Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
patriot_bih

#31301 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by patriot_bih »

kio01 wrote: 10/06/2022 20:13
patriot_bih wrote: 10/06/2022 20:00

Takvi imaju lovu i najbolji su turisti. On je kao takav došao u Sarajevo i nije mogao naći šta mu treba. U turističkim gradovima to je vrlo lako naći, imaju znakovi reklame i lako je dostupno.

Ovo "DON'T GO TO SARAJEVO" je marketing da više ljudi pogleda video. U videu je bio korektan, a izbacio je i drugi video o ratu u BiH gdje obišao tunel. Bolje je video sa 100k pregleda sa "don't go" nego da nikako nema videa - više ljudi gledalo, više će doći.

Da su naši političari progresivni popravili bi nešto od ovoga što traži i zovnili ga nazad da snimi još par videa, možda o vrelu Bosne i ostalim atrakcijama.
Fazon je sto ja zaista rijetko cujem da se neko zali o Sarajevu ili ostalim mijestima u Bosni kad dodju kao turisti. Imas bruku vloggera koji su dosli u Bosnu i odusevili se. Prosle sedmice sam redovno pratio Amerikanca koji zivi u Holandiji, dosao u Sarajevo sedmicu dana i svaki dan po 10 sati livestream-o po ulicama grada na Twitchu. Odusevljen je. On nije imao problema sa SIM karticom, a steamer je sto znaci da bez interneta ne moze raditi svoj posao.

Ponavljam, ima mnogo istine u onome sto je govorio, i nema izgovora za vecinu navedenih stvari, ali ako dolazis u Sarajevo kao neko ko je prije par mjeseci bjezao iz Kijeva sa svrhom da napravis odredjene paralele sa dva rata i dvije drzave, nadji neki drugi naziv za clickbait, a opcija ima milion.
Nije Johnny ni bitan toliko, bitno je da nadležni uzmu u obzir kritike.
Naka odgovore na njegovo pitanje da li mi/oni žele samo vikend turiste ili turiste za duži ostanak.
Glup je argument nekih "sve se žalite vladi". Nije vlada samo Forto i Konaković, ima tamo stotine funkcionera: ministar turizma, zamjenik ovaj, pomoćnik onaj. Definitivno se može bolje oko turizma.
orbita12

#31302 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by orbita12 »

Zbog ovoga sam otpratio Johnnyfd iako sam ga redovno pratio , naziv videa je po meni uvredljiv iako nisam uopšte iz Sarajeva . Naravno da ima problema kako u Sarajevu tako i u čitavoj državi ali doslovno u svakoj rečenici pokušava poniziti i grad i državu .
Nek se ugleda na Balda koji putuje po najvećim vukojebinama bivšeg SSSR-a, koji odsjeda u najvećim rupama od hotela pa opet nikad nije uspio nikoga uvrijediti
Ili Karl Rock , lik iz Novog Zelanda koji putuje i Indijom i Pakistanom gdje su ulice prljave i pune smeća pa opet nećeš ga čuti da će uvrijediti nekoga

Johnny je ipak prevelika maza i na kraju videa opet govori kako ne bi nikome preporučio da dolazi u Sarajevo i da po njegovom mišljenju ovi turisti po Sarajevu su većinom oni koji su porodično , geografski vezani za ovo područje ps zato dolaze a da je malo pravih turista što je opet velika glupost
Zbog ovoga neće nikad biti veliki travel yt i da mu nije Balda koji ga je promovirao ne bi ni ovih 250 k skupio
Haris.ba

#31303 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

patriot_bih wrote: 10/06/2022 20:38
Nije Johnny ni bitan toliko, bitno je da nadležni uzmu u obzir kritike.
Naka odgovore na njegovo pitanje da li mi/oni žele samo vikend turiste ili turiste za duži ostanak.
Glup je argument nekih "sve se žalite vladi". Nije vlada samo Forto i Konaković, ima tamo stotine funkcionera: ministar turizma, zamjenik ovaj, pomoćnik onaj. Definitivno se može bolje oko turizma.
Ima turisticka zajednica.

Ali, nema potrebe ista da radi. Turisti ce dolaziti u Sarajevo radila ne radila. Turisti koji dolaze na carsiju uvijek ce biti vikend turisti. Tursti koji ostaju duze koriste Sarajevo uglavnom kao bazu.

Dzeparose policija ne zeli da rijesi. Ali, to nema veze sa turistima.
Hakiz

#31304 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

orbita12 wrote: 10/06/2022 21:08 Zbog ovoga sam otpratio Johnnyfd iako sam ga redovno pratio , naziv videa je po meni uvredljiv iako nisam uopšte iz Sarajeva . Naravno da ima problema kako u Sarajevu tako i u čitavoj državi ali doslovno u svakoj rečenici pokušava poniziti i grad i državu .
Nek se ugleda na Balda koji putuje po najvećim vukojebinama bivšeg SSSR-a, koji odsjeda u najvećim rupama od hotela pa opet nikad nije uspio nikoga uvrijediti
Ili Karl Rock , lik iz Novog Zelanda koji putuje i Indijom i Pakistanom gdje su ulice prljave i pune smeća pa opet nećeš ga čuti da će uvrijediti nekoga

Johnny je ipak prevelika maza i na kraju videa opet govori kako ne bi nikome preporučio da dolazi u Sarajevo i da po njegovom mišljenju ovi turisti po Sarajevu su većinom oni koji su porodično , geografski vezani za ovo područje ps zato dolaze a da je malo pravih turista što je opet velika glupost
Zbog ovoga neće nikad biti veliki travel yt i da mu nije Balda koji ga je promovirao ne bi ni ovih 250 k skupio
Lako je biti voljen ako pišeš samo lijepo.
Ali to nije puna istina.
tramvajtrojka

#31305 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 10/06/2022 22:04
orbita12 wrote: 10/06/2022 21:08 Zbog ovoga sam otpratio Johnnyfd iako sam ga redovno pratio , naziv videa je po meni uvredljiv iako nisam uopšte iz Sarajeva . Naravno da ima problema kako u Sarajevu tako i u čitavoj državi ali doslovno u svakoj rečenici pokušava poniziti i grad i državu .

Lako je biti voljen ako pišeš samo lijepo.
Ali to nije puna istina.
ko zna i prati Johnny fd zna da je postao popularan nakon druzenja sa najvećim carom na yt baldom

i sto se tice ovog videa dobio je toliko negativnih komentara i prozivanja od stranaca koji su uzivali u Sarajevu i koji su ga ismijavali da nije znao da je ovdje bio rat i kako se ponio lose prema zenama na trafikama jer nije ih htio saslušati bukvalno si mogao čitati fince,dance , nijemce pogotovo da ga pljuju da bi u sljedeca dva videa uvidio svoje greske pa smo mu usli pod kožu :mrgreen: u zadnjem videu je toliko bio oduševljen mostarom i vozom do dole :thumbup:

bilo je za promjenu prelijepo citati komentare stranaca kako su oduševljeni gradom , kako im je Sarajevo jedno od najboljih iskustava u životu, kako im grad nedostaje mi jednostavno u svoj nasoj mrznji svega ne znamo sta imamo i koliko blago nam cuci tu oko nas
orbita12

#31306 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by orbita12 »

Upravo to , 90% negativnih komentara na njegov video je došao od stranaca ne od naših ljudi
I to valjda nešto govori
tramvajtrojka

#31307 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tramvajtrojka »

orbita12 wrote: 10/06/2022 22:40 Upravo to , 90% negativnih komentara na njegov video je došao od stranaca ne od naših ljudi
I to valjda nešto govori
ja sam se iskreno iznenadio da su ga ovoliko stranci popljuvali i to sve sa argumentima posebno su mu se natovarili da je neobrazovan i kako nije cuo za rat i to najvise od svojih amera je dobio takve komentare :lol: :lol: kako ih bruka sa svojim ignorantskim ponasanjem i glumljenjem nekog dobrotvora za Ukrajinu a nista kesha nije prebacio tamo :mrgreen:

zato je bald tito da hoce doci ponovno zadnji put kad je bio na Balkanu umalo mu srbijanci nisu dosli glave :mrgreen:
orbita12

#31308 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by orbita12 »

tramvajtrojka wrote: 10/06/2022 22:59
orbita12 wrote: 10/06/2022 22:40 Upravo to , 90% negativnih komentara na njegov video je došao od stranaca ne od naših ljudi
I to valjda nešto govori
ja sam se iskreno iznenadio da su ga ovoliko stranci popljuvali i to sve sa argumentima posebno su mu se natovarili da je neobrazovan i kako nije cuo za rat i to najvise od svojih amera je dobio takve komentare :lol: :lol: kako ih bruka sa svojim ignorantskim ponasanjem i glumljenjem nekog dobrotvora za Ukrajinu a nista kesha nije prebacio tamo :mrgreen:

zato je bald tito da hoce doci ponovno zadnji put kad je bio na Balkanu umalo mu srbijanci nisu dosli glave :mrgreen:
Ima jedan komentar od nekog amerikanca koji je živio tri godine u Sarajevu kao zaposlenik Američke ambasade i opisuje taj period kao jedno divno vrijeme
Doslovno ne možeš naći komentar da se slaže sa Johnijem

Nije ovdje problem u nedostacima u državi i gradu već u stavu dotične osobe koja se bezobrazno ponaša i to su svi vidjeli i zato ga i napadaju
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31309 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

patriot_bih wrote: 10/06/2022 19:43
Chmoljo wrote: 10/06/2022 19:37

Po kom osnovu?
Po osnovu da ministarstvo KS ili gradske/općinske vlasti mogu donijeti odluku oko uslova izdavanja odobrenja za rad ugostiteljskim objektima gdje mogu navesti kartično plaćanje i ostalo što turisti traže.
prvo kanton i grad ili opština nisu jedno te isto, drugo, pitam po kojem osnovu, odnosno koji zakon ili podzakonski akt to reguliše? ko izdaje odobrenje za rad?

EDIT: evo pogledao - federalni zakon, a nadležni organ je opština.

dakle, kantona nigdje.
MUNAFIK

#31310 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

orbita12 wrote: 10/06/2022 23:13
tramvajtrojka wrote: 10/06/2022 22:59

Ima jedan komentar od nekog amerikanca koji je živio tri godine u Sarajevu kao zaposlenik Američke ambasade i opisuje taj period kao jedno divno vrijeme

Nije ovdje problem u nedostacima u državi i gradu već u stavu dotične osobe koja se bezobrazno ponaša i to su svi vidjeli i zato ga i napadaju

Lik kaze da nista ne zna ni o Bosni ni o Sarajevu i da je tek nedavno prvi put i onda stavi ovakav naslov na video jer ne zna kupit sim karticu za turiate za vise dana...

Lik je samoživi kreten i to je to, a na stranu sto imamo 1000 stvari koje moramo uraditi da.bi postali atraktivna turisticka destinacija, karticno placanje u kaficima je najmanji problem.
patriot_bih

#31311 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by patriot_bih »

Chmoljo wrote: 11/06/2022 00:16
patriot_bih wrote: 10/06/2022 19:43

Po osnovu da ministarstvo KS ili gradske/općinske vlasti mogu donijeti odluku oko uslova izdavanja odobrenja za rad ugostiteljskim objektima gdje mogu navesti kartično plaćanje i ostalo što turisti traže.
prvo kanton i grad ili opština nisu jedno te isto, drugo, pitam po kojem osnovu, odnosno koji zakon ili podzakonski akt to reguliše? ko izdaje odobrenje za rad?

dakle, kantona nigdje.
Ministar privrede donese odluku i naloži opštinama i opštinskim službama da provedu.
Uglavnom može naložit viši organ. Uostalom Forto je stranački šef Mandiću.
Ima načina ako ima volje.
Chmoljo

#31312 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

patriot_bih wrote: 11/06/2022 10:48
Chmoljo wrote: 11/06/2022 00:16

dakle, kantona nigdje.
Ministar privrede donese odluku i naloži opštinama i opštinskim službama da provedu.
Drug, ne hoda uprava na taj nacin da je kanton nadredjen opstini. Zakon je propisao ko je nadlezan, i bilo kakve akcije od strane kantona su prekoracenje nadleznosti.

A ko ce naloziti Hadzibajricu?
zlajaBHF

#31313 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zlajaBHF »

Kako uzeti tipa ozbiljno, kada je rekao da su mu cevapi u Splitu bolji nego u Sarajevu...... Kasnije je cini mi se promjenio misljenje, kada je jeo u Zelji :-)

U mojim ocima je tip klosar.....Ono sa SiM karticom je smijesno... Dzeparosa ima vise u mnogim evropskim gradovima, nego u Sarajevu.
MUNAFIK

#31314 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

zlajaBHF wrote: 11/06/2022 11:10

Kako uzeti tipa ozbiljno, kada je rekao da su mu cevapi u Splitu bolji nego u Sarajevu...... Kasnije je cini mi se promjenio misljenje, kada je jeo u Zelji :-)

U mojim ocima je tip klosar.....Ono sa SiM karticom je smijesno... Dzeparosa ima vise u mnogim evropskim gradovima, nego u Sarajevu.
Ako je neko rekao da su cevapi u Spilitu ili bilo gdje u HR bolji nego u Sarajevu, taj nije relevantan ni sekunde.
patriot_bih

#31315 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by patriot_bih »

Chmoljo wrote: 11/06/2022 11:08
patriot_bih wrote: 11/06/2022 10:48

Drug, ne hoda uprava na taj nacin da je kanton nadredjen opstini. Zakon je propisao ko je nadlezan, i bilo kakve akcije od strane kantona su prekoracenje nadleznosti.

Druže ti praviš debatu umjesto da tražiš rješenje za problem.
Nisi ti političar da se igraš prebacivanja nadležnosti. Ili jesi?
Da odeš Hadžibajriću on bi rekao da su kanton ili FBiH nadležni.
zlajaBHF

#31316 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zlajaBHF »

MUNAFIK wrote: 11/06/2022 11:15
zlajaBHF wrote: 11/06/2022 11:10

Ako je neko rekao da su cevapi u Spilitu ili bilo gdje u HR bolji nego u Sarajevu, taj nije relevantan ni sekunde.
Bas tako, nije vise relevantan :D
challmander

#31317 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by challmander »

Ne znam sto se lozite toliko na ovog lika. Ukazao je na par fakat glupih stvari koje nerviraju i nas koji zivimo ovdje i upravu je. Na prste mozes izbrojat kafice/restorane gdje mozes karticom platit, dzeparosi i prosjaci su u talu s policijom, ne mozes nigdje skoro naci autobuske linije i red voznje, itd. To su sve neki logisticki problemi ovog grada kojih smo svi svjesni ali smo naucili da zivimo s njima.

Na kraju krajeva, puno je vise pozitivnih nego negativnih komentara i neko ko ga prati ce mozda i doci bas kad vidi hrpe pozitivnih komentara ispod videa koji je uglavnom negativan. Naravno i na nama je da ostavimo pozitivan utisak na svima koji dodju u drzavu i grad.
Chmoljo

#31318 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

patriot_bih wrote: 11/06/2022 11:29
Chmoljo wrote: 11/06/2022 11:08

Druže ti praviš debatu umjesto da tražiš rješenje za problem.
Nisi ti političar da se igraš prebacivanja nadležnosti. Ili jesi?
Da odeš Hadžibajriću on bi rekao da su kanton ili FBiH nadležni.
Ne pravim debatu nego ispravljam krivi navod.

Pola nasih problema pocinje zato sto se ne zna ko sta radi i kako se nesto zavrsava.
zlajaBHF

#31319 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by zlajaBHF »

challmander wrote: 11/06/2022 12:03 Ne znam sto se lozite toliko na ovog lika. Ukazao je na par fakat glupih stvari koje nerviraju i nas koji zivimo ovdje i upravu je. Na prste mozes izbrojat kafice/restorane gdje mozes karticom platit, dzeparosi i prosjaci su u talu s policijom, ne mozes nigdje skoro naci autobuske linije i red voznje, itd. To su sve neki logisticki problemi ovog grada kojih smo svi svjesni ali smo naucili da zivimo s njima.

Na kraju krajeva, puno je vise pozitivnih nego negativnih komentara i neko ko ga prati ce mozda i doci bas kad vidi hrpe pozitivnih komentara ispod videa koji je uglavnom negativan. Naravno i na nama je da ostavimo pozitivan utisak na svima koji dodju u drzavu i grad.
Za kafice i restorane, i placanje karticom je istina, ali tako nije samo kod nas. Svugdje dozivljavam da konobari izbjegavaju placanje karticom. ne kazem da to ne treba mijenjati, ali to predstaviti kao problem Sarajeva, a lik dolazi iz Kijeva gdje je slicna situacija. Tako je u mnogim evropskim gradovima, a prvenstveno u istocnoj evropi. U Pragu, Varsavi, Bukurestukad kazes u taksiju da zelis platiti karticom, ili ce ti praviti probleme, ili reci da ne moze u 50% slucajeva.....

Dzeparosi su takodje aktivni i u drugim gradovima.

Ono sto meni kao turisti u Sarajevu smeta su prosjaci.....Ono je sramota za grad. Nigdje ono nisam dozivio.....Onoliko profesionalnih prosjaka, ne mozes naci ni u Maroku. Kako se nista ne poduzima vezano za to mi nije jasno. Mogu misliti kako se osjecaju turisti koji dolaze koji to vide i dozive stalno maltretiranje,

Psi na ulicama su mi bili problem, ali je to nestalo.
Styling

#31320 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

MUNAFIK wrote: 11/06/2022 09:23
orbita12 wrote: 10/06/2022 23:13

Lik kaze da nista ne zna ni o Bosni ni o Sarajevu i da je tek nedavno prvi put i onda stavi ovakav naslov na video jer ne zna kupit sim karticu za turiate za vise dana...

Lik je samoživi kreten i to je to, a na stranu sto imamo 1000 stvari koje moramo uraditi da.bi postali atraktivna turisticka destinacija, karticno placanje u kaficima je najmanji problem.
Sve je to stvar kakve su ti namjere i kojim ocima nesto zelis da gledas. Ja kada otputujem u Rim ili Pariz, ili Atinu ili neki drugi veci grad, gledam lijepe stvari, slikam lijepe stvari i zelim da mi uspomene na taj grad budu lijepe. Mogla bih hladno za svaki ovaj grad napraviti fotoreportazu o smecu, o zapustenim parkovima van centra grada, o nepodnosljivoj saobracajnoj guzvi, o prosijacima, o dzeparosima, itd. Ali nije mi cilj da popljujem grad u koji putujem. Nigdje nije savrseno. Svaki veci grad se susrece sa slicnim problemima. To je neminovno.
MUNAFIK

#31321 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by MUNAFIK »

Styling wrote: 11/06/2022 13:36

Sve je to stvar kakve su ti namjere i kojim ocima nesto zelis da gledas. Ja kada otputujem u Rim ili Pariz, ili Atinu ili neki drugi veci grad, gledam lijepe stvari, slikam lijepe stvari i zelim da mi uspomene na taj grad budu lijepe. Mogla bih hladno za svaki ovaj grad napraviti fotoreportazu o smecu, o zapustenim parkovima van centra grada, o nepodnosljivoj saobracajnoj guzvi, o prosijacima, o dzeparosima, itd. Ali nije mi cilj da popljujem grad u koji putujem. Nigdje nije savrseno. Svaki veci grad se susrece sa slicnim problemima. To je neminovno.
Pa naravno, pa u svakom mjestu na svijetu ima losih stvari, i mozes od toga napraviti negativnu pricu.

Istina jeste da nam turisticka ponuda je tanka i da turisti nemaju dovoljno informacija to se bar lahko moze rijesiti.
ferid 21

#31322 Re: SDA-All about

Post by ferid 21 »

Ono sto meni kao turisti u Sarajevu smeta su prosjaci.....
Psi na ulicama su mi bili problem, ali je to nestalo.
[/quote]

Ne beri brige turista i prosjaci će nestati. Znaju se prioriteti. Prvo da se država odbrani od izdajnika (konakovića,nikšića,kojovića....) e onda prosjaci.
mirza_15

#31323 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Styling wrote: 11/06/2022 13:36

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rim- ... /220607154

Naravno, ne treba koristiti kao opravdanje i izgovor za propuste da me neko pogrešno ne shvati. Treba dati sve od sebe da bude što bolje. Samo da se vidi da i drugi veliki gradovi imaju slične probleme.
Hakiz

#31324 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

U gradu koji volim, Lisabonu, imaš pseći izmet na cesti. Sa druge strane metroom stigneš odakle god gdje god veoma brzo i lako.

E, uporedi to sa psećim izmetom u Sarajevu i sa druge strane sarajevskim gradskim prevozom.

Pa šta misliš, ima li osnove za kritiku i može li se Sarajevo porediti sa Lisabonom? A u oba grada pseći izmet na ulicama.

Da ne poredim sa bogatim državama Evrope, Portugal i nije baš bogat za standarde EU kojoj želimo ići.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31325 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Dobar je Lisabon, ali je glavni grad carstva koje je drzalo pola svijeta.

Sarajevo je glavni grad tamnog vilajeta vecinu svoje historije.
Locked