ključaj temu

Kao prvo,kakav ti je to papanski izraz "futaju"?Mozda ti je pola familije srpsko pa te futaju tim glupostima. Cetnici su ubijali muslimane i prije početka II svjetskog. U Kraljevini su ih ubijali, deportovali i oduzimali posjede. Pravili od njih ljude niže rase. Bosnjaci su trazili spas u NDH iako su i sami znali da će tu malo da se pitaju. Ali sve je bilo bolje od Kraljevine.
Promjeni dozu ili se prestani baviti istorijom.
Znas li ti uopste za pokolje cetnika prije 1941. u miru, po Foci, Sahovicima, gdje god su stigli? Znas li da je veliko bosnjacko mjesto Sahovici zbrisano potpuno jednu jedinu noc, u miru, u Kraljevini, preko 1000 civila i niko ziv za to nije snosio sankcije, a takvih primjera imas na stotine prije i poslije Sahovica? Znas li da su u Srbiji zbrisali ne samo muslimansko stanovnistvo, vec i cijele gradove mijenjajuci im strukturu i brisuci svaki trag musilimanske prisutnosit. Znas li koliko je u Beogradu ili Nisu bilo samo dzamija? Jesi cuo za Nacatranije? Vasojevicki zakonik kod Crnogoraca?PM72 wrote:Nisam ja zaglibio u srpsku propagandu nego su tebi mladobošnjaci isprali mozak.Jasenovac je osnovan 1942 a prvi ustaški pokolji su nastali ljeta 1941.Do tada četnici nisu klali Muslimane.Čitaj malo i uči.Ali ne iz knjiga štampanih iza 1995.prog321 wrote:To je veoma paušalno vidjene istorije. I skroz netačno.PM72 wrote:[
Pravinih začikoljica oko Orića nema nego samo politika.Da se razumijemo,ne bih volio da je izručen Srbiji i da se iživljavaju nad njim.Ali,nemoj mi o njegovoj nevinosti i poštenju.Također,nemoj ni o masovnim grobnicama jer smo jedni druge naizmjenice bacali u njih.U Drugom svjetskom ratu su ustaše prve počele sa tim a među tim ustašama su bili i naši sunarodnjaci,amidže,dede...samo što mi to nećemo da priznamo.U tim stvarima smo isti kao Srbi,prihvatamo samo ono što nama paše a za ono što nam ne odgovara nalazimo izgovore i opravdanja.
JASENOVAC su organizovali, vodili, planirali Hrvati. Bošnjaci su tu igrali veoma minornu podanicku ulogu.
Bošnjaci su prije toga imali 500 god pod Otomanima da prave razne Jasenovce. Ali nisu ! Zapamti.
Ne bi ostalo ni S od Srbina da je Bošnjacima bilo kad u istoriji bio cilj da izbrišu Srbe sa ovih prostora.
Malo si mi zaglobio u srpsku propagandu. Steta.
I laz je da cetnici nisu cinili zlocine nad Bosnjacima 1941. Gledao sam Oskara Danona koji je opisao stravicni cetnicki pokolj kojem je svjedocio nad zenama i djecom u Olovu, jos dok su partizani surovali po Romaniji s cetnicima, i takivih primjera je na desetine, a sami programski ciljevi cetnickog pokreta govore o fizickom uklanjaju nesrba i svakog njihovog traga. To sto su cetnici izvrsili genocid nad Bosnjacima Istocne Bosne i Sandzaka ne umanjuje njihove zlocine prije 1943.
ТОЧКА ДЕВЕТА
18. Турци да клањају на своју земљу. Ко их уфати да то раде на његову земљу, да је властан мотком их оћерати, а ћотеци што ко понесе.
19. Хришћани су вољни и на Спасовдан забости крстове и на нехришћанске земље које окружују њихова имања. Нехришћани могу те крстове уклонити са својих башта тек сјутрадан по Спасовудне, а никако прије. Ко противно учини, да плати селу штету и ручак кмету.
ТОЧКА ДРУГА
3. Нове џамије да се не граде, а старе да се забатале.
4. Потурчењаке нико да не убија, но да се остави свакоме братству да своје врне у прађедовску вјеру. Ако потурице не буду олџије, да буду нагонџије, а ћотеци што ко понесе.
5. Ко се поданас потурчи и лажну вјеру прими, да се за Турчина држи.
Pocinjes da mi se gadis. Je li pokolj 1924. bio posljedica ustaskih zlocina?PM72 wrote:Nisam ja zaglibio u srpsku propagandu nego su tebi mladobošnjaci isprali mozak.Jasenovac je osnovan 1942 a prvi ustaški pokolji su nastali ljeta 1941.Do tada četnici nisu klali Muslimane.Čitaj malo i uči.Ali ne iz knjiga štampanih iza 1995.prog321 wrote:To je veoma paušalno vidjene istorije. I skroz netačno.PM72 wrote:[
Pravinih začikoljica oko Orića nema nego samo politika.Da se razumijemo,ne bih volio da je izručen Srbiji i da se iživljavaju nad njim.Ali,nemoj mi o njegovoj nevinosti i poštenju.Također,nemoj ni o masovnim grobnicama jer smo jedni druge naizmjenice bacali u njih.U Drugom svjetskom ratu su ustaše prve počele sa tim a među tim ustašama su bili i naši sunarodnjaci,amidže,dede...samo što mi to nećemo da priznamo.U tim stvarima smo isti kao Srbi,prihvatamo samo ono što nama paše a za ono što nam ne odgovara nalazimo izgovore i opravdanja.
JASENOVAC su organizovali, vodili, planirali Hrvati. Bošnjaci su tu igrali veoma minornu podanicku ulogu.
Bošnjaci su prije toga imali 500 god pod Otomanima da prave razne Jasenovce. Ali nisu ! Zapamti.
Ne bi ostalo ni S od Srbina da je Bošnjacima bilo kad u istoriji bio cilj da izbrišu Srbe sa ovih prostora.
Malo si mi zaglobio u srpsku propagandu. Steta.
Mislim da u skoli "Sveti Sava" traze strucan kadar na predmetu "srpska istorija".PM72 wrote: Kao drugo,mogu ti biti profesor na predmetu istorija .
Bosnjaci kao najvece zrtve proslog rata i genocida i kao narod bez rezervne domovine ne smiju dozvoliti da ih se zatvori u geto ili u trokutistan i cjelovita BIH gdje su slobodni i ravnopravni na cijelom njenom pedlju je njihov strateski interes za koji se treba boriti na svaki moguci nacin pa i oruzjem.muha_sa wrote:molio bih ove potencijalne ratnike da mi kažu koji je cilj tog eventualnog rata
mirsek wrote: Bosnjaci kao najvece zrtve proslog rata i genocida i kao narod bez rezervne domovine ne smiju dozvoliti da ih se zatvori u geto ili u trokutistan i cjelovita BIH gdje su slobodni i ravnopravni na cijelom njenom pedlju je njihov strateski interes za koji se treba boriti na svaki moguci nacin pa i oruzjem.
U takvoj BIH svi narodi mogu da budu sretni i zadovoljni i taj bosnjacki strateski interes ne ugrozava gradjanska i sva druga prava nijednog naroda kao i stanovnika ove drzave.
Eto cilja a ako neko misli da ce mu biti dobro ako ne ratuje jer mu niko ne puca po glavi i trenutno zivotno ne ugrozava porodicu ali mu je pomjerio granicu slobode i aparthejda do same kuce onda taj i ne zasluzuje drugu ulogu nego ulogu evropske palestine.
I ta prica o licnoj odgovornosti je jos jedna od podvala. Nije se projekat genocida realizovao tako sto je to par budala odlucilo da napravi, vec iza toga je stajala cijela kultura koja je pripremila teren, SPC i drzavne institucije, mediji, historija koju predaje ovaj PM72, itd.Drinski wrote:mislim da ulazak u pricu oko kolektivnih zlocina odgovara samo zlocincima, jer ce uvijek neko naci neko opravdanje. dakle. mogao je neko pobiti pola SRbije, nema osvete. Odgovornost je lična. POliticka odgovornost je nesto drugo.
ne vidim smisao da se o tome razgovara od ozbiljnih ljudi. ok, nisu svi ozbiljni, a neki bi i da se sami sobom zabavimo.
sta je sa domacim izdjanicima koji arkana velicaju?PM72 wrote:mmaar,
U Drugom svjetskom ratu ustaše su prvi počeli činiti jade nad civilima.Tu rasprave nema nego samo činjenice.Nećemo o propagandi.
To za Šahoviće si u pravu.To je bilo i to se ne može izbrisati.također i za džamije po Užicu i Beogradu.Nekad ih bilo na stotine a sad samo jedna.Ali,otićemo daleko u raspravi.Arkan je nesumnjivo agresor,koljač i ubica.Došao u ovu zemlju nepozvan,da kolje,pljačka i ubija.Alo,ko zna šta nosi vrijeme,možda ćemo i njega slaviti kao oslobodioca pošto je sad "in" veličati tursku najezdu na ove krajeve a jesu li oni bili agresori,koljači i ubice? Sultan Fatih nam je zakletva a njegovi ljudi pobili više stanovnika Bosne nego četnici...
samo ovo nama ne odgovara.
I dobro je što se pojedincima "gadim".
Ne sikiraj se, trocaderu i kompaniji si bas po volji takav kakav jesi. Kao i Galijasevic.PM72 wrote: I dobro je što se pojedincima "gadim".
ne, ne i ne.mmaar wrote:I ta prica o licnoj odgovornosti je jos jedna od podvala. Nije se projekat genocida realizovao tako sto je to par budala odlucilo da napravi, vec iza toga je stajala cijela kultura koja je pripremila teren, SPC i drzavne institucije, mediji, historija koju predaje ovaj PM72, itd.Drinski wrote:mislim da ulazak u pricu oko kolektivnih zlocina odgovara samo zlocincima, jer ce uvijek neko naci neko opravdanje. dakle. mogao je neko pobiti pola SRbije, nema osvete. Odgovornost je lična. POliticka odgovornost je nesto drugo.
ne vidim smisao da se o tome razgovara od ozbiljnih ljudi. ok, nisu svi ozbiljni, a neki bi i da se sami sobom zabavimo.
Svoditi pricu na ravan pojedinacnih zlocina znaci amnestirati sve one koji su pripremili i osmislili genocid, a oni su odgovorniji od pukih izvrsiteja.
Nije to ucio u Jugoslavijimmaar wrote:
Znas li ti uopste za pokolje cetnika prije 1941. u miru, po Foci, Sahovicima, gdje god su stigli? Znas li da je veliko bosnjacko mjesto Sahovici zbrisano potpuno jednu jedinu noc, u miru, u Kraljevini, preko 1000 civila i niko ziv za to nije snosio sankcije, a takvih primjera imas na stotine prije i poslije Sahovica? Znas li da su u Srbiji zbrisali ne samo muslimansko stanovnistvo, vec i cijele gradove mijenjajuci im strukturu i brisuci svaki trag musilimanske prisutnosit. Znas li koliko je u Beogradu ili Nisu bilo samo dzamija? Jesi cuo za Nacatranije? Vasojevicki zakonik kod Crnogoraca?
Evo samo malo, posetak 19 st.
neko se sad sjetio da prica o povratku prognanih u IBmirsek wrote:Bosnjaci kao najvece zrtve proslog rata i genocida i kao narod bez rezervne domovine ne smiju dozvoliti da ih se zatvori u geto ili u trokutistan i cjelovita BIH gdje su slobodni i ravnopravni na cijelom njenom pedlju je njihov strateski interes za koji se treba boriti na svaki moguci nacin pa i oruzjem.muha_sa wrote:molio bih ove potencijalne ratnike da mi kažu koji je cilj tog eventualnog rata
U takvoj BIH svi narodi mogu da budu sretni i zadovoljni i taj bosnjacki strateski interes ne ugrozava gradjanska i sva druga prava nijednog naroda kao i stanovnika ove drzave.
Eto cilja a ako neko misli da ce mu biti dobro ako ne ratuje jer mu niko ne puca po glavi i trenutno zivotno ne ugrozava porodicu ali mu je pomjerio granicu slobode i aparthejda do same kuce onda taj i ne zasluzuje drugu ulogu nego ulogu evropske palestine.
Parafraza svi Srbi u jednoj državimirsek wrote:Bosnjaci kao najvece zrtve proslog rata i genocida i kao narod bez rezervne domovine ne smiju dozvoliti da ih se zatvori u geto ili u trokutistan i cjelovita BIH gdje su slobodni i ravnopravni na cijelom njenom pedlju je njihov strateski interes za koji se treba boriti na svaki moguci nacin pa i oruzjem.muha_sa wrote:molio bih ove potencijalne ratnike da mi kažu koji je cilj tog eventualnog rata
Besime, jesi li to ti? Nismo te odmah prepoznali.PM72 wrote:mmaar,
U Drugom svjetskom ratu ustaše su prvi počeli činiti jade nad civilima.Tu rasprave nema nego samo činjenice.Nećemo o propagandi.
To za Šahoviće si u pravu.To je bilo i to se ne može izbrisati.također i za džamije po Užicu i Beogradu.Nekad ih bilo na stotine a sad samo jedna.Ali,otićemo daleko u raspravi.Arkan je nesumnjivo agresor,koljač i ubica.Došao u ovu zemlju nepozvan,da kolje,pljačka i ubija.Alo,ko zna šta nosi vrijeme,možda ćemo i njega slaviti kao oslobodioca pošto je sad "in" veličati tursku najezdu na ove krajeve a jesu li oni bili agresori,koljači i ubice? Sultan Fatih nam je zakletva a njegovi ljudi pobili više stanovnika Bosne nego četnici...
samo ovo nama ne odgovara.
I dobro je što se pojedincima "gadim".
pa Srbi su odrekli ove drzave.AkHolic wrote: Parafraza svi Srbi u jednoj državi
Ko se htio vratiti - vratio se.Ostali su ankerisani na sarajevski asfalt kao Drinski ili iz dijaspore palamude o napadu na RS.muha_sa wrote:neko se sad sjetio da prica o povratku prognanih u IBmirsek wrote:Bosnjaci kao najvece zrtve proslog rata i genocida i kao narod bez rezervne domovine ne smiju dozvoliti da ih se zatvori u geto ili u trokutistan i cjelovita BIH gdje su slobodni i ravnopravni na cijelom njenom pedlju je njihov strateski interes za koji se treba boriti na svaki moguci nacin pa i oruzjem.muha_sa wrote:molio bih ove potencijalne ratnike da mi kažu koji je cilj tog eventualnog rata
Eto cilja a ako neko misli da ce mu biti dobro ako ne ratuje jer mu niko ne puca po glavi i trenutno zivotno ne ugrozava porodicu ali mu je pomjerio granicu slobode i aparthejda do same kuce onda taj i ne zasluzuje drugu ulogu nego ulogu evropske palestine.ENDE--KONEC--FIN--KRAJ
nema od tog ništa
![]()
20 godina poslije Dejtona pricat o povratku može neko ko blage veze nemail sjedi daleko odavde il u nekom svom zatvorenom svijetu.