Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
KAMENKO12

#3151 Re: Cijene stanova All about

Post by KAMENKO12 »

LeonardoAC wrote:Koliko se kreće stan na Ilidzi po m2 - konkretno me zanima naselje Lužani, dakle onaj dio preko puta restorana Brajlović pa do Proming pumpe. Ne mislim na stanove novogradnje, već ove predratne zgrade.

A,B,C,D I G faza pravljene od 83-prošle godine(neuseljeno,ali renovirano).
Jahijela fincija 83-idu oko 1200/m (normalno likovi traže 1500,ali...
Ona nova obojena je cca1600/m
Ovo su cjene po kojim se prodaje,a PIK je zeza za maze.
šatirana_ljubičica

#3152 Re: Cijene stanova All about

Post by šatirana_ljubičica »

Koja bi bila cijena kvadrata poludevastiranog stana (treba promijeniti stolariju, parkete, oguliti tapete, kupatilo) na Dobrinji 2 kod škole?
milojicabrzi

#3153 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

šatirana_ljubičica wrote:Koja bi bila cijena kvadrata poludevastiranog stana (treba promijeniti stolariju, parkete, oguliti tapete, kupatilo) na Dobrinji 2 kod škole?
Nije to samo poludevastiran stan, to je nesto sto moras gotovo u pravilu uraditi u svakom stanu starom 30+ godina, jer niko, ili rijetko ko, prodaje stan koji je renoviran i sredjen, pa ga onda tebi da (slicno kao i sa autima).

U sustini, to je dobra opcija, ako ti neko iz struke ko je gradjevinac, procjeni da je stan u dobroj gradnji.

Inace, radovi koje si naveo, za stan od oko 60 kvadrata, kostaju oko 15-20 hiljada KM, ovisno o kvaliteti materijala koji se ugradjuje.

Dakle, od realne cijene stana na toj lokaciji, oduzmi 20 000 KM, te jos 10 000 KM, na tvoj trud, renoviranje, peglanje sa majstorima taj iznos podijeli na broj kvadrata i to je to- dobit ces cijenu koju je realno platiti.

Ako je stan na tom mjestu, u cakum-pakum stanju npr. 80 000 KM, za takav ne daji vise od 50 000 KM.
šatirana_ljubičica

#3154 Re: Cijene stanova All about

Post by šatirana_ljubičica »

Hvala na sadržajnom odgovoru :)
gidra

#3155 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

KAMENKO12 wrote:
LeonardoAC wrote:Koliko se kreće stan na Ilidzi po m2 - konkretno me zanima naselje Lužani, dakle onaj dio preko puta restorana Brajlović pa do Proming pumpe. Ne mislim na stanove novogradnje, već ove predratne zgrade.

A,B,C,D I G faza pravljene od 83-prošle godine(neuseljeno,ali renovirano).
Jahijela fincija 83-idu oko 1200/m (normalno likovi traže 1500,ali...
Ona nova obojena je cca1600/m
Ovo su cjene po kojim se prodaje,a PIK je zeza za maze.
koji je tvoj izvor za ovo što kažeš da stanovi idu po 1200 KM?
MJAU - da

#3156 Re: Cijene stanova All about

Post by MJAU - da »

milojicabrzi wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Koja bi bila cijena kvadrata poludevastiranog stana (treba promijeniti stolariju, parkete, oguliti tapete, kupatilo) na Dobrinji 2 kod škole?
Nije to samo poludevastiran stan, to je nesto sto moras gotovo u pravilu uraditi u svakom stanu starom 30+ godina, jer niko, ili rijetko ko, prodaje stan koji je renoviran i sredjen, pa ga onda tebi da (slicno kao i sa autima).

U sustini, to je dobra opcija, ako ti neko iz struke ko je gradjevinac, procjeni da je stan u dobroj gradnji.

Inace, radovi koje si naveo, za stan od oko 60 kvadrata, kostaju oko 15-20 hiljada KM, ovisno o kvaliteti materijala koji se ugradjuje.

Dakle, od realne cijene stana na toj lokaciji, oduzmi 20 000 KM, te jos 10 000 KM, na tvoj trud, renoviranje, peglanje sa majstorima taj iznos podijeli na broj kvadrata i to je to- dobit ces cijenu koju je realno platiti.

Ako je stan na tom mjestu, u cakum-pakum stanju npr. 80 000 KM, za takav ne daji vise od 50 000 KM.

milojicabrzi" - je li ovo tvoje mišeljene važi i za centar, novo sarajevo i sl? Npr. ja sam našla pravo dobar stan oština Centar koji je 66m2, ali se kompletno sve mora renovirati. I ja sad hoću pregovarati oko cvijene, znači da je realno da idem do 15.000 KM spustiti? Mislim, da se cjekam, a da ne ispadne da se cigančim.

Hvala na savjetima.
glossyB

#3157 Re: Cijene stanova All about

Post by glossyB »

MJAU - da wrote:
tufahija18 wrote:
glossyB wrote:Da li slucajno neko zna sta za iznajmljivanje u Sarajevu na duzi period i koliko se krecu cijene jednosobnog stana sa rezijama oko PMF-a ?
Ne znam za jednosoban stan, ali moja bivsa kona je u zgradi preko puta PMF-a sobu izdavala za 200KM (sa rezijama).
Sa režijama negdje oko 350 - 400 KM. Dobra lokacija. Zavisi kako je opremljen isto, ali nema garsonjere ispod 300 KM na toj lokaciji, pogledaj po PIK-u.
Ok, hvala Vam :) Ako budete znali da neko izdaje posaljite mi slobodno PP :)
hayra

#3158 Re: Cijene stanova All about

Post by hayra »

Pozzz
Stanovi na Piku su prilicno visokih cijena.Trazim da kupim stan sa nekom realnom cijenom.
milojicabrzi

#3159 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

MJAU - da wrote:milojicabrzi" - je li ovo tvoje mišeljene važi i za centar, novo sarajevo i sl? Npr. ja sam našla pravo dobar stan oština Centar koji je 66m2, ali se kompletno sve mora renovirati. I ja sad hoću pregovarati oko cvijene, znači da je realno da idem do 15.000 KM spustiti? Mislim, da se cjekam, a da ne ispadne da se cigančim.

Hvala na savjetima.
Kad kazem cijena renoviranja, mislim na svu stolariju (unutrasnju dakle vrata i stokove), kao i prozore, kompletne podove u laminat, pločice kupatilo i kuhinja, komplet voda, sanitarni cvor, struja nanovo razvodjenje + nova ulazna blindo vrata, kosta cca 15-20 hiljada KM, ovisno od kvalitete materijala. Ako hoces parket, malo bolju stolariju unutra i sl. moze to ici i do 25 000 KM, ali iole ozbiljnog renoviranja nema ispod 15 hiljada, za stan od 60-ak kvadrata.

Neki delegati pod renoviranjem podrazumjevaju krecenje i novi laminat, ali to je foluska, pravo renoviranje obuhvata sve sto sam naveo.

Cijena je ista, bio ti u centru ili na Ilidzi, jedino ako je austro-ugarska gradnja, ona je malo zahtjevnija za renoviranje, prozori i vrata su veci itd.

U sustini, cijena renovniranja najvise ovisi od kvalitete materijala, dakle sta ugradjujes, zato moze oscilirati izmedju 15-25 hiljada KM.
KAMENKO12

#3160 Re: Cijene stanova All about

Post by KAMENKO12 »

Evo najnovije za cijenu koštanja metra gradnje,uz to se zaradi.
I mene je interesovalo kolika je ta cijena za koju se isplati graditi.
Miprogradnja -Ilijaš je pokušala ovo isto na Iliđi za 1350KM i nije propao
Ova reklama se vrti na Telemahu,ja pogledao i vidio profil firme,sve je istina.
Kvadrat kvalitetno urađenog stana 1050 KM/m i opet se zaradi.
PROVJERENO
GTU DEELA doo Kakanj, ima čast da Vas obavijesti da je naša kompanija započela sa prodajom stambenih jedinica u našem stambeno-poslovnom objektu. Pogledajte promotivni video !

JW Player goes here

Nudimo Vam garsonjere, dvosobne i trosobne stanove koje možete kupiti na neka od dva principa u našoj ponudi:
•kupovina stana na RAW-BAU principu po cijeni od nevjerovatnih 700 KM/m2
•kupovina stana na principu “ključ u ruke” po cijeni od 1050 KM/m2

Akcija traje do kraja novembra 2013. godine !

Iskoristite ovu nevjerovatnu priliku da obezbijedite Vaš stan iz snova. Vaš DEELA Kakanj.
hayra

#3161 Re: Cijene stanova All about

Post by hayra »

KAMENKO12 wrote:Evo najnovije za cijenu koštanja metra gradnje,uz to se zaradi.
PROVJERENO
GTU DEELA doo Kakanj, ima čast da Vas obavijesti da je naša kompanija započela sa prodajom stambenih jedinica u našem stambeno-poslovnom objektu. Pogledajte promotivni video !

Gdje je lokacija ovih stanova. U Kaknju,ha???

JW Player goes here

Nudimo Vam garsonjere, dvosobne i trosobne stanove koje možete kupiti na neka od dva principa u našoj ponudi:

Iskoristite ovu nevjerovatnu priliku da obezbijedite Vaš stan iz snova. Vaš DEELA Kakanj.
Baby Jane

#3162 Re: Cijene stanova All about

Post by Baby Jane »

Maloprije sa kolegicom gledam pik i kontam, ako covjek nece da se uvaljuje u velike kredite, ili da bar ustedi da ima za pristojno ucesce, mora stediti 10 god :D

Kakav London, sta smo mi...
hayra

#3163 Re: Cijene stanova All about

Post by hayra »

Mislim da narod precjenjuje stanove koje prodaju.
Trebam te

#3164 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

Suvise precijenjeno, neuredne zgrade i okolina, stubista kao u 13 vijeku, ne znam ko je spreman to kupiti 8)
Baby Jane

#3165 Re: Cijene stanova All about

Post by Baby Jane »

Smijesnije je jos kad vidis da je stan ocito u losem stanju, vlaga, plocice se odvalile sa zidova...i on trazi 120 hiljada..samo zato sto je na Malti :?
hayra

#3166 Re: Cijene stanova All about

Post by hayra »

:sad: Zalosno moram reci.Ljudi "rupe" od stanova prodaju za cetrdeset hiljada a iskreno receno 40 000 KM nije mala svota
KAMENKO12

#3167 Re: Cijene stanova All about

Post by KAMENKO12 »

hayra wrote:
KAMENKO12 wrote:Evo najnovije za cijenu koštanja metra gradnje,uz to se zaradi.
PROVJERENO

Gdje je lokacija ovih stanova. U Kaknju,ha???

JW Player goes here

Ljudi su pitali "kolika je stvarna vrijednost cijene stana""
Ja sam istraživao i pronašao ovu firmu (neznam ni gdje je mjesto ni firma),ali ljudi prave zgradu od 6 spratova po ovoj cijeni.
Dakle kvadrat stana realno košta cca 1000KM.
Posebno je pitanje lokacija!!!
hayra

#3168 Re: Cijene stanova All about

Post by hayra »

Evo ja sam istrazila. ObJekat se nalazi u Kaknju.Jeste da je Kakanj manji stime su i troskovi izgradnej manji ali ipak budimo realni u prosjeku sustanovi PRECJENJENI!!!
KAMENKO12

#3169 Re: Cijene stanova All about

Post by KAMENKO12 »

hayra wrote:Evo ja sam istrazila. ObJekat se nalazi u Kaknju.Jeste da je Kakanj manji stime su i troskovi izgradnej manji ali ipak budimo realni u prosjeku sustanovi PRECJENJENI!!!

Mi se izgleda ne razumijemo,a mislimo isto?
Kvadrat je sada isti i u Varešu,Tarčinu,Hadžičima i Sarajevu,samo je pitanje lokacije.Građ materijal se dobija direktno na gradilište,struja ista,radnici isti (30-50KM dnevnica)
Ljudi prodaju po 1050 i još zarade.Prevedeno:
cijena kvadrata NOVOG STANA je manja od 850KM,A ROHBAU manja od 500KM
Jesmo li se razumili?
Inače ovo je često postavljano pitanje,obzirom da svi napuhuju,a posebno "graditeljevi izaslanici"
I Tibra može komotno prodavati po 1300KM,ali papci trče......
valter.ba

#3170 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Evo jedan pristupacan dvoban, cjena sitnica :) http://www.pik.ba/artikal/8777196/stan-grbavica/
Ovdje nema niko normalan :)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
gidra

#3171 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

valter.ba wrote:Evo jedan pristupacan dvoban, cjena sitnica :) http://www.pik ba/artikal/8777196/stan-grbavica/

3300 KM po kvadratu, ovaj baš na nekim žestokim drogama.
neki

#3172 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

KAMENKO12 wrote:
hayra wrote:Evo ja sam istrazila. ObJekat se nalazi u Kaknju.Jeste da je Kakanj manji stime su i troskovi izgradnej manji ali ipak budimo realni u prosjeku sustanovi PRECJENJENI!!!

Kvadrat je sada isti i u Varešu,Tarčinu,Hadžičima i Sarajevu,samo je pitanje lokacije.Građ materijal se dobija direktno na gradilište,struja ista,radnici isti (30-50KM dnevnica)
......
To je recimo fiksna cijena kostanja gradnje, a u varijabilnu (na koju bitno utice lokacija) je ukljucena cijena zemljista, visina rente, visina pogodnosti zemljista, cijena projektne dokumentacije, cijena prikljucaka na komunalnu infrastrukturu, itd.
Vjeruj mi ovi cinioci mogu povecati cijenu kvadrata stana u centru Sarajeva u odnosu na Hadzice i za 1000 km.

A realno ako cemo gledati samo cijenu gradjevinskog materijala i rada, kvadrat stana u recimo 6spratnoj zgradi prosjecne izvedbe (kakva je izvedba vecine objekata u Sarajevu) ne prelazi 700-800 km/m2
neki

#3173 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

valter.ba wrote:Evo jedan pristupacan dvoban, cjena sitnica :) http://www.pik ba/artikal/8777196/stan-grbavica/

:lol: :lol: :lol:
levat...ako ga proda za 1800 po kvadratu sretan je
i mogli bi ovi u agencijama zaposliti nekog iole pismenog da im sastavlja opise nekretnina
spavalica_miki

#3174 Re: Cijene stanova All about

Post by spavalica_miki »

Lijepi pozdravi svima. Ja sam novi kolacic u svijetu kupovine stana. Konkretno sam zainteresovana za stan na Ilidzi u Luzanima. Ono sto sam pogledala na piku je UZAS! Meni je cisti bezobrazluk traziti 140.000 za 76 m2 uLuzanima, za stan koji NIKAD nije renoviran od 1983. godine (kad je napravljen) i koji je sad neuslovan za zivot (gazda klaze da on ne bi u njemu zivio u kakvom je stanju)! Ljudi su poceli prodavati "m*** pod bubrege" sa tzv. renoviranjem pod kojim podrazumijevaju krecenje stana i novi laminat! Ili jos bolje kad pocnu tvrditi da je 55 m2 trosoban stan???!!! Jeste, ako u kuhinja, wc i hodnik spavace sobe!!!!!!!!!! :evil:

Helem, imam i jedno pitanje za iskusnije. Moj plafon za stan je 90.000 KM (na kredit, sa ratom od 950KM/mjesec na 12 godina). Dakle, da li ja mogu realno kupiti stan za 90.000 KM 55-60 kvadrata u Luzanima? Ili da se prepustim carima podstanarstva dok ne dodju neka bolja vremena (ako ikad dodju) :-)?
spavalica_miki

#3175 Re: Cijene stanova All about

Post by spavalica_miki »

neki wrote:

:lol: :lol: :lol:
levat...ako ga proda za 1800 po kvadratu sretan je
i mogli bi ovi u agencijama zaposliti nekog iole pismenog da im sastavlja opise nekretnina
Ahahahahhahahaha ne znam sta je smjesnije opis ili cijena :-D! Cuj svaka soba ima pricu hahahahhahah :lol: :lol: :lol: ! Daj Boze da ga IKAD prodas po toj cijeni :-)
Post Reply