Kako promatrati aktuelnu medijsku transformaciju Zlatka Lagumdžije? Prije svega kroz prizmu stravičnih i pogubnih posljedica koje bi još četiri godine njegove sumanute i lopovske vlasti značile za svakog pojedinca u bošnjačkom getu. Narod je doveden u stanje potpunog socijalnog šoka i finansijske kome. Propadanje i degradacija postaju čak i vizuelno primjetne prije svega u smislu općeg dojma malodušnosti, bijede i jada. Ciganluk u koji se pretvorila SDA-SDP vlast, polako prerasta u torturu i diktaturu korupcije i nepotizma. Čitava državna uprava funkcionira kao organizovana kriminalna grupa, a trenutni sukob SDA i SDP-a nije ništa drugo nego li sukob suprotstavljenih klanova za kontrolom nad lukrativnim poslovima pljačke putem javnih nabavki. Postoji li snaga koja može razbiti okove koruptokracije koji su zarobili naše društvo? Sve donedavno vjerovao sam u presudni angažman Njemačke kojoj nikako ne odgovara ovakvo stanje na granicama EU, stanje "failed state" ili propale države u kojoj vlada organizirani kriminal a trenutno ima registriranih približno 250 hiljada vehabija koji polako preuzimaju kontrolu nad bošnjačkim getom. Ali nakon razgovora sa mojim prijateljem Austrijancem, super informiranim i iskusnim operativcem i analitičarem, jasno mi je da od toga nema ništa. Dakle njegova je percepcija potpuno decidna....Svako javno preduzeće u BiH uspostavilo je sopstvenu korupcijsku i kriminalnu hobotnicu koja parazitira na društvenom organizmu, odnosno direktno mu uzima životnu energiju. Ovakav društveni model praktički egzistira na nefunkcionalnosti policije i pravosuđa, odnosno ambijentu u kojem se ne provode zakoni. Posebno se u praksi negacije pravne države istakao Lagumdžija i njegova crvena buržuazija (neposredni korupcijski krug kojim je okružen Lagumdžija) koji smatraju sebe posebnom vladajućom kastom iznad zakona. Samo afere Razvojna Banka i Autoceste, dokazuju da SDP funkcioniše kao kriminalna organizacija, i da je suštinski i de facto, praksom i ponašanjem, samo zamjenio mjesto sa Strankom za BiH i tako izdao ogromnu energiju promjena koju je predstavljalo povjerenje građana iskazano na prošlim izborima. Tek će nezavisna istraga pokazati kako i gdje je crvena buržuazija transferisala novce, naravno zajedno sa svojim koalicijskim partnerima iz SDA, pokradene iz javnih preduzeća pod kontrolom koruptokracije. Austrijske službe znaju i evidentiraju svaki ukradeni euro ali nemaju političko zeleno svijetlo da krenu u sanaderizaciju BiH. Sve informacije prikupljaju se iz centra Bad Aibling u Bavarskoj.
Znam da Austrijanci baš ne vole kad se to kaže, ali činjenica je da je ta služba zapravo podružnica BND-a. Austrijska služba raspolaže vrlo sofisticiranom opremom za prisluškivanje, raspoređenom na više mjesta u alpskom lancu na jugu te zemlje, odakle se mogu motriti sredstva veze ne samo na prostoru bivše Jugoslavije nego sve do krajnjeg juga Balkana
... Isječak iz knjige autora Erich Schmidt Eenboom "Ratnik iz sjene"