Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vitezanin wrote:Laik sam i prvi put sam kupio nešto online, iz Britanije. Sat jedan, ukupna cijena 101 dolar, u ovo uključena dostava (25 dolara).
Čitam na netu da se roba ispod 200 KM vrijednosti ne carini. Ovo je otprlike 180 KM. E sad, da li je ovo istina ili ću ipak morati platiti neki iznos?
Hvala vama s više iskustva.
taj tvoj net pun rupa bas kao sto net i treba da bude... elem, sve iznad 50 maraka podlijeze placanju uvoznih dazbina i carini se po skracenom postupku... ako ne zelis skraceni postupak, angazujes speditersku kucu pa ces osim uvoznih dazbina platiti i njihovu uslugu... pripremi se na placanje
Mogu oni stagod hoce pa i ocariniti nesto sto ima deklaraciju na kojoj pise da je poklon i da je vrijednost nula.
Mogu i skupljati pakete pola godine.
Cekam paket iz UK. Ne smijem naruciti nista dok njega ne primim. Vrijednost obavezno ispod 50KM. Dosadilo mi je djubradi davati novac.
Zajebu te i priznaju da nisi trebao biti ocarinjen i onda ti kazu, mozes pokrenuti postupak da vratis novac ali ce te to kostati vise nego iznos koji bi dobio. Je*em ti ovakvu drzavu u kojoj te moze svako zaje*ati i proci nekaznjeno.
Skupili su mi 4 paketica naruceno u razmaku od 3 sedmice.
Sve zajedno je vrijedno 31 dolar.
I sad ce mi naplatiti 6.20 x4 za svaki plus carinu pdv i takse na 31 dolar.
I dodje me vise dazbina nego to sto sve vrijedi.
Imaju li pravo ovo raditi stvarno. Ni jedna stvar nije vrijedija od 11 dolara.
Ne bi smjeli to raditi jer je svaki paket za sebe,pogotovo ne da ti sabiraju na tri sedmice. Čini mi se da ima nesto vezano na jednu sedmicu, ali na tri ništa.
Jel ti to vec došlo da platiš?
Nije bitno kada je plaćeno bitno je kada je došlo. Unutar 7 dana jedna pošiljka ispod 50KM se ne carini. Ako dodje više pošiljkk unutar sedam dana sve se sabira u jednu i provodi carinski postupak. Sve po zakonu.
_Reds_ wrote:Doslo mi je pismo da posaljem fakture.
Dakle sve to vrijedi 31$ x 1.75 = 54,25 KM
Posljike su porucene od pcetka augusta do pocetka septembra.
Koliko uopce ima pravo covjek da naracuiposiljki vrijednosti manjih od 50 KM u mjesec dana ??
Sada ce mi naplatiti 6.20KM (toliko naplacjau carinski pregled kada salju pismo) x 4 = 24.80 KM
Taksi 10KM. Carine 5.5 KM, i na 54,25 +5.5 + 10KM PDV od 17% = 12 KM.
Dakle za sve ce da mi naplate oko 40 KM sto je apsured apsurda ili vam ga skoro 80 posto vrijednosti.
Mozda je to doslo sve u jednoj sedmici, ne znam, ni jedna stvar nema TN. Ali je poruceno u 22 dana razmaka, od prve do 4.
Da bi bio oslobodjen od placanja carine predmet mora biti vrijednosti do 50 KM i to jednom sedmicno. Vjerovatno su posiljke stigle u isto vrijeme iako su porucene u periodu od 3 sedmice.
I otvaranje ima pravila. Do određene veličine 2.5KM PA 5.5 I zadnja za veće pakete 8.5KM. Nisam siguran ali ako tebi carine kao jedan paket tj sve skupa, trebali su naplatiti otvaranje jednog paketa. Ovo je logički ne mogu potvrditi iz iskustva za naplatu otvaranja.
Naplacju taj iznos kada ti samo naliepe onu naljepnicu.
Ali kada ti poslaju pismo, ti im posajes fakturu, onda ti naplate 6.20KM.
Kako i sta nemam pojma. Znam to jer su mi poslali bili prijatelju za paketicu od 200grama, a onda i meni u julu mjesecu za paketic veličine pola steke ciagara.
Kako je ljudi planiram naruciti sa ebaya neki sat oko 100-tinjak dolara, pa da vidim jesu li vama carinili satove ? Ja sam dobre srece dosad bio, svasta sam narucivao preko 50 km i nisu nikad carinili...najskuplja bila olovska za tablet oko 150 dolara i doslo bez problema
channel10 wrote:Kad piše: otprema pošiljke uvozu prema:, jel to znači da ide prema mojoj adresi ili moram čekati naredni korak koji bi mogao biti prema carini?
channel10 wrote:Kad piše: otprema pošiljke uvozu prema:, jel to znači da ide prema mojoj adresi ili moram čekati naredni korak koji bi mogao biti prema carini?
krenulo k tebi.
I ja sam isto pomislio, ali rekoh da provjerim . Je li moguće da mi sutra poštar donese?
Izvukao sam se bez plaćanja dadzbina
krenulo k tebi.
I ja sam isto pomislio, ali rekoh da provjerim . Je li moguće da mi sutra poštar donese?
Izvukao sam se bez plaćanja dadzbina
1-3 dana, to je neki maximum, iz licnog iskustva. zavisi kojom brzim Posta odradi pos'o. i ja sam se izvuk'o svaki put do sada, na 50+ vrijednosti.
e ljudi, nasao na ebayu super sat iz amerike, oko 110 dolara sve ukupno. Da ocekujem 17% pdv + 10% carine i otvaranje paketa koja marka ? Ako je tako onda ce opet doci jeftinije dosta nego ovdje da kupim
Doslo mi sa feeliunique da im prijavim jesam li primila narudzbu, je ovo znaci da je posiljka 18.09. dosla u BiH, jer je ja ni danas nisam primila.
Delivery timeline
18/09/2016 - 10:58 PM
Out for Delivery
16/09/2016 - 10:58 PM
Arrived Local Hub
15/09/2016 - 10:58 PM
In Country Central Hub
13/09/2016 - 10:58 PM
Enroute to Country
12/09/2016 - 10:58 PM
Arrives UK Sort Centre
Cekaju jos koji paket, a kako nisam narucivala nista vise, nacekat cu se k'o velika, ako ne iskoriste priliku i ne ukradu nesto iz paketa.
Zavisi i to od zemlje do zemlje. Npr u italiji je 25€, u de 50€, a u nekoj drugoj 150€ izos koji se ne carini. No opet, ja bih narucivao iz EU, gdje su stvvari kvalitetnije i povoljnije nego u BIH i ne bih placao ni PDV ni carinu.
Imam jedno pitanje,naime narucio sam paket iz norveske u vrijednosti od 90€ i interesuje me postupak carine.
Da li ce oni mene informisati koliko moram platiti carinu na tu vrijednost paketa i gdje se placa carina? U posti kada odem po paket?
Moze li mi netko ukratko to pojasniti bio bi zahvalan.
Dzenis961 wrote:Imam jedno pitanje,naime narucio sam paket iz norveske u vrijednosti od 90€ i interesuje me postupak carine.
Da li ce oni mene informisati koliko moram platiti carinu na tu vrijednost paketa i gdje se placa carina? U posti kada odem po paket?
Doce ti obavijest kad odes podici paket, koliko moras platit carine. Carina se placa preko uplatnica u posti ili banci.
A mozes i sam izracunat koliko ce te doci carine. Imas vec na temi objasnjenjo kako izracunat kolika ce ti carina bit otprilike.
Dzenis961 wrote:Imam jedno pitanje,naime narucio sam paket iz norveske u vrijednosti od 90€ i interesuje me postupak carine.
Doce ti obavijest kad odes podici paket, koliko moras platit carine. Carina se placa preko uplatnica u posti ili banci.
A mozes i sam izracunat koliko ce te doci carine. Imas vec na temi objasnjenjo kako izracunat kolika ce ti carina bit otprilike.
Kao sto kazem vrijednost paketa je 90 eura i postarina je skoro 40 eura,sto je ukupuno 130€,To mi prijatelj salje iz norveske i naveo je cijenu 90 eura tog paketa,sada da li ce oni carinu naplatit od vrijednosti paketa ili i postarine,posto je poslijalac iz norveske platio postarinu,a ja njemu saljem pare kada taj paket stigne meni u ruke.
sad vidim da pisu svi da naplacuju porez i carinu od vrijednosti postarine? da li je to tacno?