Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#3151 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ernestalic wrote:Razumijem potrebu ljudi da vjeruju u Boga zato što im to olakšava patnje i umiranje. Ali, kada počnu dokazivati i uvjeravati ateiste da Bog postoji, ne mogu izdržati da ne reagiram. Pa koga bolan možete uvjeriti da postoji neki Bog koji je sam sebe stvorio, milijardama godina šutio, a onda odlučio stvoriti svijet kakvog poznajemo. Valjda mu bilo dosadno. Pa onda poslao Isusa da objavi novu vjeru. Pa poslao nekakvog dzibrila da trgovcu Muhamedu izdiktira novu vjeru jer nije bio zadovoljan rezultatima starih vjera. Svi ti prevaranti koji su sebe proglasili poslanicima i prorocima, danas bi bili uhapšeni. Prije dvije hiljade godina bilo je lako prodavati muda pod bubrege.
Ono što znamo, dala nam je nauka. A nauka nikad, ama baš nikad, nije potvrdila postojanje Boga, andjela, djavola, duhova, vještica i tome slično.
Razumijem potrebu ljudi da vjeruju u Boga zato što im to olakšava patnje i umiranje.
inicijalno se ne vjeruje u Boga sto olaksava nego zato sto ima dokaza za vjerovanje u njega.
Ali, kada počnu dokazivati i uvjeravati ateiste da Bog postoji, ne mogu izdržati da ne reagiram.
pa reagiraj, ali samo rezonski
Pa koga bolan možete uvjeriti da postoji neki Bog koji je sam sebe stvorio, milijardama godina šutio, a onda odlučio stvoriti svijet kakvog poznajemo.

niko od vjernika (bogoboljaca :lol: ) ne vjeruje u ovo . ti nam naturas nesto sto mi nevjerujemo..
Valjda mu bilo dosadno.
nema on dosade, on je sam sebi dovoljan, mi mu nismo potrebni.
Ono što znamo, dala nam je nauka. A nauka nikad, ama baš nikad, nije potvrdila postojanje Boga, andjela, djavola, duhova, vještica i tome slično
kada bi ti potvrdila empirijski vjerovanje bi prestalo, i onda postalo ocita fakta gdje vise nebi bilo mjesta za vjerovanje.
Bloo
Globalna šefica

#3152 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Idemedosumom wrote:Ali Annie je doš'o tobe, i na kraju završio u džennetu? :D

Image
I umjesto grozdzica...doceka ga Yoda i zakmeca..
Krkaceeee...
Hm..
MarlboroGold

#3153 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: kada bi ti potvrdila empirijski vjerovanje bi prestalo, i onda postalo ocita fakta gdje vise nebi bilo mjesta za vjerovanje.
Da li si ti protiv toga?
vatrogasac

#3154 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Izvorni serijat? Zar ima neizvorni? Oblikovan necim drugim osim islamom? Proizlazi iz neceg drugog.osim.islama?
Ocito moram preispitati svoje poznavanje definicije serijata.
Malo mi ilmihalska tema, a opet i nije i zbog ovoga što nije valja sada tipkati što mene mrzi pa ću što kraće na svoj način. U svijetu je preko milijardu muslimana i još koja stotina miliona. U Saudiji je oko 20 miliona muslimana:" Islamski vjerski reformator Muhammad ibn Abd al-Wahhab udružio je oko 1750. godine snage s vladarom mjesta Diriyah u središnjoj Arabiji, Muhammadom ibn Saudom, čiji su nasljednici do početka 19. stoljeća s potporom širokih slojeva oduševljenih novim vjerskim vođom osvojili većinu Arapskog poluotoka. Veza dinastije Saud s vehabijskom interpretacijom islama ostat će jedno od ključnih obilježja saudijske države i u budućnosti." Da li je ostatak ummeta prihvatio ovu interpretaciju? Koliko je procenata Saudijaca u ummetu?
U vrijeme izvornog šerijata nije bilo auta, ali ima događaj iz vremena Muhammeda a.s. kada je Poslanik razgovarao sa Adi ibn Hatimom i između ostalog (što je bitno za ovu priču) mu rekao da će doći vrijeme kada će žena sama jahati, bez pratnje, od Bagdada do Medine što je u to vrijeme bilo ravno sci-fi. Ibn Hatim je doživio to, vidio je ženu da sama jaše kroz pustinju. Kada je Saudija počela 'vjerske reforme' ubacila je mnoge zabrane ženama između kojih je i ova zabrana vožnje motornog vozila, ali rasprave njihovih učenjaka nisu prestale. Bio je čak otpor prema telefonu dok se jedan od muftija nije dosjetio i počeo sa jedne strane žice učiti Kur'an i presudilo je da se može telefon koristiti kao novotarija jer šejtan ne uči Kur'an. Nikada nije prestala rasprava da li žena može da vozi auto i zaboravio sam ime šejha, a ima negdje u mojim komentarima od prije, koji je zagovarao to pravo žena jednostavnim pitanjem onima koji su bili za zabranu.....da li žena po islamu smije da jaše konja, kamilu ili mazgu i dali su mu potvrdan odgovor na osnovu sunneta. Zatim ih je pitao da li je žena više zaštićena na kamili ili u autu na šta su mu morali priznati da je u autu. Ti znaš da su četiri su izvora šerijata od koja su dva Idžma i Kijas što daje određenu slobodu u tumačenju što se opet može i zloupotrijebiti. Ovdje bi se sada uklopilo zašto je Hofmann odbio Asada da šire zajedno islam, ali to ode u širinu nego ja ću se pouzdati u tvoju inteligenciju da ćeš sama izvući zaključak i da ja neću morati.
Bloo
Globalna šefica

#3155 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

:lol:
Hvala Mirnese Ajanovicu.
Skidam kapu :kakoste:

Nisam.sigurna da li mi izvorni serijat ili bilo kakav drugi dozvoljava zakljucivanje, te uopste imanje inteligencije, tako da cu zip it.
Smrcak15

#3156 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ernestalic wrote:Znam ja sve u što vjernici vjeruju. Naravno da jedan dio njih vjeruje da je Bog oduvijek i zauvijek. Uvijek me pomalo rastuži ta ironija vjernika prema ateistima koja ustvari otkriva plitkost i neznanje kod tzv. bogoboljaca. Ako Bog postoji oduvijek. zar se ne može istom logikom zaključiti da i ovaj svemir postoji bez Boga oduvijek i zauvijek, odnosno "da se s mjerom pali i s mjerom gasi", kako je to rekao Heraklit prije 2500 godina.
Ali, kada bih ja bio vjernik, sigurno se ne bih toliko trudio da druge ubjedim u postojanje Boga. To mogu raditi samo oni koji podobro sumnjaju u njegovo postojanje.
Kao što rekoh, za sada je jedino nauka kompetentna da potvrdi postojanje Boga. Naučnim metodama i dokazima, do sada nijedan naučnik u bilo kojoj oblasti nije potvrdio postojanje Boga. Ili, možda ti znaš nešto što nauka ne zna ili nije do sada znala. I nije samo nauka dokazala da do danas nema nijednog valjanog dokaza za postojanje Boga. Desetine filozofa, velikih umova u raznim epohama su direktno ili indirektno zanijekali postojanje Boga, razmišljajući racionalno i logično.
Uvijek me pomalo rastuži ta ironija vjernika prema ateistima koja ustvari otkriva plitkost i neznanje kod tzv. bogoboljaca.
tacno se osjecam kao neki insekt poslije ove rijeci :lol: :lol: :lol:

Smrle Bogoboljac :lol:

Ako Bog postoji oduvijek. zar se ne može istom logikom zaključiti da i ovaj svemir postoji bez Boga oduvijek i zauvijek, odnosno "da se s mjerom pali i s mjerom gasi", kako je to rekao Heraklit prije 2500 godina.
Ne moze, jer to ide protiv nauke da je svemir oduvijek...nauka kaze svemir ima svoj pocetak, a dokaza za to ima nekoliko. tako da ti to pada u vodu.
Ali, kada bih ja bio vjernik, sigurno se ne bih toliko trudio da druge ubjedim u postojanje Boga. To mogu raditi samo oni koji podobro sumnjaju u njegovo postojanje.
nema kod mene sumnje ni sekunde, a ja kad ubijedjujem to radi radi vaseg dobra, za vase bolje

jer ako ima Boga nadrljao si u tom stanju

a ako nema, nikom nista.
Kao što rekoh, za sada je jedino nauka kompetentna da potvrdi postojanje Boga. Naučnim metodama i dokazima, do sada nijedan naučnik u bilo kojoj oblasti nije potvrdio postojanje Boga.
nikad se to nece dokazati do Smaka svijeta, niti to Bog zeli.

Kada neda Poslaniku da ga vidi a sto bi dao nama obicnim smrtnicima da ga vidimo dok smo pod testom na zemlji....tek kad covjek umre tad ce se moci vidjeti Boga.
Ili, možda ti znaš nešto što nauka ne zna ili nije do sada znala. I nije samo nauka dokazala da do danas nema nijednog valjanog dokaza za postojanje Boga.
dokaza za postojanje Boga daleko vise ime nego za njegovo nepostojanje, problem je ovdje sto ti nisi upoznat sa tim dokazima, kao sto nisi upoznat sa cinjenicom da se nemoze logicki vjerovati da je svemir/materija oduvijek zbog nekolicine broja dokaza za njegov pocetak

Desetine filozofa, velikih umova u raznim epohama su direktno ili indirektno zanijekali postojanje Boga, razmišljajući racionalno i logično
tako isto ima ih i vjernika.
Smrcak15

#3157 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: kada bi ti potvrdila empirijski vjerovanje bi prestalo, i onda postalo ocita fakta gdje vise nebi bilo mjesta za vjerovanje.
Da li si ti protiv toga?
protiv cega junace?
MarlboroGold

#3158 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:
Da li si ti protiv toga?
protiv cega junace?
Da se empirijski dokaže postojanje Boga ili bi ti ipak volio da to ostane u domenu vjerovanja? Molim za kratak odgovor.
Smrcak15

#3159 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:Ateizam vs religija, sve receno ...

Image
ovo je cista zabluda

prvo u islamu nigdje ama bas nigdje nema pravila da zena ne smije voziti auto...odakle to saudijcima ja to neznam.

pa ti nakaradne saudijske zakone poturis pod islam a islam nema nista sa tim u svojim ucenjima, i onda ti podvalis raji ovdje muda pod bubrege :-)

da islam koci da zena vozi auto, tvoja slika bi imala smisla.
Smrcak15

#3160 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Da se empirijski dokaže postojanje Boga ili bi ti ipak volio da to ostane u domenu vjerovanja? Molim za kratak odgovor.
pa ultimativa zelja jednog vjernika je da vidi Boga svojim ocima i sad kao eto ja bi trebao biti protiv jel de :-)

ako bi se sad pokazao to bi udar bio na svrhu zivota, sva bi se koncepcija urusila....zato ima to svoje mjesto kada ce se on pokazati svim ljudima, ali to nije vrijeme sad dok smo na zemlji.
harač

#3161 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:ako bi se sad pokazao to bi udar bio na svrhu zivota, sva bi se koncepcija urusila....
Image
ExNihilo

#3162 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrčak, smije li žena do mezosfere bez mahrema?
Smrcak15

#3163 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Smrčak, smije li žena do mezosfere bez mahrema?
mezo...whaaaaaaaaaaaat :-)
ExNihilo

#3164 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:Smrčak, smije li žena do mezosfere bez mahrema?
mezo...whaaaaaaaaaaaat :-)
https://hr.wikipedia.org/wiki/Mezosfera_(dio_atmosfere)
ExNihilo

#3165 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Kladim se da je haračev backup nick džizja.
MarlboroGold

#3166 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: Da se empirijski dokaže postojanje Boga ili bi ti ipak volio da to ostane u domenu vjerovanja? Molim za kratak odgovor.
pa ultimativa zelja jednog vjernika je da vidi Boga svojim ocima i sad kao eto ja bi trebao biti protiv jel de :-)

ako bi se sad pokazao to bi udar bio na svrhu zivota, sva bi se koncepcija urusila....zato ima to svoje mjesto kada ce se on pokazati svim ljudima, ali to nije vrijeme sad dok smo na zemlji.
Mislio sam isključivo na ovozemaljski život. Dakle, da se zaključiti da si protiv toga iako ne možeš u potpunosti ni na jedan način isključiti da bi jednog dana njegovo postojanje moglo biti empirijski dokazano i na ovom svijetu. Još jedan od razloga zašto vas vjernike ne mogu razumjeti. U čemu je problem da vaše vjerovanje bude potvrđeno na takav način? Kažeš da bi to bio udar na svrhu života i da bi se koncepcija urušila... da, ali samo u pozitivnom smislu ili ipak vlada strah da to ne bi bio onaj Bog kakvog ste očekivali?

Da ne bude zabune - za mene ne postoji. Pitam tebe kao vjernika.
Smrcak15

#3167 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote:

Mislio sam isključivo na ovozemaljski život. Dakle, da se zaključiti da si protiv toga iako ne možeš u potpunosti ni na jedan način isključiti da bi jednog dana njegovo postojanje moglo biti empirijski dokazano i na ovom svijetu. Još jedan od razloga zašto vas vjernike ne mogu razumjeti. U čemu je problem da vaše vjerovanje bude potvrđeno na takav način? Kažeš da bi to bio udar na svrhu života i da bi se koncepcija urušila... da, ali samo u pozitivnom smislu ili ipak vlada strah da to ne bi bio onaj Bog kakvog ste očekivali?

Da ne bude zabune - za mene ne postoji. Pitam tebe kao vjernika.
da, ali samo u pozitivnom smislu ili ipak vlada strah da to ne bi bio onaj Bog kakvog ste očekivali?
ne niposto to

nego se radi jednostavno kada bi se Bog pokazao, to bi osakatilo slobodnu volju, unistilo svrhu zivota i ulio strah ljudima u kosti.

tek na sudnjem danu ima smisla da se Bog pokaziva a sad nema smisla....kada bi Bog pokazao se sad bi bilo poput profesora koji pokaze studentima u toku testa rezultate i nacin kako da se napise odgovor na testu.

autoimatskiu se urusi poenta , i svrha testa, ako mu tokom testa pokaze nacin rada i rezultat pa taj samo prepise u test...tako bi isto bilo kada bi se Bog pokazao.
Hakiz

#3168 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Gojeni H wrote:
Hakiz wrote:
Da li to znači da islam nema nikakvog uticaja i nikakvu važnost za društvene odnose?

Ako žene u Maleziji voze, a u KSA donedavno nisu mogle, ako djevojčice u Indoneziji nisu podvrgnute monstruoznom tretmanu obrezivanja, a djevojčice u afričkm islamskim državama jesu, to onda znači da islam nema nikakvu važnost po pitanju društvenih odnosa i da pravila islama koja govore o društvenim odnosima, odnosima među spolovima, generacijama itd treba naprosto ignorisati?

Ako ima važnost, kako je moguće da su društveni odnosi različiti u različitim islamskim državama, koji odnosi su ispravni po islamu, i koje su posljedice po one države u kojima su društveni odnosi suprotni od ispravnih?

Ko su manje muslimani oni u KSA ili oni u Maleziji? Ili je to pitanje nepotrebno jer islam nije bitan po pitanju društvenih odnosa zato što dozvoljava da ti odnosi budu drugačiji u različitim državama?
Naravno da je islam izuzetno bitan u zivotu jednog muslimana. Zavisi od osobe ali i drustva koliki je to uticaj.

Drustveni odnosi su razliciti isto kao sto su razliciti i u uslovno receno krscanskim zemljama. Cak su razliciti i kod iste sekte, npr. katolicizma.
Filipinsko drustvo i odnosi u drustvu su znatno drugaciji u odnosu na npr. Italiju.

Razliciti uticaji stvaraju razlicite odnose u drustvu. Od okolinskih razlika, etnickih, historijskih, itd.
Okupljanja bosanskih muslimana na otvorenom, barem naizgled, imaju korijen u praksama Crkve bosanske.

Malezijci, ili Malaji da bih bio precizniji, zive sa jos dvije etnicke ili rasne grupe - Kinezima i Tamilima.
Njihova percepcija odnosa u drustvu je znatno drugacija od nekoga ko stotinama godina zivi medju istim narodom, iste vjere, i gdje je klasna struktura drustva nepromijenjena do danasnjeg dana.

Kolonijalna zaostavstina odnosno nepostojanje iste je tako izuzetno znacajna stvar danas u 21. vijeku. Veliki dio KSA nije nikada okupiran.
Malezija je bila pod britanskom upravom i njen zakonodavni sistem je slican britanskom.
Indonezija je bila pod HOlandjanima i ta zaostavstina, kao i animozitet je prissutan.

Praksa obrezivanja (i) zenske djece uglavnom je zastupljena u Africi i dio je africke zaostavstine. Isto kao sto je i danas medju katolicima i animistima Afrike prisutna praksa stavljanja oziljaka na licu, razlicitih kod razlicitih etnickih grupa (vodoravni zarez kod jedne, 2 vertikalna oziljka kod druge grupe, itd.).

Ko je veci musliman nije pitanje za covjeka.
Ako bas moram da odgovorim, vjerovatno je medju najvecim muslimanima onaj od kojeg ljudi nemaju stete vec koristi. Ovo je iskljucivo moje misljenje.
Ako razlozi za različito tretiranje žena u različitim islamskim zemljama nisu temeljeni na islamu, onda šta islam znači tim zemljama? Ne govorimo o sekularnim zemljama u kojima ima manje ili više muslimana, govorimo o zemljama koje su temeljene na islamu. Ako je islam jedan, ako je Kur'an isti za sve, hadisi itd, ne bi trebalo da se islamske zemlje puno razlikuju jedan od druge. A razlikuju se. U čemu je stvar, kako to da isti islam čini zemlje čija uređenja, društvena i državna, ustavi se na njemu temelje tako različitim jedne od druge. Da li to znači da su tradicije tih zemalja, tih društava, tih ljudi važniji i "jači" od islama? Čini se da jesu. Da nisu, sve bi islamske zemlje bile slične kada je riječ o društvenim pravilima, zakonima itd, razlike bi bile na nivou statističke greške.
Hakiz

#3169 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
ne niposto to

nego se radi jednostavno kada bi se Bog pokazao, to bi osakatilo slobodnu volju, unistilo svrhu zivota i ulio strah ljudima u kosti.

tek na sudnjem danu ima smisla da se Bog pokaziva a sad nema smisla....kada bi Bog pokazao se sad bi bilo poput profesora koji pokaze studentima u toku testa rezultate i nacin kako da se napise odgovor na testu.

autoimatskiu se urusi poenta , i svrha testa, ako mu tokom testa pokaze nacin rada i rezultat pa taj samo prepise u test...tako bi isto bilo kada bi se Bog pokazao.
Ne, nego bi to bilo kao kada bi se profesor ukazao studentima. A ukazuje se. Nije bog test, bog je profesor.

Molim te, zašto bi ukazanje milostivog, samilosnog, punog dobrote boga utjeralo srah u kosti ljudima?

Zašto ukazanje boga ima smisla tek na sudnjem danu? Zamisli bog se ukaže. Dakle postoji, svi bi ljudi odmah znali šta ih čeka. Vrlo je moguće da bi svi ratovi, sva zla, vrlo brzo poslije toga nestala, svi ljudi bi bili dobri. Naravno osim psihopata. Nije valjda da hoćeš reći da to, nestanak zla, nije dobra stvar?

Sve šta ti kažeš samo su primjeri kako su religije izmislile razne izgovore da izbjegnu obavezu dokazivanja svojih tvrdnji.
Connaisseur Karlin

#3170 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

oh Ježíšek , Ježíšek :D

Otkud vam ideja da postoje finalne izvorne verzije religija ili zakoni ( npr. serijat) :lol:
Gojeni H

#3171 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:
Gojeni H wrote:Alehandro bolan opusti se, nije ovo "Gospodar prstenova" borba izmedju dobra i zla, folovi golovi ....
Ti si isto glupan na kvadrat ma koliko knjiga procitao i pohvalio se time, ostajes glupan sa losim forama i losom glumom "opustenosti" .
Haj sad postavi neku knjigu koju si kao citao, malo se brendiraj kao velki poznavaoc bliskog istoka, jer pobugu ti radis tamo itd Igraj tu neku ulogu skupa sa svojim idolom forumskog glumista.

P.s.
Ova mala Bloo isto treba odvikavanje neko od foruma, a ne da se dopinguje nekim napredovanjem na ljestvici foruma. To ocigledno lose djeluje na nju u svakom smislu
:lol:

Image
Gojeni H

#3172 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Hakiz wrote: Ako razlozi za različito tretiranje žena u različitim islamskim zemljama nisu temeljeni na islamu, onda šta islam znači tim zemljama? Ne govorimo o sekularnim zemljama u kojima ima manje ili više muslimana, govorimo o zemljama koje su temeljene na islamu. Ako je islam jedan, ako je Kur'an isti za sve, hadisi itd, ne bi trebalo da se islamske zemlje puno razlikuju jedan od druge. A razlikuju se. U čemu je stvar, kako to da isti islam čini zemlje čija uređenja, društvena i državna, ustavi se na njemu temelje tako različitim jedne od druge. Da li to znači da su tradicije tih zemalja, tih društava, tih ljudi važniji i "jači" od islama? Čini se da jesu. Da nisu, sve bi islamske zemlje bile slične kada je riječ o društvenim pravilima, zakonima itd, razlike bi bile na nivou statističke greške.
Mnogo stereotipa ... ne znam odakle da pocnem?

Kur'an je jedan ali u islamu postoje razlicite sekte i medju sektama razlicita tumacenja. Hadisi nisu isti.
Ono sto tebi izgleda kao "islamske zemlje" su drzave sa uredjenjima u kojima islam i ne igra neku znacajnu igru.
Mozda "arapska republika" ili "socijalisticka narodna republika" u nazivu drzave ponekad daju naznaku na kojima temeljima je drzava stvorena ili uredjena.
Hint: Gamal Abdel Naser je dugo godina bio simbol jedne ideje koja ni danas nije iscezla, posebno medju starijim generacijama.
Ramzess Veliki

#3173 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Gojeni H wrote:Ma sve receno, nema dalje.
Ramche, opet te ponijelo kao na temi o snajperistima. :D
U medjuvremenu se Sovjetski Savez raspao.
:shock: U j..ti ... a Staljin, dobro je valjda ??? :?
Nisam te razumio, okano.
Ok, nista, zaboravi ... nisi skontao alegoriju, ko ono ja ne znam da se sovjetski savez raspao a toliko ne pratim situaciju da ne znam ni da je Staljin davno umro, kontas?
Ne?
Sala?

:shock:

Ok, nevermind, zaboravi ...
Ramzess Veliki

#3174 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Hakiz wrote: Da li to znači da islam nema nikakvog uticaja i nikakvu važnost za društvene odnose?

Ako žene u Maleziji voze, a u KSA donedavno nisu mogle, ako djevojčice u Indoneziji nisu podvrgnute monstruoznom tretmanu obrezivanja, a djevojčice u afričkm islamskim državama jesu, to onda znači da islam nema nikakvu važnost po pitanju društvenih odnosa i da pravila islama koja govore o društvenim odnosima, odnosima među spolovima, generacijama itd treba naprosto ignorisati?

Ako ima važnost, kako je moguće da su društveni odnosi različiti u različitim islamskim državama, koji odnosi su ispravni po islamu, i koje su posljedice po one države u kojima su društveni odnosi suprotni od ispravnih?

Ko su manje muslimani oni u KSA ili oni u Maleziji? Ili je to pitanje nepotrebno jer islam nije bitan po pitanju društvenih odnosa zato što dozvoljava da ti odnosi budu drugačiji u različitim državama?
Ima, kako nema .. daji zekjat ... uplacuj clanarinu, inace ce neko odrediti u Njegovo ime da li si zasluzio da ides u dzennet ili dzehennem.

Tako i ovi koji ce se nadovezati na moj post, umisljeni mesaje koji svakoga ruze, opsjedaju forume, objave na fejsbuku, maltretiraju vascijeli dunjaluk svojim saudijskim vidjenjem vjere i drustva, sto hoce da nas vrate u srednji vijek, zabrane zenama da voze, da se skoluju, da imaju bilo kakva druga prava osim da su pokorne muzu i da ne izlaze iz kuce, da ih umotaju a da sebi navuku upalu zglobova jer haljinice iz saudijske pustinje ne idu na evropskoj zimi nikako.

A da ... islamske zemlje ratuju jedna protiv druge. Toliko o duhovnim vodjama i religiji.
Znaci kao i sve, I ova je postala sredstvo politicke moci i manipulacije buducim mesom za topove.
Ramzess Veliki

#3175 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:

A ti to znas jer su ti rekli tamo neki koji su to culi od nekoga. Vrlo uvjerljivo ... :D

Moram ja malo ... :lol:
Locked