Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
LaBomba
#31626 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema temeljnih naroda u BiH. Imamo tri konstitutivna i ravnopravna.[/quote]
ima temeljninog naroda itekako, a to su Bosnjaci. Sutra da se mi odreknemo BiH, radi bilo cega, BiH bi nestala u roku nekih 48 sati. To je cinjenica. A to sto mi nakaradni dejtonski ustav natovara da su oni koji su se okrenuli protiv drzave, napravili najvece zlocine covjecnosti, i na tom istom teritoriju gaje cetnistvo i prave mini Srbiju, i danas su konstutivni, ta ce se nepravda morati ispraviti kad tad.
ima temeljninog naroda itekako, a to su Bosnjaci. Sutra da se mi odreknemo BiH, radi bilo cega, BiH bi nestala u roku nekih 48 sati. To je cinjenica. A to sto mi nakaradni dejtonski ustav natovara da su oni koji su se okrenuli protiv drzave, napravili najvece zlocine covjecnosti, i na tom istom teritoriju gaje cetnistvo i prave mini Srbiju, i danas su konstutivni, ta ce se nepravda morati ispraviti kad tad.
-
LaBomba
#31627 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Propast i katastrofa wrote:Ko jos voli Aliju? Ja ne mogu da shvatim da nko Aliju moze voliti
Ne mogu ni ja da shvatim kako se u narodu stvorio kult Alije, nakon svih njegovih poteza. Neshvatljivo mi je da se drzavna institucija Zemaljski muzej zatvara, a imamo muzej Alije.
Cuj volit. Ima nas koji dobijemo osip na spomen "Alija".
-
Bodkin
#31628 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa pitam te ako se izglasa na eventualnom referendumu cijepanje drzave. ti bi rekao ok to je to, idemo praviti nove pasose?Skijaš wrote:Podržao bih pravedno rješenje (bez obzira na to koliko kojeg naroda podržava ovo ili ono). Ako na političkoj sceni ne bi bilo onih koji bi zastupali to pravedno rješenje, držao bih se po strani.Bodkin wrote:
a reci ti meni ovo, ako sutra na referendumu o cijepanju drzave bude 51% stanovnistva za, sta bi ti uradio?
Pa jedna od mojih primjedbi na rad SDP-a je i to što nisu pokazali spremnost da područja gdje su imali inicijativu, učine prosperitetnijim, čišćim, bezbjednijim itd. Nije Dodik kriv za pse lutalice u Sarajevu.br2 da hoce vise ta tvoja mz dodji i napraviti te rezove, cekamo je skoro 20 godina ali nema je. sta mislis da se do tada nesto i napravi u fbih?
ovo drugo i ja trubim ali dzaba. kad god spomenes tako nesto kontra je uvijek da je bitnije ovo iznad
- It_is_a_Leclerc
#31629 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bošnjaci su 1992. zagovarali građanski princip izjašnjavanja. Rekli smo : "Evo lijepo referendum, pa se kao građani, slobodno i nezavisno, izjasnimo". Dobili smo razaranje, rat i genocid, te kao poslijedicu toga najveću tekovinu političara iz RS-a u koju se onu triput kunu navečer i triput ujutro, a to je - "BiH je država dva entiteta i TRI konstitutivna naroda".Bodkin wrote:a reci ti meni ovo, ako sutra na referendumu o cijepanju drzave bude 51% stanovnistva za, sta bi ti uradio?Skijaš wrote:Razumijem ja, ne razumiješ ti. A evo da pomognem, malo ću i bojiti ;MuaDib wrote:@ LBVIEW i Skijaš
Gospodo ja bi vas zamolio da stvari gledate nepristrasno, ukoliko želite da razumijete šta ja govorim.
Prvi dupli standard; "nametanje rješenja čitavom narodu"
Tvrdiš da je Sarajevo trebalo ostati u zajednici s Beogradom jer je to tražio srpski narod u BiH
Boli te uho za stav hrvatskog naroda u BiH a koji nakon Vukovara nije htio ostati vezan za Beograd
Drugi dupli standard ; "strancima će da prekipi zbog nefunkcionalnosti i napraviće rez"
Tvrdiš da bi u tom slučaju eutanazirali BiH pritiscima ograničavajući Bošnjake u rezervat
Siguran si da taj rez ne može biti ukidanje svih tih mehanizama blokada ili čak manjeg entiteta
Dakle, prvi primjer služi kao legitimizacija velikosrpskog divljanja i okrivljivanje žrtve jer nije pristala na status vazala, dok drugi primjer služi kao prijetnja dodatnom patnjom bošnjačkog naroda ako ne prihvate velikosrpska i pogrešna tumačenja Ustava. Ali nemoj stati, trebaš se i treći put uvaliti u blato, zbog uroka.
br2 da hoce vise ta tvoja mz dodji i napraviti te rezove, cekamo je skoro 20 godina ali nema je. sta mislis da se do tada nesto i napravi u fbih?
Što će reći - bez konsenzusa nema odluke. Taman se i 80 % ljudi izjasnilo za ovo ili ono.
-
udrch
#31630 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja volim Aliju najviše od svih Bošnjaka koji su ikad hodali ovom mojom zemljom..Propast i katastrofa wrote:Ko jos voli Aliju? Ja ne mogu da shvatim da nko Aliju moze voliti
a ima ih još:
http://www.izbori.ba/Documents/Document ... 96_20H.PDF
-
Propast i katastrofa
#31631 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidim volis Aliju, Hareta, Fikreta Abdica, a bogami i Mirnesa Ajanovica. Cudni su meni ovi Bosnjaciudrch wrote:ja volim Aliju najviše od svih Bošnjaka koji su ikad hodali ovom mojom zemljom..Propast i katastrofa wrote:Ko jos voli Aliju? Ja ne mogu da shvatim da nko Aliju moze voliti
a ima ih još:
-
udrch
#31632 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
s obzirom da nisi dokučio svrhu linka ona se odnosila samo na ove brojke:Propast i katastrofa wrote:Vidim volis Aliju, Hareta, Fikreta Abdica, a bogami i Mirnesa Ajanovica. Cudni su meni ovi Bosnjaciudrch wrote:ja volim Aliju najviše od svih Bošnjaka koji su ikad hodali ovom mojom zemljom..Propast i katastrofa wrote:Ko jos voli Aliju? Ja ne mogu da shvatim da nko Aliju moze voliti
a ima ih još:
ALIJA IZETBEGOVIĆ 730592
drugi put bolje nemoj pisati ovakve gluposti..
-
Propast i katastrofa
#31633 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hebo ga ti dao si mi SPISAK (udrch wrote:s obzirom da nisi dokučio svrhu linka ona se odnosila samo na ove brojke:Propast i katastrofa wrote:Vidim volis Aliju, Hareta, Fikreta Abdica, a bogami i Mirnesa Ajanovica. Cudni su meni ovi Bosnjaciudrch wrote: ja volim Aliju najviše od svih Bošnjaka koji su ikad hodali ovom mojom zemljom..
a ima ih još:
ALIJA IZETBEGOVIĆ 730592
drugi put bolje nemoj pisati ovakve gluposti..
Morebit bidne da se dokucilo vise nego sto je trebalo
Samo da ti kazem da je meni najzesci Mirnes
- Za i Protiv
#31634 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zalosno je sta je politika SDA ucinila povratnicima u RS. Sa preko 220 000 glasova koliko su imali nesrbi u RS-u spali smo na ovo sto imamo danas...
SDA i HDZ je, dal namjerno ili ne, svojom poslijeratnom politikom, Bosnjake i Hrvate u RS-u svela na statisticku gresku, i zbog toga nam se ovo sve i desava!
O Aliji kao covjeku sam uvijek imao fino misljenje, ali ne smijemo zaboraviti da je on vodio SDA i njenu politiku, a da je SDA iznjedrila silne lopove i mufljuze zbog kojih smo danas gdje smo. Nazalost!
SDA i HDZ je, dal namjerno ili ne, svojom poslijeratnom politikom, Bosnjake i Hrvate u RS-u svela na statisticku gresku, i zbog toga nam se ovo sve i desava!
O Aliji kao covjeku sam uvijek imao fino misljenje, ali ne smijemo zaboraviti da je on vodio SDA i njenu politiku, a da je SDA iznjedrila silne lopove i mufljuze zbog kojih smo danas gdje smo. Nazalost!
-
udrch
#31635 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja ti nisam dao spisak, već link na izborne rezultate..Hebo ga ti dao si mi SPISAK () Bosnjaka koje volis....Numero tre Fiko Abdic
ako je tebi mirnes najdraži, a fikret drag je već druga priča koja mene ne dotiče i ne zanima..
ovi usiljeni smajliji ničemu ne služe čemu bi ti htio..
-
Propast i katastrofa
#31636 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Halali brate, necemo sd "dijelit" kako Bakir kaze, evo shvatam da se Fiko Abdic nasao slucajno na spisku. Za Mirnesa nisam siguranudrch wrote:ja ti nisam dao spisak, već link na izborne rezultate..Hebo ga ti dao si mi SPISAK () Bosnjaka koje volis....Numero tre Fiko Abdic
ako je tebi mirnes najdraži, a fikret drag je već druga priča koja mene ne dotiče i ne zanima..
ovi usiljeni smajliji ničemu ne služe čemu bi ti htio..
-
udrch
#31637 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
do 2000-te povratak je bio moguć samo uz tenkovsku podršku..slučaj Jusići i Mahala..Za i Protiv wrote:Zalosno je sta je politika SDA ucinila povratnicima u RS. Sa preko 220 000 glasova koliko su imali nesrbi u RS-u spali smo na ovo sto imamo danas...
do 2000-te je USA odobrila useljenje svima koji su se bili prijavili za useljenje u Zagrebu..
takođe svi oni koji su se na crno prebacili u skandinaviju su dobili pravo na ostanak..
sljedeće 3,4 godine se jako lahko moglo prebaciti u Francusku..
naravno da imaju odgovornost, ali poslije 2000-te je san o povratku naglo splasnuo, jer kad se krenulo malo odlučnije vidjelo se da baš i nema previše onih koji su ostali u zemlji, a one koji su se vratili su gađali bombama i snajperima..
najveća odgovornost za povratak leži na međunarodnoj zajednici koja je Srbe natjerala da to prihvate tek 4,5 godina nakon rata..a dotad je trebalo nešto jesti, a fabrike skoro sravnjene sa zemljom..
-
Lug
#31638 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mene interesuje, cija ideja, prijedlog je bio da se borcima ABiH uskrati novcana naknada koji prijave prebivaliste u manjem entitetu? sta se s tim htjelo dobiti. Ko izglasa to? Nisam pristalica ni sdp-a ni sda-a!
-
Propast i katastrofa
#31639 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bez SDA nije nikako moglo. A da slucajno nisu oni drecali bi do neba na onog ko jeste.Lug wrote:mene interesuje, cija ideja, prijedlog je bio da se borcima ABiH uskrati novcana naknada koji prijave prebivaliste u manjem entitetu? sta se s tim htjelo dobiti. Ko izglasa to? Nisam pristalica ni sdp-a ni sda-a!
-
155_mm
#31640 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
i mene to stvarno interesuje. to je vjerovatno drugi katastrofalni propust "bosnjacke strategije" u postdejtonskoj bosniLug wrote:mene interesuje, cija ideja, prijedlog je bio da se borcima ABiH uskrati novcana naknada koji prijave prebivaliste u manjem entitetu? sta se s tim htjelo dobiti. Ko izglasa to? Nisam pristalica ni sdp-a ni sda-a!
(pored propusta da do danas TZ-ZE-SA-MO nisu povezani sa autocestom i eletrificiranom zeljeznicom).
- MuaDib
#31641 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo da malo pogledaš poteze SDA i kompanije, vidio bi zašto je bilo izgubljeno povjerenje u iskrene namjere stvaranja građanske države. SDA koja je predstavljala tada oko 70% Bošnjaka, je dvije godine vodila kampanju protiv građanskog modela stvorenog u jugoslavenskoj državi. Ona je postavila mišljenje da je građanski sistem utopija, zajedno sa SDS-om i HDZ-om, i da svak treba da glasa za svoje. Kad je trebalo stvarati privid građanske države, donosili su deklaracije prihvatajući amandmane opozicije, a onda te iste akte obarali internim dogovorima. Prvi politički potres pred rat je bio Akt o afirmaciji suverenosti Bosne i Hercegovine, kada je Karadžić iznio prijetnje. On je donesen nakon korekcija od strane Filipovića i SKBiH, i to uz podršku HDZ-a, nakon čega se formira srpska skupština, a HDZ proglašava HZ Herceg-Bosna, potom se ide u raspisivanje Referenduma sa HDZ koji već proglašava suspenziju BiH u "Herceg-Bosni". I ta odluka je nakon intervencija Durakovića dobila podršku opozicije. I gle čuda građanski referndum, a samo par dana nakon njega Alija kaže ko je*e građane, ja idem kao predstavnik Muslimana u razgovore sa predstavnicima Srba i Hrvata, a odbija građansku opoziciju, koja je tražila da bude predstavnik građana, koji ne žele nacionalno da se dijele. I šta bi, građani izletiše na ulice da pokušaju spasiti, što se spasiti da, pa SDS priredi snajperiste, a SDA priši biljeg izdaje. A da tada se tražio odlazak i SDA i SDS i HDZ. Koji su rekli dogovorićemo se, samo nisu rekli nakon hiljada mrtvih. I kad je već bilo kasno donosi se Platforma Predsjedništva, koju je SDA u praksi glatko zaboravila, a onda 1993. umalo pristala na podjelu zemlje i Bošnjačku republiku, pa to spasi Filipović pretvaranjem tog sabora u sabor nacionalne emancipacije. Što se neki shvatili kao odustajanje od republike u korist stvaranja održivog bošnjačkog prostora. Nakon čega je slijedila desekularizacija Armije BiH i javnih institucija. Što je na kraju dovelo do drugog odliva nebošnjaka se teritorije pod kontrolom Predsjedništva, Vlade i Armije RBiH. Nakon čega se potpisuje Washingtonski sporazum, a Srbi pretvaraju u nacionalnu manjinu u Federaciji. Pa ti meni reci da je to građanski kurs bošnjačke politike. nakon Washingtona dolazi Dayton, te RS postaje nacionalni entitet Srba. Što je fala Bogu ispravljeno od strane Petriča. Međutim, stvarna konstitutivnost nigdje nije potpuno zaživjela i stvorena su tri etnički skoro čista teritorija. I sada se opet opetovano udara po Bosancima i Hercegovcima, jer tobože ti zabludjeli građani, ugrožavaju Bošnjake. To se da iščitati iz svih rasprava o popisu stanovništva. E pa dragi moji mora se reči dosta je kvazipolitikama, inače BiH ide u raspad.It_is_a_Leclerc wrote: Bošnjaci su 1992. zagovarali građanski princip izjašnjavanja. Rekli smo : "Evo lijepo referendum, pa se kao građani, slobodno i nezavisno, izjasnimo". Dobili smo razaranje, rat i genocid, te kao poslijedicu toga najveću tekovinu političara iz RS-a u koju se onu triput kunu navečer i triput ujutro, a to je - "BiH je država dva entiteta i TRI konstitutivna naroda".
Što će reći - bez konsenzusa nema odluke. Taman se i 80 % ljudi izjasnilo za ovo ili ono.
-
155_mm
#31642 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzko-ug ... /121113126Inzko: Ugrožen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH
ko bi rekao prije nekih 5-6 godina da ce se ovakvi naslovi citati po novinama. sta ce se citati za 5-6 godina.
- emanacija
#31643 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo: "mirna i stabilna BiH".155_mm wrote:ko bi rekao prije nekih 5-6 godina da ce se ovakvi naslovi citati po novinama. sta ce se citati za 5-6 godina.
- duh_sa_sjekirom
#31644 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma pustite Inzka, nego pročitajte ovo http://www.klix.ba/vijesti/bih/policija ... /121113071155_mm wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzko-ug ... /121113126Inzko: Ugrožen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH
ko bi rekao prije nekih 5-6 godina da ce se ovakvi naslovi citati po novinama. sta ce se citati za 5-6 godina.
Dajte ljudi da predložimo kaznu za krivično djelo "Guljenje ovna na saobraćajnom znaku", budući da za ovakva djela nisu predviđene zakonske mjere...
-
155_mm
#31645 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa prvo mora ovna "obuci" ponovo jer ga nesmije golog vodati i onda ovna odvesti na neko zakonom prikladno mjesto i "skinuti" ga. na primjer za govornicu drzavnog parlamenta jer se tamo "guli" sve u ovoj drzavi pa sto nebi mogli i ovnovi.duh_sa_sjekirom wrote:Ma pustite Inzka, nego pročitajte ovo http://www.klix.ba/vijesti/bih/policija ... /121113071155_mm wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzko-ug ... /121113126Inzko: Ugrožen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH
![]()
![]()
Dajte ljudi da predložimo kaznu za krivično djelo "Guljenje ovna na saobraćajnom znaku", budući da za ovakva djela nisu predviđene zakonske mjere...
-
udrch
#31646 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ovaj dio je vrlo dobar..možda Sefer nije pričao u prazno..155_mm wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzko-ug ... /121113126Inzko: Ugrožen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH
nego je direktno ugrožen i Mirovni sporazum, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH", kazao je Inzko na početku obraćanja.
- Skijaš
#31647 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Isključivi krivci za takve naslove su upravo Tihić i Lagumdžija, koji su svojim popuštanjem ohrabrili velikosrbe i malo po malo spustili prag tako nisko da se danas o Dodiku kao stvarnoj prijetnji govori pred Savjetom bezbjednosti. I što je najgore, ne pokazuju da su shvatili svoju grešku, nego će i sutra i prekosutra tražiti kompromis s kim kompromis nije moguć. Naša zastava nije samo simbol države, nego i te neizbježnosti da ako želiš napraviti korak naprijed, moraš izvršiti pritisak na velikosrbe.155_mm wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzko-ug ... /121113126Inzko: Ugrožen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH
-
Canton
#31648 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tvoj prijedlog je?Skijaš wrote:
Isključivi krivci za takve naslove su upravo Tihić i Lagumdžija, koji su svojim popuštanjem ohrabrili velikosrbe i malo po malo spustili prag tako nisko da se danas o Dodiku kao stvarnoj prijetnji govori pred Savjetom bezbjednosti. I što je najgore, ne pokazuju da su shvatili svoju grešku, nego će i sutra i prekosutra tražiti kompromis s kim kompromis nije moguć. Naša zastava nije samo simbol države, nego i te neizbježnosti da ako želiš napraviti korak naprijed, moraš izvršiti pritisak na velikosrbe.
- Bosnolog
#31649 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Canton wrote:
Tvoj prijedlog je?

- Skijaš
#31650 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nakon što se otarasimo iluzije da će velikosrbi prihvatiti funkcionalno društvo ako im se neko nasmiješi i pokuša ih odobrovoljiti popuštanjem, doći će do aktivnijeg uključivanja međunarodne zajednice koja će predlagati kompromisna rješenja i obezbjediti realizaciju istih. Potrošili smo šest godina na odobrovoljavanje Dodika i gdje smo danas ? Pokažimo dosljednost ne šest, ne četiri, nego dvije godine i sigurno je da će doći do napretka. A i to je previše pesimistična prognoza, međunarodna zajednica bi se vjerovatno uključila puno ranije, vjerovatno u roku od šest mjeseci.Canton wrote:Tvoj prijedlog je?Skijaš wrote:
Isključivi krivci za takve naslove su upravo Tihić i Lagumdžija, koji su svojim popuštanjem ohrabrili velikosrbe i malo po malo spustili prag tako nisko da se danas o Dodiku kao stvarnoj prijetnji govori pred Savjetom bezbjednosti. I što je najgore, ne pokazuju da su shvatili svoju grešku, nego će i sutra i prekosutra tražiti kompromis s kim kompromis nije moguć. Naša zastava nije samo simbol države, nego i te neizbježnosti da ako želiš napraviti korak naprijed, moraš izvršiti pritisak na velikosrbe.