u ZDK ih je oko 384 a i Tuzlanskom oko 512muzicar_iz_parka wrote:A šta ćemo ako se minstri, savjetnici, sekretarice, vozači, tjelohranitelji te ostali nespomenuti koji su zaposleni u vladama kantona odmetnu u šume kao Robin Hood kada se ukinu kantoni?????
Ima ih najmanje 10 000 .
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Canton
#31726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- cyprus
#31727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
-
Canton
#31728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema ih...cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
Osim sto ce ko pokrene to pitanje dobiti etiketu izdajice zbog fotelje
- cyprus
#31729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim spominje se ''uvođenje trećeg entiteta na mala vrata'' i ''betoniranja etničke podjele''Canton wrote:Nema ih...cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
Osim sto ce ko pokrene to pitanje dobiti etiketu izdajice zbog fotelje
Što se tiče trećeg entiteta nije mi jasno kako bi jedan kanton sa hrvatskom većinom i sadašnjim ovlastima predstavljo treći entitet, a sadašnja četiri kantoina sa hr. većinom ne predstavljaju
A betoniranje... ovo je zajebancija neka
-
Canton
#31730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve sto si napisao bice aktuelizirano prilikom reforme federacije... zivi bili pa vidjelicyprus wrote: Mislim spominje se ''uvođenje trećeg entiteta na mala vrata'' i ''betoniranja etničke podjele''![]()
Što se tiče trećeg entiteta nije mi jasno kako bi jedan kanton sa hrvatskom većinom i sadašnjim ovlastima predstavljo treći entitet, a sadašnja četiri kantoina sa hr. većinom ne predstavljaju![]()
- heckler
#31731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cyprus wrote:Mislim spominje se ''uvođenje trećeg entiteta na mala vrata'' i ''betoniranja etničke podjele''Canton wrote:Nema ih...cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
Osim sto ce ko pokrene to pitanje dobiti etiketu izdajice zbog fotelje![]()
Što se tiče trećeg entiteta nije mi jasno kako bi jedan kanton sa hrvatskom većinom i sadašnjim ovlastima predstavljo treći entitet, a sadašnja četiri kantoina sa hr. većinom ne predstavljaju![]()
Ima li ko da mi nabroji tih famoznih 4 "hrvatskih" kantona
Osta zapadna eranija kao sudba. Pocetak i kraj svih ambicija ...
... eh a nekad se i ka Zenici gledalo
- madner
#31732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hrvati bi od kantona gdje nisu vecina ili nisu velika vecina pripajanjem sa kantonima gdje jesu vecinu mogli dobiti vecinu gdje trenutno nisu vecina.cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
-
AkHolic
#31733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta ima veze, i Hrvati su Bosanci.Uspjeh svakog Bosanca treba da te radujemadner wrote:Hrvati bi od kantona gdje nisu vecina ili nisu velika vecina pripajanjem sa kantonima gdje jesu vecinu mogli dobiti vecinu gdje trenutno nisu vecina.cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
- Skijaš
#31734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Problem je u tom što HDZ-ovci to vide kao način stvaranja Čovićeve verzije Dodikovog feuda. Mi još uvijek imamo izražen antidržavni sentiment u HDZ-u, oni recimo gašenje Herceg Bosne kao hrvatske teritorijalne jedinice (koja je bila velikohrvatski projekat) gledaju kao nepravdu koju treba nekako ispraviti. Uopšte nema distanciranja od ideja po kojim su Bošnjaci bitni koliko i komadić blata u šari gojzerice. I sada imaš jako čudnu situaciju da svi relevantni političari u Sarajevu kažu da status Hrvata treba poboljšati, dok HDZ-ovci insistiraju na rješenju koje je štetno po Bošnjake. Zamisli to, ljudi priznaju da ti je loše i da to treba ispraviti, a ti kažeš da će ti biti bolje ako i samo ako im možeš pišati po glavi.cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
Last edited by Skijaš on 17/11/2012 11:17, edited 1 time in total.
- Prpa.ba
#31735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zar to nisu drzavljani Republike Hrvatske koji zive u BiH?AkHolic wrote:Šta ima veze, i Hrvati su Bosanci.Uspjeh svakog Bosanca treba da te raduje
- madner
#31736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hrvati nisu, Hrvati su Hrvati.AkHolic wrote:Šta ima veze, i Hrvati su Bosanci.Uspjeh svakog Bosanca treba da te radujemadner wrote:Hrvati bi od kantona gdje nisu vecina ili nisu velika vecina pripajanjem sa kantonima gdje jesu vecinu mogli dobiti vecinu gdje trenutno nisu vecina.cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
- Skijaš
#31737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Oni koji očekuju od Bošnjaka da se pomire s projektom etničke podjele, gube pravo da se bune ako se rješenje bude tražilo u srpsko-bošnjačkoj podjeli BiH (jednom narodu jedan entitet, drugom drugi, a Hrvate među manjine), ili ako se, kao što je Dodiku zaprijećeno od strane Amerikanaca, i Srbe i Hrvate svede na status manjine. Dakle da bi imali pravo da se bunimo protiv takvih rješenja, moramo biti i protiv nepravde prema Bošnjacima.cyprus wrote:A betoniranje... ovo je zajebancija neka
- cyprus
#31738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko je spomenuo hrvatske kantoneheckler wrote:Ima li ko da mi nabroji tih famoznih 4 "hrvatskih" kantonaKako god saberem i oduzmem nekako mi 3 samo padaju na pamet iako i od ta u jednom mi plaho nesto ovise o srbima a i u drugom bogami se izmice tlo pod nogama lagano
![]()
Osta zapadna eranija kao sudba. Pocetak i kraj svih ambicija ...
... eh a nekad se i ka Zenici gledalo
- cyprus
#31739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Gdje npr?madner wrote:Hrvati bi od kantona gdje nisu vecina ili nisu velika vecina pripajanjem sa kantonima gdje jesu vecinu mogli dobiti vecinu gdje trenutno nisu vecina.cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
- cyprus
#31740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Skijaš... dakle, da ne citiram oba posta... Da li sam dobro razumio: ti smatraš da je sadašnja teritorijalna organizacija FBiH pravedna, dobra za Bošnjake, ne betonira etničku podjelu i korisna, a da bi smanjivanje broja kantona učinilo sve drastično drugačijim u negativnom smislu?
- cyprus
#31741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Po meni, ovo je neminovnost, samo je pitanje da li će proći 5, 10, 15, 20 ili više godina do provođenja ovoga... obzirom da je sadašnja situacija neodrživa...

- Skijaš
#31742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cyprus wrote:@Skijaš... dakle, da ne citiram oba posta... Da li sam dobro razumio: ti smatraš da je sadašnja teritorijalna organizacija FBiH pravedna, dobra za Bošnjake, ne betonira etničku podjelu i korisna, a da bi smanjivanje broja kantona učinilo sve drastično drugačijim u negativnom smislu?

Šta misliš o primjeru racionalizacije sa ove karte ? Kreševo i Kiseljak su svakako bliži Sarajevu nego Travniku, a i nema razloga da Livno koje je u Bosni bude uz Mostar a ne uz Travnik. Tako bi imao jedan multietnički kanton i jedan u kojem bi Hrvati bili brojniji. Ali pod krinkom racionalizacije raditi na vraćanju Herceg Bosne, ja zaista ne vidim zašto bi to Bošnjaci prihvatili.
- vatrogasac
#31743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kredeitni rejting nema kuda niže i šta ćemo kroz dvije godine kada nećemo moći otplaćivati ovo što smo dužni, a nećemo moći uzimati nove kredite da bi održavali kantonalnu administraciju i njene satelite? Pa i sada je Nikšić kao u akcionim filmovima u posljednjoj sekundi isprosio infuziju. Dokle će ovako još moći ako gledamo kako kantonalne vlade smanjuju plate korisnicima pa onda im se 'desi' da u budžet ne ukalkulišu regres iako su dužni po kolektivnim ugovorima ili kasne topli obroci ili naknade za prevoz itd.? Morat će se razmišljati o ovakvim kartama.
- Skijaš
#31744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ili, kao što kolega @palermo predlaže, uvesti neki standard u oblikovanju politike zapošljavanja, pa odrediti tačno koliko ljudi može biti na budžetu na 1000 ili 10.000 stanovnika. I tako se može prepoloviti administraciju.vatrogasac wrote:Kredeitni rejting nema kuda niže i šta ćemo kroz dvije godine kada nećemo moći otplaćivati ovo što smo dužni, a nećemo moći uzimati nove kredite da bi održavali kantonalnu administraciju i njene satelite? Pa i sada je Nikšić kao u akcionim filmovima u posljednjoj sekundi isprosio infuziju. Dokle će ovako još moći ako gledamo kako kantonalne vlade smanjuju plate korisnicima pa onda im se 'desi' da u budžet ne ukalkulišu regres iako su dužni po kolektivnim ugovorima ili kasne topli obroci ili naknade za prevoz itd.? Morat će se razmišljati o ovakvim kartama.
- cyprus
#31745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Taj prijedlog sa tvoje karte je sličan ovom mom, naravno sa jednom bitnom razlikom. Taj plavi kanton nema nikakvu funkcionalnu opravdanost. Istina i ja sam nekada mislio da bi to bila dobra ideja, zbog koliko-toliko uravnoteženosti etničke slike u njemu, međutim nema geografske opravdanosti za jedan takav kanton. Mada i takvo rješenje je bolje od ovog sadašnjeg.Skijaš wrote:cyprus wrote:@Skijaš... dakle, da ne citiram oba posta... Da li sam dobro razumio: ti smatraš da je sadašnja teritorijalna organizacija FBiH pravedna, dobra za Bošnjake, ne betonira etničku podjelu i korisna, a da bi smanjivanje broja kantona učinilo sve drastično drugačijim u negativnom smislu?
Šta misliš o primjeru racionalizacije sa ove karte ? Kreševo i Kiseljak su svakako bliži Sarajevu nego Travniku, a i nema razloga da Livno koje je u Bosni bude uz Mostar a ne uz Travnik. Tako bi imao jedan multietnički kanton i jedan u kojem bi Hrvati bili brojniji. Ali pod krinkom racionalizacije raditi na vraćanju Herceg Bosne, ja zaista ne vidim zašto bi to Bošnjaci prihvatili.
A Kreševo i Kiseljak i prema mom prijedlogu pripadaju Sarajevu... Također, mislim da nijedan od ovih kantona ne bi trebao biti potpuno monoetnički... Tako bi se većinskom bošnjačkom USK pridodali B. Grahovo i Drvar, TK Hrvatski Posavine, KS Kreševo i Kiseljak, u također većinski bošnjačkom spojenom SBK i ZDK kantonu bi bilo nekoliko opština sa većinskim ili značajnim udjelom Hrvata, dok bi u Hercegovačkom kantonu sa hrvatskom većinom bili Bošnjaci Mostara, Konjica, Jablanice, Stoca itd... U svim tim kantonima narod koji nije većina bi imao određene mehanizme zaštite svojih interesa...
A etnička podjela je betonirana ovakvim uređenjem... Činjenica je da je po sadašnjem uređenju većina kantona ili monoetnička ili pod strogom dominacijom jednog naroda... Koliko je to dobro, eto ti procjeni...
- madner
#31746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
HNK, SBK.cyprus wrote:Gdje npr?madner wrote:Hrvati bi od kantona gdje nisu vecina ili nisu velika vecina pripajanjem sa kantonima gdje jesu vecinu mogli dobiti vecinu gdje trenutno nisu vecina.cyprus wrote:A šta je problem u smanjenju broja kantona? To nikako ne mogu da skontam.... Dobre strane kontam, ali nikako da se sjetim neke loše...
-
Lug
#31747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
moze npr. tri multietnicka kantona, zbog straha Bosnji od treceg,.. mislim da Covic and co. ne bi imali nista protiv s obzirom da oni ne zele rekonstrukciju zbog treceg vec zbog..? ne mogu se sjetiti..Canton wrote:A koje su druge opcije reforme federacije?palermo wrote:
To nas ti već pripremaš na treći enitet. peke....čorbu svakako je dobro uvijek na vrijem podgrijati
- Skijaš
#31748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zašto ? I budi konkretan. Zašto Livno mora ići uz Mostar a ne može uz Travnik ? Šta je argument ? Udaljenost od jednog i drugog ne može biti, kao ni regionalna odrednica jer je Livno u Bosni. Dakle, kakva funkcionalna opravdanost ?cyprus wrote:Taj prijedlog sa tvoje karte je sličan ovom mom, naravno sa jednom bitnom razlikom. Taj plavi kanton nema nikakvu funkcionalnu opravdanost.Skijaš wrote:cyprus wrote:@Skijaš... dakle, da ne citiram oba posta... Da li sam dobro razumio: ti smatraš da je sadašnja teritorijalna organizacija FBiH pravedna, dobra za Bošnjake, ne betonira etničku podjelu i korisna, a da bi smanjivanje broja kantona učinilo sve drastično drugačijim u negativnom smislu?
- cyprus
#31749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Livanjski kraj suštinski regionalno ne naginje ni jednom većem regionalnom centru, jer je poprilično udaljen od svih... Tako da da, udaljen je on poprilično i od Mostara i od Travnika, ali ga je ipak mislim lakše povezati sa Mostarom nego sa drugim centrima u BiH... Ako ništa, nalaze se sa iste strane razvođa crnomorskog i jadranskog sliva... Pa vidiš li da su jedina veza istočnog sa zapadnim dijelom tog ''plavog'' kantona Kupreška vrata, koja su jedan od najzajebanijih prevoja u našoj državi, posebno u zimskom periodu... sama ta činjenica poništava funkacionalnu opravdanost takvog kantona... Dakle, to je manje opravdano nego povezati Konjic sa Sarajevom umjesto sa Mostarom...
Ali, reko sam, ako bi se Bošnjaci i Hrvati dogovorili o takvom kantonu, ja bih i za njega smatro da je bolje rješenje od postojećeg stanja...
Ali, reko sam, ako bi se Bošnjaci i Hrvati dogovorili o takvom kantonu, ja bih i za njega smatro da je bolje rješenje od postojećeg stanja...
- cyprus
#31750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zar Hrvati nisu i sad većina, istina tijesna, u HNK?madner wrote:HNK, SBK.
A nikakva prekompozicija ne može učiniti Bošnjake manjinom u SBK... Jedino možda da ih se spoji sa Banja Lukom