Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#3151 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by Velkoski »

Jbg, Slovenija i Hrvatska imaju igrače s kompletne teritorije za početak :mrgreen:

Kakva država, takva repka.
cvrčak_na_hedonizmu

#3152 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Muhamed Đakmić wrote:Pa nećemo nikad pasti tako nisko, jer oni nemaju nikakvu tradiciju.

Ali da ćemo se vrtiti kao Rumunija, Bugarska i ostali sa povremenim usponima, vjerovatno hoćemo. I ne bih se složio da su im domaće lige toliko loše, za nas su vrh vrhova. Nažalost :D

I nemoj Hrvatsku uzimati kao pozitivan primjer, ako išta dokazuje Hrvatska, to je da se uprkos žestoko kriminaliziranim strukturama na svakom nivou mogu praviti rezultati :D

I nije baš njihova liga taraba ni rezultatski, spadaju među dvadesetak u Evropi, mi smo oko četrdesetog mjesta. Razlika je prevelika.
Razlika izmedju nas i Hrvata jeste sto oni zovu i guraju domace igrace u reptezentaciju i to ne samo igrace Dinama. Nekad im upali, a nekada bas i ne. Al rezultat imaju. Smanjili ligu, ulozili u infrastrukturui guraju domace igrace u A tim, glavni u savezu Suker. Protivnik na izborima bio Simic. Slika je prilicno jasna.

I ne pricam ili sanjam o finalima SP-a, pricam o zijanima od levata tipa Armenije i cetvrtom mjestu. Slozices se da je razlika prevelika.

I ne slazem se da su razlike prevelike. U zadnjih nekoliko godina Zeljo je igrao sa Ferencvarosem, Sarajevo sa Clujom, Zrinjski sa Ludogorecom. Niko se nije izblamirao. To su im top ekipe uz Videoton, Steauom iz Bukuresta i CSKA iz Sofije. Izbaci strance.i tu smo negdje, doslovno.
palermo

#3153 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by palermo »

agent_zero wrote:
Odličan tekst.
Potpuno promašen tekst. I kao što je kod nas običaj, vrlo jednostaven stvari dižemo na n-tu potenciju i neki nazovi viši nivo.
A rekoh stvar je jednostavna. Imali smo selektora koji ne zna ili jednostavno neće da se potrudi (sasvim je svejedno) da radi svoj posao. Sva ova priča oko Saveza, kriminala i tako to je tačna. Ali mi živimo u društvu kakvo jeste, sa sistemom kakav jeste i mi moramo raditi dobre i kvalitetne stvari i u tom sistemu. I rade ga ljudi. Neki ljudi. Siguran sam da je takvih i na forumu puno. Imaš hiljadu problema na poslu, ne valja ti ovo, ne valjati ono, šef lopov, pozdurina......i opet ti uradiš posao za koji si plaćen. I postigneš rezultat. Nitko nije smetao Robiju da napravi rezultat. Ni Savez ni Begić. Čak ni u medijima nije bio razapinjan. I navijači su bili prema njemu dobrohotni.Al ne bi rezultata. Zato što Robi nije znao ili nije htio (sasvim svejedno) raditi svoj posao kako treba. I tu priča oko ovih kvalifikacija prestaje.
Amnestirajući svačiji neznanje i nerad sistemom, mi se samo sve više i više uvaljujemo.Sistem se mkijenja uspjesima, usojesi postavljaju nove kirterije i onda dolazi i sistemski napredak. Čekajući idealne uslove mi nikada nećemo doći do rezultata. Kao oni koji čekaju da se ožene dok se zaposle, stan kupe,roditelji ozdrave i onda čekajući Godoa dočekaju starost.
Dakle, nitko ne amnestira Savez....Savez je za svašta kriv. Ali za neupsjeh u ovim kvalifikacijama je kriv imenom i prezimenom Robert Prosinečki.
Bosanski_kralj

#3154 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by Bosanski_kralj »

palermo wrote:
agent_zero wrote:
Odličan tekst.
Potpuno promašen tekst. I kao što je kod nas običaj, vrlo jednostaven stvari dižemo na n-tu potenciju i neki nazovi viši nivo.
A rekoh stvar je jednostavna. Imali smo selektora koji ne zna ili jednostavno neće da se potrudi (sasvim je svejedno) da radi svoj posao. Sva ova priča oko Saveza, kriminala i tako to je tačna. Ali mi živimo u društvu kakvo jeste, sa sistemom kakav jeste i mi moramo raditi dobre i kvalitetne stvari i u tom sistemu. I rade ga ljudi. Neki ljudi. Siguran sam da je takvih i na forumu puno. Imaš hiljadu problema na poslu, ne valja ti ovo, ne valjati ono, šef lopov, pozdurina......i opet ti uradiš posao za koji si plaćen. I postigneš rezultat. Nitko nije smetao Robiju da napravi rezultat. Ni Savez ni Begić. Čak ni u medijima nije bio razapinjan. I navijači su bili prema njemu dobrohotni.Al ne bi rezultata. Zato što Robi nije znao ili nije htio (sasvim svejedno) raditi svoj posao kako treba. I tu priča oko ovih kvalifikacija prestaje.
Amnestirajući svačiji neznanje i nerad sistemom, mi se samo sve više i više uvaljujemo.Sistem se mkijenja uspjesima, usojesi postavljaju nove kirterije i onda dolazi i sistemski napredak. Čekajući idealne uslove mi nikada nećemo doći do rezultata. Kao oni koji čekaju da se ožene dok se zaposle, stan kupe,roditelji ozdrave i onda čekajući Godoa dočekaju starost.
Dakle, nitko ne amnestira Savez....Savez je za svašta kriv. Ali za neupsjeh u ovim kvalifikacijama je kriv imenom i prezimenom Robert Prosinečki.
:thumbup:

Na političkim temama smo često na suprotnim stranama, a ovdje na sportskim smo često na istoj strani. :mrgreen:

Definitivno za neuspjeh u ovim kvalifikacijama je glavni krivac Robert Prosinečki. Uostalom i sam je po dolasku na našu klupu rekao da se moramo plasirati na EP, i ponovio to nakon izvlačenja grupa, tako da je sve jasno.

Savez je kriv za loše stanje u fudbalu općenito. Hrpu toga se može njima staviti na teret, ali ako rukometaši sa onakvim Savezom (koji faktički i ne postoji) se uspiju plasirati na EP, definitivno su i fudbaleri to morali učiniti uz realno daleko bolje organiziran i bogatiji Savez morali učiniti.
detroit-mercy

#3155 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by detroit-mercy »

palermo wrote:
agent_zero wrote:
Odličan tekst.
A kako to da nas eto od kraja rata pa od dana danasnjeg vazda zapadne los selektor :mrgreen:, nemoguce je da nismo uboli niti jednog dobrog :skoljka:. Ili je pak mozda do nase mentaliteta, kurcobolje i sl. stvari.
I nije samo u pitanju sport, gdje smo to mi napravili iskorak.
manijak1

#3156 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by manijak1 »

U svemirskom programu :oops:
Muhamed Đakmić

#3157 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by Muhamed Đakmić »

palermo wrote:
agent_zero wrote:
Odličan tekst.
:thumbup: Bravo.
palermo

#3158 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: A kako to da nas eto od kraja rata pa od dana danasnjeg vazda zapadne los selektor :mrgreen:, nemoguce je da nismo uboli niti jednog dobrog :skoljka:. Ili je pak mozda do nase mentaliteta, kurcobolje i sl. stvari.
I nije samo u pitanju sport, gdje smo to mi napravili iskorak.
Jednom, slovom i brojem jednom, smo angažovali čovjeka koji je imao reference i radom potvrđenu valorizaciju svoje stručnosti i znanja. Rezultat toga angažovanja je da smo iz četvrtog šešira došli do drugog šešira, postali redovni učesnici baraža i plus svi drugi selektori su baštinili njegove rezultate i na njima se održavali. Upsut, mi smo ga zvali šarlatan. Naravno, govorim o Ćiri Blaževiću......Toliko o znanju i stručnosti. Ja sam doduše vjerovao da i Robi ima neke reference, ali očito sam se prevario. Bio je negdje neki video, ne znam da li na ovom forumu ili sam ga gledao na ono duplom govnetu....gdje baš Ćiro govori o Prosinečkom i gdje eksplicite kaže, ima on nešto talentna ali sada dolazi faza rada, usavršavanja, prikupljanja znanja. Robi očito taj video ili nije vidio ili je olako odbacio njegovo mišljenje.
A ostali, pa to je bilo baš ono k'o zavuci ruku u vreću pa šta izvučeš.....teško da ćeš na takav način izvući nešto dobro.

A ova zanjda tvoja konstatacija o našem napredovanju, pa jesmo napredovali smo u mnogočemu, ali se te stavri izgube u ovoj sveopštoj kakofoniji kuknjave i čemera koji nas sa svih strana zasipa. I svaki taj napredak je bio uprkos sistemu a ne uz pomoć sistema. Ali se dešavao. Samo ovo je već neka druga tema i ne bih da je širimo
JThomas

#3159 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by JThomas »

moglo se to sve isto i kraće reći, npr. posla ima ali narod neće da radi. ili stranka ima i dobrih kadrova i ja glasam za njih u nadi da stvari budu bolje :mrgreen:

11 od 12 neplasmana je ipak obrazac i to od frtalj vijeka. nije to više ni statistički beznačajno. izbor selektora je također obrazac, jedini selektor kojem reprezentacija nije vrh karijere ostaje ćiro, i to je bilo sam kad su se uplašili za egzistenciju. i barabe u savezu su isto obrazac, juče pašalić, prekjuče pušina, danas begić. nema tu više ništa izolovano, to je već slagalica od 5500 komada.
palermo

#3160 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by palermo »

ne glasam za SDA, ali......

ovo čisto da vam duša bude spokojna
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#3161 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by malakh »

Reuf-Refko wrote:
malakh wrote:citam da je zuti blizi odlasku, nego ostanku. mislim da je i za njega samog bolje da ode. covjek je nedavno imao tri operacije i nije bas najboljeg zdravlja, a uz to je gospodin covjek i ne trebaju mu ovakva zajebavanja sa savezom, navijavima i igracima. i najiskrenije covjeka mi je mnogo zao, vidi se da mu je tesko i da je preko neke stvari tu.

naravno da je problem naci novog selektora, ali safet ili kodro su najbolja rjesenja. nemamo mi para za nekog ozbiljnog selektora i treba se okrenuti onima koje mogu priustiti, realno.

edit: zaboravio sam neznalice novinarske koji su pokupili svu trenersku pamet i koji su majstori da nepotrebno dignu euforiju, a da nakon jednog poraza covjeka dovedu na stub srama.
znam da Sušića večina raje ne simpatiše, zbog tog njegovog stava prema publici koji je malo retardan, ili navijača Želje...i sl. Ali lik paše igračima, ima neku šuhu kojom motiviše igrače, dok Kodro dobar za navijače, al igračima slabo paše...ima neki čudan režim rada. Evo, sa Grcima su poslije igrali i Meša i Žuti, pa im nisu dohakali, jedino ih je Šušić razbio...na kraju su se ti dueli sa Grcima pokazali ključni za plasman. Možda da se vrati Sušić ne bi bilo loše.
sušić je tada uzeo četiri boda grcima i uzeo slovake u gostima. dobro se sjećam koliko se o tim slovacima pisalo. na svjetskom izbacili italiju u grupnoj fazi i poslije izgubili od holandije 2:1. grci na evropskom prošli grupu, a u knockout fazi izgubili od njemačke, itd itd. i mi grke razmontiramo, slovake na neku malu sreću, a sve ostale smo kantali po 3-4 razlike.

pape jeste poslije zasrao, ali red bi bio priznati da mi poslije njegovog odlaska nismo gledali bolje utakmice naše reprezentacije. kada se samo sjetim utakmice sa francuzima u parizu, ili grčke ili slovačke ili kada hladno odem u zenicu ubjeđen da će naši natrpati 3-4 komada litvaniji ili latviji.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#3162 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by malakh »

JThomas wrote:moglo se to sve isto i kraće reći, npr. posla ima ali narod neće da radi. ili stranka ima i dobrih kadrova i ja glasam za njih u nadi da stvari budu bolje :mrgreen:

11 od 12 neplasmana je ipak obrazac i to od frtalj vijeka. nije to više ni statistički beznačajno. izbor selektora je također obrazac, jedini selektor kojem reprezentacija nije vrh karijere ostaje ćiro, i to je bilo sam kad su se uplašili za egzistenciju. i barabe u savezu su isto obrazac, juče pašalić, prekjuče pušina, danas begić. nema tu više ništa izolovano, to je već slagalica od 5500 komada.
druže nemamo mi para da priuštimo neko zvučnije trenersko ime, a nažalost u našem regionu nema trenera kao što je duško ivanović u košarci, pa da mu bude izazov i honorarno voditi našu reprezentaciju.

15.000 eura mjesečno je mala cifra da bi se netko handrio sa našom reprezentacijom. za te pare može komotno voditi nekog drugiligaša ili trećeligaša ili neki klub koji se bori za opstanak u prvoj ligi, bez pritiska javnosti i navijača i ako zasere, plaho da ga boli neka stvar.
agent_zero

#3163 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by agent_zero »

palermo wrote:
agent_zero wrote:
Odličan tekst.
Stani malo, idemo redom:

1. ja nigdje u ovom tekstu nisam našao da se stvara alibi za loš selektorski posao;

2. ko je postavio selektora, jeli se sam postavio?

3. ko je vratio selektora nakon što je isti dao ostavku?
palermo

#3164 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by palermo »

agent_zero wrote:
Stani malo, idemo redom:

1. ja nigdje u ovom tekstu nisam našao da se stvara alibi za loš selektorski posao;

2. ko je postavio selektora, jeli se sam postavio?

3. ko je vratio selektora nakon što je isti dao ostavku?
Savez ga je postavio, Savez ga je vratio. Dakle, kriv je Savez. Zbog toga.

Za loše rezultate je kriv Robert Prosinečki.

Ovo prvo pitanje je stvar viđenja, ne mislim ja da je ovaj tekst neka namjerna odbrana Prosinečkog, samo da je pretenciozan i promašen tekst
cvrčak_na_hedonizmu

#3165 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Riba smrdi od glave, a selektore biraju limari, kuhari i ostale neznalice koji nisu nikad sutnuli macku sa praga, a kamoli loptu.

Nije Prosinecki kriv sto ne zna, krivi su oni oni du ga postavili, pa onda vratili nakon sto je dao ostavku.

Hrvatska ima Sukera, mi imamo Begica, tako je i na nizim nivoima. Ljudi uvode VAR uskoro, tereni korektni, liga smanjena. Ovdje te savez uslovljava da moras prihvatiti BiH Telecom kao platformu da se utakmice prenose, a klubovima daju kikiriki. I tako dalje....

Nije kvanta fizika razumjeti i primjetiti razliku
luckylaka

#3166 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by luckylaka »

jedini i pravi krivas je zuti tarabic.Prvo znao je gdje dolazi i skim ce imati posla i obecao je svasta nest.Drug.Izbor igraca je da ti se zamanta og nekih poziva(sve receno vec ranije).Trec.Tip u glavu nema nikakvu ideju ili taktiku koju bi primjenio u toku utakmice pri pozitivnom ili negativnom rezultatu.Forsiranje igraca na neprirodnim pozicijama je ludorija pa nam onda ispadnu klocovi Kolasinav,Visca i sl.Ko bi mogao biti sledeci.Onaj ko ce biti podoban mafijasima koji ce i dalje naturati neke svoje tzv.igrace koji svojim kvalitetom nemaju mjesta u ekipama iz Premijer lige al jbga treba ispostovati nacionalni kljuc.Na kraju bilo bi fer da se zuti ocepi i progovori u javnosti o eventulnim problemima u reprezentaciji ali nisu prethodni pa sumnjam da hoce i zuco.Idemo dalje.Liga nacija zbilja su istorijske utakmice i mislim zadnja sansa za Edina,Mireta i ostale da dokazu sa nismo u rangu rumuna,bugara i slicnih.
JThomas

#3167 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by JThomas »

malakh wrote:
JThomas wrote:moglo se to sve isto i kraće reći, npr. posla ima ali narod neće da radi. ili stranka ima i dobrih kadrova i ja glasam za njih u nadi da stvari budu bolje :mrgreen:

druže nemamo mi para da priuštimo neko zvučnije trenersko ime, a nažalost u našem regionu nema trenera kao što je duško ivanović u košarci, pa da mu bude izazov i honorarno voditi našu reprezentaciju.

15.000 eura mjesečno je mala cifra da bi se netko handrio sa našom reprezentacijom. za te pare može komotno voditi nekog drugiligaša ili trećeligaša ili neki klub koji se bori za opstanak u prvoj ligi, bez pritiska javnosti i navijača i ako zasere, plaho da ga boli neka stvar.
imamo za barem malo bolje, nego "ulažemo" u upravne zgrade i plate, pa sami sebi isplate nagrade i tako dalje. a ne selektora, terene, stadione, kampove. sve je isto kao u politici i sve je apsolutno ogledalo politike.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3168 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by Tomahawk11 »

luckylaka wrote:jedini i pravi krivas je zuti tarabic.Prvo znao je gdje dolazi i skim ce imati posla i obecao je svasta nest.Drug.Izbor igraca je da ti se zamanta og nekih poziva(sve receno vec ranije).Trec.Tip u glavu nema nikakvu ideju ili taktiku koju bi primjenio u toku utakmice pri pozitivnom ili negativnom rezultatu.Forsiranje igraca na neprirodnim pozicijama je ludorija pa nam onda ispadnu klocovi Kolasinav,Visca i sl.Ko bi mogao biti sledeci.Onaj ko ce biti podoban mafijasima koji ce i dalje naturati neke svoje tzv.igrace koji svojim kvalitetom nemaju mjesta u ekipama iz Premijer lige al jbga treba ispostovati nacionalni kljuc.Na kraju bilo bi fer da se zuti ocepi i progovori u javnosti o eventulnim problemima u reprezentaciji ali nisu prethodni pa sumnjam da hoce i zuco.Idemo dalje.Liga nacija zbilja su istorijske utakmice i mislim zadnja sansa za Edina,Mireta i ostale da dokazu sa nismo u rangu rumuna,bugara i slicnih.
Pa ubaci bilo koje ime umjesto Žutog i ista će ti priča biti.
Biće onda da nije baš on jedini krivac, da ne kažem i najveći i glavni problem ove reprezentacije, ali i našeg fudbala generalno.
Ako je tačno da mu nakon kvalifikacija ističe ugovor, razuman potez NS BiH bi bio da sa Žutim postignu sporazumni raskid kako bi se novi selektor mogao spremiti za baraž.
SmokingMan

#3169 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by SmokingMan »

Lucky nije samo do selektora,nego ti jednostavno ne vidiš stvari onakvim kakve jesu.
P.Starck

#3170 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by P.Starck »

Aloha, čim ne ide ne valja savez, politika, kočničari iz RSa, onaj neki naš što igra za rep. Hrvatske ili Švicarske i slične priče...
Dobili smo Finsku jer smo bili bolji na terenu, ne na papiru ili na frljoku iz kontre. Izgubili smo od Grčke jer su bili bolji na tom istom terenu.
Stvari nikada nisu idealne.
Ovdje je selektor totalni promašaj i ubleha, igrajući ligu nacija zadovoljili smo se time da nikakvom igrom imamo rezultate.
Tako ušli u kvalifikacije. Sada se lopta okrenula, pa tom istom nikakvom igrom nemamo ni rezultate. I to je to.
Robert Prosinečki po meni ima dvije osnovne mane, i nije jedini naravno, a to je da ne zna prepoznati igrača, potencijal niti nivo spreme, a s druge strane limitiran upravo time ni taktički ne zna pripremiti ekipu, što opet znači da ne znamo niti ćemo znati je li i koliko i taktički sposoban. Sve ostalo mimo toga, manadžerske priče, prodaje igrača, mjesto i kvaliteta priprema i sl...sve do njegovog zdravlja, su dodatne otežavajuće okolnosti.
Ali samo ove dvije stvari, najprije poznavanje igrača (trenutne mogućnosti, fizičke spreme, potencijala, motivacije, mentaliteta...) a kasnije i čitanje igre u toku utakmice su najvažnije za uspiješan posao trenera. Ako to nemaš, nisi naučio na vrijeme, ili si jednostavno slijep za tako nešto, nema od tebe trenera nikada.
Evo lakši primjer. Puno ih je sa boljom tehnikom, većim atletskim sposobnostima od Miralema Pjanića, bolji skok, jači šut, idealan prijem, ali nemaju pregled igre, ne dižu glavu, ne prepoznaju akcije....fali im to da bi bili Miralem.

I naravno trener treba biti svoj, a za to opet treba prije svega samopouzdanje.

Zbog svega navedenog sam više bio za Osima juniora nego za Prosinečkog.
A teza da ne možemo platiti bolje od ovih koje smo imali do sada ne pije vode.
agent_zero

#3171 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by agent_zero »

Vidim da neki, čak u dobroj namjeri, ne vide neke očite stvari.

Jasno je da selektor nije kvalitetan, statistički najgori selektor, ali ima istu dodirnu tačku kao i neki prethodni - lak je za manipulaciju sa ekipom iz saveza. I fazon je što će oni opet dovesti isti profil podložan manipulaciji i igrama sa sponzorima, ugovorima, menadžerima itd.

Skloniti Žutog jer je nekvalitetan, ali dugoročno skloniti i ovaj savez.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3172 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by hrasno38 »

Iskreno se nadam da ce Prosinecki od danas biti bivsi selektor!
agent_zero

#3173 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by agent_zero »

Dani potrošenog selektora: Žuti neće voditi BiH u baražu, ali ista lica ćemo i dalje gledati u Savezu

Sve od jučer danas ne vrijedi. Taj stih iz pjesme zagrebačkog benda ET glatko možemo prišiti našoj dvoličnoj nogometnoj reprezentaciji.

Još jučer, do 20.45 sati, vjerovali smo da smo opet na dobrom putu prema Evropskom prvenstvu. Ništa nismo naučili iz prethodnih epizoda, bila je dovoljna ta jedna briljantna predstava iz meča protiv Finske (4:1) da nas slatkasti miris euforije ponovo hipnotiše i iznova uvjeri u mit o nepobjedivosti bosanskog inata.

Stvarno je iscrpljujuće tako nisko padati, pa se opet pentrati na same vrhunce navijačke sreće, pa opet grohnuti… Ali, navikli smo. Jedina je novost ovog puta što smo izgubili od selekcije kojoj pobjeda ne znači puno u kontekstu rasporeda na tabeli kvalifikacione grupe.

Redizajnirana Grčka, sa podmlađenim sastavom, ne samo da je djelovala taktički zrelije od pogubljenih Zmajeva, već i mnogo srčanije, sa puno većom željom od reprezentacije kojoj tri boda trebaju očajnički. U toj igri mačke i miša na travnjaku stadiona Spyros Louis, groteskno su zamijenjene uloge – Grci su nas ganjali po terenu sa sjekirom u rukama, a mi bili obična lovina.

Selektoru Robertu Prosinečkom, naravno, ništa nije bilo jasno nakon utakmice. Čudno mu je da ista ekipa ne može odigrati dobro dva puta u četiri dana.

Trebao se konsultovati sa Zlatkom Dalićem, hrvatskim selektorom koji je tu grešku napravio nedavno. Nakon visoke pobjede u Slovačkoj (0:4) protiv Azerbejdžana je kiksao (1:1) isključivo zahvaljujući, kako je sam priznao, sopstvenom uvjerenju da istih 10-11 fudbalera može odigrati podjednako fantastično u kratkom vremenskom razmaku…

Prosinečkom to nije palo na pamet i nije se zapitao zašto princip svježe krvi u ekipi zapravo ima kratko dejstvo – samo jednu utakmicu. Nije mu jasno i kako se tako brzo ugasi želja kod igrača, jer očito i ne komunicira dovoljno s njima na taj način. Zaboravlja da uloga trenera nije samo da postavi formaciju, već i da bude svojevrstan motivator, pedagog, psiholog… Da osjeti kako tim diše, da u svakom trenutku zna ko je mentalno spreman za važni meč.

Pravi život nije video-igrica Football Manager, gdje je dovoljno sastaviti ekipu od igrača s najboljom statistikom kako bi se nizale pobjede.

Neko će reći i da Žuti nije mogao napraviti pitu od znate već čega. Sam Miralem Pjanić je rekao da smo osrednja ekipa. Šta uopšte to znači?

Ako smo mi osrednji tim sa igračima iz Serije A, Bundeslige i Premiershipa, onda su, orvelovskim vokabularom, Finci i Armenci još “osrednjiji”. Pogledajte gdje igraju finski nogometaši – njihova prva zvijezda je član ekipe koja spašava živu glavu u Engleskoj. Tuominen, recimo, igra u BATE Borisovu. Sjeća li ga se neko možda iz duela sa Sarajevom? Da, toliko je dobar da ne ostavlja prosječnom fudbalskom gledaocu baš uspomenu na vlastiti lik.

To je bila naša konkurencija u grupi J kvalifikacija za EP. Kroz koju je dobar trener morao prokrčiti put do Eura. Morao. Žuti nije znao.

Prosinečki je i dao ostavku, ako se sjećate. Nije bilo tako davno. Shvatio je prije nešto više od mjesec, nakon one bruke u Jerevanu (4:2) da ipak nije u stanju ovu ekipu izvesti na pravi put. Imao je u subotu bljesak protiv Finske (koji potvrđuje tezu o osrednjim i “osrednjijim” ekipama), ali potom se opet vratio u tu svoju rolu taktičkog komformiste i već u utorak dozvolio grčkom selektoru Johnu van’t Schipu da mu održi lekciju daleko boljom pripremom utakmice.

Ne, Prosinečki nije za posao selektora BiH i pokušao je to objasniti Elvedinu Begiću nakon Armenije. Izvršni odbor lezihljebovića ipak je odbio prihvatiti njegovu ostavku, jer su u Nogometnom savezu, na čelu s pomenutim predsjednikom, shvatili da bi morali brzo pronaći novog selektora, a to im se jednostavno nije radilo u ovom trenutku. I gdje je sad njihova odgovornost?

“Naše šanse za plasman kroz grupnu fazu su još uvijek moguće, realne i bodovno dostižne”, naveli su tada u saopštenju članovi naše nogometne vlade, obrazlažući odluku o odbijanju ostavke. Šansi sada više nemamo za direktan plasman na EP, ko će od njih iz IO NSBiH snositi krivicu za pogrešnu procjenu o ostavljanju Žutog na klupi?

Da su izabrali novog selektora, on bi kroz naredne četiri utakmice kvalifikacija barem mogao uigrati ekipu po vlastitim standardima, isprobati igrače na vrijeme. Pripremiti se adekvatno za Ligu nacija, jer sad vidimo da ni s četiri pobjede zaredom vjerovatno ne bismo išli na EP kroz kvalifikacije.

Ne, ostavili su Prosinečkog, jer im je bilo mrsko baviti se novim trenerom nacionalnog tima. Njihovo je da pustoše švedske stolove, putuju sa Zmajevima, odsjedaju u luksuznim hotelima, a ne da razmišljaju, molim vas lijepo, o fudbalu.

Grupa amatera, kako je nazvao nedavno Mehmed Baždarević te ljude u Izvršnom odboru, upropastila je sve što je mogla vlastitim neradom u našem nogometu – od Premijer lige BiH do reprezentacije. Stadion četvrte kategorije misaona je imenica u ovoj zemlji, o poštenom suđenju na bh. travnjacima da ne govorimo…

Sada su kriminalnim odlukama sahranili i naše šanse da se plasiramo na EP pored objektivno slabijih selekcija. Ubili su i ono malo radosti koju je ova reprezentacija donosila narodu.

Robert Prosinečki neće voditi Zmajeve u baražu Lige nacija. Njegov ugovor, kako je i sam istakao nedavno, ističe krajem kvalifikacionog ciklusa. Dobra vijest je da ga, sasvim izvjesno, više niko neće zaustavljati kad krene prema izlaznim vratima.

Ali, tragedija leži u činjenici da ćemo i dalje gledati ista lica u Nogometnom savezu BiH.
Izvor:
https://scsport.ba/dani-potrosenog-sele ... i-u-nsbih/
Thorgerson

#3174 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by Thorgerson »

detroit-mercy wrote: Je li ovdje pricamo o 11 jalijasa koje je neko sabrao na ulici, nako, pa izasli na termin i u tom terminu dobili Finsku ili pak pricamo o ljudima koji su profesionalci, cija je profesija fudbal i kojima bi valjda trebalo biti svejedno sta pise Klix ili Avaz i kojima pisanje stampe ne bi trebalo uopste da utice na igru.
Ovo se je kod nas vazda zvalo, hrdjavom kurcu i dlake smetaju :mrgreen:.
I sto to mi vazda kontamo da smo bolji od Grcke, 10 utakmica, 5 pet poraza , 4 nerijesene i jedna pobjeda :mrgreen: .
Jesi li kada bio u blizini reprezentativaca kada se okupe ovdje u BIH? Jesi li vidio na sta to lici? :-)

Da, to jesu profesionalnci. Ali prije svega to su ljudi koji se ne mogu oduprijeti nekim stvarima, koji dodju svojoj kuci, pa ih safata i kunto i panto. Lulic je rekao istinu, pa je brze bolje pod pritiskom povukao izjavu, pokusao se izvuci.

Ko je vazda kontao da smo bolji od Grcke? Nismo vazda, ali u ovom trenutku jesmo trebali biti bolji i jesmo trebali pobjediti. Jer Grčka je imala nula motivacije iz ovog duela, nista im nije trebalo, ali pored naših mrtvih konja su preuzeli inicijativu.

Drugacije se oni svi ponasaju kad je svabo, talijan tu i kad je on glavni, te kad ga on placa.
Oni ovdje dolaze volonterski. Pa Dzeko i Pjanic sedmicno zarade ko citav savez sto uzme para za pola godine.

Ja sam znao da ce se ovo desiti. Jer uvijek nam se to desi. Pred meč protiv Finske, uopšte nije bilo nikakvog osjećaja da igramo taj dan tekmu. Tu i tamo poneki članak, raju boli qrac. Pružimo nevjerovatnu partiju. Bilo kakva euforija, i ona najmanja...ide totalna blokada. Znaci ovi nasi igraci su tacno za psihologa. Jer onakav pad u samo tri dana dozivjeti, to samo moze balkanski mentalitet. Nista vise. A to nema veze sa profesionalizmom.
Thorgerson

#3175 Re: Robert Prosinečki - Selektor reprezentacije BiH

Post by Thorgerson »

Tomahawk11 wrote:Ja bi halalio i tu nulu s bodovima da je bilo neke igre.
Doduše, imamo još gostujuću sa Lihtenštajnom, može ovo još gore.
Ja se nadam... i molim boga da izgubimo tu utakmicu sa Lihtenštajnom. Dakle, MOLIM BOGA da se to desi.

I da se onda napokon sve resetuje.

Znači to nam je jedina šansa, da nešto napravimo u baražu.
Locked