Ne znam da li se moze tema postavljati na drugoj ali mi je hitno
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
Vademecum
#3151 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
http://forum.klix.ba/pomoc-povreda-macke-t139745.html
-
lijepa u dusi
#3152 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Raja, macak mi ima proljev. Vratila se kuci i vidim da je vec jednom imao, ocistim, on opet ode i opet isto. Zapravo nisam sigurna jer je zatrpao, nije skroz tecno ali je mekse i svijetlije nego inace.
Riza u pilecoj vodi ne dolazi u obzir, nece ni piletinu, a kamoli rizu da jede.
Caj sam mu skuhala i cekam da vidim hoce li uzeti.
Napolje ne izlazi tako da nije prehladjen, ne znam od cega moze biti.
Je li se nekome desavalo da je do hormona? To mi je naumpalo. Ima oko godinu dana, nismo ga kastrirali i jako mi je tesko da odlucim. Znam da mu je patnja ovako, a s druge strane ko sam ja da o tome odlucujem.
Sve se nadam da cemo naci neku finu kucnu zenkicu zainteresovanu za parenje.
Je li se nekome desavalo da je do hormona? To mi je naumpalo. Ima oko godinu dana, nismo ga kastrirali i jako mi je tesko da odlucim. Znam da mu je patnja ovako, a s druge strane ko sam ja da o tome odlucujem.
- Vitezanin
#3153 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
lijepa u dusi wrote:Raja, macak mi ima proljev. Vratila se kuci i vidim da je vec jednom imao, ocistim, on opet ode i opet isto. Zapravo nisam sigurna jer je zatrpao, nije skroz tecno ali je mekse i svijetlije nego inace.
Evo i ja da se pridružim, imam donekle sličan problem.
Dobili smo malu macu staru oko tri mjeseca. Kad smo je dobili imala je proljev i bez ikakve kontrole je ostala tragove.
To je potrajalo neka dva-tri dana i onda je imala normalnu kakicu (i dalje mekanu, ali izgleda normalno), a ponekad opet ima proljev. Npr,jutros je imala proljev, a prije toga danima je imala normalnu stolicu.
Dali smo joj četvrtinu tablete protiv parazita (po preporuci veterinara) i ponovit ćemo sutra s još četvrtinom (treba ponoviti nakon 15 dana).
Sad ne znam šta bismo mogli još uraditi. Možda imaju neki vitamini? Ima li ko kakav savjet?
Ova moja jede rižu bez problema.
-
lijepa u dusi
#3154 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mom je pomoglo sto sam mu izbacila mokru hranu i lagano masirala stomak toplom krpom. Odmah se smirio i zaspao mi u krilu, a poslije je kakica bila normalna 
Nisam mu davala nista protiv parazita, jer smo ga cistili prosli mjesec, dobio je i Stronghold i trecinu tablete, medjutim nije imao nikakvih glista u kakici, meni bas drago bilo
Uglavnom, sad je proslo i ne mjauce vise.
Zahvaljujuci @Banksy, odlucili smo se ipak za kastraciju jer cini mi se da mu je ovako definitivno veca patnja.
Jako mi je zao sto nemam kucu s velikim dvoristem pa da moze voditi normalan macji zivot, ovako sam nazalost prinudjena na ovo.
Obzirom da je kod tebe malo mace u pitanju, to je kod njih normalno, pogotovo ako ga hranite mlijekom i pavlakom, nemojte jer im je to jako tesko za svariti i imaju proljev. Kuhajte mu rizu na pilecoj vodi i nek to jede dok proljev ne prodje, mozete i malo caja ako bude htio piti. I probajte mu zagrijati stomacic toplom krpom.
Nisam mu davala nista protiv parazita, jer smo ga cistili prosli mjesec, dobio je i Stronghold i trecinu tablete, medjutim nije imao nikakvih glista u kakici, meni bas drago bilo
Uglavnom, sad je proslo i ne mjauce vise.
Zahvaljujuci @Banksy, odlucili smo se ipak za kastraciju jer cini mi se da mu je ovako definitivno veca patnja.
Jako mi je zao sto nemam kucu s velikim dvoristem pa da moze voditi normalan macji zivot, ovako sam nazalost prinudjena na ovo.
Obzirom da je kod tebe malo mace u pitanju, to je kod njih normalno, pogotovo ako ga hranite mlijekom i pavlakom, nemojte jer im je to jako tesko za svariti i imaju proljev. Kuhajte mu rizu na pilecoj vodi i nek to jede dok proljev ne prodje, mozete i malo caja ako bude htio piti. I probajte mu zagrijati stomacic toplom krpom.
- Vitezanin
#3155 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala.
Mislim da ćemo macu ipak morati odnijeti i veterinaru, ima crvenu guzu
Nekad više, nekad manje, pretpostavljam da je to zbog proljeva.
Evo i danas joj pomalo meka stolica izlazi i ona očito to ne može kontrolirati.
Ima li iko slična iskustva? Da nisu neki drugi paraziti??
Mislim da ćemo macu ipak morati odnijeti i veterinaru, ima crvenu guzu
Evo i danas joj pomalo meka stolica izlazi i ona očito to ne može kontrolirati.
Ima li iko slična iskustva? Da nisu neki drugi paraziti??
- zateznistub
#3156 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Koju hranu davati macki od godinu dana? Krekere i/ili vlaznu hranu?
Ovo pitam iz razloga sto kad cistim pijesak prosto ne mogu da vjerujem koliki su "kolaci" od urina
Ovo pitam iz razloga sto kad cistim pijesak prosto ne mogu da vjerujem koliki su "kolaci" od urina
- Nogatrans
#3157 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
I ja sam kod svog primjetio da bas mokri po minutu nikad zavrsiti. A nikad ga ne vidim da pije vodu. Doduse izlazi vani.
- nosara
#3158 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam merak da nabavim maine coon-a... Ima li iko ikakvog iskustva...?
- Amazonka27
#3159 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Svi vlasnici tih macaka koje poznajem su preponosninosara wrote:Imam merak da nabavim maine coon-a... Ima li iko ikakvog iskustva...?
- nosara
#3160 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vidio sam neke klipove i citao price vlasnika... Na prvu sam bio za frenchija, ali sad se dvoumim, maine coon ima prejeben personaliti...Amazonka27 wrote:Svi vlasnici tih macaka koje poznajem su preponosninosara wrote:Imam merak da nabavim maine coon-a... Ima li iko ikakvog iskustva...?ogromne macke koje mozes vrlo lahko nauciti na povodac i setati sa njom
divne su, ali kao i svaka macka - nikad im ne znas narav... voliiiiiiiim njihove kitnjaste repove
- Amazonka27
#3161 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ako se dvoumiš između psa i macke...to ti je kao da se dvoumiš da li ćeš ljetovanje provesti negdje gdje ima snijega ili u nekoj tropskoj zemlji
al fkt.
Imati psa znaci minimum 2X dnevno izvoditi u pišaonu...doziranje hrane, kada ideš van kuće na cijeli dan ili za vikend - računaj - pas mora biti sa tobom, dok kod mačke je skroz drugačije. Mačka (naravno ima onih pojedinačnih slučajeva) se ne prejeda i možeš joj ostaviti punu zdjelu hrane koju će postepeno da gricka koliko je njoj ćejf. (To psu ne možeš priuštiti), mačku možeš ostaviti samu preko vikenda obezbjedivši joj dovoljno hrane i vode kao i pristup pijesku.
Psu si ti sve...neumoran za igru dok se mačka mazi isključivo kada je njoj čejf - najčešće kada si toliko umoran da ne možeš ni sebe da počešeš
mačkama karakter ovisi o njoj samoj a ne o rasi ili nečemu drugom. Ova moja mrzi goste, ali zato nas voli do granice neizdržjivosti. Vlasnik psa, svog ljubimca lagano odvede veterinaru...mi taj luksuz sebi ne možemo priuštiti
Sreća, nije bolešljiva...kada smo je htjeli sterilizirati, veterinar je došao nama kući i na foru sa vrata je uspavao i uspavanu odnio... Mačka se ne može dresirati - kakva je rođena takva je. Taj prgavi karakter je simpatičan ali nema svako živce za to...pogotovo ako su tu i djeca ili djeca u prolazu koja bi da čupnu rep ili da vrisnu od dragosti....pa dok se okreneš, mačka nakostriješena dijete ogrebano.
Huh, mace su divne, ali to se iz mog teksta sada ne može vidjeti
Poenta priče - pazi ako biraš zbog karaktera - mogao bi se razočarati, a psi su vječiti najbolji prijatelji koji te voli bez obzira na sve
Imati psa znaci minimum 2X dnevno izvoditi u pišaonu...doziranje hrane, kada ideš van kuće na cijeli dan ili za vikend - računaj - pas mora biti sa tobom, dok kod mačke je skroz drugačije. Mačka (naravno ima onih pojedinačnih slučajeva) se ne prejeda i možeš joj ostaviti punu zdjelu hrane koju će postepeno da gricka koliko je njoj ćejf. (To psu ne možeš priuštiti), mačku možeš ostaviti samu preko vikenda obezbjedivši joj dovoljno hrane i vode kao i pristup pijesku.
Psu si ti sve...neumoran za igru dok se mačka mazi isključivo kada je njoj čejf - najčešće kada si toliko umoran da ne možeš ni sebe da počešeš
mačkama karakter ovisi o njoj samoj a ne o rasi ili nečemu drugom. Ova moja mrzi goste, ali zato nas voli do granice neizdržjivosti. Vlasnik psa, svog ljubimca lagano odvede veterinaru...mi taj luksuz sebi ne možemo priuštiti
Huh, mace su divne, ali to se iz mog teksta sada ne može vidjeti
Poenta priče - pazi ako biraš zbog karaktera - mogao bi se razočarati, a psi su vječiti najbolji prijatelji koji te voli bez obzira na sve
- Amazonka27
#3162 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sva hrana mora biti za juniore do godinu...krekeri se više preporučuju zbog zubića.zateznistub wrote:Koju hranu davati macki od godinu dana? Krekere i/ili vlaznu hranu?
- zateznistub
#3163 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
E vidis ja to mojoj zeni nikako da objasnim, ona samo onu viskas jal u keesi jal iz konzerve, naravno maca se oblizuje a ti Muzafere kupi lopatom Alije SirotanovicaAmazonka27 wrote:sva hrana mora biti za juniore do godinu...krekeri se više preporučuju zbog zubića.zateznistub wrote:Koju hranu davati macki od godinu dana? Krekere i/ili vlaznu hranu?
Ovo pitam iz razloga sto kad cistim pijesak prosto ne mogu da vjerujem koliki su "kolaci" od urinasamo ti njoj dovoljno vode ostavljaj i sve je to ok
Odraslim macama je isto prioritet krekeri a vlažna ponekad kao poslastica
- Amazonka27
#3164 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako cika dr. Amar kaze - krekeri - ja zavrsavam raspravu
Pokušaj joj ovako objasniti: da maca ne bi ni pogledala krekere ako ih ne voli nego bi insistirala isključivo na vlažnoj hrani...sada je mlada i ima ok zubiće a kada počne da sćavi iz usta onda će da bude već kasno. Tada će morati da jede krekere i to posebne za osjetljive zube, + ispiranje zuba raznim spricama itd...to govno će ti biti najmanji problem vjeruj mi
- Banksy
#3165 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
http://www.olx.ba/artikal/19372687/2-macica/nosara wrote:Imam merak da nabavim maine coon-a... Ima li iko ikakvog iskustva...?
http://www.olx.ba/artikal/19064044/maci ... na-poklon/
http://www.olx.ba/artikal/19799821/dvij ... traze-dom/
- nosara
#3166 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ne interesuju me mace bez pedigrea...Banksy wrote:http://www.olx.ba/artikal/19372687/2-macica/nosara wrote:Imam merak da nabavim maine coon-a... Ima li iko ikakvog iskustva...?
http://www.olx.ba/artikal/19064044/maci ... na-poklon/
http://www.olx.ba/artikal/19799821/dvij ... traze-dom/
Maine coon, bona...! Petnaest kila zive miline...
-
Nadza
#3167 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Macak star 20 mjeseci ima rektalni prolaps.Veterinar izvrsio operaciju i kao sada ce biti u redu. Medjutim, jadnicak nije mogao kakati, jer su mu previse usili. Vracamo ga veterinaru i on izvadi konce. Medjutim problem nije rijesen. Ponovo se desava isto. Nosimo ga na kliniku u drugi grad, tu ostaje 2 dana Uradili mu biopsiju i otpustili ga. Cekamo nalaz. Poslije svakog praznjena crijevo mu ispada i sve vise vremena treba da se vrati.Mjenjali smo mu hranu po preporuci veterinara, nista nije pomoglo. Prestao je da pije vodu i veoma malo jede. Jos je zivaha, ali postpeno gubi na kilazi. Jeli itko od forumasa imao ovakav problem sa mackom?
- bushido
- nosara
#3169 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jel' ovo tvoje...? Baca malo na onu norvesku... Ima nesto divlje u ocima i njuskica je drukcija...
- Banksy
#3170 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pffff, snob ...nosara wrote: Ne interesuju me mace bez pedigrea...![]()
Maine coon, bona...! Petnaest kila zive miline...
15 kg, uzmi tele, ima ljepše oči ...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3171 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
prati stanje al ako mu veterinar ne može ništa i ako slabo jede i pije vodu,Nadza wrote:Macak star 20 mjeseci ima rektalni prolaps.Veterinar izvrsio operaciju i kao sada ce biti u redu. Medjutim, jadnicak nije mogao kakati, jer su mu previse usili. Vracamo ga veterinaru i on izvadi konce. Medjutim problem nije rijesen. Ponovo se desava isto. Nosimo ga na kliniku u drugi grad, tu ostaje 2 dana Uradili mu biopsiju i otpustili ga. Cekamo nalaz. Poslije svakog praznjena crijevo mu ispada i sve vise vremena treba da se vrati.Mjenjali smo mu hranu po preporuci veterinara, nista nije pomoglo. Prestao je da pije vodu i veoma malo jede. Jos je zivaha, ali postpeno gubi na kilazi. Jeli itko od forumasa imao ovakav problem sa mackom?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3172 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
prekrasanbushido wrote:@nosara
vidi moga pašHe

zajeban je ko tigar iako je kastriran žestok je a panđe su mu ko u tigra... mada je velika maza i dobrica...ponekad
- Bloo
- Globalna šefica
#3173 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
:T srecom neNadza wrote:Macak star 20 mjeseci ima rektalni prolaps.Veterinar izvrsio operaciju i kao sada ce biti u redu. Medjutim, jadnicak nije mogao kakati, jer su mu previse usili. Vracamo ga veterinaru i on izvadi konce. Medjutim problem nije rijesen. Ponovo se desava isto. Nosimo ga na kliniku u drugi grad, tu ostaje 2 dana Uradili mu biopsiju i otpustili ga. Cekamo nalaz. Poslije svakog praznjena crijevo mu ispada i sve vise vremena treba da se vrati.Mjenjali smo mu hranu po preporuci veterinara, nista nije pomoglo. Prestao je da pije vodu i veoma malo jede. Jos je zivaha, ali postpeno gubi na kilazi. Jeli itko od forumasa imao ovakav problem sa mackom?
sa jednog vet foruma:
prolaps rektuma i kod mladih životinja je obično uzrokovano endoparazitima npr. gliste i trakavice. Isto tako, prolapsus rektuma može nastati kao posljedica upale crijeva (enteritis) dok se kod starijih životinja obično javlja kao posljedica tumora, perianalne hernije (jedna vrsta bruha), urolita, začepa, bolesti prostate, slabosti anusa.
U liječenju ovog oboljenja najvažnije je ukloniti uzrok nastanka jer u protivnom možemo očekivati ponovno pojavljivanje prolapsusa.
Savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji će nakon pregleda procijeniti ozbiljnost prolapsa i vjerojatno se odlučiti za jedno od dva rješenja ovog problema. Ako se radi o manjem prolapsu u kojem crijevo nije jače stradalo i može se vrati nazad - vratit će ga i ponovno izlaženje crijeva spriječiti postavljanjem kružnog šava koji će ukloniti za 3-5 dana. Ukoliko je crijevo propalo ili se radi o velikom prolapsu nužno je napraviti resekciju rektuma. Ako se prolapsus ne liječi na odgovarajući način prognoza nije povoljna za mačića, zato potražite pomoć jer čekanje ne donosi ništa dobro.
- Bloo
- Globalna šefica
#3174 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Amazonka27 wrote:ako se dvoumiš između psa i macke...to ti je kao da se dvoumiš da li ćeš ljetovanje provesti negdje gdje ima snijega ili u nekoj tropskoj zemljial fkt.
mačkama karakter ovisi o njoj samoj a ne o rasi ili nečemu drugom. Ova moja mrzi goste, ali zato nas voli do granice neizdržjivosti. Vlasnik psa, svog ljubimca lagano odvede veterinaru...mi taj luksuz sebi ne možemo priuštitiSreća, nije bolešljiva...kada smo je htjeli sterilizirati, veterinar je došao nama kući i na foru sa vrata je uspavao i uspavanu odnio... Mačka se ne može dresirati - kakva je rođena takva je. Taj prgavi karakter je simpatičan ali nema svako živce za to...pogotovo ako su tu i djeca ili djeca u prolazu koja bi da čupnu rep ili da vrisnu od dragosti....pa dok se okreneš, mačka nakostriješena dijete ogrebano.
Huh, mace su divne, ali to se iz mog teksta sada ne može vidjeti![]()
- bushido
#3175 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pici wrote:bushido wrote:@nosara
prekrasan![]()
hvala jarane (taji srce ko kanta) a i ovaj tvoj harsuz, masala, pravi Pasa![]()
vidi moga pašHe![]()
zajeban je ko tigar iako je kastriran žestok je a panđe su mu ko u tigra... mada je velika maza i dobrica...ponekad