Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Ko ce ga znat,na svedskom forumu spominju nesto oko 1000€ da kosta u japanu.
Al pitanje je to kad ce nama doci.Tek je predstavljena u japanu.
Fujitsu nocria postoji za japansko trziste vec od 2012.g. sa cop 5,5 ali ne dodje kod nas jos.
Cijena ovih model je oko 2200eura.
Ipak su to novi modeli, u razgovoru sa jednim uposlenikom iz firme koja se bavi samo prodajom TP, neki modeli nikada ne dodju na naša tržišta baš iz razloga cijene.
Očekivani period kada se pojavi u Europi je 2+godina od predstavljanja u Japanu.
Eto znači početom 2017 će biti moguće ovo kupiti, ili da nekome tetka pošalje brodom :)
rovac13

#3152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mene sto se tice ne mora ni dolazit ako kosta toliko :-D :-D
Ako sa sa ovim nasim uredjajima potrosi 200-300KM za cijelu sezonu onda taj nebi mogao ustedit na racunima tu razliku u cijeni ni za 10-15 godina.
piplica

#3153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Mene sto se tice ne mora ni dolazit ako kosta toliko :-D :-D
Ako sa sa ovim nasim uredjajima potrosi 200-300KM za cijelu sezonu onda taj nebi mogao ustedit na racunima tu razliku u cijeni ni za 10-15 godina.
Tačnije 4500 USD.
To i jeste glavni razlog radi čega je ne prodaju, mislim, vjerovatno bi je prodavali, ali nema potražnje.
Sodom1

#3154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Sodom1 »

Hajvan wrote:ko kod nas ovo radi? neka firma, kontakt ako može na PP.
jalijas74 wrote:
Svako grijanje ovih 130 m2 "na struju" bi za tebe bio lose po kucni budzete ako ces razmisljati da se grijes principu upalis grijac i zagrijes vodu u sistemu i potrosist toliko KW koliki je kapacitet grijaca.

Ali ako uradis jedan "klik" u glavi i pocnes razisljati da postoje i neki drugi izvori za grijanje na struju napravices pun pogodak. Jos ako sve ispratis i nekom racunicom na papiru i budes radio neke analize za period koji dolazi.

Ti bi recimo mogao razmisljati o sistemu Toshibe Estia i grijanje zrak-voda.
Sistem bi ovakvog grijanja bi iskoristio potpuno tvoj sistem koji ima trenutno i dodao na njega svoj "bojler", hidrobox, unutarnju jedinicu (za hladjenje) i vanjsku jedinicu. Mozda bi u nekim prostorijama morao dodati koje rebro na radijatorima ako si stedio :)

Image
Image

Ulaganja nisu ni mala ali nije sada to ni toliko nedostizno i preskupo ako se dobro iskalkulise.

Trenutno kazes da imas plin uzmes u prosjeku da imamo 4 mjeseca hladne zime i da ti je prosjecni racun za plin 350 KM to ti je nekih 1400 KM pa recimo x 3 godine dobijes cifru od 4200 KM koje si dao na grijanje a pri tom si uvijek pazio na plin samnjivao ga nocu itd. Onda si uvijek u nekom zimskom periodu opterecn da li ce biti plina ili ne hoce li opet poskupiti ili ne i jos kad citas sve i jednu nesrecu koju je izazvao plin ono nije bas jednostavno.

Dakle imamo potrosnju od 4200 KM za 3 godine

Da bi kupio Tosiba Estiu za svoju kucu i ova dva sprata dao bi karikiram nekih 7000-7500 KM. Ali bi zato svoju potrosnju za jedan zimski mjesec sveo na svega 100 KM. Lik mi kaze da u ugovoru stoji da ces se grijati zimi za 60-100 KM i ako racun bude vec sa su spremni da vrate pare i skinu svu svoju opremu i vrate u prvobitno stanje stari sistem.

I onda jednostavno stavis sve na papir ponovo imas 4 mjeseca po 100 KM to je 400 KM i dodas dva mjeseca prelaznog perioda po 50 KM to je ukupno 500 KM. Uzmes onda tri naredne godine i dobices cifru od 1500KM

Saberes svoju potrosnju u nazad 3 godine na plin 4200KM i oduzmes je od ove koju ces trositi naredne 3 godine 1500 KM (maksimalne vrijednosti ali bile bi sigirurno za neki 20-30% nize) dobices nekih 2700 KM koji bi ostali u kucnom budzetu.
A jos dobijas benificije nema straha od zavrtanja plina iz Ukrajine, da ce poskupiti , nema stednje i gledanje jel 18 ili 19 na termostatu ako je zima dovoljan je jedan-dva klika na daljincu da se to promjeni, imas toplu vodu za kupanje bez da se pali bojler i broji potrosene kubike :) . Onda jos dobijes konfor da za zaista male pare ohladis kucu tokom ljeta.
Koliko bi mene ovo izaslo za kucu 3 sprata puta nekih 70 -80 m2 po spratu. Okvirno koliko bi kostalo. Hvala
jalijas74

#3155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

@ Hajavan i
@ Sodom1

AC klima prodaje Toshibu (WOG centar Vogosca)

ali mozes im pisati na mejl

[email protected]

das im podatke koje ih zanimaju

recimo kvadraturu stana/kuce , kakva ti je drvenarija ukratko sta imas trenutno i dobijes od njih predracun i sta bi ti ugradili

Bice uskoro opsirnije nisam ih htio puno peglati odmah na prvu :)
Adem_

#3156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Adem_ »

Razmisljo sam da kupim Tesy konvektor za garsonjeru. Je li to bolje od uljanog radijatora?
piplica

#3157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Adem_ wrote:Razmisljo sam da kupim Tesy konvektor za garsonjeru. Je li to bolje od uljanog radijatora?
Ako već imaš uljani radijator nemoj, inače za taj iznos platiš jedan dobar račun.

To je isto, ama baš isto!
ja1977

#3158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja1977 »

jalijas74 wrote:@ Hajavan i
@ Sodom1

AC klima prodaje Toshibu (WOG centar Vogosca)

ali mozes im pisati na mejl

[email protected]

das im podatke koje ih zanimaju

recimo kvadraturu stana/kuce , kakva ti je drvenarija ukratko sta imas trenutno i dobijes od njih predracun i sta bi ti ugradili

Bice uskoro opsirnije nisam ih htio puno peglati odmah na prvu :)
Imali kakav drugi kontakt
Ova adresa ne radi:

Delivery has failed to these recipients or groups:

[email protected]
The e-mail address you entered couldn't be found. Please check the recipient's e-mail address and try to resend the message. If the problem continues, please contact your helpdesk.

The following organization rejected your message: gmail-smtp-in.l.google.com.

:-)
drug_profi

#3159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Mislim da na gmailu ne mize biti crtica u adresi. Probaj tacku staviti.

----------------------------------
...s tipfeler masine...
jalijas74

#3160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

ja1977 wrote:Imali kakav drugi kontakt
Ova adresa ne radi:
Delivery has failed to these recipients or groups:
[email protected]
The e-mail address you entered couldn't be found. Please check the recipient's e-mail address and try to resend the message. If the problem continues, please contact your helpdesk.
The following organization rejected your message: gmail-smtp-in.l.google.com.

:-)
Gmail nema - nego moze samo tacka (.) do mene nisam dobro zapisao

[email protected]
epeco

#3161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Samo da napomenem da je klima ASYG12LLCC/AOYG12LLCC marke Fujitsu na akciji i na području Mostara i okolice iznosi 1150km montirana plaćanje kešom.A za ostale gradove Bosne i Hercegovine iznosi 1200km montirana plaćanje kešom, u cijenu je uračunat PDV

tel 036/316-662

Lijep pozdrav
piplica

#3162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kakva su iskustva sa ovim Fujitsu modelom?
epeco

#3163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

piplica wrote:Kakva su iskustva sa ovim Fujitsu modelom?
Mogu Vam reći da se pokazala kao odlična klima nemamo pritužbe na njezin rad i mogućnosti(normalno u njenim granicama)

;)
rovac13

#3164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

epeco wrote:
Mogu Vam reći da se pokazala kao odlična klima nemamo pritužbe na njezin rad i mogućnosti(normalno u njenim granicama)

;)
Koje su njene granice :-).
Bio je jedan tako jeftini model fujitsu (cini mi se llc)koji je deklarisan na grijanje do -5.
Da li je to taj,ili nesto drugo.
Kad je proizveden taj model koji nudis.
braca

#3165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by braca »

Centralno grijanje mi je dobro, ali zeleci da se malo uzgrijem dok jos nije pocela sezona, razmisljao sam o tom konvektoru, ali nisam znao nista o tome, pa sam dosta naucio na ovoj temi.

Sukladno tome, osjecam obavezu da sada i ja nekome pomognem, odnosno, posto sam naucio sta je to konvektor i kako radi, dao sam se u potragu i obisao sam haman sve radnje u Sarajevu (Penny, Domod, 4 Connect, Techno Market i drugi), ali nisam nasao nista zadovoljavajuce. Napokom sam u Kerametalu, tamo kada se podje u Kiseljak, nasao "Bosch" konvektor, uzeo sam jedan od 2000 W za 149 KM i montirao ga u sobi od cca 18 m2. Malo me je cudilo sto nema ventilator, ali sam ubrzo spoznao da onaj hladni zrak koji ulazi sa donje strane nakon sto se zagrije preko nekih aluminijskih ploca puse sa gornje strane kao da konvektor ima uradjena dva ventilatora. Kada je ono bilo hladno prije par dana, namjestim prekidac na poziciju izmedju 2 i 3 (od ukupno 6 podioka) i vec za 5 minuta topli zrak udara kao lud i soba je VRELA za manje od 10 minuta, toliko da gasimo konvektor.

Moje iskustvo je da je to odlicna stvar, zaista mi se je dopalo kao "komad trehnike", vrlo funkcionalno i efikasno. Ostaje provjera koliko trosi struje, ali obzirom da nema nikakvu "zarnu nit" koja bi bjesomucnim zagrijavanjem trosila struju, ocekujem da to nije nista strasno niti dramaticno.

Eto, nadam se da sam nekome pomogao na nacin kako je neko drugi meni pomogao kada sam trazio vise informacija o tehnici konvektora.
Nisrin

#3166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

braca wrote:Centralno grijanje mi je dobro, ali zeleci da se malo uzgrijem dok jos nije pocela sezona, razmisljao sam o tom konvektoru, ali nisam znao nista o tome, pa sam dosta naucio na ovoj temi.

Sukladno tome, osjecam obavezu da sada i ja nekome pomognem, odnosno, posto sam naucio sta je to konvektor i kako radi, dao sam se u potragu i obisao sam haman sve radnje u Sarajevu (Penny, Domod, 4 Connect, Techno Market i drugi), ali nisam nasao nista zadovoljavajuce. Napokom sam u Kerametalu, tamo kada se podje u Kiseljak, nasao "Bosch" konvektor, uzeo sam jedan od 2000 W za 149 KM i montirao ga u sobi od cca 18 m2. Malo me je cudilo sto nema ventilator, ali sam ubrzo spoznao da onaj hladni zrak koji ulazi sa donje strane nakon sto se zagrije preko nekih aluminijskih ploca puse sa gornje strane kao da konvektor ima uradjena dva ventilatora. Kada je ono bilo hladno prije par dana, namjestim prekidac na poziciju izmedju 2 i 3 (od ukupno 6 podioka) i vec za 5 minuta topli zrak udara kao lud i soba je VRELA za manje od 10 minuta, toliko da gasimo konvektor.

Moje iskustvo je da je to odlicna stvar, zaista mi se je dopalo kao "komad trehnike", vrlo funkcionalno i efikasno. Ostaje provjera koliko trosi struje, ali obzirom da nema nikakvu "zarnu nit" koja bi bjesomucnim zagrijavanjem trosila struju, ocekujem da to nije nista strasno niti dramaticno.

Mi smo grijali nekih 25-30 kvadrata sa istim konvektorom prosle zime, ne bas 0-24h jer radimo, i doslo nam je 150KM struje, uzimajuci u obzir da bojler stalno radi jer se kupamo svaki dan, kuhalo se svaki dan...to i nije lose! :D
I da. super grije ...
Eto, nadam se da sam nekome pomogao na nacin kako je neko drugi meni pomogao kada sam trazio vise informacija o tehnici konvektora.
epeco

#3167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

rovac13 wrote:
epeco wrote:

;)
Koje su njene granice :-).
Bio je jedan tako jeftini model fujitsu (cini mi se llc)koji je deklarisan na grijanje do -5.
Da li je to taj,ili nesto drugo.
Kad je proizveden taj model koji nudis.

Power Source V/Φ/Hz 230/1/50
Capacity Cooling kW 3.4(0.9-3.8)
Heating 4.0(0.9-5.0)
Input Power Cooling/Heating kW 1.080/1.130
EER Cooling W/W 3.15
COP Heating 3.54
Pdesign Cooling/Heating (@-10°C) kW 3.4/3.2
SEER Cooling W/W 6.60
SCOP Heating (Average) 3.80
Energy Efficiency Class Cooling A++
Heating (Average) A
Running Current Cooling/Heating A 5.2/5.4
Annual Energy Consumption Cooling kWh/a 180
Heating 1179
Moisture Removal I/h 1.8
Sound Pressure (Cooling) Indoor H/M/L/Q dB(A) 43/38/33/22
Outdoor High 50
Sound Power (Cooling) Indoor High 59
Outdoor High 65
Airflow Rate (High) Indoor / Outdoor m³/h 720/1830
Net Dimension
H × W × D Indoor mm 262×820×206
kg(lbs) 7.0(15)
Outdoor mm 535×663×293
kg(lbs) 26(57)
Piping Connections (Small / Large) mm 6.35/9.52
Drain Hose Diameter (I.D./O.D.) 13.8/15.8 to 16.7
Max Pipe Length (Pre-Charge) m 20(15)
Max Height Difference 15
Operation Range Cooling °CDB -10 to 43
Heating -15 to 24
Refrigerant (Global Warming Potential) R410A(1,975)

Malo bolji model jer je llc model išao od 4 -4,6 kw u grijanju i radni domet u hlađenju mu je bio od 18-43 a kod ove je -10 do 43 ,dalje kodllc modela godišnja potrošnja ukupna je 192+1388=1580kWh/a a kod llcc je 180+1179 =1359kWh/a,a zadnje slovo znači kojoj diviziji pripada serija pa tako imamo llca,llcb i llcc !
rovac13

#3168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

epeco wrote: Malo bolji model jer je llc model išao od 4 -4,6 kw u grijanju i radni domet u hlađenju mu je bio od 18-43 a kod ove je -10 do 43 ,dalje kodllc modela godišnja potrošnja ukupna je 192+1388=1580kWh/a a kod llcc je 180+1179 =1359kWh/a,a zadnje slovo znači kojoj diviziji pripada serija pa tako imamo llca,llcb i llcc !
Ne cini se lose za te pare,llc jest najjeftinija serija basic,ali po ovim spec cini se kao da je malo napredovala.
Ja ne mogu nigdje nadjem ovakav technical manual za taj uredjaj
http://www.fgeurope.gr/images/products/ ... 14LECA.pdf
Da bi uporedio ovo sa leca standard serijom koja se vise ne proizvodi.

Da li ti samo prodajes te uredjaje ili se kuzis malo dublje u te proizvode.
Kad si vec spomenuo te divizije,zanima me sta znaci ono "ltca" kod nas a u skandinaviji "ltcb" odnosno "ltcn".Da li je samo razlika u grijacu tave ili kompresora na vanjskoj jedinici ili ima nesto komplikovanije.
epeco

#3169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

rovac13 wrote:
epeco wrote: Malo bolji model jer je llc model išao od 4 -4,6 kw u grijanju i radni domet u hlađenju mu je bio od 18-43 a kod ove je -10 do 43 ,dalje kodllc modela godišnja potrošnja ukupna je 192+1388=1580kWh/a a kod llcc je 180+1179 =1359kWh/a,a zadnje slovo znači kojoj diviziji pripada serija pa tako imamo llca,llcb i llcc !
Ne cini se lose za te pare,llc jest najjeftinija serija basic,ali po ovim spec cini se kao da je malo napredovala.
Ja ne mogu nigdje nadjem ovakav technical manual za taj uredjaj
http://www.fgeurope.gr/images/products/ ... 14LECA.pdf
Da bi uporedio ovo sa leca standard serijom koja se vise ne proizvodi.

Da li ti samo prodajes te uredjaje ili se kuzis malo dublje u te proizvode.
Kad si vec spomenuo te divizije,zanima me sta znaci ono "ltca" kod nas a u skandinaviji "ltcb" odnosno "ltcn".Da li je samo razlika u grijacu tave ili kompresora na vanjskoj jedinici ili ima nesto komplikovanije.
ASYG09,12,14LTCB/AOYG09,12,14LTCN su serije i to je divizija za "Djeda Mraza" tj. Nordic serije razlika je u grijaču tacne, radi do -30 vanjske temperature za razliku od naše serije koja radi do -20 .
rovac13

#3170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

epeco wrote: ASYG09,12,14LTCB/AOYG09,12,14LTCN su serije i to je divizija za "Djeda Mraza" tj. Nordic serije razlika je u grijaču tacne, radi do -30 vanjske temperature za razliku od naše serije koja radi do -20 .
OK . i mislio sam da je samo razlika grijac.
Ovih dana planiram u svoju nocriu da postavim grijac.
Nesto mi je sumnjivo,imali smo dvije blage zime,bojim se da ova nece zavalit.
Bolje imat to pa ne moram ni palit,ali ako zatreba sigurno ce lakse radit.
piplica

#3171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

braca wrote:Centralno grijanje mi je dobro, ali zeleci da se malo uzgrijem dok jos nije pocela sezona, razmisljao sam o tom konvektoru, ali nisam znao nista o tome, pa sam dosta naucio na ovoj temi.

Đuro iz TLN, bi rekao "Grohotom se smijem", ljudi nikako da shvate da, bio to koje kakvi konvektor, TA peć ili već šta ovi uređaji troše jako puno struje, to što puše "vrelo" je zato što troši 2kwh el. energije, pa svaka grijalica bi to ugrijala, a ne konvektor od 150km.
Spojite ga na uređaj za mjerenje, i nakon 24h, podvucite koja bi bila mjesečna računica.
piplica

#3172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:
epeco wrote: ASYG09,12,14LTCB/AOYG09,12,14LTCN su serije i to je divizija za "Djeda Mraza" tj. Nordic serije razlika je u grijaču tacne, radi do -30 vanjske temperature za razliku od naše serije koja radi do -20 .
Kakve grijače mislite postavljati?
rovac13

#3173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

piplica wrote:
rovac13 wrote:
Kakve grijače mislite postavljati?
Ja sam prosle godine ugradio grijac u lg sto se pokazalo odlicno,prije je lg znao zaledit cak ventilator zapne za led iz tacne,mrtva klima,dok je sa grijacem sve suho.

Ugradio bi taj kabl grijac normalno kako svi ugradjuju po skandinaviji.
Ovako nekako:
Image

Samo sto sam ja malo bolje rasporedio,svuda po tacni,po kanalicima,i kraj kabla malo u odvod zavukao.
Voda odlazi bez da zastane imalo :-D
piplica

#3174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ugradio sam i ja u svoju FH-35, ali sa dodnje strane tacne, silikonski grijač za akvarijum.
E sada će mi trebati još jedan za novu FH-25, gdje ste vi kupovali?
rovac13

#3175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sjecam se od prosle zime pisao si o tome.Ja sam kupio grijac u banjaluci firma MATOM .Mislim da je 30w po metru.Prosle godine na lg sam kupio i taj oridjidji termostat pa stavis da se pali ispod 0*C npr.
Ali mislim da to i ne treba,jer sumnjam u njegovu preciznost.Kontam stavit na bilo kakav prekidac i samo kad bi bili extremni uslovi pokrenem grijac nek radi.
Post Reply