SDP

PalaDino

#31301 Re: SDP

Post by PalaDino »

Skijaš wrote: Ako je Lagumdžija tokom formiranja državne vlasti prihvatio ulogu samo bošnjačke stranke za SDP, Komšića se na to neće moći natjerati. I kako rekoh, sada je samo pitanje koliko će dobiti glasova i hoće li biti važan faktor pri formiranju vlasti.
Skijaš to je prošlost.
Postojat će samo izborne jedinice i birači iz tih jedinica.
Nitko ga neće sprijećavati da dođe u bilo koju izbornu jedinicu i pobjedi...

To je implementacija Sejdić Finci,
Mogu se svi kandidirati, što više kandidata to bolje.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 21:32, edited 1 time in total.
Skijaš

#31302 Re: SDP

Post by Skijaš »

PalaDino wrote:
Skijaš wrote:"Nijedna politička stranka ne može tvrditi da ima ekskluzivno pravo da zastupa cijelu jednu etničku skupinu" (predstavnik američkog State Departmenta o formiranju vlasti u BiH)

ili

"The Assembly considers that the democratic will of the voters must be respected. With only four seats in the House of Representatives, out of 42, the Assembly believes that the two main Croat parties (HDZ and HDZ 1990) are not in a position to claim one third of the nine ministerial positions, including the chairmanship" (iz monitoring izvještaja Vijeća Evrope)

Ako je Lagumdžija tokom formiranja državne vlasti prihvatio ulogu samo bošnjačke stranke za SDP, Komšića se na to neće moći natjerati. I kako rekoh, sada je samo pitanje koliko će dobiti glasova i hoće li biti važan faktor pri formiranju vlasti.
Skijaš to je prošlost.
Ne mislim da je SDA dovoljno jaka da to ostvari.
Danguba

#31303 Re: SDP

Post by Danguba »

PalaDino wrote:
Danguba wrote: ma ne cude oni mene jer sam navikao na njihove stavove. ne cudi me ni EU jer su nas 100 puta prodali, izdali, namagarcili ALI me cudi da ta ista EU zeli da nam proda muda pod bubrege i jos se bune sto to ne prihvatimo.
Recimo da ti živiš u Sarajevu a ja u Čitluku,

(šta ti imaš prihvaćat ili ne prihvaćat predstavnika iz neke druge izborne jedinice, isto i ja nema ja tebi šta govorit i soliti ti pamet "ovaj ti je bolji ,ovaj ti je lopov ili nešto treće", bit će onaj koga ti izabereš i koga ja izaberem).
Čist račun duga ljubav.
na lokalnoj razini si u pravu.
neJma moja i tvoja izborna jedinica niti ce biti. gdje je Sejdiceva???
PalaDino

#31304 Re: SDP

Post by PalaDino »

Danguba wrote:
PalaDino wrote:
Danguba wrote: ma ne cude oni mene jer sam navikao na njihove stavove. ne cudi me ni EU jer su nas 100 puta prodali, izdali, namagarcili ALI me cudi da ta ista EU zeli da nam proda muda pod bubrege i jos se bune sto to ne prihvatimo.
Recimo da ti živiš u Sarajevu a ja u Čitluku,

(šta ti imaš prihvaćat ili ne prihvaćat predstavnika iz neke druge izborne jedinice, isto i ja nema ja tebi šta govorit i soliti ti pamet "ovaj ti je bolji ,ovaj ti je lopov ili nešto treće", bit će onaj koga ti izabereš i koga ja izaberem).
Čist račun duga ljubav.
na lokalnoj razini si u pravu.
neJma moja i tvoja izborna jedinica niti ce biti. gdje je Sejdiceva???
Sejdićeva jedinica se nalazi tamo gdje su njegovi glasaći znaći jedinica koju on izabere.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 21:35, edited 1 time in total.
saibaba

#31305 Re: SDP

Post by saibaba »

PalaDino wrote:Ja stvrno nemam ništa protiv da Komšić predstavlja svoje izborno tijelo (Zenicu, Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Kalesiju) bez obzira što se on zove Željko a u tim gradovima su dominanti Bošnjaci.
Bitno je da što veću teritoriju pokriju autohtoni predstavnici građana koji tu žive.
Zašto Grudama nametati Komšića kao oni više vole nekog drugog, zašto Sarajevu nametati Izetbegovića kad oni više vole Željka?
A Zasto bi grude koje imaju pet hiljada stanovnika bile odlucujuci faktor u izboru clanova predsjednistva ? Zato sto tamo zive Hrvati ?
Pa i u Sarajevu zive Hrvati ima ih vise nego u grudama ...
Mozda zato sto je to Covicevo biracko tijelo ?
PalaDino

#31306 Re: SDP

Post by PalaDino »

saibaba wrote:
PalaDino wrote:Ja stvrno nemam ništa protiv da Komšić predstavlja svoje izborno tijelo (Zenicu, Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Kalesiju) bez obzira što se on zove Željko a u tim gradovima su dominanti Bošnjaci.
Bitno je da što veću teritoriju pokriju autohtoni predstavnici građana koji tu žive.
Zašto Grudama nametati Komšića kao oni više vole nekog drugog, zašto Sarajevu nametati Izetbegovića kad oni više vole Željka?
A Zasto bi grude koje imaju pet hiljada stanovnika bile odlucujuci faktor u izboru clanova predsjednistva ? Zato sto tamo zive Hrvati ?
Pa ko brani Hrvatima u Sarajevu da glasaju za sarajliju Komšića ili sarajliju Izetbegovića ili Fincija?

Ko brani Hrvatima iz Gruda da glasaju za kadidata SDP-a iz recimo Mostara.
Evo nek se Komšić kandidira u koju god hoće izbornu jedinicu i nek pobjedi...nitko mu ne brani.
Alfons Kauders

#31307 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

PalaDino wrote:
Alfons Kauders wrote: zipa poskokovca, ocekuje etnicke kvote u parlamentu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Postoji kvota područja, regije, nećeg trećeg....

A sadržaj kvote (prebrojavanje krvnih zrnaca) se ne nameće.

To ti je pomirenje građanskog i nacionalnog....Kako Zlaja kaže.

Lagumdžiji se izgleda u Briselu njegovo pismo bomba vratilo njemu na kućni prag.
Zato je i urlao na sastanku.

A vidim danas da iz SDP-a pljuju na Doris Pack....
No mislim da sam pročitao između redova da su i osatli Briselski političari isto zaključili no ona mu je jedina to naglas u rekla.
pa po kojoj kvoti komsic i njegova stranka nece moci u parlament :-) ti si svjestan da ce komsic imati puno vise moci ako udje u parlament samo sa petinom glasova koje je dobio na proslim izborima? sad nema nista...
Alfons Kauders

#31308 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

PalaDino wrote:
Skijaš wrote: Ako je Lagumdžija tokom formiranja državne vlasti prihvatio ulogu samo bošnjačke stranke za SDP, Komšića se na to neće moći natjerati. I kako rekoh, sada je samo pitanje koliko će dobiti glasova i hoće li biti važan faktor pri formiranju vlasti.
Skijaš to je prošlost.
Nitko ga neće sprijećavati da dođe u bilo koju izbornu jedinicu i pobjedi...

To je implementacija Sejdić Finci,
Mogu se svi kandidirati, što više kandidata to bolje.
implementacija sejdic finci je da se naprave nove izborne jedinice za parlament?

svaka cast :lol: :lol: :lol:
weredsf

#31309 Re: SDP

Post by weredsf »

Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:Razmisljaju jer moraju, a o bloku 7 prve rasprave su odrzane jos u osamdesetim - to nije njihova ideja.
ma znam, vec sam bio napisao da je vecina nasih objekata nedovrsena i da su uradjene samo prve faze jer je bilo planova za sirenje skoro svih. uostalom, mi smo uvijek imali raznih planova za sve oblasti :D

sto se tice obnovljivih izvora, tu sam neki dan citao da se mnogi jaki igraci u evropi bune jer je to jednostavno preskupo.

prevelike subvencije, pa me ne bi cudilo da tu dodje do nekih korekcija, mada generlano milsim da nama te ultimativne ekoloske zakebancije ne trebaju biti prioritet jer mi smo u prevelikim govnima da bi sada pratili te trendvove.

sto se tice demografije, rudara i ostalog..jebiga, za sve se radi analiza, lako je nama na pamet pricat, ali znam da ako neko skrsi velike pare da taj nije odluku donio napamet.
ne mozemo se mi takmiciti ni "prljavom" strujom, da o vjetru i ostalim zajebancijama i ne pricamo... nije da trebamo ignorisati te trendove, ali treba biti realan - to je sve trenutno sica, ne samo kod nas nego svuda u svijetu... ali sto da ne, napraviti jednu elektranu, cisto radi iskustva i obuke... vec su planirane dvije vjetroelektrane cini mi se

cumur ce nam doci glave... jer ni tu nismo konkurentni i treba uloziti stotine miliona ako ne i milijarde da se popraimo... dzaba kod nas rudar radi za milju maraka ako je 3-4 puta manje produktivan od rudara u evropi... necemo mi vise imati jeftine radne snage da mijenja mehanizaciju... na zapadu ce uloziti stotine miliona eura za mehanizaciju na povrsinskim kopovima i sa 100 radnika ce proizvoditi vise nego mi sa 1000... to je jebada - a mi nemamo love da nabavljamo takvu opremu
Njemacka potpuno odustaje od tog modela, jedan kWh kosta oko 70 Eura..
mikasa

#31310 Re: SDP

Post by mikasa »

Poslije par mjeseci dodjem na temu SDP-a kad ono : komsic, grude, termoelektrana, rudari...
Shahab

#31311 Re: SDP

Post by Shahab »

weredsf wrote:
Shahab wrote:
weredsf wrote: Pa potencijal u rudama i rijekama prije svega, zavrsen je idejni projekat sa termoelektranu u Banovicima, u neposrednoj blizini rudnika (malo poznata stvar) koja je u tim kapacitetima, ovaj blok 7 u Tuzli, hidricentrale itd...
Na koji ce nacin on biti iskoristen je nesto drugo, cinjenica je da postoji jer mi i sada jedini u regiji izvizimo struju, cirka oko 500 milina cini mi se
Samo da imaš pravilne informacije...
Elektroprivreda Srbije ostvarit će ove godine rekordnu proizvodnju i izvoz struje, rečeno je na svečanoj sednici Upravnog odbora EPS-a, održanoj povodom Dana kompanije, 6. listopada. Kako prenosi SEEbiz, kompanija je za devet mjeseci ove godine proizvela 27, 4 kWh električne energije, a do kraja godine bi trebala proizvesti rekordnih 37,4 kWh, rekao je predsjednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković, koji je tom prilikom istaknuo da se u Srbiji ove godine obilježava 120 godina od početka rada prve elektrane u zemlji. EPS je u ovoj godini izveo 2,8 milijardi kWh, a do kraja 2013. izvoz bi trebao da dostigne rekordnih tri milijarde kWh, rekao je Marković.
Lignit koji ima BiH, osim banovićkog uglja, spada u kategoriju uglja niske energetske vrijednosti. Osim toga samo su Banovići i Kreka površinski kopovi, ostalo su podzemni kopovi, što predstavlja kao da trkate sa Boltom na 100 metara i na sebi nosite tegove od 50 kg. Naši rudnici opstaju na monopolu elektroprivrede, koja pod političkim pritiskom mora uzimati njihov ugalj, koji je preskup za svoju energetsku vrijednost. Zbog energetske revolucije u Evropi, velike instalisane snage OIE, cijena se sada kreće oko 35-38 EUR/mWh, što je 7-8 feninga po kWh. U Budimpešti koja je regionalna berza za BiH ona ide oko 45 EUR/mWh. Mi kao građani, potrošaći EP BiH, plaćamo 65 EUR /mWh (13 feninga/kWh), za privredu je još i skuplje. Da naš ugalj išta valja koristili bi ga Hrvati u Plominu a ne bi ga uvozili brodovima iz Amerike i Australije. Da bi se investicija u Blok 7 isplatila, cijena struje kod nas bi morala skočiti barem za 250-300 %, odnosno 50 feninga po kWh, i to za građane. Slovenci muku muće da izgrade termoelektranu u Šoštanju, a i Hrvati u Plominu. Dakle šanse za ovu investiciju su veopma male. Mi para nemamo, a stranci traže garancije profita. Nikome se ne isplati prodavati struju po ovim cijenama, pogotovo jer cijena električne energija drastično pada i na Zapadu.
http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/b ... -1.1789420
Evo šta se dešava u Njemačkoj i kakva je sudbina najvećeg njemačkog kopa Garzweilwr u vlasništvu giganta RWE. Kop se zatvara jer struja proizvedena iz termoelektrana više nije konkurantna na tržištu.
To bi mogla, ja govorim koliki je sada taj iznos, mozda i grijesim ali je to nesto na sto bi se trebali fokusirati u buducnosti, ova Termoelektrana u Banovicima je ozbiljan projekat, neki dan sam slusao ministzra Trhulja gdje kaze da se kod Bugojna otvara ili pokrece rudnik koji ce zaposliti oko 1000 ljudi, ceka se samo neka kantonalna saglasnost.
Vidim da si upucen u tematiku, sta mislis o Banovicima?
Banovićki ugalj je dobar i kvalitetan ugalj. Odluka investitora da uloži novac uvjetovana je projekcijama očekivane dobiti. Lično se slažem sa prethodno iznesenim mišljenjem da bi optimalna bila izgradnja jedne manje termoelektrane u Banovićima, koja bi bila komplementarna sa rudnikom. Što se tiče ovih megalomanskih najava o Bloku 7 mislim da su one nerealne i više rezultat predizborne priče.Zatvoriti finansijsku konstrukciju je nemoguća priča. Možda sam malo i subjektivan, jer sam vezan poslovno sa plinskim biznisom, ali ja mislim da je ugalj stvar prošlosti u Evropi. Tržište BiH je malo i sigurno investicije imaju smisla samo ako se rade za regionalno tržište. Iz povjerljivih izvora imam saznanja da Rusi, odnosno Gazprom, planira raditi dvije plinske centrale ukupne snage 1000 MwP koje bi koristile plin iz Južnog toka. Drugog interesa za Ruse u izgradnji kraka prema BiH ne vidim, jer mi uopće nismo na gasnom koridoru. Sa druge strane Švicarci, Turci i Azerbejdžanci guraju alternativu Južnom toku u vidu TAP-a, koji bi trebao da dovede jeftini azerbejdžanski gas do švicarskih plinskih centrala u Sjevernoj Italiji. Također se krak planira prema BiH i to od Splita prema bosnaskoj granici. Vlasnici plinovoda su i vlasnici plina i oni će sigurno raditi plinske centrale za proizvodnju električne energije. U uvjetima liberalnog tržišta opstaje samo onaj sa jeftinoojm cijenom. Ukoliko u tu kalkulaciju dodamo i penale i destimulacije za fosilna goriva, koje će nametnuti EU, onda je jasno da ugalj nema budućnosti.
mikasa

#31312 Re: SDP

Post by mikasa »

Vec uradjen idejni projekat...
Izgradnja TE Banovići predviđena je u centralnom dijelu ugljenog bazena, između površinskih kopova, čime su riješeni imovinsko – pravni odnosi. Predviđena instalisana snaga termoelektrane iznosi 300 MW/350 MVA, a ukupna godišnja proizvodnja 2.047,5 GWh. Projektovat će se kao jedna proizvodna jedinica sa parnim kotlom, kondenzacionom turbinom sa generatorom i pomoćnim sistemima i infrastrukturnim objektima za proizvodnju električne energije. Od ukupno instalisane snage predviđa se da će 7 – 8 procenata biti utrošeno za sopstvenu potrošnju a TE će se snabdjevati sa ugljem iz rudnika „Banovići“.
Problem je samo u dovoljnoj kolicini vode za potrebe termoelektrane
weredsf

#31313 Re: SDP

Post by weredsf »

mikasa wrote:Vec uradjen idejni projekat...
Izgradnja TE Banovići predviđena je u centralnom dijelu ugljenog bazena, između površinskih kopova, čime su riješeni imovinsko – pravni odnosi. Predviđena instalisana snaga termoelektrane iznosi 300 MW/350 MVA, a ukupna godišnja proizvodnja 2.047,5 GWh. Projektovat će se kao jedna proizvodna jedinica sa parnim kotlom, kondenzacionom turbinom sa generatorom i pomoćnim sistemima i infrastrukturnim objektima za proizvodnju električne energije. Od ukupno instalisane snage predviđa se da će 7 – 8 procenata biti utrošeno za sopstvenu potrošnju a TE će se snabdjevati sa ugljem iz rudnika „Banovići“.
Problem je samo u dovoljnoj kolicini vode za potrebe termoelektrane
Super, neki su odlicno procjenili kapacitete te TE, nadam se da ce problem vode nekako prevazici
Shahab

#31314 Re: SDP

Post by Shahab »

Super, sve je spremno, imamo idejno riješenje koje je uradio softver kojeg u Njemačkoj možes kupiti za pet hiljada eura, još samo da se nađe investitor, koji je spreman uložiti novac u totalnu neizvjesnost. To su kapitalni projekti koji prevazilaze domete Mirsada Kukića i rudara iz Banovića. Sve ovisi o cijeni električne energije za period od 30 godina, pa se onda radi procijena isplativosti investicije, u kontekstu alternativa. Ako ljudi u energetskom biznisu znaju da će Gasprom raditi plinske centrale, zašto bi ulagali novac u proizvod koji će sutra biti nekonkurentan.
Ovo su naše energetske investicije...
http://www.zurnal.info/novost/17448/bal ... u-vukovaru
wolf07

#31315 Re: SDP

Post by wolf07 »

Zlaja bio gost na FACE TV i odmah se ovdje rasplamsalo. Prije svega mislim da svako ko tvrdi da je sa Miletom razgovarao o izgradnji drzave BiH, u najkracem - laze k'o pas!!! Druga stvar bitna za pomenuti u tom intervjuu je taj famozni Alister. Ocigledno ga je covjek fino nasavjetovao da sa svima ide "niz dlaku". On se tako i ponasao medjutim, ono sto je falilo u tom razgovoru jesu BROJKE! Koliko je ljudi u ovoj zemlji radilo 2008. i 2009.g a koliko ih radi danas. Kolika je bila prosjecna plata tada a kolika danas. Ja se sjecam price na jednoj drugoj temi kad su smanjene plate drzavnim sluzbenicima (tu prvenstveno mislim na granicnu policiju, sudstvo, vojsku...) mnogi su likovali i aplaudirali Lagumdziji. Ispostavilo se da su tim ljudima smanjene plate a da su troskovi zivota danas veci nego prije 5 godina. Gdje je dakle ta jebena razlika para??? Plata je kao bajagi smanjena i parlamentarcima, ministrima i sl. ali ako pogledate kakve su njihove plate u odnosu na okruzenje oni zive k'o mali baroni. Ova boranija koja se racuna u drzavni aparat a koju sam maloprije pomenuo je u stvari platila pravu cijenu smanjenja prinadleznosti. Danas je topli obrok tim ljudima 6 KM, a nemaju svoje menze gdje je kafa 0,5KM a rucak 2-3 KM a politicari imaju. Topli obrok u EP i rudnicima je ako se ne varam 15 KM!!!!!
I kad vec pomenuh EP, vidim da se ovdje razvukla prica o elektranama, blokovima i sl. BH nema pare da pravi takvo sta. Mozda je moguce nesto nastrugati iz vlastitih resursa EP pa napraviti mozda jedan blok u Kaknju ili Tuzli. Sve drugo su bajke. Silajdzic je onomad bio u nekakvim pregovorima sa Kazahstavnom pa su to ovi iz SDP i SDA ismijali i oborili. Na forum o energetskim ulaganjima nisu poslali nikog. Bitno je samo bilo da se to obori. U sljedecoj fazi slijedi mozda neko pravljenje bilo cega ali cemo svi vidjeti cega, po kojoj cijeni i ko ce biti titular onog sto se napravi.
maher

#31316 Re: SDP

Post by maher »

cestitam zlatku lagumdziji na odluci da angazuje ucitelja, ako to nije neki spin...
sama spoznaja da ga neko bilo cemu moze nauciti je velika stvar...
saibaba

#31317 Re: SDP

Post by saibaba »

PalaDino wrote:
saibaba wrote:
Pa ko brani Hrvatima u Sarajevu da glasaju za sarajliju Komšića ili sarajliju Izetbegovića ili Fincija?

Ko brani Hrvatima iz Gruda da glasaju za kadidata SDP-a iz recimo Mostara.
Evo nek se Komšić kandidira u koju god hoće izbornu jedinicu i nek pobjedi...nitko mu ne brani.
Ko sad brani hrvatu iz gruda da glasa za koga hoce ?
Ali nije posteno da glas hrvata iz gruda vrijedi vise nego glas hrvata iz sarajeva ili iz kiseljaka ....
Federalac1

#31318 Re: SDP

Post by Federalac1 »

saibaba wrote:
Ko sad brani hrvatu iz gruda da glasa za koga hoce ?
Ali nije posteno da glas hrvata iz gruda vrijedi vise nego glas hrvata iz sarajeva ili iz kiseljaka ....

Glupost, niti će vrijedit, niti može vrijedit
Shaptach kobilama

#31319 Re: SDP

Post by Shaptach kobilama »

Meni je u cijeloj ovoj priči nekako najsumnjiviji punac Fudo ..o'kle njemu sad da jabuke najbolje rode da si ima i za podjelit ??? :lol: :lol:
Shahab

#31320 Re: SDP

Post by Shahab »

Image

Kako promatrati aktuelnu medijsku transformaciju Zlatka Lagumdžije? Prije svega kroz prizmu stravičnih i pogubnih posljedica koje bi još četiri godine njegove sumanute i lopovske vlasti značile za svakog pojedinca u bošnjačkom getu. Narod je doveden u stanje potpunog socijalnog šoka i finansijske kome. Propadanje i degradacija postaju čak i vizuelno primjetne prije svega u smislu općeg dojma malodušnosti, bijede i jada. Ciganluk u koji se pretvorila SDA-SDP vlast, polako prerasta u torturu i diktaturu korupcije i nepotizma. Čitava državna uprava funkcionira kao organizovana kriminalna grupa, a trenutni sukob SDA i SDP-a nije ništa drugo nego li sukob suprotstavljenih klanova za kontrolom nad lukrativnim poslovima pljačke putem javnih nabavki. Postoji li snaga koja može razbiti okove koruptokracije koji su zarobili naše društvo? Sve donedavno vjerovao sam u presudni angažman Njemačke kojoj nikako ne odgovara ovakvo stanje na granicama EU, stanje "failed state" ili propale države u kojoj vlada organizirani kriminal a trenutno ima registriranih približno 250 hiljada vehabija koji polako preuzimaju kontrolu nad bošnjačkim getom. Ali nakon razgovora sa mojim prijateljem Austrijancem, super informiranim i iskusnim operativcem i analitičarem, jasno mi je da od toga nema ništa. Dakle njegova je percepcija potpuno decidna....Svako javno preduzeće u BiH uspostavilo je sopstvenu korupcijsku i kriminalnu hobotnicu koja parazitira na društvenom organizmu, odnosno direktno mu uzima životnu energiju. Ovakav društveni model praktički egzistira na nefunkcionalnosti policije i pravosuđa, odnosno ambijentu u kojem se ne provode zakoni. Posebno se u praksi negacije pravne države istakao Lagumdžija i njegova crvena buržuazija (neposredni korupcijski krug kojim je okružen Lagumdžija) koji smatraju sebe posebnom vladajućom kastom iznad zakona. Samo afere Razvojna Banka i Autoceste, dokazuju da SDP funkcioniše kao kriminalna organizacija, i da je suštinski i de facto, praksom i ponašanjem, samo zamjenio mjesto sa Strankom za BiH i tako izdao ogromnu energiju promjena koju je predstavljalo povjerenje građana iskazano na prošlim izborima. Tek će nezavisna istraga pokazati kako i gdje je crvena buržuazija transferisala novce, naravno zajedno sa svojim koalicijskim partnerima iz SDA, pokradene iz javnih preduzeća pod kontrolom koruptokracije. Austrijske službe znaju i evidentiraju svaki ukradeni euro ali nemaju političko zeleno svijetlo da krenu u sanaderizaciju BiH. Sve informacije prikupljaju se iz centra Bad Aibling u Bavarskoj.
Znam da Austrijanci baš ne vole kad se to kaže, ali činjenica je da je ta služba zapravo podružnica BND-a. Austrijska služba raspolaže vrlo sofisticiranom opremom za prisluškivanje, raspoređenom na više mjesta u alpskom lancu na jugu te zemlje, odakle se mogu motriti sredstva veze ne samo na prostoru bivše Jugoslavije nego sve do krajnjeg juga Balkana
... Isječak iz knjige autora Erich Schmidt Eenboom "Ratnik iz sjene"
Hafis

#31321 Re: SDP

Post by Hafis »

saibaba wrote: Ko sad brani hrvatu iz gruda da glasa za koga hoce ?
Stvarno dirljiva je ova zabrinutost za nekog neodređenog Hrvata iz Kiseljaka. Rijedak primjer brige za drugog.
A možda je on i na tu ''žrtvu'' spreman a sve u cilju da ne dobije kakvog ''ostalog'' ili kakvog drugog Sejdu za ''svog'' predstavnika u predsjedništvu. Tako da se u miru i potpuno rasterećen zajedno s drugim glasačima posveti glasanju za najboljeg kandidata među inim likovima u svojoj izbornoj jedinici. A bit će ih raznih, i H, i B, i S i ostalih i može da izabira što mu duša želi. Ne vidim da je imalo uskraćen.
vee-jay

#31322 Re: SDP

Post by vee-jay »

nece vam biti nikakvog treceg entiteta.
Danguba

#31323 Re: SDP

Post by Danguba »

vee-jay wrote:nece vam biti nikakvog treceg entiteta.
direkt u čelenku... :lol: :lol:

mogao si to malo okolo kole od tuzle i bihaca preko srednje bosne do sirokog i okoline... :-) :D
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#31324 Re: SDP

Post by antimobbing »

Ne grize savjest zbog ove porodice, niti imaju prema istoj suosjećanja, što se zove empatija http://sr.wikipedia.org/wiki/Psihopatija
MUKE BRAČNOG PARA AGANOVIĆ IZ RAKOVICE

Žive u kući na autoputu

Bračni par Alma i Hamdija Aganović iz Rakovice sa svoje troje djece već mjesecima žive u kući koja se, doslovno, nalazi nasred autoputa na trasi koridora 5c, na dionici Vlakovo - Tarčin. Svakodnevno su izloženi stresovima, a zbog rada teške mehanizacije oko njihovog doma, strahuju za svoje živote, jer bi im se kuća mogla urušiti.

U nevjerovatne uvjete u kojima žive, jučer se na licu mjesta uvjerila i ekipa "Dnevnog avaza".

Popucali zidovi

Zbog gradnje dionice i mašina koje im prolaze pola metra ispred kuće, Aganovićima su popucali skoro svi plafoni i zidovi u kući. Roditelji se najviše brinu zbog bebe, stare samo sedam dana. No, ni to nije bilo dovoljno “Autocestama FBiH” da im plate eksproprijaciju zemljišta.

- Sve vidite i sami. Ovo je da normalan čovjek ne povjeruje svojim očima. Ko god dođe, samo se uhvati za glavu i kaže: "Ljudi dragi, svi ćete ovdje izginuti, bježite dok ne bude kasno." A gdje da bježimo? Ovo je sve što imamo i što smo godinama mukotrpno gradili. Izgleda da svi samo čekaju da padne mrtva glava – govori nam Hamdija Aganović, kojeg smo jučer zatekli u krevetu, jer je, kaže, obolio od sekiracije, pokušavajući uvjeriti ljude iz "Autocesta" da sa porodicom živi nasred autoputa.

- Osam mjeseci oni meni lažu i govore mi da će platiti zemljište. Kažu, čekamo izradu elaborata, čekamo sjednicu, čekamo... A ja, evo, sa ženom i troje djece strahujem da svi ne izginemo. Završio sam na injekcijama zbog svega ovoga. Psihički više ne mogu podnijeti ovo što nam se dešava - tvrdi Hamdija Aganović za naš list.

Njegova supruga Alma, koja se prije sedam dana porodila, pokazuje nam spavaću sobu u kojoj je popucao sav plafon.

Šef gradilišta

- Noćima ne spavam, jer strahujem da nas sve ne zatrpa. Nemam vremena ni da legnem. Kada pitamo šefa gradilišta šta nam to radi, on nam drsko odgovori: "Nama ni Bog ne može zabraniti da gradimo" - govori nam Alma, navodeći da po cijeli dan čuva stvari po kući kako se sve ne bi polomilo.

Hamdija dodaje da je nevjerovatno da su iz “Autocesta FBiH” otkupili kuće udaljene i do sto metara od autoputa, a da njihova stoji kako stoji.

Komentar smo jučer htjeli tražiti i od Ensada Karića, direktora "Autocesta FBiH", ali nije odgovorao na naše pozive.
Danguba

#31325 Re: SDP

Post by Danguba »

Zlatko Lagumdžija , lider SDP, je rekao da je postigao dobru cijenu za glasanje protiv kadrova SDS u vidu zajedničke gradnje hidroelektrana u srednjem toku rijeke Drine”, kazao je Bosić.

(Vijesti.ba/RTVBN)
ovo se zove trgovina...das nešta dobiješ ništa... :izet:
Post Reply