Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
vernes81

#3151 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by vernes81 »

Kolinda wrote:Kolega Hafiz, iđi vrvi na godišnji, dokle više školovati ove praškiće za džaba....
To izgleda i sad misli da se most neće graditi i da Europska komisija neće dati pare....
Koji je to paralelni svemir :skoljka:
Dosadan si sa klonom bogami vise. Bar promjeni pocetak recenice.
vernes81

#3152 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by vernes81 »

Banksy wrote:

Drugi poraz, ovaj vezan za Pelješki most, nije posljedica neke Izetbegovićeve laži, već krajnjeg odsustva političke inteligencije. Vežući se za Erdoana, kojeg je u više navrata proglasio svemuslimanskim liderom, Izetbegović je Bosnu i Bošnjake osudio na međunarodnu političku izolaciju u onoj mjeri u kojoj je danas turski autoritarni vođa izoliran na Zapadu. Tako je vlastitu naciju i državu pretvorio u taoce Erdoanove autoritarne politike, a zemlja je izgubila podršku koju je imala u Briselu, Bonu, Vašingtonu, Parizu i Londonu.

Odlukom da sudbinu zemlje i nacije veže za jedan u osnovi regionalni moćni centar kakav je Ankara, uprkos upozorenjima iz EU, SAD, Njemačke, Britanije i Francuske, lider SDA je nepovratno Bošnjake i Bosnu isključio iz današnjeg multipolarnog svjetskog poretka i pretvorio je osobenu ideološku i duhovnu pokrajinu regionalne sile koja je u prošlosti bila bosanski višestoljetni osvajač. Naravno, bratimeći svoju i Erdoanovu stranku, on je, nadalje, pokazao kako su mu interesi stranke iznad onih države i nacije, pa je postalo jasno da u lideru SDA čuči običan vlastohlepljivi, a nesposobni provincijalac..

Namjesto da lobira za interese BiH u svim svjetskim političkim centrima, Alijin sin je divanio s Erdoanom po Istanbulu i Ankari. Za to vrijeme je Hrvatska diplomatija uradila potreban posao vezan za Pelješki most u sjedištu EU u Briselu i svim drugim važnim međunarodnim političkim sjedištima. Stoga je početak njegove gradnje uz odobrenje EU i praktično njenim novcima konačan poraz Izetbegovićeve getoističke politike. On je Bošnjake svojom nesposobnošću odveo u evropski geto, skrojen po mjeri njegove političke nesposobnosti i odsustva svake racionalnosti.

Tačno.
Nedo bog da ko pomisli da branim trezorskog smetljara al ovaj tekst je glupost teska.
P.Starck

#3153 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by P.Starck »

halo_ba wrote: Da zakljucimo: da su Bosnjaci 1992 uzeli kokice i udobno se zavalili u silteta, Hrvatska bi se mogla pregledati sa tornja zagrebacke katedrale.
Čisto me iritira priča kako je HV deblokirao Bihać i spasio milione danas nezahvalnih muslića. Naravno, šta bi bilo da je bilo ili nekoga nije bilo. Možda bi se i danas Iz Zagreba u Split putovalo preko Slovenije a šačica Bošnjaka iz općine vrijednije od drugih nakon Srebrenice obilazila i Bihać. U svakom slučaju taj Bihaćki muslić je bio drag i Tuđmanu i Šušku a molili su se svakodnevno da izdrži što duže. Ovdje je priča o mostu koji nažalost simbolizuje nešto drugo, po meni osjećaj pripadnosti i to kako ko doživljava zemlju u kojoj živi. Odavno se u RH vodi "polemika" o Srbima u RH i Hrvatima pravoslavcima. Srbi su remetilački faktor koji ne doživljava Hrvatsku kao državu i sanja veliku Srbiju a Hrvati pravoslavci pripadaju Hrvatskoj pa su se u ratu i borili za Hrvatsku. Naravno da Srbe ne vole. Pupovac npr. je tako malo Srbin a malo Hrvat pravoslavac. Posljednjih dana je izdajnički Srbin. Hafis je Hrvat u BiH, ili se barem tako identificira.
General War

#3154 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
512MB wrote: Evo i preveden drugi pasus, najvazniji:
"U povodu tog (Zvizdićevog, op.a.) pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta", piše zamjenici ministrice Žalac najbliži suradnik povjerenice Cretu, te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno ''razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te sve buduće financiranje istoga''. Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa "riješi bilo kako neslaganje s BiH", ali i upozorava da se "u međuvremenu ne pokreću nikakvi koraci u implementaciji projekta koji bi mogli zakonski ili financijski imati odraz na Europsku komisiju ili bi mogli pokrenuti tužbe neke treće strane".

Elegantno je preskocio ovo :)
I nastavio hu ha zajebanciju, nije za ozbiljne diskusije.
Što se ovdje ima dodati?
Ne vidim uopće što je ovdje značajno?
Da vidimo:
Lemaitre završava tako što poziva Hrvatsku da u duhu dobrosusjedskih odnosa "riješi bilo kako neslaganje s BiH"
I što je sad trebalo donijeti kao dokaz? Mislim koji papir nedostaje...čija izjava, čiji amen iz BiH...od koga? Mislim, kako se to tehnički rješava da bi mu dokazali nešto.
Amen od predsjednistva, lijepo pise...ides u gluposti da ti se moze kontrirati kao da ja odem do Pernara da trazim saglasnost za nezapocinjanje mosta i to 7valim EK. :mrgreen:
Ako ces ti radit na naplatnim kucicama, evo vala gradite ga imas moj halal, ali de ne smaraj ziv bio.
Banksy

#3155 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Banksy »

tabloid wrote:
Banksy wrote:
Bilo ih je, lijeno mi je tražiti, ali trenutni položaj, status i ugled BiH, način na koji nas neometano tretiraju susjedi, broj ino političkih zvaničnika koji su posjetili BiH u zadnjoj deceniji, broj i obim investicija, životni standard i perspektive standarda, duhovno i kulturološko ozračje, sve to potvrđuje da smo postali zaboravljena provincija, kasaba, geto bez tračka svjetla na vidiku.
I to sve po idejama, mjeri, znanju i kapacitetima onih koji nam kroje zadnjih 20 godina.
Ma nista onda,ako naletis nekad na neku izjavi postavi je,do tada se moze tretirati kao pretpostavka.Znamo da pretpostavke ne vode ka istini.
Samo jedno ime, jedna posjeta, i sve rečeno.

Komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn:

'Prestanite s nacionalizmom i praznim obećanjima'

'Nepostojanje strateških dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava nego građanima uskraćujete i prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanja, '

'Proširenje EU nije socijalni rad, nema besplatne karte'

'Evropska komisija i zemlje članice duboko su zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017. u Bosni i Hercegovini.'

'čelnici na vlasti i u opoziciji više se bave uobičajenim nacionalističkim temama i pričama o 'krizi' umjesto da se fokusiraju na pravi posao pred njima,'

'EU je za 15 godina osigurala više od 50 miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a sada očekuje jasne rezultate'

Hafis

#3156 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

General War wrote: Amen od predsjednistva, lijepo pise...ides u gluposti da ti se moze kontrirati kao da ja odem do Pernara da trazim saglasnost za nezapocinjanje mosta i to 7valim EK. :mrgreen:
Ako ces ti radit na naplatnim kucicama, evo vala gradite ga imas moj halal, ali de ne smaraj ziv bio.
Volim ovakve pametne.
Pa jadan ne bio na kojem to formularu predsjedništvo Bih daje suglasnosti nekome?
Hoćeš reći ako se predsjedništvo ne bi moglo dogovoriti ili ne bi htjelo dati tu ''suglasnost'' da bi oni morali odustati od mosta?
Očiju ti mjerite li vi pokatkad tamo koncentraciju olova u zraku, ili ste takvi..... kućile.... što bi rekli stari ljudi.
Dok je takvih k'o ti što se uzdaju u pamet i providnost domaćeg kadra, dobro nisu podigli most od 4-5 metara visine s gusto proredanim stubovima.

Samo svaka čast za zalaganje...bogaremi pravi patriJot. Nadam se da to tamo vide odgovorne osobe.
A da.... i ne javljaj se ako nešto pametno ne smisliš :|
Thorgerson

#3157 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Thorgerson »

Na stranu sve, Hrvati jesu u jednoj stvari u pravu. To je da mi nemamo jasan stav. Mozemo mi imati izjave Zvizdica, pisma, bla bal...Nemamo jasan stav, kad Covic ode u Brisel on prica trece. Dakle, ne prica ono sto je na papiru napisao Zvizdic. Dakle, to nije jasan stav.

Jasan stav bi bila press konferencija gdje bi sve trojica konja izasli i rekli, NEMA GRADNJE.

Oni ovo pitanje potezu ima 10 godina. Nisu imali tad love, sad imaju. Sta mi radimo? Nista. Ljudima treba pristup jugu svoje zemlje, granice su takve kakve jesu.

Postojala su tri rjesenja:
- Most
- Koridor kroz Neum
- Da se nista ne radi (ovo je nase najdraze, ali oni zele da rade)

Mi se mozemo sprdati oko tog mosta, ali oni barem imaju cilj. Dakle, cilj je Peljeski most. Nisu ga napravili 2012, nisu 2015...mozda nece ni sada 2018. Ali ce ga 2025. napravit sigurno.

Mi nemamo plan, ni cilj, ni strategiju. Imamo samo tupane koji izadju na tv i kazu ne mozete vi to. Pa ok, ne mogu, ali daj konju ponudi alternativu, rjesenje. Jer nisi u poziciji da zabranjujes. Nisi. Mi nismo u toj poziciji. Nit smo u EU, zadnja smo rupa, jebe se nekome za nas.

Zato je bilo bolje da smo pristali na koridor, koji bi se sutra svakako otvorio i za nas kada i ako udjemo u EU, tako bi imali dvostruku korist, pristup tom autoputu, a imali bi otvoren pristup moru. I usput bi i Neum imao bolji pristup + izgradnjom puta preko Svitave sigurno bi zivnulo jos vise to mjesto. Usput se uz taj koridor u paketu mogla rijesiti i druga otvorena pitanja, morski koridor prilaz moru kroz Hrvatske vode i jos koja otvorena pitanja imaju, zavrsiti to zauvijek.

I dobrim dijelom je i sama Hrvatska kriva za ovo. Potpiruje ovdje, voda Covica ko cukicu, mijesa se u nase unutrasnje stvari itd. Da rade ono sto pricaju, a to je da nam lafo pomazu na EU putu, bilo bi sve drugacije. Al eto, Covic kao isturena ruka Hrvatske vise voli da suruje sa Dodikom. To sve govori.
Kolinda

#3158 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kolinda »

Hafis wrote:
Kolinda wrote:Kolega Hafiz, iđi vrvi na godišnji, dokle više školovati ove praškiće za džaba....
To izgleda i sad misli da se most neće graditi i da Europska komisija neće dati pare....
Bok kolega Kolinda. Evo, tek sam jakom s odmora pristigao na djelatno mjesto.
Ali, vama na znanje, ja i kada zasluženo odmaram od svih tereta i izazova koje donosi ovaj urbani globalizirani život, konstantno skrbim za naše praškiće.
Jednostavno bi me unutar moje romantične duše pojelo saznanje da postoje humana bića koja još uvijek nisu izgradila potrebit stupanj percepcije, kojim bi u konačnici shvatila zbivanja u njihovom bližem, ali i daljem okolišu.
Znam da mi nitko ovdje neće reći niti jednu riječ zahvalnosti, ali kolega Kolinda, Vi i moja malenkost dobro znamo da to Netko gore vidi i cijeni :)
Kolega Hafiz, nadam se da je na odmoru bilo u skladu sa očekivanjima kad idete na svoj lijepi plavi Jadran ..istini za volju vaš trud se sigurno negdje vidi, netko ga bilježi i aBd netko će to i nagraditi. Ostajte mi pozdravljeni i nedajte se pokolebati u svojoj borbi, znajte da nisu oni baš ni krivi što neznaju niti razumiju, jednostavno su takvi.
belfy

#3159 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by belfy »

Kolinda wrote:
Hafis wrote:
Bok kolega Kolinda. Evo, tek sam jakom s odmora pristigao na djelatno mjesto.
Ali, vama na znanje, ja i kada zasluženo odmaram od svih tereta i izazova koje donosi ovaj urbani globalizirani život, konstantno skrbim za naše praškiće.
Jednostavno bi me unutar moje romantične duše pojelo saznanje da postoje humana bića koja još uvijek nisu izgradila potrebit stupanj percepcije, kojim bi u konačnici shvatila zbivanja u njihovom bližem, ali i daljem okolišu.
Znam da mi nitko ovdje neće reći niti jednu riječ zahvalnosti, ali kolega Kolinda, Vi i moja malenkost dobro znamo da to Netko gore vidi i cijeni :)
Kolega Hafiz, nadam se da je na odmoru bilo u skladu sa očekivanjima kad idete na svoj lijepi plavi Jadran ..istini za volju vaš trud se sigurno negdje vidi, netko ga bilježi i aBd netko će to i nagraditi. Ostajte mi pozdravljeni i nedajte se pokolebati u svojoj borbi, znajte da nisu oni baš ni krivi što neznaju niti razumiju, jednostavno su takvi.
nije i tvoj pa da napises "nas lijepi Jadran"...? cudno.
General War

#3160 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Hafis wrote:
General War wrote: Amen od predsjednistva, lijepo pise...ides u gluposti da ti se moze kontrirati kao da ja odem do Pernara da trazim saglasnost za nezapocinjanje mosta i to 7valim EK. :mrgreen:
Volim ovakve pametne.
Pa jadan ne bio na kojem to formularu predsjedništvo Bih daje suglasnosti nekome?
Hoćeš reći ako se predsjedništvo ne bi moglo dogovoriti ili ne bi htjelo dati tu ''suglasnost'' da bi oni morali odustati od mosta?
Očiju ti mjerite li vi pokatkad tamo koncentraciju olova u zraku, ili ste takvi..... kućile.... što bi rekli stari ljudi.
Dok je takvih k'o ti što se uzdaju u pamet i providnost domaćeg kadra, dobro nisu podigli most od 4-5 metara visine s gusto proredanim stubovima.

Samo svaka čast za zalaganje...bogaremi pravi patriJot. Nadam se da to tamo vide odgovorne osobe.
A da.... i ne javljaj se ako nešto pametno ne smisliš :|
Car si ti meni, poskok te ne ujeo dabogda :mrgreen:
Ne reagujem ja na tvoje skrabotine radi tebe vec radi drugih.
U predsjednistvu ti sjedi tvoj haver i predstavnik majoriziranih, koji je poslao tim svojih havera da pregovaraju o mostu a ne granicu. Tacno ste takvi ko ti za konobarenja i nista vise, em sto ne znas kako treba slagat, a i kad ukrades krivis racun a ne sebe sto ga kucas i pokusavas ga uvalit kod turiste, pa ako prodje, prodje. :-)
Lincoln-Burrows

#3161 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Lincoln-Burrows »

Hafis wrote:
tabloid wrote:Neki su vec dosli tobe u Hrvatskoj:

Image

Dobor bi bilo da hercegovacki Hrvati slijede njihov primjer.
Meni se čini da je ovaj natpis negdje u BiH.
Iz aviona se vidi da je u BiH.
tabloid

#3162 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by tabloid »

Lincoln-Burrows wrote:
Hafis wrote:

Image

https://www.24sata.hr/news/siscanima-je ... osta-40842

Ako laze koza,ne laze rog.
tabloid

#3163 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by tabloid »

Banksy wrote:
tabloid wrote:
Banksy wrote:
Bilo ih je, lijeno mi je tražiti, ali trenutni položaj, status i ugled BiH, način na koji nas neometano tretiraju susjedi, broj ino političkih zvaničnika koji su posjetili BiH u zadnjoj deceniji, broj i obim investicija, životni standard i perspektive standarda, duhovno i kulturološko ozračje, sve to potvrđuje da smo postali zaboravljena provincija, kasaba, geto bez tračka svjetla na vidiku.
I to sve po idejama, mjeri, znanju i kapacitetima onih koji nam kroje zadnjih 20 godina.
Ma nista onda,ako naletis nekad na neku izjavi postavi je,do tada se moze tretirati kao pretpostavka.Znamo da pretpostavke ne vode ka istini.

'Nepostojanje strateških dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava nego građanima uskraćujete i prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanja, '

'Evropska komisija i zemlje članice duboko su zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017. u Bosni i Hercegovini.'

'čelnici na vlasti i u opoziciji više se bave uobičajenim nacionalističkim temama i pričama o 'krizi' umjesto da se fokusiraju na pravi posao pred njima,'

'EU je za 15 godina osigurala više od 50 miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a sada očekuje jasne rezultate'

U saopcenju se ne navodi nigdje da je Bakir krivac,kao sto je napisano u tekstu koji si postavio.

Nadam se da ces naci.
melac

#3164 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by melac »

tabloid wrote:
Banksy wrote:
tabloid wrote:

U saopcenju se ne navodi nigdje da je Bakir krivac,kao sto je napisano u tekstu koji si postavio.

Nadam se da ces naci.
Nacionalizam i prazna obecanja, da li treba nesto vise objasnjavati ili?
Banksy

#3165 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Banksy »

tabloid wrote:
Banksy wrote:
tabloid wrote:

Nadam se da ces naci.
:lol:

Kako vlast u Federaciji BiH zadnjih 30 godina ne drži Nailova mater, već čvrsto i brutalno dinastija Izetbegović, nekako pretpostavljam da se sve te silne zamjerke vlasti, izrečene prije pola godine u Sarajevu, odnose (i) na njih.
Fudo387

#3166 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Fudo387 »

Banksy wrote:
tabloid wrote:
Banksy wrote:

MesCini da se on tu obraca svima, a ne direktno i samo Bakiru.
Lincoln-Burrows

#3167 Re: Pelješki most - ko koga zeza

tabloid wrote:

Logičnije mi je bilo da je u BiH po natpisu ali eto ima tog jala i u Hrvatskoj.
General War

#3168 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:

MesCini da se on tu obraca svima, a ne direktno i samo Bakiru.[/quote]

Ovo nije prvi put da predstavnici međunarodne zajednice prozivaju HDZ i SNSD-a u svojstvu političkih subjekata koji ne rade u interesu građana BiH. Krajem maja ove godine isto su uradile i Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ured visokog predstavnika i OSCE.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/strani- ... /180728060

JBG Banksy, nije da nisam primjetio vec ranije...
General War

#3169 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by General War »

Lincoln-Burrows wrote:
tabloid wrote:

Logičnije mi je bilo da je u BiH po natpisu ali eto ima tog jala i u Hrvatskoj.
:lol:
Logicnije bi bilo pomenut od preko 60 Milijardi dolara duga HR, ali eto i BH duzna :lol:
Fudo387

#3170 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Fudo387 »

Lincoln-Burrows wrote:
Hafis wrote:

Image

Meni se čini da je ovaj natpis negdje u BiH.
Zemljace, zamaglila ti se kamera na avaxu. :D
karanana

#3171 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by karanana »

koliko ce kostati prelaz zna li se?
ja se nadam 20 kuna, ali vjerovatno ce biti 50 minimalno. i ima li popusta za nas hercegbosance?
Lincoln-Burrows

#3172 Re: Pelješki most - ko koga zeza

karanana wrote:koliko ce kostati prelaz zna li se?
ja se nadam 20 kuna, ali vjerovatno ce biti 50 minimalno. i ima li popusta za nas hercegbosance?
Most će biti dio autoputa, znači cijena je kad uđeš na naplatnu kućicu dok ne izađeš sa autoputa,
koliko znam bit će silaz sa autoputa odmah na Pelješcu a ulaz negdje na kopnu, nekih 20 km puta.
Trebalo bi biti oko 25 kuna.
NeDirajSirotinju

#3173 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by NeDirajSirotinju »

Mi vaš most nećemo rušiti pa i da je 10 metara visine, ali to što radite je krajnje neprijateljski i bahato prema Bosni i Bosancima.
Lincoln-Burrows

#3174 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Fudo387 wrote: Zemljace, zamaglila ti se kamera na avaxu. :D
Jebiga, ko će pretpostavit da autocestu traži netko u Hrvatskoj,
zna se koja se radi najduže i nikad kraja.

p.s.
Skontao sam i prije nego mi je ovaj gore stavio link jer piše autocesta a ne autoput. :D
Seawolf

#3175 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Seawolf »

Lincoln-Burrows wrote:
karanana wrote:koliko ce kostati prelaz zna li se?
Most će biti dio autoputa, znači cijena je kad uđeš na naplatnu kućicu dok ne izađeš sa autoputa,
koliko znam bit će silaz sa autoputa odmah na Pelješcu a ulaz negdje na kopnu, nekih 20 km puta.
Trebalo bi biti oko 25 kuna.
Kakve autoceste? Zar će se graditi autocesta dalje od Ploča?

Preko mosta bi trebala ići dionica državne ceste D8.
Post Reply