Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- M e m o
#3151 Re: Dolazi zima - zimske gume
znači 10 godina je maximum
Što je to točno prestaro? Ispitivanje nakon pet godina
Nakon pet ili više godina korištenja pneumatike morate temeljito pregledavati najmanje jednom godišnje. Po potrebi slijedite preporuke proizvođača vozila vezano uz zamjenu tvornički postavljenih pneumatika. Kao mjeru opreza, a ako pneumatici nisu zamijenjeni 10 godina od datuma njihove proizvodnje (pogledajte kako se čitaju oznake na bočnim stijenkama), Michelin preporučuje njihovu zamjenu. Čak i ako se čini da se mogu koristiti i ako nisu istrošene do indikatora istrošenosti.
Nakon pet ili više godina korištenja pneumatike morate temeljito pregledavati najmanje jednom godišnje. Po potrebi slijedite preporuke proizvođača vozila vezano uz zamjenu tvornički postavljenih pneumatika. Kao mjeru opreza, a ako pneumatici nisu zamijenjeni 10 godina od datuma njihove proizvodnje (pogledajte kako se čitaju oznake na bočnim stijenkama), Michelin preporučuje njihovu zamjenu. Čak i ako se čini da se mogu koristiti i ako nisu istrošene do indikatora istrošenosti.
- drug_profi
#3152 Re: Dolazi zima - zimske gume
Covjek ti citira tekst sa Michelin stranice, a ti sad strucno tvrdis da nemaju pojma?vettel wrote:puno je 10 godina care, sta mislis da ce guma iz 2004. taman da je ne znam kako skladistena biti dostatna za upotrebuM e m o wrote:znači 10 godina je maximum
- mayab
#3153 Re: Dolazi zima - zimske gume
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... uvjeti.pdfsaiks wrote:@mayab
daj link ovog sto si stavio da si isprintam,da drzim u autu ako bude problema
- drug_profi
#3154 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moram vas razocarati. Ovaj pominjani pravilnik je iz februara 2007. U aprilu iste godine je izasao drugi pravilnik o obaveznoj opremi dimenzjama oznacavanju itd. Tu su redom prvo nabrojani lanci pa onda gume 'vake 'nake. Clan 155.
mozete naci na bihamkovoj stranici pod SID/Zakoni.
Tipkam sa telefona pa ne mogu linkovati.
- Warashii
#3155 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja taj pravilnik nisam nasao, ne kazem da ne postoji, jedino sto sam nasao jest neki rad o neuskladjenosti zakona i pravilnika na jednom naucno strucnom skupu u NEumu 2013 god.drugi profil wrote:Moram vas razocarati. Ovaj pominjani pravilnik je iz februara 2007. U aprilu iste godine je izasao drugi pravilnik o obaveznoj opremi dimenzjama oznacavanju itd. Tu su redom prvo nabrojani lanci pa onda gume 'vake 'nake. Clan 155.
Elem zakon jest poprilicno glup i problematican . Ja prvi na autu imam sve 4 zimske gume i gledam da su uvijek sto novije i imam lance u gepeku .
Jbe mi se za zakon, pojas u autu vezem zbog sebe i tako isto gledam na ovo, ovo imam radi sebe ali...
Koliko nas je vidjelo ovaj znak na prevojima
Dakle obaveno posjedovanje lanaca u tom i tom periodu, ako zakon izricito zahtjeva posjedovanje lanaca u tom periodu koja je onda smisao ovog znaka?
Osim toga, u BiH je bilo, a i sada ima gradova koji ne vide leda i snijega cijelu zimu pa je ovaj zakon o obaveznim zimskim gumama jako diskutabilan .
Sami smo svjedoci klimatskih promjena i tjerati nekog da kupuje zimske gume i vozi se na njima je u najmanju ruku problematicno narocito za gradove u toplijim krajevima. Osim toga svi znamo kako se zimske gume ponasaju na temperaturama +11 i vise jos na mokrom .
- Bakir1
#3156 Re: Dolazi zima - zimske gume
http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
jedina razlika je o broju osovina na kojim moraju biti zimske gume.
mada ovo tumacenje MPIK je zanimljivo, o tome sta su zimske gume
(3) Blize odredbe o saobracaju u zimskim uvjetima,
vrsti vozila kojima je zabranjen ili ogranicen saobracaj,
te nacinu upotrebe zimske opreme na vozilima u zimskim uvjetima, pravilnikom propisuje ministar, u
saradnji s organom nadleznim za unutrasnje poslove.
zobs kaze da je jednio validan pravilnik, to je 13/07, ispod citirano je pravilnik o dimenzijama ukupnoj masi 23/07.clan 155.
(1)
Pod zimskom opremom motornih i prikljucnih vozila,
podrazumijevaju se:
a)lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske tockove i
b)gume minimalne dubine utora na gaznoj povrsini 4
mm, s tim da gume na pogonskim tockovima moraju
biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S.
(2)Na vozila se ne smiju postavljati gume s ekserima.
(3)Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu
ubraja se i lopata i vreca pijeska.
jedina razlika je o broju osovina na kojim moraju biti zimske gume.
mada ovo tumacenje MPIK je zanimljivo, o tome sta su zimske gume
-
promaha
#3157 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja u subotu obuo GY UG9, i sad zasad zadovoljan kako se ponasaju ...
proslu zimu sam vozio na UG8 i cini mi se kao da su ove maalo tise od UG8 al to su prva zapazanja...
svakako je novo auto u pitanju pa nije bas zahvalno porediti
proslu zimu sam vozio na UG8 i cini mi se kao da su ove maalo tise od UG8 al to su prva zapazanja...
svakako je novo auto u pitanju pa nije bas zahvalno porediti
- M e m o
#3158 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa valjda misli da ih na toj dionici moraš imat NATAKERENEWarashii wrote: Koliko nas je vidjelo ovaj znak na prevojimaa ispod njeg datum od kad do kad tj. ovih nekoliko mjeseci koliko traje zimski period?
Dakle obaveno posjedovanje lanaca u tom i tom periodu, ako zakon izricito zahtjeva posjedovanje lanaca u tom periodu koja je onda smisao ovog znaka?
a u ostalim slučajevima ih držiš u gepeku
- M e m o
#3159 Re: Dolazi zima - zimske gume
i tu je taj isti zakon, nema drugog: PRAVILNIK O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM UVJETIMAdrugi profil wrote:Moram vas razocarati. Ovaj pominjani pravilnik je iz februara 2007. U aprilu iste godine je izasao drugi pravilnik o obaveznoj opremi dimenzjama oznacavanju itd. Tu su redom prvo nabrojani lanci pa onda gume 'vake 'nake. Clan 155.
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=148
- drug_profi
#3160 Re: Dolazi zima - zimske gume
Lijepo ti rekoh koji pravilnik.
o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterecenju vozila itd itd.
jes tebi mrsko malo pohledat ljudi moji. Sve na gotovo hoces.
clan 155 i mladji je od ovog prvog. Lanci su obavezan dio opreme ipak. Koliko god bezveze izgledalo.
o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterecenju vozila itd itd.
jes tebi mrsko malo pohledat ljudi moji. Sve na gotovo hoces.
clan 155 i mladji je od ovog prvog. Lanci su obavezan dio opreme ipak. Koliko god bezveze izgledalo.
-
rekla-kazala
#3161 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gume stare i mijenjaju svoja fizička svojstva od dana proizvodnje.M e m o wrote:znači 10 godina je maximum
Ranije se govorilo da je guma dobra do 7 godina, naravno ukoliko nije potrošena.
Zadnja testiranja pokazuju da već od treće godine kvalitet gume (posebno zimske) značajnije pada.
Naravno neće guma eksplodirati ili raspasti se ali ne treba očekivati da je put kočenja isti i da ćeš po snijegu uzići uz brdo uz koje bi uzišao sa novim.
Jednostavno rečeno treba biti svjestan i savjestan i prilagoditi vožnju svom automobilu,..... njegovoj starosti, starosti njegovih kočnica i guma, uslova puta, svojih motoričkih sposobnosti.
Moje zimske gume michelin alpin 2 su stare 6 godina imaju 5 mm šare, vožene samo zimi i odlučio sam da ih koristim još ovu zimu.
-
rekla-kazala
#3162 Re: Dolazi zima - zimske gume
Lanci nisu obavezni uz četiri zimske gume sa minimalno 4 mm profila ali,.... postoje prevoji na kojim stoji znak obaveznih lanaca od nekog datuma do nekog datuma i ukoliko kreneš preko nekog od tih prevoja a snijeg je, policija može da te isključi iz saobraćaja.
- drug_profi
#3163 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma obavezni su jbg.sto niko ne cita diskusiju nego samo bubne s neba.
- Qler
#3164 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svake godine ista prica oko lanaca... 
-
rekla-kazala
#3165 Re: Dolazi zima - zimske gume
Šta ovdje piše:drugi profil wrote:Ma obavezni su jbg.sto niko ne cita diskusiju nego samo bubne s neba.
ZIMSKA OPREMA U BiH
U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.
-
rekla-kazala
#3166 Re: Dolazi zima - zimske gume
rekla-kazala wrote:Šta ovdje piše:drugi profil wrote:Ma obavezni su jbg.sto niko ne cita diskusiju nego samo bubne s neba.
BIHAMK
ZIMSKA OPREMA U BiH
U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.
- M e m o
#3167 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja ih nikad nisam imo, niti držo u gepeku
niti ću, mogu mi šišpu
niti ću, mogu mi šišpu
-
rekla-kazala
#3168 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako bi lanci bili obavezni i uz zimske gume čemu onda uopšte sponjinje vrste guma ?rekla-kazala wrote:Šta ovdje piše:drugi profil wrote:Ma obavezni su jbg.sto niko ne cita diskusiju nego samo bubne s neba.
ZIMSKA OPREMA U BiH
Onda bi bilo rečeno: "Gume sa minimalno 4 mm i lanci za pogonske točkove" !
- M e m o
#3169 Re: Dolazi zima - zimske gume
valjda je poželjno stavit i izvorni link, kao crno na bijelorekla-kazala wrote:rekla-kazala wrote:Šta ovdje piše:drugi profil wrote:Ma obavezni su jbg.sto niko ne cita diskusiju nego samo bubne s neba.
BIHAMK
ZIMSKA OPREMA U BiH
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=119
pored onog koji je navođen, pozivaju se i na drugi broj glasnika: Sl.glasnik BiH 23/07
dobro bi bilo naći ga izvorno
a jasno i oni navodi naše glupe zakonodavce
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika,
Last edited by M e m o on 17/11/2014 14:33, edited 3 times in total.
- M e m o
#3171 Re: Dolazi zima - zimske gume
evo gaM e m o wrote: dobro bi bilo naći ga izvorno
i Sl.glasnik BiH 23/07
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/7CFC635 ... 0/info.pdf
- drug_profi
#3172 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve ja to znam. Znam i da je noviji onaj pravilnik koji nalaze lance kao obavezu.
imate li link na sluzbeni lust ili dokument gdje je izvorno tumacenje ministarstva jer prrma ovom oni mogu napisati kaznu.
imate li link na sluzbeni lust ili dokument gdje je izvorno tumacenje ministarstva jer prrma ovom oni mogu napisati kaznu.
- M e m o
#3173 Re: Dolazi zima - zimske gume
BIHAMK lijepo naveo...
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
-
530i
#3174 Re: Dolazi zima - zimske gume
Na stranu i zakon i pravilnik, sa aspekta zdravog razuma ne razumijem odbojnost prema zimskim gumama i lancima. Da li ste vi ikada vozili po snijegu, bljuzgavici i sličnom? Meni su lanci jednom do sada zatrebali i valjali mi pravo...šta ćete vi bez lanaca?
- SONY_91
#3175 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pošto se slabije razumijem u felge i gume trebao bih pomoć. Iako je vrijeme za kupovinu zimskih guma ja sam u potrazi trenutno za ljetnim gumama
. Trenutno mi je na felgi zimska 215/55 R16 guma, i, sad me zanima da li ja mogu na istu felgu namontirati zimsku 225/50 R16 gumu, ili, širina mora biti 215?