul-Fiten, br.573., imam el-muhaddis, Nu'ajm b. Hammad el-Mervezi, umro 288.h.g.-843.g.; Džami'ul-Ehadis, imam el-Sujuti, br.32182.)
Ovu predaju nam, u svojoj knjizi, spominje imam el-Mervezi rhm., još prije 1150 godina, odprilike, ali, s obzirom na to da također imamo i predaja koje u pozitivnom smislu govore o crnim bajracima i zastavama - da se zaključiti da će postojati dvije vrste takvih bajraka - oni zabludjeli i oni koji su na istini.
Na osnovu spomenute predaje, ovo su znaci po kojima ćemo moći raspoznati zabludjele crne bajrake:
-ljudi, slabi, kojima niko ne pridaje pažnju,
-srca su im (osora i tvrda) kao gvozdene poluge,
-imaće državu-devlu (hum ashabul-devla),
-neće ispunjavati ugovor, niti datu riječ,
-pozivaće istini (hakk), ali sami neće biti na istini,
-imena su im nadimci, a pripisivaće se raznim mjestima.
-kose će im biti opuštene i duge kao u žena,
-sve dok se međusobno ne raziđu i razbiju.
„Kada primjetite crne zastave, držite se zemlje, i nemojte mrdati s mjesta, ni rukama ni nogama svojim. Zatim će se pojaviti ljudi, slabi, kojima niko ne pridaje pažnju – srca su im (osora i tvrda) kao gvozdene poluge. Imaće državu (hum ashabul-devla). Neće ispunjavati ugovor, niti datu riječ. Pozivaće istini (hakk), ali sami neće biti na istini. Imena su im nadimci, a pripisivaće se raznim mjestima. Kose će im biti opuštene i duge kao u žena – sve dok se međusobno ne raziđu i razbiju. Poslije će Allah dž.š., dati Istinu (hakk), onome kome On bude htio!“
(Mevkuf. Kitabul-Fiten, br.573., imam el-muhaddis, Nu'ajm b. Hammad el-Mervezi, umro 288.h.g.-843.g.; Džami'ul-Ehadis, imam el-Sujuti, br.32182.)
Ovu predaju nam, u svojoj knjizi, spominje imam el-Mervezi rhm., još prije 1150 godina, odprilike, ali, s obzirom na to da također imamo i predaja koje u pozitivnom smislu govore o crnim bajracima i zastavama - da se zaključiti da će postojati dvije vrste takvih bajraka - oni zabludjeli i oni koji su na istini.
Na osnovu spomenute predaje, ovo su znaci po kojima ćemo moći raspoznati zabludjele crne bajrake:
- vatrogasac
#3191 Re: ISIS zauzeo Mosul
Čekaju primirje pa će biti...mi tamam pošli i et'.ema_ wrote:ZVANIČNI STAV ISLAMSKE DRŽAVE PO PITANJU PALESTINE
Jao.
-
zrakomlat
#3192 Re: ISIS zauzeo Mosul
Dobrovoljci iz BiH koji odu na Bliski Istok u rat običnu uzmu neka imena, Ebu ovaj, Ibn onajKat wrote:Polako protabiriti i izvuci zakljucak:
-
sumirprimus
#3195 Re: ISIS zauzeo Mosul
Toliko o faktima....Kikibombona wrote:madner wrote:Ko da djeluje skupa?
![]()
Ogromna vecina SAA ne ratuje ni protiv Nusre ni IS-a. Ratuju protiv Sirijaca koji brane svoje kvartove i time vezu glavninu snaga.![]()
Maliki i iracka vojska su tropa. Pa pola drzave izgubise za dva dana.![]()
Ako SAA zavrsi ostale pobunjenike, ISIL ce srediti u prvom naletu.
Malo ti to bolje obzerviraj.....
Is bez obzira,na sve djeluje ozbiljnije od mnogih frakcija ,teroristickih organizacija, vojnih formacija,kako god,pa ti skontaj sto.....oko je u detaljima.....ne znam,neam pojma ko stoji iza njih,ali nisu kako ih zovete prokariote,bradoliki primati i sta sve ne.....
Neko ili nesto ih je dobro organizovalo.....
-
Haman
#3196 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kad Zapad bude htio oni ce nestati, a nestat ce kad prestanu ubijati musimane. Zasto da Zapad okupira islamske zemlje, da ginu njegovi vojnici kad ima ove " ratoborne" muslimane koji ubijaju svoje civile, razarju sve sto je vijekovima gradjeno, uvode neke zakone koje je svijet davno zaboravio itd. Dobro odradjuju poslove za tudje interese.

- Joe McCarthy
#3197 Re: ISIS zauzeo Mosul
Uistinu vjera Muhamedova je vjera mira.ema_ wrote:ZVANIČNI STAV ISLAMSKE DRŽAVE PO PITANJU PALESTINE
Jao.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3198 Re: ISIS zauzeo Mosul
jebt ovi ISIS-ovci (umaloH ne na pisaH ISUS-ovciAleksoMKD wrote:
Da lakse skontamo ko kome sta i kako misli. Ako je tocno.
Postavljam i na temu o Siriji
-
Darkstorm
#3199 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma tu tabelu kao da je dijete pravilo, ocm'...
- AleksoMKD
#3200 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma tabela je "oficijalna" prica po zapadnom vidjenju.
Eto Erdo izbrisao Obamu i Bibija sa fejzbuka, normalno da je komplicirano
.
Eto Erdo izbrisao Obamu i Bibija sa fejzbuka, normalno da je komplicirano