TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
- arnes_king
#3151 Odabir TV uredjaja
Pozdrav raja,
Otac hoce da kupi novi TV pa posto nisam bas u toku sta sve treba gledati i kakve su cijene OK kontam da pitam ovdje za savjet.
Njemu je bitno da je tacno 40 inca, ni vise ni manje, te da je zakrivljeni i smart. Nasao je neki Samsung LED smart TV UE 40K6372 Full HD za 1090KM.
On TV koristi za gledanje ovih nasih "obicnih" TV kanala (Total TV) nisam siguran ni da li su HD tako da njemu rezolucija i nije tolimo bitna, ali ja kontam kada vec kupuje da mu je mozda bolje tražiti 4K, ipak ce ga dugo koristiti a i sigurno ce htjeti ponekad koji film da pogleda pa bi sigurno godilo da ima vise prostora za bolje.
Kakvi su vasi prijedlozi da li mu je dovoljan ovaj sto je nasao ili za tu cjenovnu klasu moze naci bolje? Sta biste vi preporucili?
Opet mu ja ne znam nista osim rezolucije, a znam da ima dosta tih karakteristika koje su bitne...
Ja sebi da kupujem trazio bih samo da je 4K ali ja koristim TV i za gejming pa meni to igra ulogu, njemu i ne bas.
P.S. Ja sam nasao na piku 2 Samsungova zakrivljena sa 4K rezolucijom isto 40 inca jedan 1075 a drugi 1099KM, novi. To mi se vini prejeftino pa sam kontaktirao prodavace jucer ali jos nema odgovora ni od jednog ni od drugog, problem je i sto su daleko (Cazin i Bijeljina).
Otac hoce da kupi novi TV pa posto nisam bas u toku sta sve treba gledati i kakve su cijene OK kontam da pitam ovdje za savjet.
Njemu je bitno da je tacno 40 inca, ni vise ni manje, te da je zakrivljeni i smart. Nasao je neki Samsung LED smart TV UE 40K6372 Full HD za 1090KM.
On TV koristi za gledanje ovih nasih "obicnih" TV kanala (Total TV) nisam siguran ni da li su HD tako da njemu rezolucija i nije tolimo bitna, ali ja kontam kada vec kupuje da mu je mozda bolje tražiti 4K, ipak ce ga dugo koristiti a i sigurno ce htjeti ponekad koji film da pogleda pa bi sigurno godilo da ima vise prostora za bolje.
Kakvi su vasi prijedlozi da li mu je dovoljan ovaj sto je nasao ili za tu cjenovnu klasu moze naci bolje? Sta biste vi preporucili?
Opet mu ja ne znam nista osim rezolucije, a znam da ima dosta tih karakteristika koje su bitne...
Ja sebi da kupujem trazio bih samo da je 4K ali ja koristim TV i za gejming pa meni to igra ulogu, njemu i ne bas.
P.S. Ja sam nasao na piku 2 Samsungova zakrivljena sa 4K rezolucijom isto 40 inca jedan 1075 a drugi 1099KM, novi. To mi se vini prejeftino pa sam kontaktirao prodavace jucer ali jos nema odgovora ni od jednog ni od drugog, problem je i sto su daleko (Cazin i Bijeljina).
-
zippoo87
#3152 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
evo deal godine u technoshopu
Lg 55'' za 800 KM
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 545v-2013/
nije smart,obicni je FHD ali ovo je idealno za roditelje,ko zeli kupiti veci TV roditeljima za gledanje kablovske
Lg 55'' za 800 KM
https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 545v-2013/
nije smart,obicni je FHD ali ovo je idealno za roditelje,ko zeli kupiti veci TV roditeljima za gledanje kablovske
- arnes_king
#3153 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Evo javio mi se ovaj iz Cazina, 300 transakcija sve pozitivne, radnja cpu doo, kaze 1049KM za ovaj zakrivljeni 4K sa dostavom i garancijom, samsungov.... kako je moguce da je tako jeftin naspram drugih ponuda?
- MTV
#3154 Re: Odabir TV uredjaja
Reci tati da je zakrivljeni TV na 40" totalna glupost. Za ugodjaj zakrivljenog TV je preporucljivo da je TV od 50" (ili cak 55") na vise.arnes_king wrote:Pozdrav raja,
Bolji izbor za manje para jos ako imate penzionera u familiji uz cek od penzije u zadnjoj suboti u mjesecu jos 10% popusta
Npr.
40" 970 KM - 10%= 873 KM
https://www.mobilmedia.ba/tv-samsung-ue ... 16038.html
Ili nek razmisli o malo vecem televizoru jer TV nikad nije preveliki jedino ako TV gleda sa udaljenosti od 1 metra.
43" za 1050 KM - 10%= 945 KM
https://www.mobilmedia.ba/tv-samsung-ue ... 2uxxh.html
Takve upitne radnje sa pika, pitanje je kakve imaju garancije najvjerovatno na nista...
- arnes_king
#3155 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@MTV
Hvala na odgovoru, veci bi on uzeo da mu majstori nisu n
pogrijesili pa ostavili manji prostor za TV tako da mu najvise 40 inca pase, a on insistira na zakrivljenom bez obzira bilo razlike ili ne, to je poenta.
Ne znam eto oni su nasli bili taj prvo sto sam naveo full hd (ovaj ima cak godinu garancije i na fizicka ostecenja i kradje) ali kako mi se javio ovaj sa pika kontamo da narucimo taj, pise da je original samsung ova garancija + fiskalni racun. A trazit cu svakako da prvo pogledam prije preuzimanja i placanja, mislim da je to best buy za ovo sto on hoce pa cu eto javiti kako prodje.
P.S. penzionera svakako nemamo
pogrijesili pa ostavili manji prostor za TV tako da mu najvise 40 inca pase, a on insistira na zakrivljenom bez obzira bilo razlike ili ne, to je poenta.
Ne znam eto oni su nasli bili taj prvo sto sam naveo full hd (ovaj ima cak godinu garancije i na fizicka ostecenja i kradje) ali kako mi se javio ovaj sa pika kontamo da narucimo taj, pise da je original samsung ova garancija + fiskalni racun. A trazit cu svakako da prvo pogledam prije preuzimanja i placanja, mislim da je to best buy za ovo sto on hoce pa cu eto javiti kako prodje.
- semirsar
#3156 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
usvojite kojeg, ako nista drugo, barem dobro dodje u zadnju subotu u mjesecu.arnes_king wrote:@MTV
- shalla
#3157 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Probaj ga odgovoriti od zakrivljenog ekrana jer kao što reče MTV, zakrivljenost ima svoju čar tek na ekranima od 50+, ovako je samo vizuelni fazon. Ono, izgleda cool što jest jest al kontam bolje mu je da uzme malo bolji ravni TV po cijeni tog nekog zakrivljenogarnes_king wrote:@MTV
- arnes_king
#3158 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pozdrav raja,
naletio sam na olx-u TV Sony 49XD7005 (4K, HDR) kosta nov samo 1259KM (cak moguce i na rate). Trenutno koristim Vivax-ov full hd TV koji sam kupio jos prije nekoliko godina, prije nego sto sam imao PS4 (obicni, nije pro) pa bih sad rado nabavio neki bolji ali mi se nije zurilo jer su bas skupi.
Sad kako sam naletio na ovu ponudu razmisljam da ga kupim jer ovakvu cijenu nisam nigdje ni pribliznu nasao.
Sta mislite da li valja i isplati li se?
naletio sam na olx-u TV Sony 49XD7005 (4K, HDR) kosta nov samo 1259KM (cak moguce i na rate). Trenutno koristim Vivax-ov full hd TV koji sam kupio jos prije nekoliko godina, prije nego sto sam imao PS4 (obicni, nije pro) pa bih sad rado nabavio neki bolji ali mi se nije zurilo jer su bas skupi.
Sad kako sam naletio na ovu ponudu razmisljam da ga kupim jer ovakvu cijenu nisam nigdje ni pribliznu nasao.
Sta mislite da li valja i isplati li se?
- Idemedosumom
#3159 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Zakrivljeni ekran izbjegavati treba. To je gimmick koji se polahko izbacuje iz proizvodnje. Mnoge povjerljive stranice vele da se taj pozitivni efekat zakrivljenosti "pravo" osjeti tek pri dijagonalama od 70" pa na više. I to moraš tačno centrirano sjediti u odnosu na tv.
- arnes_king
#3160 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ama ljudi shvatite da taj zakrivljeno otac kupuje i njega uopste ne zanima ima li kakva razlika niti kupuje zbog toga, on vjerovatno i ne zna da tu treba biti neka razlika, nego zeli takav radi izgleda.Idemedosumom wrote:Zakrivljeni ekran izbjegavati treba. To je gimmick koji se polahko izbacuje iz proizvodnje. Mnoge povjerljive stranice vele da se taj pozitivni efekat zakrivljenosti "pravo" osjeti tek pri dijagonalama od 70" pa na više. I to moraš tačno centrirano sjediti u odnosu na tv.
- Idemedosumom
#3161 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
To da komšije vide svemirski tv, namontiraš ga na zid a on strši
haj kad mu mora biti
A što se tog 49" Sonya tiče, moj stav po pitanju lcd televizora ostaje isti. Dokle god možeš za manje ili isto novaca kupiti veći lcd, onda je konkretno taj model po meni nepovoljan.
A što se tog 49" Sonya tiče, moj stav po pitanju lcd televizora ostaje isti. Dokle god možeš za manje ili isto novaca kupiti veći lcd, onda je konkretno taj model po meni nepovoljan.
- Dupli_skalp
#3162 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
što ćemu veći? ono balkanskom logikom da se komšijama hvali čiji je veći?
za velike dijagonale treba imati velike dnevne/spavaće, a ne vjerujem da prosječan korisnik ovog foruma ima dnevni od 30-40m2.
za velike dijagonale treba imati velike dnevne/spavaće, a ne vjerujem da prosječan korisnik ovog foruma ima dnevni od 30-40m2.
-
brazzo19
#3163 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
brazzo19 wrote:Kako ide ljudine, morel se lezat ??![]()
Ovako imam veoma povoljno da uzmem ovaj tv pa me interesuje isplatil ga se uzet za neke 4 glave ocuvan je ..... htio bih roditeljima u dnevni boravak, kontam da je idealno za njih ogroman je ima ambilight plus mogu i na yotube da puscaju best off sabana saulica![]()
znaci tv je ovaj![]()
https://www.benchmark.rs/3d_smart_led_t ... ll_hd-5020
??
- zomri
#3164 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Preveliki TV (u odnosu na sobu) ne postoji. Treba tačno 15 minuta od montiranja do pojavljivanja misli u primozgu "pa, mogao je i veći".
Kome je prioritet kvaliteta slike neka ide na manju dijagonalu a bolji panel ili šta već. Kome je bitna veličina neka to ganja ili neka uzme projektor.
Kome je prioritet kvaliteta slike neka ide na manju dijagonalu a bolji panel ili šta već. Kome je bitna veličina neka to ganja ili neka uzme projektor.
- Doda37
#3165 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Tocno tako, samo postoji slaba slika tj, los izvor signala , kvalitetazomri wrote:Preveliki TV (u odnosu na sobu) ne postoji. Treba tačno 15 minuta od montiranja do pojavljivanja misli u primozgu "pa, mogao je i veći".![]()
- supercali
#3166 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ovo da ne postoji prevelik tv je onda izvor kompleksa kod onoga sto misli takozomri wrote:Preveliki TV (u odnosu na sobu) ne postoji. Treba tačno 15 minuta od montiranja do pojavljivanja misli u primozgu "pa, mogao je i veći".![]()
Vec je receno neka je on 75" samo nek komsija zavidi a sto je soba 2x2 nema nikakve veze
- Idemedosumom
#3167 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Jopet ovaj s kompleksima
Teoretski televizor može biti "prevelik" za prostoriju, ali je činjenica da će prije biti preskup nego li prevelik. Mnogi proizvođači pri rastojanju od 1,8 - 2,7 metra preporučuju dijagonale od 60-65". Čak i u mnogim, jako malim stanovima postoje uslovi da se tv gleda s 2 metra udaljenosti.
Teoretski televizor može biti "prevelik" za prostoriju, ali je činjenica da će prije biti preskup nego li prevelik. Mnogi proizvođači pri rastojanju od 1,8 - 2,7 metra preporučuju dijagonale od 60-65". Čak i u mnogim, jako malim stanovima postoje uslovi da se tv gleda s 2 metra udaljenosti.
- zomri
#3168 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kad nas je respo (supercali) ložio da ima 4k kanale i predočio dokaz tako što je stavio screenshot kanala pa sve to uslikao.
Od tad ga više ne zarezujem
- supercali
#3169 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ti jos nisi skontao sta sam ja pisaozomri wrote:Kad nas je respo (supercali) ložio da ima 4k kanale i predočio dokaz tako što je stavio screenshot kanala pa sve to uslikao.![]()
![]()
![]()
Naravno da sam stavio ss nisam ni rekao da su to kanali koje gledam nego da imaju 4k kanali vrati se i pogledaj o cemu je pisano a sto ti nisi skontao pricu je do tebe
- Better Man
#3170 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Proizvođačima je stalo da prodaju skuplji televizor. Ima lijepo standard za sve ove vrste televizora s koje udaljenosti treba gledati određenu veličinu da bi mogao vidjeti svu kvalitetu slike koju nudi. Nisu to nekadašnji guzičari televizori gdje je jedan takv od 32 incha izgledao prevelik da se gleda sa 3 metra, a ne manje.Idemedosumom wrote:Jopet ovaj s kompleksima![]()
- arnes_king
#3171 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nije ni zbog komsija, nego mu se svidja takav tip TV-a, a eno stigao je i stvarno izgleda lijepse nego flat model. Da mu je radi komsija kupio bi flat neki od 60''. Nego mogu pohvaliti ovog prodavaca, cijene su mu daleko najpovoljnije, znaci sa dostavom platio 1049KM Samsungov 4K Curved TV.Idemedosumom wrote:To da komšije vide svemirski tv, namontiraš ga na zid a on stršihaj kad mu mora biti
![]()
A za ponovo za ovaj Sony, pa de mi neki 4K HDR da je veci a povoljniji od ovog, hvala unaprijed. Ovamo na drugom forumu me odvracaju od njega jer je 8 bitni HDR pa kao to nije pravi i mora biti 10 bitni, i preporucuju mi da kupim neki sa 10 bit HDR gdje bih za manju diagonalu morao platiti 1000KM vise nego za taj sony
- Idemedosumom
#3172 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Prijatelju, moje lično mišljenje: glupost je plaćati više novaca za "HDR" i "4k" televizore pod izgovorom "kvalitetnije" slike.
Za 4k je problematika opšte poznata, nema dovoljno sadržaja, nema kod nas nijedan tv kanal koji se emituje u 4k rezi. 4k reza je još uvijek prezahtijevna za gaming. A kada skineš neki film u 4k, moraš s manje udaljenosti gledati kako bi tu neku razliku primjetio, s time što je glupo tv gledati s neprirodne udaljenosti samo da bi mogao uživati u 4k sadržaju.
Što se HDR-a tiče, slična je situacija. Nema mnogo sadržaja u tom formatu, upitna je mogućnost lcd tehnologije da istu prikaže.
"Too bad LCD tech is inherently inferior to OLED, and your 'HDR' efforts will be slim on LCD. In fact most of the linked article on HDR is a lie, or omits that it applies to OLED only. Terrible. If you actually care about HDR and having the best picture quality, you'll get an OLED. Coupled with the lies and misinformation spread here, you've got an uphill battle to convince people HDR (on typical LCD tech) isn't a scam"
-osvrt jednog potrošača s jedne tech stranice
Jedino ako si uživo gledao i uočio drastičnu razliku, onda kupuj to. Ja sam gledao i 4k i hdr televizore i side-by-side usporedbe pravio i nisam bio oduševljen. Jedino su me oled televizori zaista oduševili, ali su još uvijek preskupi...
Za 4k je problematika opšte poznata, nema dovoljno sadržaja, nema kod nas nijedan tv kanal koji se emituje u 4k rezi. 4k reza je još uvijek prezahtijevna za gaming. A kada skineš neki film u 4k, moraš s manje udaljenosti gledati kako bi tu neku razliku primjetio, s time što je glupo tv gledati s neprirodne udaljenosti samo da bi mogao uživati u 4k sadržaju.
Što se HDR-a tiče, slična je situacija. Nema mnogo sadržaja u tom formatu, upitna je mogućnost lcd tehnologije da istu prikaže.
"Too bad LCD tech is inherently inferior to OLED, and your 'HDR' efforts will be slim on LCD. In fact most of the linked article on HDR is a lie, or omits that it applies to OLED only. Terrible. If you actually care about HDR and having the best picture quality, you'll get an OLED. Coupled with the lies and misinformation spread here, you've got an uphill battle to convince people HDR (on typical LCD tech) isn't a scam"
-osvrt jednog potrošača s jedne tech stranice
Jedino ako si uživo gledao i uočio drastičnu razliku, onda kupuj to. Ja sam gledao i 4k i hdr televizore i side-by-side usporedbe pravio i nisam bio oduševljen. Jedino su me oled televizori zaista oduševili, ali su još uvijek preskupi...
-
moke_31
#3173 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Prije par dana sam bio u domodu u SCC-u i vidim imaju izložen Sony OLED A1 i malo ga pogledam. TV je strava i toliko odudara od Sonyijevih LED televizora koji su bili pokraj njega da je za nepovjerovat. Dobri su i LED-ovi, primjeti se i na njima HDR i dobra slika pravo, kontrast, oštrina, detalji itd., ali OLED je drugi svijet u odnosu na LED televizore.
Haj što su boje zasićenije i ima jači kontrast i svjetlinu, ali crna boja je baš strava i mislim da sam prvi put u životu vidio crnu boju na jednom TV-u
Haj što su boje zasićenije i ima jači kontrast i svjetlinu, ali crna boja je baš strava i mislim da sam prvi put u životu vidio crnu boju na jednom TV-u
- zomri
#3174 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Jednom kad vidiš OLED, nema nazad. 
-
brazzo19
#3175 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Uzeh starcima onaj philips 42PFL6008K polovan nije los tv .... ima ambi light smart je i prilicno veliku dijagonalu ubio se za njih a izasao me nekih 400 km , samo me interesuje posto sam primjetio da je na kablovskoj na vecini kanala dosta losa slika imaju li neke postavke da se malo poboljsa slika ili jednostavno zbog vecine ekrana slika bude "mrljava" inace telemach operater preko d3 mini resivera povezan sa HDMI kablom pratim kanale.