Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
klaki wrote:
Nisam naravno upoznat sa situacijom ali iz prijasnjih iskustava a i nekih licnih mogu samo reci da je previse roditelja koji su svojoj djeci dusmani kakva god ona bila, a vecinom su za sve krivi roditelji
tragedije kokuznih zemalja
stari bez para
sin 38 godina zivi sa ocem
a svi naoruzani
Tuzna situacija..a ova prica oruzje krivo itd..kriiva je PSIHA ljudi, svi su poremeceni, a NE ZELE I NECE da se lijece... koliko hrabrosti moras imati da na nekog potegnes pistolj..nervira me prica PTSP, ratne posljedice, dokad cemo se vaditi na rat?
Onda, momka osudujuju jer zivi sa ocem, a ima 37god, ako nema dobro placen posao, radi kao konobar, gdje bi to trebao zivjeti, ako ne sa ocem? Bolje da se bavi drogom, sumnjivim poslovima, pa zivi na "visokoj nozi" s glavom u vreci? Nema svako srece da nadje dobro placen posao, ma koliko htio...
Vidi se na fotografijama da mu je otac tuzan, ali djaba sad sve...sve se vise ljudi "kolju" oko nekretnina...
I da nije imao pistolj, imao je nesto drugo, sjetimo se Bakira Neretlica koji je ubio oca pajserom...uvijek nadju nacin ako odluce da nekog ubiju, nazalost!
I cisto sumnjam da su se svadjali samo radi stana, tu sigurno ima jos puno toga, sukob generacija itd, ne mogu da shvatim da neko moze dici ruku na svoje dijete i ZASTO takvi imaju djecu uopste, a normalni ljudi ne mogu...
Naravno da je kriva psiha i naravno da čovjek čovjeka može ubiti na stotinu i jedan način, ali upravo ovo što je JThomas rekao, vatreno oružje to svodi na jednostavni potez obarača. Za sve druge načine ubistva treba daleko veći momenat ludila, hrabrosti i na kraju snage i sposobnosti.
Ovo su činjenice, potvrđene do sada u mnoštvu istraživanja i studija. Visok stepen vlasništva oružja je u direktnoj vezi sa smrtnim posljedicama. Prosto rečeno, vatreno oružje značajno olakšava ubijanje ljudi.
da je to "uvijek nađu način" baš tako ne bi nož bilo dozvoljeno imati u kući, pištolj sa nekakvom dozvolom od policije, a npr. automatsku pušku nikad i nikako. puno ubistava van ozbiljnog kriminala dešava se u afektu ove ili one vrste, a ne nakon neke čvrste i promišljene zločinačke odluke. i ovo prije da je takvo, nego da nije. tu dostupnost oružja često može biti razlika između tuče i pucnjave.
Nisrin wrote:
nervira me prica PTSP, ratne posljedice, dokad cemo se vaditi na rat?
Sve dok ima onih koji ga pamte i koji su ga neposredno osjetili, najmanje... Da ne govorimo koliko je i danas kompletno naše društvo i dalje u stanju produženog PTSPa, bez neophodnog reseta...
Nisrin wrote:Tuzna situacija..a ova prica oruzje krivo itd..kriiva je PSIHA ljudi, svi su poremeceni, a NE ZELE I NECE da se lijece... koliko hrabrosti moras imati da na nekog potegnes pistolj..nervira me prica PTSP, ratne posljedice, dokad cemo se vaditi na rat?
Onda, momka osudujuju jer zivi sa ocem, a ima 37god, ako nema dobro placen posao, radi kao konobar, gdje bi to trebao zivjeti, ako ne sa ocem? Bolje da se bavi drogom, sumnjivim poslovima, pa zivi na "visokoj nozi" s glavom u vreci? Nema svako srece da nadje dobro placen posao, ma koliko htio...
Vidi se na fotografijama da mu je otac tuzan, ali djaba sad sve...sve se vise ljudi "kolju" oko nekretnina...
I da nije imao pistolj, imao je nesto drugo, sjetimo se Bakira Neretlica koji je ubio oca pajserom...uvijek nadju nacin ako odluce da nekog ubiju, nazalost!
I cisto sumnjam da su se svadjali samo radi stana, tu sigurno ima jos puno toga, sukob generacija itd, ne mogu da shvatim da neko moze dici ruku na svoje dijete i ZASTO takvi imaju djecu uopste, a normalni ljudi ne mogu...
Ma ne osuđuje ga niko što je živio s ocem (bar ja to nisam tako shvatio), nego komplet situaciju i društvo u kojem je neko u tim godinama prinuđen živjet sa ocem jer ne može sebi zaradit za kiriju. Ne vjerujem da je najam stana na vojničkom više od 400 km mjesečno (nek je i 500, eto). Znači, čovjek u naponu snage to sebi nije u stanju priuštit. Užas, eto.
insomnia78 wrote:Pa sta je logicnije u afektu da potegnes noz sa stola ili da ides po pistolj u seharu?
Ono cime bolje rukujes. Kao policajac starom je lakše stvar bilo riješiti pistoljem.
Nazalost, znao sam Dišu (koji ima i sestru za dusebriznike oko stana) i iskreno mi ga je zao
Nije bila svadja oko imovine i nekretnine.
Banksy wrote:
Sve dok ima onih koji ga pamte i koji su ga neposredno osjetili, najmanje... Da ne govorimo koliko je i danas kompletno naše društvo i dalje u stanju produženog PTSPa, bez neophodnog reseta...
Pa potencijalno svi imamo PTSP koji smo prezivjeli rat ili teske traume i vrijeme ce pokazati hoce li se desiti neki "okidac" da ga ispoljimo...cak se prenosi sa generacije na generaciju, ali zaista mislim da to nije opravdanje za ovakve budalastine...nek se lijeci ko god ispoljava simptome...
A opcenito mislim da je meni licno preko glave prica o ratu i samo se na to vadimo, sadaka nacija, i opravdanje za sve u zivotu je rat rat rat! A zivot itekako ide dalje! Nazalost, ima izuzetaka koji su zaista oboljeli, radila sam neposredno sa tim ljudima preko godinu dana...ne osudjujem ja njih nego ove ostale koji se stavljaju u isti kos!
Last edited by Nisrin on 30/04/2019 12:01, edited 1 time in total.
rumenige_brajtner wrote:
Ma ne osuđuje ga niko što je živio s ocem (bar ja to nisam tako shvatio), nego komplet situaciju i društvo u kojem je neko u tim godinama prinuđen živjet sa ocem jer ne može sebi zaradit za kiriju. Ne vjerujem da je najam stana na vojničkom više od 400 km mjesečno (nek je i 500, eto). Znači, čovjek u naponu snage to sebi nije u stanju priuštit. Užas, eto.
Ne ovdje, nego na FBu vidim da ga 90% ljudi radi toga osudjuje!
Ljudi se zene/udaju za nekoga ko ima stan/kucu i svasta trpe i zene i muskarci, a ovdje se predstavlja kao nije to nego je nesto trece. Jeste aha
Koliko dugo se vraca kredit za stan/kucu ? 10-20-30 godina. Pustite suplju...
U ovom slucaju sin je trpio starog jer nije imao svoj krov nad glavom.
Isto kao one inferiorne zene nemaju nista pa hoce da naredjuju superiornim muskarcima ili obrnuto...
Last edited by Guadalajara on 30/04/2019 12:17, edited 1 time in total.
Guadalajara wrote:Ljudi se zene/udaju za nekoga ko ima stan/kucu i svasta trpe i zene i muskarci, a ovdje se predstavlja kao nije to nego je nesto trece. Jeste aha
Isto kao one inferiorne zene nemaju nista pa hoce da naredjuju superiornim muskarcima ili obrnuto...
pa ne moraš imat nekretninu da bi živio u njoj, može se izrentat, zar ne?
Guadalajara wrote:Ljudi se zene/udaju za nekoga ko ima stan/kucu i svasta trpe i zene i muskarci, a ovdje se predstavlja kao nije to nego je nesto trece. Jeste aha
pa ne moraš imat nekretninu da bi živio u njoj, može se izrentat, zar ne?
Naravno, bolje je i to ako covjek nema zivaca nikog da trpi. Ima stanova/soba za 150 maraka + rezije.
BadBoy wrote:Dobar argument zašto ne treba imati oružje u kući. Da nije imao pištolj sin bi mu sad bio živ...
Pa i ne bas, oruzje je obaveza, trebas ga cistiti, registrovati, cuvati i voditi brigu gdje ti je.
To je do osobe, ne do oruzja.
Baš zato što je "do osobe", oružje i ne treba imati u kući. Jer ovako kad "osobu" prenese, posljedice su katastrofalne.
ne kontas poentu, ako ja imam pistolj u kuci i imam djecu, na meni je da ih ili a) obrazujem na rukovanju b) cuvam na sigurnoj lokaciji van njihovog dometa itd itd
Nisrin wrote:Tuzna situacija..a ova prica oruzje krivo itd..kriiva je PSIHA ljudi, svi su poremeceni, a NE ZELE I NECE da se lijece... koliko hrabrosti moras imati da na nekog potegnes pistolj..nervira me prica PTSP, ratne posljedice, dokad cemo se vaditi na rat?
Kad ga već spominješ, onda bi trebala znati da postoje razni oblici PTSP-a i da on može biti hroničan.
Kod velike većine stanovništva BiH koji su zapamtili rat postoji PTSP a narod ga nije ni tretirao.
PTSP može doći i mnogo godina kasnije.
hm. zar nije ubistvo nozem "licnije"? i samim tim "teze"? dolazi se u direktan kontakt - a to je opak drugacije od povlacenja okidaca?
(rece ona koja je iskusna u ubijanju)
pa ja i kažem da je teže. odnosno da je vatrenim oružjem lakše, i da mogućnost najgoreg ishoda raste ako je ono tu. što bi se inače uopšte regulisalo posjedovanje.
u stvarnom životu nije svejedno jesu li čokoladice na kasi u supermarketu ili na rafovima. a ne imaš li pištolj ili nemaš.