Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jon Spencer

#3151 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Jest ali kod nas rent a car kruži šinama i traži zainteresovane za rentanje, ili ti dođe na adresu nakon što si pozvao taxi a ne rent a car. I za šta mu služi firma na krovu i radio stanica, taximetar? Da li je tako i u svijetu? Lobiraj si inteligenciju.
vrbas1979

#3152 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

Jon Spencer wrote:Jest ali kod nas rent a car kruži šinama i traži zainteresovane za rentanje, ili ti dođe na adresu nakon što si pozvao taxi a ne rent a car. I za šta mu služi firma na krovu i radio stanica, taximetar? Da li je tako i u svijetu? Lobiraj si inteligenciju.

Ne odgovori mi na pitanje ni ti ni bimer. Šta ćemo sa vašim (Sarajevo taxi) divljacima na cesti?
21.03.2013 u 18:30 na štandu na Grbavici kod ELPI-ja dvojica sarajevo taksista ćaskaju (jedan legalan, drugi ne), prilazi mušterija, nelegalni ih sjeda u svoje vozilo - sivi pasat karavan bez TA tabli i odveze
Dok svoje divljake ne sredite do tada šutite i pustitie druge taxi firme i rent-a-car da rade kako hoće, odnosno kako i vi!

Licemjeri.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3153 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Bas tako, pricaju o nelegalnim i o divljacima a njihova stajalicsta puna istih. Neki dan sam pricao, dva nelegalca pa legalni ispred opstine N.S i nikom nista. Danas ista situacija :)
Coppertone

#3154 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

bull21 wrote:Svugdje u svijetu možeš iznajmiti vožača i automobil. Samo kod nas taksi lobi hoće to da zabrani jer im to ubija posao. :roll:
ma ne ubija pos'o, samo mu uzme dnevnu lovinu. biti taxista, raditi posteno i boriti se protiv nelegalnih, ima logike, ali podici bunu protiv nelegalnih, a na standovima zajedno i legalni i ilegalni e to je paradox.

djuro brate blokiraj aerodrom :D
dvije lijeve

#3155 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dvije lijeve »

Taksisti nisu tu da provode zakon,uspostavljaju red ili tjeraju ilegalne sa standova i ulica , za to postoji policija. To sto se smiju i jedu skupa na standovima je uredu, sta ces drugo, nece se svadjati, nije im to obaveza.
Dodje ilegalac, zovnes policiju da radi svoj posao i to je to.Covjeka ne diras, nije ti posao.
Ako policija primi deset hiljada poziva dnevno zbog toga mora nesto preduzeti, iskljucivati iz saobracaja, oduzimati auta ili slicno.
Taksisti bi trebali samo izbaciti iz svog udruzenja one koji se ne pridrzavaju pravila udruzenja, nista drugo.
Coppertone

#3156 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

dvije lijeve wrote: Taksisti bi trebali samo izbaciti iz svog udruzenja one koji se ne pridrzavaju pravila udruzenja, nista drugo.
Privatnici to rade, ali ova udruzenja, ne cuh jos.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3157 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

dvije lijeve wrote: Dodje ilegalac, zovnes policiju da radi svoj posao i to je to.Covjeka ne diras, nije ti posao.
Problem je sto oni ne zovu ni policiju ni inspekciju :) Recimo da ima 1.000 legalnih sa taksista i da njih 500 svaki dan prijavi nelegalne taksite neko bi moroa djelovati. Znas li koliko danas ima prijava nelegalnih Sa Taksista a da su na njihovim stajalistima !? NI JEDAN!!!!

Oni se bore protivh zutog, kale, adin i benjo i slicnih, dok svoje ne diraju. U tome je problem!
Saka

#3158 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

dvije lijeve wrote: Taksisti bi trebali samo izbaciti iz svog udruzenja one koji se ne pridrzavaju pravila udruzenja, nista drugo.
Pa što ne izbace iz udruženja divljake? Kako može biti divljak i biti regularno u udruženju i na štandu? A udruženje se kao bori protiv divljaka, protestuje, blokira grad. To nikako ne štima. Ili biti u udruženju a krasti od mušterija, zavrtati na svakom koraku, odbijati vožnje. Čuj tri prijave i kao nešto će poduzeti. A sve isto godinama.

Bimmer šupljira kao ne mogu ja ništa Sa-taxi divljaku što stane na naš štand. Veću glupost nisam čuo odavno. Zamisli da im dođe žuti i stane im na njihov štand. Pa upucali bi ga.
titanik

#3159 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

un1ted wrote:
titanik wrote:Evo ja nemam ta tablice trenutno, a legalan sam 100%. Kada se mijenja vozilo do dobijanja ta tablica treba 15-20 dana tako da nisu bas svi nelegalni koji nemaju ta tablice.
Sve dok nemas TA table ti nisi legalan i ne smijes taksirati. Kada napravis table tada i pocni raditi, te do tada NE MOZES I NE SMIJES RADITI. Uhvati li te inspekcija palcas penale :wink:
Boga mi smijem zaustavljaju me non stop ali nema penala. Obaveze prema drzavi uredno idu, zato ne vidim razlog zasto ne smijem raditi.
Logovan

#3160 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Logovan »

titanik wrote:
un1ted wrote:
titanik wrote:Evo ja nemam ta tablice trenutno, a legalan sam 100%. Kada se mijenja vozilo do dobijanja ta tablica treba 15-20 dana tako da nisu bas svi nelegalni koji nemaju ta tablice.
Sve dok nemas TA table ti nisi legalan i ne smijes taksirati. Kada napravis table tada i pocni raditi, te do tada NE MOZES I NE SMIJES RADITI. Uhvati li te inspekcija palcas penale :wink:
Boga mi smijem zaustavljaju me non stop ali nema penala. Obaveze prema drzavi uredno idu, zato ne vidim razlog zasto ne smijem raditi.
Boga mi ne smiješ. :-) Svaka čast za obaveze prema državi koje se izvršavaju ali "TA" tablice se moraju imati. :wink: Sve dok tako pametuješ, ti nikad nećeš biti legalan.
Meni je interesantno kako taksisti, grasovci i šta ja znam ko još, sami sebi govore šta smiju a šta ne smiju. :lol: :skoljka:
Coppertone

#3161 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

Ovo bez TA tabli dodje ko i Radnja u pripremi.

http://www.ks.gov.ba/node/24345
Bimmer_

#3162 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

vrbas1979 wrote:
Jon Spencer wrote:Jest ali kod nas rent a car kruži šinama i traži zainteresovane za rentanje, ili ti dođe na adresu nakon što si pozvao taxi a ne rent a car. I za šta mu služi firma na krovu i radio stanica, taximetar? Da li je tako i u svijetu? Lobiraj si inteligenciju.

Ne odgovori mi na pitanje ni ti ni bimer. Šta ćemo sa vašim (Sarajevo taxi) divljacima na cesti?
21.03.2013 u 18:30 na štandu na Grbavici kod ELPI-ja dvojica sarajevo taksista ćaskaju (jedan legalan, drugi ne), prilazi mušterija, nelegalni ih sjeda u svoje vozilo - sivi pasat karavan bez TA tabli i odveze
Dok svoje divljake ne sredite do tada šutite i pustitie druge taxi firme i rent-a-car da rade kako hoće, odnosno kako i vi!

Licemjeri.
Oprosti odgovorio sam u nekom drugom postu.
Policija i inspekcija ih uklonit po kratkom postupku sa ceste, oduzeti opremu i vozila te kaznit najvenom mogucom kaznom kao i sve ostale :wink:
Bimmer_

#3163 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

_terminaš_ wrote: Sve dok nemas TA table ti nisi legalan i ne smijes taksirati. Kada napravis table tada i pocni raditi, te do tada NE MOZES I NE SMIJES RADITI. Uhvati li te inspekcija palcas penale :wink:
Boga mi ne smiješ. :-) Svaka čast za obaveze prema državi koje se izvršavaju ali "TA" tablice se moraju imati. :wink: Sve dok tako pametuješ, ti nikad nećeš biti legalan.
Meni je interesantno kako taksisti, grasovci i šta ja znam ko još, sami sebi govore šta smiju a šta ne smiju. :lol: :skoljka:[/quote]
Kad kupis novi auto, moras odjaviti stari i vratiti tablice. Odneses u ministarstvo saobracaja rjesenje da si odjavio tablice i trazis zahtjev za nove. Upotpunis dokumentaciju i predas. Obzirom da imas vazecu taksi oznaku, licencu, rjesenje o radu i ostalu dokumentaciju teta iz ministarstva ti kaze da mozes radit na obicnim dok ne budu gotove, obzirom da kod njih dobijes potvrdu da si u postupku. I kad te inspekcija zaustavi pregleda ostalo i pusti regularno ;)
Bimmer_

#3164 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

un1ted wrote:
dvije lijeve wrote: Dodje ilegalac, zovnes policiju da radi svoj posao i to je to.Covjeka ne diras, nije ti posao.
Problem je sto oni ne zovu ni policiju ni inspekciju :) Recimo da ima 1.000 legalnih sa taksista i da njih 500 svaki dan prijavi nelegalne taksite neko bi moroa djelovati. Znas li koliko danas ima prijava nelegalnih Sa Taksista a da su na njihovim stajalistima !? NI JEDAN!!!!

Oni se bore protivh zutog, kale, adin i benjo i slicnih, dok svoje ne diraju. U tome je problem!
Napisao sam vec da zovemo, stalno cak i dispecerski centar zove. Prije par noci sam zvao da dodju ispred Alte, prodje za par min kad dosla patrola i zeza se s njima i gledaju svi u mene, smiju se
un1ted

#3165 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Teta iz ministarstva je zakon !? Kratko i jasno, dok taksiras s tablama koje nemaju adekvatnu oznaku ti ne radis po propisima. Znaci bez TA tabli=Holdand taxi il ti ga zuti rent a car :dance:
Bimmer_

#3166 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

Saka wrote:
Pa što ne izbace iz udruženja divljake? Kako može biti divljak i biti regularno u udruženju i na štandu? A udruženje se kao bori protiv divljaka, protestuje, blokira grad. To nikako ne štima. Ili biti u udruženju a krasti od mušterija, zavrtati na svakom koraku, odbijati vožnje. Čuj tri prijave i kao nešto će poduzeti. A sve isto godinama.

Bimmer šupljira kao ne mogu ja ništa Sa-taxi divljaku što stane na naš štand. Veću glupost nisam čuo odavno. Zamisli da im dođe žuti i stane im na njihov štand. Pa upucali bi ga.
Sta mu mogu, da ga upucam?
Ti ljudi nisu u udruzenju, izbaceni su, ne dobijaju nove naljepnice za stand pa samim tim ni nemaju pravo na njeg, iskljuceni iz sistema... ali mi ih ne mozemo natjerat da skinu natpis Sarajevo taxi, kao ni ostale divljake.
Ja navece radim sam na standu, cim ja odem na voznju oni kao vukovi se sjate na stand i stoje, ja se vratim otjeram ih, odem na voznju, oni opet dodju i tako u krug...
Bimmer_

#3167 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

un1ted wrote:Teta iz ministarstva je zakon !? Kratko i jasno, dok taksiras s tablama koje nemaju adekvatnu oznaku ti ne radis po propisima. Znaci bez TA tabli=Holdand taxi il ti ga zuti rent a car :dance:
Nije teta zakon, teta ti da potvrdu koju i inspekcija i policija postuje. Necu ja kad kupim auto pauzirat sa radom mjesec dana zato sto njihovi administrativni poslovi idu danima sa potpisa na potpis.
Velika je razlika rent a car i ti divljaci od ljudi koji imaju sve papire. A najveca razlika je u toj taxi oznaci koju su oni izgubili i vise ih ine mogu dobit ;)
illuminated

#3168 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by illuminated »

U ovom gradu kao i cijeloj drzavi je sve nakaradno pa tako i TAXI sektor.
TAXI trziste treba potpuno reformirati i pod tim mislim sljedece:

- Sistem dodjele licenci pojednostaviti i pojeftiniti. Licence su iz nekog razloga uzasno skupe i privilegija odabranih. Prenose se s oca na sina itd kao sa se radi o dijamantima a ne o fucking jednostavnoj dozvoli da mozes obavljati neki posao. Trziste je najbolji regulator. Treba sve pustiti koji zele da taksiraju, i da trziste samo sebe procisti.

- Napravljen je pozitivan korak sto su propisali odredjene tehnicke normative automobila: ABS; Klima; itd.

- Potpuno izjednaciti uslove dodjele licence za sve takmace na trzistu. Nevjerovatno je da se Zutom,Crvenom whatever taksiju isplati platiti radnika da vozi, i jos ima profita, a samostalni taksisti su na ivici egzistencije.

- Sam cirkus sa licencama je doprinio tome da se pojavljuju rent-a-car taksisti koji ustvari koriste rupu u zakonu. Rent-a-car se otvara za kikiriki, a taxi licenca kosta X hiljada KM kao da je suho zlato :-)

Probajte osnovati TAXI firmu. Vidjecete gdje je problem. Kao da pravite nuklearnu centralu....
un1ted

#3169 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Upravo :thumbup: Ako se grad zove Sarajevo, ne mora znaciti da samo Sarajevo Taxi moze vrsiti usluge taxi prevoza.

Konkurencija je nesto najzdravije sto se moze desiti. Ocit primje je internet i dolazak Telemacha koji je probudio uspavane providere na podrucju Sarajeva pa sada imamo raznoliku ponudu, pa ko sta voli nek' izvoli!
vrbas1979

#3170 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

Ne bi ovi forumaši iz sarajevo taksija odgovorili na pitanje o ilegalcima na njihovim štandovima.
Ma nema šanse. Evo već treći put im se obraćam. Kako hinjski i fakinski zaobilaze takva pitanja. Da sam kojim slucajem nesto napisao protiv drugih prevoznika vrlo rado bi se nadovezali na pricu, quotalo bi se, pisali bi se eseji, pao bi koji smajli, a vrlo moguce kakav popust na voznju u inboxu. Ovako...

Šta cemo gospodo sa ilegalcima na vašim (Sarajevo taxi) štandovima i na ulicama?
titanik

#3171 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Skloniti ih kao i sve koji ne ispunjavaju propisane uslove za obavljanje taxi djelatnosti. I njima zovemo inspekciju kao i svima, a ukloniti ih fizickom silom je kaznjivo i na to nemamo pravo. Zadovoljni odgovorom?
un1ted

#3172 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

titanik wrote:Skloniti ih kao i sve koji ne ispunjavaju propisane uslove za obavljanje taxi djelatnosti. I njima zovemo inspekciju kao i svima, a ukloniti ih fizickom silom je kaznjivo i na to nemamo pravo. Zadovoljni odgovorom?
Hajde ovako..ostavi mi broj na private i ja cu sljedeci put tebi javiti kada vidim na nekom stajalistu nelegalnog sa taxistu pa da ga priajvis i da vidimo tk oce doci na intervenciju.

Pricas bezveze, da se uvali zuti taksi izlupali bi mu auto :)
Miki123

#3173 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Miki123 »

vrbas1979 wrote:Ne bi ovi forumaši iz sarajevo taksija odgovorili na pitanje o ilegalcima na njihovim štandovima.
Ma nema šanse. Evo već treći put im se obraćam. Kako hinjski i fakinski zaobilaze takva pitanja. Da sam kojim slucajem nesto napisao protiv drugih prevoznika vrlo rado bi se nadovezali na pricu, quotalo bi se, pisali bi se eseji, pao bi koji smajli, a vrlo moguce kakav popust na voznju u inboxu. Ovako...

Šta cemo gospodo sa ilegalcima na vašim (Sarajevo taxi) štandovima i na ulicama?

dobro, ne mora značiti da su ti u udruženju.. pa za 15 - 20 km možeš kupiti istu onakvu oznako ko i sa taxi i staviti je sebi na auto.
Bimmer_

#3174 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

vrbas1979 wrote:Ne bi ovi forumaši iz sarajevo taksija odgovorili na pitanje o ilegalcima na njihovim štandovima.

Pa dva puta sam odgovorio iznad
Bimmer_

#3175 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

un1ted wrote:
titanik wrote:Skloniti ih kao i sve koji ne ispunjavaju propisane uslove za obavljanje taxi djelatnosti. I njima zovemo inspekciju kao i svima, a ukloniti ih fizickom silom je kaznjivo i na to nemamo pravo. Zadovoljni odgovorom?
Hajde ovako..ostavi mi broj na private i ja cu sljedeci put tebi javiti kada vidim na nekom stajalistu nelegalnog sa taxistu pa da ga priajvis i da vidimo tk oce doci na intervenciju.

Pricas bezveze, da se uvali zuti taksi izlupali bi mu auto :)
Pa isto ti dodje zvao ti, on, dispecer, ja ili bilo ko drugi policiju ako ce doci, doci ce. Svaki put kad vidis nazovi ne kosta nista
Post Reply