Demokratska fronta Željko Komšić

Ridjobrki

#31401 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

Bosanski_kralj wrote:
Ridjobrki wrote:
Opozicija su ASDA (sa kojima opet SDA šuruje u GV Bihaća), mislim jedan zastupnik DNZ, dvojica iz SDP i - što je glavno - "neposlušni" zastupnici SDA i SBB koji su se odmetnuli od ove struje koja je sad na vlasti.
Koja dvojica iz SDP-a? Zar nije samo Murić iz SDP-a podržao rekonstrukciju Vlade?
Do mene je, lapsus mentis je u pitanju. Samo je Murić podržao rekonstrukciju zato što mu je - javna je tajna - obećano mjesto direktora cazinske bolnice. Mimo njega ostaju TRI a ne DVA zastupnika SDP kako sam prvotno napisao i SDP se javno ogradio od njegovog postupka i u saopštenju najavio sankcije u skladu sa stranačkim pravilima i procedurama.

Koliko vidim, Željko šuti k'o pička.
Bosanski_kralj

#31402 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bosanski_kralj »

Ridjobrki wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Ridjobrki wrote:
Opozicija su ASDA (sa kojima opet SDA šuruje u GV Bihaća), mislim jedan zastupnik DNZ, dvojica iz SDP i - što je glavno - "neposlušni" zastupnici SDA i SBB koji su se odmetnuli od ove struje koja je sad na vlasti.
Koja dvojica iz SDP-a? Zar nije samo Murić iz SDP-a podržao rekonstrukciju Vlade?
Do mene je, lapsus mentis je u pitanju. Samo je Murić podržao rekonstrukciju zato što mu je - javna je tajna - obećano mjesto direktora cazinske bolnice. Mimo njega ostaju TRI a ne DVA zastupnika SDP kako sam prvotno napisao i SDP se javno ogradio od njegovog postupka i u saopštenju najavio sankcije u skladu sa stranačkim pravilima i procedurama.

Čitao sam to saopštenje pa me zbunilo to što si bio gore napisao.

Prije ove rekonstrukcije se bila ASDA opasno vratila u igru, čak su nudili SDP-u (opet Muriću) mjesto premijera. Ako je ovo tačno, čudno da SDP nije prihvatio, pogotvo što bi tako pridobili ASDA za pravljenje većina u nekim OV, prije svega u Bos. Krupi.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#31403 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

Ridjobrki wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Ridjobrki wrote:

Ma dajte molim vas!

Smućko samo ćeka prigodu da vas lupi po prstičima :skoljka: :lol: :lol: :lol:
Ridjobrki

#31404 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

Bosanski_kralj wrote: Čitao sam to saopštenje pa me zbunilo to što si bio gore napisao.

Prije ove rekonstrukcije se bila ASDA opasno vratila u igru, čak su nudili SDP-u (opet Muriću) mjesto premijera. Ako je ovo tačno, čudno da SDP nije prihvatio, pogotvo što bi tako pridobili ASDA za pravljenje većina u nekim OV, prije svega u Bos. Krupi.
Da, sreća pa nije velika greška da ima neke konkretne implikacije. Recimo da sam napisao da su dvojica SDP-ovaca podržala vladu onda bi to bila baš greška i podmetanje kojem nisam sklon. Ovo sam se samo bio zabrojao, halalite.

Ne čudi mene što SDP nije prihvatio igranku sa ASDA jer im je trenutno bolje mirno sjediti i ne petljati se u vlast. Pametnije im je čekati da se malo presaberu kao stranka i da se ovi dodatno strovale (SDA, SBB, DF) i nadati se da će narod za dvije godine zaboraviti koja su i oni hrpa smeća...

Plus nije im mudro zavaljivati se sa ASDA koja samo čeka priliku da nastavi tamo gdje je stala dok je bila na vlasti, oni nisu ništa bolje rješenje od SDA, samo što nemaju tu stigmu koja neminovno slijedi ako koaliraš sa SDA. U suštini su isti, što se u nas u Krajini kaže - što maca koti miševe lovi.
Pirdzica

#31405 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Pirdzica »

:zoka:
zenit dozic

#31406 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zenit dozic »

Pricajte sta hocete ali ako se kandiduje za rvatskog clana otpuhace cirilicara :thumbup:
Zelja :mrgreen: kandiduj se i utjeraj ga majoriziranim :izet:
Dr Arsla

#31407 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr Arsla »

zenit dozic wrote:Pricajte sta hocete ali ako se kandiduje za rvatskog clana otpuhace cirilicara :thumbup:
Zelja :mrgreen: kandiduj se i utjeraj ga majoriziranim :izet:
Da se i kandiduje neće sigurrno proći. Dva puta je bošnjačkim glasovima prolazio ali više neće. Samo iz moje kuće i moje bliže familije imao je 16 glasova a sad mu jebu sve po spisku. A još masu svijeta koje poznajem i koji su bili njegovi glasači isto misle. Ali bilo bi zanimljivo vidjeti najveći pad glasova jednog kandidata u historiji bh glasanja.
Ridjobrki

#31408 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

Oglasiše li se povodom ulaska u Vladu USK?
Novak20

#31409 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Novak20 »

Ridjobrki wrote:Oglasiše li se povodom ulaska u Vladu USK?
Evo saopštenja. Ne razumijem samo kako "opozicija" nađe opravdanje za podršku poziciji, a pozicija postavi ministre sa biografijom koja garantuje nezakonitost, kriminal i anarhiju. :D Poziciji mjesta u vlasti a "opoziciji" negativni poeni. Kakva je to računica, Bog dragi zna.

Poštovani građani,

Klub poslanika Demokratske fronte u Skupštini USK, na vanrednoj sjednici Skupštine USK, dao je svoj glas za rekonstrukciju Vlade USK. Time smo pokazali svoju odgovornost, prije svega, prema građanima USK, koji su ih izabrali, jer ne žele anarhiju, ustavnu krizu, te nefunkcionisanje sistema i institucija, čiji je osnivač Kanton.

Ne želimo da učestvujemo u blokadama. Takođe, ne želimo da na USK vlada anarhija, kako bi to neki voljeli, po sistemu, ‘’ što gore, to bolje’’, a što je već viđeno.

Demokratska fronta u izvršnoj vlasti, tj., u Vladi USK, nema niti jednog svog člana.

Naša podrška nema nikakve veze sa podrškom SDA ili bilo kojoj drugoj stranci.

Nismo i nećemo biti ni sa kim u bilo kakvoj koaliciji u ovom mandatnom periodu.

Mi smo u koaliciji sa građanima USK, a prije svega, sa državom Bosnom i Hercegovinom.

Opredjeljenje Demokratske fronte je da u duhu Ustava i pozitivnih zakonskih propisa, ne dozvoli blokadu na bilo kojem nivou, ako smo u mogućnosti. Tako ćemo činiti i ubuduće.

Klub DF u Skupštini USK
Ridjobrki

#31410 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

Koja hrpa sranja, pa ovo je za nevjerovanje...........

Kakva blokada, potencijalna blokada je otklonjena lani kad su prvi put izabrali vladu, sad učestvuju u njoj i to je dokazano. Čuj blokada, USK je imao funkcionalnu vladu, popunjenu na svim pozicijama i kako je "manjinski" rekonstruirana tako je mogla "manjinski" i funkcionirati. Zašto je nova vlada "deblokirana" ako je stara bila "blokirana", kakve su to promjene u Skupštini nastupile da bi utjecale na njen rad?

Ako su u pitanju kadrovske rotacije u vladi - zašto bi to bio problem opozicije? Zašto bi "opozicija" izglasavala kadrovsku kombinatoriku SDA/SBB i koga već? O kakvoj blokadi, bolan, pričamo? Ako postoji blokada za nju je odgovorna SDA i većina koju ona ima ili nema. Ako vlada ne funkcioniše, ako nema većinu, ako ne može donositi odluke i ako ne može te odluke "provući" kroz parlament onda vlada PADA. I to je smisao postojanja opozicije, da pokuša postati pozicija ukoliko postojeća pozicija zglajza.

Ako ti dva puta spašavaš poziciju od zglajzavanja onda ti nisi nikakva opozicija nego imaš neki drugi interes. Ako DVA PUTA glasaš za rekonstrukciju, prvi put za stranačke a drugi put za "ekspertske kadrove" onda nema tog idiota kojem možeš prodati priču da nisi ili ušao u vladu ili na platnom spisku pozicije. Ja ne vidim kakav je interes naroda da ima najnekompetentniju vladu ikad u kojoj su nestručni kadrovi koji sramote taj isti narod i čine ga predmetom ismijavanja jer je ta vlast odraz tog naroda.

Istina je da su DF-ovci vidjeli da im je 2018 potop i da su odlučili prodati kožu i u ovom mandatu izvući šta se izvući može za sebe i svoju raju i da su spasili SDA od kolapsa a narod osudili na najgoru vlast otkad postoji Krajina!

Zato čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da im jebe mater, što zbog postupaka, što zbog ovakvih opravdanja koji vrijeđaju zdrav razum. Zato jebem mater i tebi Hodža, i tebi Maršale, a posebno jebem mater tebi Željko Komšiću koji se nisi udostojio bar da saopštenje izdaš onako kako je to uradio SDP povodom podrške Amira Murića novoj vladi. Moj novi pasoš je gotov, karta je kupljena i izdržaću da ovo gledam još ove četiri hefte a onda nek me pljune ko me vidi u ovoj zemlji.
JoseMujica

#31411 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

Brko druže mojne sebe jebavat

kreteni se samo množe s nulom....sve ostalo je loše za herciku i pristisak
Ridjobrki

#31412 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

Ma đe neće biti za dizanje pritiska, sve te ljude lično znam i znam šta rade i zbog čega i onda čitam ovo govno od saopštenja - čuj u koaliciji sa narodom USK i državom Bosnom i Hercegovinom... Mater vam bezobraznu jebem.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#31413 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

Novak20 wrote:
Poštovani građani,
Mi smo u koaliciji sa građanima USK, a prije svega, sa državom Bosnom i Hercegovinom.
:pisnula: :pisnula: :pisnula:

Ovo kao da su pisali Dženan Džonlagić i Maja Gasal-Vražalica....
JoseMujica

#31414 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

Ridjobrki wrote:Ma đe neće biti za dizanje pritiska, sve te ljude lično znam i znam šta rade i zbog čega i onda čitam ovo govno od saopštenja - čuj u koaliciji sa narodom USK i državom Bosnom i Hercegovinom... Mater vam bezobraznu jebem.

e ovo je baš vrh patetike i preseravanja :jbt:

da se nisu Ajfon i šamarđija vratili :lol: :lol: :lol:
El_comadante

#31415 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by El_comadante »

Ridjobrki wrote:Ma đe neće biti za dizanje pritiska, sve te ljude lično znam i znam šta rade i zbog čega i onda čitam ovo govno od saopštenja - čuj u koaliciji sa narodom USK i državom Bosnom i Hercegovinom... Mater vam bezobraznu jebem.
kad več ideš iz države nadam se da neideš sa ovog foruma i da češ i dalje biti aktivan koliko ti mogučnosti dozvole
Ridjobrki

#31416 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

Image

Još samo Heisenbergov princip neodređenosti nisu pogazili ali haman da hoće i njega.
Adriatic

#31417 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Adriatic »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dado-st ... /170206069

Pa hoće li ijedan Stojnić ostati u DF-u? :D
E Komšiću, seoska barabo i lopino.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#31418 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

gledam sada nešto na izborima i gle čuda
stojinić im bio 3. na listi, karolina 2. srna 5. oni iz novog sarajeva 3. i 6.

svi oni su bili na vrhu liste i svi izglasaše vlast sda u sarajevu. pa neka me neko ubijedi da df nije projekat sda i njihova produžena ruka.
JoseMujica

#31419 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

Smućko dragi de Allahati samoukini ovu zajebanciju od sranke sa svojim imenom

za ovih par godina što si ti i ovi tvoji ublehaši izjebali i ovo malo gradžanskog što je preostalo i diše na haparatima nije ni SDA za ovih 20 i kusur godina
Toffee karamela

#31420 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Toffee karamela »

Da li ova tema uopšte više ima smisla?

Ja predlažem dok smo svi još u pameti

Image
Toffee karamela

#31421 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Toffee karamela »

Adriatic wrote:
Pa hoće li ijedan Stojnić ostati u DF-u? :D
To će ti sad vako ići: za par dana na Dadi će se pokazati neke masnice, onda će se prosut priča po Štrosi da ga je brat nalemo zbog skrnavljenja porodično-partijske časti...Denis će priču potvrdit...neće pričat jedan s drugim šest hefti...na proljetni solsticij past će izmirenje u Cheersu :ljubi1:
zippoo87

#31422 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zippoo87 »

malakh wrote:gledam sada nešto na izborima i gle čuda
stojinić im bio 3. na listi, karolina 2. srna 5. oni iz novog sarajeva 3. i 6.

svi oni su bili na vrhu liste i svi izglasaše vlast sda u sarajevu. pa neka me neko ubijedi da df nije projekat sda i njihova produžena ruka.
vjerovatno nije nastala kao "SDA projekat" ali obzrom da su ljudi kod nas bez trunke morala i obraza,onda para vrti gdje burgija nece
a ko ima najvise para od svih stranaka...pa SDA,pokrali i svakodnevno kradu i mogu platiti koliko ko zine
ni sedmocifreni iznosi im nisu problem a da ne pricam o ovim manjim,za koliko se prodaju ovu saneri

jedina stranka koja je do sada odbila nemoralne ponude SDA je NS...mada ce sada doci oni botovi i reci da je NS isto u saradnji sa SDA ali praksa nam govori suprotno

a koji su to odroni od ljudi...mislim na ove iz DFa...sinoc bili na sastanku i dogovorili se a vec jutros posrali se na ono sto su se dogovorili
pa zdrav razum ne mogu zadrzati ni 12 sati :D
JoseMujica

#31423 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

NS je svakako na svim infrastrukturnim projektima, bitnim za FGR, tihi partner SDA
Last edited by JoseMujica on 06/02/2017 18:35, edited 1 time in total.
Banksy

#31424 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Image
MuaDib

#31425 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MuaDib »

Nezahvalno se vratiti na temu Demokratske fronte u vrijeme likovanja i slavodobitnog slavljenja još jednog preleta iz DF.
Ipak radi malo šire slike i boljeg rezonovanja podsjećam vas na tekst Hamida Deronjića:
Čerupanje Demokratske fronte

Nije čudo kad neko iznevjeri stranačku disciplinu jer se ne slaže s pojedinim stanačkim odlukama. Čudo je kad se povjeruje da iza neslaganja sa strankom stoje isključivo politički principi. Uvjerenje u čiste namjere redovno kvari sumnja da li se neko usprotivio stranačkom vodstvu zato što misli svojom glavom ili što mu je mišljenje u džepu a glava u fotelji. Godinama, pa i decenijama, politička stranka može funkcionirati na identičan način a da to njenim uhljebima ne zasmeta. Sve dok ne ostanu bez pozicija ili dok ne shvate da od stranke bez vlasti nema lične koristi.

Ono što se dešava u Demokratskoj fronti nakon lokalnih izbora samo potvrđuje da lideri političkih stranaka možda i mogu kontrolirati mišljenje u stranci ali nisu u stanju kontrolirati prohtjeve kandidata izabranih na stranačkim listama.
Isključenje dva člana DF-a koju su se priključili većini koju predvode Laburisti Fikreta Abdića bilo je stvar principijelnosti stranačkog vodstva. Moglo bi se reći i da je krajiški neposluh posljedica slabog rada na terenu aktivista DF-a, da preletača i prevrtača nije bilo i u drugim strankama. Nema te političke procjene koja će proniknuti u zadnje namjere svakog kandidata, pogotovo kad je riječ o mladoj političkoj organizaciji koja samom tom činjenicom privlači karijeriste neostvarene na drugim područjima i u drugim strankama.

Kad bi se u ovdašnoj politici moglo govoriti o poštenju, onda bi se moglo prigovoriti dojučerašnjim članovima DF-a, koji su ulaskom u općinska vijeća iznebuha postali nezavisni vijećnici, da su se trebali i na izborima pojaviti kao nezavisni kandidati. Ali pošto u bosanskoj politici, pogotovo u onoj lokalnoj "mahalaškoj", i "poštenje" ima svoju cijenu, važno je dokopati se mandata i iskoristiti ga što bolje u svrhu svog odjednom ugledanog "nezavisnog interesa". Da je Demokratska fronta pobijedila na izborima sigurno bi pobijedio i "opći interes" kod danas nezavisnih kandidata. I isključeni članovi i oni koji su istupili iz DF-a pokazali su da ne vjeruju u tu stranku i da je DF-u bolje da se oslobodi nestabilnih elemenata. Porukom da je i njih izgleda zadesila "afera papak", aludirajući na "papke" iz Saveza za promjene, u DF-u se nastoje izboriti za očuvanje ugleda stranke, svjesni da je gubitak nekoliko vijećničkih mjesta manja šteta od činjenice da se u javnosti stječe dojam o osipanju Demokratske fronte. Najavom "resetovanja" jedne od najmlađih političkih stranaka, iz DF-a su i sami potvrdili krizu u kojoj su se našli.

Šta se to desilo sa političkom strankom koja je obećavala? Prave razloge čerupanja Demokratske fronte utvrdit će stranački organi. Ali već prvi i površan pogled na kratku historiju DF-a otkriva neke od razloga njenog posrnuća.
U prvi plan se nameće kolebljivost Željka Komšića, koja je mogla utjecati na stablinost stranke i glasačkog tijela, ali i cijena koju je platio zbog koaliranja s nacionalnim strankama. No, ni jedno ni drugo nije tako jednostavno protumačiti kako to pravolinijski tumači javnost koja se upravlja isključivo dojmovima i neposrednim zaključcima. Da je bilo tako lako ući u kaliciju sa nacionalnim strankama Komšić se ne bi ni kolebao. Da se nakon prošlih općih izbora mogla formirati vlast bez DF-a, Komšić ne bi ni imao dilema, kao što se dvoumio jer je sumnjao da se s nacionalnim strankama može napraviti koalicija čistih računa.
Malo ko će danas isticati razliku između principa, potvrđenih i od Suda, zbog kojih je DF izazvao krizu vlasti i interesa zbog kojih su nacionalne stranke proteklih mjeseci uvele vlast u novu krizu. Rijetki će se možda sjetiti da vrijeme potrošeno na formiranje vlasti s DF-om nije bilo duže od vremena kojeg aktuelna vlast troši usred mandata na dogovore o dogovorima kako bi vladajuću koaliciju održala koliko-toliko funkcionalnom. Ali ko će se baviti detaljima? Ko će dovoditi u vezu razloge krize koje je izazavo Komšić s razlozima krize koju je aktuelna koalicija izazvala i bez Komšića? Da neće možda "bosanski muslimanski subjekt (koji) ne voli da razmišlja dugoročno, pa čak ni srednjoročno, on odluke donosi na osnovu svog trenutačnog, današnjeg osjećaja" (T.Haverić).

No, ako se i može razumijeti Komšićeva koalicija iz nužde s nacionalnim strankama, teško je razumljivo Komšićevo pojeftinjenje dionica vlastite stranke. Čini se da je ovaj čestiti čovjek pravio početničke greške u odnosu prema SDP-u. Nakon što je na jednoj televiziji rekao, a na drugoj ponovio, da bi Bogiću Bogićeviću, u slučaju da bude predsjednik SDP-a, odmah "prepustio" i DF ("Nema problema, evo mu sve!"), Željko Komšić je nesmotreno poslao poruku da je DF "privremena" stranka koja samo čeka pravu priliku da se vrati matici, Socijaldemokratskoj partiji. To bi moglo proći bez ikakve štete jedino u slučaju da su za DF na općim izborima glasali samo razočarani esdepeovci.

Jasno je da odlazak Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, nekadašnjih uzdanica DF-a, nije prošao bez posljedica. Kao što je ishitrena priča o ujedinjenju ljevice nakon lokalnih izbora sigurno utjecala da dio DF-ovih vijećnika okrene leđa stranci sa čije liste su i izabrani u općinska vijeća. Ljudi nesigurni u vlastiti politički potencijal znaju da ono što su dobili na listi Demokratske fronte teško mogu dobiti na listi ujedinjene ljevice.
Ali to više nije samo problem DF-a. Karte se još ne otkrivaju, ali lični interesi će biti glavni kamen kušnje ujedinjenju ljevice ili građanske opcije.
Post Reply