Pa kad se rodi, nikad nije kasno za sve ostalo... Do tad razgledajte, uživajte u posljednjim danima trudnoće.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- sarajevo_84
#3151 Re: Trudnjače i porodilje online
Vi koje ste pred samim porodom, samo molite Boga da se rodi živo i zdravo, ništa više, al doslovno. Ne zamarajte se oko boje kolica, krevetića, sobe i sl., samo recite daj mi Bože živo i zdravo dijete.
Pa kad se rodi, nikad nije kasno za sve ostalo... Do tad razgledajte, uživajte u posljednjim danima trudnoće.
-
nova_korisnica
#3152 Re: Trudnjače i porodilje online
sarajevo_84 wrote:Vi koje ste pred samim porodom, samo molite Boga da se rodi živo i zdravo, ništa više, al doslovno. Ne zamarajte se oko boje kolica, krevetića, sobe i sl., samo recite daj mi Bože živo i zdravo dijete.![]()
Slazem se ja u potpunosti...i meni je to najbitnije...ali moram biti i malo pragmaticna...ovdje se recimo kolica cekaju po 14 sedmica, namjestaj 12 itd...tako da smo neke stvari morali ranije naruciti...kupovina za bebu je isto jedan dio uzivancije
Ipak ne prodje dan kad ne razmisljam o tome da beba bude zdrava i da sve protekne u redu...
-
radenska
#3153 Re: Trudnjače i porodilje online
I ja isto samo molim Boga da se beba rodi ziva i zdrava, ali je takodjer dozivljaj kupovati za bebu. Ja cu da kupim tamo pred porod aBd osnovne stvari jer ako zapada ko prosle godine kuci cu se i poroditi 
- CherryLips
#3154 Re: Trudnjače i porodilje online
Mislim da nema roditelja koji ne zele da im se dijete rodi zivo,zdravo i normalno ali ne mogu sve ostaviti za zadnje dane pred porod ili nakon poroda...termin je aBd krajem decembra,prvo uzeti krevetic i dr dodatnu opremu,kolica i nisu toliko prioritet,ali nakon hodanja i gledanja po gradu,cijena kolica 2u1 je od 350 (Adax,njihova neka marka Kalu) do 500 (Graco,P.Carden). Od ovih cijena jeftinije nisam vidjela. Sad tu i tamo uzmemo poneki bodi,ne mozes odoliti 
- Female_Sa
#3155 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam do 7. mjeseca trudnoce pokupovala sve sto je trebalo za bebu jer sam uvijek razmisljala o opciji da se iznenada porodim prije vremena, sto se nije desilo, hvala Bogu.
Ali mislim da je ipak potrebno vecinu stvari kupiti prije poroda, do 8. - og mjeseca jer kad uđes u 9. mjesec nije ti ni do cega, samo mislis kako ces se poroditi, a ne kako ces kupovati odjecu i sl.
Ali mislim da je ipak potrebno vecinu stvari kupiti prije poroda, do 8. - og mjeseca jer kad uđes u 9. mjesec nije ti ni do cega, samo mislis kako ces se poroditi, a ne kako ces kupovati odjecu i sl.
- otherside
#3156 Re: Trudnjače i porodilje online
zelja za zdravim djetetom ne pocinje sa trudnocom nego puno ranije... od momenta kad se to dijete pozeli.
niti prestaje nakon radjanja jer roditelj uvijek strepi i brine se za zdravlje svog malisana.
ali...neke stvari ne mogu cekati.
pripreme za porod nisu samo vjezbe disanja
kad beba stigne ona se mora i obuci i previti i okupati i negdje leci i nesto jesti (ako mama ne doji) i sve ostalo...
niko ne kaze da beba odmah mora imati play station i mobitel ali osnovne stvari se podrazumijevaju
hej zene, sta je po vama bolje ponijeti u bolnicu: svoj ves (mislim na donje rublje) ili one klix mrezaste gacice?
prosli put sam nosila te klix ali nesto mi nisu ostale u lijepom sjecanju.
pidzama ili spavacica?
meni je lakse u donjem dijelu pidzame a gore pamucne potkosulje debljih bretela. bretelicu skines i spremna za dojenje
kupila sam uloske, ponijecu izdajalicu, licna higijena spremna...sta mi ono jos treba?
niti prestaje nakon radjanja jer roditelj uvijek strepi i brine se za zdravlje svog malisana.
ali...neke stvari ne mogu cekati.
pripreme za porod nisu samo vjezbe disanja
kad beba stigne ona se mora i obuci i previti i okupati i negdje leci i nesto jesti (ako mama ne doji) i sve ostalo...
niko ne kaze da beba odmah mora imati play station i mobitel ali osnovne stvari se podrazumijevaju
hej zene, sta je po vama bolje ponijeti u bolnicu: svoj ves (mislim na donje rublje) ili one klix mrezaste gacice?
prosli put sam nosila te klix ali nesto mi nisu ostale u lijepom sjecanju.
pidzama ili spavacica?
meni je lakse u donjem dijelu pidzame a gore pamucne potkosulje debljih bretela. bretelicu skines i spremna za dojenje
kupila sam uloske, ponijecu izdajalicu, licna higijena spremna...sta mi ono jos treba?
- Female_Sa
#3157 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni nisu uopste dali prvi dan nista moje da obucem osim tih jednokratnih gacica. U bolnici sam imala 2 spavacice i insistirali su da to budu spavacice zbog lakseg ginekoloskog pregleda kad dodje dr. i znam da su imale naprijed dugmice kako bi se mogla lakse beba podojiti.
Svoje spavacice sam mogla obuci tek drugi dan, odnosno dan nakon poroda, a iako mi se nisu svidjale one klix gacice, njih sam imala s tim sto mislim da su pamucne, obicne puno bolje jer su nekako cvrsce ali vjerovatno su jednorkatne prakticnije jer ih odmah bacis u smece.
A treba ti jos mobitel i punjac
Ja sam zamolila babicu u sali da slika moju tek rodjenu bebu i cim sam premjestena iz sale u sobu, slala sam svima redom moju malu pahulju, da je svi vide
Svoje spavacice sam mogla obuci tek drugi dan, odnosno dan nakon poroda, a iako mi se nisu svidjale one klix gacice, njih sam imala s tim sto mislim da su pamucne, obicne puno bolje jer su nekako cvrsce ali vjerovatno su jednorkatne prakticnije jer ih odmah bacis u smece.
A treba ti jos mobitel i punjac
Ja sam zamolila babicu u sali da slika moju tek rodjenu bebu i cim sam premjestena iz sale u sobu, slala sam svima redom moju malu pahulju, da je svi vide
- otherside
#3158 Re: Trudnjače i porodilje online
ma ja idem na carski pa cu ostati aBd duze, treba mi vise rublja i odjece, tj.pidzama.
hajmo zene, sjetite se, sta mi fali?
nemojte da odem nespremna
hajmo zene, sjetite se, sta mi fali?
nemojte da odem nespremna
-
radenska
#3159 Re: Trudnjače i porodilje online
gdje kupite te klix hlace
- otherside
#3160 Re: Trudnjače i porodilje online
imas u apotekama, ja danas kupila paket od 5 kom. u Europharm apoteci - Merkator Socijalno, cijena sitnicaradenska wrote:gdje kupite te klix hlace
- Female_Sa
#3161 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam kupovala u DM-u i jeftinije su, mislim oko 5-6 KM da su bile ..5 komada. Ima ih razlicitih pa je vjerovatno i cijena drukcija.
-
radenska
#3162 Re: Trudnjače i porodilje online
Nisma nikad cula za njih pa zato pitam
- otherside
#3163 Re: Trudnjače i porodilje online
kakve su te iz DM? jesu li mrezaste?Female_Sa wrote:Ja sam kupovala u DM-u i jeftinije su, mislim oko 5-6 KM da su bile ..5 komada. Ima ih razlicitih pa je vjerovatno i cijena drukcija.
- vanad
#3164 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam nosila cepice za usi da se naspavam i cuclu djetetu za smirenje
Onda sam sve krila cuclu kad dodju sestre. Meni su te mrezaste gacice super udobne bile - ali vidim da sam ja izgleda izuzetak. Nosila sam i grudnjak za dojenje i par tufera kad krene mlijeko. Uz to pelenu da hladim sike i papuce u kojima se mozes i tusirati...
- otherside
#3165 Re: Trudnjače i porodilje online
vidis, to sa cepicima je dobra idejavanad wrote:ja sam nosila cepice za usi da se naspavam i cuclu djetetu za smirenjeOnda sam sve krila cuclu kad dodju sestre. Meni su te mrezaste gacice super udobne bile - ali vidim da sam ja izgleda izuzetak. Nosila sam i grudnjak za dojenje i par tufera kad krene mlijeko. Uz to pelenu da hladim sike i papuce u kojima se mozes i tusirati...
hm...nije ni cuca za odbaciti
imas li jos koji trik?
grudnjaci za dojenje spremni. mislim da mi tuferi nece trebati, nikad mi mlijeko nije curilo.
-
duboka_misao
#3166 Re: Trudnjače i porodilje online
imas i mrezaste i one ko tanki pamukotherside wrote:kakve su te iz DM? jesu li mrezaste?Female_Sa wrote:Ja sam kupovala u DM-u i jeftinije su, mislim oko 5-6 KM da su bile ..5 komada. Ima ih razlicitih pa je vjerovatno i cijena drukcija.
- Alhemicarkaa
#3167 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam umjesto jednokratnih gaća nosila pamučne, i rekla sestri meni su to klix, slobodno ih bacite, gade mi se one plastične. Žena se tako slatko nasmijala i rekla e nisam odavno ništa pametnije od porodilje čula. Nakupovala onih nenastih gaća na pijaci, do podpazuho, bile najjeftinije
I ja sam nosila papuče, odnosno japanke za tuširanje i tetra pelene, par komada, bebija nisam htjela spuštati na svoju posteljinu
. Savjet, ono što ti treba za presvući - gaće, ulošci, vlažne maramice stavi u jednu kesu na vrh torbe kako bi se sestra lakše snašla.
Što se tiče straha za bebu, pričajte mi o tome. Ja mislim da je to devet mjeseci tačno tempirano da žena ne poludi, ja sam u devetom bila luda, nisam spavala, i samo sam se bojala da se nešto bebiju ne desi. Moj muž je ludio sa mnom, stalno sam ga budila sa suludim idejama, kad se tad nije razveo od mene neće nikad
. Međutim, sa porodom taj strah nije nestao, nije bio više u tom obliku, jer sad vidim bebu, ali i dalje je prisutan. Ali nekako naučiš živjeti sa tim. Ili poludiš, jedno od to dvoje 
I ja sam nosila papuče, odnosno japanke za tuširanje i tetra pelene, par komada, bebija nisam htjela spuštati na svoju posteljinu
Što se tiče straha za bebu, pričajte mi o tome. Ja mislim da je to devet mjeseci tačno tempirano da žena ne poludi, ja sam u devetom bila luda, nisam spavala, i samo sam se bojala da se nešto bebiju ne desi. Moj muž je ludio sa mnom, stalno sam ga budila sa suludim idejama, kad se tad nije razveo od mene neće nikad
-
radenska
#3168 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja jedva cekam januar
Tek sam sad nekako kad sma malkice osjetila bebu postala svjesna tog malog zivota koji raste u meni.
Moja sestra danas pita jel zene izmisljaju kad kazu da je fantastican osjecaj kad te beba malkice sutne u stomak 
- Alhemicarkaa
#3169 Re: Trudnjače i porodilje online
Ista smo kolica gledali. Moj savjet, kupi odvojeno. Tako sam ja uradila. Jer Gracove AS, iako imaju certifikat nisu ocjenjene kao zadovoljavajuće na Adacovim testovima sigurnosti (http://www.adac.de/infotestrat/tests/ki ... geId=31900 tu možeš provjeriti sigurnost, Piere Cardin-a uopće nema). Ja sam uzela Gracova kolica, oko 200 KM i Britax Romer be safe AS, koja je ocjenjena kao najsigurnija u grupi 0+, platila je u Dječijem svijetu na Ciglanama 330 KM, znači sve ukupno 30 KM više nego da sam uzela 2 u 1 Gracova.CherryLips wrote:Mislim da nema roditelja koji ne zele da im se dijete rodi zivo,zdravo i normalno ali ne mogu sve ostaviti za zadnje dane pred porod ili nakon poroda...termin je aBd krajem decembra,prvo uzeti krevetic i dr dodatnu opremu,kolica i nisu toliko prioritet,ali nakon hodanja i gledanja po gradu,cijena kolica 2u1 je od 350 (Adax,njihova neka marka Kalu) do 500 (Graco,P.Carden). Od ovih cijena jeftinije nisam vidjela. Sad tu i tamo uzmemo poneki bodi,ne mozes odoliti
Evo moje AS: samo je crvene boje.
-
suncandan
#3170 Re: Trudnjače i porodilje online
Trudna sam 6 sedmica
i vec razmisljam sta kupiti od trudnicke odjece, posto slabo imam pantala, farmerki i slicno...
Bolje mi je onda kupiti za trudnice....
Bolje mi je onda kupiti za trudnice....
-
radenska
#3171 Re: Trudnjače i porodilje online
Sta sad predlazete za ta kolica. Nisam nikako u toku. Vidjela sam par komada po gradu, jedna su u alti 590 (nosiljka i kolica valjda) a ova u onoj prodavnici u BBI 1800 KM
I jos kazu da se dobro prodaju.
Da li uopce uzimat tu nosiljku i da li odmah uzeti i AS. Bas sam neupucena.
-
duboka_misao
#3172 Re: Trudnjače i porodilje online
neznam zene ali meni se ne isplati toliko oko kolica zahebavat i kupovati nesto tako skupo za koristenje od max godinu dana (bar kod nas) dobili smo polovna chicova od muzevog prijatelja sa korpom,iskoristili maximalno abd i ovo sljedece ce se u njima voziti,konkretno smo najvise ulozili u kvalitetne AS jer su nam trebale 2 (meni i muzu) nana i dedo su kupovali sebi. 
-
nova_korisnica
#3173 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam uzela u paketu sve.radenska wrote:Sta sad predlazete za ta kolica. Nisam nikako u toku. Vidjela sam par komada po gradu, jedna su u alti 590 (nosiljka i kolica valjda) a ova u onoj prodavnici u BBI 1800 KMI jos kazu da se dobro prodaju.
AS ti treba ako ces sa bebom u auto, sto znaci da ce ti trebati prvi dan kada izadjes iz bolnice....osim ako neces pjeske do kuce ici i bebu nositi u necemu drugom...sve ostalo, osim nosiljki, koje su dozvoljene za voznju autom (koje se znaci mogu sigurno pricvrstiti u autu) ti je nesigurno za transport bebe autom...AS ces koristiti i kasnije (sigurno nekih 6-9 mjeseci, ako ne i duze)....
Nosiljka ti treba ako ces sa bebom ici u setnju koja traje duze od 1,5h...mozes ti i autosjedalicu za to koristiti (natakne se pomocu adaptera na kolica) ali nije bas preporucljivo da beba dugo u komadu lezi u toj AS....
Ja sam uzela i vrecu za kolica sa umetkom od janjeceg krzna...da joj bude lijepo toplo
Mislim, u biti sve zavisi od tvojih potreba i sta planiras raditi prvih 5-6 mjeseci sa bebom...
-
nova_korisnica
#3174 Re: Trudnjače i porodilje online
Slazem se sa tobom..dobra sjedalica ZLATA vrijedi...i to je nesto na cemu ne treba stediti...onaj adac test je dobra uputa koje valjaju, a koje ne...ja svoje dijete nikada ne bi stavila na krilo, makar i za 500 m voznje...kad vidim tako neodgovorne roditelje odmah bi iim i vozacku i dijete oduzela...ako imas para da sipas gorivo, imas vala i za ASduboka_misao wrote:neznam zene ali meni se ne isplati toliko oko kolica zahebavat i kupovati nesto tako skupo za koristenje od max godinu dana (bar kod nas) dobili smo polovna chicova od muzevog prijatelja sa korpom,iskoristili maximalno abd i ovo sljedece ce se u njima voziti,konkretno smo najvise ulozili u kvalitetne AS jer su nam trebale 2 (meni i muzu) nana i dedo su kupovali sebi.
-
duboka_misao
#3175 Re: Trudnjače i porodilje online
@danak jesi ti zavrsio sa terapijom ? sve ok ? briseve radili?