Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#3151 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote: Jedini stvarni rusvaj je onaj u tvojoj glavi, drug moj :D
Sta kazes -
I ovime ti smatras da si se ispravio u necemu po pitanju tvog stava o tome sta je evolucija (koji je, ocigledno, totalno pogresan jer evolucija jeste = transformacija)? :lol: :lol:

Znas sta je interesantno u ovoj tvojoj, ali zaista demagoskoj tiradi - da Allah stvara iz nicega, a sam je rekao da "nesto ne moze nastati iz nicega". Haj zaverglaj malo mozdane vijuge i probaj skontati sta si napisao :D
-Treći naslov: 50i5 rusvaja u Dozerovoj kuhinji. :-D
-Dobro,što se onda transformacija ne zove evolucija? Zamisli,ne kaže se transformator nego evolucionator el.energije. :lol:
-daj taj ajet.Samo Allah-Stvoritelj stvara stvorenja iz ničega.
-Da si vrhunsk demagog,svjedoči i činjenica,kad ostaneš bez argumenata jer ti je kuhinja u rusvaju :D ,brže bolje hvataš se politike,jer si tu na svom terenu.Onda podješ verglati,ovaj peglati, ne posmatrati šire društvo,generacije,vlastodržce,itd.,naravno sve kroz prizmu.Koji si ti „Kralj preusmjeravanja“.
:D
Lijepo ce me srce opalit od smijeha na ove tvoje djecije vadione iz belaja u koji si se sam uvalio :lol: :lol:
Nego, ne rece ti nama - jesu li Arapi prvi znali da je Zemlja okrugla? :D
Dozer

#3152 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:Iskaču mitovi u zadnje vrijeme k'o punoglavci iz larvi.Evolucija mitova. :lol:
Punoglavci ne iskacu iz larve :lol: :lol: :lol:
Znam da ovakve "ikone" obozavas, pa evo "jedna", kao komentar na ovu tvoju gornju izjavu - Image

I jedna umjesto apaurina - Image
HardcoreMX

#3153 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

@Dozer
ovim redom:
-Tebe ego opasno razara.Sam si sebi kriv.
-Poričeš i ono što si sam postirao.Vidim dole napreduješ sa novim nazivima.Jesam li ono ranije rekao da ćeš poreći i Sunce na kraju?Sad me već zabrinjavaš da ćeš otići i mnogo dalje u poricanju.
-Drugi dio Dozerove demagogije napreduje punom parom.Naslov br.4-Punoglavac. :lol: Daj sevap bi bio da upišeš kakve osnovne škole.Vidim da je ono sa engleskim bilo super viša matematika za tebe.Ništa,počinješ od prvog osnovne.Azbuka odjeljenje.I od punoglavca. :D Evo nisam nikako mogao naći prostiji link za tebe. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1 ... 0%B0%D1%86
-Kad kažem „kralj emotikona“ nisam mislio i da se doslovno ufuraš.
-Ne daj da te truje.Ne daj se.
HardcoreMX

#3154 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:
HardcoreMX wrote: -Kome postavljaš pitanje?Mislim,pardoniram što upadam u vašu konverzaciju, :mrgreen: ali samo da ti kažem, da elokventnost i retorika u oba slučaja znači samo vještinu ili umijeće govora,odnosno komunikacije,pa nisam ni ja razumio svrhu tvog pitanja. :D
I stvarno ćeš se do kraja praviti grbav i nećeš odgovoriti na jednostavno pitanje: Da li su Arapi prvi znali da je Zemlja okrugla? :mrgreen:
-Opet se izvinjavam što se miješam,samo jedno pitanje za tebe,a to je:otkud tebi informacija da je uopće okrugla?
P.S. Imal' ti @belfy-a,čujem da luta forumskim bespućima...
Last edited by HardcoreMX on 18/10/2016 17:08, edited 1 time in total.
Dope_Man

#3155 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Pa ja ne znam jesi li ti sam sebi smijesan ili jadan kad tako ljigavo izbjegavas odgovoriti pitanje jer si konacno svjestan da si pogrijesio.
HardcoreMX

#3156 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dope_Man wrote: Samo da boldiram nakon ovog posljednjeg cunamija. :D
Možda si ti preskočio ovo:
HardcoreMX wrote: -Naravno da su lako provjerljive i dokazive činjenice,dovoljno da kliknem na tvoj link, :) koji si postirao kao argument,skrolaš malo dole pod -Islamic astronomy- i eto ih moji argumenti,koliko hoćeš.Tako isto uradiš sa ovim drugim ti linkom,skrolaš na- Islamic cartographic schools-,i to je to.Vidiš kako istina hoće na vidjelo,hvala što si mi postirao argumente. :D Usput na tim pasusima,klikanjem na pojedinačno označene pojmove dolaziš na daljne,proširene poveznice.
-Problem je što ja nisam link ni postirao,nego je to on uradio, ne znajući da je ustvari postirao dokaz protiv samog sebe.Za razliku od njega,ja sam ga samo pročitao. :D
-Cunami.Tad se i najarogantniji ateist podje moliti,podsjeća na nešto poput dogadjaja sa faraonom.
Dope_Man

#3157 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Zaitsev wrote:
HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote:Tvrdokorni, nemoguće da pored tolike elokvencije i retorike ne možeš odgovoriti na ovako jednostavno pitanje: Da li su Arapi prvi znali da je zemlja okrugla? :mrgreen:
-Kome postavljaš pitanje?Mislim,pardoniram što upadam u vašu konverzaciju, :mrgreen: ali samo da ti kažem, da elokventnost i retorika u oba slučaja znači samo vještinu ili umijeće govora,odnosno komunikacije,pa nisam ni ja razumio svrhu tvog pitanja. :D
I stvarno ćeš se do kraja praviti grbav i nećeš odgovoriti na jednostavno pitanje: Da li su Arapi prvi znali da je Zemlja okrugla? :mrgreen:
Bas si tvrdokoran. Evo da citiram ljude, samo da te podsjetim da raja jos ceka odgovor :lol:
HardcoreMX

#3158 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Jesi li ti "rajin glasnogovornik",što govoriš u tudje ime,a izbjegavaš u svoje?Još podižeš ego pa baš ti etiketiraš "hinjski"?! :lol:
A šta kaže raja,čeka li što si im ti dužan barem 20 odgovora?!Kad to uradiš,lako ćeš naći i moj odgovor.
Lopov-eliminator

#3159 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Lopov-eliminator »

Dope_Man wrote:
Zaitsev wrote:
HardcoreMX wrote:[quote="Zaitsev" Tvrdokorni, nemoguće da pored tolike elokvencije i retorike ne možeš odgovoriti na ovako jednostavno pitanje: Da li su Arapi prvi znali da je zemlja okrugla? :mrgreen:[/quote
-Kome postavljaš pitanje?Mislim,pardoniram što upadam u vašu konverzaciju, :mrgreen: ali samo da ti kažem, da elokventnost i retorika u oba slučaja znači samo vještinu ili umijeće govora,odnosno komunikacije,pa nisam ni ja razumio svrhu tvog pitanja. :D
Bas si tvrdokoran. Evo da citiram ljude, samo da te podsjetim da raja jos ceka odgovor :lol:
Necete najvjerovatnije ni dobiti odgovor. Zivi bili pa vidjeli.

Ni meni nije odgovorio na brdo pitanja.
Dope_Man

#3160 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

Lopov-eliminator wrote: Necete najvjerovatnije ni dobiti odgovor. Zivi bili pa vidjeli.

Ma znamo mi svi da on nikad nece odgovoriti i time priznati da je pogrijesio, ali je skoro pa zanimljivo (kad je vec ova dosadna kisa vani) gledati kako se izvija kao glista da izbjegne odgovor :dance:
HardcoreMX

#3161 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dope_Man wrote:
Lopov-eliminator wrote: Necete najvjerovatnije ni dobiti odgovor. Zivi bili pa vidjeli.

Ma znamo mi svi da on nikad nece odgovoriti i time priznati da je pogrijesio, ali je skoro pa zanimljivo (kad je vec ova dosadna kisa vani) gledati kako se izvija kao glista da izbjegne odgovor :dance:
Kako se zove osoba koja vodi monolog,mislim tako k'o što ti pričaš sa samim sobom?
:lol: :D
Zaitsev

#3162 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote: -Opet se izvinjavam što se miješam,samo jedno pitanje za tebe,a to je:otkud tebi informacija da je uopće okrugla?
P.S. Imal' ti @belfy-a,čujem da luta forumskim bespućima...
Rili?
HardcoreMX wrote: -Jeste,pa je zato po tome crkva razvila model ravne plohe.Arapi su prvi znali da je Zemlja okrugla i prvi su crtali za to vrijeme precizne geografske karte.
Mani post scriptuma. Da li i dalje stojiš iza ovih svojih riječi?
nasa

#3163 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by nasa »

Tema se vrti oko rasprave s jednim forumasem sto nije nuzno lose ali jeste beskrajno ponavljanje pa malo cu zakljucati, dok preglledam, a vi da odmorite...
Dozer

#3164 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Eh, evo nas Jope.... Hard - opleti :D
aurora313

#3165 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Iz današnjeg Oslobođenja:

Pad Dabiqa

Piše: dr. Fikret KARČIĆ

Svjetske agencije su prenijele vijest da je u nedjelju, 16. oktobra, u jutarnjim satima sirijski gradić Dabiq pao u ruke Sirijske slobodne armije (FSA), koju podržava Turska i međunarodna koalicija. Ovaj vojni uspjeh u borbi protiv teritorijalizovane terorističke grupe Islamska država (ID) je važan iz dva razloga: vojnog, jer se zaokružuje sigurnosni pojas uz sirijsko-tursku granicu, gdje se mogu smjestiti izbjeglice, i simboličkog, jer se udara na jedan od stubova ideologije ID-a. Ovdje skrećemo pažnju na simbolički značaj Dabiqa.

U ideologiji ID-a važnu ulogu ima dio koji se odnosi na apokalipsu. Ideolozi ove grupe razvili su tumačenje po kome se približava kraj svijeta, te da će u tom kontekstu doći do odlučne borbe između muslimana i Rimljana (“krstaša”). Pri tome se pozivaju na hadis br. 6924 iz Muslimove zbirke te mu daju tumačenje u skladu sa vlastitom ideologijom. Prema ovom hadisu, kraj svijeta neće nastupiti dok se Rimljani ne iskrcaju u A’maqu ili Dabiqu. Njima će se suprotstaviti najbolja vojska na zemlji (muslimani). Bitka će početi pa će jedna trećina te vojske pobjeći i njima neće nikad biti oprošteno, druga trećina će postati šehidi, a treća trećina će pobijediti i oni će osvojiti Konstantinopolj.

Ideolozi ID-a tumače da se ovi događaji dešavaju upravo u naše vrijeme. Zbog toga je vođstvu ID-a bilo veoma važno da zauzmu Dabiq, gradić na sjeveru Sirije, udaljen od turske granice 10 km, koji je prije građanskog rata u Siriji imao samo 3.000 stanovnika. To su i učinili u avgustu 2014. Vođe ID-a su izazivale međunarodnu koaliciju da dođe u Dabiq i ubrza predskazanje: “Dođite, čekamo vas u Dabiqu”. Zbog značaja koji apokaliptična tumačenja imaju za ideologiju ID-a, magazin ove grupe na engleskom jeziku koji izlazi od 2014. godine nosi ime Dabiq, a informativna agencija Al-A’maq. Sada kada je Dabiq pao u ruke sirijske opozicije, ID je izgubio važan simbolički oslonac.

Međutim, ove godine ID je pokrenuo još jedan online magazin, sada pod nazivom Rumiya (Rim). Neki analitičari tumače da se na taj način ova grupa počela već prilagođavati eventualnom gubitku Dabiqa. To može biti tačno, a možda jednostavno žele da potenciraju još jedno tumačenje: da je nakon osvajanja Konstantinopolja (feth iz 1453. ne priznaju) slijedeći cilj - Rim. Do novog poraza.
Dozer

#3166 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Pametnije bi im bilo da su od tog Dabiqa napravili turisticku destinaciju, na bazi upravo tih nekih davnih islamskih napisa i tumacenja, nego sto su ga porusili....
Ali, to je valjda da progresivna i napredna politika i ideologija....
Logicno, opet dolazimo na ono da je Kur'an, ali i sve ostalo sto ga prati, daleko od savrsenstva. Mislim...cim se nesto moze tumaciti i ovako i onako, samim tim je nesavrseno.
Last edited by Dozer on 24/10/2016 09:48, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#3167 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

A onda dolazimo do zaključka tom logikom da je električna energija opasna za život jer može ubiti čovjeka pa je ne bi trebali koristiti.
fatamorgana

#3168 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:A onda dolazimo do zaključka tom logikom da je električna energija opasna za život jer može ubiti čovjeka pa je ne bi trebali koristiti.
S tom razlikom što niko ne tvrdi da je el. energija savršena te da je od boga! :wink:
skupljac_zeljeza

#3169 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:A onda dolazimo do zaključka tom logikom da je električna energija opasna za život jer može ubiti čovjeka pa je ne bi trebali koristiti.
S tom razlikom što niko ne tvrdi da je el. energija savršena te da je od boga! :wink:
Bukvalisto, poređenje nije bukvalno nego metaforičko da korisno i nije korisno ako se ne zna koristiti. Odakle nam el. energija ako nije od Boga ? :wink:
fatamorgana

#3170 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Bukvalisto, poređenje nije bukvalno nego metaforičko da korisno i nije korisno ako se ne zna koristiti. Odakle nam el. energija ako nije od Boga ? :wink:
Od eletrodistribucije idealisto! :kiss:
skupljac_zeljeza

#3171 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

fatamorgana wrote:
Nije da nije, a odakle ona energija sadržana u električnom polju kada vlada restrikcija? :svijeca:
slavonskilola

#3172 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by slavonskilola »

To je gadna utrka.
Do sada je vjera bila uvijek barem jedan korak ispred znanosti.
Razlika će se samo povećavati,tako mi se čini.
fatamorgana

#3173 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Nije da nije, a odakle ona energija sadržana u električnom polju kada vlada restrikcija? :svijeca:
Od gabo!
skupljac_zeljeza

#3174 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

slavonskilola wrote:To je gadna utrka.
Ma mogu one i paralelno ruku pod ruku jer uvijek je bilo naučnika vjernika.
Dope_Man

#3175 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

skupljac_zeljeza wrote:
slavonskilola wrote:To je gadna utrka.
Ma mogu one i paralelno ruku pod ruku jer uvijek je bilo naučnika vjernika.
Bilo ih je kroz historiju jer su uglavnom MORALI biti vjernici, a tek onda naucnici. Rodis se, daju ti vjeru, i to moras da zadrzis. A danas, kada nije tabu u razvijenim dijelovima svijeta reci da vise ne smatras da su price u bogovima istinite, to se malcice promijenilo. Proguglaj malo pa pronadji postotak vjernika medju naucnim zajednicama u USA, medju razvijenim evropskim zemljama ili u Japanu.
Locked