FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
vivaldi

#3151 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Hakiz wrote:Ma raji najviše smeta to što kada je počeo počeo je sa najslabijima i sirotinjom. Što nije počeo od vrha.
ma shvatam ja to, ali time bi sam sebi potpisao ostavku. evo vec napetosti izmedju sda i hdz oko raspodjele prihoda..

znam da nije fer, ali sam svjestan da su stvari takve kakve jesu i da je to nemoguce promjeniti.

ali javni sektor nas svakako ne moze spasiti vec realni. zato bih, bar ja, bio zadovoljan da ako nista drugo obuzda daljni rast javnog sektora, a fokusira se na realni.

nakon price o minimalcu, ispala je frka oko penzija, ali to ce morat doci na red vrlo brzo - u to nema sumnje jer to pokazuju brojke,

naravno, svai ce reci kako udara po najslabijima kakosu penzije male...ali broj penzionera je presao 400 hiljada. kada odbijes sve invalidske penzije (tamo gdje se jedino moze muljati) oopet imas oko 325 hiljada ljudi sa starosnom i porodicnom penzijom - znaci taman da niko nije zasluzio nijedne jedine invalidske penzije.

taj broj je jednostavno neodrziv na ovoliko zaspolenih. mnogi ce naravno reci da treba suzbiti prevare, lazne penzionere....mislim ok, ali to nece skinuti omcu s vrata, vec je samo malo popustiti, a demogradska piradima je takva da ce broj stvarnih penzioera i dalje rasti i to sve brze.
statixx

#3152 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

vivaldi wrote:
statixx wrote:Ostaje da se vidi sta ce uraditi u realnom sektoru.
pa realni sektor je jedini i bitan, pitanje je samo koliko ce fadil prezivit.

otpor je ogroman cega god da se dohvati, a osim toga, vrlo je moguce da ce najvazniji ekonomski indikatori ove godine biti skormniji nego u 2015. mada u oba slucaja to nema nikakve veze sa fadilom vec spletom okolnosti. da li ce ga bake i u tom slucaju drzat do kraja mandata ptice znaju
Koliko znam najavljena je blaga inflacija (0,5%) i ekonomski rast (2,5%). Mene interesuje da li ce novi ZOR i drugi propisi imati pozitivan ucinak na privlacenje investicija, da li ce javna uprava postati efikasnija. Cini se da ovo sto su do sada uradili je nista posebno, cak su i to malo dobrog upraskali sa izmjenama Zakona o drzavnoj sluzbi, cime su stvoreni uslovi za dodatnu politizaciju i uhljebljivanje.
statixx

#3153 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

modem33 wrote:
statixx wrote:Kako god, najvazniji dio posla je odradjen, MMF daje novi SB aranzman, nece biti zime za budzet u narednih 2-3 godine. Bice zanimljivo pratiti uslove koje budu postavljali za povlacenje transi. Fadil je osigurao finansiranje budzetskih potreba, nece imati problema sa administracijom, penzionerima, borcima, JP i sl. Ostaje da se vidi sta ce uraditi u realnom sektoru.

Pa uradio je ..... svojom federalnom uredbom .... banke poskupile odrzavanje mjesecno racuna za 150% a i provizije transakcija skocile u nebo.
od 1.1.2016 godine ... novi bankovni cjenovnici .... al na stetu gradjana i a i ovih malih poduzetnika sa 1-2 zaposlena. :zoka:
To sam danas cuo, kaze mi kolegica da je platila proviziju od 3 KM na nalog od 20 KM.
Hakiz

#3154 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hakiz »

vivaldi wrote:
Hakiz wrote:Ma raji najviše smeta to što kada je počeo počeo je sa najslabijima i sirotinjom. Što nije počeo od vrha.
ma shvatam ja to, ali time bi sam sebi potpisao ostavku. evo vec napetosti izmedju sda i hdz oko raspodjele prihoda..

znam da nije fer, ali sam svjestan da su stvari takve kakve jesu i da je to nemoguce promjeniti.

ali javni sektor nas svakako ne moze spasiti vec realni. zato bih, bar ja, bio zadovoljan da ako nista drugo obuzda daljni rast javnog sektora, a fokusira se na realni.

nakon price o minimalcu, ispala je frka oko penzija, ali to ce morat doci na red vrlo brzo - u to nema sumnje jer to pokazuju brojke,

naravno, svai ce reci kako udara po najslabijima kakosu penzije male...ali broj penzionera je presao 400 hiljada. kada odbijes sve invalidske penzije (tamo gdje se jedino moze muljati) oopet imas oko 325 hiljada ljudi sa starosnom i porodicnom penzijom - znaci taman da niko nije zasluzio nijedne jedine invalidske penzije.

taj broj je jednostavno neodrziv na ovoliko zaspolenih. mnogi ce naravno reci da treba suzbiti prevare, lazne penzionere....mislim ok, ali to nece skinuti omcu s vrata, vec je samo malo popustiti, a demogradska piradima je takva da ce broj stvarnih penzioera i dalje rasti i to sve brze.
Ja samo ne vidim kako će Novalić privući investitore. Niskim platama neće, jer su troškovi poslovanja visoki iako su plate niske. Zato kretanje u reforme počevši sa sirotinjom ništa neće značiti.

Ako investitoru i dalje budu trebali mjeseci ili godine za papirologiju, milion papira, milioni za potplatiti na desetine raznih likova, ako mu i dalje lokalni šerif ili mafijaš zajebu posao, a sud pod uticajem tog šerifa ne zaštiti investitora, ako na platu od 360 KM i dalje investitor bude morao dati još 75% doprinosa, neće investitor doći zbog plata od 360 KM.

Iskreno, da u petak na bingu dobijem Jackpot od oko 1.500.000 KM, nisam siguran da bih išao u otvaranje firme. Prije bih jedan dio oročio, a ostatak trošio. Eventualno kupio nekretninu ili dvije. To je najgori način rada sa novcem, znam, ali ne bih se upuštao u otvaranje firme u ovakvoj BiH kakva je trenutno.
Last edited by Hakiz on 02/02/2016 22:44, edited 1 time in total.
vivaldi

#3155 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

statixx wrote:Koliko znam najavljena je blaga inflacija (0,5%) i ekonomski rast (2,5%). Mene interesuje da li ce novi ZOR i drugi propisi imati pozitivan ucinak na privlacenje investicija
ono sto mu nece ici na ruku (a sto mu je islo u 2015) jesu neke tri stvari koje mi padaju na pamet ovako na prvu:

- u 2014. smo imali poplave, jbg to je visa sila koja nas je jednim dijelom pogurala na dole u 2014, ali je u 2015. to je vec dobrim dijelom nadoknadjeno jer je proradio natron, obnovio se dobrim dijelom i stocnim fond i poljoprirevda, tako da u 2016. ce jaci komparativni uzorak nego u prolosj godini.

- druga stvar je cijena nafte koja je dobrim dijelom 2015. bas bila srozana. to je naravno poguralo privredu, a i smanjilo uvoz. koliko se osjecam u 2014. federacija je na naftu potrosila oko milijardu maraka. sacekacemo podatke za 2015, ali smo istu kolicinu nafte platiti puno manje. usteda je sigurno trocifrena milionska. kakve ce cijene biti ove godine-niko ne zna, ali ce razlika sigurno biti manja 2016 vs 2015 nego 2015 vs 2014. Mozda ce biti nekog efekta bar u prvom kvartalu jer ipak mislim da je pocetkom prosle godine barel ipak bio nesto skuplji neko pocetkom ove

- treca stvar je izvoz mesa u tursku koji je imao boom u 2015, ali sad ne znam zbog ovih afera kako ce ici ove godine

to su neke stvari koje ni ove ni prosle godine bas nisu imali neke veze sa fadilom, ali ce se njemu prishiti.

sto se tice zor-a tu ne ocekujem nikakve efekte jer boga pitaj kad ce se rijesiti kolektivni i granski, a i to su svakako dugorocni temelji.

ps. ne znam da li si juce proitao vijest da je geox u vranju otvorio fabriku i zaspolio 1.200 ljudi. Drazava je svako radno mjesto stimulisala sa 9.000 eura. Ukupno preko 11 miliona eura. Bukvalno su fabriku dzaba napravili, a pritom je minimlac u srbiji cak i manji od naseg. A danas proctam vijest da sa svim povlasticama stimulacija radnog mjesta kojeg otvori strani investitor u makedoniji iznosi oko 20.000 eura.

to je nasa konkurencija. ako vec ne mozemo davati pare, onda je suludo povecavat minimalac i zato sam podrzao novalica u tome
vivaldi

#3156 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Hakiz wrote:Ja samo ne vidim kako će Novalić privući investitore. Niskim platama neće, jer su troškovi poslovanja visoki iako su plate niske. Zato kretanje u reforme počevši sa sirotinjom ništa neće značiti.Ako investitoru i dalje budu trebali mjeseci ili godine za papirologiju, milion papira, milioni za potplatiti na desetine raznih likova, ako mu i dalje lokalni šerif ili mafijaš zajebu posao, a sud pod uticajem tog šerifa ne zaštiti investitora, ako na platu od 360 KM i dalje investitor bude morao dati još 75% doprinosa, neće investitor doći zbog plata od 360 KM.
slazem se ali reforme nisu ni kratak ni jednostavan proces. koliko se sjecam naredni su bas porezi. vidjecemo
HM 2011

#3157 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by HM 2011 »

vivaldi wrote:
Hakiz wrote:Ja samo ne vidim kako će Novalić privući investitore. Niskim platama neće, jer su troškovi poslovanja visoki iako su plate niske. Zato kretanje u reforme počevši sa sirotinjom ništa neće značiti.Ako investitoru i dalje budu trebali mjeseci ili godine za papirologiju, milion papira, milioni za potplatiti na desetine raznih likova, ako mu i dalje lokalni šerif ili mafijaš zajebu posao, a sud pod uticajem tog šerifa ne zaštiti investitora, ako na platu od 360 KM i dalje investitor bude morao dati još 75% doprinosa, neće investitor doći zbog plata od 360 KM.
slazem se ali reforme nisu ni kratak ni jednostavan proces. koliko se sjecam naredni su bas porezi. vidjecemo
problem je sto su ovekivanja od federalne vlade prevelika - vlada fbih ima nadleznosti za provodjenje reformi u odnosu na socijalna davanja (socijalna pitanja boracke naknade) penzije, raspored budgeta i jos nekoliko dodatnih finesa i to je klapna.

prave reforme koje su od interesa za sve nas provode se na nivou kantona....

prevelika ocekivanja.....
statixx

#3158 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

vivaldi wrote:
statixx wrote:Koliko znam najavljena je blaga inflacija (0,5%) i ekonomski rast (2,5%). Mene interesuje da li ce novi ZOR i drugi propisi imati pozitivan ucinak na privlacenje investicija
ono sto mu nece ici na ruku (a sto mu je islo u 2015) jesu neke tri stvari koje mi padaju na pamet ovako na prvu:

- u 2014. smo imali poplave, jbg to je visa sila koja nas je jednim dijelom pogurala na dole u 2014, ali je u 2015. to je vec dobrim dijelom nadoknadjeno jer je proradio natron, obnovio se dobrim dijelom i stocnim fond i poljoprirevda, tako da u 2016. ce jaci komparativni uzorak nego u prolosj godini.

- druga stvar je cijena nafte koja je dobrim dijelom 2015. bas bila srozana. to je naravno poguralo privredu, a i smanjilo uvoz. koliko se osjecam u 2014. federacija je na naftu potrosila oko milijardu maraka. sacekacemo podatke za 2015, ali smo istu kolicinu nafte platiti puno manje. usteda je sigurno trocifrena milionska. kakve ce cijene biti ove godine-niko ne zna, ali ce razlika sigurno biti manja 2016 vs 2015 nego 2015 vs 2014. Mozda ce biti nekog efekta bar u prvom kvartalu jer ipak mislim da je pocetkom prosle godine barel ipak bio nesto skuplji neko pocetkom ove

- treca stvar je izvoz mesa u tursku koji je imao boom u 2015, ali sad ne znam zbog ovih afera kako ce ici ove godine

to su neke stvari koje ni ove ni prosle godine bas nisu imali neke veze sa fadilom, ali ce se njemu prishiti.
Kada rade projekcije za naredne godine, uvijek gledaju iste za EU, narocito Austrija, Italija, Njemackka, Hrvatska, Srbija, dakle zemlje s kojima najvise trgujemo. Posto se predvidja rast u tim zemljama, onda ga mozemo i mi ocekivati. Sumnjam da ovi nasi nesto posebno duboko ulaze u te analize.

Sto se tice nafte, koliko dobijes na pojeftinjenju, toliko izgubis na kursu, jer zbog jacanja dolara povacava se inostrani dug ugovoren u USD-u i SDR-u, ne znam koliko je takvog, mozda 30%.
ps. ne znam da li si juce proitao vijest da je geox u vranju otvorio fabriku i zaspolio 1.200 ljudi. Drazava je svako radno mjesto stimulisala sa 9.000 eura. Ukupno preko 11 miliona eura. Bukvalno su fabriku dzaba napravili, a pritom je minimlac u srbiji cak i manji od naseg. A danas proctam vijest da sa svim povlasticama stimulacija radnog mjesta kojeg otvori strani investitor u makedoniji iznosi oko 20.000 eura.

to je nasa konkurencija. ako vec ne mozemo davati pare, onda je suludo povecavat minimalac i zato sam podrzao novalica u tome
Ma realno nasi bi trebali nuditi dzaba zemljiste, jedini uslov - da se napravi fabrika. :D
vivaldi

#3159 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

statixx wrote:Sto se tice nafte, koliko dobijes na pojeftinjenju, toliko izgubis na kursu, jer zbog jacanja dolara povacava se inostrani dug ugovoren u USD-u i SDR-u, ne znam koliko je takvog, mozda 30%
kad to spomenu, u posljednjih nekoliko dana mnogi portali vrte onaj tekst slobodne bosne, a ova tvoja recenica je najbolja ilustracija maniplaucije

http://www.tv1.ba/vijesti/ekonomija/261 ... e-bih.html

Izvoz iz BiH za devet mjeseci 2015. godine iznosio je 6 milijardi 869 miliona 638 hiljada 258 maraka i uvećan je za gotovo četiri posto u odnosu na 2014. godinu. Ipak, posmatrano po entitetima, slika je dijametralno suprotna. Federacija je povećala izvoz za gotovo 6 posto, a RS, u istom period smanjila za čak 20,8 posto, a što je najveći pad izvoza posljednjih godina.

u ovom pasusu su brojevi tacni, ali je fol u slovima tj. u valuti. Izvoz drzave i izvoz federacije je prikazan u KM, a izovz rs-a u dolarima, ali to nisu napisali.

fol je u tome sto je dolar za godinu dana ojacao cak 15-16 posto, zavod za staistiku iz rs-a objavljuje podatke u tri valute km, euro i dolar.

izvoz u km je opao 4,8%, isto toliko i u eurima je marka naravno fixirana u eurima, a u dolarima cak 20,8%. oni su izabrali onaj podatak koji im je odgovarao, pritom nista nisu slagali, a netgnula se ogromna razlika.

ali kad bi i federalni izovz prikazao u dolarima, a ne u km-u, izvoz je umjesto rasta 6% pao za 10% :D

mejdutim i kad pogledas uzrok pada i tog od 4,8 posto u rs-u, onda dodjes do druge stvari koju si spomeno - nafte.

jedine dvije rafinerije su u rs-u pa osim uvoza oni imaju i izvoz. u 2014 izvoz naftnih derivata je bio 400 miliona, a u 2015. 200 miliona upravo zbog pada cijena. ali je u isto vrijeme uvoz nafte bio manji za 350 miliona nego u 2014.

i tako imas freaky situaciju da je "sa rekordnim padom izvoza od 20,8%" rs imala nesto bolju pokrivenost uvoza izvozom nego godinu ranije :-)

statistika zapravo skoro sve pokazuej, samo je treba znati citati, mada je kod nas najvazniji motiv jer u zavisnosti nije problem iskopat podatak koji ti odgovara
modem33

#3160 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by modem33 »

statixx wrote:
modem33 wrote:
statixx wrote:Kako god, najvazniji dio posla je odradjen, MMF daje novi SB aranzman, nece biti zime za budzet u narednih 2-3 godine. Bice zanimljivo pratiti uslove koje budu postavljali za povlacenje transi. Fadil je osigurao finansiranje budzetskih potreba, nece imati problema sa administracijom, penzionerima, borcima, JP i sl. Ostaje da se vidi sta ce uraditi u realnom sektoru.

Pa uradio je ..... svojom federalnom uredbom .... banke poskupile odrzavanje mjesecno racuna za 150% a i provizije transakcija skocile u nebo.
od 1.1.2016 godine ... novi bankovni cjenovnici .... al na stetu gradjana i a i ovih malih poduzetnika sa 1-2 zaposlena. :zoka:
To sam danas cuo, kaze mi kolegica da je platila proviziju od 3 KM na nalog od 20 KM.

U mojoj banci je provizija za 1 transakciju 5 KM ... :shock: poceo sam razmisljati da predjem na Bitcoin ili da otvorim neki offshore bank account ...

meni je 2 KM optimalno mjesecno odrzavanje racuna i da nude opcju da se kupi "token" za elektronsko bankarstvo ... ovo sto ONI nude je preskupo .... cak mislim u skorijoj buducnosti i zatvoriti domaci bankovni racun. :izet:
Last edited by modem33 on 02/02/2016 23:28, edited 1 time in total.
edo_79

#3161 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by edo_79 »

https://www.facebook.com/crvenarakovica ... 922864288/

I kad mi neko kaže Putin .... treba ga dovesti ovamo da POŠAMARA OVU BAGRU! .... AFERIM PUTINE! :thumbup:
madner

#3162 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

vivaldi wrote:
madner wrote:Tako je, zustro je kreno u obracun sa najvecim problemima za investitore: korupcijom, birokratijom i manjkom pravne sigurnosti. Sve potez do poteza koji ide u sustinu.
VjecitiStudent wrote:Biće da su oni naši milioneri, čiji broj iz godine u godinu raste, od čiste have svoje milione skupili, a ne na na račun radničkih leđa i državnih fondova, što se sad umiveno zove "kupovina socijalnog mira". Ne vidjeh nikad da milioneri štrajkuju, naprotiv, jako lijepo se druže i slažu sa Fadilom i društvom.
vasi komentari bi imali smisla da su na engleskom, a da se vi javljate madagaskara.

komentar bi naravno bio na mjestu jer je normalan, ali vas dvojica (kao i masa drugih kriticara) se javljate iz BiH, a BiH nije normalna zemlja.

Fadil je je jedan od nekoliko mandatara u drzavi u kojoj uopste nema koncezusa o njenom postojanju, koja je nedavno ostala bez 100 hiljda glava i jos nekoliko puta vise dobila invalida, a mi komuniciramo na forumu na kojem se skupljaju ljudi koji su u prosjeku za dvije oktave pametniji od prosjeka, ali i medju tom "naprednom" dijelu populacije medjuetnicka tolerancija ide max 3 reply-a, a nakon toga slijedi poturice, genocidasi, kockoglave ustase iz listice..i na kraju chmoljo koji to sve pomete.

u ovoj drzavi nista ne funkcionise iz razumljivih razloga i nema protoka, a kad nema protoka, stvara se bara, a barska voda je uvijek puna parazita. ali nema tranzicijske zemlje i sa neuporedivo manjim problema od nasih koja kroz #reforme# nije dobila plejadu oligarha, tajkuna...

u tako nenromalnim uslovima, jednostavno se ne mogu ocekivati i traziti normalna rjesenja pa tako ni od fadila ne ocekujem idealna rjesenja jer su ona nemoguca i da je bog-otac premijer,a ne fadil, vec najmanje losa rjesenja.

lik je pritom tek 10 mjeseci premijer, a vec je prezivio jednu rekonstrukciju vlade i raspad parlamentarne vecina, a sada mu je tuzilastvo poljuljalo i temelje postojece vlade..

u svemu tome sad kritikovat fadila sto nije smanjio administraciju, suzbio koruciju, promjenio ustav, uveo nas u eu i nato, osvjetlio tamnu stranu mjeseca...nema smisla.
Nebitno gdje smo elementarna logika vazi.
Racunica sto se tice cjene rada i produktivnosti vec postoji.

Smanjiti neznatno tu cifru ima u najbolju ruku minoran efekt. Smanjiti znatno tu cifru znaci ili da ljudi pristanu na manje plate, ili da se drzava odrekne djela haraca. Obje opcije su nerealne, zamrzavanje plata je dugorocan i jedini put za prvo, a veci dugovi za drugo.

Dakle ovi potezi su bili cisto ispunjene MMF uslova, upakovani u celefon reformi sa jedinim ciljem da je ubuduce moguce smanjiti plate drzavnoj sluzbi. I to je to.

Sustinske reforme su zapravo puno lakse, jer ne traze veca sredstva. Samo drugaciji pristup, zakonske propise i sprovodjenje istih.

No lakse je govoriti o minimalcu i nametima, mada za taj minimalac zapravo u BiH imamo puno manju stopu.
Drinski

#3163 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:
Otvaranje te firme nema veze sa minimalcem, nego sa kadrovskom ponudom, infrastrukturom, poreskim povlasticama i 100 drugih stvari.

Ja danima pitam, a niko mi ne moze kazati, do kojeg iznosa minimalca jesmo konkurenti a od kojeg nismo?! To je naravno trik pitanje, jer je odgovor sljedeci: konkurentnost ne zavisi samo od plate nego i od niza drugih stvari... Ocito je da Fadil jadan ne zna, a i ekonom. savjetnici su izgleda isti, šta da radi, pa ide za uvođenjem plate od par KM, kao u Bangladesu (uz naravno oprost drzavnih dugova), dok lupa prica o natalitetu, šta građani jedu i odlivu kadra u inostranstvo...
madner

#3164 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Ma zna to Fadil vrlo dobro, nego je lakse ovako progurati sto IMF trazi.

Akcija spasavanja budzeta.
statixx

#3165 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

vivaldi wrote:
jedine dvije rafinerije su u rs-u pa osim uvoza oni imaju i izvoz. u 2014 izvoz naftnih derivata je bio 400 miliona, a u 2015. 200 miliona upravo zbog pada cijena. ali je u isto vrijeme uvoz nafte bio manji za 350 miliona nego u 2014.

i tako imas freaky situaciju da je "sa rekordnim padom izvoza od 20,8%" rs imala nesto bolju pokrivenost uvoza izvozom nego godinu ranije :-)

statistika zapravo skoro sve pokazuej, samo je treba znati citati, mada je kod nas najvazniji motiv jer u zavisnosti nije problem iskopat podatak koji ti odgovara
Ma mislim da je pokrivenost uvoza izvozom tu negdje, nema tu nekih znacajnih razlika medju etitetima, a sto se tice turizma, tu su nas Arapi malo pogurali :D . Zaduzenosz RS-a ako se posmatra po glavu stanovnika jeste veca, i tu su definitivno u losijem polozaju.
maher

#3166 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by maher »

vlada ima puno prostora za rad i donosenje odluka gdje je samo do njih i gdje se oni oni pitaju ... cinjenica je da je zakon o radu, pokvario poslovni ambijent i zbog nacina implementacije doveo do konflikta izmedju vlade, sindikata, radnika i poslodavaca ...
generalna primjena moratorija na zaposljavanje u drzvanim firmama dovela je do toga da drzavna firma ne moze zaposliti inzenjera ako joj je potreban, a znamo da je krajem godine hiljade ljudi penzionisano ... pogotovo ako znamo koliko kosta skolovanje jednog inzenjera i ako on zbog toga ode vani, sigurno se radi o milionskim gubicima koje niko ne uzima u obzir, a stalno se govori o stednji ...
takodjer, evo godinu dana vlada se bavi samo imenovanjima i nisu dosli ni dokle ... puno je firmi gdje vecinski drzavni kapital bez direktora i nadzornih odbora ... imenovanja idu sporo, a potrebno je odrzati skupstine, usvojiti izvjestaje i planove poslovanja ... to ce sigurno imati stetne posljedice i kod onih koji su dobro radili i kod onih koji bi trebali da se vade iz minusa ...
pitanje je da li ovo vlada radi namjerno, jer ocito je da sve ove stvari smanjuju konkurentnost drzavnih firmi i idu na ruku privatnim firmama ...
takodjer, primjetno je da se premijer ponasa kao ministar privrede, da su ostala ministarstava u drugom ili trecem planu, mada mi nije jasno zasto je premijeru licno vazan problem strajka i da li je neka firma isplatila plate, a ne problem zasto ne radi neki medicinski aparat koji je jedini u bih i mora se ici u inostranstvo ili neki problem iz obrazovanja od akreditacije fakulteta do odlaska inzenjera ...
vivaldi

#3167 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

@ madner

volio bih da budes malo konkretniji. sto se tice
Drinski wrote:Otvaranje te firme nema veze sa minimalcem
ima veze jer ce plate biti minimalne, mada je ovdje prevagnula ogormna finansijska stimulacije jer na dzabnih 11,5 miliona eura ni google ne bi bio imun. to je maximalna stimulacija jer se radi o zaostalom kraju, a zaostali krajevi se ne mogu pohvlaiti ni infrastrukturom ni pamecu jer onda i nebi bili zaostali :D
Drinski wrote:Ja danima pitam, a niko mi ne moze kazati, do kojeg iznosa minimalca jesmo konkurenti a od kojeg nismo?! To je naravno trik pitanje, jer je odgovor sljedeci: konkurentnost ne zavisi samo od plate nego i od niza drugih stvari... Ocito je da Fadil jadan ne zna, a i ekonom. savjetnici su izgleda isti, šta da radi, pa ide za uvođenjem plate od par KM, kao u Bangladesu (uz naravno oprost drzavnih dugova), dok lupa prica o natalitetu, šta građani jedu i odlivu kadra u inostranstvo...
u sustini se slazem s tobom da investitora zanima x stvari, a da je zadatak svake vlasti da uradi sto je moguce vise u svakoj kategoriji. a

sto se tice minimalca, neki dan sam postavio prosjek plata u tekstilnoj industriji i one su vec sada ispod prosjeka sto znaci da u tom sektoru nema zarade ni za ovaj iznos, a kamoli veci. Fadil je to i naveo neki dan u intervjuu na klixu da minimalcem stiti niskoakomulativne grane.

druga stvar, fadil cak uospte nije planirao smanjivat minimalac, zapravo je isao na povecanje, ali od 3 posto koliki je otprilike i bio rast ekonosmije jer je povecanje od 11% koje nema utemeljenje u rastu privrede glupost u rangu onog nebuloznog predizbornog sdp-ovoskog povecanja penzija od 5% kada iz cista mire naguzise pio za dodatnih 80 miliona maraka na godisnjem nivou i uvalise ih u dubiozu.
statixx wrote:Ma mislim da je pokrivenost uvoza izvozom tu negdje, nema tu nekih znacajnih razlika medju etitetima, a sto se tice turizma, tu su nas Arapi malo pogurali . Zaduzenosz RS-a ako se posmatra po glavu stanovnika jeste veca, i tu su definitivno u losijem polozaju.
ma nisam ni poredio sa federacijom vec sam poredio rs 2015 vs rs 2104, zbog kurioziteta da su u 2015 i sa padom izvoza imali nesto bolju pokrivenost nego godinu ranije.
sumirprimus

#3168 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sumirprimus »

Bla bla bla...sama.prica...nidje rjesenja nit konkretnog rada...zato i jesmo tu gdje jesmo...
General War

#3169 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by General War »

Hakiz wrote:
vivaldi wrote:
statixx wrote:Ostaje da se vidi sta ce uraditi u realnom sektoru.
pa realni sektor je jedini i bitan, pitanje je samo koliko ce fadil prezivit.

otpor je ogroman cega god da se dohvati, a osim toga, vrlo je moguce da ce najvazniji ekonomski indikatori ove godine biti skormniji nego u 2015. mada u oba slucaja to nema nikakve veze sa fadilom vec spletom okolnosti. da li ce ga bake i u tom slucaju drzat do kraja mandata ptice znaju
Ma raji najviše smeta to što kada je počeo počeo je sa najslabijima i sirotinjom. Što nije počeo od vrha.
...Tako i nastavlja, po "realnom sektoru"

Vozači će pri registraciji morati izdvojiti 30 KM za ceste

Federalna vlada donijela je Uredbu kojom se određuje visina godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a ona se izračunava tako što se saberu iznos osnovne naknade i korektivni koeficijent...

(A naj vise volim zavrsetak teksta :-) :-) :lol: )

...Također, Uredba je sada usklađena s trenutno važećom Klasifikacijom motornih i priključnih vozila prema Direktivama EU, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.
Jebla im direktiva mater!! :D

http://tip.ba/2016/02/03/vozaci-ce-pri- ... -za-ceste/
sumirprimus

#3170 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sumirprimus »

Realni sektor sta je realni sektor u bosni?
vivaldi

#3171 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

General War wrote:Vozači će pri registraciji morati izdvojiti 30 KM za ceste
pa zar i do sad nije bila 30 maraka?
HM 2011

#3172 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by HM 2011 »

vivaldi wrote:
bila više.... kakvih 30 maraka....

30 je osnovica pa se onda množi sa koeficijentom....
Last edited by HM 2011 on 03/02/2016 23:12, edited 1 time in total.
General War

#3173 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by General War »

vivaldi wrote:
Bila je cini mi se putarina ...nekih 25KM
Drinski

#3174 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:
sto se tice minimalca, neki dan sam postavio prosjek plata u tekstilnoj industriji i one su vec sada ispod prosjeka sto znaci da u tom sektoru nema zarade ni za ovaj iznos, a kamoli veci. Fadil je to i naveo neki dan u intervjuu na klixu da minimalcem stiti niskoakomulativne grane.

druga stvar, fadil cak uospte nije planirao smanjivat minimalac, zapravo je isao na povecanje, ali od 3 posto koliki je otprilike i bio rast ekonosmije jer je povecanje od 11% koje nema utemeljenje u rastu privrede glupost u rangu onog nebuloznog predizbornog sdp-ovoskog povecanja penzija od 5% kada iz cista mire naguzise pio za dodatnih 80 miliona maraka na godisnjem nivou i uvalise ih u dubiozu.
To znači da ili treba uvesti sektosrke minimalce (jer sad ispade da cijela FBIH treba da pati zbog tog sektora) ili treba pomoći tekstilnu industriju drugacije (nikada tu nije niti bilo visoke akumulacije, i prije rata se sa tim kuburilo) ili treba preci na poticaj drugih industrijskih grana, a u svakom slucaju da se treba manuti ćorava posla.
madner

#3175 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by madner »

Ja da budem konkretniji a Fadil da prepisuje. :D

Osnovni razlog zasto investitori ovdje ne dolaze je pravna nesigurnost, ne cijena rada. Sto se tice cijene rada, naspram produktivnosti, isplatilo bi se vec sada doci. IT sektor ima vece plate nego IT sektor u Rumuniji (EU clanica) pa opet raste i raste.

Razlog je jednostavan, drzava ne moze zajebati investitora u tom sektoru. Za razliku od fabrike, gdje se prvo mora platiti sivi porez opstini, pa onda kantonu i ako je veca firma federaciji. I sto je najgore, izgubi se vrijeme dok se svi izredaju sa legalnim ucjenama.

Zato nasi ljudi, koji razumiju pravila igre se mogu vratiti i otvoriti postrojenja, no stranci slabo, osim ako ih ne dovede direktno politika (jer onda ih glavni baja stiti od nizeg reda janicara).

Dakle Fadil bi trebao sebi zadati cilj da vrijeme otvaranja firme (sa el. prikljuckom :D ) smanji na sedmicu. Ne zato sto to nesto investitorima znaci, nego sto ce tako ukloniti prepreke na nizim nivoima koji su naucili da tako otimaju pare mrskim kapitalistima.
Fadil bi trebao smanjiti sredje vrijeme sudskog postupka na dva mjeseca sa tri godine, to bi investitorima itekako nesto znacilo. Da pravda bude dovoljno brza da nesto znaci.

I naravno trebao bi se opredjeliti da li je za snizenje troskova rada ili povecanje. Mislim na TO, koji upravo granama koje imaju niske plate predstavlja nacin da ne placaju doprinose.
Post Reply