Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31701 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Casual's wrote:Haman da će PU Crkvice dobiti novu stanicu tu negdje
Jao koja koincidencija :mrgreen:
clio_dci120 wrote: Kako god, zgrada je fakat lijepa, iako ne bi kupio stan na toj lokaciji ni poslije pusenja deset besplatnih nargila.
Ja sam u jednoj fazi i razmisljao o nekom stancicu tu, ali me odbila blizina Zeljke naravno, tj.cinjenica da si joj na direktnom udaru.

Privlacilo me sto su DaVinci, Ten i Gatto dostupni za izac ko do prodavnice :P
clio_dci120

#31702 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Jedine dvije lokacije gdje bih uzeo da kupujem stan su ona nova zgrada sto se pravi u Babinoj rijeci i Jalija-Lonđža (kada bi bila neka novogradnja). Cak ni Meokusnice nisu lose, naravno kada bi bila novogradnja sa podzemnom garazom (to bi mi bila tek zadnja treca opcija).

Bas dobar drug koji prodaje stanove u jednoj novogradnji u Sa i bas je upucen u sve oko izgradnje zgrada, kaze mi da je imao priliku vidjeti u Ze Naserovu zgradu na Bilmiscu i neke su materijale cak i dobavljali za njih, i uglavnom prema njemu odavno kvalitetnija zgrada nije napravljena. Po njegovom, koristeni su neki haos skupi materijali, cak su i te neke blokove ili stiropor, sta ja znam, za fasadu uzimali puno skuplje od najskupljih na trzistu. Kaze da je haos kvalitetna zgrada.
ExNihilo

#31703 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

U zadnje vrijeme sam neugodno šokiran spoznajom koliko Zeničana, koji nisu odrasli u Crkvicama ili Babinoj rijeci, ne zna šta se podrazumijeva pod Babinom rijekom. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31704 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:U zadnje vrijeme sam neugodno šokiran spoznajom koliko Zeničana, koji nisu odrasli u Crkvicama ili Babinoj rijeci, ne zna šta se podrazumijeva pod Babinom rijekom. :D
Haj bas da cujemo :P
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31705 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote:Jedine dvije lokacije gdje bih uzeo da kupujem stan su ona nova zgrada sto se pravi u Babinoj rijeci i Jalija-Lonđža (kada bi bila neka novogradnja). Cak ni Meokusnice nisu lose, naravno kada bi bila novogradnja sa podzemnom garazom (to bi mi bila tek zadnja treca opcija).

Bas dobar drug koji prodaje stanove u jednoj novogradnji u Sa i bas je upucen u sve oko izgradnje zgrada, kaze mi da je imao priliku vidjeti u Ze Naserovu zgradu na Bilmiscu i neke su materijale cak i dobavljali za njih, i uglavnom prema njemu odavno kvalitetnija zgrada nije napravljena. Po njegovom, koristeni su neki haos skupi materijali, cak su i te neke blokove ili stiropor, sta ja znam, za fasadu uzimali puno skuplje od najskupljih na trzistu. Kaze da je haos kvalitetna zgrada.
Gradi se sad dosta zgrada i lokacije su uglavnom pristojne. I ja po cuvenju znam da je Naserova zgrada mnogo kvalitetna, ali da prodaja stanova i ne ide bog zna kako. Ali to znam iz trece ruke pa uzmi sa rezervom.

Makovi su mi se svidjali zbog pogleda, dok nisu nakrkali onoliko zgrada, a opet po cuvenju-kvaliteta radova je sramotna. :-)

Da sad biram novogradnju, prva opcija bi mi bile Meokusnice iznad Konzuma, samo da je normalnog parkinga. I Talica brdo dolazi u obzir.
clio_dci120

#31706 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Meni je veliki minus Talica brda sto nema podzemnu. I sta ja znam, ne voim te zgrade sto imaju kafice, mislim tesko je to danas izbjeci, ali bas ne znas kada ce se pojaviti neki novi Vrace, pa ti napraviti bastu na ulazu u stan. Plus stalna guzva, najbolji primjer je N. otoka u Sa, kada dodjes nekome u goste, u svakome momentu pet auta sa strana koji lete ko muha na govno na prvo mjesto koje se oslobodi. A pola mjesta zauzmu gosti kafica, koji su svoje baste uredno prosirili na obiljezena parking mjesta.

Iskreno, mene bas cudi tolika gradnja u Ze, ne bi se gradilo da se ne prodaje, rauzmijem ima ljudi koji su se i u Ze snasli i kupuju, ali opet da je to toliki broj, onda nije tacna cinjenica da se u Ze lose zivi. Ne shvatam ni ljude koji kupe da imaju jos jednu nekretninu, jer smatram da je to u Zenici, koliko god je volio, fakat promasena investicija. Pogledati samo cijene kirija na fb, svi bi stan za 200KM sa rezijama, o daljoj prodaji i rastu cijene nekretnine da ne govorim. Po meni je Ze je promaseno neke vece pare ulagati u nekretninu, ko nije siguran da ce provesti zivot u Zenici (a hajd na ovakvom vremenu znaj gdje ces ziviti za narednih pet godina). Opet svako zna svoje, pa i ti sto kupuju ovdje. Ja iz svoje perspektive nikada ne bi vece pare ulozio u neku nekretninu u Ze.
Jedino logicno objasnjenje tolikog zamaha u novogradnji jeste da su sve vec postojece zgrade u Ze prilicno stare i zapustene, pa svako gleda novogradnju. Eto npr. Crkvice, pola zgrada gradnja iz 50-ih i 60-ih, sto je vec prilicno staro, plus neodrzavanje.
kamen spoticanja

#31707 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:U zadnje vrijeme sam neugodno šokiran spoznajom koliko Zeničana, koji nisu odrasli u Crkvicama ili Babinoj rijeci, ne zna šta se podrazumijeva pod Babinom rijekom. :D
babincima su sve Crkvice :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31708 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

clio_dci120 wrote:Meni je veliki minus Talica brda sto nema podzemnu. I sta ja znam, ne voim te zgrade sto imaju kafice, mislim tesko je to danas izbjeci, ali bas ne znas kada ce se pojaviti neki novi Vrace, pa ti napraviti bastu na ulazu u stan. Plus stalna guzva, najbolji primjer je N. otoka u Sa, kada dodjes nekome u goste, u svakome momentu pet auta sa strana koji lete ko muha na govno na prvo mjesto koje se oslobodi. A pola mjesta zauzmu gosti kafica, koji su svoje baste uredno prosirili na obiljezena parking mjesta.

Iskreno, mene bas cudi tolika gradnja u Ze, ne bi se gradilo da se ne prodaje, rauzmijem ima ljudi koji su se i u Ze snasli i kupuju, ali opet da je to toliki broj, onda nije tacna cinjenica da se u Ze lose zivi. Ne shvatam ni ljude koji kupe da imaju jos jednu nekretninu, jer smatram da je to u Zenici, koliko god je volio, fakat promasena investicija. Pogledati samo cijene kirija na fb, svi bi stan za 200KM sa rezijama, o daljoj prodaji i rastu cijene nekretnine da ne govorim. Po meni je Ze je promaseno neke vece pare ulagati u nekretninu, ko nije siguran da ce provesti zivot u Zenici (a hajd na ovakvom vremenu znaj gdje ces ziviti za narednih pet godina). Opet svako zna svoje, pa i ti sto kupuju ovdje. Ja iz svoje perspektive nikada ne bi vece pare ulozio u neku nekretninu u Ze.
Jedino logicno objasnjenje tolikog zamaha u novogradnji jeste da su sve vec postojece zgrade u Ze prilicno stare i zapustene, pa svako gleda novogradnju. Eto npr. Crkvice, pola zgrada gradnja iz 50-ih i 60-ih, sto je vec prilicno staro, plus neodrzavanje.
Cuj Talica brdo nema podzemnu :shock: :shock:

Pa to je onda kolaps u najavi, pride sto ce ispod biti kafana, pa onoliki Kineski zid, pa skola u koju nju ejdž roditelji automobilima dovlace svoju djecicu...

A nedavno smo pricali o tome ko kupuje stanove, ali se ne sjecam nekog upecatljivog zakljucka osim cinjenice da su kamate na stambene kredite izuzetno povoljne...
ExNihilo

#31709 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
Haj bas da cujemo :P
Naselje Babina rijeka je isključivo naselje izgrađeno na lijevoj obali Babine rijeke, a koje se pruža duž ulice Prve zeničke brigade, što je ujedno bio i projektni naziv samog naselja.

Iz nekoga razloga, sve češća je percepcija, povremeno i na ovoj temi, da je Babina rijeka sve što je uz obalu Babine rijeke, uključivo sa desnom obalom, pa se tu trpaju i zgrade kod Monaka, Sunčana dolina, kao i sve između njih.

Dakle, ne. Nova zgrada nije u Babinoj rijeci. :D

---

Intenzivirana izgradnja i prodaja stanova u Zenici, posljednjih godina, nije indikator visokog standarda, kako se to previše često nastoji povezati na ovoj temi. :oops:

Standard pretpostavlja ekonomsku aktivnost, a kakva je ekonomska aktivnost u Zenici valjda bolje pokazuju poslovni prostori, ako već ne vjerujemo zvaničnoj statistici. Zanatski centar, Sunčana dolina, Babina rijeka, sve horor do horora, pustinje praznih poslovnih prostora. Donekle se drži Metalurg, ali i to je pola prazno.

To što Zeničani masovno rade po okolnim gradovima, ili u inozemstvu, pa kupuju stanove, ne govori u prilogu standardu Zenice, već kontra.

Uz to, kako se ranije pisalo, kamate su na historijski niskom nivou, što pumpa tražnju za stambenim kreditima, a posljedično i stanovima. Ali pumpa i ponudu, jer firme se upuštaju u kapitalne projekte onda kada je trošak kapitala najmanji. Dakle, sada.

Nije to samo fenomen Zenice. Po cijeloj Evropi se baš sada gradi jer smo na vrhuncu poslovnog, odnosno makroekonomskog, ciklusa.

Još malo pa će se pipa zavrnuti i neće biti potrebe da se po ko zna koji put vraćamo na ovu temu, pa ćemo u punoj raskoši svjedočiti zeničkom standardu. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31710 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Naselje Babina rijeka je isključivo naselje izgrađeno na lijevoj obali Babine rijeke, a koje se pruža duž ulice Prve zeničke brigade, što je ujedno bio i projektni naziv samog naselja.

Iz nekoga razloga, sve češća je percepcija, povremeno i na ovoj temi, da je Babina rijeka sve što je uz obalu Babine rijeke, uključivo sa desnom obalom, pa se tu trpaju i zgrade kod Monaka, Sunčana dolina, kao i sve između njih.

Dakle, ne. Nova zgrada nije u Babinoj rijeci. :D

---

Intenzivirana izgradnja i prodaja stanova u Zenici, posljednjih godina, nije indikator visokog standarda, kako se to previše često nastoji povezati na ovoj temi. :oops:

Standard pretpostavlja ekonomsku aktivnost, a kakva je ekonomska aktivnost u Zenici valjda bolje pokazuju poslovni prostori, ako već ne vjerujemo zvaničnoj statistici. Zanatski centar, Sunčana dolina, Babina rijeka, sve horor do horora, pustinje praznih poslovnih prostora. Donekle se drži Metalurg, ali i to je pola prazno.

To što Zeničani masovno rade po okolnim gradovima, ili u inozemstvu, pa kupuju stanove, ne govori u prilogu standardu Zenice, već kontra.

Uz to, kako se ranije pisalo, kamate su na historijski niskom nivou, što pumpa tražnju za stambenim kreditima, a posljedično i stanovima. Ali pumpa i ponudu, jer firme se upuštaju u kapitalne projekte onda kada je trošak kapitala najmanji. Dakle, sada.

Nije to samo fenomen Zenice. Po cijeloj Evropi se baš sada gradi jer smo na vrhuncu poslovnog, odnosno makroekonomskog, ciklusa.

Još malo pa će se pipa zavrnuti i neće biti potrebe da se po ko zna koji put vraćamo na ovu temu, pa ćemo u punoj raskoši svjedočiti zeničkom standardu. :D
Da, slazem se, Babina rijeka je vazda bila od penzionerskog doma do paviljona, odnosno samo tipske zgrade zelene, zute i crvene fasade. Kao sto ti rece to je naziv za projekat tih zgrada koji se vremenom udomacio u svakodnevnom govoru. Po katastarskim planovima to je sve Crkvica, kasnije iza 1960tih Crkvice, odnosno Staro Radakovo.

Suncana dolina i Babina rijeka bi propali i u ekonomski zivljim gradovima. Poslovni prostori u onoj formi i u onom naselju su prevazidjeni. Odnosno radi samo ono sto treba lokalnom stanovnistvu: pekare, kladionice, mesnice, lokalne kafane, pokoja cvjecara, piljara, buregdzinica i butik polovne robe. Zanatski centar ima bolju lokaciju ali mu je forma rudimentarnija od prvonavedenih.

Za ostalo nemam komentar, nisam upucen, ali tebi vjerujem na rijec :D
Throttle

#31711 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Znam i ja da je naselje Babina rijeka s lijeve strane al nadam se da je onaj iz Almija smatrao i onaj dio Crkvica ispod kina, jer ako budu počeli gradnju po zelenilu, ode park u k.. :mrgreen:
kamen spoticanja

#31712 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:

bice zabavno ako euribor dozivi sudbinu svicarskog franka
ExNihilo

#31713 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote:
ExNihilo wrote:

Za razliku od švicarskog franka, čije divljanje je u potpunosti determinirala potražnja, odnosno tržište, EURIBOR je ipak pod okom Evropske centralne banke koja neće dozvoliti pretjerane devijacije.

S druge strane, EURIBOR će sigurno rasti u periodu pred nama, što će se reflektirati na sve kredite sa ugovorenom varijabilnom kamatnom stopom.
veliki_ah

#31714 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

ExNihilo wrote:
kamen spoticanja wrote:
ExNihilo wrote:

Za razliku od švicarskog franka, čije divljanje je u potpunosti determinirala potražnja, odnosno tržište, EURIBOR je ipak pod okom Evropske centralne banke koja neće dozvoliti pretjerane devijacije.

S druge strane, EURIBOR će sigurno rasti u periodu pred nama, što će se reflektirati na sve kredite sa ugovorenom varijabilnom kamatnom stopom.
I razlika je sto je s divljanjem franka se mijenjao iznos glavnice, a rastom euribora ce se mijenjati kamata sto ne moze imati toliko velik uticaj na ratu i ono sto je otplaceno.

Al da ce biti belaja, bice. Desetogodisnji ciklus zavrsava i brzo ce biti jeftinih stanova. Ko ima para nek cuva :D
hadzinicasa

#31715 Re: Zeničani

Post by hadzinicasa »

veliki_ah wrote:
ExNihilo wrote:
kamen spoticanja wrote: bice zabavno ako euribor dozivi sudbinu svicarskog franka

I razlika je sto je s divljanjem franka se mijenjao iznos glavnice, a rastom euribora ce se mijenjati kamata sto ne moze imati toliko velik uticaj na ratu i ono sto je otplaceno.

Al da ce biti belaja, bice. Desetogodisnji ciklus zavrsava i brzo ce biti jeftinih stanova. Ko ima para nek cuva :D
zavisi u kojoj si fazi otplate kredita (na pocetku ili potkraj). jerbo se udio glavnice i kamate u rati tokom otplate mijenja.
veliki_ah

#31716 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

U kojoj god si fazi, gore je da te zadesi ovo za chf. Povecanje ks sa promjenom euribora je lakse podnijeti jer ne moze to rasti vise od 0,5-0,7. Npr za kredit od 50.000 to to je razlika od 20 km na rati. Kod promjene glavnice zbog rasta vrijednosti valute za 20%, rata kod tih iznosa je veca oko 100 km. Bitna razlika, pogotovo kod vecih iznosa i devijacija. Takodjer, koliko znam, banke uglavnom uzimaju 12mjesecni euribor, pa znas ratu zap narednih 12 mjeseci. Kod ovih valutnih se to cesce mijenja, pa te moze zaskociti vec sljedeci mjesec.
channel10

#31717 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Odavno banke prate sestomjesecni euribor. Kod dizanja kredita gledati da se uzme kredit sa fiksnom kamatnom stopom i onda si miran.
commendatore

#31718 Re: Zeničani

Post by commendatore »

pozdravljam - gdje u zenici nabavit recimo prsten cijevi aluminijski promjera nekih 13-15 cm ne mnogo predebel al dovoljno tvrd da se na njega nabaci visokotlacno crijevo i šelna xD jbg ako me neko nije skonto ne zamjerim - znaci ne treba mi cijev al mi treba narezat prsten te cijevi u odredjenoj duzini recimo 5cm a da cijev nije predebelog profila..... :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31719 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Gledam malo slike na SSC, Bajrina zgrada izgleda brutalno dobro. Koliko god mi je zao stare rudarske bolnice i kuce Selme Boric, toliko mi je drago sto je mjesto zauzela onako moderna i lijepa zgrada.

E bas me zanima koliko dugo ce joj fasada ostati onako bijela.

Nazalost okruzenje joj je otuzno, sa svih strana je okruzena anarhijom, a pritom je direktno izlozena Zeljki :( Zna li neko jesu li svi stanovi vec prodati?
apsidejzi

#31720 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

kamen spoticanja wrote:
babincima su sve Crkvice :oops:
:lol: :lol: :lol:
clio_dci120

#31721 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Ima li ovih NVO u Zenici da naprave kakvu paradu ponosa?

Uh, bi bilo cirkus gledati desavanja...nadam se da ce neko napraviti i u Ze :D
Border

#31722 Re: Zeničani

Post by Border »

Image organizacija Hrvatsko buđenje iz Švedske nudi 5000 € za pravu informaciju o nestanku Zeničanina Nenada Trogrlića,momka koji je nestao ratne 93.god.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31723 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Jesi se ti ono nedavno raspitivao o njemu
Casual's

#31725 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Border wrote: organizacija Hrvatsko buđenje iz Švedske nudi 5000 € za pravu informaciju o nestanku Zeničanina Nenada Trogrlića,momka koji je nestao ratne 93.god.
Da neko ima informaciju rekao bi i bez tih 5.000 eura.
Post Reply