Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3151 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
skeniraju teren
garant nisu uplacene pare
garant nisu uplacene pare
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3152 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ne fali.supercali wrote:Znam ja da se parking placa problem je sto je tibra trebala biti koliko visoka sve zgrade 5 spratova a one imaju po 10 znaci duplo
Cistom matematikom znaci da fali pola parking mjesta koja bi se i prodala platila svejedno znaci nema fizicki mjesta makar placao mjesto 1000 maraka mjesecno
U tome je fazon
Ok za skolu je malo kompleksnija situacija
Problemje sto se zgrade gradr izmedju postojecih ako izuzmemo stup i dalje
Znaci ako je neko projektovao naselje ne mozes ti sutra tu uglaviti zgradu kao sto je slucaj s onom na malti kod velana nebodera pa i ona nova kod kumroveca
Dole tibrine su vec sad nadjidjali da valjda neko u buducnosti ne bi mogao staviti zgradu tu
Mora se priznati dalekovidno razmisljaju
Nemoj gledati samo parking mjesta ispred zgrada.
U garazi ima mjesta dovoljno za svakog.
E sad, sto pojedine gazde nisu spremne placati garazu, to je nesto drugo.
Onda ce biti kuku i pomagaj kad mu ko na onom mercu isjeku gume sto je parkirao na ulaz u zgradu.
- supercali
#3153 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Fali jer je racunajuci garaze pola parking mjesta u odnosu na broj stanova
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3154 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
To neka procjena ili imas razlog na osnovu cega tvrdis?supercali wrote:Fali jer je racunajuci garaze pola parking mjesta u odnosu na broj stanova
- Logovan
#3155 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Možda su se negdje odmarali ili su negdje ručali.mayab wrote:Danas oko 16h prodjoh juznom longitudinalom, vidio sam 3 osobe koje bi se mogle identificirati kao radnici na dionici, ali niti jedna nije nista radila
- supercali
#3156 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Imam razlog za tibre stupTomahawk11 wrote:To neka procjena ili imas razlog na osnovu cega tvrdis?supercali wrote:Fali jer je racunajuci garaze pola parking mjesta u odnosu na broj stanova
-
kakaljin
#3157 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
I mene interesuje koliko tacno ima stanova u tibra pacifik zgradama i koliko parking mjesta ima u garazama tih zgrada. Jeli omjer 1:1 ili je drugaciji.supercali wrote:Imam razlog za tibre stupTomahawk11 wrote:To neka procjena ili imas razlog na osnovu cega tvrdis?supercali wrote:Fali jer je racunajuci garaze pola parking mjesta u odnosu na broj stanova
- supercali
#3158 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ja kakvu imam informaciju od ajd da kazem pouzdane osobe omjer je jedno garazno mjesto na 1,7 stanova kako on rece ako laze on lazem i ja al ja mu vjerujem jer kako mi je objasnio zgrade su projektovane za manju spratnost tako su se temelji i kopali i garazni prostor
Ako su recimo hipoteticki trebale biti 5 spratova po 10 stanova na spratu u zgradi imamo 50 garaza a jos nazidano 2-3 sprata to je jos 20-30 stanova bez garaze
Parking mjesta nema toliko ispred svake zgrade sto znaci da fali parking mjesta po bar 15-ak po svakoj zgradi
Ok nije duplo kako sam rekao al fali
A ako uzmemo u obzir da nisu svi kupili garazu onda ispred fali mozda i duplo
Ako su recimo hipoteticki trebale biti 5 spratova po 10 stanova na spratu u zgradi imamo 50 garaza a jos nazidano 2-3 sprata to je jos 20-30 stanova bez garaze
Parking mjesta nema toliko ispred svake zgrade sto znaci da fali parking mjesta po bar 15-ak po svakoj zgradi
Ok nije duplo kako sam rekao al fali
A ako uzmemo u obzir da nisu svi kupili garazu onda ispred fali mozda i duplo
- johntra
#3159 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Na Stupu je popunjenost garaže u Tibri oko 20 posto...i ima jako dovoljno mjesta, vjerovatno za skoro sve stanove...ali neće narod da plaća...mislim da je mjesečna cijena rentanja parking mjesta 40-50 KM...barem je tako bila, ne znam je li se šta promijenilo...kupovina je bila oko šest, sedam milja...
- corsa
#3160 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kupovina je bila 12 milja, meni je nudjeno kad sam stan dole kupovao. A mislim da se sad moze iznajmiti i za 30, ali ja se odselio...johntra wrote:Na Stupu je popunjenost garaže u Tibri oko 20 posto...i ima jako dovoljno mjesta, vjerovatno za skoro sve stanove...ali neće narod da plaća...mislim da je mjesečna cijena rentanja parking mjesta 40-50 KM...barem je tako bila, ne znam je li se šta promijenilo...kupovina je bila oko šest, sedam milja...
- Cossack
#3161 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
To je sve zbog našeg mentaliteta. Radije će se uzeti još koji kvadrat nego garaža. Zato se sada oko Tibre automobili parkiraju jedno na drugo.johntra wrote:Na Stupu je popunjenost garaže u Tibri oko 20 posto...i ima jako dovoljno mjesta, vjerovatno za skoro sve stanove...ali neće narod da plaća...mislim da je mjesečna cijena rentanja parking mjesta 40-50 KM...barem je tako bila, ne znam je li se šta promijenilo...kupovina je bila oko šest, sedam milja...
-
Gray
#3162 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
U novoj otoci je oko 900 KM kvadrat parking mjesta u garaži, a ima i iznajmljivanje za 40-50 maraka mjesečno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3163 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Nije ti to isto.supercali wrote:Imam razlog za tibre stupTomahawk11 wrote:To neka procjena ili imas razlog na osnovu cega tvrdis?supercali wrote:Fali jer je racunajuci garaze pola parking mjesta u odnosu na broj stanova
Evo ova prva zgrada je zavrsena i u garazama ima koliko hoces jos mjesta.
Dosta je onih koji ce radije parkirati na trotoar, ulaz ili cak i u traku, ali nece platiti garazu.
- supercali
#3164 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Fali i bez ovoga naseg sta cu ja placati garazu
Rekoh da je omjer 1,7 stanova na jedno parking mjesto otprilike
Sa nasom praksom neuzimanja garaze to je jos poraznije ako uzmemo i parking oko zgrada u racunicu
Rekoh da je omjer 1,7 stanova na jedno parking mjesto otprilike
Sa nasom praksom neuzimanja garaze to je jos poraznije ako uzmemo i parking oko zgrada u racunicu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3165 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa dobro, nema ni svaki stan auto.
- supercali
#3166 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Znaci ajmo graditi manje jer nece imati svaki stan auto
A sta ako se sutra promjeni situacija svaki stan dobije auto a neko ima i 2?
A sta ako se sutra promjeni situacija svaki stan dobije auto a neko ima i 2?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3167 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Nisam to rekao.
Pricamo o aktuelnoj situaciji. Imas i sad da neko ima i po 2 ili vise auta.
Nikad nece biti situacija da bas svi imaju auta.
A svakako da bi trebalo da se i sam izvodjac radova obaveze da ne moze drugacije nego da planira parking po stanu.
A svakako da bi trebalo da se i sam izvodjac radova obaveze da ne moze drugacije nego da planira parking po stanu.
- Haris.ba
#3168 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Investitor je obavezan (ne mora to biti izvođač radova) da napravi jedan stan - jedno parking mjesto + dodatna servisna parking mjesta.Tomahawk11 wrote:Nisam to rekao.
Ima već 20 godina kako je to.
Koliko Tibra ima podzemnih etaža, ne mogu se više ni sjetiti. Dvije ili tri. I ima sasvim dovoljno parking mjesta. Davno prežvakana tema. Ne kontam što se stalno javlja? Prošlo je doba besplatnih javnih parkinga.
U kontekstu izgradnje saobraćajnica, Tibri na Stupu fale dobre saobraćajnice. zato ono tamo izgleda rogobatno. To što nema sunca u nekim stanovima - ni zadnji ni posljednji. Zato postoji ruka kojom se potpisuješ kad kupuješ stan - i odsjećeš je ako kupiš stan u Tibri. Ne kontam šta treba sad država da te čuva da kupiš stan koji nema sunca? Država jeste propisala da stan ima mokri čvor. Ali, ako nema - i ti kupiš takav stan. Ko je tu ispao glup?
Da narod nije kupovao stanove po Tibri - nijedna zgrada u Sarajevu ne bi bila napravljena, a da ne poštuje arhitektonske standarde.
Svaki grad ima neko rogobatno naselje. Naravno, takvo naselje tržište revalozira - i da mu određenu cijenu. Zato se već neki stanovi po Tibri ne mogu prodati za cijenu za koju su uzeti. Što i nije loše. To otvara mogućnost sticanja vlastitog stana više nego ikakve subvencije države.
Naravno, niko nije dužan - ali niko ne da ni centimetra zemlje da se proširi saobraćajnica i napravi trotoar (ja dao metar da se napravi cesta jer znam da mi sama nekretnina dobije na vrijednosti kada ima široku - tj. normlanu cestu pored sebe. Većina tako ne razmišlja - pa već eksproprisanu zemlju pokušavaju ponovo prodati državi - to smo mi.).
Mogu misliti dešavanja naroda ko na Hrasno brdu kada skontaju da će im biti zabranjeno lijevo skretanje na spoju sa 12. transferzalom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3169 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Cini mi se da ima dvije etaze.Haris.ba wrote:Investitor je obavezan (ne mora to biti izvođač radova) da napravi jedan stan - jedno parking mjesto + dodatna servisna parking mjesta.Tomahawk11 wrote:Nisam to rekao.
Ima već 20 godina kako je to.
Koliko Tibra ima podzemnih etaža, ne mogu se više ni sjetiti. Dvije ili tri. I ima sasvim dovoljno parking mjesta. Davno prežvakana tema. Ne kontam što se stalno javlja? Prošlo je doba besplatnih javnih parkinga.
Ma ja ono sto sam vidio, ima sasvim dovoljno mjesta.
respi je eto neko rekao da je 1:1,7 odnos stanova i parking mjesta u garazi.
- supercali
#3170 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ja prenosim ono sto sam cuo od ljudi tj jednog od koji su bili neki faktor u tome dal neka inspekcija ili kako vec koji su valjda odobravali te dozvole klince palce
On meni je rekao to da na 170 stanova ima 100 garaznih mjesta valjda zbog dodatnih spratova koji nisu bili u projektu ili kako se vec to zove
Dodatni problem je sto ljudi ni tih 100 mjesta nece da kupe pa imamo da u njima ima recimo 30 auta a vani gdje ima parkinga za 30 auta ima 50 auta nacickanih gdje stignu
Da svi sada uzmu garaze imali bi vjerovatno mjesta jer nema svaki stan auto cak bi bilo i slobodnih mozda 20-ak mjesta al sta da ja odselim sutra imam auto tomo s autom doseli itd i preko 100 stanova ima auto?
Problem je jer nema dovoljno mjesta u garazi za to
Kad pretpostavka bila ovakva da ima 170 stanova 100 garaznih mjesta i 50 ispred slobodnih parkinga fali opet 20 mjesta ako svaki stan ima auto
Ps. Brojke stanova i garaznih mjesta je proizvoljan i samo zbog lakseg racunanja su uzete iste
On meni je rekao to da na 170 stanova ima 100 garaznih mjesta valjda zbog dodatnih spratova koji nisu bili u projektu ili kako se vec to zove
Dodatni problem je sto ljudi ni tih 100 mjesta nece da kupe pa imamo da u njima ima recimo 30 auta a vani gdje ima parkinga za 30 auta ima 50 auta nacickanih gdje stignu
Da svi sada uzmu garaze imali bi vjerovatno mjesta jer nema svaki stan auto cak bi bilo i slobodnih mozda 20-ak mjesta al sta da ja odselim sutra imam auto tomo s autom doseli itd i preko 100 stanova ima auto?
Problem je jer nema dovoljno mjesta u garazi za to
Kad pretpostavka bila ovakva da ima 170 stanova 100 garaznih mjesta i 50 ispred slobodnih parkinga fali opet 20 mjesta ako svaki stan ima auto
Ps. Brojke stanova i garaznih mjesta je proizvoljan i samo zbog lakseg racunanja su uzete iste
- problemnatravunu
#3171 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Problem je u korumpiranoj vlasti, oni će dati dozvolu za SVE, samo ako ih se dobro potkupi
Znam da je onaj Tibra geto trebao biti max 8 katova, a onda su poslanici ilidžanske skupštine,
"ničim izazvani"
izglasali da se spratnost digne na 12, i time napravljeno nevidjeno sranje.Ovo "ničim izazvani" je sigurno masno potkupljeno, mislim da ne treba biti nesto posebno mudar, pa da se to vidi
Odosmo mi u mp3
Znam da je onaj Tibra geto trebao biti max 8 katova, a onda su poslanici ilidžanske skupštine,
Odosmo mi u mp3
-
maraton
- So What!
#3173 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Nije Tibra smjela toliko u zrak prvenstveno zbog aerodroma, ali Mema & Co javno govore da im smeta što gdje god dođe neko nešto da prave, oni bi kao dali, al više vlasti ne daju, jer zona aerodroma, vodozaštitna zona. To su pećinski ljudi, ne previše napredniji od ljudi iz drevne butmirske civilizacije.problemnatravunu wrote:Problem je u korumpiranoj vlasti, oni će dati dozvolu za SVE, samo ako ih se dobro potkupi
Znam da je onaj Tibra geto trebao biti max 8 katova, a onda su poslanici ilidžanske skupštine,"ničim izazvani"
izglasali da se spratnost digne na 12, i time napravljeno nevidjeno sranje.Ovo "ničim izazvani" je sigurno masno potkupljeno, mislim da ne treba biti nesto posebno mudar, pa da se to vidi
![]()
Odosmo mi u mp3
Na Ilidži ja misllim da jedino Sarajevo Waves nije ukrao sprat više, već rade ljudi do u centimetar kako je predviđeno regulacionim planom i njihovim projektom. Ostali svi dižu i odudaraju od ostatka.
- muha_sa
#3174 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
hocel se ko sjetit da bar zakrpi rupe u ulici Halida Kajtaza---jebo sve katakombe kakva je ona
ne kontam kako Fahru nije stid da mu gosti u toranj dolaze preko onih rupcaga
ne kontam kako Fahru nije stid da mu gosti u toranj dolaze preko onih rupcaga
-
Nepass
#3175 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Poceli konak i dio franjevacke raditi. Nadam se da ce je bar do a. sahinagica praviti
vala je najlosija ulica u uzem centru grada