Fudbalski klubovi iz BiH - stare sezone

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Stroj-2

#3151 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Stroj-2 »

LSD wrote:
Stroj-2 wrote:
LSD wrote: Pa sad ti je objasnio covjek....poistovjecivanje USD Bosna sa FK Sarajevo :lol: :lol: dotakli ste dno sa ovim :facepalm: to bi isto kad bi sad povezivali Želju sa Čelzijem, samo zato što imamo zajednicne plave dresove...potpuno razliciti klubovi po svemu, osim što slucajno imaju istu boju dresova.
FK Sarajevo ima samo jednu filijalu, AK Sarajevo atleticari i to je sav pokušaj da budu SD :-)

USD Bosna je 10 X veci brend i sportsko društvo od FKS-a ;-) uozbilji se.
Ne znam koje si godište, al predpostavljam da si mlađi pa ne znaš ili se ne sjećaš. Na utakmice Bosne su išli i jedni i drugi, al što se navijanja tiče, predvodili su navijači Saraj'va kasnije nakon nastanka, HZ. Unosili su se kišobrani FKS-a u dvoranu, ne sjećam se koja je tekma bila, bilo ih je na desetine, šalovi i zastave FKS-a. I da positovjećivali smo se sa KK Bosnom zbog boje dresova, s tim da je postojao kod vas KK željezničar, dio SD-a vašeg, al Bosna nikad nije bila u sastavu kluba jer nije postajao SD.
O tome i pišemo

Kakve veze ima to što ste se vi unosili neke kišobrane i poistovjecivali se sa USD Bosna, sa cinjenicom da su to dva potpuno drugacija i odvojena kluba. :? :shock: ne mou da vjerujem šta moram objašnjavati :roll: Bjelave je pokušao svojatati i pridruživati pitarluku nešto što nikad nije bilo, niti ce biti dio pitarluka (USD Bosnu)

https://en.wikipedia.org/wiki/USD_Bosna

morate se malo informisati o nekim osnovnim stvarima.

https://en.wikipedia.org/wiki/SD_%C5%BDeljezni%C4%8Dar
ovo je SD Željezničar sa svim svojim sekcijama

ne postoji SD Sarajevo, ima samo AK Sarajevo , atletika i to je to...ne možete ko Dodik otimati tuđe i sebi prisvajati :-)
pazi ti price, molim te - bordo familija hej :lol: :lol: da covjek ne povjeruje
Jes' ti pročito majketi šta sam ti napiso.
Naravno da nikad nije bila dio kluba kad mi nikad nismo imali SD. I naravno da su bili odvojeni. Al navijačka baza Bosne su činili pitari, pratili tekme i navijali. Jeste dio pitarluka bila al ne na papiru.
Šibicar

#3152 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Šibicar »

Jebeš ti to sportsko društvo kad ti treba google da ga nadješ. :lol:
LSD

#3153 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

Strojorad

nešto ne vidim vas pitare da pratite Bosnu, eno je u drugoj ligi se koprca...niste je pratili ni kad je igrala u prvoj, samo ono jedno vrijeme kad su igrala ABA ligu....RK ne pratite nikad, vec decenijama.

prema tome, ja ne znam kome vi šuplju valjate....ali dobro, puštujem vaše ublehaštvo :thumbup:
Last edited by LSD on 26/01/2016 21:37, edited 2 times in total.
Stroj-2

#3154 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by Stroj-2 »

leškarenje wrote:Daj uozbilji se LSD, kako bolan ne postoji SD Sarajevo.. kakve to ti gluposti valjaš ba,pa nije problem u pretraživač ukucati i vidjeti.
Cuj Stroja, pa ukucaj i vidi ima li SD, koji vam je :shock: kakvo nepoznavanje materije jebo te život.
Daj ba Leško, SD bio bitan ko semafor u Teočaku... Jedino FKS koji je bio zaseban i jak s rezultatima, u zadnje vrijeme znam da je AK jak, ostalo niđe veze.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3155 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

LSD wrote:
Stroj-2 wrote:
LSD wrote: Pa sad ti je objasnio covjek....poistovjecivanje USD Bosna sa FK Sarajevo :lol: :lol: dotakli ste dno sa ovim :facepalm: to bi isto kad bi sad povezivali Želju sa Čelzijem, samo zato što imamo zajednicne plave dresove...potpuno razliciti klubovi po svemu, osim što slucajno imaju istu boju dresova.
FK Sarajevo ima samo jednu filijalu, AK Sarajevo atleticari i to je sav pokušaj da budu SD :-)

Ne znam koje si godište, al predpostavljam da si mlađi pa ne znaš ili se ne sjećaš. Na utakmice Bosne su išli i jedni i drugi, al što se navijanja tiče, predvodili su navijači Saraj'va kasnije nakon nastanka, HZ. Unosili su se kišobrani FKS-a u dvoranu, ne sjećam se koja je tekma bila, bilo ih je na desetine, šalovi i zastave FKS-a. I da positovjećivali smo se sa KK Bosnom zbog boje dresova, s tim da je postojao kod vas KK željezničar, dio SD-a vašeg, al Bosna nikad nije bila u sastavu kluba jer nije postajao SD.
O tome i pišemo

Kakve veze ima to što ste se vi unosili neke kišobrane i poistovjecivali se sa USD Bosna, sa cinjenicom da su to dva potpuno drugacija i odvojena kluba. :? :shock: ne mou da vjerujem šta moram objašnjavati :roll: Bjelave je pokušao svojatati i pridruživati pitarluku nešto što nikad nije bilo, niti ce biti dio pitarluka (USD Bosnu)

https://en.wikipedia.org/wiki/USD_Bosna

morate se malo informisati o nekim osnovnim stvarima.

https://en.wikipedia.org/wiki/SD_%C5%BDeljezni%C4%8Dar
ovo je SD Željezničar sa svim svojim sekcijama

ne postoji SD Sarajevo, ima samo AK Sarajevo , atletika i to je to...ne možete ko Dodik otimati tuđe i sebi prisvajati :-)
pazi ti price, molim te - bordo familija hej :lol: :lol: da covjek ne povjeruje
Prije rata je bilo i nesto kao SD Sarajevo jer su imali kosarkaski, rukomentni, sahovski, skijaski, atletski itd....ali je interesantno bar koliko se sjecam da ni Zeljo ni Sarajevo nisu imali odbojkaski.
Ovo sto prica jez je klasicno sivilo kao prvo omalovazavanja uspjeha Zelje a ako drugo totalno nepoznavanje polozaja i statusa USD Bosna u Sarajevu. Sta kaze nosili istu boju!!!!! :-)
Univerzitetsko sportsko drustvo (USD) Bosna kao sto i sam naziv kaze ke bilo beskonacno daleko od neke veze sa FK Sarajevom ili FK Zeljom. To je bilo drustvo studenata i u samom pocetku formiranja sve selekcije su mahom cinili studenti a u fudbalskim klubovima su igrali najcesce sa osnovnom skolom i vecernjim kursom.
Na utakmicama KK Bosne prije rata u gradskoj dvorani kad se igrao tadsnji kup sampiona najvjerniji navijaci sa par "BOSNINIH" zastava su sjedili na donjoj istocnoj tribini i vrlo rijetko se moga vidjeti neka zastava Sarajeva. Mrsko mi traziti ali negdje bila upravo ovakva slika cini mi se na utakmcii protiv Makabija.
Na zalost upravo muvanje pojedinih Pitara oko ovog drustva donijelo je i njegovu propast jer na zalost nije se vise nikad nasao neki drugi Vule Vukajlovic koji je bio alfa i omega tog drustva.
hrasno38

#3156 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

LSD wrote:Stojorad

nešto ne vidim vas pitare da pratite Bosnu, eno je u drugoj ligi se koprca...niste je pratili ni kad je igrala u prvoj, samo ono jedno vrijeme kad su igrala ABA ligu....RK ne pratite nikad, vec decenijama.

prema tome, ja ne znam kome vi šuplju valjate....ali dobro, puštujem vaše ublehaštvo :thumbup:
Pitari jesu pratili Bosnu dok je igrala u GY ligi i dok je bila u vrshu i dok su tadasnje vodje i pojedinci oko njih dobijali dzaba karte od uprave. Cim je to stalo stao je i dolazak na utakmice tako da u biti Bosnu i dalje prate samo gradska raja
hrasno38

#3157 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

leškarenje wrote:Kojih pitari su sjebali Bosnu, reci nama neznalicama?
Vise figurativno receno @lesko u smislu "ljudi koji su strastveni navijaci Sarajeva" mada ih ima i koji nisu a dobro su uprljali ruke sjebavanjem Bosne (Avdic sa svojim haverom Miskom Raznjatovicem).
hrasno38

#3158 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

Stroj-2 wrote:
leškarenje wrote:Daj uozbilji se LSD, kako bolan ne postoji SD Sarajevo.. kakve to ti gluposti valjaš ba,pa nije problem u pretraživač ukucati i vidjeti.
Cuj Stroja, pa ukucaj i vidi ima li SD, koji vam je :shock: kakvo nepoznavanje materije jebo te život.
Daj ba Leško, SD bio bitan ko semafor u Teočaku... Jedino FKS koji je bio zaseban i jak s rezultatima, u zadnje vrijeme znam da je AK jak, ostalo niđe veze.
Nisi u pravu. KK Sarajevo je jedno vrijeme bio poprilicno jak i respektibilan klub u BiH, atletski klub Sarajevo isto tako. Neki od vas tesko mogu da shvate da je kosarkaski derbi izmedju Zelje i Sarajeva bio pravi praznik dobre kosarke, vrhunskog navijanja i svega onog sto je nekada kosarku cinilo sportom No1 u Sarajevu
hrasno38

#3159 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

Stroj-2 wrote:

"24. oktobra 1946. godine u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu (popularni “Fis”), došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik” u novo društvo, zvanično nazvano Sportsko društvo “Torpedo”."

5. oktobra 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tadašnjeg glavnog urednika “Oslobođenja”, SD “Torpedo” i zvanično mijenja ime u “Sarajevo”, koje je ostalo do danas. Do početka rata 1992. godine bilo najuspješnije sportsko društvo Bosne i Hercegovine i jedino odlikovano sportsko društvo od Josipa Broza Tita. "
hrasno38

#3160 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

Tako je @Lesko i te kako je postojalo SD Sarajevo...a postoji i sad samo u puno manjem obimu.
LSD

#3161 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

leškarenje wrote:Ma ja to znam, nego me iznenađuje neznanje Stroja, a od LSD nisam ništa drugo ni očekivao :D
šta LSD :? šta je :?: stalno nešto LSD, malo ti bilo pljuvanje po časnom Sablji - sad bi i mene...e neces Leško :-) :izet:

što ne pratite svoju bordo familiju koju prisvajate sebi , KK Bosnu?? eno je koprca se u drugoj ligi, RK isto - niđe vas, prazne dvorane...ali zato kad treba lupati po Klix forumu o nekoj imaginarnoj bordo familiji, tu ste prvi.

nemoj meni šuplje price, mani se corava posla
jeza u ledja

#3162 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

LSD wrote:RK ne pratite nikad, vec decenijama.
Kako bolan? RK Bosnu? Pratilo se, bilo je cak gostovanje u Madjarskoj.
LSD

#3163 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by LSD »

leškarenje wrote:Nećeš razbojnice mene uvuci u tu priču :run: kurko....nijednom riječi nisam spomenuo to o čemu pričaš. A što ti, pa recimo oko nepostojanja SD Sarajevo, ništa drugo :zzzz:
:lol: :lol: :-) :izet:

pa yebo SD-ove generalno (cak i Željin, a kamoli pitarski).... nebitan faktor u mom životu, pošteno govoreci :mrgreen:

još treba da se i time zamaram...bjež bogati, ko da nemam pametnijeg posla u životu

bordo familija vozdra :run:
hrasno38

#3164 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

leškarenje wrote:Ma ja to znam, nego me iznenađuje neznanje Stroja, a od LSD nisam ništa drugo ni očekivao :D
Dok je bila SOFK-a bilo je i sporta u Sarajevu. Evo recimo ovim mladjim generacijama cu reci da je KK Sarajevo prije rata vodio Anto Djogic a glavni igrac bio Sudo Alic koji je na oba lakta nosio zastitu jer su u prosjeku po utakmici jednog igraca iznosili sa terena od njegovih laktova. Mislim da je posljednju utakmicu KK Sarajevo odigralo na prvom prvenstvu odigranom u ratu u maloj dvorani Skenderije kada je sa Famosom dosao Sabe Hadizc i igralo je jos jedno 4-5 ekipa a za Sarajevo je recimo igrao Tomo Cvitanusic momak sto osvaja danas krovove svijeta sa Juskom, pa recimo bio je Visnjik za koji su igrali neki stari kosarkasi iz grada, sudio je Hans. Inace 93 godine KK Bosna je vodio Anto Djogic a treninzi su bili u onoj skoli preko puta SOS-a i tu je bio Dino, Terzic, Mirkovic, Stojanovic, Isakovic i oni su igrali na ovom prvenstvu
bjelave

#3165 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by bjelave »

Šibicar wrote:Ovaj jež je jedan od najvećih seratora na forumu,definitivno.... :mrgreen:

Istina boli. Nije Jez kriv sto je podastire.

Ja sam cuo da je onaj Cuhai sto vas je izbacio na Grbavici tada prvi i jedini put zabio gol karijeri.

Jel to tacno?
hrasno38

#3166 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

bjelave wrote:
Šibicar wrote:Ovaj jež je jedan od najvećih seratora na forumu,definitivno.... :mrgreen:

Istina boli. Nije Jez kriv sto je podastire.

Ja sam cuo da je onaj Cuhai sto vas je izbacio na Grbavici tada prvi i jedini put zabio gol karijeri.

Jel to tacno?
Ja cu samo pitati postovane komsije kad je to tako omalovazavajuce takmicenje, kad su to tako bile kurceve ekipe i igraci pa sto vi nikad ne stigoste do polufinala ili cetvrtfinala????? Jez prica nebuloze i njegova prica nema ni sekund objektivnosti jer je naravno navijac Sarajeva. Po njegovoj prici Sarajevo ispade Real u odnosu na Zelju.
ultima_palabra

#3167 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:
A ovo, cisto onako da se stvari stave u perspektivu, toliko cesto spominjani #zamaloreal i ta sezona u Kupu UEFA je za Zeljeznicar isla tako sto su na putu do polufinala prosli ukupno 4 ekipe i to sve same evropske gigante: Sliven (Bugarska), Sion (Svicarska), Universitatea (Rumunija) i Dinamo Minsk (SSSR), da bi na kraju izgubili od jos jednog giganta Videoton (Madjarska). I da ne bi bilo zabune, sve ove ekipe zajedno ukljucujuci i Madjare medjusobno imaju samo 1 evropsko polufinale do tada.

Takodje da ne bude price o tome kako su ovi protivnici bili normalni za ono doba, mada nisu ovo bile slabe ekipe uopste jer su prosle neke vrlo jake protivnike do susreta sa Zeljeznicarom, treba neke stvari malo detaljnije objasniti.
Ove ekipe ipak nisu krema evropskog fudbala. Kada poredimo protivnike kroz koje su oni morali proci u poredjenju sa onim koje je prosao Zeljeznicar da bi dosao do polufinala moze se reci da je Zeljeznicar itekako imao srece u zrijebu:

Prvi protivnik Zeljeznicara je bio smijesni bugarski Sliven, koji je nogometni patuljak.
Drugi protivnik je bio svicarski Sion, koji je prethodno prosao Atletico Madrid. :o Inace Sionu je do tada najveci uspjeh prolazak u drugo kolo.
Treci protivnik je bila rumunska Universitatea, vjerovatno i najveci klub od ovih pet, koja je do tada imala jedno evropsko polufinale i jedno cetvrtfinale. Medjutim protivnici koje su morali proci Rumuni prije Zeljeznicara su bili spanski Betis i grcki Olympiacos. :shock:
Cetvrti protivnik je bio Dinamo Minsk, kojemu je do tada najveci uspjeh cetvrtfinale (ujedno jedini izlet u Evropu). Ali oni su do Zeljeznicara morali proci Helsinski, Widzew Lodz i Sporting :shock:
Na kraju Videoton, koji je do tada samo jednom prosao do treceg kola nekog Euro kupa. Oni su do Zeljeznicara morali proci Duklu Prag, Paris Saint-Germain :shock: (u kojem je tada igrao Pape) , Partizan :shock: :shock: i Manchester United :shock: :shock: :shock: .

Znaci Zeljeznicar je do polufinala prosao Sliven, Sion, Craiovu i Minsk, koji zajedno imaju jedno polufinale, a Videoton cetiri tima od kojih svaki, ukljucujuci i Duklju Prag, imaju vise uspjeha od ovih 4 koje je prosao Zeljeznicar i vise utakmica u Evropi pojedinacno od svih protivnika Zeljeznicara zajedno. (Dukla Prag je u doba komunizma bila najjaci cehoslovacki klub, a PSG je tada bio jos uvijek nov klub ali sa itekakvim zaledjem).

Nekad za uspjeh treba imati srece, ono sto kazu, ali i ta sreca samo traje dok ne naletis na nekog Csuhaya. Kad pogledas sta su morali proci do polufinala, onda bi bila velika nepravda da je Videoton ispao.

Realno, teze je bilo osvojiti prvenstvo tadasnje Jugoslavije nego proci ove 4 ekipe.

Danas bi komotno mogli staviti ista ova imena protivnika u 4 pretkola Evropa Lige, koliko ih vec ima, samo da bi kao klub iz BiH prosli do grupne faze. :-) Istovremeno danas bi se Zeljeznicar borio za opstanak u ligi 18 ex yu, ako i to.

Mi s druge strane imamo jos skromniji uspjeh u Evropi, to je sigurno, ali i tu treba neke stvari staviti u perspektivu. Mi smo u Sarajevo dovodili Manchester United (prvaci Evrope), HSV (prvaci Evrope i pobjednici KPK) i Anderlecht (koji je tad bio veliki evropski klub sa 3 evropska trofeja), a vama je vrhunac bio Derby County jbg. Mi smo imali taj popuslic od Finaca anonimusa i to je u stvari u sezoni nakon titule kad smo grohnuli i ostali tako do pocetka rata.
Mislim da je cak Velez od svih bh klubova imao najvise izleta/utakmica u Evropi.
Ono što zaboravljaš je da u tom dobu niko nije imao konstantu, zbog toga što finansijske razlike nisu bile velike. Imaš jednu super generaciju i sve poharaš, a onda te nema nigdje dosta godina. Tako da ne možeš uzimati United 1968. i 1985., to je nebo i zemlja. Ne vjerujem da su te godine uopšte bili jači od Univerzitatee ili tako nekog tima. Uostalom, Steaua je bila prvak Evrope naredne godine (pobijedila Barcelonu u kojoj je Schuster jedini bio neko ime, tako da tada to nikom nije bilo neko iznenađenje).

Eto Željo je 1972. bio šampion i igrao četvrtfinale kupa Uefa, kasnije ispao iz lige, i 1985. igrao polufinale. A ako hoćeš, 1972. su bili zvučniji protivnici, Club Brugge, Bologna, St Johnstone i ispadanje na penale od Ferencvarosa. Te godine Tottenham osvojio takmičenje, izbacili Milan u polufinalu i Wolvese u finalu :D
jeza u ledja

#3168 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

hrasno38 wrote: Ja cu samo pitati postovane komsije kad je to tako omalovazavajuce takmicenje, kad su to tako bile kurceve ekipe i igraci pa sto vi nikad ne stigoste do polufinala ili cetvrtfinala?????
Stvari se mogu pogledati i iz drugog ugla.
Mi smo ispadali od ekipa koje sam spomenuo, znaci Manchester United, HSV, Anderlecht i Kuusysi. Ovi zadnji su nas jebali i to je bio blam. To je bilo u sezoni kad smo propali i nakon toga se nikad (u Yugi) nismo vise digli. Inace ako to nesto znaci, bili smo dva puta u osmini finala.
Vi ste pak ispadali protiv Derby Countyja, Ferencvarosa i Videotona. Sve ekipe koje su nas izbacile osim Finaca su jace od ove 3 ekipe koje su izbacile vas. To nesto govori.
hrasno38 wrote:Jez prica nebuloze i njegova prica nema ni sekund objektivnosti jer je naravno navijac Sarajeva. Po njegovoj prici Sarajevo ispade Real u odnosu na Zelju.
De ti nama objektivno reci :D , posto si dovoljno star da se sjecas - koji je bio veci klub iz Sarajeva u ono doba? Znaci ne u tvojoj glavi. :D
hrasno38

#3169 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

ultima_palabra wrote:
jeza u ledja wrote:
A ovo, cisto onako da se stvari stave u perspektivu, toliko cesto spominjani #zamaloreal i ta sezona u Kupu UEFA je za Zeljeznicar isla tako sto su na putu do polufinala prosli ukupno 4 ekipe i to sve same evropske gigante: Sliven (Bugarska), Sion (Svicarska), Universitatea (Rumunija) i Dinamo Minsk (SSSR), da bi na kraju izgubili od jos jednog giganta Videoton (Madjarska). I da ne bi bilo zabune, sve ove ekipe zajedno ukljucujuci i Madjare medjusobno imaju samo 1 evropsko polufinale do tada.

Takodje da ne bude price o tome kako su ovi protivnici bili normalni za ono doba, mada nisu ovo bile slabe ekipe uopste jer su prosle neke vrlo jake protivnike do susreta sa Zeljeznicarom, treba neke stvari malo detaljnije objasniti.
Ove ekipe ipak nisu krema evropskog fudbala. Kada poredimo protivnike kroz koje su oni morali proci u poredjenju sa onim koje je prosao Zeljeznicar da bi dosao do polufinala moze se reci da je Zeljeznicar itekako imao srece u zrijebu:

Prvi protivnik Zeljeznicara je bio smijesni bugarski Sliven, koji je nogometni patuljak.
Drugi protivnik je bio svicarski Sion, koji je prethodno prosao Atletico Madrid. :o Inace Sionu je do tada najveci uspjeh prolazak u drugo kolo.
Treci protivnik je bila rumunska Universitatea, vjerovatno i najveci klub od ovih pet, koja je do tada imala jedno evropsko polufinale i jedno cetvrtfinale. Medjutim protivnici koje su morali proci Rumuni prije Zeljeznicara su bili spanski Betis i grcki Olympiacos. :shock:
Cetvrti protivnik je bio Dinamo Minsk, kojemu je do tada najveci uspjeh cetvrtfinale (ujedno jedini izlet u Evropu). Ali oni su do Zeljeznicara morali proci Helsinski, Widzew Lodz i Sporting :shock:
Na kraju Videoton, koji je do tada samo jednom prosao do treceg kola nekog Euro kupa. Oni su do Zeljeznicara morali proci Duklu Prag, Paris Saint-Germain :shock: (u kojem je tada igrao Pape) , Partizan :shock: :shock: i Manchester United :shock: :shock: :shock: .

Znaci Zeljeznicar je do polufinala prosao Sliven, Sion, Craiovu i Minsk, koji zajedno imaju jedno polufinale, a Videoton cetiri tima od kojih svaki, ukljucujuci i Duklju Prag, imaju vise uspjeha od ovih 4 koje je prosao Zeljeznicar i vise utakmica u Evropi pojedinacno od svih protivnika Zeljeznicara zajedno. (Dukla Prag je u doba komunizma bila najjaci cehoslovacki klub, a PSG je tada bio jos uvijek nov klub ali sa itekakvim zaledjem).

Nekad za uspjeh treba imati srece, ono sto kazu, ali i ta sreca samo traje dok ne naletis na nekog Csuhaya. Kad pogledas sta su morali proci do polufinala, onda bi bila velika nepravda da je Videoton ispao.

Realno, teze je bilo osvojiti prvenstvo tadasnje Jugoslavije nego proci ove 4 ekipe.

Danas bi komotno mogli staviti ista ova imena protivnika u 4 pretkola Evropa Lige, koliko ih vec ima, samo da bi kao klub iz BiH prosli do grupne faze. :-) Istovremeno danas bi se Zeljeznicar borio za opstanak u ligi 18 ex yu, ako i to.

Mi s druge strane imamo jos skromniji uspjeh u Evropi, to je sigurno, ali i tu treba neke stvari staviti u perspektivu. Mi smo u Sarajevo dovodili Manchester United (prvaci Evrope), HSV (prvaci Evrope i pobjednici KPK) i Anderlecht (koji je tad bio veliki evropski klub sa 3 evropska trofeja), a vama je vrhunac bio Derby County jbg. Mi smo imali taj popuslic od Finaca anonimusa i to je u stvari u sezoni nakon titule kad smo grohnuli i ostali tako do pocetka rata.
Mislim da je cak Velez od svih bh klubova imao najvise izleta/utakmica u Evropi.
Ono što zaboravljaš je da u tom dobu niko nije imao konstantu, zbog toga što finansijske razlike nisu bile velike. Imaš jednu super generaciju i sve poharaš, a onda te nema nigdje dosta godina. Tako da ne možeš uzimati United 1968. i 1985., to je nebo i zemlja. Ne vjerujem da su te godine uopšte bili jači od Univerzitatee ili tako nekog tima. Uostalom, Steaua je bila prvak Evrope naredne godine (pobijedila Barcelonu u kojoj je Schuster jedini bio neko ime, tako da tada to nikom nije bilo neko iznenađenje).

Eto Željo je 1972. bio šampion i igrao četvrtfinale kupa Uefa, kasnije ispao iz lige, i 1985. igrao polufinale. A ako hoćeš, 1972. su bili zvučniji protivnici, Club Brugge, Bologna, St Johnstone i ispadanje na penale od Ferencvarosa. Te godine Tottenham osvojio takmičenje, izbacili Milan u polufinalu i Wolvese u finalu :D
Uprasvo tako to su neke stvari koje mogu razlikovati samo poznavaoci opcenito sporta i fudbala. Kaze neki jebeni Sliven, Sion, Craiova i Minsk, koji zajedno imaju jedno polufinale a oni te godine ispadnu od nekog jebenog Kuusysi u prvom kolu!!!
ultima_palabra

#3170 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by ultima_palabra »

Ama po čemu slabiji, Derby je bio sila tad, Brian Clough ga vodio. Na putu do polufinala otresli Benficu 3-0, tamo ispali od Juventusa koji je podmitio sudiju, bar tako Wikipedia kaže :mrgreen:
hrasno38

#3171 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

jeza u ledja wrote:
hrasno38 wrote: Ja cu samo pitati postovane komsije kad je to tako omalovazavajuce takmicenje, kad su to tako bile kurceve ekipe i igraci pa sto vi nikad ne stigoste do polufinala ili cetvrtfinala?????
Stvari se mogu pogledati i iz drugog ugla.
Mi smo ispadali od ekipa koje sam spomenuo, znaci Manchester United, HSV, Anderlecht i Kuusysi. Ovi zadnji su nas jebali i to je bio blam. To je bilo u sezoni kad smo propali i nakon toga se nikad (u Yugi) nismo vise digli. Inace ako to nesto znaci, bili smo dva puta u osmini finala.
Vi ste pak ispadali protiv Derby Countyja, Ferencvarosa i Videotona. Sve ekipe koje su nas izbacile osim Finaca su jace od ove 3 ekipe koje su izbacile vas. To nesto govori.
hrasno38 wrote:Jez prica nebuloze i njegova prica nema ni sekund objektivnosti jer je naravno navijac Sarajeva. Po njegovoj prici Sarajevo ispade Real u odnosu na Zelju.
De ti nama objektivno reci :D , posto si dovoljno star da se sjecas - koji je bio veci klub iz Sarajeva u ono doba? Znaci ne u tvojoj glavi. :D
Nit je bilo vece Sarajevo nit je bio veci Zeljo.....Zeljo je imao vece evropske uspjehe a Sarajevo u YU ligi. Tesko je bilo objektivnom navijacu reci ikada koji je veci od ta dva kluba jer jeste tacno da je Zeljo ispao u drugu ligu ali je isto tako tacno da kad je Sarajevo trebalo da ispadne liga se prosirivala. Od nastanka nove drzave Zeljo je puno uspjesniji klub u domacim okvirima a Sarajevo u medjunarodnim ali ne tako uvjerljivo.
Sarajevo je od svog postanka u Evropi odigralo 64 utakmice sa 21 pobjedom, 13 nerjesenih i 30 poraza
Zeljeznicar je odigrao 62 utakmice sa 20 pobjeda, 13 nerjesenih i 27 poraza (naravno govorimo samo o UEFA ligama jer je Zeljo igrao i Intertoto, Mitropa itd). Dakle nema tu neke velike razlike kada se gleda globalno ali ako se podijeli prije i posliej rata onda razlike postoje.
jeza u ledja

#3172 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: Ono što zaboravljaš je da u tom dobu niko nije imao konstantu, zbog toga što finansijske razlike nisu bile velike. Imaš jednu super generaciju i sve poharaš, a onda te nema nigdje dosta godina. Tako da ne možeš uzimati United 1968. i 1985., to je nebo i zemlja. Ne vjerujem da su te godine uopšte bili jači od Univerzitatee ili tako nekog tima. Uostalom, Steaua je bila prvak Evrope naredne godine (pobijedila Barcelonu u kojoj je Schuster jedini bio neko ime, tako da tada to nikom nije bilo neko iznenađenje).

Hmm, pa stoji ti to, ali priznaces i sam tesko se otet dojmu kad vidis protivnike poput Videotona, Universitatee, Dinamo Minska, Siona i Slivena da to nije bilo bas tesko kao sto se cini, pogotovo kad vidis da to nije nuzno tada bilo normalno da imas niz od 5 takvih protivnika, na primjerima upravo Zeljeznicarovih protivnika te godine (Dukla, Manchester, PSG i Partizan, sve timovi koji su prije ili poslije dosli bar do polufinala Kupa/Lige sampiona, pa onda Atletico, Sporting, Betis, Olympiacos...) I iskreno sumnjam da postoji i jedna godina u kojoj su Manchester United ili Atletico bili slabiji klubovi od Universitatee, pogotovo Videotona i ostalih, ili recimo Partizan, Sporting, mislim to su tada bili veliki klubovi.

I kad smo vec kod konstanti i generacija, onda treba uzeti u obzir i da su mnoge ove ekipe, pogotovo iz istocne Evrope, duze zadrzavale iste ekipe na okupu nego sto je to slucaj danas. Onda se trebaju pogledati malo i ostale sezone ovih klubova u tim godinama. Videoton ni priblizan uspjeh nikad nije vise napravio, ni prije ni poslije znaci. Isto vazi i za Dinamo Minsk kojeg ste izbacili u cetvrtfinalu. Jedino je Craiova imala zapazene rezultate.
Nas su izbacivale ekipe koje su u par godina prije/poslije osvajale evropske kupove. Nas je izbacio United i postali prvaci Evrope. Izbacio nas Anderlecht u Kupu UEFA i uzeli to takmicenje. Izbacio nas HSV, dvije godine poslije postali prvaci Evrope. Izbacio na Kuusysi i par godina poslije postali prvaci Laponije u grudvanju.
jeza u ledja

#3173 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote:Ama po čemu slabiji, Derby je bio sila tad, Brian Clough ga vodio. Na putu do polufinala otresli Benficu 3-0, tamo ispali od Juventusa koji je podmitio sudiju, bar tako Wikipedia kaže :mrgreen:
Ok bio je sila u odnosu na ovo sto su sad, ali u evropskim okvirima tesko u odnosu na Anderlecht, Hamburg i naravno United. I sto kazes bljesnu jednu (ili par godina) i tad su jaki, ok, ali postoji nesto sto se zove tradicija velikog kluba i ona definitivno igra ulogu u Evropi, bez obzira na trenutni rezultat u domacem prvenstvu. Mislim da za to postoji bezbroj primjera, a ne moras ici dalje od BiH da ih vidis. Sutra moze Lester biti prvak, ali u Evropi bi radije protiv njih nego protiv Celzija koji je 15i.
hrasno38

#3174 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by hrasno38 »

jeza u ledja wrote:
ultima_palabra wrote:Ama po čemu slabiji, Derby je bio sila tad, Brian Clough ga vodio. Na putu do polufinala otresli Benficu 3-0, tamo ispali od Juventusa koji je podmitio sudiju, bar tako Wikipedia kaže :mrgreen:
Ok bio je sila u odnosu na ovo sto su sad, ali u evropskim okvirima tesko u odnosu na Anderlecht, Hamburg i naravno United. I sto kazes bljesnu jednu (ili par godina) i tad su jaki, ok, ali postoji nesto sto se zove tradicija velikog kluba i ona definitivno igra ulogu u Evropi, bez obzira na trenutni rezultat u domacem prvenstvu. Mislim da za to postoji bezbroj primjera, a ne moras ici dalje od BiH da ih vidis. Sutra moze Lester biti prvak, ali u Evropi bi radije protiv njih nego protiv Celzija koji je 15i.
Kad vec pricas o tim slabim protivnicima Zelje reci cu ti da je Videoton kolo prije Zelje izbacio taj strasni Manchester United, pa prije toga razvalio Partizan koji je za Sarajevo i Zelju bio institucija u BH fudbalu, pa prije toga izbacio "strasni" PSG i na kraju u polufinalu u zadnjoj minuti Zelju sto pokazuje koliko je Videoton tada bila jaka ekipa.
FC Universitatea Craiova prije nego sto je izbacio Zeljo dobila je Olimpijakos te Real iz Betisa dakle Grckog i predstavnika Spanije.
Sion prije nego sto je ispao od Zelje je dobio u prvom kolu Atletiko iz Madrida.
Dakle kad malo udjes prijatelju u dubinu tek onda vidis koliko su bile te jake ekipe sa kojima je Zeljo igrao i koga su dobijale prije nego ih je Zeljo izbacio.
ultima_palabra

#3175 Re: Fudbal u BiH (općenito)

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:
Ma neuporedivo je to sa danasnjim fudbalom... dzaba Benfici tradicija kad je Derby isprasi.

Leicester i da bude prvak, nema sanse da ce dogodine dogurati do polufinala LP.
Post Reply