Kome odgovara ovakva situacija?
Onima, kojima ne odgovara da se provedu izbori 2014. god.
SDP
-
Innovation
#31351 Re: SDP
-
Hafis
#31352 Re: SDP
Tako je. Kugla je čudo. Situcija s ukidanjem IP fondova ne ide mu na ruku, pogotovo i ovo zaostajanje Bosne na putu u EU, a pošto dolazi uskoro zima, porast cijena i poskupljenje životnih troškova, pogotovo umirovljenika, prijeti mu i socijalni bunt u pola Mostara a možda i u Posušju. Jednostavno je doveden do zida.madner wrote:Bice gusto, bice 0:2.
Kristalna kugla kaze da ce Covic skontati igru ubrzo i pristati na neke kompromise kako bi se odrzali novi izbori.
Tako me ne bi čudilo da obude i 0.3. Osim tih smanjenih kompetancija kantona i broja istih, izbor dva člana iz FBiH prostim vecinama, on pristane i na ukidanje federalnog doma naroda.
- Styling
#31353 Re: SDP
Ja sam nedavno čitala odluku Kantona Sarajevo po kojem se opštinama daju neka dodatna ovlaštenja i sa kantona se prebacuju na opštine. Možda je ovo već uvod u promjenu nadležnosti kantona i konačnom ukidanju.Hafis wrote:Tako je. Kugla je čudo. Situcija s ukidanjem IP fondova ne ide mu na ruku, pogotovo i ovo zaostajanje Bosne na putu u EU, a pošto dolazi uskoro zima, porast cijena i poskupljenje životnih troškova, pogotovo umirovljenika, prijeti mu i socijalni bunt u pola Mostara a možda i u Posušju. Jednostavno je doveden do zida.madner wrote:Bice gusto, bice 0:2.
Kristalna kugla kaze da ce Covic skontati igru ubrzo i pristati na neke kompromise kako bi se odrzali novi izbori.
Tako me ne bi čudilo da obude i 0.3. Osim tih smanjenih kompetancija kantona i broja istih, izbor dva člana iz FBiH prostim vecinama, on pristane i na ukidanje federalnog doma naroda.
- madner
#31354 Re: SDP
I to je na stolu, u skladu sa prijedlogom Venecijanske komisije.Hafis wrote:Tako je. Kugla je čudo. Situcija s ukidanjem IP fondova ne ide mu na ruku, pogotovo i ovo zaostajanje Bosne na putu u EU, a pošto dolazi uskoro zima, porast cijena i poskupljenje životnih troškova, pogotovo umirovljenika, prijeti mu i socijalni bunt u pola Mostara a možda i u Posušju. Jednostavno je doveden do zida.madner wrote:Bice gusto, bice 0:2.
Prijeti mu da ostane u opoziciji jos par godina. Naravno on moze junacki da to izdrzi, no problem je sto druga strana nema razloga za kompromis.
Covic im je izgovor za odgadjanje izbora, odgadjanje izbora je dobro ako mislis da ces izgubiti iste.
Kakva teska odluka za Zlaju:
Zauzeti populisticki stav i ostati na vlasti ili prihvatiti kompromis i otici u opoziciju.
Hmmmm
-
Hafis
#31355 Re: SDP
Da ne bi ti previše zamarao glavu: nije problem i ako se odgode izbori.
A Čova će već nekako ''izdržati'' socijalni bunt u Mostaru.
A Čova će već nekako ''izdržati'' socijalni bunt u Mostaru.
- madner
#31356 Re: SDP
Ti si jedini koji spominje socijalni bunt
Nije poenta da dodje do istoga.
-
Hafis
#31357 Re: SDP
Jedino na što SDP može računati u ovom tvrdoglavom nadmudrivanju s HDZ-ima je slaba Čovićeva točka: velika doza zabrinutosti i brige kada je u pitanju put Bosne u EU, daljnje integracije, jačanje države i građanskih prava i ostali folovi.madner wrote:Ti si jedini koji spominje socijalni bunt![]()
Ako ga tu ne uhvate na sentiš, onda mrka kapa.
- madner
#31358 Re: SDP
Da ti nacrtam jos jednom: SDP se nada da Covic nece popustiti.
Cova moze izabrati izmedju: opozicija jos koju godinu i ne popustili ili popustiti i postati pozicija.
SDP bira izmedju: opozicija ako popusti ili pozicija ako ne popusti.
Cova moze izabrati izmedju: opozicija jos koju godinu i ne popustili ili popustiti i postati pozicija.
-
hizo ramidovic
#31359 Re: SDP
jedna od tih promjena jeste nadleznost za obrazovanje, tj. skole ce biti pod ingerencijom opcina, opcine ce biti osnivaci.Styling wrote:
Ja sam nedavno čitala odluku Kantona Sarajevo po kojem se opštinama daju neka dodatna ovlaštenja i sa kantona se prebacuju na opštine. Možda je ovo već uvod u promjenu nadležnosti kantona i konačnom ukidanju.
ako se to desi, ne treba biti posebno pametan pa da se predvide posljedice...
-
Hafis
#31360 Re: SDP
Da i ja tebi nacrtam:madner wrote:Da ti nacrtam jos jednom: SDP se nada da Covic nece popustiti.
1. Ostati još opozicija godinu ili dvije sasvim je nebitno za Čovića. U pitanju je krupniji ulog od ''postojanja'' pozicije, što mu s promjenom izbornog zakona kakvu on priželjkuje ne može umaknuti. Znači nema popuštanja, pa makar el. struju ukinuli a ne IP fondove. Dobro se pripremio za ovaj meč...ako možeš pratiti.
Što se tiče SDP-a .- to ti ga je gudbaj Čarli. Popustio danas ili za godinu. Šta god da uradi valja mu se opet hrvati s ''rajom'' iz dvorišta za nafaku..još kad Komšo nabilda pa uđe i on u raju...baš će biti veselo.
- madner
#31361 Re: SDP
Nema krupnijeg zaloga od ovog na bh sceni, a ti se slobodno zamajavaj.Hafis wrote:Da i ja tebi nacrtam:madner wrote:Da ti nacrtam jos jednom: SDP se nada da Covic nece popustiti.
1. Ostati još opozicija godinu ili dvije sasvim je nebitno za Čovića. U pitanju je krupniji ulog od ''postojanja'' pozicije, što mu s promjenom izbornog zakona kakvu on priželjkuje ne može umaknuti. Znači nema popuštanja, pa makar el. struju ukinuli a ne IP fondove. Dobro se pripremio za ovaj meč...ako možeš pratiti.
Što se tiče SDP-a .- to ti ga je gudbaj Čarli. Popustio danas ili za godinu. Šta god da uradi valja mu se opet hrvati s ''rajom'' iz dvorišta za nafaku..još kad Komšo nabilda pa uđe i on u raju...baš će biti veselo.
Cova je bio spreman da zajebe sve principe kada mu je Zlatko obecao poziciju. Jednostavno tu je lova, tu su radna mjesta, tu je uticaj u drustvu.
To sto bi ti zelio da je Cova borac za principe je druga stvar, shvatam te. Mislis da si majoriziran i nadas se da ce on da ispravi tu nepravdu.
- bogumila
#31362 Re: SDP
sdp moze samo sanjat da se odgode izbori.
to sto ih evropa (navodno) nece priznat, koga to (od sestorke-sedmorke-osmorke) interesuje?
NIKOG.
izbori su dogodine i to je to.
kako ce ko na njima proci, to je druga prica.
to sto ih evropa (navodno) nece priznat, koga to (od sestorke-sedmorke-osmorke) interesuje?
NIKOG.
izbori su dogodine i to je to.
kako ce ko na njima proci, to je druga prica.
-
Hafis
#31363 Re: SDP
SDP više nema, niti može išta ponuditi HDZ-u, pogotovo nekakvu ''poziciju'', niti ''lovu i radna mjesta''. Jednostavno prekasno a i nema kila za ispunjavati takve želje. Može još drndati ovaj mandat godinu dana i onda natrag u garažu gdje mu i jest mjesto.madner wrote: Nema krupnijeg zaloga od ovog na bh sceni, a ti se slobodno zamajavaj.
Cova je bio spreman da zajebe sve principe kada mu je Zlatko obecao poziciju. Jednostavno tu je lova, tu su radna mjesta, tu je uticaj u drustvu.
To sto bi ti zelio da je Cova borac za principe je druga stvar, shvatam te. Mislis da si majoriziran i nadas se da ce on da ispravi tu nepravdu.
Sjećam se ja i tih pokušaja SDP-ove ''rekonstrukcije'' federalne vlade, koju je Tihić s lakoćom odbio.
Ipak se ispostavilo da SDP jednostavno nema dovoljno kila da iznese takav projekt, a Čova je pristao na to s motom: šta me briga, nemam šta izgubiti.
Međutim, dugoročno SDP više neće nikada biti u poziciji da sastavlja vlade i jasno je to i Čoviću. Jedino što još može to je opstrukcija, ali vremenom sve više izlazi na čistinu, a onda je ostatak posla rutina.
- madner
#31364 Re: SDP
Dakle ako SDP nece nikad poslje doci na poziciju, kakav im je motiv da pristanu na bilo kakav kompromis koji je neophodan za odrzavanje izbora poslje kojih ih vise nema?
Sada si shvatio Covinu dilemu.
-
Hafis
#31365 Re: SDP
Sve zavisi od SDA. SDA može odigrati ulogu ''spasitelja'' IP fondova i EU puta pristavši na neka rješenja iz Brisela i tako zaraditi neke poene, doduše više vani nego kući. U tom slučaju suglasnost SDP-a ne bi bila ni potrebna. Tu je i Fahro ''spasitelj EU integracija'' koji vaga situaciju.madner wrote:Dakle ako SDP nece nikad poslje doci na poziciju, kakav im je motiv da pristanu na bilo kakav kompromis koji je neophodan za odrzavanje izbora poslje kojih ih vise nema?![]()
A opet s druge strane možda i SDA ustraje na ulozi ''branitelja Bosne i prijetećih podjela''.
Samo glupo je da obje stranke, i SDP i SDA glume istu ulogu, to jest ''loše momke''..jedan je viška.
Ipak je potrebna i dobra procjena raspoloženja bošnjačke javnosti koja još nije pripremljena za bilo kakvo popuštanje ''podjelama Bosne'', a opet s druge strane ta javnost nije ni pripremljena za packe od EU i plašenje izolacijom, poslije toliko godina uvjeravanja u suprotno.
Jednom riječju, nije lahko ni SDP-u ni SDA-u. S tim što je SDA ipak danas politički ozbiljniji čimbenik od SDP-a i morat će primiti taj teški zadatak na svoja nejaka pleća.
- bogumila
#31366 Re: SDP
IPA fondoviHafis wrote: Sve zavisi od SDA. SDA može odigrati ulogu ''spasitelja'' IP fondova i EU puta pristavši na neka rješenja iz Brisela i tako zaraditi neke poene
danas citam isto negdje na klixu neki lik komentarise kao svakako pola tih para ode evropskoj uniji (na plate njihove ovdasnje administracije koja to "implementira", a drugo pola se prakticno pokrade (kroz tendere, putovanja, auta, "seminare", "radionice" i sta ti ja znam). uglavnom NISTA od tih para ne dodje do "naroda". banalan komentar, al prilicno tacan.
- ultima_palabra
#31367 Re: SDP
Nije banalan, nego je skoro 100% tačan.bogumila wrote:IPA fondoviHafis wrote: Sve zavisi od SDA. SDA može odigrati ulogu ''spasitelja'' IP fondova i EU puta pristavši na neka rješenja iz Brisela i tako zaraditi neke poene
danas citam isto negdje na klixu neki lik komentarise kao svakako pola tih para ode evropskoj uniji (na plate njihove ovdasnje administracije koja to "implementira", a drugo pola se prakticno pokrade (kroz tendere, putovanja, auta, "seminare", "radionice" i sta ti ja znam). uglavnom NISTA od tih para ne dodje do "naroda". banalan komentar, al prilicno tacan.
- Styling
#31368 Re: SDP
To nije tačno samo za IPA fondove nego i za sve fondove i pomoći koje su nam i Evropa i Amerika upućivali preko svojih raznoraznih organizacija.bogumila wrote:IPA fondoviHafis wrote: Sve zavisi od SDA. SDA može odigrati ulogu ''spasitelja'' IP fondova i EU puta pristavši na neka rješenja iz Brisela i tako zaraditi neke poene
- Danguba
#31369 Re: SDP
Drago mi je da se ovo na kraju ipak shvatilo. Ja to godinama pisem ali pojedinci odmah stranka, ovaj onaj pokrao.Styling wrote:To nije tačno samo za IPA fondove nego i za sve fondove i pomoći koje su nam i Evropa i Amerika upućivali preko svojih raznoraznih organizacija.bogumila wrote:
IPA fondovi
Ne kazem da pojedinci nisu omastili brkove ali glavnina sredstava je vracena tamo odakle je i donirana(na razne nacine).
- MuaDib
#31370 Re: SDP
IPA fondovi su namjenjeni građanima, a naši političari kad su vidjeli da su im odfikarili prste sa tih fondova, su rekli ko je*e IPA fondove, kad mi ne možemo uzeti procenat, ne trebaju ni građanima. Ljudi uopšte nisu edukovani kako se koriste IPA fondovi i da bi dobio sredstva moraš znati napisati projekt ulaganja sredstava i kako da ti se ta sredstva vrate. U Hrvatskoj je preko IPA fondova oko 30 000 započelo vlastiti biznis, sa uspješnošću od 80%. Dakle edukujte se, ima na netu sve i pisanju projekata, načinu aplikacije i drugim vezanim informacijama.
- madner
#31371 Re: SDP
SDA ima fin dio kolaca, tako da joj je najbitnije ne ispusiti na izborima. Sto se moze desiti ako se stekne dojam da su izdali.Hafis wrote:Sve zavisi od SDA. SDA može odigrati ulogu ''spasitelja'' IP fondova i EU puta pristavši na neka rješenja iz Brisela i tako zaraditi neke poene, doduše više vani nego kući. U tom slučaju suglasnost SDP-a ne bi bila ni potrebna. Tu je i Fahro ''spasitelj EU integracija'' koji vaga situaciju.madner wrote:Dakle ako SDP nece nikad poslje doci na poziciju, kakav im je motiv da pristanu na bilo kakav kompromis koji je neophodan za odrzavanje izbora poslje kojih ih vise nema?![]()
A opet s druge strane možda i SDA ustraje na ulozi ''branitelja Bosne i prijetećih podjela''.
Samo glupo je da obje stranke, i SDP i SDA glume istu ulogu, to jest ''loše momke''..jedan je viška.
Ipak je potrebna i dobra procjena raspoloženja bošnjačke javnosti koja još nije pripremljena za bilo kakvo popuštanje ''podjelama Bosne'', a opet s druge strane ta javnost nije ni pripremljena za packe od EU i plašenje izolacijom, poslije toliko godina uvjeravanja u suprotno.
Jednom riječju, nije lahko ni SDP-u ni SDA-u. S tim što je SDA ipak danas politički ozbiljniji čimbenik od SDP-a i morat će primiti taj teški zadatak na svoja nejaka pleća.
Uglavnom, HDZ ima tu srecu da on jedini moze popustiti bez vecih problema, jer nema ozbiljnje opozicije u svojih 10% glasaca.
Tako da, rasplet za 2-3 mjeseca
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#31372 Re: SDP
Nema šanse. SDA je privatna firma u vlasništvu dva rođaka multi-milionera Tihića i Bakira koja svake godine zarađuje stotine miliona KM, tako da nema šanse da će SDA izgubiti na izborima sve dok lova frca na sve strane, a Bošnjaci su razvučene pameti.madner wrote: SDA ima fin dio kolaca, tako da joj je najbitnije ne ispusiti na izborima. Sto se moze desiti ako se stekne dojam da su izdali.
-
MVeis
#31373 Re: SDP
ojHafis wrote:SDA ipak danas politički ozbiljniji čimbenik od SDP-a i morat će primiti taj teški zadatak na svoja nejaka pleća.
- dustaban
#31374 Re: SDP
Lopovske, nelopovska (a koja to stranka nije lopovska?!) SDA ima cvrste temelje jer je BAZNA bosnjacka stranka, bila i ostala. Prezivjela je ove osvajace bosnjackog trona SBiH, SDP, SBB...antimobbing wrote:Nema šanse. SDA je privatna firma u vlasništvu dva rođaka multi-milionera Tihića i Bakira koja svake godine zarađuje stotine miliona KM, tako da nema šanse da će SDA izgubiti na izborima sve dok lova frca na sve strane, a Bošnjaci su razvučene pameti.madner wrote: SDA ima fin dio kolaca, tako da joj je najbitnije ne ispusiti na izborima. Sto se moze desiti ako se stekne dojam da su izdali.
SDP nasuprot njoj je sasvim izgubio tlo pod nogama. Svoj multikulti imidz je potpuno, ali zaista potpuno, unistio od proteklih izbora i one velike "pobjede"
Izgubio je sasvim svoj identitet. A to se u politici najgrublje kaznjava. Glasaci ce vam oprostiti i lopovluk i kurvaluk i predizborne lazi, ali vam ne mogu, cak i uz najbolju volju, oprostiti... promjenu NJIH, tj. glasacke baze.
SDA se uvijek obraca bosnjacima, HDZ-ovi hrvatima... samo se SDP potpuno preobrazio, ne obraca se vise multikulti glasacima vec iskljucivo bosnjacima.
A tu je trziste vec zauzeto.
SDP je fakticki mrtav.
- madner
#31375 Re: SDP
Ne obracaj mi se, nisi nikad nista napisao sto je vrijedno odgovora.antimobbing wrote:Nema šanse. SDA je privatna firma u vlasništvu dva rođaka multi-milionera Tihića i Bakira koja svake godine zarađuje stotine miliona KM, tako da nema šanse da će SDA izgubiti na izborima sve dok lova frca na sve strane, a Bošnjaci su razvučene pameti.madner wrote: SDA ima fin dio kolaca, tako da joj je najbitnije ne ispusiti na izborima. Sto se moze desiti ako se stekne dojam da su izdali.