Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Optimus09

#31426 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Optimus09 »

Prihod od akciza dijeliti po kantonima

Ovdje izgleda bitno jedino Sarajevo i tamo gdje Covicu odgovara da se nesto gradi.
costacurta

#31427 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

Haris.ba wrote: 04/11/2024 07:17 Samo da priupitam je li blokirana cesta prema Tuzli? :D
Cesta je blokirana na dnevnoj bazi, od Semizovca do Živinica uglavnom zbog saobraćajnih nesreća. Nije za ismijavanja, jest da je vaše vrijednije od 10 drugih ali treba biti čovjek pa poštovati barem žrtve korumpiranog sistema.
Haris.ba

#31428 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

costacurta wrote: 04/11/2024 08:05
Haris.ba wrote: 04/11/2024 07:17 Samo da priupitam je li blokirana cesta prema Tuzli? :D
Cesta je blokirana na dnevnoj bazi, od Semizovca do Živinica uglavnom zbog saobraćajnih nesreća. Nije za ismijavanja, jest da je vaše vrijednije od 10 drugih ali treba biti čovjek pa poštovati barem žrtve korumpiranog sistema.
Sto bih ja njih postovao, kada oni sebe ne postuju? Nisam toliko (uzalud) empatican.
costacurta

#31429 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

Haris.ba wrote: 04/11/2024 08:07
Sto bih ja njih postovao, kada oni sebe ne postuju? Nisam toliko (uzalud) empatican.
Dobro ti? Bogu fala.
Što onda komentarišeš?
Haris.ba

#31430 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

costacurta wrote: 04/11/2024 08:09
Haris.ba wrote: 04/11/2024 08:07

Dobro ti? Bogu fala.
Što onda komentarišeš?
Zato sto me uveseljava nesposobnost tuzlanskih politicara, i naroda koji samo gleda u pogresne ciljeve. Jer, je najteze uraditi introspekciju i skontati gdje lezi problem.

To isto ko da me pitas sto gledam Monti Pajtonce. Gledam jer su nevjerovatno smijesni.

Ne znam koji su zanimljiviji u kontekstu izgradnje autoputeva. Tuzlaci ili Krajisnici.
drug_profi

#31431 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Pa evo budzetske godine su prosle sa povecanim ponderom za koji ste tvrdili da je uzrok i lijek za se vase probleme.
Sta je sad?
Pandakonda

#31432 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Pandakonda »

Je li neko uopste moze objasniti kako je moguce da nije postojao bilo kakav plan kako adekvatno povezati Tuzlu i Sarajevo ? Mimo ovoga sto sada ide Sarajevo - Tuzla - Beograd. Ja bi razumio frustraciju Tuzlaka da postoji plan koji je tehnicki izvodiv i da neko namjerno bez razloga iz Sarajeva blokira. Ali ovdje je slucaj da apsolutno ne postoji nikakva ideja, a ministar saobracaja i premijer federacije su jedan period bili upravo iz TK. Ne samo da nije bilo ideja na relaciji SA-TZ, nego i unutar samog TK pa i povezivanja TK sa RS i drugim kantonima. Ne moze me niko ovdje ubijediti da Fadil i Bijedic mrze TK pa da se barem neki plan nije uspio napraviti :-)

Ocigledno postoji nesto drugo sto se u pozadini desava, ovaj Lindov je spominjao nesto oko toga da sad svako selo hoce izlaz na put. Da li je moguce da bi neke manje lokalne zajednice blokirale izgradnju novog puta ukoliko se njima ne bi dao izlaz ?
Haris.ba

#31433 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Pandakonda wrote: 04/11/2024 08:59 Ocigledno postoji nesto drugo sto se u pozadini desava, ovaj Lindov je spominjao nesto oko toga da sad svako selo hoce izlaz na put. Da li je moguce da bi neke manje lokalne zajednice blokirale izgradnju novog puta ukoliko se njima ne bi dao izlaz ?
To je djelimicno. Ali, ne samo to.

Poenta je da sada ne postoji ni trasa u prostornom planu, a kamoli sta drugo da bi se krenulo barem sa otkupom zemljista.

Poenta je da trasa koja evo nije dobra, stoji u prostornom planu kantona 15 godina.

Konkretno Sarajevo - Tuzla ne postoji saobracaj koji bi opravdao brzu cestu. A, saobracajnice koje opravdavaju danas brzuncestu na TK prozivljavaju sudbinu Tuzla - Orasje.

TK je simbol nesposobnosti.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uvrstit će u mrežu brzih cesta i dionicu koja će Gradačac i Srebrenik spajati s budućom autocestom Tuzla – Brčko – Orašje, izjavio je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić nakon sastanka održanog u srijedu u tom gradu na inicijativu gradačačkih i privrednika iz Srebrenika.
Danas smo na inicijativu lokalne zajednice došli na ideju da prilikom izrade mreže brzih cesta, kad je riječ o Federaciji BiH, uvrstimo i dionice kroz Tuzlanski kanton. Naravno, ništa danas nije završeno i ništa se neće završiti ni kad utvrdimo mrežu brzih cesta jer nam predstoji još puno izazova kad je riječ o finansiranju i izgradnji tih dionica – kazao je u Gradačcu premijer Nikšić.
Last edited by Haris.ba on 04/11/2024 09:11, edited 2 times in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#31434 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 04/11/2024 08:22 Pa evo budzetske godine su prosle sa povecanim ponderom za koji ste tvrdili da je uzrok i lijek za se vase probleme.
Sta je sad?
i dalje sarajevo se najviše gradi iako je oboren kreditni limit, zarad tih sredstava prepuštenih dalje

koje oni očigledno popiju i pojedu

i dalje nemaju ni idjeno rješenje saobraćajnice, NIJEDNE!!
Maliodmene

#31435 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Maliodmene »

Zato sto ti EBRD nece dati pare za to dok gradis ovaj ovamo. Kad sklopis ovu dionicu mozes onda traziti i za nesto drugo. Nije toliko ni do nas, mi bi ove ugovore potpisali sve na jednom, ali ovi ljudi su pametni, pa daju po malo da bi bili sigurni.
Haris.ba

#31436 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Maliodmene wrote: 04/11/2024 09:10 Zato sto ti EBRD nece dati pare za to dok gradis ovaj ovamo. Kad sklopis ovu dionicu mozes onda traziti i za nesto drugo. Nije toliko ni do nas, mi bi ove ugovore potpisali sve na jednom, ali ovi ljudi su pametni, pa daju po malo da bi bili sigurni.
Pa nisu oni jedini na svijetu sa parama.

A, i sta bi ponudio EBRD? Trasa ne postoji. TRASA. Kuda ce cesta da prodje. Ne neki projekat ili nesta drugo. Trasa.
Ljudi u TK ne znaju ni kuda ce im cesta da prodje.
Pandakonda

#31437 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Pandakonda »

Haris.ba wrote: 04/11/2024 09:08
Pandakonda wrote: 04/11/2024 08:59 Ocigledno postoji nesto drugo sto se u pozadini desava, ovaj Lindov je spominjao nesto oko toga da sad svako selo hoce izlaz na put. Da li je moguce da bi neke manje lokalne zajednice blokirale izgradnju novog puta ukoliko se njima ne bi dao izlaz ?
To je djelimicno. Ali, ne samo to.

Poenta je da sada ne postoji ni trasa u prostornom planu, a kamoli sta drugo da bi se krenulo barem sa otkupom zemljista.

Poenta je da trasa koja evo nije dobra, stoji u prostornom planu kantona 15 godina.

Konkretno Sarajevo - Tuzla ne postoji saobracaj koji bi opravdao brzu cestu. A, saobracajnice koje opravdavaju danas brzuncestu na TK prozivljavaju sudbinu Tuzla - Orasje.

TK je simbol nesposobnosti.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uvrstit će u mrežu brzih cesta i dionicu koja će Gradačac i Srebrenik spajati s budućom autocestom Tuzla – Brčko – Orašje, izjavio je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić nakon sastanka održanog u srijedu u tom gradu na inicijativu gradačačkih i privrednika iz Srebrenika.
Danas smo na inicijativu lokalne zajednice došli na ideju da prilikom izrade mreže brzih cesta, kad je riječ o Federaciji BiH, uvrstimo i dionice kroz Tuzlanski kanton. Naravno, ništa danas nije završeno i ništa se neće završiti ni kad utvrdimo mrežu brzih cesta jer nam predstoji još puno izazova kad je riječ o finansiranju i izgradnji tih dionica – kazao je u Gradačcu premijer Nikšić.
Kako je moguce da dvije najmnogoljudnije i najbogatije regije nece imati saobracaj ? Valjda moraju to gledati kroz perspektivu toga da ce mozda upravo i biti više saobraćaja ako se napravi adekvatan put :-) A da ne govorim ovaj poslovni dio gdje ce sigurno biti kamiona i ostalog transporta, pa ako bude jos boljih puteva da se pojaca ekonomska i poslovna povezanost.

Ima li se barem neki podatak da li bi se moralo jako puno zemljista otkupiti pa da to predstavlja problem ? Uvijek sam bio ubjeđen da radi loseg terena je tesko izgraditi bilo sta istocno u BiH ali evo Lindov kaze da to nije problem. Ali evo barem ima ta ruta Sarajevo - Zepce - Tuzla - Beograd, samo je pitanje kad ce se krenuti sa izgradnjom. Srbija vec uveliko svoj dio gradi.
Haris.ba

#31438 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Pandakonda wrote: 04/11/2024 09:30 Kako je moguce da dvije najmnogoljudnije i najbogatije regije nece imati saobracaj ? Valjda moraju to gledati kroz perspektivu toga da ce mozda upravo i biti više saobraćaja ako se napravi adekvatan put A da ne govorim ovaj poslovni dio gdje ce sigurno biti kamiona i ostalog transporta, pa ako bude jos boljih puteva da se pojaca ekonomska i poslovna povezanost.
Govorim da u kontekstu da danas trasa za potrebnu dionicu nepostojeca. Za dionicu koja vec kuca saobracaj opravdan za brzu cestu.

A, Sarajevo - Tuzla danas nema saobracaja. Mozda ga nema zbog lose ceste. Moguce.
Ali, bespredmentno je o tome razgovarati kada trasa koja ima saobracaj se ne radi. Valjda je normalno prvo rjesavati tamo gdje ima saobracaja.
A, ne nadati se da ce biti saobracaja.
Pandakonda wrote: 04/11/2024 09:30 Ima li se barem neki podatak da li bi se moralo jako puno zemljista otkupiti pa da to predstavlja problem ?
Ne kazem da nema te price da se navlaci trasa da bi se otkupilo zemljiste. Ali, danas - trase nema. Tako da u tom kontekstu ni to nije presudno.
Pandakonda wrote: 04/11/2024 09:30 Ali evo barem ima ta ruta Sarajevo - Zepce - Tuzla - Beograd, samo je pitanje kad ce se krenuti sa izgradnjom. Srbija vec uveliko svoj dio gradi.
Mislim da od toga nema nista. Sumnjam da ce se to ista dirati kad imaju trase na koridoru koje nisu zavrsene.
costacurta

#31439 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

@Haris.ba
Druže, brate, prijatelju gdje nema saobraćaja? Između dva najmnogoljudnija kantona od kojih je jedan industrijski/proizvodni/izvozni gigant a drugi administrativni centar države?! Jesil ozbiljan?
Ima saobraćaja Stolac-Mostar ili Čapljina-Nova Sela od oktobra do maja dovoljno za autoputa i magistrale?
Lašva-Novi Travnik vs Tuzla-Brčko ili Tz-Doboj? :shock:
Druže?! :-)

Da se mene pita nit nam treba brza cesta niti autoput do Sa već postojeću trasu rehabilisati i proširiti na nekim mjestima sa trećom trakom za spora vozila, ispraviti par krivina, pogotovo kroz šumu i onu vukojebinu prema i od Kladnja. To je 100M da ga ebem nije više.
Tuzla je kantonalno administrativno sjedište i ono što nam očajnički treba je OBILAZNICA koja bi MORALA biti dio brze ceste Doboj-Zvornik i Živinice-Orašje. Frekvencija vozila na tim dionicama je strašna, i to ne bi trebalo koštati više od 400-500M da se odradi. A da smo imali onaj iznos od pondera koji smo dobili za prošlu god tj 40M mogli smo za 20 godina napraviti sve to i još mnogo više, apropo pondera za jednu godinu neožeš nikakav efekat očekivati, treba barem 10ak god da se efekti osjete tako barem stručnjaci kažu
doktor78

#31440 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

costacurta wrote: 04/11/2024 14:37
Da se mene pita nit nam treba brza cesta niti autoput do Sa već postojeću trasu rehabilisati i proširiti na nekim mjestima sa trećom trakom za spora vozila, ispraviti par krivina, pogotovo kroz šumu i onu vukojebinu prema i od Kladnja. To je 100M da ga ebem nije više.
Tuzla je kantonalno administrativno sjedište i ono što nam očajnički treba je OBILAZNICA koja bi MORALA biti dio brze ceste Doboj-Zvornik i Živinice-Orašje. Frekvencija vozila na tim dionicama je strašna, i to ne bi trebalo koštati više od 400-500M da se odradi.
To je to.
sumirprimus

#31441 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

sarajevu politickom nije bilo u cilju povezati se bolje sa tuzlom crvenom nakon rata. zato vecina nih kaze nikad nije bila u tuzli. zt odole bolje prolaze planovi i projektne dokumentacije, zajedno sa zapadnom hercegovinom. sve ostal je saerna laza.
no nema veze, manje putnih veza manje drzave _ meni ne smeta.
El_comadante

#31442 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

Vjerovatno ima i do federalne Vlade, ali i vlada TK ima nekakav buđet a slabo se pravi i gradi po TK, barem po vašoj prići.
sumirprimus

#31443 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

jeste jeste pravimo sami sebi brze ceste i autoceste po uzoru na dodikai vucica.
steta samo sto nemamo neku izrazito jaku firmu tipa euroasfalta ili heringa sve sa podizvodzacima :lol:
dixi5

#31444 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dixi5 »

sumirprimus wrote: 04/11/2024 15:04 sarajevu politickom nije bilo u cilju povezati se bolje sa tuzlom crvenom nakon rata
koji malogradjanski komentar. Evo ako ti to kazes, ja cu reci da je u BIH bio gradjanski rat, a ne agresija, pa mozda malo razmislis o tome sta pises!

Sto se tice toga da sarajevu nije bilo u cilju povezati se s Tuzlom. Mozda. No u istom smislu ni Tuzli nije bilo u cilju da se poveze sa Sarajevom, jer nista nisu uradili.

Mi u Sarajevu smo govna. No vi u Tuzli ste jos gora govna, prvo jer trpite svoje lokalne kabadahije, kao i mi u Sarajevu, zbog cega smo identicna govna, ali onda jer vam nekada zamirisu ta govna pa ih pravdate drugim govnima - vi ste veca govna.
Haris.ba

#31445 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

costacurta wrote: 04/11/2024 14:37 @Haris.ba
Druže, brate, prijatelju gdje nema saobraćaja? Između dva najmnogoljudnija kantona od kojih je jedan industrijski/proizvodni/izvozni gigant a drugi administrativni centar države?! Jesil ozbiljan?
Ima saobraćaja Stolac-Mostar ili Čapljina-Nova Sela od oktobra do maja dovoljno za autoputa i magistrale?

Tuzla je kantonalno administrativno sjedište i ono što nam očajnički treba je OBILAZNICA koja bi MORALA biti dio brze ceste Doboj-Zvornik i Živinice-Orašje. Frekvencija vozila na tim dionicama je strašna, i to ne bi trebalo koštati više od 400-500M da se odradi. A da smo imali onaj iznos od pondera koji smo dobili za prošlu god tj 40M mogli smo za 20 godina napraviti sve to i još mnogo više, apropo pondera za jednu godinu neožeš nikakav efekat očekivati, treba barem 10ak god da se efekti osjete tako barem stručnjaci kažu
Ja se slazem sa prosirenjem magistrale trecom trakom gdje god je moguce. I sam isto pisem.

Ali, danas nema saobracaja koji bi opravdao brzu cestu. Mozda bi ga bilo da se npr.napravi brza cesta ,ali ga danas nema.

Imas mjerenje saobracaja, i ono pokazuje da za "povezivanje dva najmnogoljudnija kantona" nema dovoljno saobracaja za brze ceste.
Sve ostalo su osjecaji, i trebalo bi, mogli bi, bilo bi fino prica.

Otpilike se vidi lom izmedju Olova i Kladnja. Olovo na stranu Sarajeva, Kladanj na stranu Tuzle. Vozila koja predju dionicu Sarajevo - Tuzla je malo.
U TK kada bi rijesio ovu novu magistralu od Sickog do Djurdjevika bi dobrano ubrzao saobracaj. Jer najveci saobracaj tu je lokalnog karaktera. Jer, u TK magistrale su postale urbane, gradske, lokalne, seoske saobracajnice. Kupe sav saobracaj jer nema alternative.
To je vise loko saobracaj.
Slicna je situacija i na magistrali prema Doboju. S time da vise ima saobracaja prema Doboju nego prema Sarajevu.

Prva trasa za izlaz iz TK je ona prema Orasju(jer tu ces se kopcati i na Hrvatsku, ili na Srbiju u Brckom), druga prema Doboju (da mozes birati na koji ces granicni prelaz, Svilaj ili Gradisku). Tek treca bi mogla biti prema Sarajevu ili Zenici. Ako napravis prema Orasju, prema Zvorniku ti i ne treba nista vise osim magistrale.

Ja mislim da bi Tuzli mozda vise trebala povezanost prema Zenici (to su sada moji osjecaji) i dalje prema Travniku. Meni je nekako logicnije privredno povezati ta dva bazena prvo. Jer, djelimicno tako i povezujes i Sarajevo.
A, da ides samo trasom na Sarajevo, opet osta bez Zenice i Travnika.
Last edited by Haris.ba on 04/11/2024 15:34, edited 1 time in total.
costacurta

#31446 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

El_comadante wrote: 04/11/2024 15:05 Vjerovatno ima i do federalne Vlade, ali i vlada TK ima nekakav buđet a slabo se pravi i gradi po TK, barem po vašoj prići.
Ove god imamo najveći do sada budžet, 700M što je pak duplo manje od SK. Sad zamisli kad imaš isti br stanovnika, budzetskih korisnika, troškovi/rashodi skoro isti jedni imaju duplo više od drugih. Ostane ti brat bratu 500M više da živiš, ulažeš, projektuješ, renoviraš, izgrađuješ.... sa 700M uz sve ove izdatke, ostane ti malo ili ništa za ulaganja.
Ja ne mogu da shvatim da i pored tolikog budžeta kanton Sarajevo ima ili će imati problema sa isplatama (tako barem čitam)? Kako jbte? U šta se pare troše?
Imate 34M stavku u budzetu za sport mi 4M na kantonalnom nivou. Stadioni krševi, ni dvorane ohrdine, ona školska Umiha Ćuvidina ljepša od Skenderije al opet neadekvatna za međunarodna takmičenja. Itd itd
I u Sa je haos u saobraćaju ali je to i logično jer je ogromna koncentracija stanovnika na malom prostoru ali opet imate obilaznicu, od Vogošće do Tarčina. Mi imamo qarinu.
MMM1977

#31447 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by MMM1977 »

Samo graditi prema jugu da brze stignemo na more, ko jebe Tz, kome je to zanimljivo? :bih: :D
Haris.ba

#31448 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

MMM1977 wrote: 04/11/2024 15:34 Samo graditi prema jugu da brze stignemo na more, ko jebe Tz, kome je to zanimljivo? :bih: :D
Pa iz ugla nekoga iz KS, ima logike.... :D

More ili Panonika. Tezak izbor.
El_comadante

#31449 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

costacurta wrote: 04/11/2024 15:33
El_comadante wrote: 04/11/2024 15:05 Vjerovatno ima i do federalne Vlade, ali i vlada TK ima nekakav buđet a slabo se pravi i gradi po TK, barem po vašoj prići.
Ove god imamo najveći do sada budžet, 700M što je pak duplo manje od SK. Sad zamisli kad imaš isti br stanovnika, budzetskih korisnika, troškovi/rashodi skoro isti jedni imaju duplo više od drugih. Ostane ti brat bratu 500M više da živiš, ulažeš, projektuješ, renoviraš, izgrađuješ.... sa 700M uz sve ove izdatke, ostane ti malo ili ništa za ulaganja.
Ja ne mogu da shvatim da i pored tolikog budžeta kanton Sarajevo ima ili će imati problema sa isplatama (tako barem čitam)? Kako jbte? U šta se pare troše?
Imate 34M stavku u budzetu za sport mi 4M na kantonalnom nivou. Stadioni krševi, ni dvorane ohrdine, ona školska Umiha Ćuvidina ljepša od Skenderije al opet neadekvatna za međunarodna takmičenja. Itd itd
I u Sa je haos u saobraćaju ali je to i logično jer je ogromna koncentracija stanovnika na malom prostoru ali opet imate obilaznicu, od Vogošće do Tarčina. Mi imamo qarinu.
Tačno, ali i u Sarajevu su uzeli kredit za tramvaje i troljejbuse jer nema dovoljno sredstava u buđetu. I nas federacija koći evo od stupske petlje do entitetske linije je magistralni put M 8 čini mi se u nadležnosti Federacije i stoji tako 10 godina ništa ne rade.
sahbazzz

#31450 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sahbazzz »

costacurta wrote: 04/11/2024 14:37 @Haris.ba

Lasva - Novi Travnik ili bolje receno dionica Nević Polje - Kaonik je druga najfrekventnija dionica u FBiH ( a vjerovatno i u drzavi). Brojac u Donjem Puticevu mjeri preko 19k vozila na dan (onaj u Travniku preko 16k vozila). Samo brojac na Stupu izmjeri vise (nesto preko 24k vozila na dan).

Posmatrajuci taj podatak onda je logicno da se tu gradi neka cesta i da to nije nikakvo gradjenje Hrvatima (Bosnjaci ne zive u SBK i ne koriste cestu sta li) kako vole najvise TK stanovnistvo reci. Vi sa TK kantona jednostavno previse placete. Sto bi rekao onaj blentavi gradonacelnik Beograda, izjede vas zlo. Kad udjes na neku vijest o cestogradnji odmah ces vidjet vase zalopoljke, te se treba odcijepit jer "kasaba" sebi pravi ceste (koje niko ne vidi vec 10 godina), te se spominju transverzale, longitudinale kao da to FBiH ovdje gradi, te treba nas u Sarajevu ogradit, te smo SDA bagra a istovremeno i Trojkaske izdajice. Ne mozes vise ni zamislit sta se pise.

Kao sto rece Haris, brza cesta Sarajevo - Tuzla je pusti san. Treca traka se treba napraviti gdje god je moguce i usput dotjerati magistralu gdje god je moguce (to je ono na cemu i ja zamjeram vlastima). TK (vlast u FBiH) treba da radi na izgradnji obilaznica ili te neke brze ceste do iza Zivinica, autoputu za Hrvatsku (sa tim se vec krenulo - projektovanje ili ekproprijacija?), i da se unaprijedi put do Doboja.

Nikad nisam cuo da neko iz Travnika, Novog Travnika, Jajca, Olova, Jablanice i slicno govori o Sarajevu tako ruzno, hladno neku mrznju vi iz TK sirite prema ljudima iz svog glavnog grada samo zato sto je Sarajevo dobilo zaobilaznicu ili sto se autoput krenuo graditi ovdje, realno bez ikakvog uporista vam je sva ta prica.
Post Reply