Irak

Post Reply
Opetja033

#3151 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

pismo-nosa wrote:@salik
:thumbup: E J V A L A ! Kljucaj temu, ma sta temu, kljucaj forum! :)

Allah razi olsun! Moramo, aBd, tu kahvu piti - ha u Sarajevu, ha u Mostaru. :-D
hoće li biti i kakvog čaja što štipa za grlo i da se zapali, onako da se izvuče pouka o životu, dok gledaš cigaru kako ti gori izvlačiš pouku i da život tako prolazi, što bi trebala biti neka sufijanerska mudrost čini mi se, ej vala. :-)
Kakve veze imaju sufije sa ovim otvorenim i nimalo sakrivenim nepriznavanjem prve trojice halifa r.a.? Na kraju krajeva, dok su ove zvjeri iz IS bile zaokupljene izdajnickim napadima na opozicione frakcije u Siriji i dok su bili zauzeti rezanjem muslimanskih vratova, upravo su sufije bili ti koje su nosili otpor ehlu sunneta u Iraku.
Kikibombona

#3152 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Kakve veze imaju sufije sa ovim otvorenim i nimalo sakrivenim nepriznavanjem prve trojice halifa r.a.? Na kraju krajeva, dok su ove zvjeri iz IS bile zaokupljene izdajnickim napadima na opozicione frakcije u Siriji i dok su bili zauzeti rezanjem muslimanskih vratova, upravo su sufije bili ti koje su nosili otpor ehlu sunneta u Iraku.
Religija nije tema, ali je jako vezna za sukob u Iraku. Fakticki, rat je vjerski.

Neko je ranije napisao da se u Iraku sukobljavaju dvije frakcije, Muavijina (ISIL) i Husejnova (iracka vojska).

Jesu li ovi ISILovci fakat sljedbenici Muvavije?

Ranije sam mislio da Muaviju preziru svi muslimani, ali me razuvjerise na pdf religija. Objasnjeno mi je da suniti postuju Muaviju kao ashaba, a siiti preziru.

Jel moguce da se ovi jos uvijek spore oko razmirica starih 1 500 godina? :D
Opetja033

#3153 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Kakve veze imaju sufije sa ovim otvorenim i nimalo sakrivenim nepriznavanjem prve trojice halifa r.a.? Na kraju krajeva, dok su ove zvjeri iz IS bile zaokupljene izdajnickim napadima na opozicione frakcije u Siriji i dok su bili zauzeti rezanjem muslimanskih vratova, upravo su sufije bili ti koje su nosili otpor ehlu sunneta u Iraku.
Religija nije tema, ali je jako vezna za sukob u Iraku. Fakticki, rat je vjerski.

Neko je ranije napisao da se u Iraku sukobljavaju dvije frakcije, Muavijina (ISIL) i Husejnova (iracka vojska).

Jesu li ovi ISILovci fakat sljedbenici Muvavije?

Ranije sam mislio da Muaviju preziru svi muslimani, ali me razuvjerise na pdf religija. Objasnjeno mi je da suniti postuju Muaviju kao ashaba, a siiti preziru.

Jel moguce da se ovi jos uvijek spore oko razmirica starih 1 500 godina? :D
Ma ovo boldirano je sitska propaganda. Znas otprilike moje stavove i evo sasvim otvoreno cu reci da nemam simpatija prema Muaviji - ni kao ashabu, ni kao halifi. Smatram da je oteo hilafet i da nije imao nikakvo pravo na njega. Nazvati ove koji se bune protiv Malikija Muavijinom vojskom je jeftina propaganda upucena uglavnom sitima. Na kraju krajeva, ima klip gdje emir vijeca uleme u Iraku (vrhovno vjersko tijelo sunnita) nimalo pohvalno ne govori o Muaviji - naprotiv izricito tvrdi da radi njegovih postupaka jos uvijek ispasta muslimanski Ummet. Eh taj isti covjek je prvi otvoreno podrzao sunnijsku pobunu u Iraku.
Kod Ehlu Sunneta su ti uglavnom zastupljene dvije struje po tom pitanju:
1) Suti i ne talasaj. Ukivanje u zvijezde svih ashaba. Po islamskoj tradiciji, ashab je svaka osoba koja je primila Islam, bila musliman i koja je vidjela Poslanika a.s. Obzirom da se radi o desetinama hiljada ljudi cista logika ti nalaze da svaki pojedinac, sve i jedna osoba, od te mase ljudi ne moze biti neko na koga se obican musliman moze ugledati. Ne mogu biti isti ucesnici Bedra i Uhuda, oni koji su polozili zakletvu na smrt sa onima ciju je naklonost Muhammed a.s. BUKVALNO kupio nakon oslobodjenja Mekke a to su bile uglavnom Benu Umejje - klan unutar Kurejsija koji se najvise borio protiv Poslanika a.s.a kojem pripada i otac Muavijin - Ebu Sufjan a i sin Muavijin Jezid l.a.
2) Oni koji nemaju problem sa historijom i koji smatraju da branjenjem neodbranivog - branjenjem Muavije i Jezida (l.a.) i Benu Umejja zapravo guras glavu u pijesak i otvaras vrata sitskoj mitologiji da opravdaju svoje bajke kada su u pitanju mnogo bitnije licnosti iz historije Islama.

O Jezidu (l.a.) ne treba ni pricati. Ali ni na Muaviju ogroman broj sunnitske uleme kroz historiju nije gledao blagonaklono, npr. Hassan al Basri ga je nazvao velikim grijesnikom. Medjutim najveci dio muslimana je stao iza njegovog hilafeta kako bi otklonili mogucnost medjumuslimanskog rata. To se odnosi i na sve ashabe, iako su mnogi od njih polagali vece pravo na titulu halife. Nakon ubistva imama Alije r.a. nastao je vakum, najveci dio muslimana priznavo je njegovog sina, imama Hasana r.a., kao novog halifu dok su Egipat i Sirija priznali Muaviju. Upravo radi izbjegavanja medjumuslimanskog sukoba imam Hasan r.a. se odrekao hilafeta u korist Muavije, iako je imao vece pravo na njega.

Sa druge strane sitska mitologija i falsificiranje historije je prica za sebe. Kosi se sa svim elementima logike vise nego historiografija ove prve skupine koju sam pomenuo.

Koja je tema na pdf religija?
Rampage

#3154 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

salik79 wrote:
jastuk1 wrote:
salik79 wrote:
Analogno tvome odgovoru bih te trebao upitati: A kako znas da je genocid?!Definiraj "zastrasujucu dimenziju"?! Na tom terenu, bla, bla, imaju legitimitet i podrsku Amerike i mase EU clanica, bla, bla...mozda je za osude, a mozda su mogli donijeti i drugacije odluke...

Nadam se da kontas sta zelim reci?
Apsolutno kontam i odlično si "stavio stvari u perspektivu." :thumbup:

Pravo na relativizaciju bi onda trebalo da imaju svi. No, ipak ne zar ne? Jer, neke životinje su ipak jednakije, pa imaju više prava da se relativiziraju njihovi postupci. Nadam se da ti kontaš šta želim reći.
Posto IS(IL) na najperverzniji, najbrutalniji, najodvratniji, najpoganiji,..., nacin zloupotrebljava ono najsvetije u mom zivotu, moju vjeru - islam, ne postoji ni teoretska sansa da ga stavljam u bilo kakave perspektive. Za mene, a i za svakog normalnog muslimana, to je najveci ljudski otpad, uz svoje cionisticke gazde, koji kroci ovom Planetom.
Aferim zemljače :bih: , svaka ti čast :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3155 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Chmoljo »

zbog prepucavanja od neki dan...

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Dr_dre, basar

mjesec
asurbanipal

#3156 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:upravo su sufije bili ti koje su nosili otpor ehlu sunneta u Iraku.

Nije valjda da ozbiljno misliš ? Ako misliš na one iz "Nakšibendijske" armije, već davno je neko napisao stihove o takvim: "Zar Selime ti misliš, da se može bit derviš, samo ime da nosiš ako dobro ne činiš." Izgleda da je nekim pojam i izraz "sufija, derviš", jako rastezljiv, i da se pod njega može svašta natrpati i utrpati.

"Sufije", "derviši" u akciji rušenja džamija, tekija i turbeta u Iraku:

"Sufije", "derviši", "ehlu sunnet" ruše tekije, džamije i turbeta u Siriji:

Džamija Uweisa al-Qarnia u Siriji, inače jako poštovanog u muslimanskoj tradiciji, i kod sunnita (naročito sufijskoj tradiciji) i kod ši'ita. Inače, Uweis al-Qarni iz Jemena nije nikada vidio Poslanika s.a.v.a., ali su znali jedan za drugog, pa je Poslanik a.s. poslao svoj ogrtač Uweisu preko Omera i Alije. To je u stvari bila duhovna veza, veza ruhanijjetskim putem, ali šta ovi pavijani u Iraku i Siriji znaju o duhovnosti, islamu. Kasnije je bio uz hazreti Alija, borio se na njegovoj strani u ratu protiv "ashaba" Muavije i poginuo u bici na Siffinu 657. godine.

I ovaj je video od ranije, i to iz Sirije, a ne iz Iraka kako piše na klipu. Tekija u Siriji, vide se kudumi i iskazi poštovanja prema sufijskom šejhu i piru Abdul Kadir Gejlaniju. Vjerovatno su i ovo srušile "sufije" i "derviši".

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3157 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

isil su haridžije a oni su slijedbenici strasti i novotarija
haridžije su zabludjela sekta od koje dolazi samo zlo i nasilje

još neke osobine haridžija; nepoznavanje i nerazumijevanje islama, fanatizam,oholost, zavist, malo znanje i životno iskustvo, samoobmana i uzdizanje, širenje fitne i problema, nesuvisli postupci, psihička neuravnoteženost, jako izražene negativne emocije mržnja i bijes, oštrina, žestina i grubost u ophođenju, bez blagosti i mirnoće, laž i izmišljanja pravila kako bi opravdali vlastite stavove, lahkoća u tekfiru a nakon toga ohalalivanje života, časti i imetka drugih muslimana

mnoštvo pogrešnih ideja i ubjeđenja, pozivi na nasilje i ratove, ulazak i govor o srcima ljudi tj. o onome što se nalazi u njima, brojnost svađa i rasprava, griješenje(po pitanjima tumačenja vjere) i ustrajavanje u tome, slijeđenje(po pitanju vjere) ljudi koji nemaju vjersko obrazovanje, nametanje silom svog stava, ružno ponašanje prema drugima i nepoštovanje vjerskih autoriteta

brzopletost i velika emocionalnost u reakcijama, lahko upuštanje u velika i osjetljiva pitanja vjere, ogovaranje i vrijeđanje uleme, insistiranje na greškama drugih i uveličavanje tih grešaka, zabranjivanje dozvoljenih stvari, osvetoljubivost i mržnja prema neistomišljenicima, izazivanje mržnje i zavisti prema neistomišljenicima i drugim muslimanima klevetama i lažima, te punjenje srca i glava(indoktrinacija) mladih ljudi svojim bolesnim idejama i ubjeđenjima
Opetja033

#3158 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Predstavljati pravednu borbu sunnita u Iraku kao borbu IS-a je zlonamjerno. U pitanju je svesunnitski ustanak, od plemena, preko tarikata pa do raznih oruzanih formacija poput Vojske Mudzahida i IS-a. IS ne kontrolise jako mnogo oslobodjenih gradova, npr Tikrit je pod kontrolom Naksibendija i irackih plemena.

Neces ti odredjivati ko su sufije a ko nisu - a pogotovo na osnovu toga da li su protiv Assada i Malikija ili ne. Na kraju krajeva, sve je jasno tvojim nepriznavanjem hilafeta Ebu Bekra, Omera i Osmana r.a. i branjenjem bektasija na onoj temi na pdf religija. Dakle ako se iko ovdje "utrpava" medju sufije ehlu sunneta onda si to ti a nikako casni Naqshbandi Army - garant opstanka sunnita u Iraku okupiranim od strane Safavida.
Najbolji dokaz za tu tvrdnju je i podrska Vijeca sunnitske uleme Iraka ovoj sunitskoj pobuni. Uz Siriju, sunitski ucenjaci Iraka spadaju medju najvece kriticare vehabizma.

Uostalom ponavljam, neki od najvecih sufijskih autoriteta ovog vremena su dali podrsku sirijskoj opoziciji:
1) Sejh Nazim al Hakkani (k.s.) - naksibendija
2) Njegov ucenik sejh Hisam Kabbani - naksibendija
3) sirijski sejh Muhammed al Yakoubi - sazilija

Naravno da ce simpatizeri bektasija koristeci dobro poznatu takiyyu sebe predstavljati kao uzorne sufije ehlu sunnetske orijentacije ali to moze proci samo laiku.

Za one koji nisu upuceni: i medju sufijskim tarikatima (pravcima) postoji podjela na ehlu sunnetske i sitske. Mimo te podjele tu su i bektasije koji su apsolutni heretici i koje vecina sufija (ehlu sunneta) smatra nemuslimanima zbog mnogih stavova koji su uveliko problematicni kada je u pitanju mainstreem Islam.
asurbanipal

#3159 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: 2) Oni koji nemaju problem sa historijom i koji smatraju da branjenjem neodbranivog - branjenjem Muavije i Jezida (l.a.) i Benu Umejja zapravo guras glavu u pijesak i otvaras vrata sitskoj mitologiji da opravdaju svoje bajke kada su u pitanju mnogo bitnije licnosti iz historije Islama.

Većina stvari stoji što si napisao, ali meni se više čini bajkovitim ne razmišljati i ne postavljati pitanja o takvim stvarima, dešavanjima i ličnostima. Jednostavno, stvorila se dogma, ali to ne važi za one koji razmišljaju, oni koji poznaju suptilne zakone prirode i kojih shvataju uzročno-posljedični niz.

Opetja033 wrote: O Jezidu (l.a.) ne treba ni pricati. Ali ni na Muaviju ogroman broj sunnitske uleme kroz historiju nije gledao blagonaklono, npr. Hassan al Basri ga je nazvao velikim grijesnikom. Medjutim najveci dio muslimana je stao iza njegovog hilafeta kako bi otklonili mogucnost medjumuslimanskog rata.

Koja mitologija i propaganda. :lol: :lol: :lol:

I šta se desilo, pokolj na Kerbeli , pa Jezidovci upali u Mekku, zapalili Kabu. Izgleda da je ipak bilo rata. Koje licemjerstvo i kontradiktornost (ovdje ne mislim na tebe, nego na razmišljanje tadašnjih ljudi i "uleme").

Opetja033 wrote: Nakon ubistva imama Alije r.a. nastao je vakum, najveci dio muslimana priznavo je njegovog sina, imama Hasana r.a., kao novog halifu dok su Egipat i Sirija priznali Muaviju. Upravo radi izbjegavanja medjumuslimanskog sukoba imam Hasan r.a. se odrekao hilafeta u korist Muavije, iako je imao vece pravo na njega.

I hafman Muavija nijednu tačku ugovora nije ispoštovao. Ali zanimljivo je kako je plakao kada bi mu poslušnici, ulema i pjesniic govorili o vrlinama Alija, a ratovao protiv njega 2 godine (bitka ili bolje reći rat na Siffinu).

Opetja033 wrote: Sa druge strane sitska mitologija i falsificiranje historije je prica za sebe. Kosi se sa svim elementima logike vise nego historiografija ove prve skupine koju sam pomenuo.

Veća je bajka i falsificranje prikazivati ove događaje u ružičastom svjetlu, sve je bilo "med i mlijeko". Samo da se zna da kod ovih besplatnih knjiga i brošurica koje smo dobivali u toku i netom nakon rata iz Visokog Saudijskog komiteta, nema govora o mnogi dešavanjima, ili se samo uzgredno spominju i traže kojekakva opravdanja na koju bi i djeca iz obdaništa zakolutala očima. I smatra se da je "najbolju" knjigu o historiji Arapa napisao maronit iz Libana, Philip Khuri Hitti, i to 1937. godine. Kod Arapa je, pa i općenito kod dosta muslimana kada su u pitanju ovi događaji, segmenti kao i historijska nauka, to tabu tema, dogma, "šuti, ne pitaj, poklopi se ušima, slušaj šta ti šejh kaže, ne razmišljaj, ne proučavaj". Toliko o mitologiji i falsificiranju.
Opetja033

#3160 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:Većina stvari stoji što si napisao, ali meni se više čini bajkovitim ne razmišljati i ne postavljati pitanja o takvim stvarima, dešavanjima i ličnostima. Jednostavno, stvorila se dogma, ali to ne važi za one koji razmišljaju, oni koji poznaju suptilne zakone prirode i kojih shvataju uzročno-posljedični niz.

Mozemo mi raspravljati ovdje o mnogo cemu. O Benu Umejjama ne moramo raspravljati jer cemo se vjerovatno najvecim dijelom sloziti. Medjutim sva prica, diskusije i rasprava zavrsava onog trenutka kada se potegne pitanje legitimnosti hilafeta Ebu Bekra, Omera i Osmana r.a, kada se pocne diskusija o Majci Vjernika Aisi r.a. Tu nema diskusije. Mozemo pricati o bitkama oko Deve i Siffinu. I tu cemo se vjerovatno sloziti.

Opetja033 wrote:Medjutim najveci dio muslimana je stao iza njegovog hilafeta kako bi otklonili mogucnost medjumuslimanskog rata.

asurbanipal wrote:Koja mitologija i propaganda. :lol: :lol: :lol:
Ismijavas i imama Hasana r.a. i prvake Ehlul Bejta r.a.? I njih nazivas licemjerima? Nazivas Abdullaha ibn Omera r.a. munafikom?
Hajde, baci vec jednom karte na stol. Iako ga organski ne podnosim (iskreno), meni je forumas @basar barem iskren i taj njegov stav postujem iako ga ne smatram legitimnim. Ali ti pod krinkom sufizma diplomatski itekako osipas paljbu na ashabe.
Budi vec jednom iskren: evo Abullah ibn Omer r.a. je bio jedan od onih koji su priznali Muaviju kao halifu (bas kao sto je to uradio i Ehlul Bejt na celu sa imamom Hasanom r.a.). Da li Abdullaha ibn Omera r.a. smatras munafikom? Da ili ne. Vrlo jednostavno. Ukoliko odgovoris na ovo pitanje bilo kojim drugim odgovorom osim "ne" - ti nemas veze ni sa ehlu sunnetom ni sa tarikatima. Osim mozda bektasijama naravno.

asurbanipal wrote:I hafman Muavija nijednu tačku ugovora nije ispoštovao. Ali zanimljivo je kako je plakao kada bi mu poslušnici, ulema i pjesniic govorili o vrlinama Alija, a ratovao protiv njega 2 godine (bitka ili bolje reći rat na Siffinu)

Tacno je da nije ispostovao nijednu tacku ugovora. Sto dovoljno govori o njemu. Tacno je isto tako da je plakao kada bi mu se spomenuo imam Ali r.a. A isto tako je historijski nepobitna cinjenica da je naredio da se imam Ali r.a. proklinje sa mimbera dzamija svakog petka tokom dzume namaza. Upravo zbog tih stvari pada u vodu i mitologija onih pripadnika ehlu sunneta koji govore u hvalospjevima govore o Muaviji ali isto tako i sitska mitologija koja sve poteze Benu Umejja gleda kroz prizmu neprijateljstva prema Poslaniku a.s. i njegovoj porodici. Ne, oni su bili muslimani koji bi prelazili preko mrtvih (cesto u bukvalnom smislu te rijeci) kako bi se docepali vlasti i bogatstva. Jezid l.a. je ovdje izuzetak (u negativnom smislu). Najveci dokaz za ovu moju tvrdnju jeste upravo dijalog jednog od Benu Umejja (ne mogu se sada sjetiti tacno imena) sa imamom Zejnul Abidinom r.a. (sinom Husejna r.a., unukom imama Alija r.a. i praunukom Poslanika a.s.) gdje je ovaj u superlativima govorio o Ehlul Bejtu r.a. a na pitanje imama Zejn ul Abidina r.a. "zasto su im onda radili to sto su radili i zasto im nastavljaju raditi to sto rade" odgovor ovoga govori da se radi o cistom politikanstvu i makijavelizmu: "da to ne radimo ne bi opstali".
asurbanipal wrote:Veća je bajka i falsificranje prikazivati ove događaje u ružičastom svjetlu, sve je bilo "med i mlijeko". Samo da se zna da kod ovih besplatnih knjiga i brošurica koje smo dobivali u toku i netom nakon rata iz Visokog Saudijskog komiteta, nema govora o mnogi dešavanjima, ili se samo uzgredno spominju i traže kojekakva opravdanja na koju bi i djeca iz obdaništa zakolutala očima. I smatra se da je "najbolju" knjigu o historiji Arapa napisao maronit iz Libana, Philip Khuri Hitti, i to 1937. godine. Kod Arapa je, pa i općenito kod dosta muslimana kada su u pitanju ovi događaji, segmenti kao i historijska nauka, to tabu tema, dogma, "šuti, ne pitaj, poklopi se ušima, slušaj šta ti šejh kaže, ne razmišljaj, ne proučavaj". Toliko o mitologiji i falsificiranju.
Nije bilo med i mlijeko, slazem se. I slazem se po pitanju knjiga iz VSK. Ali mozes li ti vec jednom biti otvoren po pitanju toga sta se to konkretno fabriciralo i konkretno sta su to historicari i ucenjaci ehlu sunneta fabricirali? Sta je mitologija u ovom slucaju? Evo ja cu se prvi sloziti sa tobom da je mitologija od strane dijela ehlu sunneta misljenje da je sve bilo med i mlijeko i da se pojavom selefizma namjerno umanjuje znacaj i uloga Ehlul Bejta. Ja kao pripadnik ehlu sunneta, kao neko ko podrzava pobunu sunnita u Iraku i Siriji - nemam problema da to priznam.
A meni se svo vrijeme cini da ti ciljas na jos nesto, sto si indirektno i sam potvrdio, samo ne zelis otvoreno i konacno priznati: pitanje hilafeta.
Dakle, sta je jos - mimo ovoga sto i ja vrlo otvoreno priznajem - mitologija i fabrikat ehlu sunneta?

P.S. Moze li neko reci na kojoj se to temi na pdf Religija raspravlja o ovome pa da tamo prebacimo kompletnu diskusiju jer smo sa dnevnopolitickih desavanja u Iraku presli u potpunosti na pitanje historije i teologije? Usput bih zamolio administraciju da i ove komentare prebaci na tu prikladnu temu? Debelo smo otisli u off topic.
madner

#3161 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Da vas prebacimo na religiju, mene zanima dokle su pustinjski stakori.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3162 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by japin_mutapi »

madner wrote:Da vas prebacimo na religiju, mene zanima dokle su pustinjski stakori.
evo ih ... link
jastuk1

#3163 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:Nevjerovatno sta pise Jastuk, nevjerovatno. Covjek se toliko srozao i doveo u poziciju da brani ISIL.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/uzas- ... /140729102

Ovo vojska, u dresovima Brazila, Reala, Mancestera, Barselone?

Jadno.
Posljednji put. Ne branim niti opravdavam. Kad budem smatrao da trebam nešto da branim - branit ću. Takve postupke svi osuđuju, uključujući i mene, a zna se zašto ih rade i javno objavljuju - da posiju kod neprijatelja što veći strah. Zato je i bila bježanija iz Mosula. Da nisu javno ovo objavljivali, vjerovatno iz Moslula ne bi ni bilo bježanije i vjerovatno ne bi istjerali šijtsku miliciju i vlast niti iz Mosula niti iz drugih dijelova gdje su suniti većina. Sad bi se vjerovatno vodile borbe za Mosul koji bi bio polu razrušen i podjeljen kao dosta drugih gradova. Vidi recimo Ramadi zadnjih godina.

U bilo kojem ratu je tako. Najveća i najjača i najmudrija zvijer pobijedi. Da ima jačih od ovih naravno da ima. E sad pitaj ti ove koji su jači od njih, zašto ih puštaju, šta čekaju i kad će se sukobiti sa njima i ako će se uopšte sukobiti. Ja kažem da to ne znam, niko ne zna, možemo samo pretpostavljati za koga igraju i onda ispada ja nešto "branim." Svašta. :roll:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3164 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by JoseMujica »

Image

Image

ko ih volio u kuću mu došli!
ema_

#3165 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ema_ »

http://www.cazin.net/vijesti/clanak/uzn ... rettyPhoto

Nema riječi koja može dovoljno dobro opisati ove psihopate. Čovječe, normalan insan se ustručava da ne zgazi ježa il mačku na cesti, a ovi.... :shock: To veze sa islamom nema.
Towelie

#3166 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Towelie »

Umobolnici.
madner

#3167 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

japin_mutapi wrote:
madner wrote:Da vas prebacimo na religiju, mene zanima dokle su pustinjski stakori.
evo ih ... link
Svaka cast, shvatio si asocijaciju.
No ne moras se tako ofirno pohvaliti, ispade da ti inace promakne. :D
Cyrax

#3168 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

Japin uvijek naleti na volej :D
sumirprimus

#3169 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Na stranu slazem li se ili ne sa njima,naravno ne, ali ne bih rekao da su kako ih vi sve pezorativno zovete.krvolocni,be5 milosti,vjerski fanatici da.
Ali ismijavati ih kada uporedo ratuju sa 2 3arapske armije.....i to sa cime i kako.....jebte led 9a nije cudo sto izraelci izgledaju ko sa druge planete za sve arapske armije.....
madner

#3170 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Pa to je odavno jasno, nisu Izrealci toliko dobri koliko su protivnici losi.

To ratuju sa vise zemalja je patka, u Iraku Maliki nije u stanju pokrenuti cestitu diviziju, a u Siriji su na sporednim ratistima.
sumirprimus

#3171 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

madner wrote:Pa to je odavno jasno, nisu Izrealci toliko dobri koliko su protivnici losi.

To ratuju sa vise zemalja je patka, u Iraku Maliki nije u stanju pokrenuti cestitu diviziju, a u Siriji su na sporednim ratistima.
Pa trenutno ratuju sa irackom armijom i saa...uspu i sa ovim svim ostalim frakcijama kurdima,sunitima u siriji,prijete libanu jordanu hebo lud zbunjenog....ia i saa su armije, drugi par opanaka sto bi bez pomoci hezbole iranaca rusa amera koga vec sve ibili stjerani u kakav zaliv. :D ocu reci totqlno nesposobni.
madner

#3172 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Uloga Hezbolaha i Irana u Siriji se previse potencira. Oni jesu neka udarna igla, no to je to. SAA jednostavno ima puno vaznije fronte od ove protiv IS-a. Njihova strategija je da oslobode/osvoje potez Damaskus - Haleb i osiguraju komunikaciju. Za sve sto nije vezano za to, pokusavaju se provuc sa sto manjim brojem ljudi i sredstava.

Nece se njima rat odluciti u borbi za grad od 20 000 ljudi na granici sa Irakom.

Maliki nema armiju, da ima, nikad se ovo ne bi desilo.
sumirprimus

#3173 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Eh da su babi ......
Imaju sve roodove vojske ko i sve armije....hell iracani imaju i abramse....iranci im vratili avione,cekaju isporuku f16ki.....
Sirija iljadu i kusur tenkova.....ovo je trebqlo davn8 biti skrseno....nevazno sve ,azemlje rasturene skroz....bore se za opstanak...jos kurdi odvale svoj dio,ovi crnokosuljasi svoj....i sta je bitno?
Gojeni H

#3174 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Gojeni H »

madner wrote:Uloga Hezbolaha i Irana u Siriji se previse potencira. Oni jesu neka udarna igla, no to je to. SAA jednostavno ima puno vaznije fronte od ove protiv IS-a. Njihova strategija je da oslobode/osvoje potez Damaskus - Haleb i osiguraju komunikaciju. Za sve sto nije vezano za to, pokusavaju se provuc sa sto manjim brojem ljudi i sredstava.

Nece se njima rat odluciti u borbi za grad od 20 000 ljudi na granici sa Irakom.

Maliki nema armiju, da ima, nikad se ovo ne bi desilo.
Uloga Iranaca je cak potcijenjena.
Prasinari mozda i nisu u tako velikom broju, ali oni koji vode glavne operacije kao "savjetnici" su sigurno Iranci.
Ako nista vidi se po promjeni strategije u vecem broju slucajeva.
Samo uporedis pocetak 2012 i danas i sve je jasno.
sumirprimus

#3175 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Ma da nije irana....crnokosuljasi bi rastjerali site za par mjeseci....
Koja je samo panika u bagdadu bila koju heftu prije.... :D
Post Reply