Očita nam momak lekciju.Poučna ,nema šta.Svašta smo mogli iz ovog predavanja naučiti.Pričo mu amdža ili dajdža što je bio diverzant u JNA 1984.A diverzanti kao jedinica u JNA nisu postojali.Helem neise,bolje vjerovati nego provjeravati.
Snajperisti u Sarajevu..
-
PM72
#3151 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer,
Očita nam momak lekciju.Poučna ,nema šta.Svašta smo mogli iz ovog predavanja naučiti.Pričo mu amdža ili dajdža što je bio diverzant u JNA 1984.A diverzanti kao jedinica u JNA nisu postojali.Helem neise,bolje vjerovati nego provjeravati.
Tako doznasmo da smo imali i tenk kod građevine (korišten po potrebi
) i da "profesionalni" snajperisti (čuj profesionalni
)nisu trebali gađati Grbavicu sa izvršnog vijeća ili mašinskog fakulteta radi "odbljeska" sunca nego su trebali otići na Trebević jal' Vojkoviće da mu sunce ne pravi odsjaj kad gađa čete na Grbavici.Ja čudnog filozofa - Tito dragi.Najlakše je biti general poslije svega pa drugom tumačiti šta je i kako trebalo.
-
forel
#3152 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da vidimo ovako, JNA je imala diverzante, i njihova je baza bila u Nišu, jedna od najelitnijih jedinica tadasnje JNA, ucestvovali su u napadu na Sloveniju kad je trebao biti drzavni udar, a potom su bili smjesteni na Aerodromu u Sarajevu, tj onaj dio ljudi koji su ostali u toj jedinici nakon izbijanja rata.Na građevinskom fakultetu bili su tenk i samohotka, licno moj otac je sa labudicom i jos dva covjeka dovlacio taj tenk na Iliđu sa Građevinskog fakulteta.I taj je tenk djelovao po potrebi, tj da prevedem u bukvalu kad bi nasi nasli granate za isti.A ti mozes da pravis ironiju do sutra.PM72 wrote:Dozer,
Očita nam momak lekciju.Poučna ,nema šta.Svašta smo mogli iz ovog predavanja naučiti.Pričo mu amdža ili dajdža što je bio diverzant u JNA 1984.A diverzanti kao jedinica u JNA nisu postojali.Helem neise,bolje vjerovati nego provjeravati.Tako doznasmo da smo imali i tenk kod građevine (korišten po potrebi
) i da "profesionalni" snajperisti (čuj profesionalni
)nisu trebali gađati Grbavicu sa izvršnog vijeća ili mašinskog fakulteta radi "odbljeska" sunca nego su trebali otići na Trebević jal' Vojkoviće da mu sunce ne pravi odsjaj kad gađa čete na Grbavici.Ja čudnog filozofa - Tito dragi.Najlakše je biti general poslije svega pa drugom tumačiti šta je i kako trebalo.
Profesionalni snajperista je onaj koji je prosao specijalisticku obuku i budi siguran da radi tako, danasnji snajperi imaju zastitni premaz preko optike radi smanjivanja odbljeska.Ne pada mi na um da ja nekome budem general, ovo ili ono, djelim iskustvo osoba koje su prije sveg skolovane, učesnici rata od prvog dana rata u BiH i prvoborci.Trebevic, Vojkovice?Jel ti slusas sebe ili ono sta ti padne na um pa opleti?Jel ti znas uopce kretanje sunca?Jedan od pripadnika te specijalne postrojbe iz JNA je prezivio pad iz aviona, zahvaljujuci sreci i krosnji koja je usporila pad uspio je preziviti.Taj je covjek bio Musliman, ali je ostao u JNA i za vrijeme sukoba.Al hajd, sve vi znate, vi ste prekaljeni ratnici, presli obuku u Legiji stranaca, Americkim fokama i provlacili se kroz cjev od pola cola (s postovanjem na ratne zasluge).Niti mislim odrzavat kome lekcije, nit su mi pada na pamet.U krajnjem slucaju, ti si idejom ''da bi minirao svaku zgradu iz koje tuce snajper, dokazao svoju logiku, samo se pitam kako ces prici zgradi koja se nalazi na okupiranom teritoriju sa linijom razgranicenja, mora da si Supermen pa si otporan na metke.I zamolio bi te da mozda mene ne moras postovati, to niti trazim niti mogu trazit, makar postujes osobe koje su za razliku od mnogo kojih ''boraca'' od prvog dana rata pristupili Armiji.Al dobro, ti si Rambo koji minira i dize u zgrade u zrak, pa ono logika mi govori da takve osobe imaju jako ''puno pameti'' i jos ponizavaju ljude koji su stradali na Grbavici od Batkovih krvnika govoreci za njih da su mogli otic kad su htijeli, i da su cuvali stanove.Bravo
Profesionalni snajperist, u putanju metka (zavisno od udaljenosti) racuna vise faktora, od faktora vjetra, udaljenosti, odstupanja, pada metka, efekt metka( za tvoju informaciju veca udaljenost manja efektivnost, jer metak gubi kineticku energiju sto duze putuje).Profesionalni snajperist je prije svega mirna osoba, koja odlicno poznaje fiziku oruzija iz kojeg puca, vjesta u maskiranju.Profesionalni snajperista nikada ne puca (ukoliko je rijec o gradu) sa cijevi koja strsi sa prozora, nego sa uvucenom cjevi, upravo radi oktkrivanja.
Na srpskoj strani za vrijeme naseg rata, najubojitiji nisu bili srpski snajperisti, nego rumunski, ruski, grcki uglavnom placenci, dok su konkretno srpski snajperisti bili neobuceni (osim specijalnih jedinica) jer obukom od 21 dana se ne postaje snajperista i na koncu, JNA je djelila SDS-ovim prsistasama tih snajpera pun kofer, posebno tanđara sa montiranom optikom.
Last edited by forel on 01/02/2015 16:24, edited 1 time in total.
-
PM72
#3154 Re: Snajperisti u Sarajevu..
jao što volim ove eksperte...
Idemo redom
u Nišu je bila 63-ća padobranska brigada i to nisu bili diverzanti.Tačno je da su bili elitna jedinica JNA ali ona u svom sastavu nije imala diverzantske jedinice.Postojali su PT-ejci (protiv teroristička jedinica ) i oni su bili pripadnici vojne policije JNA.Padobranci iz Niša (tzv.niški specijalci) nisu bili na sarajevskom aerodromu nego na mostarskom odakle su izvršili desant na kasarnu u Čapljini i uz pomoć helikoptera izvukli vojnike.To je jedina njihova akcija u BiH - malo su još čeprkali oko Skelana.A to što su se nama pričinjavali na svakom mjestu - drugi je padež.To ti je prva jedinica.
To da ti je babo sa labudicom vozio tenk na Ilidžu pričaj ovima iz dijaspore jer oni ne znaju gdje je ko bio pa palamude gluposti,baš kao i ti.Ilidža je bila pod kontrolom VRS (ako nisi znao a šatro bio na Mojmilu) a vozila nisu mogla proći dalje od Standarda na Stupu.Nismo imali goriva za tenkove još da točimo labudice a to ti je ruski kamion-tegljač Kamaz koji je trošio skoro kao i tenk.Druga jedinica.
Zvanje profesionalni snajperista nije imao niko u Armiji BiH ili MUP-u RBIH.To su notorne gluposti smišljene u tvojoj glavi.JNA je u svakom vodu imala tzv.strelca koji je formacijski dužio PASP M76 ili starije generacije snajperskih pušaka a to da je JNA ima obuku za snajperiste tipa SEAL ili Marine corp je produkt tvoje mašte i gledanja Diskaverija.Treća jedinica.
To da je neko od tvojih imaginarnih specijalaca iz JNA preživio pad iz aviona tako što ga je zaustavila krošnja??? možeš pričati maloj djeci a antologijska fora iz moje škole je bila kad nam je profesor Tana pričao kako je u JNA bio padobranac,padobran mu se nije otvorio pa sletio na plast sijena.Mi umirali od šege baš kao što se i ja tebi smijem na te nebuloze.Znaš li ti uopšte šta je krošnja stabla i visina od nekih 1000 metara ili više?Koja krošnja može zaustaviti pad ljudskog tijela? dakle,dajem ti četvrtu kečinu i to kao kuću!
Ja sam fino napisao "da bih minirao kuću iz koje snajperista djeluje" i pošto si plaho pametan (nije red da ti kažem da si glup) - ti si to preveo kao moj neki izmišljeni ratni zločin pa me unaprijed osudio.Osudi me i za silovanje pošto imam sav potreban alat.Peta jedinica.
Ti koji o snajperima znaš samo iz igrica ili emisija na Diskaveriju uzeo si sebi za pravo da palamudiš kao su u ratu bili najbolji rumunski i grčki snajperisti (odakle ti ta glupost - majke ti?) pa nam još otkri detalj o obuci koja je trajala 21 dan (a gdje to?) kao i to da je JNA djelila u koferima "tandžare sa montiranom optikom".Džems Bond ima velikog uticaja na tebe.Da ti otkrijem detalj.JNA (Zavodi crvena zastava) pakovala je streljačko oružje u drvene sanduke u kojima su bile poredane puške -unakrst.Dakle,jedna ovako druga onako.Poluautomatske puške -PAP-ovke ili automatske puške.Po deset komada u sanduku.Konzervirane.Sijač smrti ili PM M84 dolazio je u drvenom sanduku i to jedan komad.Uz njega je išlo postolje.PASP M 76 dolazio je u drvenom sanduku koji je sadržavao pet pušaka.Nikakvih kofera nije bilo - to si gledao samo u filmovima.Šesta jedinica.
Sve ukupno - šest jedinica.Automatski si pao na godinu.Sa dvije jedinice imao si pravo na popravni.Trebao bi znati da roditelji često djeci pričaju bajke samo si trebao sa punoljetstvom izvagati šta je bajka a šta prava istina.
Idemo redom
u Nišu je bila 63-ća padobranska brigada i to nisu bili diverzanti.Tačno je da su bili elitna jedinica JNA ali ona u svom sastavu nije imala diverzantske jedinice.Postojali su PT-ejci (protiv teroristička jedinica ) i oni su bili pripadnici vojne policije JNA.Padobranci iz Niša (tzv.niški specijalci) nisu bili na sarajevskom aerodromu nego na mostarskom odakle su izvršili desant na kasarnu u Čapljini i uz pomoć helikoptera izvukli vojnike.To je jedina njihova akcija u BiH - malo su još čeprkali oko Skelana.A to što su se nama pričinjavali na svakom mjestu - drugi je padež.To ti je prva jedinica.
To da ti je babo sa labudicom vozio tenk na Ilidžu pričaj ovima iz dijaspore jer oni ne znaju gdje je ko bio pa palamude gluposti,baš kao i ti.Ilidža je bila pod kontrolom VRS (ako nisi znao a šatro bio na Mojmilu) a vozila nisu mogla proći dalje od Standarda na Stupu.Nismo imali goriva za tenkove još da točimo labudice a to ti je ruski kamion-tegljač Kamaz koji je trošio skoro kao i tenk.Druga jedinica.
Zvanje profesionalni snajperista nije imao niko u Armiji BiH ili MUP-u RBIH.To su notorne gluposti smišljene u tvojoj glavi.JNA je u svakom vodu imala tzv.strelca koji je formacijski dužio PASP M76 ili starije generacije snajperskih pušaka a to da je JNA ima obuku za snajperiste tipa SEAL ili Marine corp je produkt tvoje mašte i gledanja Diskaverija.Treća jedinica.
To da je neko od tvojih imaginarnih specijalaca iz JNA preživio pad iz aviona tako što ga je zaustavila krošnja??? možeš pričati maloj djeci a antologijska fora iz moje škole je bila kad nam je profesor Tana pričao kako je u JNA bio padobranac,padobran mu se nije otvorio pa sletio na plast sijena.Mi umirali od šege baš kao što se i ja tebi smijem na te nebuloze.Znaš li ti uopšte šta je krošnja stabla i visina od nekih 1000 metara ili više?Koja krošnja može zaustaviti pad ljudskog tijela? dakle,dajem ti četvrtu kečinu i to kao kuću!
Ja sam fino napisao "da bih minirao kuću iz koje snajperista djeluje" i pošto si plaho pametan (nije red da ti kažem da si glup) - ti si to preveo kao moj neki izmišljeni ratni zločin pa me unaprijed osudio.Osudi me i za silovanje pošto imam sav potreban alat.Peta jedinica.
Ti koji o snajperima znaš samo iz igrica ili emisija na Diskaveriju uzeo si sebi za pravo da palamudiš kao su u ratu bili najbolji rumunski i grčki snajperisti (odakle ti ta glupost - majke ti?) pa nam još otkri detalj o obuci koja je trajala 21 dan (a gdje to?) kao i to da je JNA djelila u koferima "tandžare sa montiranom optikom".Džems Bond ima velikog uticaja na tebe.Da ti otkrijem detalj.JNA (Zavodi crvena zastava) pakovala je streljačko oružje u drvene sanduke u kojima su bile poredane puške -unakrst.Dakle,jedna ovako druga onako.Poluautomatske puške -PAP-ovke ili automatske puške.Po deset komada u sanduku.Konzervirane.Sijač smrti ili PM M84 dolazio je u drvenom sanduku i to jedan komad.Uz njega je išlo postolje.PASP M 76 dolazio je u drvenom sanduku koji je sadržavao pet pušaka.Nikakvih kofera nije bilo - to si gledao samo u filmovima.Šesta jedinica.
Sve ukupno - šest jedinica.Automatski si pao na godinu.Sa dvije jedinice imao si pravo na popravni.Trebao bi znati da roditelji često djeci pričaju bajke samo si trebao sa punoljetstvom izvagati šta je bajka a šta prava istina.
-
forel
#3155 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hasan Omerovic, clan 63 padobranske jedinice smjestene u Nišu, prezivio je pad iz aviona, tj upetljao mu se padobran, zahvaljujuci krosnji u koji se padobran zamotao prezivio je pad, taj covjek je bio u novinama, pa eto znaci svi lazu ti istinu govoris.Prva jedinica, gorivo je nabavljeno ispumpavanjem podzemne cisterne iz zgrade Oslobođenja, jedinica broj 2.Obuke za vrijeme rata su trajale po 21 dan, inace takav plan je sacinio famozni ''Kapetan Dragan''.O oruziju koje je djeleno kapom i sakom, mozes da pitas srpske porodice u Vojkovicima, gdje je jedan od clanova tih porodica zakopao snajper i odredjenu kolicinu oruzija, koju su nasi pronasli.PS: Te su porodice jos dole pa eto mozes da provjerisPM72 wrote:jao što volim ove eksperte...
Idemo redom
Rumuni, rusi i ukrajinski placenici bili su najubojitiji, sto po brojevima smrti na podrucjima koja su ''pokrivali''...Pobogu, pobogu...Usput 63 padobranska diverzantska jedinica ucestovali su u napadu na Slovenacki aerodrom, istina bili su i na Mostarskom, ali isto tako su bili na Sarajevskom, citav taj ratni put mozes procitati u knjizi Hasana Omerovica...
Jes ja znam sve iz igrica, nista ja ne znam, ti bi ''minirao'', pa sto ne minira Bgt?...U biti, ja iza svoji rijeci navedoh cinjenice, provjerene i utvrdjene, posto ne vjerujes na moje cinjenice, mozes da pitas bilo koga iz bivse kasarne Jusuf Đonlić iz Vojkovica, ko je prevozio taj tenk, odakle gorivo, ko je osim vozaca iako nemogu da navodim imena al reci cu da je ''Juka'' bio vozac, koji je prevozio tenk kada im je otkazao i prilikom jednog od transporta, na tom kamionu je bila pokvarena bos pumpa.
Sve u svemu, ja imam cinjenice, i znam o cemu pricam, moj je dajidja bio ucesnik napada na Slovenacki aerodrom, pa je poslije trazio demobilizaciju i vratio se i prikljucio ARBiH.I eto hajd ti si strucnjak i expert, ja znam iz igrica, al nema veze.Jes bajke, posto me utjerujes u laz, a lupas takve gluposti, i Rambo folove samo cu se povuci, oni koji su bili znaju ko je i kako radio u logistickoj bazi, u Jusuf Đonliću pa mogu da provjere.Al eto ''miner'' samo ti
Cisto da se zna ''imaginarni'' po tebi : http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... n-i-drzava
je ziv.
Last edited by forel on 01/02/2015 17:32, edited 2 times in total.
- trambusek88
#3156 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro je forel, ne provaljuj se više.
Last edited by trambusek88 on 01/02/2015 17:35, edited 1 time in total.
-
Del_Boy_Trotter
#3157 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@forel de pročitaj prvo temu svega ti glupo mi ispred tebe koliko se prosipaš. Ti pametuješ ljudima koji su rat proveli u Sarajevu na prvim linijama a neki od njih su bili i snajperisti u ARBiH...i ono došlo pamet soliti i teoriju predavati po forumu 
-
forel
#3158 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Onaj ko je proveo rat na prvim crtama, zna o cemu govorim, i oni koji su bili snajperisti i oni znaju odlicno o cemu govorim.Niti solim, niti pametujem, dajem precizne podatke koji se mogu provjerit. 
-
PM72
#3159 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma pustite ga,momak je kočoperan i nadobudan.Zar nisu legendarne sljedeće izjave:
Koji naši? SIPA? Ne zna jadan ni gdje su Vojkovići a palamudio bi o ratu.
Kasarna Jusuf Džonlić u Vojkovićima? U Vojkovićima nije bilo nikakve kasarne a ako ne znaš gdje su Vojkovići -guglaj i dalje pošto svu vojnu filozofiju crpiš na taj način samo fuliš i to debelo.
I još nešto.Padobranci iz Niša nisu "napali" nikakav slovenački aerodrom nego su dovedeni da brane vojni aerodrom Brnik.Pa ih napala slovenačka TO.A ovog "jadnika" Hasana i nije mi žao,ko mu hebe mater što nije poginuo pa da mu žena bar ima penziju.To da je taj firaun sa rezervinim padobranom zapeo za krošnju i preživio mogu prihvatiti kao istinu samo što je tvoja verzija malo drugačija,trebao si to fino opisati.
P.S.Moja generacija je zadnja služila JNA.Trebao bi to imati u vidu kad bulazniš o tome.
"Naši" pronašli zakopan snajper u Vojkovićima?mozes da pitas srpske porodice u Vojkovicima, gdje je jedan od clanova tih porodica zakopao snajper i odredjenu kolicinu oruzija, koju su nasi pronasli.
mozes da pitas bilo koga iz bivse kasarne Jusuf Đonlić iz Vojkovica,
Kasarna Jusuf Džonlić u Vojkovićima? U Vojkovićima nije bilo nikakve kasarne a ako ne znaš gdje su Vojkovići -guglaj i dalje pošto svu vojnu filozofiju crpiš na taj način samo fuliš i to debelo.
I još nešto.Padobranci iz Niša nisu "napali" nikakav slovenački aerodrom nego su dovedeni da brane vojni aerodrom Brnik.Pa ih napala slovenačka TO.A ovog "jadnika" Hasana i nije mi žao,ko mu hebe mater što nije poginuo pa da mu žena bar ima penziju.To da je taj firaun sa rezervinim padobranom zapeo za krošnju i preživio mogu prihvatiti kao istinu samo što je tvoja verzija malo drugačija,trebao si to fino opisati.
P.S.Moja generacija je zadnja služila JNA.Trebao bi to imati u vidu kad bulazniš o tome.
- exliberal-ex
#3160 Re: Snajperisti u Sarajevu..
forel....ja nisam snajperista ali fakat....forel wrote:Onaj ko je proveo rat na prvim crtama, zna o cemu govorim, i oni koji su bili snajperisti i oni znaju odlicno o cemu govorim.Niti solim, niti pametujem, dajem precizne podatke koji se mogu provjerit.
sto se tice tenka....ko sto rece pm ....jedinica....zasto bi neko tovario tenk na labudicu pa ga vozio " na ilidju"....jel znas kojim putem su trebali da prodju ako nisu isli glavnom cestom....samo skontaj kako bi smotali kod energoinvesta ....
ps
jos nesto ja procitah onaj tvoj dugacki clanak I neskontah nista...jel do mene ili ....
-
forel
#3161 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eh sad si upravuPM72 wrote:Ma pustite ga,momak je kočoperan i nadobudan.Zar nisu legendarne sljedeće izjave:
"Naši" pronašli zakopan snajper u Vojkovićima?mozes da pitas srpske porodice u Vojkovicima, gdje je jedan od clanova tih porodica zakopao snajper i odredjenu kolicinu oruzija, koju su nasi pronasli.![]()
Koji naši? SIPA? Ne zna jadan ni gdje su Vojkovići a palamudio bi o ratu.
mozes da pitas bilo koga iz bivse kasarne Jusuf Đonlić iz Vojkovica,
Napali, branili se, uzmi kako hoces, da pitas Slovence, rekli bi ti da su napali aerodrom, ali tu je jedna od prvih akcija u vrijeme rata te brigade.U obuci u 63 padobranskoj, imali s razni vidovi obuke, pa i snajperisticki tim pa odatle ovi podaci o kojima govorim ne sa Diskaverya nego konkretno.Pomenuta puska PASP je trebala da zamjeni ruski Dragunov SVD.
Ja sam rekao da je prezivio pad, nisam detaljisao, dajidja mi ima negdje i sliku jednice u posjeti u bolnici istoimenim likom.Tad je to bila senzacija, licno bio je jos jedan s one strane.
Sto se tice tenka kako zasto je bio smjesten na Gradjevinskom fakultetu, ne znam, gore je bio jedan tenk i samohotka koju su dovlacili, sta je kasnije bilo ne znam niti sam pricao o tome.
Zvanje profesionalni snajperista nije imao niko u Armiji BiH ili MUP-u RBIH.
Mislim da je imao zvanje profesionalnog snajperiste u odredu Lasta ali ovo nije 100% sigurno.Ja sam u svom ovom djelu govorio o snajperisti ukupno, ne o ARBiH, nego o snajperistima uopceno.JNA je imala, ali se i to prorijedilo kako je rat odmicao, aktivisti SDS-a su dobijali razne vrste oruzije pa medju njima je bio i poneki snajper.
Last edited by forel on 01/02/2015 18:15, edited 2 times in total.
- hellhammer
#3162 Re: Snajperisti u Sarajevu..
decko moram da ti napisem ovo, dok si vozao tutu u rikverc drugi su prasinarili u ratu, sad si pokupio teorije i mislis da znas sve, teorija i praksa se nikad ne mogu sastaviti zajedno, barem sto se naseg rata tice, nisam bio u sarajevu ali sam prasinario u drugom dijelu bosne, i takvi me izuju iz cipela kad mi pocnu objasnjavati kako je bilo, i uporno mi namecu da potvrdim njihovu verzijuforel wrote:Onaj ko je proveo rat na prvim crtama, zna o cemu govorim, i oni koji su bili snajperisti i oni znaju odlicno o cemu govorim.Niti solim, niti pametujem, dajem precizne podatke koji se mogu provjerit.
- trambusek88
#3163 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio je i onaj jedan, devedeset i neko godište što je ubjeđivao borce kako su mogli uzeti Ilidžu, Vojkoviće, Trebević, Pale, itd. za nekoliko dana da su htjeli i počeo da objašnjava neke taktike, klince-palce i uporno je kontrirao borcima te pokušavao da ih uvjeri da je on u pravu a oni u krivu.
Inače odrastao u blizini prvih borbenih linija u rejonu Holandije ili Danske, ne mogu se tačno sjetiti.
Vjerovatno proveo sate i sate igrajući Armu ili CoD pa umislio da zna bolje i od ljudi koji su proveli 4 godine po rovovima pa i od komandnog kadra
Inače odrastao u blizini prvih borbenih linija u rejonu Holandije ili Danske, ne mogu se tačno sjetiti.
Vjerovatno proveo sate i sate igrajući Armu ili CoD pa umislio da zna bolje i od ljudi koji su proveli 4 godine po rovovima pa i od komandnog kadra
-
forel
#3164 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Teorija jedno - praksa drugo, potpuno se slazem, ali isto tako u nasem ratu, se teorija i praksa razilazila.Kako neko rece SAD u Iraku kad ''nasnjuha snajperistu u gradu'' pozove helikopter i spici ga, u nasem ratu i to posebno u Sarajevu nije dolazilo u obzir zato jer su podrucja o kojima se govori konkretno govori Grbavica, bila prepuna nasih civila.Granatiranje grada nije nista novo, ali sve se zna kada i kako.Cijelo vrijeme govorim o toj cinjenici, mozes bombardovati, koristit artiljeriju i ganjati se sa snajperistima na takav nacin kada imas jasan front prema neprijatelju, i gradu u kojem su neprijatelji.Ali upotreba artiljerije prema djelu naselja koje je bilo pod okupacijom, i to u podjeljenom gradu je neprihvatljiva, jer ubijas svoje sunarodnjake.hellhammer wrote:decko moram da ti napisem ovo, dok si vozao tutu u rikverc drugi su prasinarili u ratu, sad si pokupio teorije i mislis da znas sve, teorija i praksa se nikad ne mogu sastaviti zajedno, barem sto se naseg rata tice, nisam bio u sarajevu ali sam prasinario u drugom dijelu bosne, i takvi me izuju iz cipela kad mi pocnu objasnjavati kako je bilo, i uporno mi namecu da potvrdim njihovu verzijuforel wrote:Onaj ko je proveo rat na prvim crtama, zna o cemu govorim, i oni koji su bili snajperisti i oni znaju odlicno o cemu govorim.Niti solim, niti pametujem, dajem precizne podatke koji se mogu provjerit.
-
PM72
#3165 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sve kontam nadoći će u vožnji a on se sve više uvaljuje.Čuj Lasta imala "profesionalne" snajperiste? pa jesi li ti lud ili ti noge smrde? Znaš li šta bi značilo to "zvanje" za nekog ko je bio u ratu koji se završio "neriješeno".To bi bila direktna karta za Hag,bez presjedanja u sudu BiH.
Ako te mogu zamoliti da se više ne ofiraš.
-
forel
#3166 Re: Snajperisti u Sarajevu..
To su bili Vikicevi specijalci, MUP ovci koji su ostali pri njemu.Kazem da su imali neku vrstu snajperske obuke.Ne bi bila direktna karta za Hag, kad se zna gdje i kuda su ti specijalci dejstvovali.Ja se ''ofiram'' a ti vodis ideju da bi minirao svaku zgradu u kojoj se nalazi snajperista, tvrdis da su civili po Grbavici cuvali stanove, i takve stvari.E blago meni kad se ja ''ofiram''.PM72 wrote:Ja sve kontam nadoći će u vožnji a on se sve više uvaljuje.Čuj Lasta imala "profesionalne" snajperiste? pa jesi li ti lud ili ti noge smrde? Znaš li šta bi značilo to "zvanje" za nekog ko je bio u ratu koji se završio "neriješeno".To bi bila direktna karta za Hag,bez presjedanja u sudu BiH.
-
PM72
#3167 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Lasta i Vikićevci su ista firma samo različit OUR.Ovdje povremeno dođu i Vikićevci pa nije fer ni radi njih da pišeš nebuloze.
-
forel
#3168 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jeste Lasta i Bosna ako cemo konkretnije.Pa eto ako dolaze onda oni znaju kakvu su obuku i licno naoruzanje koristili, rekao sam ta informacija nije 100% tacna, ali znam da su pojedini bili snajperisti.Biti snajperista ne znaci odmah biti zlocinac, ubica, krvnik, to je jedan od rodova.PM72 wrote:Lasta i Vikićevci su ista firma samo različit OUR.Ovdje povremeno dođu i Vikićevci pa nije fer ni radi njih da pišeš nebuloze.
- Nekako s proljeća
-
PM72
#3170 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Formacijsko mjesto u II brdskoj brigadi,kod Puške nije "profesionalni" snajperista.To zvanje postoji samo u pravim vojskama.
- Dozer
#3171 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@forel
Od svega napisanoga samo cu ti priznati ono za Hasana. Ako te zanimaju i detalji - pao je sa 2500m, tzv. poluslobodni pad, a slobodni ide sa 5000. Bio je jedan od najiskusnijih u 63., ali glavni mu se nije otvorio, dok mu se pomocni jeste zapetljao. Sreca u nesreci je bila sto je pao na drvo sa vrlo dubokom krosnjom - jablan. Polomio je sve sta je polomiti mogao, a uspio je sacuvati vrat. 6 mjeseci je lezao u koritu na VMA, a zatim jos toliko bio na operacijama i terapijama, da bi tek nakon dvije godine opet skocio.
Sto se tice ostalog vezano za snajpere, obuke, djelovanja, taktike i tehnike, reci su ti ono sto ocito niko drugi nece - ne seri vise, ziv bio.
Procitaj cijelu temu, od pocetka do kraja, pa ces shvatiti zasto ti se ovo kaze.
Od svega napisanoga samo cu ti priznati ono za Hasana. Ako te zanimaju i detalji - pao je sa 2500m, tzv. poluslobodni pad, a slobodni ide sa 5000. Bio je jedan od najiskusnijih u 63., ali glavni mu se nije otvorio, dok mu se pomocni jeste zapetljao. Sreca u nesreci je bila sto je pao na drvo sa vrlo dubokom krosnjom - jablan. Polomio je sve sta je polomiti mogao, a uspio je sacuvati vrat. 6 mjeseci je lezao u koritu na VMA, a zatim jos toliko bio na operacijama i terapijama, da bi tek nakon dvije godine opet skocio.
Sto se tice ostalog vezano za snajpere, obuke, djelovanja, taktike i tehnike, reci su ti ono sto ocito niko drugi nece - ne seri vise, ziv bio.
Procitaj cijelu temu, od pocetka do kraja, pa ces shvatiti zasto ti se ovo kaze.
-
PM72
#3172 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Uvijek si mi bio drag zato što si bio u stanju da nešto fino upakuješ i na kulturan način to priopćiš.

-
Seawolf
#3173 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Naravno da jesu. Barem u JRM. Rahmetli komandant prvog korpusa je bio među njima.PM72 wrote:...A diverzanti kao jedinica u JNA nisu postojali...
-
PM72
#3174 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ponoviću.Diverzantska jedinica nije postojala u JNA.čak nijedna jedinica KOV (kopnene vojske) nije imala u svom nazivu "specijalna".Malo kvalitetniju pješadijsku obuku (12 mjeseci) u smislu poznavanja borilačkih vještina,gađanja iz raznih oruđa i oružja,iskakanja iz helikoptera,preživaljavanja i slično imali su izviđači u Pančevu (kasnije 72 brigada VJ) i PT (protiv terorističke ) jedinice vojne policije.Uz padobransku 63-ću brigadu.U Divuljama kod Splita postojala je jedinica sastavljena isključivo od oficira koji su prošli razne vrste obuke,uključujući ronilačko diverzantske kurseve.Njih su popularno nazvali pomorski diverzanti među kojima je bio i rahmetli Talijan.Sve te jedinice imale su strelce naoružane snajperskim puškama a to si mogao postati ako si na obuci pokazao malo bolje rezultate u gađanju od ostalih vojnika.Svako odjeljenje KOV na recimo obezbjeđenju graničnog pojasa ili graničari imali su u svom sastavu po jednog vojnika naoružanog snajperskom puškom kao i mitraljesca,koji je obično dužio PM72
.
u svom sastavu JNA nije imala profesionalne (kako onaj tumač kaže) snajperiste kakve imaju marinci ili SEAL jedinice.JNA se oslanjala na masu naoružanog naroda i na hrpu tenkova i artiljerije.generalštab nije vjerovao da jedinice od 10 ili 20 ljudi mogu nešto značajno da urade tako da do 1972 i ustaškog upada u Jugoslaviju sem padobranaca i vojne policije nisu imali malo "bolju" jedinicu u armiji od 200 000 ljudi.Čak ni milicija nije imala specijalce do 1972.
u svom sastavu JNA nije imala profesionalne (kako onaj tumač kaže) snajperiste kakve imaju marinci ili SEAL jedinice.JNA se oslanjala na masu naoružanog naroda i na hrpu tenkova i artiljerije.generalštab nije vjerovao da jedinice od 10 ili 20 ljudi mogu nešto značajno da urade tako da do 1972 i ustaškog upada u Jugoslaviju sem padobranaca i vojne policije nisu imali malo "bolju" jedinicu u armiji od 200 000 ljudi.Čak ni milicija nije imala specijalce do 1972.
-
Seawolf
#3175 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ta jedinica je imala i zvanični naziv divizion podvodnih diverzanata.PM72 wrote:Ponoviću.Diverzantska jedinica nije postojala u JNA...U Divuljama kod Splita postojala je jedinica sastavljena isključivo od oficira koji su prošli razne vrste obuke,uključujući ronilačko diverzantske kurseve.Njih su popularno nazvali pomorski diverzanti među kojima je bio i rahmetli Talijan...
Nemoj me shvatiti da branim JNA i YU-Miliciju (SSUP), ali je činjenica da niti mnoge druge mnogo savremenije i neideologizovane oružane snage u to vrijeme, u svom sastavu nisu imale odgovarajuće jedinice za protivterorističku borbu. Pa i njemački GSG 9 je formiran tek nakon krvavih događaja u Münchenu, 1972-e.PM72 wrote:...u svom sastavu JNA nije imala profesionalne (kako onaj tumač kaže) snajperiste kakve imaju marinci ili SEAL jedinice.JNA se oslanjala na masu naoružanog naroda i na hrpu tenkova i artiljerije.generalštab nije vjerovao da jedinice od 10 ili 20 ljudi mogu nešto značajno da urade tako da do 1972 i ustaškog upada u Jugoslaviju sem padobranaca i vojne policije nisu imali malo "bolju" jedinicu u armiji od 200 000 ljudi.Čak ni milicija nije imala specijalce do 1972....