mirza_15 wrote:Povelja Kulina bana je dokaz drzavnosti BiH. Ne postoji nesto kao "krscanski identitet BiH". Da ne ulazimo sada u pricu o bogumilima, papama, bilinom polju, prisilama i slobodnim izborima, cinjenica je da BiH ima hiljadugodisnju tradiciju i da pripada ljudima koji zive u njoj kako god se oni izjasnjavali o svojoj vjeroispovjesti u proslosti, sadasnjosti i buducnosti. Vjera svakako nije stvar tradicije nego ubjedjenja pa je prica o "krcanskom identitetu BiH" zestok promasaj.
Meni nije jasna ovolika kuknjava o nekakvim pravima i majorizaciji hrvata u BiH. Ni po kakvoj logici hrvati u BiH ne bi trebali imati veca prava od srba u Hrvatskoj. Samo gola sila i omjer snaga na terenu je dovela do toga da su srbi u Hrvatskoj gradjani drugog reda, a Hrvati u BiH konstitutivni sa mogucnoscu da blokiraju svaki proces u drzavi. Ja da sam na mjestu bosanskih politicara, na svako kukanje iz Hrvatske bih odgovorio "sve sto vi date srbima u Hrvatskoj dobit ce i hrvati u BiH."
Mirza sine, džaba ti to pričaš meni. Reci to ovima što brišu kršćanski dio Povelje Kulina Bana.
Ja nigdje ne niječem i islamski identitet BiH. Ako sam to negdje napisao slobodno ukaži.
Niti tvrdim da je kršćanski identitet jedini identitet BiH.
Ako ukažem da određen dio naroda Bosne i Hercegovine želi izbrisati ili zanijekati ili silom zabraniti duboku i bogatu kršćansku pobijesti i kršćanski identitet Bosne i Herccegovine, na koji to ja način niječem islamski identitet i povijest BiH??
Ili se o tome ne smije ni pričati?
Veliki problem u susjeda i braće Bošnjaka je što su i oni sami rastrgani između istoka i zapada, između šerijata i demokracije, između Erdogana i Kulina Bana. Nisu svi istomišljenici kao ni u svakom narodu. Ali vidim velika trvenja u Bošnjaka i pitanje je na koju će stranu prevladati.
Za sada prevladava islamistička ideologija stranke SDA koja malo pomalo uvodi šerijat na mala vrata.
Univerziteti u svijetu su uvijek bastioni slobode, liberalne misli, intelektualizma. A u Sarajevu je glavna tema kako na Univerzitetu zabraniti šminkanje žena...
Vi bi trebali biti zabrinuti u kojem pravcu vas vode.