Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
-
T4h
#3151 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pa jbm svak kad sam ovo jučer i danas upalio da gledam na N1. Ne znam kakva su ovo razmišljanja, ali da dopustiš da ti ovaj Hrnjica bude ispred i vodi te negdje. Ona neka stara drtina bi skidala marame. Pa treba ovo policija rastjerati. Čuj ove novinarke jasne poruke, a novinari im bukvalno govore šta da kažu.
- Prpa.ba
#3152 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Bizi ba.svesuper25 wrote: ↑18/02/2026 12:55 A ti se nadao da ce omladina mahat zelenim zastavamae pa nece.zato ti i smetaju .
Znaci da je omladina na pravom putu,cim smetaju sdf i trojkinim botovima.
-
Hakiz
#3153 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Znalo se, donese se papir i dobije udžbenik. Ko nema taj papir kojim dokazuje da nema dovoljno prihoda, kupuje djeci užbenike.duh_sa_sjekirom wrote: ↑18/02/2026 12:42 U Titin vakat, udžbenici su se kupovali, kao i ostalo vezano za školu.
Ni puno bogatije države ne kupuju djeci sve za školu
Istina je da bi se ovo sad oko besplatnih udžbenika moglo puno racionalnije odraditi
Sjećam da se i tada (sedamdesete i osamdesete) kukalo kako je opremanje djece za školu (osnovnu i srednju) skupo i svake godine sve skuplje.
- Haris.ba
#3154 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ma onda je neuporedivo stanje. Stamparije nisu imale kapitala, a i vjestacki se drzala cijena knjiga visokom.Hakiz wrote: ↑18/02/2026 13:11Znalo se, donese se papir i dobije udžbenik. Ko nema taj papir kojim dokazuje da nema dovoljno prihoda, kupuje djeci užbenike.duh_sa_sjekirom wrote: ↑18/02/2026 12:42 U Titin vakat, udžbenici su se kupovali, kao i ostalo vezano za školu.
Istina je da bi se ovo sad oko besplatnih udžbenika moglo puno racionalnije odraditi
Sjećam da se i tada (sedamdesete i osamdesete) kukalo kako je opremanje djece za školu (osnovnu i srednju) skupo i svake godine sve skuplje.
Nije se stampalo dovoljno knjiga koliko je trebalo.
-
Hakiz
#3155 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Zar se i danas to ne radi? Plaća kanton, ali ja kao izdavač i onaj u kantonu koji me odabere se dogovorimo da udžbenik umjesto 10 košta 30 KM, kanton plati, 10 ode na troškove, taj koji me je odabrao i ja hajrujemo po 10. Ne plaćaju roditelji direktno, ali plate jer iz budžeta ode meni i uhljebu u džep umjesto u rezervni dio za tramvaj.Haris.ba wrote: ↑18/02/2026 13:12Ma onda je neuporedivo stanje. Stamparije nisu imale kapitala, a i vjestacki se drzala cijena knjiga visokom.Hakiz wrote: ↑18/02/2026 13:11Znalo se, donese se papir i dobije udžbenik. Ko nema taj papir kojim dokazuje da nema dovoljno prihoda, kupuje djeci užbenike.duh_sa_sjekirom wrote: ↑18/02/2026 12:42 U Titin vakat, udžbenici su se kupovali, kao i ostalo vezano za školu.
Nije se stampalo dovoljno knjiga koliko je trebalo.
A ako se ne dogovorimo, plati nekome drugom, odustajem od izdavanja udžbenika. Štampaj u Hrvatskoj za 50 ili Njemačkoj za 70.
Last edited by Hakiz on 18/02/2026 13:19, edited 1 time in total.
- duh_sa_sjekirom
#3156 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Bila je drugačija i udžbenička politika: jedan predmet-1 do dva udžbenika, pa su se, uz dobro čuvanje, pojedini koristili i nekoliko generacija a dvije namanje
- duh_sa_sjekirom
#3157 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Izdavača i udžbenike ne bira Kanton već svaka škola posebno raspisuje tender
Kanton objavljuje lisu odobrenih udžbenika,koju donosi FMO, a škole biraju udžbenike
Kanton objavljuje lisu odobrenih udžbenika,koju donosi FMO, a škole biraju udžbenike
Last edited by duh_sa_sjekirom on 18/02/2026 13:21, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#3158 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Prije su knjige bile mnogo vise skuplje u odnosu na prosjecna primanja. I nije bilo dovoljno primjeraka stampano.Hakiz wrote: ↑18/02/2026 13:17 Zar se i danas to ne radi? Plaća kanton, ali ja kao izdavač i onaj u kantonu koji me odabere se dogovorimo da udžbenik umjesto 10 košta 30 KM, kanton plati, 10 ode na troškove, taj koji me je odabrao i ja hajrujemo po 10. Ne plaćaju roditelji direktno, ali plate jer iz budžeta ode meni i uhljebu u džep umjesto u rezervni dio za tramvaj.
Nisu knjige danas ni toliko skupe. 30KM tebi zvuci puno?
Danas ne sistem puno bolji nego prije. Poboljsnja su uvijek moguca.
Last edited by Haris.ba on 18/02/2026 13:21, edited 1 time in total.
- nivla
#3159 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
mladi debiliTrappist wrote: ↑18/02/2026 12:46ono kad sam cuo prvo pomislio zajebancija. Kaze isti besplatni prevoz imaju djeca ministara i neko ciji roditelji rade za minimalac....dobro, sta hoces reci? Isti zrak disu, u istoj skoli koriste isti wc, sta treba odvojiti djecu roditelja koji su na minimalcu od ostale djece?
Nevjerovatno, znao sam da smo poglup narod, ali kad cujem ovu omladinu, tacno me strah sta nas tek ceka.
-
A_A_AKCIJA
#3160 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Da ponovimonivla wrote: ↑18/02/2026 13:21mladi debiliTrappist wrote: ↑18/02/2026 12:46ono kad sam cuo prvo pomislio zajebancija. Kaze isti besplatni prevoz imaju djeca ministara i neko ciji roditelji rade za minimalac....dobro, sta hoces reci? Isti zrak disu, u istoj skoli koriste isti wc, sta treba odvojiti djecu roditelja koji su na minimalcu od ostale djece?
Nevjerovatno, znao sam da smo poglup narod, ali kad cujem ovu omladinu, tacno me strah sta nas tek ceka.
Svjetlana Nedimović vodi klasnu borbu.
Ona želi da se među mladima desi i dobro vidi raslojavanje.
Da postoje djeca koja plaćaju i ne plaćaju prevoz i udžbenike.
Kada to postoji, onda ima nade za mržnju, da će djeca koja ne plaćaju ustati protiv djece koju tata dovozi u školu.
Jer tako nastaje revolucija.
Sve ostalo je uljuljkavanje i smirivanje.
A njoj je cilj eksplozija nezadovoljstva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3161 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
mistek wrote: ↑18/02/2026 12:54 Najjače od svega je što svi akteri na našoj političkoj sceni kod nas najviše useru s onim gdje misle da će najviše postići![]()
Trojka sama sebe guta posljednjih godina, svi su kivni. Desi se ova nesreća, reakcije vlade loše, sve ide dole. Samo da pustiš, raspali bi se.
I onda na scenu stupi opozicija. Prvo, počnu hajcati proteste, gdje masa onih koji su jebali sve vlasti ipak pomisle "pa stani u pm, vlast je super, vidi ovih". I onda SDA umjesto da šute, samo puste da se ovi samouništavaju jer ni sami ne znaju šta hoće, izlože 4 najogavnije face u državi da pametujuNa stranu što bi se Trojku fakat imalo za sve ovo meziti, ali kad vidiš kakve face to rade, opet ide + na stranu Trojke.
Sad očekujemo neku genijalnu izjavu Nikšića ili Štete, da malo vrate balans. Ili još bolje da se Mijatović uključi u ove probleme. Ili Sabina da se ukaže s transparentom.
I ovo je jakoT4h wrote: ↑18/02/2026 13:06 Pa jbm svak kad sam ovo jučer i danas upalio da gledam na N1. Ne znam kakva su ovo razmišljanja, ali da dopustiš da ti ovaj Hrnjica bude ispred i vodi te negdje. Ona neka stara drtina bi skidala marame. Pa treba ovo policija rastjerati. Čuj ove novinarke jasne poruke, a novinari im bukvalno govore šta da kažu.
- Isner
#3162 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ove je žestoka zajebancija, života mi... Svaki dan novi zahtjevi na protestima, ovi iz vlade ispune dva, sutra idu nova tri zahtjeva... Ono, u smislu, dok svane pa da dopunimo listu želja...
Što bi reko crnogorac "jebi ti njih u vrh guzice" ako znaju šta traže i šta očekuju izuzev što je danas in vikati pumpaj, dinstaj a da ne znaju ni šta pumpaš nit šta dinstaš...
Što bi reko crnogorac "jebi ti njih u vrh guzice" ako znaju šta traže i šta očekuju izuzev što je danas in vikati pumpaj, dinstaj a da ne znaju ni šta pumpaš nit šta dinstaš...
- drug_profi
#3163 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Kako i rekoh, Šteta na nišanu. Najgori od svih je Šteta. Kriv za sve je Šteta.
Ako to neko guta, njemu i treba Bakir da bude uzor i SDA vlast.
zapravo su mi pomogli da odlučim za koga ću glasati. Šteta Adnan, na kojoj god listi bio.
I SDP usput, kad vam već toliko guzica od njih bridi.
zapravo su mi pomogli da odlučim za koga ću glasati. Šteta Adnan, na kojoj god listi bio.
-
18mn97
#3164 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Koristim priliku da se kvalitetno poserem na ovo saopstenje SDA. 
- jasko_ba
#3165 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Za cijeli post goremade_in_sarajevo wrote: ↑18/02/2026 12:25Kantonalna organizacija SDA iz Sarajeva održala je danas konferenciju za novinare povodom tramvajske nesreće koja se desila u četvrtak.
Prvi se medijima obratio prvi čovjek SDA iz Sarajeva Faruk Kapidžić.
-
talijan97
#3166 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
A što je najgore, uzeli su na nišan čovjeka koji je najsposobniji, sa najboljim rezultatima. Dakle, ništa sveto nije pa čak i da se sportski prizna dobar posao, naprotiv već se spletkari.drug_profi wrote: ↑18/02/2026 14:02 Kako i rekoh, Šteta na nišanu. Najgori od svih je Šteta. Kriv za sve je Šteta.
-
made_in_sarajevo
#3167 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Uvođenje jasnih kriterija za dodjelu socijalne pomoći poput besplatnih kupona i udžbenika kako bi pomoć išla onima kojima je potrebna, a ne djeci funkcionera i onima kojima ta podrška nije nužna, a da se ta sredstva usmjere u korisnije svrhe;
Reviziju budžeta prema prioritetima, kako bi se dio sredstava osigurao za vozni park i održavanje;
evo dva zahtjeva 1/1 SDA. Prvi zahtjev je zahiragic srao u skupistini, zasto dijete ministra da ima knjige i prevoz, a dijete kome babo ili mater nije ministar isto da ima dzaba. razdvoji djecu, nek se vidi ko ima, a ko nema, makte se sirotiljo.
druga stavka isto SDA prica. zasto dizete kredite za tramvaje, uzmite iz budzeta sta je problem. uzmes budzet 90% haman ide na plate. ti uzmes iz budzeta pare za tramvaj, eto sivre da ti strajkuje jer sto si kupio tramvaj, sto nama nisi dao. - OVO JE BUKVALNO VEC BILO OD STRANE SIVRE
inace samo debil ce trositi tekuce pare za investiciju, kad za to imas razvojne kredite sa smjesnim kamata, jer zato i jest razvojni kredit.
Reviziju budžeta prema prioritetima, kako bi se dio sredstava osigurao za vozni park i održavanje;
evo dva zahtjeva 1/1 SDA. Prvi zahtjev je zahiragic srao u skupistini, zasto dijete ministra da ima knjige i prevoz, a dijete kome babo ili mater nije ministar isto da ima dzaba. razdvoji djecu, nek se vidi ko ima, a ko nema, makte se sirotiljo.
druga stavka isto SDA prica. zasto dizete kredite za tramvaje, uzmite iz budzeta sta je problem. uzmes budzet 90% haman ide na plate. ti uzmes iz budzeta pare za tramvaj, eto sivre da ti strajkuje jer sto si kupio tramvaj, sto nama nisi dao. - OVO JE BUKVALNO VEC BILO OD STRANE SIVRE
inace samo debil ce trositi tekuce pare za investiciju, kad za to imas razvojne kredite sa smjesnim kamata, jer zato i jest razvojni kredit.
-
A_A_AKCIJA
#3168 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Nedavno bila promocija knjige gdje je BiH na dnu evrope po korištenju grantova i povoljnih kreditamade_in_sarajevo wrote: ↑18/02/2026 15:04 Uvođenje jasnih kriterija za dodjelu socijalne pomoći poput besplatnih kupona i udžbenika kako bi pomoć išla onima kojima je potrebna, a ne djeci funkcionera i onima kojima ta podrška nije nužna, a da se ta sredstva usmjere u korisnije svrhe;
Samo čekam da dođe neko i hvali Fadila, ali on je ostavio pare
https://www.klix.ba/biznis/finansije/pr ... /260121106
Nadalje, identificirala je, kako je naglasila, brojne probleme povezane sa zaduženošću, a jedan od njih je značajan dio neangažovanih (dostupnih, ali neiskorištenih) kreditnih sredstava koja dodatno opterećuju fiskalni sistem, bez pozitivnih efekata na agregatnu (ukupnu) ekonomsku aktivnost. Dodatno je objasnila ovaj problem.
"Zbog značajnog iznosa neangažovanih sredstava po osnovu vanjskog duga, Bosna i Hercegovina je plaća commitment fee - naknadu na neangažovanu kreditnu liniju, odnosno na neangažovani dio kreditnih sredstava, koja je definirana generalnim uslovima poslovanja s većinom međunarodnih kreditora. Prosječan iznos neangažovanih sredstava po osnovu vanjskog duga u periodu od 2009. do 2023. bio je 30 posto vanjskog duga. U nekim godinama je čak 35 posto sredstava po osnovu vanjskog duga bilo neangažovano", navela je Hurić
-
DonieBrasco
#3169 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ima para kad se ne krade a jednostavno ne mogu prestati da kradu, zato nemamo nista apsoultno, mora se u svaki ali svaki tender neko ugraditi.
Svo ciscenje ove drzave pocinje od tuzilastava i sudova, ali to se nece desiti jer su oni rak ove drzave, drustva, naroda.
Svo ciscenje ove drzave pocinje od tuzilastava i sudova, ali to se nece desiti jer su oni rak ove drzave, drustva, naroda.
-
made_in_sarajevo
#3170 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
nama trebaju stranci tuzioci, sudija i probrati iz svake policije najbolje da radi za njih. ovo zastitit da ni jedan domaci politicar ne moze prici ovome. dati im dobre plate da nema zelje sa zahiragicem piti kafu i nek hapse sve redom i presudjuju po kratkom postupku.
stranci jednostavno jer mi nismo sposobni uopste ni zasta. imas kao tuzilastvo koje treba da je kao nezavisno i koje radi po nalogu stranke. jaki smo nema sta
stranci jednostavno jer mi nismo sposobni uopste ni zasta. imas kao tuzilastvo koje treba da je kao nezavisno i koje radi po nalogu stranke. jaki smo nema sta
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3171 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Od subote su sdaovci preuzeli potpise i pecate demonstranata, iz svakog coska vire njihovi prljavi prsti.made_in_sarajevo wrote: ↑18/02/2026 15:04 Uvođenje jasnih kriterija za dodjelu socijalne pomoći poput besplatnih kupona i udžbenika kako bi pomoć išla onima kojima je potrebna, a ne djeci funkcionera i onima kojima ta podrška nije nužna, a da se ta sredstva usmjere u korisnije svrhe;
-
A_A_AKCIJA
#3172 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Ne, nama treba da izgradimo kvalitetan sistem i pohapsimo lopove, kako bi drugi izgubili motiv da kradu.made_in_sarajevo wrote: ↑18/02/2026 15:16 nama trebaju stranci tuzioci, sudija i probrati iz svake policije najbolje da radi za njih. ovo zastitit da ni jedan domaci politicar ne moze prici ovome. dati im dobre plate da nema zelje sa zahiragicem piti kafu i nek hapse sve redom i presudjuju po kratkom postupku.
Sjeti se Lajčaka i Bilta koji su bili korumpirani gore od naših političara. Pili sa četnicima i razvaljivali nam državu.
Samo jak sistem i institucije.
- drug_profi
#3173 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
Pa baš zato. Oblati najboljeg i završio si posao. Lešinari su to. Strvinari.talijan97 wrote: ↑18/02/2026 14:42A što je najgore, uzeli su na nišan čovjeka koji je najsposobniji, sa najboljim rezultatima. Dakle, ništa sveto nije pa čak i da se sportski prizna dobar posao, naprotiv već se spletkari.drug_profi wrote: ↑18/02/2026 14:02 Kako i rekoh, Šteta na nišanu. Najgori od svih je Šteta. Kriv za sve je Šteta.
- nivla
#3174 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)
je li steta obilazio alijin mezar, pitam za jarana
-
tuitamo