Kovač ili ti Šampier to je prvoklasna ribe...steta je to przit (on se ili na gradele ili lešo)..barem ja mislim...pitaj dalmatinku... koliko ja znam riba ne ide u poh...samo brasno kada przis ( kako prave onaj poh s prezlom na fishfingersima to ne znam)shipak wrote:molim vas može li mi iko reći da li se riba može pohovati tako da se prvo uvalja u brašno, pa u jaje, pa u prezlu. (radi se o filetima čini mi se rekoše ribe šan pjer![]()
)
meni je mama uvijek govorila da se riba ne smije u jaja pohovati![]()
![]()
![]()
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- to sam ja
#3151 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
- shipak
#3152 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja i hoću da dobijem onaj poh ko na fishfingersima
ovaj mi je rekla jedna kolegica, kaže ona ovako pravi i dobije onu finu koricu oko ribe što hrušti kad se jede
valjda će dalmatinka vidjeti pa mi odgovoriti

ovaj mi je rekla jedna kolegica, kaže ona ovako pravi i dobije onu finu koricu oko ribe što hrušti kad se jede
valjda će dalmatinka vidjeti pa mi odgovoriti
- idia
#3153 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
.
Last edited by idia on 04/03/2011 19:01, edited 1 time in total.
- dalmatinka
#3154 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo dalmatinka vidjela. Dobro ti je @to sam ja rekla za prvoklasnost kovača, ja ga sigurno ne bih filetirala. Ali ako si već dobila gotove filete ( ekstra bijela riba bez ijedne košćice) pukušaj je pohati kao riječnu ribu. Nisam spremala, ali sam vidjela u nekim svojim kuharicama da se fileti riječne ribe paniraju najprije u bijelo brašno, pa u jaja, pa u kukuruzno brašno. Znači zadnji sloj nisu prezle, nego kukuruzno brašno. Sad ti to lijepo spremi, pa slikaj i prenesi nam dojmove. 
- dalmatinka
#3155 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@idia kolač se zove Trostruki užitak, a radila sam po ovom receptu
http://www.coolinarika.com/recept/700397
Jedino sam još u biskvit stavila prašak za pecivo, a umjesto posipa od oraha sam stavila čokoladni preljev, jer mi se tako više sviđa. Kolač je zaista savršen za svaku priliku.
http://www.coolinarika.com/recept/700397
Jedino sam još u biskvit stavila prašak za pecivo, a umjesto posipa od oraha sam stavila čokoladni preljev, jer mi se tako više sviđa. Kolač je zaista savršen za svaku priliku.
- idia
#3156 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
.
Last edited by idia on 04/03/2011 19:02, edited 1 time in total.
- shipak
#3157 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja i moj dragi smo malo okasnili sa ručkom a nismo stigli ni doručkovati, tako da nam je danas prvi obrok bio u 6. poenta ove priče je da nisam stigla slikati ribu.
ali je bila doooobraaaaaaaa. pohovala je u brašno pa u jaje pa u prezlu. nisam imala kukluruznog brašna pošto sam tek preselila. a kako je bila fina, ma topi se u ustima. dragi inače nije ljubitelj ribe, a ovu je u slast pojeo. čak je rekao da opet napravim. bili su gotovi fileti.
kao prilog ja samo malo prebacila ono carsko povrće od Lede u tavi.
preporučujem ovu ribu svakom

ali je bila doooobraaaaaaaa. pohovala je u brašno pa u jaje pa u prezlu. nisam imala kukluruznog brašna pošto sam tek preselila. a kako je bila fina, ma topi se u ustima. dragi inače nije ljubitelj ribe, a ovu je u slast pojeo. čak je rekao da opet napravim. bili su gotovi fileti.
kao prilog ja samo malo prebacila ono carsko povrće od Lede u tavi.
preporučujem ovu ribu svakom
- dalmatinka
- to sam ja
#3159 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ti si u Sibeniku, jel' ??? eto mene 
- dalmatinka
#3160 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Samo ti dođi, ima još materijala u frižideru.to sam ja wrote:Ti si u Sibeniku, jel' ??? eto mene
- to sam ja
#3161 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dalmatinka wrote:Samo ti dođi, ima još materijala u frižideru.to sam ja wrote:Ti si u Sibeniku, jel' ??? eto mene
E ja cu danas da zabrkam fritule a sutra cu ih prziti (posto po receptu moga dide moraju da prenoce)...pa da i ja neku sliku stavim
-
Zoya
#3162 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Pozdrav Hadzinice. Kakav je ovo specijalitet? Sta sve sadrzi? Zanimljivo izgledahadzinica wrote:hasura, asura...
-
b.boja
#3163 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hadzinica wrote:hasura, asura...
- Sheikha
#3164 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Dan Asure
U srijedu 7. januara, odnosno 10. Muharema 1430 h.g. se priprema ašura. Pravi se od 7 do 77 sastojaka i mora biti neparan broj.
Ovaj mubarek dan je značajan zbog događaja koji su presudno utjecali na tok ljudske povijesti. Muhammed, a.s., postio je ovoga dana i preporučio i drugim muslimanima da to čine. Post na ovaj dan vezan je i za tradicije sljedbenika drugih vjeroispovijesti.
Između značajnih događaja izdvajamo:
1. Musa, a.s., s Izraelićanima prešao preko Crvenog mora,
2. Nuh, a.s., sa svojim sljedbenicima se iskrcao iz lađe na brdu Džudijj nakon potopa,
3. Junusa, a.s., izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,
4. Allah, dž. š., oprostio Ademu, a.s., prekršaj u Džennetu,
5. Trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je Jusufa, a.s., iz bunara u kojeg su ga bacila njegova braća,
6. Rođen je Isa, a.s., a na isti dan i uklonjen sa ovoga svijeta,
7. Rođen je Ibrahim, a.s.,
8. Jakubu, a.s., vraćen vid (izgubljen od plača za sinom Jusufom),
9. Ejjubu, a.s., vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo,
10. Sulejman, a.s., preuzeo vladarsku upravu nad Izraelcima.
Tradicija naših muslimana je post na Dan Ašure i pripremanje posebnog jela koje se zove ašura, a spravlja se od raznih žitarica, plodova i začina koji se koriste u svakodnevnoj ishrani.
Prosle godine sam skupila 77 namirnica. Ove godine nazalost nisam stigla sve da nabavim, al sam uspjela nabaviti 53. To su:
Zitarice/sjemenke/zacini:
1. psenica
2. jecam
3. riza
4. zelena leca
5. bijeli i crveni grah
6. nohut
7. sjemenke soje
8. zrna kafe
9. sjemenke susama
10. kumin
11. ruzmarin
12. mrvica chilija
13. mustard seed (engl.mustard - senf)
14. par zrna bibera
15. sjemenke tikve
16. sjemenke suncokreta
17. karanfilici
18. muskatni orascic
19. orasi
20. badem
21. ljesnjaci
22. kikiriki
23. pistacije
24. kukuruz
25. malo crvene paprike
26. cimet
Svjeze voce/povrce:
27. jabuka
28. kruska
29. limun
30. nar/sipak
31. ananas
32. avokado
33. kivi
34. papaja
35. smokva
36. visnje
37. borovnice
38. maline
39. narandza
40. banana
41. kajsija
42. klementina
43. nektarina
44. kaki voce
45. sljiva
46. grejp
47. breskva
48. guava
49. crveno i bijelo grozdje
50. kokos
51. jagode
52. mrkva
53. krompir
-malo soli
-secer
-voda (kazu da se ovo ne broji)
evo i slike naravno

Medjutim, za one koji nemaju vremena da skupaljaju namirnice, dobila sam recept od prijeteljica koja zivi u Turskoj. Oni asuru pripremaju na ovaj nacin (mozda se kome svidi):
2 case bijele psenice
1 casa nohuta (nohut ili slanutak, sirove leblebije)
1 casa bijelog graha
1/2 case rize
5 casa secera
15 casa vode (3 litra)
1 casa grozdjica
1 casa suhih kajsija (isjeckanih na kockice)
1 casa suhih smokvi (isjeckanih na kockice)
1 narandja
1 casa kupno sjeckanih ljesnjaka.
Za ukrasavanje:
Nar, cimet, orasi, ljesnjaci, pistacije.
REDOSLIJED PRIPREMANJA:
Psenicu, nohut, grah i grozdjice oprati, te ih u posebnim zdjelama potopiti u vodu da odstoji preko noci.
Naredni dan ocijediti psenicu i staviti da se kuha sa 3 litra vode. Skidati pjenu koja se stvara na povrsini. Poklopiti poklopcem i ostaviti da kuha 30 minuta.
U posebnim serpicama skuhati nohut i grah.
Oprati rizu i dodati je u serpu sa psenicom. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno mijesanje. Kada psenica dooobro omeksa i voda postane bijela dodati secer, nohut i grah. Narandjinu koru oprati, izrezati na tanke sipkice i dodati.
Na kraju dodati grozdjice i suhe kajsije. Kuhati 1-2 i skloniti sa vatre.
Tek kada je asure sklonjeno sa vatre i prestane kuhati dodati suhe smokve. Po zelji ljesnjake i orahe.
S obzirom da psenica, riza, grah, nohut imaju puno skroba, i nakon kuhanja jos vise zgusnu asure, vodite racuna da ne bude previse gusto dok je vruce. Posto kuhanjem voda isparava po potrebi dodajte vrele vode. Kad je sve skuhano i jos uvijek vruce treba da bude bas kao puding dok je jos vreo. Znaci ne pregusto. Bolje da je rjedje, pa kada se ohladi bice dovoljno gusto.
Prijatno
U srijedu 7. januara, odnosno 10. Muharema 1430 h.g. se priprema ašura. Pravi se od 7 do 77 sastojaka i mora biti neparan broj.
Ovaj mubarek dan je značajan zbog događaja koji su presudno utjecali na tok ljudske povijesti. Muhammed, a.s., postio je ovoga dana i preporučio i drugim muslimanima da to čine. Post na ovaj dan vezan je i za tradicije sljedbenika drugih vjeroispovijesti.
Između značajnih događaja izdvajamo:
1. Musa, a.s., s Izraelićanima prešao preko Crvenog mora,
2. Nuh, a.s., sa svojim sljedbenicima se iskrcao iz lađe na brdu Džudijj nakon potopa,
3. Junusa, a.s., izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,
4. Allah, dž. š., oprostio Ademu, a.s., prekršaj u Džennetu,
5. Trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je Jusufa, a.s., iz bunara u kojeg su ga bacila njegova braća,
6. Rođen je Isa, a.s., a na isti dan i uklonjen sa ovoga svijeta,
7. Rođen je Ibrahim, a.s.,
8. Jakubu, a.s., vraćen vid (izgubljen od plača za sinom Jusufom),
9. Ejjubu, a.s., vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo,
10. Sulejman, a.s., preuzeo vladarsku upravu nad Izraelcima.
Tradicija naših muslimana je post na Dan Ašure i pripremanje posebnog jela koje se zove ašura, a spravlja se od raznih žitarica, plodova i začina koji se koriste u svakodnevnoj ishrani.
Prosle godine sam skupila 77 namirnica. Ove godine nazalost nisam stigla sve da nabavim, al sam uspjela nabaviti 53. To su:
Zitarice/sjemenke/zacini:
1. psenica
2. jecam
3. riza
4. zelena leca
5. bijeli i crveni grah
6. nohut
7. sjemenke soje
8. zrna kafe
9. sjemenke susama
10. kumin
11. ruzmarin
12. mrvica chilija
13. mustard seed (engl.mustard - senf)
14. par zrna bibera
15. sjemenke tikve
16. sjemenke suncokreta
17. karanfilici
18. muskatni orascic
19. orasi
20. badem
21. ljesnjaci
22. kikiriki
23. pistacije
24. kukuruz
25. malo crvene paprike
26. cimet
Svjeze voce/povrce:
27. jabuka
28. kruska
29. limun
30. nar/sipak
31. ananas
32. avokado
33. kivi
34. papaja
35. smokva
36. visnje
37. borovnice
38. maline
39. narandza
40. banana
41. kajsija
42. klementina
43. nektarina
44. kaki voce
45. sljiva
46. grejp
47. breskva
48. guava
49. crveno i bijelo grozdje
50. kokos
51. jagode
52. mrkva
53. krompir
-malo soli
-secer
-voda (kazu da se ovo ne broji)
evo i slike naravno

Medjutim, za one koji nemaju vremena da skupaljaju namirnice, dobila sam recept od prijeteljica koja zivi u Turskoj. Oni asuru pripremaju na ovaj nacin (mozda se kome svidi):
2 case bijele psenice
1 casa nohuta (nohut ili slanutak, sirove leblebije)
1 casa bijelog graha
1/2 case rize
5 casa secera
15 casa vode (3 litra)
1 casa grozdjica
1 casa suhih kajsija (isjeckanih na kockice)
1 casa suhih smokvi (isjeckanih na kockice)
1 narandja
1 casa kupno sjeckanih ljesnjaka.
Za ukrasavanje:
Nar, cimet, orasi, ljesnjaci, pistacije.
REDOSLIJED PRIPREMANJA:
Psenicu, nohut, grah i grozdjice oprati, te ih u posebnim zdjelama potopiti u vodu da odstoji preko noci.
Naredni dan ocijediti psenicu i staviti da se kuha sa 3 litra vode. Skidati pjenu koja se stvara na povrsini. Poklopiti poklopcem i ostaviti da kuha 30 minuta.
U posebnim serpicama skuhati nohut i grah.
Oprati rizu i dodati je u serpu sa psenicom. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno mijesanje. Kada psenica dooobro omeksa i voda postane bijela dodati secer, nohut i grah. Narandjinu koru oprati, izrezati na tanke sipkice i dodati.
Na kraju dodati grozdjice i suhe kajsije. Kuhati 1-2 i skloniti sa vatre.
Tek kada je asure sklonjeno sa vatre i prestane kuhati dodati suhe smokve. Po zelji ljesnjake i orahe.
S obzirom da psenica, riza, grah, nohut imaju puno skroba, i nakon kuhanja jos vise zgusnu asure, vodite racuna da ne bude previse gusto dok je vruce. Posto kuhanjem voda isparava po potrebi dodajte vrele vode. Kad je sve skuhano i jos uvijek vruce treba da bude bas kao puding dok je jos vreo. Znaci ne pregusto. Bolje da je rjedje, pa kada se ohladi bice dovoljno gusto.
Prijatno
-
b.boja
#3165 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dinqa, svaka cast!
- shipak
#3166 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
I ja sam pravila hašuru, i to prvi put u životu.
Prema mojim informacijama u hašuru ide 40 sastojaka, i ja sam toliko i stavila.
Pošto hašura potiče od poslanika Nuha (Noi), alejhisselam, - kad mu je na zadnji dan Potopa rečeno da skupi sve što je imao preostale hrane u lađi i skuha kao jedno jelo (Nuhov puding). Razlog za stavljanje 40 sastojaka je da se stavi po jedna stvar za svaki dan Potopa. evo link sa više informacija ako nekog interesuje
http://www.znaci.com/mubarek/muharrem/art223_0.html
A kad dođem kući slikaću, pošto je još malo ostalo pa ću postaviti slike. (Gotovo sve podijelili i pojeli)
PS. Svi su rekli da je bila odlična.
Prema mojim informacijama u hašuru ide 40 sastojaka, i ja sam toliko i stavila.
Pošto hašura potiče od poslanika Nuha (Noi), alejhisselam, - kad mu je na zadnji dan Potopa rečeno da skupi sve što je imao preostale hrane u lađi i skuha kao jedno jelo (Nuhov puding). Razlog za stavljanje 40 sastojaka je da se stavi po jedna stvar za svaki dan Potopa. evo link sa više informacija ako nekog interesuje
http://www.znaci.com/mubarek/muharrem/art223_0.html
A kad dođem kući slikaću, pošto je još malo ostalo pa ću postaviti slike. (Gotovo sve podijelili i pojeli)
PS. Svi su rekli da je bila odlična.
- dalmatinka
- to sam ja
- dalmatinka
#3169 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
samo mrvicu soli ( ovaj sok što ga je hobotnica pustila je slan) papar, maslinovo ulje, vinska kvasina i mladi luk.
Inače, posebno efektna i osvježavajuća salata bi bila kad bi u to ubacila još jednu crvenu svježu papriku rezanu na kockice, jednu zelenu papriku, malo bijelog luka i peršina, te malo kukuruza.
Inače, posebno efektna i osvježavajuća salata bi bila kad bi u to ubacila još jednu crvenu svježu papriku rezanu na kockice, jednu zelenu papriku, malo bijelog luka i peršina, te malo kukuruza.
- to sam ja
#3170 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dalmatinka wrote:samo mrvicu soli ( ovaj sok što ga je hobotnica pustila je slan) papar, maslinovo ulje, vinska kvasina i mladi luk.
To nikad nisam jela...
ja najvise volim samo s uljem (maslinovim), persinom i sokom od limuna....mmmmm...
-
drekalica28
- Soul_Sista
#3172 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Da li neko ima recept za neku vrstu brzog kruha? Ma samo nek je ukusan i eto ne znam ni ja..kruh

- dalmatinka
#3173 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Najbrže ti je da napraviš normalno tijesto za kruh i staviš u pećnicu tanku pogaču, onako kao za pizzu ali bez nadjeva- maximum pola sata sve ukupno s pećenjem od 10 min.Soul_Sista wrote:Da li neko ima recept za neku vrstu brzog kruha? Ma samo nek je ukusan i eto ne znam ni ja..kruh![]()
- to sam ja
#3174 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo da i ja stavim jednu sliku
Fritule

Fritule

- Soul_Sista
#3175 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Sol, brasno, germa i voda ide u normlano tijesto?dalmatinka wrote:Najbrže ti je da napraviš normalno tijesto za kruh i staviš u pećnicu tanku pogaču, onako kao za pizzu ali bez nadjeva- maximum pola sata sve ukupno s pećenjem od 10 min.Soul_Sista wrote:Da li neko ima recept za neku vrstu brzog kruha? Ma samo nek je ukusan i eto ne znam ni ja..kruh![]()
Ja ga inace kupujem ali sad moram poceti praviti...iz razloga koji su smjesni ali eto..