Sirija vol. 2

Locked
Em2r

#3151 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

japin_mutapi wrote:
Em2r wrote:[

Zar sirijski narod nema pravo da ne zeli fsa isil dzejsove itd?? Ako cemo biti realni vecina naseljenih mjesta su pod vladinom kontrolom, vidis li ti silu vojske koja se bori i koja izgide za to pravo da ne zive pod cizmom ovih...ne znam vise ni kako da ih nazovem?

Jeli njihov glas nevazan?
zar sirijski narod nema pravo da ne želi asada i bas partiju
Ima pravo naravno, ali na njihovu zalost cini se da su manjina?
Ripicipi

#3152 Re: Sirija vol. 2

Post by Ripicipi »

Em2r wrote:
japin_mutapi wrote:

Zar sirijski narod nema pravo da ne zeli fsa isil dzejsove itd?? Ako cemo biti realni vecina naseljenih mjesta su pod vladinom kontrolom, vidis li ti silu vojske koja se bori i koja izgide za to pravo da ne zive pod cizmom ovih...ne znam vise ni kako da ih nazovem?

I onda je dosao intervenisati Uncle Sam da manjina postane vecina i da sve ode u 3pm, gdje je i danas.
Opetja033

#3153 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Em2r wrote:
japin_mutapi wrote:

Ponavljam: neka se organizuju demokratski i slobodni izbori pa ce Sirijci sami izabrati sta zele. Zar je toliki problem? Nista od ovog sranja ne bi bilo da je Assad pristao na to. Zasto nije pristao? Zato sto zna da ne bi ostao na vlasti.
Mi mozemo nagadjati. Ti nagadjas, ja nagadjam. Demokratski izbori su jedino mjerilo. Assad ih ne smije organizovati. Zasto?
salik79

#3154 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Em2r wrote:
Vijest je lazna precesljo sam i reuters stranicu i google. NeJma

Nije: http://www.zeit.de/politik/ausland/2015 ... nd-tuerkei

Obrati paznju na izvore.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3155 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Em2r wrote:
japin_mutapi wrote:

naravo kada je asad pobio barel bombama i protjerao one koji su protiv njega a ostale čvrsto drži pritisnute čizmom
bas partija i dinastija asad su uzrok tragedije, njihova politika je glavni problem a ne rješenje
salik79

#3156 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
Ponavljam: neka se organizuju demokratski i slobodni izbori pa ce Sirijci sami izabrati sta zele. Zar je toliki problem? Nista od ovog sranja ne bi bilo da je Assad pristao na to. Zasto nije pristao? Zato sto zna da ne bi ostao na vlasti.
Mi mozemo nagadjati. Ti nagadjas, ja nagadjam. Demokratski izbori su jedino mjerilo. Assad ih ne smije organizovati. Zasto?
Libija?
Kaligula I

#3157 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligula I »

Em2r wrote:
Znam da cvjetas ovih dana i neka drago mi je red je da malo se i ti obradujes...

Ali...

Quote:
U intervju za Le Messager, poglavar Katoličke crkve u Siriji, odnosno sirijsko-katolički patrijarh (Katolici siro-antiohijskog obreda) Ignacij Josip III Younan, javno je optužio zapadne vlade za prevaru i brutalnu izdaju kršćana na Bliskom Istoku.

Također stao je u odbranu Assada rekavši da su svi poglavari kršćanskih Crkava govorili zapadnim vladama da Sirija nije Egipat i Irak i da ne diraju Assada već se obračunaju s teroristima. Međutim ovi su samo odgovorali da Assadova vlast mora pasti i da će pasti za koji mjesec.

"Dobro ste naoružali teroriste"

Patrijarh kaže da se to nije dogodilo, kako je i predviđao, nego na stotine hiljada nevinih ljudi je stradalo, razbježalo se i ostalo u goloj borbi za život. "Zapadne zemlje su godinama radile protiv Sirije i uzrokovale potpuno uništenje infrastrukture zemlje, uništenje gradova, sela, domova, spomenika kulture, areheoloških nalazišta i to sve pod krinkom neke demokracije. Zapadni političari, osobito Amerikanci, Britanci i Francuzi, ponašaju se kao da žele trajni sukob i rat u Siriji i Iraku, a zapadni mediji su se dokazali kao lažni, kukavički i pristrani u pogledu gole istine, nesposobni braniti istinu i pravdu"!
"Zapad nas je izdao i ostavio na milost i nemilost terorista, nakon što su dobro naoružali terorističke skupine".

"Mi kršćani nismo u mogućnosti živjeti u tom haosu koji proizvodi policija, naoružane bande, terorističke skupine i 'islamske' stranke’, naglasio je patrijarh koji je objasnio kako zapad okreće stvarnost: ‘Kada smo mi imali čvrst stav protiv ovih užasavajućih pojava, taj isti zapad proglašavao nas je diktatorima". Kako kaže, politika koja ide protiv zdravog razuma kao i urota protiv sirijskih kršćana uspješno je implementirana pod svjetlom demokracije. "Zapad nas je namjerno izdao" rekao je patrijarh i raskrinkao zapadnu vrhušku koja sve ove godine šutke promatra doslovno istrebljivanje kršćana na Bliskom istoku, istovremeno mažući oči medijskom propagandom o nekoj ‘demokraciji’ koja ubija ljude.

Ortodoksni svećenik: Sirija je bila raj za hrišćane

Sirijac, svećenik, koji je završio studije u Rumuniji nekoliko godina unazad iskreno je govorio o sirijskoj krizi u intervjuu za jedan rumunski list.

„Ono što ću vam reći možda će vas šokirati, jer ste dezinformisani od strane Zapadnih masovnih medija. Ipak, moram vam reći istinu. Sa aspekta ortodoksnog hrišćanina mogu vam reći da ovo što se događa u Siriji nije revolucija. Zašto bi nam bila potrebna revolucija kada idemo u škole, u univerzitete, imamo bolnice i sve je besplatno? Također, cijene u prodavnicama su bile veoma niske. Ne možemo da kažemo da je život u Siriji bio savršen, ali da li je za tako nešto potrebna revolucija? Naravno ne! Korupcija u mojoj zemlji postoji kao i u svakoj drugoj zemlji. Dodatno, prava koja mi imamo su bolja nego u bilo kojoj drugoj muslimanskoj državi. Ortodoksni Sirijac je živio veoma dobro, imao je ista prava kao i musliman. Nikada nisam osjetio da imam manje slobode. Imao sam ista prava kao muslimani osim da postanem predsjednik države. Imali smo čak i više prava nego neke druge sekularizovane države. Na primjer, sveštenstvo smije nositi mantiju svuda, čak se prema njima odnose sa poštovanjem. Dok u Turskoj samo Vaseljenski Patrijarh smije da nosi mantiju svuda. U Siriji, crkve ne plaćaju struju i vodu, što nije slučaj u Rumuniji“, govorio je S.M.

„Kada je takozvana "revolucija" počela, bilo je malo onih koji su izašli na ulice da traže reformu. I zaista, našoj zemlji je potrebna reforma. Ali, Zapad i Arapske zemlje, kojima se Sirijska politika nije sviđala, su iskoristili mirne proteste da ubace akstremiste. Tako je kriza počela. Svaki Sirijac bi vam rekao da je Sirija puna stranih terorista iz 38 zemalja. Neki su iz Evrope, Australije, Amerike, Velike Britanije, dok je većina iz Arapskih zemalja ili iz Turske. Oružje iz Izraela, Francuske, Amerike, i Velike Britanije se našlo u rukama terorista. Državna armija sigurno nije koristila ovo oružje. Većina mojih prijatelja koji su ubijeni, bili su ubijeni od strane stranaca, od kojih neki nisu čak ni znali da govore arapski, a oni koji su znali arapski govorili su drugim dijalektom, kao na primer libijski, egipatski… Moje srce se cijepa svaki put kada čujem preko medija da Sirijska vojska ubija civile, ili da predsjednik Bashar Al-Assad ubija civile, kada mi Sirijci vidimo svojim očima ko to radi i ko ubija naše vojnike. Mi vidimo i čujemo ove laži, a ne možemo ništa da uradimo. Zašto? Zato što Zapad, pogotovo Amerika, Francuska, i Velika Britanija, žele da im verujete šta govore. Oni uvijek govore u ime Sirijaca, ali nikada ne pitaju Sirijce kako mi vidimo situaciju“, kaže se u nastavku intervjua objavljenog 2013. godine u rumunskom 'Magazinu'.

Na pitanje izmanipuliranog novinara „Da li je bilo ubijanja kršćana u Siriji, kao što je to slučaj u Iranu?“, mladi svećenik je emotivno odgovorio: „Način na koji ste postavili pitanje je pravi primjer manipulacije masovnih medija... Zašto ste dali primjer Irana, kada hrišćani u Iranu nisu uopšte proganjani, ali zato jesu u Saudijskoj Arabiji, Qataru, Egiptu.. Zašto? Zato što su ove zemlje prijatelji sa Amerikom, zbog toga masovni mediji ne govore o progonima u ovim zemljama, i o faktu da hrišćani u tim zemljama nemaju istu slobodu kao hrišćani u Siriji. hrišćani u Siriji nikada nisu bili proganjani do takozvane revolucije. Do 2010, Sirija je bila raj za hrišćane. Samo u Siriji su Hrišćanski praznici državni praznici. Renovirani Hrišćanski objektu u Siriji, koji su poznati u cijelom svetu, su veliki dokaz o slobodi hrišćana. Živio sam u Rumuniji 7 godina i mogu vam iskreno reći da hrišćani u Rumuniji nemaju veću slobodu nego hrišćani u Siriji. Jedina razlika je to što u Siriji hrišćanin ne može da bude predsednik države, jer je to rezervisano za muslimane.

Nakon početka takozvane revolucije, problemi za hrišćane su započeli. Mnoga hrišćanska sela su bila napadnuta od strane ekstremnih terorista. Mnogi su bili prognani iz svojih kuća, a mnogi ubijeni samo zato što su hrišćani. Sada dok govorim sa vama, jedno hrišćansko selo je napadnuto od strane stranih terorista, a ne Sirijaca. Juče su napali dva manastira u selu i uništili jednu crkvu. Ovo se nije događalo prije takozvane revolucije. Crkva u Siriji kaže da je broj hrišćana ubijenih u ovom ratu preko 4200, 21 crkva i 8 manastira je uništeno, a preko 7000 hrišćana je kidnapovano“.

Na kraju je mladi Sirijac zamolio Zapad da ostavi njegovu zemlju na miru: “Vidjeli smo šta su Amerikanci uradili kada su okupirali Irak. Rješenje je da Zapad prestane podržavati teroriste i da Turska ne otvara svoje granice. Dopustite da moja zemlja živi, da moji ljudi žive. Sirija je vijekovima učila svijet o moći civilizacije, a ne civilizaciju o moći sile. To je ono što želim da cijeli svijet zna“.
sarajevoxxxx

#3158 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

zrakomlat wrote:
sarajevoxxxx wrote:Nakon nekoliko godina šaurma ponovo u Istočnoj Guti.Prvi dan se besplatno djelila.

http://www.radioalkul.com/%d8%a7%d9%84% ... %88%d8%b2/
Šta je šaurma? I zašto je nije bilo prethodnih nekoliko godina?
Sendvič, brza arapska hrana. Nije je bilo jer je taj dio okoline Damaska bio u totalnom okruženju režimskih snaga. Nedavno je potpisano primirje u tom dijelu Sirije.
Grean

#3159 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Arteta wrote: U Basharovoj vlasti imas i sunita i alawita i sijita i krscana i druza.
Da li ti je palo na pamet da Sirijci ne zele sunitski islamsku drzavu nego sekularnu gdje ce sve religije biti sto ravnopravnije?
Ima on u vlasti sunita i druza ali pogledaj strukturu na primjer vazduhoplovstva, sve sami manjinski Alaviti a pjesadija sunitska. Situacija kao sa JNA s tim da je tu makar bio vecinski narod u pitanju. Meni tu smrdi na protekciju.

Moze ona biti sekularna i sa sunitom na celu, pozeljno i demokratski izabranim. Bio je sekularni i Sadamov Irak pa je svrgnut diktator i siiti su dosli na vlast. Licno meni su te podjele besmislene ali one postoje i realnost su pa tu realnost treba postovati. Da im je bilo svejedno ko je predsjednik ne bi ni dizali bunu. Zaci nije im svejedno a volja vecine je volja vecine.

Sta je ovo, svi strumfovi proasadovski i proruski raspolozeni :D ma znao sam da su ubaceni element.
Last edited by Grean on 26/11/2015 23:27, edited 1 time in total.
DuckZz

#3160 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Šta kaže Putin ? "Sirijski narod treba sam o sebi da odlucuje".

Dok u međuvremenu samo na jugu Aleppa se nalaze 4 razlicite Iračke brigade, Iranske grupe NDF-a, Hezbollah i naravno Rusija u zraku. Bosna nije daleko od ovoga.
Arteta

#3161 Re: Sirija vol. 2

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
Arteta wrote:Da li ti je palo na pamet da Sirijci ne zele sunitski islamsku drzavu nego sekularnu gdje ce sve religije biti sto ravnopravnije?
Mozda. A mozda zele staljinisticku diktaturu, klonirani sjevernokorejski sistem, mozda su libertarijanci a mozda zapravo vecina smatra da Baghdadi treba bi halifa. Mozda su zaljubljeni u samoupravni socijalizam, anarhizam ili neoliberalizam.

Ne mozemo to znati dok je Assad na vlasti i dok se ne organizuju slobodni i demokratski izbori u toj zemlji.
Ja sam za demokratiju, ali negdje pravim izuzetke kada drustvo za nju nije spremno jer se moze dosta toka loseg da izrodi.
Sirija za demorkatiju jos nije spremna i mislim da su tokom rata po tom pitanju nazadovali nekoliko desetljeca i zbog toga smatram da bi Assad trebao ukoliko pobijedi vladati jos cvrscom rukom nego prije rata.
Em2r

#3162 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Opetja033 wrote:
Em2r wrote:
japin_mutapi wrote: zar sirijski narod nema pravo da ne želi asada i bas partiju
Kad moram vec lanut, jebem vise i asada! Nije poenta samo u njemu, bar ne iz moje perspektive, a da smo blizi bliskom istoku i nama bi se vrlo lako mogao desiti isti scenario, poenta je u xy% ljudi koji ne zele, a de mi uperi prstom u jednu formaciju, sistem zasnovan na serijatu vjeri, ogranicavanju sloboda itd. Xy% ljudi hoce da zive kao ti i ja, da lajemo i sernjamo po forumima i odemo leci spavat, **bavat, prdit i smrdit, bez da ti policija uleti i odvede te.

Siriji treba novi pocetak pa ako treba i demokratski kao sto ti kazes, ali NECE ga vidjeti sa nusrama i slicnim mustrama.
Ironmen

#3163 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

DuckZz wrote:Šta kaže Putin ? "Sirijski narod treba sam o sebi da odlucuje".

Dok u međuvremenu samo na jugu Aleppa se nalaze 4 razlicite Iračke brigade, Iranske grupe NDF-a, Hezbollah i naravno Rusija u zraku. Bosna nije daleko od ovoga.

Tako je sirijski narod treba sam da odlucuje zato treba sprijeciti naoruzuvanja terorista preko Turske danas samo unisteno 27 kamiona sa municijom.
zrakomlat

#3164 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:
zrakomlat wrote:
sarajevoxxxx wrote:Nakon nekoliko godina šaurma ponovo u Istočnoj Guti.Prvi dan se besplatno djelila.

Sendvič, brza arapska hrana. Nije je bilo jer je taj dio okoline Damaska bio u totalnom okruženju režimskih snaga. Nedavno je potpisano primirje u tom dijelu Sirije.
:thumbup:
Em2r

#3165 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

sarajevoxxxx wrote:
zrakomlat wrote:

Neki dan sve brujalo kako cak i u sinonimu opsade i okruzenja, najljepsem gradu na svijetu, trgovina cvjeta kako cak iz raqe dovoze povrce itd itd.

Opet se koristis djecom a sad i zivotinjama u svojoj propagandi.
salik79

#3166 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Ironmen wrote:

Tako je sirijski narod treba sam da odlucuje zato treba sprijeciti naoruzuvanja terorista preko Turske danas samo unisteno 27 kamiona sa municijom.

+ narodu u Kataru dozvoliti da sam odluci kakvu vlast zeli :mrgreen:
Opetja033

#3167 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:
Opetja033 wrote:
Arteta wrote:Da li ti je palo na pamet da Sirijci ne zele sunitski islamsku drzavu nego sekularnu gdje ce sve religije biti sto ravnopravnije?
Mozda. A mozda zele staljinisticku diktaturu, klonirani sjevernokorejski sistem, mozda su libertarijanci a mozda zapravo vecina smatra da Baghdadi treba bi halifa. Mozda su zaljubljeni u samoupravni socijalizam, anarhizam ili neoliberalizam.

Ne mozemo to znati dok je Assad na vlasti i dok se ne organizuju slobodni i demokratski izbori u toj zemlji.

Ja sam za demokratiju, ali negdje pravim izuzetke kada drustvo za nju nije spremno jer se moze dosta toka loseg da izrodi.
Sirija za demorkatiju jos nije spremna i mislim da su tokom rata po tom pitanju nazadovali nekoliko desetljeca i zbog toga smatram da bi Assad trebao ukoliko pobijedi vladati jos cvrscom rukom nego prije rata.
Rasisticki i neokolonijalisticki pristup, pristup koji je upravo jedan od glavnih uzrocnika situacije na BI.
"Necete vi birati vasu vlast nego cemo vam mi odredjivati ko ce vama vladati" je bas onako dugorocno pametan potez ukoliko se zele jacati demokratski faktori na ustrb radikalizma i ekstremizma.
Opetja033

#3168 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Ironmen wrote:

Apsolutno. :)
Em2r

#3169 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

mamito1 wrote:
salik79 wrote:
Em2r wrote:
Vijest je lazna precesljo sam i reuters stranicu i google. NeJma

Nije: http://www.zeit.de/politik/ausland/2015 ... nd-tuerkei

Obrati paznju na izvore.
http://www.reuters.com/article/2015/11/ ... 9sZPDS8.97

Izvinjavam se.
salik79

#3170 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
Rasisticki i neokolonijalisticki pristup, pristup koji je upravo jedan od glavnih uzrocnika situacije na BI.
"Necete vi birati vasu vlast nego cemo vam mi odredjivati ko ce vama vladati" je bas onako dugorocno pametan potez ukoliko se zele jacati demokratski faktori na ustrb radikalizma i ekstremizma.

Skoro doslovno si citirao reakciju Henry Kissingera na izbor Salvadore Allendea za predsjednika Cilea :D
Arteta

#3171 Re: Sirija vol. 2

Post by Arteta »

Opetja033 wrote:
Glavni uzrocnik problema na blsikom istoku je njihov mentalitet, isto kao sto je najveci uzrocnik problema u nasoj drzavi nas mentalitet.
U pocetku sam bio za odlazak Assada jer sam uz demokratiju, ali kasnije sam vidio neke stvari.

Ono sto ti zagovaras,tj.arapsku verziju demokratije kao u Libiji ne zelim nikome.
salik79

#3172 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:

Apsolutno. :)

A to ce biti...? :mrgreen:
Grean

#3173 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Em2r wrote: Kad moram vec lanut, jebem vise i asada! Nije poenta samo u njemu, bar ne iz moje perspektive, a da smo blizi bliskom istoku i nama bi se vrlo lako mogao desiti isti scenario, poenta je u xy% ljudi koji ne zele, a de mi uperi prstom u jednu formaciju, sistem zasnovan na serijatu vjeri, ogranicavanju sloboda itd. Xy% ljudi hoce da zive kao ti i ja, da lajemo i sernjamo po forumima i odemo leci spavat, **bavat, prdit i smrdit, bez da ti policija uleti i odvede te.

Siriji treba novi pocetak pa ako treba i demokratski kao sto ti kazes, ali NECE ga vidjeti sa nusrama i slicnim mustrama.
Tu se valjda svi ili makar vecina slazemo.

Ali sunitima treba dati alternativu, kako u Siriju tako u Iraku. Trenutno su prepusteni Al Nusri i ISIL-u, na zalost. Je li ti mislis da su ljudi u Raqqi u vecini za ISIL? Cisto sumnjam. Ali alernative nemaju, alternativa je da im dodju siitske milicije kao sto dolaze nebranjenim sunitskim naseljima u Iraku. Pogledaj situaciju ljudi koji su pobjegli iz Bagdada, iz sunitskih, bogatijih dijelova grada, sta im se desavalo kad je dosla bagra iz Sadr cityja da pljacka, pali, siluje.

Ista stvar je u Libanonu, suniti su toliko bijesni i desperatni zbog dominacije Hezbolaha i siita da su spremni primiti pomoc i udruziti se sa crnim djavolom ako je to cijena da se njihov glas cuje. Treba im dati alternativu da jedina alternativa ne bi na kraju bila ISIL. Te podjele su besmislene ali su cinjenicno stanje.
Challenger__

#3174 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Ahrarova raja:

Prijete Rusima i njihovoj bazi artiljerijskom vatrom.
Last edited by Challenger__ on 26/11/2015 23:42, edited 1 time in total.
Samprotivsviju

#3175 Re: Sirija vol. 2

Post by Samprotivsviju »

Uglavnom iz citave ove price potvrdjena je ona stara

"Gdjes na Rusiju" :mrgreen:
Locked