Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3176 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:
japin_mutapi wrote:on nije američki čovjek on je malo američki čovjek
a malo više saudijski
A jeli? A kojim dijelom sebe traži oružje od, Americi i Saudiji, mrske im Rusije?

Image

Američkim ili saudijskim?
more bit od onog dijela što mu pristiže iz "mrske" mu saudije u obliku milijardi "mrsko-brzopropadajučih" dolara
a dio tih milijardi ostavi za sebe i ljude oko sebe dabome
Challenger__

#3177 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Shvatam. Logika u dubiozi. Žešćoj.
japin_mutapi

#3178 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:Shvatam. Logika u dubiozi. Žešćoj.
slažem se
usa i saudija plačaju desetine milijardi dolara egiptu i egipatskoj vojsci u vidu keša love a bogami i para pa malo nafte i plina pa malo vojne opreme i raznih usaid pomoći u žitu brašnu ulju šečeru ...
i onda sisi i egipatska vojna hunta nisu ni američki ni saudijski plačenici ...

logika čista govori da je onaj ko te plača tvoj gazda iliti šef osim u slučaju sisija zvanog paradigma
jastuk1

#3179 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

japin_mutapi wrote:
Challenger__ wrote:Shvatam. Logika u dubiozi. Žešćoj.
slažem se
usa i saudija plačaju desetine milijardi dolara egiptu i egipatskoj vojsci u vidu keša love a bogami i para pa malo nafte i plina pa malo vojne opreme i raznih usaid pomoći u žitu brašnu ulju šečeru ...
i onda sisi i egipatska vojna hunta nisu ni američki ni saudijski plačenici ...

logika čista govori da je onaj ko te plača tvoj gazda iliti šef osim u slučaju sisija zvanog paradigma
:lol: :thumbup:

Mada... ja razumijem druga čelija, nada se čoek, jako se nada i čvrsto vjeruje da će vojna hunta u Egiptu izgraditi nekaKu građansku, sekulatističku državu, kroz neku novu paradigmu. Hmmmm. Pa moglo bi kad ne bi bilo selafija. Čeli, selafije su nova Egipatska paradigma. Mic po mic, mic po mic, tika-taka, tika-taka... Pa neće Saudija bezzeze davat i održavat u životu tolike milione Egipćana, a ništa zauzvrat... ha ja
Challenger__

#3180 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Nit' si ti razumio mene, niti Abdul Fataha.
japin_mutapi

#3181 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:Nit' si ti razumio mene, niti Abdul Fataha.
iskren da budem i ne trudim se previše a kada mi baš nije jasno samo pratim trag novca i mnoge stvari mi u trenu postanu kristalno čiste
Challenger__

#3182 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Replicirao sam liku iznad mene, Jastuku.

:wink:
jastuk1

#3183 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Nit' si ti razumio mene, niti Abdul Fataha.
Dobro... Vrijeme će pokazati koliko sam uspješno ili ne skontao budućnost Egipta. Inače se ni ne bih usuđivao da prognoziram ali su jedan rođak i par prijatelja bili dole godinama, uz to pratim i par njihovih blogera, tako da vidjećemo...
Challenger__

#3184 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

- Nego, u osvit puča u Kairu, na ovoj temi sam ispisao rečenicu u kojoj je kratko i jasno sadržana geopolitička suština dešavanja u Egiptu: "Zapad je izgubio Egipat". Naravno, dešavanja su to potvrdila: neuspjeli pokušaji američke administracije i misionara EU da se abolira njihova marioneta Mursi, pokušaj sprječavanja zabrane ove kriptocionističke, prozapadne, vazalne organizacije; ukidanje američke vojne "pomoći" Egiptu i konačno egipatsko okretanje sebi kroz saradnju sa Rusijom u pogledu izgradnje strateškog partnerstva...

- Naravno, neupućeni su i dalje dešavanja gledali kroz prizmu ideolologije i nisu bili u stanju da sagledaju egipatsku i svjetsku stvarnost; ona im je ostala nepoznanica. Čitamo infantilne ocjene o Mursiju kao "američkom, izraelskom i saudijskom igraču". Naravno, to je glupost za ne komentarisati, a to najbolje pokazuje činjenica da su Egipat i Rusija ne samo u pregovoru oko naoružanja, nego i oko izgradnje baze kod Sueca, odnosno, strateškom pozicioniranju na najznačjnijoj tački ovog dijela globusa - Sueckom kanalu:

Image

- http://tavernkeepers.com/egypt-considers-a-russian-naval-port-near-the-suez-canal/

- https://www.middleeastmonitor.com/news/europe/8409-russia-seeks-naval-base-in-egypt

Image

_______

- Naravno, ovakve oficijelne inicijative su potvrda, ne samo radikalne promjene vanjskopolitičkog kursa Egipta, nego, još značajnije, nagovještaj dramatične rekonfiguracije odnosa snaga u svijetu. Kada se tome doda neuspjeh zapadnog rušenja vlasti u Damasku i Teheranu, odnosno nježni akordi detanta sa Iranom, tek iz te, šire i više perspektive se može shvatiti nivo globalnih promjena, te razumjeti ekstremna nervoza anglocionističkog bloka i njihov nepromišljen nastup u Ukrajini, odnosno njihova paranoična rusofobna retorika.

Egipat se mijenja, svijet se mijenja, ništa više nije kao što je bilo juče.
Last edited by Challenger__ on 01/06/2014 14:21, edited 1 time in total.
flexibila

#3185 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by flexibila »

Challenger__ wrote:- Nego, u osvit puča u Kairu, na ovoj temi sam ispisao rečenicu u kojoj je kratko i jasno sadržana geopolitička suština dešavanja u Egiptu: "Zapad je izgubio Egipat". Naravno, dešavanja su to potvrdila: neuspjeli pokušaji američke administracije i misionara EU da se abolira njihova marioneta Mursi, pokušaj sprječavanja zabrane ove kriptocionističke, prozapadne, vazalne organizacije; ukidanje američke vojne "pomoći" Egiptu i konačno egipatsko okretanje sebi kroz saradnju sa Rusijom u pogledu izgradnje strateškog partnerstva...

- Naravno, neupućeni su i dalje dešavanja gledali kroz prizmu ideolologije i nisu bili u stanju da sagledaju egipatsku i svjetsku stvarnost; ona im je ostala nepoznanica. Čitamo infantilne ocjene o Mursiju kao "američkom, izraelskom i saudijskom igraču". Naravno, to je glupost za ne komentarisati, a to najbolje pokazuje činjenica da su Egipat i Rusija ne samo u pregovoru oko naoružanja, nego i oko izgradnje baze kod Sueca, odnosno, strateškom pozicioniranju na najznačjnijoj tački ovog dijela globusa - Sueckom kanalu:

Image

- http://tavernkeepers.com/egypt-considers-a-russian-naval-port-near-the-suez-canal/

- https://www.middleeastmonitor.com/news/europe/8409-russia-seeks-naval-base-in-egypt

Image

_______

- Naravno, ovakve oficijelne inicijative su potvrda, ne samo radikalne promjene vanjskopolitičkog kursa Egipta, nego, još značajnije, nagovještaj dramatične rekonfiguracije odnosa snaga u svijetu. Kada se tome doda neuspjeh rušenja vlasti u Damasku i Teheranu, odnosno nježni akordi detanta sa Iranom, tek iz te, šire i više perspektive se može shvatiti nivo globalnih promjena, te razumjeti ekstremna nervoza anglocionističkog bloka i njihov nepromišljen nastup u Ukrajini.

K"o sto bi nas narod rek'o "ovaj Sisonja :mrgreen: (Sisi) jeben igrac" :thumbup:
Challenger__

#3186 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Teži je, skuplji i bitniji od svih budaletina zajedno u aktuelnoj američkoj administraciji.
Objektivni navijac

#3187 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Objektivni navijac »

Challenger__ wrote:- Nego, u osvit puča u Kairu, na ovoj temi sam ispisao rečenicu u kojoj je kratko i jasno sadržana geopolitička suština dešavanja u Egiptu: "Zapad je izgubio Egipat". Naravno, dešavanja su to potvrdila: neuspjeli pokušaji američke administracije i misionara EU da se abolira njihova marioneta Mursi, pokušaj sprječavanja zabrane ove kriptocionističke, prozapadne, vazalne organizacije; ukidanje američke vojne "pomoći" Egiptu i konačno egipatsko okretanje sebi kroz saradnju sa Rusijom u pogledu izgradnje strateškog partnerstva...

_______

- Naravno, ovakve oficijelne inicijative su potvrda, ne samo radikalne promjene vanjskopolitičkog kursa Egipta, nego, još značajnije, nagovještaj dramatične rekonfiguracije odnosa snaga u svijetu. Kada se tome doda neuspjeh zapadnog rušenja vlasti u Damasku i Teheranu, odnosno nježni akordi detanta sa Iranom, tek iz te, šire i više perspektive se može shvatiti nivo globalnih promjena, te razumjeti ekstremna nervoza anglocionističkog bloka i njihov nepromišljen nastup u Ukrajini, odnosno njihova paranoična rusofobna retorika.

Vjerovatno Egipat samo blefira,pokusava izvuci malo vise para sa svih strana. Jer im je valjda jasno da ako stvarno dodju do radikalnoga zaokreta u vanjskoj politici da bi im to bilo zadnje. US,UK,NATO i Izraelske snage bi za 48 sati zauzele Suecki kanal. Najveca greska Zapada i jeste bila sto s zabili Izraelu noz u ledja i natjerali ih da se povuku sa Sueckoga kanala 56-e. Suecki kanal mora biti pod kontrolom ili Zapada ili Izraela,ne moze se dozvoliti da njime upravlja nestabilna drzava kao sto je Egipat.
flexibila

#3188 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by flexibila »

Challenger__ wrote:Teži je, skuplji i bitniji od svih budaletina zajedno u aktuelnoj američkoj administraciji.
Izgleda Sisi igra pametno i smireno.
E sad koliko ce uspjeti u tome vrijeme ce pokazati. Nadam se da ga nece sjebati kao Nasera. ;-)
Challenger__

#3189 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Nadam se da ga nece sjebati kao Nasera. ;-)
Daće sve od sebe da ga smaknu, ne boj se. Rasistički i šovinistički politički zapad preferira majmune i marionete kao što je bio Mursi. Da li će ovaj put uspjeti, vidjećemo. Ipak bih ovaj put malo veću "kvotu" dao Abdul Fattahu nego zapadu.

flexibila

#3190 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by flexibila »

Challenger__ wrote:
Daće sve od sebe da ga smaknu, ne boj se. Rasistički i šovinistički politički zapad preferira majmune i marionete kao što je bio Mursi. Da li će ovaj put uspjeti, vidjećemo. Ipak bih ovaj put malo veću "kvotu" dao Abdul Fattahu nego zapadu.

Vjerujem da ima zaledjinu, a vjerujem da ce se mnogo toga odigrati oko Egipta u godini koja dolazi.
Nesto me drugo sikira :mrgreen: a to je kolega @savoxxxx nesto ga nema u zadnje vrijeme, a na temi "sirija" se skoncetris'o samo na vojne punktove. :D
Challenger__

#3191 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Pa pukla "revolucija" zapada i debele cionističke ublehe al-Tanija,

Image

...britanskog pumpadžije iz pseudo-države Katar, podfirme britanske BG Group
basicm

#3192 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by basicm »

Zao mi Egipta, ulaze u novi period nemira i destabilizacije. Sisi nije izbor vecine, kao ni Mursi. Dok god ne bude "sarena" vladajuca struktura, nema hajra.
Stvar nije kao u Siriji, pa je ne treba ni tretirati isto.

Sent from my iPhone using Tapatalk
flexibila

#3193 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by flexibila »

Challenger__ wrote:Pa pukla "revolucija" zapada i debele cionističke ublehe al-Tanija,

Image

...britanskog pumpadžije iz pseudo-države Katar, podfirme britanske BG Group
Vidi mu pogleda :lol: :lol: k'o sto bi nas narod rek'o "gluho bilo i coravo haman ga sejtani spopali" :lol: :lol: :lol: :lol:
japin_mutapi

#3194 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

moke_31

#3195 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by moke_31 »

Challenger__ wrote:

Legendo vidim da, vjerovatno, visiš na advancu i da si se pravo upeco na njihovu priču i ne kažem da imaju dosta dobrih tekstova i kritičkih osvrta (posebno što daju drugu stranu priče koja je često sasvim suprotna od one zapadnih medija) ali uvijek moraš čitati između redova bilo da čitaš informacije iz zapadnih ili pro-ruskih izvora, jer neke stvari koje si napisao u postovima iznad nemaju baš puno logike niti osnova.

Par linkova kojim se kao najavljuje neka izgradnja vojne pomorske luke može također biti Sisijev taktički fol da dobije malo više pažnje, oružja i para od amerikanaca, ili da jednostavno budu mekši prema njemu, a ne da stvarno dopusti izgradnju takve luke. To se neće nikad desiti!

Reći kako je "Zapad izgubio Egipat" ili kako Amerika podržava Mursija (pa ko ga je skino u kontrarevoluciji?, nemoj samo reći da su sad Rusi skinuli Mursija sa vlasti), a oni ga u stvari skinuli jer su u po frke skontali da lik neće biti puka marioneta i da bi suviše problema donio Izraelu posebno davanjem direktne pomoći Palestincima, te da je vojna diktatura Mubarekovog tipa puno bolje rješenje za, prije svega, stabilnost Izraela a i regije, jer Egipat nije isto što i Libija ili Tunis.

Kad se tu još doda hronični strah Sauda od bilo kakve verzije demokratsko-islamske revolucije i nekog mogućeg demokratskog cvjetanja behara u njihovoj avliji sasvim je jasno ko je svrgnuo Mursija u kontrarevoluciji. Za to imaš i 12 milijardi razloga u vidu petrodolara. Dakle, Saudija daje 12 milijardi para da sjebe u Egiptu svog najvećeg saveznika i garanta opstanka dinastije Sauda, to jest AMERIKU???

Kontam ja da ti svaku situaciju na Bliskom istoku, posebno poslije početka rata u Siriji, pokušavaš da gledaš kroz prizmu polarizacije Ameri/Rusi ali u slučaju Egipta si totano fulio. Pa ne živimo u eri hladnog rata iz '70-tih!!

Geostrateški položaj Egipta je od nepojmljive važnosti za Izrael-Ameriku da bi ga prepustili Rusiji, ma to se ne može desiti ni u science fiction filmu. Kakvo okretanje Egipta sebi kroz saradnju sa Rusijom, heheheheh :lol: :lol: :lol: :lol:
Lokman

#3196 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Lokman »

moke_31 wrote:

Legendo vidim da, vjerovatno, visiš na advancu i da si se pravo upeco na njihovu priču i ne kažem da imaju dosta dobrih tekstova i kritičkih osvrta (posebno što daju drugu stranu priče koja je često sasvim suprotna od one zapadnih medija) ali uvijek moraš čitati između redova bilo da čitaš informacije iz zapadnih ili pro-ruskih izvora, jer neke stvari koje si napisao u postovima iznad nemaju baš puno logike niti osnova.

Par linkova kojim se kao najavljuje neka izgradnja vojne pomorske luke može također biti Sisijev taktički fol da dobije malo više pažnje, oružja i para od amerikanaca, ili da jednostavno budu mekši prema njemu, a ne da stvarno dopusti izgradnju takve luke. To se neće nikad desiti!

Reći kako je "Zapad izgubio Egipat" ili kako Amerika podržava Mursija (pa ko ga je skino u kontrarevoluciji?, nemoj samo reći da su sad Rusi skinuli Mursija sa vlasti), a oni ga u stvari skinuli jer su u po frke skontali da lik neće biti puka marioneta i da bi suviše problema donio Izraelu posebno davanjem direktne pomoći Palestincima, te da je vojna diktatura Mubarekovog tipa puno bolje rješenje za, prije svega, stabilnost Izraela a i regije, jer Egipat nije isto što i Libija ili Tunis.

Kad se tu još doda hronični strah Sauda od bilo kakve verzije demokratsko-islamske revolucije i nekog mogućeg demokratskog cvjetanja behara u njihovoj avliji sasvim je jasno ko je svrgnuo Mursija u kontrarevoluciji. Za to imaš i 12 milijardi razloga u vidu petrodolara. Dakle, Saudija daje 12 milijardi para da sjebe u Egiptu svog najvećeg saveznika i garanta opstanka dinastije Sauda, to jest AMERIKU???

Kontam ja da ti svaku situaciju na Bliskom istoku, posebno poslije početka rata u Siriji, pokušavaš da gledaš kroz prizmu polarizacije Ameri/Rusi ali u slučaju Egipta si totano fulio. Pa ne živimo u eri hladnog rata iz '70-tih!!

Geostrateški položaj Egipta je od nepojmljive važnosti za Izrael-Ameriku da bi ga prepustili Rusiji, ma to se ne može desiti ni u science fiction filmu. Kakvo okretanje Egipta sebi kroz saradnju sa Rusijom, heheheheh :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja mislim da Amerika napušta taj region i da su sve kombinacije moguće. MB su faktor i neće ga se riješiti represijom, a to su pokazao i bojkot izbora. Ovaj Sisi je pravi psihopata i neće mirno predati vlast iako mu je već sada jasno da nema podrškua ona će vremenom biti sve manja i manja.... Sada je na sceni više interni muslimanski sukob jer Katar i Turska podržavaju MB a Saudija i UAE su na strani vojske, a svi zajedno su vazali USA...
Challenger__

#3197 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Kemice.

- Nisi uhvatio poentu. Poenta je usmjerena protiv banalizacija (Sisi kao "američki" i "saudijski" čovjek). Sa druge strane da pokaže smjelost Abdul Fattaha koji ovakvim manevrima pokazuje svoju samostalnost i makar na PR ravni prikazuje sebe i Egipat kao jedan nov faktor na globalnoj sceni i kao takav se preporučuje na više adresa, što u konačnici može biti od koristi za sam Egipat. Pametni EGIPATSKI čovjek. A to ne bi mogao da radi da se na zidinama Damaska nije uzdigla nova, multipolarna slika svijeta;

- Naravno da je prerano govoriti o drugačijem pozicioniranju u Suecu, ali to više nije tabu, a gdje nema tabua, nema ni straha. Gdje nema straha ima potencijala.

(Mnogo više, mnogo šire od Advance)
jastuk1

#3198 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

moke_31 wrote:

Ej vala, svaka ti čast. :thumbup: Svaka ti je zlatna. Pokušavam danima da iznađem još argumenata za komrada čelija, al evo ti sve baš fino uokvirio.

Al džaba, čeli sve to gleda crno-bijelo.

I samo mogu da dodam da koliko su MB američki igrači toliko je i AKP. Ma mislim stvarno - ono niđe veze u odnosu na djelovanje i u osnosu na ono za šta se zalažu politički i civilizacijski.

Čeli malo preromantičarski gleda na Egipat. I MB su bili budale, romantičari i naivni i eto kako im se vratilo. Al štaš, novac (u ovom slučaju Saudija) buši đe burgija neće.

Čeli, vrijeme će pokazati koliko je Sisonja mudar i SAMOSTALAN. Ja bih volio da bude kako ti kažeš ali čisto sumnjam kako sam već puno puta objasnio. Najviše sumnjam jer je Sisonja zločinac protiv čovječnosti. Kičmenjak jeste - ostaje da se vidi koliki.

Inače jako cijenim čelijeve inpute na temi Ukrajina, gdje se slažemo do u promil.

A Siriju toliko ne pratim - tamo su mi svi maximalno zlo. Nema se šta reć. Asad zločinac, a opozicija kurbe i isto zločinci koji neće da popuste (niko neće da popusti) da se ujedine, a vanjski interesi im svakako nedaju da se ujedine sve i kad bi htjeli, pa izigravaju lokalne kabadahije.
moke_31

#3199 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by moke_31 »

Kemice.

Prvo nema potrebe za ovakvim deminutivima kad ti neko iznese kontraargumente.
- Nisi uhvatio poentu. Poenta je usmjerena protiv banalizacija (Sisi kao "američki" i "saudijski" čovjek). Sa druge strane da pokaže smjelost Abdul Fattaha koji ovakvim manevrima pokazuje svoju samostalnost i makar na PR ravni prikazuje sebe i Egipat kao jedan nov faktor na globalnoj sceni i kao takav se preporučuje na više adresa, što u konačnici može biti od koristi za sam Egipat. Pametni EGIPATSKI čovjek. A to ne bi mogao da radi da se na zidinama Damaska nije uzdigla nova, multipolarna slika svijeta;

- Naravno da je prerano govoriti o drugačijem pozicioniranju u Suecu, ali to više nije tabu, a gdje nema tabua, nema ni straha. Gdje nema straha ima potencijala.

Ovo boldirano što si napisao nema potrebe dalje komentarisati, a posebno Sisijeva samostalnost, nov faktor na globalnoj sceni, Pametni EGIPATSKI čovjek . Narod nema šta da jede a on samostalan?! Saudija im daje za socijalu za hljeb a SAD im svake godine poklanja milijarde dolara u naoružanju i nije prestala ni poslije Sisijevog puča jer su ugovori sa američkim kompanijama za proizvodnju i isporuku oružja već potpisani i ako ne bude isporuke SAD moraju isplatiti firme i plus penala što im dodatno opterećuje budžet. Dakle, SAD još nije rekla da je obustavila vojnu pomoć Egiptu (čak nisu ni Sisijevi puč okarakterisali pučem da ne bi morala otkazati sve vidove pomoći Egiptu), već da će je razmotriti i donijeti odluku ali se samo ušutila i nastavila po starom.

Novi faktor na globalnoj sceni i pametni egipatski čovjek je na nivou Monty Pythona. Je li ti nas zajebavaš?

Šta ti uopće znaš o Egiptu osim onog sa advanca???? Ponovo ti savjetujem da ne uzimaš advance zdravo za gotovo i da konsultuješ i druge izvore.
U suprotnom ove tvoje postove administracija treba prebacivati u pdf-ove fikcija, komedija ili bar označiti sa RP.
madner

#3200 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Sjo suplje, Egipat je bio i ostao u USA sferi uticaja. To je zasad nepromjenjiva kategorija.
Samo je kratko bio u Turskoj podsferi, sto se nije svidilo Saudiji.

Ovako, nema potencijala za neke vece revolucije i to haman i svima odgovara.
I da napomenem, MB su nepismeni levati.
Post Reply