TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
beco

#3176 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by beco »

Moze li mi ko preporuciti dobar 40 inčni tv i gdje da ga kupim u Sarajevu? Ova veličina je optimalna za moju sobu te ne bih je mjenjao.
Volio bih da bude Lg, Sony ili Samsung, mada nista protiv drigih nemam osim da nije neka noname brand.
Od specifikacije mi treba:
4k
Hdr
Po mogućnosti 4 core procesor
3D može i ne mora
Super bi bilo kad bi oled bio (ali nesto mislim da se ne pravi u ovoj veličini)
Fond je maksimalno 1500 KM naravno na rate kupujem

Hvala
avaks

#3177 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by avaks »

Sve što si naveo ima i uklapa se u cijenu:
https://www.olx.ba/artikal/24632523/pan ... 1600hz-tv/
shalla

#3178 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Iskreno, ja poslije mjesec dana korištenja TV-a sa HDR-om ne vidim neku aman korist od toga. 4K je extra, ne prođe dan da ne pogledam neki dokumentarac ili putopis na YouTube u 4k ali HDR me definitivno nije kupio, ne kontam uopšte sta bih mogao gledati u hdr-u :mrgreen:
MTV

#3179 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

4K svakim danom ima sve vise al ga naspram FHD nema puno. HDR ima 100 puta manje od 4K. 3D promasena tehnika. OLED nema u toj dijagonali.

Jeftinije za dzep ali mu HDR nije nesto

40KU6072 za 969 KM.
https://www.mobilmedia.ba/tv-samsung-ue ... 16040.html

Recenzija
http://hdtelevizija.com/2016/10/13/sams ... recenzija/

Tvoje pare tvoj izbor :)
Better Man

#3180 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

beco wrote:Moze li mi ko preporuciti dobar 40 inčni tv i gdje da ga kupim u Sarajevu? Ova veličina je optimalna za moju sobu te ne bih je mjenjao.
Volio bih da bude Lg, Sony ili Samsung, mada nista protiv drigih nemam osim da nije neka noname brand.
4k
Hdr
3D može i ne mora

Hvala
Ja bih išao isključivo na Sony od 42 ili 43 incha. Evo jedan dobar.

https://drtechno.ba/catalog/product/vie ... egory/129/
shalla

#3181 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

Better Man wrote:
beco wrote:Moze li mi ko preporuciti dobar 40 inčni tv i gdje da ga kupim u Sarajevu? Ova veličina je optimalna za moju sobu te ne bih je mjenjao.
4k
Hdr
3D može i ne mora

Hvala

:thumbup:
Ja uzeo xd8005, beton, ovaj je pretpostavljam još malo bolji?
MTV

#3183 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Bolji taj zadnji MU6172 ako nista nov model (2017).
beco

#3184 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by beco »

A i ja slično razmisljam a po specifikacijama koji je bolji? I Dr. Techno je li ok za kupovinu ili negdje bolje mogu proći?
MTV

#3185 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Ok je, provjeri cijene u tehnomagu/mobilmediji (mislim da jos nemaju ovaj model) i u domodu.
Mozda je u MU bolji HDR al ni to nije bog zna sta kao kod skupih da nekazem najskupljih.
nemezis

#3186 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nemezis »

shalla wrote:
Better Man wrote:
4k
Hdr
3D može i ne mora

Hvala

Isto je to, samo boja druga.
Rugafet

#3187 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

brazzo19 wrote:Uzeh starcima onaj philips 42PFL6008K polovan nije los tv .... ima ambi light smart je i prilicno veliku dijagonalu ubio se za njih a izasao me nekih 400 km , samo me interesuje posto sam primjetio da je na kablovskoj na vecini kanala dosta losa slika imaju li neke postavke da se malo poboljsa slika ili jednostavno zbog vecine ekrana slika bude "mrljava" inace telemach operater preko d3 mini resivera povezan sa HDMI kablom pratim kanale.
Isto imam philips (Philips 42PFL4208H) i telemach. I slika je generalno odlicna. Pogledaj u postavkama ako nisi stimao imas settingse slike bas detaljno (user) ili probaj neki od predlozaka. Igraj se malo...
beco

#3188 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by beco »

Ma veliko mi je to. Mada bih radije android tv i od webos a pogotovo Tizen.
brazzo19

#3189 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Rugafet wrote:
brazzo19 wrote:Uzeh starcima onaj philips 42PFL6008K polovan nije los tv .... ima ambi light smart je i prilicno veliku dijagonalu ubio se za njih a izasao me nekih 400 km , samo me interesuje posto sam primjetio da je na kablovskoj na vecini kanala dosta losa slika imaju li neke postavke da se malo poboljsa slika ili jednostavno zbog vecine ekrana slika bude "mrljava" inace telemach operater preko d3 mini resivera povezan sa HDMI kablom pratim kanale.
Isto imam philips (Philips 42PFL4208H) i telemach. I slika je generalno odlicna. Pogledaj u postavkama ako nisi stimao imas settingse slike bas detaljno (user) ili probaj neki od predlozaka. Igraj se malo...

Hajd jel ti mrsko da uslikas recimo obn kako izgleda na tvojoj tv i da postavis da uporedim sliku ...
Better Man

#3190 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Better Man »

Zašto ti je prevelik? Da li zbog dimenzija, pa ne može ti stati u sobu ili je čisto zbog veličine ekrana. Razlika između 40 incha i 43 incha nije velika i vjeruj mi ako imaš prostora uzmi ovaj Sony. Nećeš se pokajati.
Rugafet

#3191 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

brazzo19 wrote: Hajd jel ti mrsko da uslikas recimo obn kako izgleda na tvojoj tv i da postavis da uporedim sliku ...
Ma nije mi mrsko, mada ne znam koliko ces po slici bilo sta zakljuciti. Obn slika kod mene je odlicna, nije valjda da mi ne vjerujes
shalla

#3192 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

beco wrote:

Ma veliko mi je to. Mada bih radije android tv i od webos a pogotovo Tizen.
Ne vjerujem da je neka aman razlika između 40 i 43 al eto, pogledaj dijagonale u radnji, ti najbolje znaš ;-)
brazzo19

#3193 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Rugafet wrote:
brazzo19 wrote: Hajd jel ti mrsko da uslikas recimo obn kako izgleda na tvojoj tv i da postavis da uporedim sliku ...
Ma nije mi mrsko, mada ne znam koliko ces po slici bilo sta zakljuciti. Obn slika kod mene je odlicna, nije valjda da mi ne vjerujes
Ma vjerujem htio bih samo da uporedim ako nije problem ....
beco

#3194 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by beco »

A sad imam 37 incha tv i taman je. Inače kupujem za majku a i ja sam ponekad tu. Prošli put kad smo mjenjali donjeli 42 ichni Samsung vratila tv jer joj prevelik bio i previse stršio.

Sa druge strane pola ovih reklamirani tehnologija su trikovi. Recimo HDR koja je razlika između HDR support i HDR proccesing. Kako sam ja skontao može primiti HDR signal (kojeg kod nas nigdje nema) ali ga ne može prikazati, ono wtf.

Ovi smi modeli osim MU modela su 2016 edicija

Dalje paneli, sony ima VA ovi edge, sta je bolje, koliko sam skontao edge je inferiornija tehnologija

Pa osvjetljenje nesto local dimming...

Po review najbolje ocjenjen ovaj Lg

Na sonya se malo žale ali opet on je premijum linija sony uređaja

Ukratko zbunjen sam volio bi da mi neko argumentovano kaže od ova 4 tv koji je najbolji ili ako zna bolji 4K 40 inchni do 1500 KM nek kaze
arnes_king

#3195 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Idemedosumom wrote:Prijatelju, moje lično mišljenje: glupost je plaćati više novaca za "HDR" i "4k" televizore pod izgovorom "kvalitetnije" slike.

Za 4k je problematika opšte poznata, nema dovoljno sadržaja, nema kod nas nijedan tv kanal koji se emituje u 4k rezi. 4k reza je još uvijek prezahtijevna za gaming. A kada skineš neki film u 4k, moraš s manje udaljenosti gledati kako bi tu neku razliku primjetio, s time što je glupo tv gledati s neprirodne udaljenosti samo da bi mogao uživati u 4k sadržaju.

Što se HDR-a tiče, slična je situacija. Nema mnogo sadržaja u tom formatu, upitna je mogućnost lcd tehnologije da istu prikaže.

"Too bad LCD tech is inherently inferior to OLED, and your 'HDR' efforts will be slim on LCD. In fact most of the linked article on HDR is a lie, or omits that it applies to OLED only. Terrible. If you actually care about HDR and having the best picture quality, you'll get an OLED. Coupled with the lies and misinformation spread here, you've got an uphill battle to convince people HDR (on typical LCD tech) isn't a scam"

-osvrt jednog potrošača s jedne tech stranice

Jedino ako si uživo gledao i uočio drastičnu razliku, onda kupuj to. Ja sam gledao i 4k i hdr televizore i side-by-side usporedbe pravio i nisam bio oduševljen. Jedino su me oled televizori zaista oduševili, ali su još uvijek preskupi...
Ja ne planiram radi filmova, nego cisto da sam siguran za buducnost, tako da kazem. TV najvise koristim za gejming, trenutno imam obicni PS4 koji ne podrzava 4K, PS4 Pro cu mozda nabavljati, ali mozda i necu. Siguran sam zato da hocu PS4 za koji ce mi naravno biti potreban 4K HDR.

Hvala tebi za savjete, ali nekako bi mi veca glupost bila sad da kupujem nov TV i kupiti obicni Full HD (kakav vec imam) i onda za par godina vidim da sam pogrijesio i da trebam kupovati novi.
arnes_king

#3196 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

4k
Hdr
3D može i ne mora

Hvala
Nisam strucnjak, ali ljudi tvrde da se na tako malim diagonalama ne primjeti razlika izmedju 4K i Full HD, mada sam i ja ocu kupio 40'' 4K.
arnes_king

#3197 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

shalla wrote:Iskreno, ja poslije mjesec dana korištenja TV-a sa HDR-om ne vidim neku aman korist od toga. 4K je extra, ne prođe dan da ne pogledam neki dokumentarac ili putopis na YouTube u 4k ali HDR me definitivno nije kupio, ne kontam uopšte sta bih mogao gledati u hdr-u :mrgreen:
Zavisi od sadrzaja koji gledas, mora on podrzavati HDR, a dodatno, kazu ovi "strucnjaci" da mora biti 10 bitni HDR, jer ako je 8bit onda kao i da nije.
Rugafet

#3198 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

brazzo19 wrote:
Rugafet wrote:
Ma vjerujem htio bih samo da uporedim ako nije problem ....
Ma zezam se malo.
Evo pa probaj uporedit ako mozes na osnovu ovoga, jucer sam slikao ali nisam imao vremena da objavim, pa evo sad

Image

Image
zomri

#3199 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

arnes_king wrote:
shalla wrote:Iskreno, ja poslije mjesec dana korištenja TV-a sa HDR-om ne vidim neku aman korist od toga. 4K je extra, ne prođe dan da ne pogledam neki dokumentarac ili putopis na YouTube u 4k ali HDR me definitivno nije kupio, ne kontam uopšte sta bih mogao gledati u hdr-u :mrgreen:
Zavisi od sadrzaja koji gledas, mora on podrzavati HDR, a dodatno, kazu ovi "strucnjaci" da mora biti 10 bitni HDR, jer ako je 8bit onda kao i da nije.
Ne da "kao da nije" nego nije. Svakako taj HDR ne postoji osim na streaming servisima i ponekog BluRay filma. I naravno fotografija ako ćeš ih gledati na tv.

Sad opet tu u priču ulaze i formati namijenjeni gledanju HDR. Na jednoj strani je HDR10 standard i njega koriste pojedini streaming servisi (yt) i on ne ovisi o hardwareu, dovoljno je da tv posjeduje 10-bitni panel. Kod Dolby Visiona je druga stvar jer tv mora imati hardwareski pokriven taj format da bi radilo. Izgleda da je DV pobijedio jer ga koristi većina pružatelja HDR sadržaja.
brazzo19

#3200 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by brazzo19 »

Hajd jel ti mrsko da uslikas recimo obn kako izgleda na tvojoj tv i da postavis da uporedim sliku ...[/quote]

Ma nije mi mrsko, mada ne znam koliko ces po slici bilo sta zakljuciti. Obn slika kod mene je odlicna, nije valjda da mi ne vjerujes[/quote]

Ma vjerujem htio bih samo da uporedim ako nije problem ....[/quote]

Ma zezam se malo.
Evo pa probaj uporedit ako mozes na osnovu ovoga, jucer sam slikao ali nisam imao vremena da objavim, pa evo sad

Image

Image[/quote]

Jeli ide slika preko telemachovog resivera i hdmi kabla ?
p.s koliko ti je inchni tv ?
Post Reply