ernestalic wrote:Razumijem potrebu ljudi da vjeruju u Boga zato što im to olakšava patnje i umiranje. Ali, kada počnu dokazivati i uvjeravati ateiste da Bog postoji, ne mogu izdržati da ne reagiram. Pa koga bolan možete uvjeriti da postoji neki Bog koji je sam sebe stvorio, milijardama godina šutio, a onda odlučio stvoriti svijet kakvog poznajemo. Valjda mu bilo dosadno. Pa onda poslao Isusa da objavi novu vjeru. Pa poslao nekakvog dzibrila da trgovcu Muhamedu izdiktira novu vjeru jer nije bio zadovoljan rezultatima starih vjera. Svi ti prevaranti koji su sebe proglasili poslanicima i prorocima, danas bi bili uhapšeni. Prije dvije hiljade godina bilo je lako prodavati muda pod bubrege.
Ono što znamo, dala nam je nauka. A nauka nikad, ama baš nikad, nije potvrdila postojanje Boga, andjela, djavola, duhova, vještica i tome slično.
inicijalno se ne vjeruje u Boga sto olaksava nego zato sto ima dokaza za vjerovanje u njega.Razumijem potrebu ljudi da vjeruju u Boga zato što im to olakšava patnje i umiranje.
pa reagiraj, ali samo rezonskiAli, kada počnu dokazivati i uvjeravati ateiste da Bog postoji, ne mogu izdržati da ne reagiram.
Pa koga bolan možete uvjeriti da postoji neki Bog koji je sam sebe stvorio, milijardama godina šutio, a onda odlučio stvoriti svijet kakvog poznajemo.
niko od vjernika (bogoboljaca
nema on dosade, on je sam sebi dovoljan, mi mu nismo potrebni.Valjda mu bilo dosadno.
kada bi ti potvrdila empirijski vjerovanje bi prestalo, i onda postalo ocita fakta gdje vise nebi bilo mjesta za vjerovanje.Ono što znamo, dala nam je nauka. A nauka nikad, ama baš nikad, nije potvrdila postojanje Boga, andjela, djavola, duhova, vještica i tome slično