Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
citroen xm wrote:Možda, nisam na taj motor puno obraćao pažnju jer znam da je problematičan.
@Konektovan
Nije problem nagurati 200 hiljadarki, glavno pitanje je koliki je bio broj intervencija na motoru do tih 200 000. Motor ima slične probleme kao i TSI.
Kakvi problemi sa motorom? Neko je pomenuo nekakvu fabričku grešku Znal' se kakva je to greška? Jbg, ako se zna šta je problem, sigurno je pronađeno i rješenje istog
E, i ovo za LPG i direktno ubrizgavanje. Šta je tu problem?
Ako je direktno ubrizgavanje, problem je vrlo visoka cijena ugradnje i veoma mali broj servisa koji ugrađuju. Mislim da je cijena oko 2000 km za motore sa 4 cilindra.
Jedan od problema je istezanje lanca. A ima ih još. Uglavnom sa tim BMW motorima se nisu baš proslavili. Kasnije su navodno unapređeni i rješeni su problemi.
Na engleskim forumima problemi su detaljno opisani
samo da kažem, imam ga već nekih 50 hiljada km, bez ikakvih problema. e sad, jesam li ja jedan od rijetkih sretnika, ili se sud o nekom motoru donosi na (pre)malo slučajeva, ne znam. ono što mogu reći iz prve ruke je da je motor malo lijen (nije turbo) na nižim obrtajima i to bi bila jedina zamjerka. ja (kuc, kuc u drvo) nisam imao nikakvih problema sa ovim motorom. šta će se dešavat u budućnosti ne znam, zato sam i postavio pitanje o iskustvima.
nisam procitao sve, ali koliko mogu vidjeti opisuje se iskustvo korisnika "Decko25" koji je svog novog peugeota 308 zamijenio za trkaci automobil pogodan za relija isl.
Inace, jeste li i vi primjetili da se vozaci peugeota 308 na cesti ponasaju kao vozaci golva dva, samo u neuporedivo brzem autu?
Motor nije BMWov nego Pezoovi i baziran je na njihovoj TU seriji motora. BMW je pomogao u inzinjeringu i dao neke sisteme, tipa Valvetronic, Vanos, itd. 1.6 VTI je isti taj motor, samo sto nema turbine.
Jaranu je sastavio taj motor na Miniju, razletio se klip, bilanca novi motor. Problemi su zatezac lanca, turbine (dovod ulja do turbine, problem poznati i s HDI motora), i klipovi/bregasta.
Ovo je opis zadnjeg problema: "cracked piston cylinder 4 which was caused by a badly designed crank case ventilation which dumped the oily fumes right on top of the 4th cylinder altering it's mixture and could cause it to burn out. This could be fixed by just a simple oil catch tank. "
Atmosferski VTI uglavnom nije pogodjen, ali i kod njega zna biti problema s lancem, navodno.
BMW je te motore poceo ugradjivati tek 2011., s tim da su svi dijelovi koji su imali probleme navodno novi ili redizajnirani (novi mehanizam lanca, nove turbine, nova bregasta). Te verzije (slabija sa 136 i jaca sa 170 KS) su se koristile samo u BMW i Mini modelma, do 2015. i izgleda da nisu bile problematicne. Zamijenjeni su novim 3-cilindricnim motorima.
Ako je auto recimo 2010. godiste treba razmisliti o tom motoru. Inace se kod PSA bolje drzati HDI motora.
ado_sar wrote:nisam procitao sve, ali koliko mogu vidjeti opisuje se iskustvo korisnika "Decko25" koji je svog novog peugeota 308 zamijenio za trkaci automobil pogodan za relija isl.
Inace, jeste li i vi primjetili da se vozaci peugeota 308 na cesti ponasaju kao vozaci golva dva, samo u neuporedivo brzem autu?
Da ti slikovito opišem ponašanje vozača dvice . Ja na praonici prošle sedmice, samouslužna, kad dolazi dvica golf, sva u blatu zaljepljena ko da je orao njivu sa njom, lik bio negdje na selu, očigledno. Kontam došao je oprati. Gledam, nema šanse da ono blato skine sa njega nije oprata pet godina, a ja mu ne bi dao u praonicu onako da dođe. Međutim, vozač se parkira kod česme, gdje možeš ocjediti i saprati krpu, dođe lola sav blatnjav do koljena, i krenu prati svoje čizme i tako 15 min gdje ti trebaš da sapereš jelensku krpu on pere i glanca čizme!!! Seljačina poslije toga sjede u svoj krmetnjak i ode
ado-šampion wrote:.
Ovo je opis zadnjeg problema: "cracked piston cylinder 4 which was caused by a badly designed crank case ventilation which dumped the oily fumes right on top of the 4th cylinder altering it's mixture and could cause it to burn out. This could be fixed by just a simple oil catch tank. "
ovo je izjavio neki forumski strucnjak ko i ti
od uljne pare pukao klip joj majko
da je to tako na svim stojadinima i yugama bi stalno pucali klipovi
ado-šampion wrote:.
ovo je izjavio neki forumski strucnjak ko i ti
od uljne pare pukao klip joj majko
da je to tako na svim stojadinima i yugama bi stalno pucali klipovi
Ja nisam strucnjak, ja sam laik koji ima neko bazno razumijevanje nastalo iz ljubavi prema autima i pokusava pomoci s problemom koji je sam istrazivao zbog ovog ili onog razloga. O onom u cemu jesam strucnjak ne diskutujem po forumima s laicima.
Ali, ako tebi izgleda da se ja prodajem kao strucnjak za auta, onda hvala na komplimentu.
ado-šampion wrote:
Ja nisam strucnjak, ja sam laik koji ima neko bazno razumijevanje nastalo iz ljubavi prema autima i pokusava pomoci s problemom koji je sam istrazivao zbog ovog ili onog razloga. O onom u cemu jesam strucnjak ne diskutujem po forumima s laicima.
Ali, ako tebi izgleda da se ja prodajem kao strucnjak za auta, onda hvala na komplimentu.
kako ba nisi strucnjak kad solis pamet i pises referate ovdje vise od 10 godina??
istrazujes iste takve strucnjake kakav si i sam po stranim forumima. svuda je 90% takvih koji samo mlate praznu slamu i kad se javi neko ko nesto zna onda ga uredno popljuju i pitaju ga sto pise malo slovo i sto vozi truhlog stojadina....
ado-šampion wrote:
kako ba nisi strucnjak kad solis pamet i pises referate ovdje vise od 10 godina??
istrazujes iste takve strucnjake kakav si i sam po stranim forumima. svuda je 90% takvih koji samo mlate praznu slamu i kad se javi neko ko nesto zna onda ga uredno popljuju i pitaju ga sto pise malo slovo i sto vozi truhlog stojadina....
Pa za sta je forum nego za mlacenje prazne slame i razmjenu iskustava zivota ti? Oni koji nesto znaju? Gdje su ti koji "nesto znaju"? Nek digne dva prsta ko je uspjesan u nekom poslu u autoindustriji. Nema ga ovdje! Strucnjaci ne prosipaju svoje znanje po forumima.
Za pljuvanje, ja te nisam pljuvao, ko jeste ne znam, a iskreno niko ti nije kriv sto si umisio da si Nikola Tesla. Inace te pljuvanje laika ne bi diralo.
ado-šampion wrote:
Pa za sta je forum nego za mlacenje prazne slame i razmjenu iskustava zivota ti? Oni koji nesto znaju? Gdje su ti koji "nesto znaju"? Nek digne dva prsta ko je uspjesan u nekom poslu u autoindustriji. Nema ga ovdje! Strucnjaci ne prosipaju svoje znanje po forumima.
Za pljuvanje, ja te nisam pljuvao, ko jeste ne znam, a iskreno niko ti nije kriv sto si umisio da si Nikola Tesla. Inace te pljuvanje laika ne bi diralo.
forum je bas utociste za takve kao sto si ti ,u stvarnom zivotu nemate kome srat i pametovat,ni kod kuce ni poslu vas niko ne sljivi ni 2% pa dodjete ovdje trositi cyber prostor koji neko placa i to sa tudjeg neta iz firme tipkate ,jer nista i ne radite pametno u zivotu.ja nisam nista umislio,niko sam i nista ,ali nisam laik i vise znam o autima i od tebe i velike vecine ovdje,pomagao sam ranije ali nema vise smisla jer uvijek demagozi imaju svoje teorije...ima par ljudi ovdje koji su sigurno uspjesni u bransi,citaju i smiju se budalastinama i sute ,jer znaju da cete ih vi demagozi dotuc tastatura iskustvom
U pravu si, tako i ja kad odem na forum koji se odnosi na moju bransu smijem se glupostima, kao i vjerovatno mnogi ljudi koji prate ovaj forum, ali mi ne pada na pamet da se ukljucujem u diskusiju, ne zato sto ce me neko dotuci, nego zato sto dovoljno cijenim svoju strucnost da mi na pada na pamet da se spustam na nivo laika i diskutujem s njima. Tako isto i ti drugi koje ti referiras. Tako da, ko je umislio da je strucnjak, a raspravlja s laicima sam je sebi kriv.
I ja sam laik, ali sam ovde pored zajebancije i da bi nešto saznao od majstora i čuo dobar savjet kojih ima ili je bilo. Takođe od upućenijih ljudi saznam i za neki dobar model za koji prije nisam znao.
Kada mi je isključivo samo do šupljiranja, ima svijeta i van foruma.
Da se vratim na pricu od prije par strana, za C4 1.6 HDi 80kW mi serviser preporucio i nasuo Total quartz 9000 5w40, dok sam ovdje dobijao savjete za Ineo 5w30 posto se u ulja razumijem ko mara u kriv kurac samo se mogu nadat da i ovo nije lose