Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?
- Dozer
#3151 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Mosh mislit kako ce se dobro uklopiti u glavusu nekog aliena kad se pojave 
- Zaitsev
#3152 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Mislim da s ovim možeš hladno aliena roknut i u kavezu za pudlice
- Dozer
#3153 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ma jok. Nije to interesantno, statican 
- KB9
- mango bob
#3155 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Bio na marsuKB9 wrote:
Kao je izašo iz hatmosfere i šta če dovraga na marsu. Išo gljive brat ili ko šfarciniger na godišnji, ali puno je 17 godina, zvuči ko robija
- Dozer
#3156 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
A nu ga sto je i lijepo obucen. Tole namjenske, da se uklopi u crvenkasti pejzaz 
- medjutim
#3157 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
5.11 taktickeDozer wrote:A nu ga sto je i lijepo obucen. Tole namjenske, da se uklopi u crvenkasti pejzaz
-
L u c i f e r
- KB9
- Dozer
#3160 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
I sta je tu netacno? Tesla nije govorio o neogranicenoj slobodnoj energiji i nacinima da se ona koristi? Jeste. To, valjda, svi znamo...
Zasto se ti njegovi pronalasci ne koriste? Hajde, samo 1 logican odgovor...
- KB9
#3161 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
komicno je sto se treba popljuvat jedan ajnstajn, tj nije komicno kolko je porazavajuce
- Dozer
#3162 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Jos komicnije je sto ti, a ni ja, zapravo ne znamo sa 100%=tnom sigurnoscu da stvari izrecene u ovom klipu nisu istina, zar ne? Ili ti to, mozda, znas?
-
sizifinho
#3163 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Znaš li sa 100% sigurnošću da su istina?
Ako znaš, onda okej.
Ako ne znaš sa 100% sigurnošću, onda ne znam o čemu se ima pričati.
Ako znaš, onda okej.
-
belfy
#3164 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
ako koristimo Okamovu britvu onda je jedini logican odgovor da ti pronalasci nikada nisu ni postojali. da, tacno je da je Tesla pricao o tome, isto kao sto je tacno da nikada nije napravio niti jedan takav. jedini primjer za koji ja znam da se pominje je njegov rodjak koji tvrdi da se kao dijete vozao u autu (sa elektricnim motorom) sa Teslom cijeli dan na pogon napravljen od 12 vakuumskih cijevi u nekakvoj kutiji koju je Tesla nakon toga izvadio i vise se nikada nije culo za nesto slicno. sve-u-svemu: bapske price.Dozer wrote:I sta je tu netacno? Tesla nije govorio o neogranicenoj slobodnoj energiji i nacinima da se ona koristi? Jeste. To, valjda, svi znamo...
onda nakon toga se dolazi do onih Teslinih tvrdnji o tri stvari koje ce napraviti revoluciju u svijetu, te svima osigurati besplatnu energiju, mir u svijetu i...hebem ga ne sjecam se treceg...
no, nije cudno da ti ovo pominjes. cudi me da nisi dao malo detalja. teme o Tesli se daju puno bolje zaciniti.
najruznije u onom videu gore je zaista da se onako popljuje Ajnstajna i njegov doprinos. pogotovo zato sto teorije koje je on postavio rade u svakom mobitelu, satelitu i dosta drugih uredjaja. a u videu je predstavljen kao levat probran da sjebe Teslu.
sto se tice etera (ili kako je u videu nazvan "etar") postoji jednostavno objasnjenje, za sve koji su imali fiziku u srednjoj skoli barem. za one koji nisu to je zaista malo teze...
tacno se i sa sigurnoscu zna koje stvari u tom klipu su istina, a koje nisu. samo treba roviti po knjigama historije nauke, te nekim naucnim podrucjima. nije sveto slovo...Dozer wrote:Jos komicnije je sto ti, a ni ja, zapravo ne znamo sa 100%=tnom sigurnoscu da stvari izrecene u ovom klipu nisu istina, zar ne? Ili ti to, mozda, znas?
P.S. tamo na religiji ti Hardcore nezna ni sta znaci lucidno, a ovdje se zadajes na detalje...
- Dozer
#3165 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Znam 100% za dijelove koji jesu tacni, a to je upravo ovo oko Teslinih izuma i neogranicene slobodne energije oko nas. Pa, to valjda znamo svi.sizifinho wrote:Znaš li sa 100% sigurnošću da su istina?
Ako znaš, onda okej.
A onda, znajuci masu drugih stvari na planeti kako funkcionsiu, ko ih vodi, kako i radi cega, mislim da je sasvim logicno sve sto je receno u klipu o tome zasto se Teslini pronalasci iz tog segmenta nigdje ni ne spominju, a kamoli koriste.
@belfy
Sve je to ok, ali zar nije zaista malo cudno sto je masa Teslinog rada naprosto "zaboravljena"? Mislim...nemojmo se ni lagati ni zavaravati da nauka i naucnici nisu podlozni svemu istom kao bilo koja druga sfera i ljudi. Anaucnici su mozda jos i podlozniji svemu tome, upravo radi enormnog ega.
A da su sve to nekakve bapske price...ne znam bas. Obicno je istinita ona " gdje ima dima, ima i vatre".
Ovo za onog pacijenta Hardcorea te nisam skonto....
-
belfy
#3166 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
ne znam kako mislis "masa Teslinog rada zaboravljena" kada je u stvari sve sto je on napravio unaprijedjeno do granica gdje smo sada. nema stvari na kojima je on radio da ih neko nije pokusao replicirati poslije. cak i iz ove price koju pomenuh gore. ulazenje u to sta je i ko podlozan cemu je samo sirenje na teorije koje su nedokazive iz prostih razloga. pod jedan ne znamo cemu je ko podlozan, a nemam pojma sta ti znaci da nauka moze biti podlozna necemu. pokusaj umjesto "nauka" ubaciti" izraz "filozofija" i dobit ces isti besmisao.Dozer wrote:Znam 100% za dijelove koji jesu tacni, a to je upravo ovo oko Teslinih izuma i neogranicene slobodne energije oko nas. Pa, to valjda znamo svi.sizifinho wrote:Znaš li sa 100% sigurnošću da su istina?
Ako znaš, onda okej.
A onda, znajuci masu drugih stvari na planeti kako funkcionsiu, ko ih vodi, kako i radi cega, mislim da je sasvim logicno sve sto je receno u klipu o tome zasto se Teslini pronalasci iz tog segmenta nigdje ni ne spominju, a kamoli koriste.
@belfy
Sve je to ok, ali zar nije zaista malo cudno sto je masa Teslinog rada naprosto "zaboravljena"? Mislim...nemojmo se ni lagati ni zavaravati da nauka i naucnici nisu podlozni svemu istom kao bilo koja druga sfera i ljudi. Anaucnici su mozda jos i podlozniji svemu tome, upravo radi enormnog ega.
A da su sve to nekakve bapske price...ne znam bas. Obicno je istinita ona " gdje ima dima, ima i vatre".
Ovo za onog pacijenta Hardcorea te nisam skonto....
jos da dodam samo za neogranicenu slobodnu energiju oko nas... pa evo, uzmimo samo fosilna goriva za primjer. ona mozda nisu neogranicena, ali krenimo od toga. da bi ih pretvorili u energiju koju mozemo korisiti efektivno potrebna je druga velika kolicina energije. isto vazi i za solarnu i hidro i vjetro energiju. njihov omjer nikada nece biti 1:1, a pogotovo u korist izlazne energije. ili jednostavno receno - ne postoji perpetuum mobile, a kamoli varijanta koja daje vise nego sto prima. da li ce nekada postojati? to je pitanje na koje moze samo Milan Tarot dati odgovor, ali samo nakon 3-4 solje onog njegovog napitka...
-
sizifinho
#3167 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ajmo biti precizni; 100% znaš za šta? Da je Tesla uspio kreirati perpetuum mobile? Da je imao nacrte za to?Dozer wrote:Znam 100% za dijelove koji jesu tacni, a to je upravo ovo oko Teslinih izuma i neogranicene slobodne energije oko nas. Pa, to valjda znamo svi.sizifinho wrote:Znaš li sa 100% sigurnošću da su istina?
Ako znaš, onda okej.
- KB9
#3168 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
belfy wrote:najruznije u onom videu gore je zaista da se onako popljuje Ajnstajna i njegov doprinos. pogotovo zato sto teorije koje je on postavio rade u svakom mobitelu, satelitu i dosta drugih uredjaja. a u videu je predstavljen kao levat probran da sjebe Teslu.
- Dozer
#3169 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Hajmo ovako...
Iscitajte "The Tesla Papers"
A onda zraknite i jos ponesto, tipa ovoga - http://www.teslasociety.ch/info/NTV_2011/free.pdf
Pa mozemo nastaviti.
Mislim da je Tesla uspjesno ne samo nacrtao, nego i napravio uredjaj koji je proizvodio daleko vise energije nego je bila ulazna, a ulazna je bila - free. Samim tim je logicno da je i izlazna - free.
Hajde da probamo pricati na osnovu dostupnih validnih info, nacrta, i zabiljezenih rezultata, a da po strani stavite ono "vid' mu glOve".
Iscitajte "The Tesla Papers"
A onda zraknite i jos ponesto, tipa ovoga - http://www.teslasociety.ch/info/NTV_2011/free.pdf
Pa mozemo nastaviti.
Mislim da je Tesla uspjesno ne samo nacrtao, nego i napravio uredjaj koji je proizvodio daleko vise energije nego je bila ulazna, a ulazna je bila - free. Samim tim je logicno da je i izlazna - free.
Hajde da probamo pricati na osnovu dostupnih validnih info, nacrta, i zabiljezenih rezultata, a da po strani stavite ono "vid' mu glOve".
-
sizifinho
#3170 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Evo ja te razumno pitam, da li ti sa 100% sigurnoscu znas, a ne "mislis", vec da li 100% znas da je Tesla uspio u kreiranju perpetuum mobile-a?
Ne treba mi edukacijski promo materijal, imam i ja svoj fair share Tesla informacija. Treba mi odgovor. Da/ne.
Ne treba mi edukacijski promo materijal, imam i ja svoj fair share Tesla informacija. Treba mi odgovor. Da/ne.
- Dozer
#3171 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ne znam. Ali, ocito jeste kreirao nesto sto je pomocu jednostavne mehanike i male kolicine struje sagorijevalo inertni nitrogen iz atmosfere i davalo ogromnu izlaznu energiju. A taj atmosferski nitrogen je neogranicen i besplatan, zar ne?
Pitanje za tebe - Da li je on to napravio? Da ili ne?
Pitanje za tebe - Da li je on to napravio? Da ili ne?
-
sizifinho
#3172 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Ma nemaš ti mene šta pitati čovječe dragi, ti si taj koji je dao tvrdnju i ja sad samo tu tvrdnju ispitujem i provjeravam - što je i bit kritičkog razmišljanja i skepticizma. Ja raspravljam o ideju, ne o tebi kao personi.
Čuj, pitanje za mene, da li je on to napravio? Možda ja nemam pojma da li je on to napravio. Možda zato i ispitujem tebe da vidim da li tvoja ideja ima smisla ili ne. Šta ti mene tu imaš pitati.
Recimo, ja nikad nisam čuo da je Tesla htio koristiti inertni nitrogen iz atmosfere niti sam našao na te papire. Čuo sam da je Tesla pričao o korištenju Aethera, što nije vidjelo Nitrogen u putu. No svejedno, to je već druga forma cipela. Nauka kaže da se energija ne može stvoriti, niti uništiti!
Ništa što ti kažeš ne može ovu tvrdnju poljuljati. Ako je koristio tečno nešto (nitrogen ili aether, ili si nekad pročitao aether pa zaboravio pa sad onako forme radi ubacio nitrogen, nije ni bitno) to je bilo iskorištavanje jednog resursa za dobijanje energije. Ništa magično u tome. Radi se svaki dan. Vjetrenjače, hidroelektrane, solarni paneli...
Aether je supstanca za koju su u prošlosti vjerovali da ispunjava sav slobodni prostor i da ima nekakvu ulogu u transmisiji svjetlosti i energije i to je nešto oko čega su ljudi, uključujući i mene, skeptični kada pričamo o Teslinim projektima.
Ono što ljudi danas često zanemare, kada pričaju o Tesli i sličnim genijalcima je to da je svaki od njih, na jednu genijalnu ideju imao 100 beskorisnih, pogrešnih i logičko pogrešnih ideja. Pa pogledaj dugove koje je Tesla imao.
Imao je ideju da stvaramo energiju sakupljajući kozmičke zrake. Danas znamo da je to relativno nemoguće s obzirom da kozmičke zrake koje obasjavaju Zemlju, iako bi zaista mogle dati vrlo dobru proporciju energije, su jako razrijeđene po cijeloj površini Zemlje. Trebali bismo napraviti nešto slično Dyson Sferi ili čitavu površinu Zemlje prekriti kojekakvim konvektorima - što nije ni u koju ruku isplativo.
Što se tiče Wardencliffe projekta, tu nema nikakve magle, iako se pokušava izmisliti ista. Nije istina da taj projekat nije bio fundiran zbog ovih ili onih razloga. Jedini razlog zašto Teslin projekat bežičnog prenosa energije nije uspio je činjenica da se pri procesu prenosa energije, čak i u najboljim hipotetskim uslovima, gubilo 99,9% energije.
Taj mali promil je jednostavno isuviše bio beznačajan da bi iko novac uložio u to.
Danas se stvara kojekakav kult Tesle, iz meni nepoznatih razloga, gdje kojekakvi ljudi pokušavaju od njega napraviti Boga, vanzemaljca, nadprirodno biće - obično degradirajući druge naučnike - i što je najčudnije... većina tih ljudi nisu fizičari niti naučnici.
Što li?
Čuj, pitanje za mene, da li je on to napravio? Možda ja nemam pojma da li je on to napravio. Možda zato i ispitujem tebe da vidim da li tvoja ideja ima smisla ili ne. Šta ti mene tu imaš pitati.
Recimo, ja nikad nisam čuo da je Tesla htio koristiti inertni nitrogen iz atmosfere niti sam našao na te papire. Čuo sam da je Tesla pričao o korištenju Aethera, što nije vidjelo Nitrogen u putu. No svejedno, to je već druga forma cipela. Nauka kaže da se energija ne može stvoriti, niti uništiti!
Ništa što ti kažeš ne može ovu tvrdnju poljuljati. Ako je koristio tečno nešto (nitrogen ili aether, ili si nekad pročitao aether pa zaboravio pa sad onako forme radi ubacio nitrogen, nije ni bitno) to je bilo iskorištavanje jednog resursa za dobijanje energije. Ništa magično u tome. Radi se svaki dan. Vjetrenjače, hidroelektrane, solarni paneli...
Aether je supstanca za koju su u prošlosti vjerovali da ispunjava sav slobodni prostor i da ima nekakvu ulogu u transmisiji svjetlosti i energije i to je nešto oko čega su ljudi, uključujući i mene, skeptični kada pričamo o Teslinim projektima.
Ono što ljudi danas često zanemare, kada pričaju o Tesli i sličnim genijalcima je to da je svaki od njih, na jednu genijalnu ideju imao 100 beskorisnih, pogrešnih i logičko pogrešnih ideja. Pa pogledaj dugove koje je Tesla imao.
Imao je ideju da stvaramo energiju sakupljajući kozmičke zrake. Danas znamo da je to relativno nemoguće s obzirom da kozmičke zrake koje obasjavaju Zemlju, iako bi zaista mogle dati vrlo dobru proporciju energije, su jako razrijeđene po cijeloj površini Zemlje. Trebali bismo napraviti nešto slično Dyson Sferi ili čitavu površinu Zemlje prekriti kojekakvim konvektorima - što nije ni u koju ruku isplativo.
Što se tiče Wardencliffe projekta, tu nema nikakve magle, iako se pokušava izmisliti ista. Nije istina da taj projekat nije bio fundiran zbog ovih ili onih razloga. Jedini razlog zašto Teslin projekat bežičnog prenosa energije nije uspio je činjenica da se pri procesu prenosa energije, čak i u najboljim hipotetskim uslovima, gubilo 99,9% energije.
Taj mali promil je jednostavno isuviše bio beznačajan da bi iko novac uložio u to.
Danas se stvara kojekakav kult Tesle, iz meni nepoznatih razloga, gdje kojekakvi ljudi pokušavaju od njega napraviti Boga, vanzemaljca, nadprirodno biće - obično degradirajući druge naučnike - i što je najčudnije... većina tih ljudi nisu fizičari niti naučnici.
Što li?
- Dozer
#3173 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Iskreno, otprilike ovakav odgovor sam i ocekivao - nista direktno, osim prebacivanja loptice meni, a onda razvodnjavanja masom nekih dodatnih podataka i informacija koje nemaju veze s onim sto sam te pitao. Standardno.
A pitanje je zaista bilo jednostavno - da li je Tesla napravio nesto sto je koristilo slobodne i besplatne prirodne elemente, a kako bi od toga proizveo veliku energiju?
Nemoj se uvrijediti, ali zaista je fascinantna kolicina tvoje prepotencije...
Ti smijes postavljati meni pitanja, a ja tebi ne smijem? Zasto? Ti si, kao, neki ober naucni autoritet i ti ne odgovaras na pitanja?
Usput - radi se o Nitrogenu, kao sto je vise nego jasno vidljivo u svakom Teslinom zapisu vezanom za taj uredjaj, pa nema potrebe da mi umeces da sam "ja mislio na nesto drugo". Znam citati, isto kao i ti, pa eto... Da prestanes s tim takvim nacinom komunikacije i da se bavimo samo onim sto obojica mozemo lijepo procitati? (iako i sam kazes da ovo nikada nisi procitao ni vidio...)

Isto pitanje i dalje stoji - Da li je on to napravio? Da / Ne? (Napomena: ovo gore je fotografija, kako i pise, ne nekakav CGI)
Ja znam da tebi tvoj ego ne dozvoljava da ispadne da sam ja mozda u pravu za nesto, ali eto...
A pitanje je zaista bilo jednostavno - da li je Tesla napravio nesto sto je koristilo slobodne i besplatne prirodne elemente, a kako bi od toga proizveo veliku energiju?
Nemoj se uvrijediti, ali zaista je fascinantna kolicina tvoje prepotencije...
Ti smijes postavljati meni pitanja, a ja tebi ne smijem? Zasto? Ti si, kao, neki ober naucni autoritet i ti ne odgovaras na pitanja?
Usput - radi se o Nitrogenu, kao sto je vise nego jasno vidljivo u svakom Teslinom zapisu vezanom za taj uredjaj, pa nema potrebe da mi umeces da sam "ja mislio na nesto drugo". Znam citati, isto kao i ti, pa eto... Da prestanes s tim takvim nacinom komunikacije i da se bavimo samo onim sto obojica mozemo lijepo procitati? (iako i sam kazes da ovo nikada nisi procitao ni vidio...)

Isto pitanje i dalje stoji - Da li je on to napravio? Da / Ne? (Napomena: ovo gore je fotografija, kako i pise, ne nekakav CGI)
Ja znam da tebi tvoj ego ne dozvoljava da ispadne da sam ja mozda u pravu za nesto, ali eto...
- KB9
#3174 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
dozeru legendo ako ti ne mozes dokazat da je on nesto uspio i ako sizif ne moze dokazat da tesla nije uspio to tvoju tvrdnju da je tesla uspio ne cini tacnom, bas suprotno, sve dok se ne moze dokazat da je uspio ta tvrdnja pada u vodu odma u startu, u tom grmu lezi zec ovde
- Dozer
#3175 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Pa...covjek je sve to testirao, pobogu... I sve radilo, sto je i slikao. Nakon njega jos ljudi to testiralo (imas onaj drugi link), i opet radilo. To nije dokaz?! Fotografije iz tog vremena nisu dokaz? Njegove skice i nacrti nisu dokaz?
Ja onda, ali fakat, ne znam sta je za vas dokaz bilo cega...
Vjerovatno jedino da vam se dodje u kucu i napravi to. Mada, nisam siguran da biste i tada to prihvatili i da ne biste tvrdili da je to neki madjionicarski trik...
Ali, ovdje pitanje nije da li je Tesla to napravio i da li je radilo, jer ocito jeste, nego je pitanje - zasto to sve danas ne postoji i ne radi?
Imate li neki suvisli odgovor, a koji ne ukljucuje skretanje na nesto deseto...?