Cudna je njegova zivotna prica. Lik je pisao krimi romane (uglavnom vezane za WW2) i bio donekle uspjesan, nista posebno. I onda odluci lik napisati knjigu o tome kako se gradila katedrala 1200 i neke. I napise The Pillars of the Earth. Knjiga u Britaniji dozivi osrednji uspjeh, onda je objavi u Americi, opet onako, osrednje. Par godina poslije mu se javi izdavac, kaze da postoji interes da se knjiga u Njemackoj, kaze on sto da ne, i preko noci knjiga postane apsolutni hit. I onda se to prelije na ostatak svijeta i lik postane jedan od najjacih pisaca u oblasti istorijskih epova.
Poenta price je da su knjige (serije) iz njegovog opusa podjeljene kao da su ih dvije razlicite osobe pisale. Ja sam ga otkrio kroz Pillarse, ali sam mu procitao i starija djela kasnije i moram recu da, koliko god mi bio genijalan u istorijskim epovima, toliko mi je ono, u najboljem slucaju ok u ranijim radovima. Normalno, to ide uz opasku da mu je konkurencija u potonjem puno jaca. Jebiga, nemamo bas Robert Ludlama u istorijskim epovima (mada toplo predlazem Edward Rutherfurda)…
Sve u svemu, na pogresnoj smo temi