Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#31576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

MuaDib wrote:Ako se teži rješenju, moraju se stvari gledati hladno, a ne sa emocionalne strane. To što mi nikada nismo naučili da gledamo stvari kakve one zaista jesu, već ih gledamo onako kako mi hoćemo i očekujemo, nas je i dovelo dovde. Velikosrpska ideja se ne može, pobjediti bošnjačkim unitarizmom. Koji se trenutno međusobno nadopunjuju, kao isprazne ideologije u službi oligarhije nastale tokom i nakon rata.
Prvo, nisi objasnio onaj dupli standard. Ukidanje manjeg entiteta i podjela BiH. Jedno kao ne može, drugo kao može.

Drugo, unitarizam na sarajevskoj političkoj sceni skoro da i ne postoji, te u istom ne možemo tražiti balans velikosrpstvu.

I treće, Brisel predlaže ograničavanje mehanizma blokada, rješavanje pitanja entitetskog glasanja i definisanje vitalnog nacionalnog interesa. Ne bez razloga.
udrch

#31577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by udrch »

MuaDib wrote:Ako se teži rješenju, moraju se stvari gledati hladno, a ne sa emocionalne strane. To što mi nikada nismo naučili da gledamo stvari kakve one zaista jesu, već ih gledamo onako kako mi hoćemo i očekujemo, nas je i dovelo dovde. Velikosrpska ideja se ne može, pobjediti bošnjačkim unitarizmom. Koji se trenutno međusobno nadopunjuju, kao isprazne ideologije u službi oligarhije nastale tokom i nakon rata.
Velikosrpska ideja se ne može nikako pobjediti..dok postoji ijedan srbin biće i te ideje...
mi trebamo imati druge ideje koje sa velikosrpstvom ne trebaju imati nikakve veze..
od velikosrpstva se trebamo samo povremeno braniti kada nas napadnu, jer im je to ušlo u krv..
Bodkin

#31578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
MuaDib wrote:Ja nikom niti prijetim, niti postavljam bilo kakve ultimatume. Ja samo predstavljam međunarodne odnose onakvim kakvi jesu, a ne kakvi bi mi htjeli da budu. Kao drugo nisam ja potpisao Dayton niti legalizovao Karadžićevu republiku, koja se jedino može ukinuti voljom građana RS

Uporedi to sa ovim ;
MuaDib wrote:U ovom svijetu se sve vrti oko interesa, pa tako ako nosiocima novog svjetskog poretka bude u interesu disolucija Bosne i Hercegovine, ona će se i desiti. To što Bošnjaci uglavnom ne mogu svariti, nije ničiji problem do njihov.

Pa mi objasni zašto dupli standard ? Mislim, ja nisam ni za jedno ni za drugo, ali zašto je sjebati Bošnjake moguća opcija a sjebati Srbe nije ?
Druga stvar, oni koji su mislili zaobići jednu trećinu stanovništva u procesu postizanja nezavisnosti BiH, morali su računiti da će u tom narodu probuditi ono najgore i morali su znati da takvi potezi samo jačati politiku Karadžića i kliku oko njega.
Šta bi sa Hrvatima u toj Srboslaviji ? Mislim, čak i da je OK ignorisati Karađorđevo i tako bezobrazno kriviti žrtvu za nasilje koje joj je učinjeno, šta bi sa Hrvatima koje nakon Vukovara sigurno ne bi mogao uvjeriti da budu lojalni Beogradu ?
Zatim mora se kazati da je SDA tada žrtvovala vlastiti narod za svoje političke ciljeve, i da isti ti danas koriste žrtvu vlastitog naroda koriste kao sredstvo političke ucjene.
Toneš sve dublje i dublje. Počinješ rečenicu tako što za zločine nad bošnjačkim stanovništvom kriviš SDA (jer je odbila da Sarajevo bude vazal Beogradu), a završavaš tako što samo spominjanje tih žrtava predstavljaš kao nešto neprihvatljivo. Jadno kolega, jadno.
Protiv onih koji su stvorili RS, kojoj su isti ti dali autonomiju i mehanizme političkog veta, na zvaničnu politiku BiH. Nažalost, time su samo stvorili situaciju u kojoj se može negirati zločin, bez ikakvih konsekvenci. A taj proces iz dana u dan raste jer u ratu nastradali Bošnjaci postaju ideološki instrument, koji artikulišu ideolozi tipa Čekić, koji uz fakte dopunjavaju laži, čime obezvrjeđuju žrtve. I time otvaraju prostor za dovođenje u sumnju, a potom i negiranje zločina. A u prilog tome ide i onemogućavanje Berka Zečevića, da naučno ospori tvrdnje Karadžićeve odbrane, jer dokazani dokaz, njima onemogućava manipulaciju. Jer ovdje nikome nije u cilju da se utvrdi neosporiva istina, jer je to polje političkih manipulacija, koje u nedostatku vizije političkog razvoja uvijek pali.

Nemoj ti zamarati svoju malu glavicu utvrđivanjem istine, zbog tog su oformljeni posebni sudovi. I moraš biti oprezniji kada ulaziš u razloge velikosrpskog negiranja zločina, jer ako se detaljno analizira šta pišeš, neko će pomisliti da si ustvari velikosrpski agitator. A to ne želimo.
ja ne znam jel ti parcijalno citas postove namjerno ili slucajno. dakle da uncle sam veceras skonta da bi trebalo ugasiti entitete sutra ih ne bi bilo. da uncle sam veceras skonta da ce SAMO hrvati u bih biti konstitutivni iako ih je najmanje, oni bi od sutra bili, a ovo kofol kurcenje na forumu bi se nastavilo na nekom drugom internet bojistu.

dakle isto kao sto bi bosnjaci mogli samo plakati ako obama aminuje odvajanje rs-a tako bi i srbi mogli plakati ako obama izbrise entitet. to je ono sto @muad dib govori. to su jedini nacini ukidanja ili nezavisnosti. tu su jos rat ili dobrovoljno pristajanje na scenario. skontaj sad koji je vjerovatniji od ova dva :)
Skijaš

#31579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:ja ne znam jel ti parcijalno citas postove namjerno ili slucajno. dakle da uncle sam veceras skonta da bi trebalo ugasiti entitete sutra ih ne bi bilo. da uncle sam veceras skonta da ce SAMO hrvati u bih biti konstitutivni iako ih je najmanje, oni bi od sutra bili, a ovo kofol kurcenje na forumu bi se nastavilo na nekom drugom internet bojistu.

dakle isto kao sto bi bosnjaci mogli samo plakati ako obama aminuje odvajanje rs-a tako bi i srbi mogli plakati ako obama izbrise entitet. to je ono sto @muad dib govori. to su jedini nacini ukidanja ili nezavisnosti. tu su jos rat ili dobrovoljno pristajanje na scenario. skontaj sad koji je vjerovatniji od ova dva :)
On kaže : "Karadžićevu republiku, koja se jedino može ukinuti voljom građana RS". A ako misli to što ti kažeš da misli, super. Tu duplog standarda ne bi bilo. Valjda će se javiti i pojasniti misli li da i manji entitet može nestati pritiskom izvana, kao što to tvrdi za BiH.
Bodkin

#31580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Bodkin wrote:ja ne znam jel ti parcijalno citas postove namjerno ili slucajno. dakle da uncle sam veceras skonta da bi trebalo ugasiti entitete sutra ih ne bi bilo. da uncle sam veceras skonta da ce SAMO hrvati u bih biti konstitutivni iako ih je najmanje, oni bi od sutra bili, a ovo kofol kurcenje na forumu bi se nastavilo na nekom drugom internet bojistu.

On kaže : "Karadžićevu republiku, koja se jedino može ukinuti voljom građana RS". A ako misli to što ti kažeš da misli, super. Tu duplog standarda ne bi bilo. Valjda će se javiti i pojasniti misli li da i manji entitet može nestati pritiskom izvana, kao što to tvrdi za BiH.
ako ne misli ispricavam ti se unaprijed :)

p.s. ja mislim da ce se rs puno brze ukinuti ako federacija profunkcionise i odmakne se miljama ekonomski i po standardu zivota. realno se to moze izvesti ali je lakse razbacivati se velikim rijecima i visokom politikom koja je neprovodiva. jebote kad vidim ovdje po forumu kako ljudi pise da ce do 2050 ili kad vec bosnjaci biti vecina iznad 2/3 ne znam da li bih se smijao ili plakao. znaci za 40 godina bi trebalo kao poceti biti bolje. lakse valjda cekati nego se prihvatiti posla..
radostan dan

#31581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

4 smučar

ne može nestati pritiskom izvana (entitet).
Last edited by radostan dan on 12/11/2012 00:13, edited 1 time in total.
radostan dan

#31582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

ako me pitaš što, nemam pojma...
radostan dan

#31583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

vidim veselo, pa rekoh, ajd da i ja malo zapržim. :mrgreen:
Skijaš

#31584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:
Skijaš wrote:

ako ne misli ispricavam ti se unaprijed :)

p.s. ja mislim da ce se rs puno brze ukinuti ako federacija profunkcionise i odmakne se miljama ekonomski i po standardu zivota.
Objašnjavaš kako ukinuti entitete meni iako u postojanju istih ne vidim prepreku napretku ? :-D
Bodkin

#31585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Objašnjavaš kako ukinuti entitete meni iako u postojanju istih ne vidim prepreku napretku ? :-D
otvorila se tema ukidanja :) i da, ja vidim prepreku napretku sa ovolikom administracijom i ovim ovlastima kurcevih ministara. entiteti mozda i ne bi bili kocnica da su drugacije koncipirani
Bodkin

#31586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:vidim veselo, pa rekoh, ajd da i ja malo zapržim. :mrgreen:
ne zakuhavaj. oni te na teniskim temama jedva cekaju :D
radostan dan

#31587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by radostan dan »

naravno da me čekaju, kad im je tema sterilna bez mene i ultiminog nadala... :mrgreen:
uglavnom, sve dok su plate redovne, živjeli zlaja, mića, tića i ostala raja, a sve glede pol. dešavanja u bih.
Bodkin

#31588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:naravno da me čekaju, kad im je tema sterilna bez mene i ultiminog nadala... :mrgreen:
uglavnom, sve dok su plate redovne, živjeli zlaja, mića, tića i ostala raja, a sve glede pol. dešavanja u bih.

:lol: :lol: :lol:
Lug

#31589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lug »

a sta cemo sa protjeranim Bosnjacima i Hrvatima i pravima onih koji su se vratili?...nije problem entitet?!
Skijaš

#31590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Lug wrote:a sta cemo sa protjeranim Bosnjacima i Hrvatima i pravima onih koji su se vratili?...nije problem entitet?!
Američki ambasador ;

Nakon Vaše nedavne izjave da ne očekujete da će odredba za lokalne izbore u Srebrenici iz 2008. biti ponovljena i ove godine, uslijedile su veoma žestoke reakcije udruženja iz Srebrenice. Možete li objasniti svoj i stav SAD-a prema ovom pitanju?
- Prije četiri godine sve političke stranke složile su se da se napravi izuzetak u Izbornom zakonu za izbore u Srebrenici samo za 2008. Takvu odredbu jednoglasno su usvojili demokratski izabrani zakonodavci. U to vrijeme, bošnjačke stranke obavezale su se da će raditi na osiguranju uvjeta za naredne izbore u Srebrenici kako ponovo ne bi bilo potrebno praviti izuzetak, ali, nažalost, sve donedavno ništa se nije poduzelo.

Velikosrbi su karine i lako bi ih se smirilo, problem su sarajevski političari kojima nije stalo ni do države ni do društva, a politiku koriste za vlastito bogaćenje.
Lug

#31591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lug »

Skijaš wrote:
Lug wrote:a sta cemo sa protjeranim Bosnjacima i Hrvatima i pravima onih koji su se vratili?...nije problem entitet?!
Američki ambasador ;

Nakon Vaše nedavne izjave da ne očekujete da će odredba za lokalne izbore u Srebrenici iz 2008. biti ponovljena i ove godine, uslijedile su veoma žestoke reakcije udruženja iz Srebrenice. Možete li objasniti svoj i stav SAD-a prema ovom pitanju?
- Prije četiri godine sve političke stranke složile su se da se napravi izuzetak u Izbornom zakonu za izbore u Srebrenici samo za 2008. Takvu odredbu jednoglasno su usvojili demokratski izabrani zakonodavci. U to vrijeme, bošnjačke stranke obavezale su se da će raditi na osiguranju uvjeta za naredne izbore u Srebrenici kako ponovo ne bi bilo potrebno praviti izuzetak, ali, nažalost, sve donedavno ništa se nije poduzelo.

Velikosrbi su karine i lako bi ih se smirilo, problem su sarajevski političari kojima nije stalo ni do države ni do društva, a politiku koriste za vlastito bogaćenje.
sve to stoji sta kazes.. ali problem i dalje takodjer stoji,.. a koliko vidim hoce i da zatvore "1 mart"..
Skijaš

#31592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Lug wrote:
Skijaš wrote:
Američki ambasador ;

sve to stoji sta kazes.. ali problem i dalje takodjer stoji,.. a koliko vidim hoce i da zatvore "1 mart"..
Poenta je, problem je popustljivost Sarajeva, a ne Dodik ili postojanje entiteta.
Lug

#31593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lug »

ni silajdjic nije valjao.. (ne bi o njemu licno, ali je imao drugaciji pristup..znaci nije ni to rjesenje, bar se nije pokazalo kao takvo).
Skijaš

#31594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Lug wrote:ni silajdjic nije valjao.. (ne bi o njemu licno, ali je imao drugaciji pristup..znaci nije ni to rjesenje, bar se nije pokazalo kao takvo).
Gard prema velikosrbima jeste rješenje, ali ako će jedan sarajevski političar popuštati, nije bitno to što drugi neće. Samo će ga predstaviti kao radikala i izolovati.
hrastov žižak

#31595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hrastov žižak »

udrch wrote:
Velikosrpska ideja se ne može nikako pobjediti..dok postoji ijedan srbin biće i te ideje...
mi trebamo imati druge ideje koje sa velikosrpstvom ne trebaju imati nikakve veze..
od velikosrpstva se trebamo samo povremeno braniti kada nas napadnu, jer im je to ušlo u krv..
fuj fatmire, fuj.
Propast i katastrofa

#31596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Propast i katastrofa »

hrastov žižak wrote: fuj fatmire, fuj.
nakotilo se fatmira, ne mere se dihat
Zatamnjena stakla

#31597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Zatamnjena stakla »

Propast i katastrofa wrote:
hrastov žižak wrote: fuj fatmire, fuj.
nakotilo se fatmira, ne mere se dihat
:lol: :lol:
MuaDib

#31598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Skijaš wrote:
MuaDib wrote:Ja nikom niti prijetim, niti postavljam bilo kakve ultimatume. Ja samo predstavljam međunarodne odnose onakvim kakvi jesu, a ne kakvi bi mi htjeli da budu. Kao drugo nisam ja potpisao Dayton niti legalizovao Karadžićevu republiku, koja se jedino može ukinuti voljom građana RS

Uporedi to sa ovim ;
MuaDib wrote:U ovom svijetu se sve vrti oko interesa, pa tako ako nosiocima novog svjetskog poretka bude u interesu disolucija Bosne i Hercegovine, ona će se i desiti. To što Bošnjaci uglavnom ne mogu svariti, nije ničiji problem do njihov.
Pa mi objasni zašto dupli standard ? Mislim, ja nisam ni za jedno ni za drugo, ali zašto je sjebati Bošnjake moguća opcija a sjebati Srbe nije ?

Rečenice otrgnute iz konteksta, sa bukvalnom interpretacijom, dobiju sasvim drugi smiso, što pokazuje ovaj tvoj komentar. Ne radi se ovdje o duplom standardu, već se radi o različitom pristupu. U prvoj citiranoj rečenici govorim, o načinu ukidanja RS u okviru BiH, a u drugoj se govori o volji MZ, koja ako joj prekipi neće nikog ništa ni pitati, već će nametnuti rješenja koja smatra poželjnim. Jer BiH de facto 1995. godine nije bilo na skoro 2/3 teritorije zemlje, pa je MZ zajednica rekla u Daytonu da je mora biti na 100% teritorije. Što je danas i de jure i de facto tako. Ali ne mora značiti da će tako ostati, a u tom slučaju pitanje je može li BiH opstati kao cjelovita država.
Druga stvar, oni koji su mislili zaobići jednu trećinu stanovništva u procesu postizanja nezavisnosti BiH, morali su računiti da će u tom narodu probuditi ono najgore i morali su znati da takvi potezi samo jačati politiku Karadžića i kliku oko njega.
Šta bi sa Hrvatima u toj Srboslaviji ? Mislim, čak i da je OK ignorisati Karađorđevo i tako bezobrazno kriviti žrtvu za nasilje koje joj je učinjeno, šta bi sa Hrvatima koje nakon Vukovara sigurno ne bi mogao uvjeriti da budu lojalni Beogradu ?
Niko ovdje ne krivi žrtve ili niti pravda zločinačku politiku na čijem je čelu bio Karadžić. Međutim u multietničkoj državi, bez obzira kakvi bili predstavnici jednog naroda, to nije razlog da ga se zaobilazi u važnim pitanjima. Sa staloženog političkog stanovišta, to je ono što je i priželjkivao Karadžić, vakum neizvjesnosti u kome se lako održava politika straha, koja vrlo brzo prelazi iz nacionalizma u šovinizam, iz šovinizma u mržnju, iz mržnje u fašizam.
A dušebrižništvo prema Hrvatima, kroz partnerstvo sa ustaškim HDZ-om, je naša najgora procjena. Jer ideolozi HDZ-a i Tuđmana, kao najveći uspjeh poslije neovisnosti Hrvatske, smatraju seljenje rata iz HR u BiH. Ne želim se više ponavljati, ali u nekim trenutcima se potrebno primiriti dok bura prođe. Međutim naše glavonje, su vjerovale da će neka tuđa vojska braniti Bosnu u slučaju srpske agresije, što je bila zabluda koja nas je koštala 120 000 života, 2 miliona izbjeglica i uršavanja bosanskohercegovačkog društva po svim šavovima.
Zatim mora se kazati da je SDA tada žrtvovala vlastiti narod za svoje političke ciljeve, i da isti ti danas koriste žrtvu vlastitog naroda koriste kao sredstvo političke ucjene.
Toneš sve dublje i dublje. Počinješ rečenicu tako što za zločine nad bošnjačkim stanovništvom kriviš SDA (jer je odbila da Sarajevo bude vazal Beogradu), a završavaš tako što samo spominjanje tih žrtava predstavljaš kao nešto neprihvatljivo. Jadno kolega, jadno.
Ja nigdje ne tonem, ali SDA je trabala narodu reči istinu, da je u tadašnjoj konstalaciji odnosa, rat na našem pragu. A ne pričati rata neće biti, a ne razoružavati TO, ne večerati s Karadžićem, ne vezivati muslimanske zastave sa ustaškim i praviti se da se oblak nesreće ne nadvija na BiH. Pogotovo u situaciji kojoj je SDA kumovala godinu-dvije prije antigrađanskim pristupom i agresivnom promocijom političke postavke u kojoj jedino nacionalne stranke mogu predstavljati svaki narod ponaosob. I danas vidimo da je BiH više državnosti imala u Jugoslaviji nego danas. A historija će pokazati da je sporazum Filipović-Zulfikarpašić-Milošević-Krajišnik, bilo bolje rješenje od ulaska u konfrotaciju i rat, ma šta neko mislio o tome. Garantovao je BiH sa dosignuti nivo državnosti, zatim vojnu autonomiju u BiH, kao psoebne vojne oblasti, ukidanje SAO, uklanjanje Karadžića sa scene, te mir, a vjerovatno naposljetku konfederalizaciju Jugoslavije i mirnu nezavisnost BiH, slično Crnoj Gori. Jer Miloševićev model Jugoslavije je svakako bio kratkog vijeka.
Protiv onih koji su stvorili RS, kojoj su isti ti dali autonomiju i mehanizme političkog veta, na zvaničnu politiku BiH. Nažalost, time su samo stvorili situaciju u kojoj se može negirati zločin, bez ikakvih konsekvenci. A taj proces iz dana u dan raste jer u ratu nastradali Bošnjaci postaju ideološki instrument, koji artikulišu ideolozi tipa Čekić, koji uz fakte dopunjavaju laži, čime obezvrjeđuju žrtve. I time otvaraju prostor za dovođenje u sumnju, a potom i negiranje zločina. A u prilog tome ide i onemogućavanje Berka Zečevića, da naučno ospori tvrdnje Karadžićeve odbrane, jer dokazani dokaz, njima onemogućava manipulaciju. Jer ovdje nikome nije u cilju da se utvrdi neosporiva istina, jer je to polje političkih manipulacija, koje u nedostatku vizije političkog razvoja uvijek pali.

Nemoj ti zamarati svoju malu glavicu utvrđivanjem istine, zbog tog su oformljeni posebni sudovi. I moraš biti oprezniji kada ulaziš u razloge velikosrpskog negiranja zločina, jer ako se detaljno analizira šta pišeš, neko će pomisliti da si ustvari velikosrpski agitator. A to ne želimo.
Ne zamaram ja glavu, već samo upozoravam da ubacivanje laži i ideoloških floskula, uz činjenice i fakte, obezvrjeđuje same činjenice i stvara prostor za špekulacije o njima, iz kojih proizilazi njihovo negiranje. Posebno kada se to pretvara u političko oružje. I umjesto da se navodni zaštitnici žrtava rata bore za što bolji položaj žrtva rata, jačanje sudskih kapaciteta i njihovu zaštitu od zločinaca, oni žrtve samo koriste kako bi ostvarili političku moć, a nakon toga zaborave na žrtve rata i njihova prava. Ta morbidna zloupotreba žrtava u političke svrhe, frustrira žrtve, ne pruža im sigurnost, a sa druge strane stvara idiotske odgovore, koji su u službi umanjivanja zločinačke politike, a u posljednje vrijeme i njenog pravdanja.
Co0l wrote:
E super,jos kad bi nam rekao koja to relevantna politicka partija zagovara unitarizam u BiH pa da i mi ostali znamo o cemu pricas.
Eto ne znate, pa SDA, SDP, SBiH, BPS, SDU se sve zajedno zalažu za unitarnu republiku, sa simboličnom, a ne suštinskom decentralizacijom. Jedino je Naša stranka ponudila adekvatnu alternativu, kroz stepenastu decentralizaciju.
udrch wrote:Velikosrpska ideja se ne može nikako pobjediti..dok postoji ijedan srbin biće i te ideje...
Pa o čemu mi onda trebamo pričati, mi trebamo živjeti sa Srbima, kao jednim od konstitutivnih naroda.
De malo se bolje informiši o brobi Srba u BiH protiv apsolutizma u Kraljevini Jugoslaviji, o šestojanuarskoj diktaturi, o brobi Srba za obnovu državnosti u novoj Jugoslaviji i oslobođenje od fašista u Drugom svjetskom ratu. A ti se dobro zapitaj, da li ovkakav tvoj stav predrasuda u najmanju ruku, ili prikrivena mržnja prema Srbima.
Skijaš

#31599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

MuaDib wrote:
Skijaš wrote:

Uporedi to sa ovim ;

Rečenice otrgnute iz konteksta, sa bukvalnom interpretacijom, dobiju sasvim drugi smiso, što pokazuje ovaj tvoj komentar. Ne radi se ovdje o duplom standardu, već se radi o različitom pristupu. U prvoj citiranoj rečenici govorim, o načinu ukidanja RS u okviru BiH, a u drugoj se govori o volji MZ, koja ako joj prekipi neće nikog ništa ni pitati, već će nametnuti rješenja koja smatra poželjnim. Jer BiH de facto 1995. godine nije bilo na skoro 2/3 teritorije zemlje, pa je MZ zajednica rekla u Daytonu da je mora biti na 100% teritorije. Što je danas i de jure i de facto tako. Ali ne mora značiti da će tako ostati, a u tom slučaju pitanje je može li BiH opstati kao cjelovita država.

OK, ako međunarodnoj zajednici "prekipi" i intervenišu, zašto je nemoguće da to bude recimo dekretom kojim bi se eliminisalo ili ograničilo mehanizme blokada, za koje i Brisel kaže da su smetnja ? Ova Dodikova politika podsjeća na Martićevu, i ako međunarodnoj zajednici zaista "prekipi" kako ti kažeš, zašto se to tumači kao put ka gašenju BiH a ne recimo ka eliminaciji mehanizma blokada ? Vidiš li dupli standard u svom nastupu ?
MuaDib wrote:
Skijaš wrote:
Niko ovdje ne krivi žrtve ili niti pravda zločinačku politiku na čijem je čelu bio Karadžić. Međutim u multietničkoj državi, bez obzira kakvi bili predstavnici jednog naroda, to nije razlog da ga se zaobilazi u važnim pitanjima. Sa staloženog političkog stanovišta, to je ono što je i priželjkivao Karadžić, vakum neizvjesnosti u kome se lako održava politika straha, koja vrlo brzo prelazi iz nacionalizma u šovinizam, iz šovinizma u mržnju, iz mržnje u fašizam. A dušebrižništvo prema Hrvatima, kroz partnerstvo sa ustaškim HDZ-om, je naša najgora procjena. Jer ideolozi HDZ-a i Tuđmana, kao najveći uspjeh poslije neovisnosti Hrvatske, smatraju seljenje rata iz HR u BiH. Ne želim se više ponavljati, ali u nekim trenutcima se potrebno primiriti dok bura prođe. Međutim naše glavonje, su vjerovale da će neka tuđa vojska braniti Bosnu u slučaju srpske agresije, što je bila zabluda koja nas je koštala 120 000 života, 2 miliona izbjeglica i uršavanja bosanskohercegovačkog društva po svim šavovima.
Prvo, ja sam Hrvat. Drugo, odgovori na pitanje. Šta bi sa Hrvatima ? Kako bi nakon Vukovara prisilio bosanskohercegovačke Hrvate na ostanak u Srboslaviji ? I ako bi to zaista nekako nametao, zar to nije još jedan dupli standard ? Jednom narodu je OK nametati rješenje, drugom nije ? Ja sam bar principijelan, podržavam pravedno rješenje bez obzira na to ko se buni, ali ako je tebi nešto legitimno samo zato što ima podršku većeg dijela nekog naroda, kako ćeš se ispetljati iz hipokrizije u koju si se zapetljao ?
MuaDib wrote:
Skijaš wrote:
Ja nigdje ne tonem, ali SDA je trabala narodu reči istinu, da je u tadašnjoj konstalaciji odnosa, rat na našem pragu. A ne pričati rata neće biti, a ne razoružavati TO, ne večerati s Karadžićem, ne vezivati muslimanske zastave sa ustaškim i praviti se da se oblak nesreće ne nadvija na BiH.
Da je to SDA uradila, bila bi proglašena za terorističku organizaciju i Bošnjaci bi Izetbegovića objesili na sred Baščaršije. On će zavađati naše narode, islamista, ovo, ono, sram da ga bude :) Ti si izgleda zaboravio koliko su Bošnjaci ustvari bili protiv rata, poklaše četnici čitavo Podrinje i Krajinu a po Sarajevu se nosa transparente i pjeva o miru.
A historija će pokazati da je sporazum Filipović-Zulfikarpašić-Milošević-Krajišnik, bilo bolje rješenje od ulaska u konfrotaciju i rat, ma šta neko mislio o tome. Garantovao je BiH sa dosignuti nivo državnosti, zatim vojnu autonomiju u BiH, kao psoebne vojne oblasti, ukidanje SAO, uklanjanje Karadžića sa scene, te mir, a vjerovatno naposljetku konfederalizaciju Jugoslavije i mirnu nezavisnost BiH, slično Crnoj Gori. Jer Miloševićev model Jugoslavije je svakako bio kratkog vijeka.
Pišeš gluposti. Sve je to kao trebao da garantuje ko ?
Velikosrpski faktor koji je, vidjeli smo, na genocid spreman ? Kriviti žrtvu jer je odbila ultimatum da bude sluga Beogradu nije OK. I još jednom, čak i da su Muslimani (jer Bošnjaka ni bosanskog jezika ne bi bilo) prihvatili ulogu srpskog cvijeća, ne objašnjavaš šta bi uradio sa Hrvatima ?
LBVIEW

#31600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by LBVIEW »

MuaDib wrote:
LBVIEW wrote: Ovo ti nije prvi put da u ultimativnom tonu porucujes Bosnjacima kako ih se nece nista pitati i kako ni o cemu nece odlucivati kao da ih i nema, uz istovremeno pozivanje na srpsku politicku volju kao uvjet opstanka RS-a. Ko' biva Srbe se ne smije krivo ni pogledati i njihovo politicku volju koja je, btw rezultirala genocidom nad Bosnjacima te otimanjem veciskih bosnjackih gradova koji nikako drugacije nisu ni mogli zavrsiti u toj nakaznoj tvorevini, bezuvjetno uvazavati, a Bosnjacima koji su najveca zrtva te i takve srpske politike oduzimati pravo na borbu protiv iste te ih prakticki ne smatrati politickim narodom. :-) Dalje, za svaku bedastocu i pasjaluk srpske politicke volje izrazenu u liku i dijelu Dodika & co koji nicim izazvani, u svoja pogana usta uzimaju stratista za koja je jedino odgovorna srpska politika te bezocno lazu i relativiziraju, ti optuzujes bosnjacku politiku, jer je po tebi ona izazvala anticivilizacijsko i fasisticko "divljanje" ovih gore. :-) A ko je i od tebe "Muadibe", previse je.
Btw., proslo je vrijeme kad su ti i tebi slicni mogli diktirati kako ce Bosnjaci misliti, proslo zauvijek. :dance:
Prvo se malo presaberi. Ja nikom niti prijetim, niti postavljam bilo kakve ultimatume. Ja samo predstavljam međunarodne odnose onakvim kakvi jesu, a ne kakvi bi mi htjeli da budu. Kao drugo nisam ja potpisao Dayton niti legalizovao Karadžićevu republiku, koja se jedino može ukinuti voljom građana RS, ma šta ti, ja, peti, deseti mislio o tome. I kao treće politička volja RS je sastavni dio ustavnog i političkog sistema u Bosni i Hercegovini, i ma šta ko mislio o tome, ona ima mehanizme da nametne poštovanje svoje volje.
Druga stvar, oni koji su mislili zaobići jednu trećinu stanovništva u procesu postizanja nezavisnosti BiH, morali su računiti da će u tom narodu probuditi ono najgore i morali su znati da takvi potezi samo jačati politiku Karadžića i kliku oko njega. Zatim mora se kazati da je SDA tada žrtvovala vlastiti narod za svoje političke ciljeve, i da isti ti danas koriste žrtvu vlastitog naroda koriste kao sredstvo političke ucjene. Protiv onih koji su stvorili RS, kojoj su isti ti dali autonomiju i mehanizme političkog veta, na zvaničnu politiku BiH. Nažalost, time su samo stvorili situaciju u kojoj se može negirati zločin, bez ikakvih konsekvenci. A taj proces iz dana u dan raste jer u ratu nastradali Bošnjaci postaju ideološki instrument, koji artikulišu ideolozi tipa Čekić, koji uz fakte dopunjavaju laži, čime obezvrjeđuju žrtve. I time otvaraju prostor za dovođenje u sumnju, a potom i negiranje zločina. A u prilog tome ide i onemogućavanje Berka Zečevića, da naučno ospori tvrdnje Karadžićeve odbrane, jer dokazani dokaz, njima onemogućava manipulaciju. Jer ovdje nikome nije u cilju da se utvrdi neosporiva istina, jer je to polje političkih manipulacija, koje u nedostatku vizije političkog razvoja uvijek pali.

Koliko je meni poznato, referendum za nezavisnost BiH je bio legitiman nacin izrazavanja politicke volje stanovnistva BiH i u sustini politicki cin za razliku od ponasanja SDS-a & co koji su, a ima nas koji se dobro sjecaju tih vremena za razliku od nekih zaboravnih :D , prijetili nestankom jednom narodu, rasporedivali artireljeriju oko BiH gradova, naoruzavali- znamo koga,preuzimali RTV releje, palili i zarili po Hrvatskoj, prijetili i ucjenjivali... Cak i da je to, kako ti ovdje pokusavas proturiti, bilo zaobilazenje politicke volje BiH Srba, a vrlo dobro znamo da nije jer je absolutna vecina zaokruzila da i uz pomoc operacije oduzimanja mozemo zakljuciti kako je i povelik broj Srba glasao za istu, a da sad ne spominjemo Ustav BiH po kojem nije bilo nacionalnih izbornih jedinica niti politickih "predstavnika" naroda sto neki danas pokusavaju na mala vrata uvesti, postavalja se pitanje zasto bi neko ko ima sve adute na svojoj strani:demokratski princip referenduma, nalaze Badindterove komisije,preporuke UN-a i EU-a ..., pristao na ucjenu onih koji su bili spremni , a u praksi smo vidjeli i sposobni, izvrsiti genocid i na taj nacin nametnuti svoju politicku volju. Zasto ti i tebi slicni ne kazete kako su se Srbi mogli zaliti, ali nista nisu mogli promijeniti, umjesto sto optuzujes,kako ti kazes SDA, a da se ne lazemo, osim "srpskih" partija i "Reformista" svi su bili za, za "zaobilazenje srpske politicke volje"? :-) Sto se tice pominjanja sporazuma MBO-a sa srpskim politicarima, nakon sto su ovi jasno pokazali svoje namjere kako u Hrvatskoj tako i u BiH u vezi karaktera nove Jugoslavije koju su poceli stvarati-srpskog-, mogu samo konstatirati da, ako nisi zlonamjeran , onda si zesci politicki naivac. :D
Dalje, zar su Bosnjaci te politicke partije koje ih uvjetno predstavljaju krive za gotovo plebiscitarnu podrsku iz manjeg entiteta politici negiranja, umanjivanja i relativizacije zlocina poput,npr.,ovog nedavnog pokusaja prikazivanja cisto vojnickih gubitaka kao zrtava zlocina kod Kamenice,sramnog optuzivanja za "samobombardiranje" Sarajeva i Tuzle, te na kraju i osiguravanju novcane podrske ratnim zlocincima od strane oficijelne vlasti u manjem enitetu? Mislim , gdje je sad Silajdzic koji provocira? :-)
I na kraju, otkud tebi pravo nakon sto, malo-malo generaliziras kako Bosnjaci hoce ovo ili ono,uglavnom po tebi negativno, da, kad ti neko skrene paznju na to i upotrijebi isti princip prema Srbima u manjem entitetu, koji i dan danas legitimitet daju politikama koje se ponasaju onako kako je opisano iznad ,nekog eiketiras srbomrscem, generalizatorom isl.? :-)
Opet ti kazem,kao sto sam ti rekao i onda kad si se drao kako je politicki uticaj na VSTV dobra stvar je ce se kao MIle&Zlatko, inace poznate moralne velicine i objektivni-"ni po babu ni po stricevima politicari", u tom slucaju savjesno ,ne pomislivsi zloupotrijebiti svoju politicku moc, obracunati s entiteskim kriminalcima iz redova opozicije, nije ovo za tebe moj "Muadibe". :D
Locked