A sta su Bosnjaci koji se prezivaju Hrvat po tvom?Better Man wrote: ↑26/08/2025 14:16 odlučilo da su Bošnjaci isključivo ljudi islamske vjeroispovijesti, a imaš masu katolika koji se prebivaju Bošnjak
Jugoslavija
- Haris.ba
#3151 Re: Jugoslavija
- dr_Evil
#3152 Re: Jugoslavija
Logika mu je odlicna, cak je dobio i pohvale za postPoint. wrote: ↑27/08/2025 06:52
Jebe te logika i sljed događaja, kao i obično.
SANU je dakle izabralo Aliju kao svog igrača, on im se zahvalio tako što nije ostao u krnjoj Jugoslaviji, odnosno velikoj Srbiji i tako predao BiH, nego se odlučio za nezavisnu RBiH koju Srbi nisu prihvatili a skinuli su Fikreta Abdića, lika koji je godinu poslije ratovao zajedno sa Srbima protiv "srpskog" igrača![]()
Majstore, koje si gljive tukao?
Srbe nije zanimala Jugoslavija, oni da su htjeli Jugoslaviju dobili bi je bez problema. Ja godinama tvrdim da je JNA usla u Bijeljinu, Zvornik i ostale gradove i rekla ljudima "od danas ste gradjani Jugoslavije, nastaviti raditi kao i do sada, mi vas stitimo" da se u BiH ne bi uopste desila neka veca odbrana, ali umjesto toga smo svjedocili cemu u Bijeljini? Ko nije shvatio Vukovar valjda mu je bilo jasno poslije Bijeljine.
Zatekoh se tako u drustvu akademika Ganica nedavno, i prica malo o ratu, kaze zao mu najvise jer nisu povukli narod iz krajeva koji se nisu mogli braniti, kao nije mogao zamisliti da ce S strana biti tako okrutna, rekoh mu pa valjda nam je to trebalo biti jasno poslije lekcije iz Visegrada i Foce u WWII naivno je bilo ocekivati bilo sta drugo u tim krajevima. I onda onda on nastavi(ignorirao je moj komentar), da je JNA usla u svaku kucu i stavila kafe i secera na stol vjerovatno bi dosli do navodnog cilja za kratko vrijeme... I onda sam u neku ruku dobio potvrdu svojih razmisljanja.
Dakle, Alija je odigrao svoj zadatak u unistenju Jugoslavije, da se unisti mit o suzivotu ili suk**cu sto bi rekao Sidran jer Jugoslaviju su stvarali najbolji, a unistili najgori. I ono sta nas profa influenser Kurtcehajic je rekao, a ja se slazem "Da Bosnjaci i Srbi nisu zaratili 90ih, ne bi vise nikada". Nazalost sad nas vise niko nece spojiti za sljedecih 20 generacija, a u kakvom smjeru ide Srbija sa fasizmom rekao bih i nikad.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3153 Re: Jugoslavija

pogledaj jugoslavena kako u beogradu najvećem civiliziranom gradu navijaju kada jugoslavenska armija ide napadati jugoslavenske civile u vukovaru
spomeneš 1947...to je još početak bio juge gerila ovo ono nije se država ustabilila
spomeneš 1986...nije tito bio živ jebiga
spomeneš 1971 ma nije bio novi ustav
spomeneš 1974 ma to je poslije prve naftne krize
kažeš 1979 ma tito je bio star
koju god godinu spomeneš i problem jugonostalgičari imaju odgovor
- Dozer
#3154 Re: Jugoslavija
Nije logika, nego cinjenice koje se bez problema mogu potkrijepiti brdom dokaza. Al' nejse...Point. wrote: ↑27/08/2025 06:44Kakva nakaradna logika a i dalje je verglaš, vidim.Dozer wrote: ↑26/08/2025 14:02 I ovo je, po meni, bila najveca greska i izdaja RBiH od strane Alije i SDA, sto su Srbima i Hrvatima na tacni dali podjelu BiH po etnickim savovima, formirajuci treci etno blok. Time su dugorocno ukinuli BH drzavnu naciju i osudili BiH na stagnaciju i patnju. Sve su onda zakucali s onim "bitno je biti" na popisu 2013.
Samo da nije bilo Alije i vraćanja istorijskog imena, Srbi bi se prestali ukopavati po brdima i odbacili bi planove o velikoj Srbiji a Mate Boban nikad ne bi osnovao Herceg Bosnu, a Srbi i Hrvati u BiH bi magično došli tobe i postali svi đuture ponosni bosanci i hercegovci.
-
neki
#3155 Re: Jugoslavija
Kako vam se da i poslije 35 godina flozofirat šta bi bilo da je bilo...
- dr_Evil
#3156 Re: Jugoslavija
Pa zato sto se historija ponavlja, i jedini nacin da predvidimo buducnost je da znamo historijske dogadjaje. Kod nas je problem sto historija unistenja Jugoslavije nije ispricana... nema pobjednika i svako ima svoju verziju, a pored toga u tim verzijama je ispisana historijska laz, patvoreni med rekli bi.
Mnogi moraju da odgovore sta su radili i zasto.. otisli su pod zemlju prije vakta, a mladi historicari jos nemaju hrabrosti da se uhvate u kostac sa ovim temama. Ode glava..
- Dozer
#3157 Re: Jugoslavija
U tom kontanju lezi sva tragedija. Alija & Co. nisu ocekivali da ce ih S tako zahebati. Isto su razmisljali i za Srebrenicu, valjda kontajuci da ce tu poginuti nesto malo ljudi u kratkim borbama, jer za duze ljudi nisu ni imali sredstava posto im ih niko nije dosturio (ono sto je dotureno bilo je dovoljnno za cca. 2h. prave tarapane), a onda se S "iznenada" povampirili i odrade sve isto kao i 50 godina ranije, tacnije - jos gore.dr_Evil wrote: ↑27/08/2025 09:19 Zatekoh se tako u drustvu akademika Ganica nedavno, i prica malo o ratu, kaze zao mu najvise jer nisu povukli narod iz krajeva koji se nisu mogli braniti, kao nije mogao zamisliti da ce S strana biti tako okrutna, rekoh mu pa valjda nam je to trebalo biti jasno poslije lekcije iz Visegrada i Foce u WWII naivno je bilo ocekivati bilo sta drugo u tim krajevima. I onda onda on nastavi(ignorirao je moj komentar), da je JNA usla u svaku kucu i stavila kafe i secera na stol vjerovatno bi dosli do navodnog cilja za kratko vrijeme... I onda sam u neku ruku dobio potvrdu svojih razmisljanja.
Znam ja da mnogi u to ne vjeruju, ali mi smo u Sa jos '93 znali da ce se Srebrenica mijenjati za Vogoscu i Ilijas. Tako je Alija dogovorio. I to je na kraju tako i uradjeno, ali su ga opet zahebali pobivsi onolike ljude, a on onda nije imao kud nego da suti. Da kojim slucajem S nisu napravili genocid tamo (a nije da ga nisu napravili i u mnogim drugim mjestima i gradovima, ali nije presudjeno, nazalost), Alija bi hladno rekao - eto, uspjeli smo sacuvati zivote razmjenom teritorija koje svakako nisu mogle biti odbranjene.
- Dozer
-
BimboElektron
#3159 Re: Jugoslavija
Jugoslavija je odavno mrtva, SFRJ je po meni bila najbolja država ikada na ovi prostorima, ali razvališe je kriminalci. RIP, siguran sam zauvijek. Ostaje Bosna koja i nije država u pravom smislu, već leglo hajduka i kartela, Srbija koja je fašistička od devedesetih, Hrvatska koja je uvijek spremna za dom, Makedonija i Crna Gora siromašne i leglo za ruske i ukrajinske krimose i ratne profitere. Jedino je Slovenija prava, razvijena, civilizirana država. Praktično, jedan prazan prostor, pogodan za razvoj svega negativnog, ni obrazovanja, ni kulture, polustvorovi koji se busaju u prsa mitovima i lažima.
-
BimboElektron
#3160 Re: Jugoslavija
Tuđnan napuhan i nadobudan, Slobo arogantni criminal mind Srbin, a Alija političko nedonošće kojem je najveći domet bio pljuvati Andrića i maštati o nekakvoj baklava državi, gdje će se somun i feredža birati za dekana univerziteta i kustosa kulturne baštine. I na fotkama vidiš da prosto čezne da se rukuje sa hrvatskim i srpskim hohstaplerskim dvojcem. Bosni je trebao mlad, inteligentan, karizmatičan lider, ne ostarjela zatvorska ptica opijena religijom. Samo, Bosna takvog, ako ga je i imala, nije ga prepoznala.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#3162 Re: Jugoslavija
Alija Alija đe će ti duša. Šta uradi od onakve jake i mocne države. Umjesto da budemo svi Srbi muhamedanci i da živimo u Srbiji, a ne nekakvoj Bosni. On našao nešto izmišljati da budu nekakvi Bošnjaci.
užas.
-
saimidin
#3163 Re: Jugoslavija
Osim što mislim da je najbolja država na ovim prostorima bila AU, naročito sa perspektivom koju je mogla donijeti, elektron je to dobro sažeo, pa opet mislim da je alija trebao uzeti 33%
kad je holbruk nudio, jer ova dejtonska gdje imaš veto okupatora na sve se čini kao gora opcija
Bošnjaci su imali demokratski kapacitet, još 2000 je bila alijansa, i ne bi to bila sda žabokrečina kako se predstavlja ta mala
(zli jezici bi rekli fildžan), ako ništa bilo bi tu nip, pda, sbih, sbb
Ali tema je valjda sfrj, a nju niko nije htio, propast socijalizma je samo ubrzala rasturanje sfrj, od strane dva najveća nacizma
Bošnjaci su imali demokratski kapacitet, još 2000 je bila alijansa, i ne bi to bila sda žabokrečina kako se predstavlja ta mala
Ali tema je valjda sfrj, a nju niko nije htio, propast socijalizma je samo ubrzala rasturanje sfrj, od strane dva najveća nacizma
- dječak sa šibicama
#3164 Re: Jugoslavija
Vala lazu i klevecu, sa Alijom doslo blagostanje, demokracija, vladavina prava, jednakost i socijalna drzava. Alijom i ahbabima Stjepanom i Radovanom + nasljednici.
Jugoslavija tamnica naroda, nek je vise nema. Dosta smo se mi prilagodjavali.
- dr_Evil
#3165 Re: Jugoslavija
Samo da podsjetim AU publiku da je ovo bio izraz za AUdječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2025 12:30 Vala lazu i klevecu, sa Alijom doslo blagostanje, demokracija, vladavina prava, jednakost i socijalna drzava. Alijom i ahbabima Stjepanom i Radovanom + nasljednici.
- dječak sa šibicama
#3166 Re: Jugoslavija
Da, slavenima je AU bila tamnica naroda, borili se da se izbore, protiv nje.
Ima logike, habzburgovci su se drzali nadmeno, nad rasa, a Slaveni su roblje i pokoreni narodi. Ali opet, kako kaze narodni pokret za oslobodjenje Judeje
Ima logike, habzburgovci su se drzali nadmeno, nad rasa, a Slaveni su roblje i pokoreni narodi. Ali opet, kako kaze narodni pokret za oslobodjenje Judeje
-
Bodkin
#3167 Re: Jugoslavija
isto kao da nekad ljudi nisu htjeli da budu tudja kolonija. bas me zanima kako ovi sto prizivaju AU gledaju na period '39-'45 i gdje bi im preci zavrsili kad ti vladar odluci da si problem u drzavidr_Evil wrote: ↑27/08/2025 12:32Samo da podsjetim AU publiku da je ovo bio izraz za AUdječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2025 12:30 Vala lazu i klevecu, sa Alijom doslo blagostanje, demokracija, vladavina prava, jednakost i socijalna drzava. Alijom i ahbabima Stjepanom i Radovanom + nasljednici.
Jugoslavija tamnica naroda, nek je vise nema. Dosta smo se mi prilagodjavali.![]()
- dr_Evil
#3168 Re: Jugoslavija
Bodkin wrote: ↑27/08/2025 12:39isto kao da nekad ljudi nisu htjeli da budu tudja kolonija. bas me zanima kako ovi sto prizivaju AU gledaju na period '39-'45 i gdje bi im preci zavrsili kad ti vladar odluci da si problem u drzavidr_Evil wrote: ↑27/08/2025 12:32Samo da podsjetim AU publiku da je ovo bio izraz za AUdječak sa šibicama wrote: ↑27/08/2025 12:30 Vala lazu i klevecu, sa Alijom doslo blagostanje, demokracija, vladavina prava, jednakost i socijalna drzava. Alijom i ahbabima Stjepanom i Radovanom + nasljednici.
Jugoslavija tamnica naroda, nek je vise nema. Dosta smo se mi prilagodjavali.![]()
![]()
Ali evo, dosao vakat zahvaljujuci SDA propagandi da se rahmetli Tunju posmatra kao klauna.
U vrijeme kada je Gavrilo Princip živio, Austro-Ugarska je za Bosnu i Hercegovinu bila isto što je i Srbija u posljednjem ratu, ili Nijemci u prethodnom – okupator i agresor, pojasnio je za novinsku agenciju Patria bosanskohercegovački akademik dr. Muhamed Filipović.Zbog toga ovaj ugledni filozof i historičar ne smatra da mladog pripadnika organizacije „Mlada Bosna“, Gavrila Principa sada treba smatrati teroristom, jer je 28. juna 2014. godine u Sarajevu ubio Austro-ugarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu Franc Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je poslužilo i kao povod za izbijenja Prvog svjetskog rata.
Princip se, objašnjava profesor Filipović, samo borio za slobodu svog naroda kojeg su tadašnje Austro-Ugarske vlasti ugnjetavale i omalovažavale.
– Austro-Ugarska je izvela egzodus od 300.000 muslimana u Tursku, a uselili su 200.000 katolika. Oni su mijenjali sastav stanovništava – podsjeća Filipović.On je ogorčen i na ideju da se Francu Ferdinandu podigne spomenik u Sarajevu. Tako nešto naziva ludom idejom ljudi koji nemaju pojma gdje žive i šta je za BiH učinila Austro-Ugarska vlast za vrijeme njegove vladavine.
– To što su oni podizali zgrade po Sarajevu i što se to pokušava sada prikazati kao plemenit čin, mene nimalo ne divi. Pa oni su sebi podizali te zgrade. BiH su sebi pripojili 1908. godine – kaže on.Povodom obilježavanja stote godišnjice od Sarajevskog atentata, koji se krajem ovog mjeseca obilježava u glavnom gradu BiH, predstavnici Austrije žalili su se na plakate kojima je ovaj događaj najavljivan. Zasmetalo im je to što se na plakatima uz lik Ferdinanda nalazi i Principov lik. Za njih je on terorist i zločinac. No, tako ne smatra Filipović.
– Vlada Austro-Ugarske je zaposjela BiH, vojno okupacijom, gdje je poginulo 30.000 Bošnjaka koji su branili svoju zemlju. Dakle, Austro-Ugarska je za nas bila isto ono što je i Srbija u zadnjem ratu, ili što su bili Nijemci u prethodnom ratu – okupator i agresor koji je diskriminirao muslimane i pravoslavce, a favorizirao katolike – kaže Filipović. To su, dodaje, historijske činjenice koji niko ne može opovrgnuti.
Upravo iz takvih teških okolnosti, smatra on, u kojima su ljudi živjeti u BiH, desio se i jedan mladi revolucionar koji je želio vratiti slobodu svom narodu.
– Princip je pripadao jednoj organizaciji ili jedom krugu, bez obzira da li su oni bili organizovani ili nisu, mladih ljudi koji su se bunili protiv Austro-Ugarske. Oni su željeli ujediniti narode na Balkanu. Željeli su slobodu svom narodu. Zbog toga, kvalifikovati njegov akt kao akt terorizma je potpuna neistina – kaže Filipović.
– Možete ga tretirati kao atentatora, ali ne i kao teroristu – objašnjava Filipović za Patriu
- Point.
#3169 Re: Jugoslavija
Kako činjenica ako se to nije dogodilo? To je samo tvoje mišljenje.Dozer wrote: ↑27/08/2025 10:23Nije logika, nego cinjenice koje se bez problema mogu potkrijepiti brdom dokaza. Al' nejse...Point. wrote: ↑27/08/2025 06:44Kakva nakaradna logika a i dalje je verglaš, vidim.Dozer wrote: ↑26/08/2025 14:02 I ovo je, po meni, bila najveca greska i izdaja RBiH od strane Alije i SDA, sto su Srbima i Hrvatima na tacni dali podjelu BiH po etnickim savovima, formirajuci treci etno blok. Time su dugorocno ukinuli BH drzavnu naciju i osudili BiH na stagnaciju i patnju. Sve su onda zakucali s onim "bitno je biti" na popisu 2013.
Samo da nije bilo Alije i vraćanja istorijskog imena, Srbi bi se prestali ukopavati po brdima i odbacili bi planove o velikoj Srbiji a Mate Boban nikad ne bi osnovao Herceg Bosnu, a Srbi i Hrvati u BiH bi magično došli tobe i postali svi đuture ponosni bosanci i hercegovci.
Čak šta više, ništa, a to nam potvrđuju rasponi raznih zločina i Vrs i HVOa, ne navodi na pomisao da se to ništa ne bi desilo da Bošnjaci nisu vratili ranije ime.
- dječak sa šibicama
#3170 Re: Jugoslavija
Tunjo naravno lupeta ko maksim po diviziji, Princip nije bio nikakav mladi slobodoumni revolucionar zeljan slobode i pravde, vec pridruzeni clan notorne Crne Ruke kojoj je cilj bio istjerati AU monarhiju i utjerati Veliku Srbiju.
-
BimboElektron
#3171 Re: Jugoslavija
Tito je ponavljao, znajući sa kime ima posla, mantru "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka", znao je da Srbi imaju drugu mantru " nož, žica". Ja se njemu divim kako je naprašio četnike i ustaše, Nijemce da ne spominjem. Nažalost, Balkansko primitivno područje konstantno metastazira nacionalizam, to je nešto što se ne da iskorijeniti, jer bi trebalo educirati ljude na potpuno drugačiji način, mi imamo narode uronjene u obsoletne religije koje su veoma važan dio nacionalnog identiteta, sa takvim konceptom, progresa i prosperiteta ne može biti. I zato će Bosna i Balkan da lutaju do beskraja i nazad. Identično kao Gaza i Izrael. Bez izlaza, osim etničkog čišćenja i genocida od bolje naoružanog ili brojnijeg naroda.
- Dozer
#3172 Re: Jugoslavija
Sta se nije dogodilo...?Point. wrote: ↑27/08/2025 13:19Kako činjenica ako se to nije dogodilo? To je samo tvoje mišljenje.Dozer wrote: ↑27/08/2025 10:23Nije logika, nego cinjenice koje se bez problema mogu potkrijepiti brdom dokaza. Al' nejse...Point. wrote: ↑27/08/2025 06:44
Kakva nakaradna logika a i dalje je verglaš, vidim.
Čak šta više, ništa, a to nam potvrđuju rasponi raznih zločina i Vrs i HVOa, ne navodi na pomisao da se to ništa ne bi desilo da Bošnjaci nisu vratili ranije ime.
I gdje sam ja napisao bilo sta o zlocinima i da li bi se desili ili ne...?
- Dozer
#3173 Re: Jugoslavija
BimboElektron wrote: ↑27/08/2025 13:56 Tito je ponavljao, znajući sa kime ima posla, mantru "Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka", znao je da Srbi imaju drugu mantru " nož, žica". Ja se njemu divim kako je naprašio četnike i ustaše, Nijemce da ne spominjem. Nažalost, Balkansko primitivno područje konstantno metastazira nacionalizam, to je nešto što se ne da iskorijeniti, jer bi trebalo educirati ljude na potpuno drugačiji način, mi imamo narode uronjene u obsoletne religije koje su veoma važan dio nacionalnog identiteta, sa takvim konceptom, progresa i prosperiteta ne može biti. I zato će Bosna i Balkan da lutaju do beskraja i nazad. Identično kao Gaza i Izrael. Bez izlaza, osim etničkog čišćenja i genocida od bolje naoružanog ili brojnijeg naroda.
Dodao bih jos samo jednu stvar, a to je i metastaziranje gluposti.
- Better Man
#3174 Re: Jugoslavija
SANU jeste postavio Aliju Izetbegovića i to je lično potvrdio Nikola Koljević, koji je rekao da im je trebao neko poput Alije Izetbegovića. Alija je izgubio izbore 1990.g. od Fikreta Abidića i to i ptice na grani znaju. Zar si zaboravio da je Alije otišao Radovanu Karadžiću na noge i rekao dobro došli sa.o smo vas čekali.Point. wrote: ↑27/08/2025 06:52Jebe te logika i sljed događaja, kao i obično.Better Man wrote: ↑26/08/2025 14:16Alija je čak bio protiv naziva Bošnjak, već je htio da budemo samo Muslimani. I onda su Muhamed Filipović, Alija Isaković i drugi učeni ljudi ga ubjedili da ne može tako. Jedina i najveća greška je bilo što se insistirali, tj. odlučilo da su Bošnjaci isključivo ljudi islamske vjeroispovijesti, a imaš masu katolika koji se prebivaju Bošnjak. Alija Izetbegović je najveća podvala građanima BiH od Strane SANU i ideologa velike Srbije. Građani 90-te nisu izabrali Aliju za predsjednika predsjedništva BiH, već Fikreta Abdića, danas pravosnažno presuđenog ratnog zločinca. To nije odgovaralo ideolozima velike Srbije i tad preko Nikole Koljevića postavljaju Aliju za predsjednika, a sve u cilju kako bi pomoću njega mogli ostvariti svoje ciljeve.Dozer wrote: ↑26/08/2025 14:02 NIje to bas prema Hr i Sr standardu, nego prema Alijinom i SDA usvajanju. Sjetices se da su '93 usvojili da se "Muslimani" pretvara nazad u "Bosnjaci" - "u skladu s istorijskim imenom". A Bosna je, ipak, dosta starija od te njihove istorijske tacke na koju su se pozvali.
Kako smo vec utvrdili, taj naziv je dosao s Osmanlijama, kao i islam, a po dolasku AU, i kada se gro pravoslavaca i katolika u BiH pocelo izjasnjavati kao Srbi i Hrvati, medju Bosnjacima koji su do tada bili svi, kao i Bosnjani prije toga, ostali su samo muslimani.
I ovo je, po meni, bila najveca greska i izdaja RBiH od strane Alije i SDA, sto su Srbima i Hrvatima na tacni dali podjelu BiH po etnickim savovima, formirajuci treci etno blok. Time su dugorocno ukinuli BH drzavnu naciju i osudili BiH na stagnaciju i patnju. Sve su onda zakucali s onim "bitno je biti" na popisu 2013.
Mislim...da bismo dosli do danasnjeg stanja moramo se vratiti podosta unazad kroz istoriju, kako bi se shvatilo sve ovo danas. Nazalost, 95% ljudi danas o svemu tome nema blage veze, i zato i imamo sta imamo - nerazumijevanje, animozitete, mrznju, neslaganje, a sve protkano mitomanijom, na sve 3 strane.
SANU je dakle izabralo Aliju kao svog igrača, on im se zahvalio tako što nije ostao u krnjoj Jugoslaviji, odnosno velikoj Srbiji i tako predao BiH, nego se odlučio za nezavisnu RBiH koju Srbi nisu prihvatili a skinuli su Fikreta Abdića, lika koji je godinu poslije ratovao zajedno sa Srbima protiv "srpskog" igrača![]()
Majstore, koje si gljive tukao?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3175 Re: Jugoslavija
Hrvati su jako čudan narod. Imamo više izdajica nego cijela Europa zajedno, ali s njima postupamo na jako čudan način. Francuzi svojim izdajnicima poskidaju glave giljotinom, Englezi ih povješaju po podrumima, Srbi ih jednostavno pokolju, a Hrvati svoje izdajice njeguju kao najveće nacionalno bogatstvo.
A. G. Matoš, 1901.