SDP

madner

#31676 Re: SDP

Post by madner »

Vranduk, par projekta u USK-a.

Ekonomski se isplati. Ekoloska cijena je nesto drugo, ali to je pitanje prioriteta, ja licno mislim da je bolje imati posao i imati ruzniji krajolik.
Banksy

#31677 Re: SDP

Post by Banksy »

drugi profil wrote:
Najbolje da mi nista ne diramo, jerbo bi nas mogao ko sta zajebat.
Ne, najbolje je da mi rasprodamo i devastiramo državu za interese kriminalne energetske mafije, da napunimo džepove Vojinu Lazareviću, Damiru Fazliću, Miloradu Dodiku i Zlatku Lagumdžiji, i da to usput prikažemo kao vrhunski nacionalni interes.
I da nasilno prolongiramo izbore jer godina dana je malo da ostvarimo planirano.
Shahab

#31678 Re: SDP

Post by Shahab »

madner wrote:Trzisna cijena za hidroenergiju je?
Čuj tržišna cijena za hidroenergiju.... :lol: Nemaš ti pojma partijski aparatčiku.
Evo linka na najveću berzu električne energije u Evropi EEX, pa nam pokaži tržišnu cijenu za "hidroenergiju"..
Budaletina i lažov Lagumdžija priča o 150 EUR/mWh i svi mu se smiju, jer je cijena na berzi oko 35 EUR/mWh ili u našim parama 7 feninga po kWh. Struja nikada nije bila jeftinija i ovaj projekat se isplati samo ako uđe u kvotu zelene energije Italije, odnosno ako struja bude isključivo išla za Italiju, i primi njihove subvencije. Ni sa građevinskog aspekta ova investicija ne znači ništa, jer će 80 % investicije biti u opremu koja se uvozi. Što se tiče novih radnih mjeta, to je smiješan argument, jer u modernim centralama radi 20-30 ljudi. Nisu to komunističke centrale sa po 500 zaposlenih. Ima Italija više rijeka nego Bih , ali Italijani ne mogu da izganjaju ekološke dozvole u svojoj zemlji, pa onda traže resurse po Balkanu, gdje sa torbom para kupe političku podršku i onda aimamo to što ise sada dešava...

Evo linka... http://www.eex.com/en/ ... pa nam pokaži gdje se to na berzi zasebno tretira struja iz hidrocentrala.
vee-jay

#31680 Re: SDP

Post by vee-jay »

da li to znaci da mi tu struju nebi koristili nego bi je izvozili?
Shahab

#31681 Re: SDP

Post by Shahab »

EU Richtlinie 2009/28/EG zum Handel mit Herkunftsnachweisen
Gemäß der EU Richtlinie 2009/28/EG müssen alle EU Mitgliedstaaten ein nationales Register für Herkunftsnachweise (Guarantees of Origin, HKN) für Strom aus erneuerbaren Energiequellen einrichten. HKN sind Zertifikate, die nachweisen, dass eine MWh Strom unter Verwendung erneuerbarer Energiequellen erzeugt wurde. HKN werden ausschließlich für Kennzeichnungs- und Transparenzzwecke ausgegeben.
Ovo su certifikati garancije porijekla da je struja proizvedena iz OIE, i to nije tržišna, nego subvencionisana cijena, koja se može koristiti samo ako struja iz Srednje Drine, bude priznata kao italijanska struja. Tržišna cijena za električnu energiju je jedino cijena sa berze i ona je cca 35 EUR/mWh.
Ako možeš, objasni nam, odakle tvome partijskom šefu, ideja da od te struje zarađuje BiH, i odakle mu informacija o cijeni od 150 EUR/mWh?
Shahab

#31682 Re: SDP

Post by Shahab »

vee-jay wrote:da li to znaci da mi tu struju nebi koristili nego bi je izvozili?
Ko mi? Nećemo ni ja, ni ti, ni bilo ko drugi u BiH, osim možda Lagumdžije i Dodika, vidjeti ni dinara od tih projekata. Struja će biti italijanska i profit će uzeti Italijani. BiH će na kraju ostati ekološki devastirana obala Drine.
ultima_palabra

#31683 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Shahab wrote: Ko mi? Nećemo ni ja, ni ti, ni bilo ko drugi u BiH, osim možda Lagumdžije i Dodika, vidjeti ni dinara od tih projekata. Struja će biti italijanska i profit će uzeti Italijani. BiH će na kraju ostati ekološki devastirana obala Drine.
Shahab wrote:Dobio je dio u projektu Srednja Drina, što je veoma bitan državotvoran iskorak. Ljudi u Konjević polju su žrtve SDA izdaje. Republiku Srpsku kao srpski ekskluzivitet priznali su najprije SDA i Alija Izetbegović, a istu politiku nastavio je i posrbica Sulejman Tihić. U ovom trenutku Lagumdžiju treba podržati u njegovom demontiranju korupcijske halke SDA u Bosnalijeku i FDS, putem antikorupcijske kampanje.
Pa čovječe, prije sat vremena pričaš o državotvornom projektu :lol: I još bi pričao da nije došao @madner, pa da ne bi bio na istoj strani sa njim okrenuo si priču... i kako da te neko shvati ozbiljno?
sv12

#31684 Re: SDP

Post by sv12 »

Sto se tice Lagumdzije i hidroelektrana, izvolite gospodo, corpus delicti da je Lagumdzija lazovcina, petljaner i kriminalac. Nista vise ne treba o tome raspravljati. Sve je Zlaja sam rekao.

4:20
Last edited by sv12 on 31/10/2013 15:40, edited 1 time in total.
madner

#31685 Re: SDP

Post by madner »

Shahab wrote:
Gemäß der EU Richtlinie 2009/28/EG müssen alle EU Mitgliedstaaten ein nationales Register für Herkunftsnachweise (Guarantees of Origin, HKN) für Strom aus erneuerbaren Energiequellen einrichten. HKN sind Zertifikate, die nachweisen, dass eine MWh Strom unter Verwendung erneuerbarer Energiequellen erzeugt wurde. HKN werden ausschließlich für Kennzeichnungs- und Transparenzzwecke ausgegeben.
Ovo su certifikati garancije porijekla da je struja proizvedena iz OIE, i to nije tržišna, nego subvencionisana cijena, koja se može koristiti samo ako struja iz Srednje Drine, bude priznata kao italijanska struja. Tržišna cijena za električnu energiju je jedino cijena sa berze i ona je cca 35 EUR/mWh.
Ako možeš, objasni nam, odakle tvome partijskom šefu, ideja da od te struje zarađuje BiH, i odakle mu informacija o cijeni od 150 EUR/mWh?
Ukoliko procitas, svako ko ispuni uslove moze dobiti certifikaciju. Certifikati se kupuju i prodaju, tako da ako se izvrsi certificiranje, mozes prodati certifikat + MW. Toliko o tvom znaju i gdje se to prodaje hidroenergija. :D

Za cijenu od 150 eurica moras pitati Dodu.
vee-jay

#31686 Re: SDP

Post by vee-jay »

Shahab wrote:
vee-jay wrote:da li to znaci da mi tu struju nebi koristili nego bi je izvozili?
Ko mi? Nećemo ni ja, ni ti, ni bilo ko drugi u BiH, osim možda Lagumdžije i Dodika, vidjeti ni dinara od tih projekata. Struja će biti italijanska i profit će uzeti Italijani. BiH će na kraju ostati ekološki devastirana obala Drine.
BiH. Nelogicnost BiH upravo i jeste cinjenica da BiH ima resurse ali i pored njih velike probleme sa energijom. Zato pitam.
sv12

#31687 Re: SDP

Post by sv12 »

madner wrote:
Ukoliko procitas, svako ko ispuni uslove moze dobiti certifikaciju. Certifikati se kupuju i prodaju, tako da ako se izvrsi certificiranje, mozes prodati certifikat + MW. Toliko o tvom znaju i gdje se to prodaje hidroenergija. :D

Ma daj, ne trebaju nama Talijani da oni nama prave hidroelektrane. Gdje si vidio zemlju koja daje rijeke da na njima stranci prave hidroelektrane, pa da je struja milijardu po KWH?
vee-jay wrote:
BiH. Nelogicnost BiH upravo i jeste cinjenica da BiH ima resurse ali i pored njih velike probleme sa energijom. Zato pitam.
Jedini problem koji BiH ima sa el. energijom je da lokalne i strane regionalne lopove i mafiju otkaci od svojih prirodnih resursa, kao sto su Lagumdzije, Dodici, Lazarevici, Hamovici, Pizdici itd. Sve to odjebati, sve to nacionalizirati i privatnom licu nedati da prismrdi bilo kakvom obliku privatne vlasnicke strukture.
Last edited by sv12 on 31/10/2013 15:44, edited 1 time in total.
Banksy

#31688 Re: SDP

Post by Banksy »

madner wrote:
Banksy wrote:
madner wrote: Trzisna cijena za hidroenergiju je?
Teško da ti mogu dati taj podatak bez guglanja, ali vjerujem da ti imaš tačne podatke.

Koliku cijenu ćemo ostvariti,
opravdava li ta cijena devastaciju dijela obale Drine,
koji su to naši ''drugi projekti'' i kapaciteti potrebni za EU zelene kvote, a kojima navodno raspolažemo?

Sve podatke koje izneseš neću moći provjeriti bez guglanja, ali to neću uraditi. Vjerovaću onome što pišeš, pa nek nas vrijeme potvrdi ili dematira.

Vranduk, par projekta u USK-a.

Ekonomski se isplati. Ekoloska cijena je nesto drugo, ali to je pitanje prioriteta, ja licno mislim da je bolje imati posao i imati ruzniji krajolik.
Pitala sam te za konkretne brojke, ali nisi mi odgovorio. Šteta.

madner wrote:
Zlatka, ne ''Dodu''.

“Zašto je ovo kapitalna investicija i projekt vijeka? Zato što se danas struja izvozi od 45 do 50 eura po megavatu. Talijanski dolazak podrazumijeva garantovanu cijenu od 155 eura po megavatu. Ako napravimo jednu centralu na Drini, ona će praktično proizvoditi tri puta veće pare, kao da smo napravili tri centrale”, kazao je Lagumdžija.

madner

#31689 Re: SDP

Post by madner »

Pa sto nismo napravili onda ni jednu od Deytona? Stoje projekti gotovi.

Naravno da bi bilo bolje to uraditi sam, no nesto nam ne ide.
sv12

#31690 Re: SDP

Post by sv12 »

madner wrote:Pa sto nismo napravili onda ni jednu od Deytona? Stoje projekti gotovi.

A sto nas pitas, sto ne pitas tvog sefa. On je prije nekoliko godina odrzao Silajdzicu predavanje od deset minuta kako BiH ima i jare i pare da pravi hidroelektrane i da praviti to nije kako je Heco rekao Silajdzicu. Jos je Zlaja spominjao inzinjere i profesore koji su njega ucili kako raditi lopatom i krampom, zato predlazem da SDP napravi ORU SDP mladost za BiH i da pod palicom Zlaje pocnu krampati i praviti elektrane, naravno od BiH para za koje Zlaja tvrdi da ih BiH ima. Na osnovu toga cudi da sad ide sa Dodikom u prodaju ovog, mora da su ga srbijanske svercersko-energetske mafije kupile za sicu. Mislim marka da i ti Talijani zapravo nisu Talijani, nego sverceri strujom Srbijanci, recimo mafijasi Lazarevic ili Hamovic.
Last edited by sv12 on 31/10/2013 15:49, edited 1 time in total.
Shahab

#31691 Re: SDP

Post by Shahab »

madner wrote:
Shahab wrote:

:thumbup: Uživam da argumentima rasturam političke demagoge, kada je certifikat dostupan svima, kako to da ga niko u BiH trenutno ne koristi, pa da onda i domaće elektroprivrede, prodaju struju po 150 eura kako lažu socijaldemokratska braća? Certifikat važi samo za projekte koji uđu u kvote zemalja EU i u tome je čitava prevara sa ovim projektom. Zbog visokih ekoloških standarda Italijanski investitori nikada ne bi dobili dozvole da grade ovakav projekat u EU. U ovom slučaju objekat bi bio lociran u BiH, a struja bi se tretirala kao italijanska i tako bi se dobili certifikati. Nama uništena priroda a Dodiku i Lagumdžiji i Italijanima lijepe i solidne "šuške". :mrgreen:
weredsf

#31692 Re: SDP

Post by weredsf »

madner wrote:Pa sto nismo napravili onda ni jednu od Deytona? Stoje projekti gotovi.

Kako objasniti cijenu od 150 Eu ??...Laz ili
sv12

#31693 Re: SDP

Post by sv12 »

Ocigledno da je energetska mafija bacila oko na BiH prirodne resurse. BiH mora donjeti zakon kojim se zabranjuje strancima da posjeduju termo ili hidroelektrane. Samo im dati dozvolu sa vjetrenjace, ali posto i one nisu 100% ekoloski, najmanje na 20 kilometara od bilo kojeg naselja.

Na taj nacin ce se ta strana energetska mafija koja se preko korumpiranih SNSD i SDP kriminalnih organizacija uvukla u BiH vlast, otkaciti od BiH.

Inace ce ta banda sve prirodne resurse rasturiti i od svih rijeka u Bosni napraviti nove govnljive Miljacke.
Last edited by sv12 on 31/10/2013 16:01, edited 1 time in total.
madner

#31694 Re: SDP

Post by madner »

Shahab wrote:
madner wrote:
Shahab wrote:

:thumbup: Uživam da argumentima rasturam političke demagoge, kada je certifikat dostupan svima, kako to da ga niko u BiH trenutno ne koristi, pa da onda i domaće elektroprivrede, prodaju struju po 150 eura kako lažu socijaldemokratska braća? Certifikat važi samo za projekte koji uđu u kvote zemalja EU i u tome je čitava prevara sa ovim projektom. Zbog visokih ekoloških standarda Italijanski investitori nikada ne bi dobili dozvole da grade ovakav projekat u EU. U ovom slučaju objekat bi bio lociran u BiH, a struja bi se tretirala kao italijanska i tako bi se dobili certifikati. Nama uništena priroda a Dodiku i Lagumdžiji i Italijanima lijepe i solidne "šuške". :mrgreen:
Ne kada, nego ako. Certifikat je dostupan svima, no moraju se ispuniti uslovi za isti. Zasto domace elektroprivrede to ne cine je drugo pitanje.
Samo ispunjenjem ekoloskih standarda se moze uci u kvotu a takvi projekti se trenutno gradu u Evropi. :roll:
Struja bi usla u Italijansku kvotu, a certifikat mora dobiti firma koja proizvodi struju (domace EP).

Uglavnom mnogo gluposti valjas.
Last edited by madner on 31/10/2013 16:05, edited 1 time in total.
weredsf

#31695 Re: SDP

Post by weredsf »

Ne kada, nego ako. Certifikat je dostupan svima, no moraju se ispuniti uslovi za isti. Zasto domace elektroprivrede to ne cine je drugo pitanje.
Samo ispunjenjem ekoloskih standarda se moze uci u kvotu a takvi projekti se trenutno gradu u Evropi. :roll:
Struja bi usla u Italijansku kvotu, a certifikat mora dobiti firma koja proizvodi struju (domace EP).

Ulazak u EU za pocetak???
madner

#31696 Re: SDP

Post by madner »

weredsf wrote:

Nije uslov. Slicno kao i sa drugim certifikatima za evropsko trziste.
weredsf

#31697 Re: SDP

Post by weredsf »

madner wrote:
weredsf wrote:

Nije uslov. Slicno kao i sa drugim certifikatima za evropsko trziste.
A gle sumnjam da ce EU dati lovu tek tako, nije IPA fond u pitanju..btw koji su to uslovi
Banksy

#31698 Re: SDP

Post by Banksy »

Banksy wrote:
drugi profil wrote:
Najbolje da mi nista ne diramo, jerbo bi nas mogao ko sta zajebat.
Ne, najbolje je da mi rasprodamo i devastiramo državu za interese kriminalne energetske mafije, da napunimo džepove Vojinu Lazareviću, Damiru Fazliću, Miloradu Dodiku i Zlatku Lagumdžiji, i da to usput prikažemo kao vrhunski nacionalni interes.
I da nasilno prolongiramo izbore jer godina dana je malo da ostvarimo planirano.

Znači, Vojin Lazarević i njegova mafija, zaista.

"We demand that the government of Serbia disclose the details of the agreement which helped establish the joint venture of EPS and the Italian company Seci Energia and is related to the construction of small hydro power plants on the Ibar river.

How was it possible for Seci Energia to form a partnership with the company of the Serbian energy magnate Vojin Lazarević just months before an energy agreement is signed between Serbia and Italy?" Zorana Mihajlović-Milanović is wondering.

Banksy

#31699 Re: SDP

Post by Banksy »

madner wrote: Uglavnom mnogo gluposti valjas.
Uglavnom, pitanje je iz kojih razloga štitiš mafiju?
madner

#31700 Re: SDP

Post by madner »

Italijanska mafija dobro placa. :roll:

Zdrao.
Post Reply