SDP

Skijaš

#31276 Re: SDP

Post by Skijaš »

PalaDino wrote:
Skijaš wrote:
PalaDino wrote:Projekt Komšić je poražen
Komšić kao član Predsjedništva jeste prošlost, i po postojećim i po budućim pravilima, ali Komšić kao političar koji će imati utjecaj u parlamentu (i kao dio eventualne vladajuće koalicije dio pozicija van bošnjačke kvote), to je nešto što će se teško izbjeći. Ako Komšić osvoji dovoljno glasova da bude bitan faktor u formiranju entitetske vlasti, HDZ će ovaj put morati prihvatiti formulu 4:1 koju se odbilo prošli put. Multietnička opcija, ili ono što je najbliže takvoj, mora biti ojačano kako bi napravili korak ka reintegraciji društva.
Mislim da si nešto pobrkao.
Pa Komšić će nedvojbeno biti u budućnosti dio Bošnjačke kvote.
Sumnjam da će on ući u vlast ako mu se to postavi kao ograničenje, sad je samo pitanje hoće li biti bitan faktor u formiranju vlasti ili neće.
PalaDino

#31277 Re: SDP

Post by PalaDino »

Skijaš wrote: Sumnjam da će on ući u vlast ako mu se to postavi kao ograničenje, sad je samo pitanje hoće li biti bitan faktor u formiranju vlasti ili neće.
Pa čovjeka vole u Sarajevu, Tuzli ili Zenici.
Zašto bi trebali našeg Komšića ograničavati u predstavljanju građana i glasaća iz tih največih BiH gradova?

Pogledaj ovaj primjer

Izvor: Večernji list

"Crnac iz Gane legitimni 
je predstavnik Hrvata u BiH, a Hrvat Komšić nije
Dr. Markina Hrvati su iz svoje kvote poslali u Japan za veleposlanika BiH. Oni su ga izabrali, 
a Komšića nisu."

Znači to je model rješenja pomirenja građanskog i nacionalnog.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 20:35, edited 1 time in total.
PalaDino

#31278 Re: SDP

Post by PalaDino »

Sjeti se zadnje ujdrume sa imenovanjem Nerkeza Arifhodžića za veleposlanika u Italiju u Hrvtaskoj kvoti.
Prešao je iz Istambula u Rim.

Da bi mogao preći morao se izjasniti u 60-to godfini kao Hrvat da bi mogao zasjesti u fotelju Hrvata (rezerviranu u Hrvatskoj kvoti).

To je u najmanju ruku smješno.

Ovako je poštenije, hrvati hoće dati crncu veleposlaničko mjesto i nema problema. Bujrum.
Danguba

#31279 Re: SDP

Post by Danguba »

PalaDino wrote: Mislim da si nešto pobrkao.
Kvota je nešto što pripada konstitutivnim narodima no predstavnik naroda uopće ne mora biti pripadnik tog naroda.
To ti je valjda jasno. Zašto mene npr ne bi mogao predstavljati Sejdić ili Finci. Nemam ništa protiv, no preduvjet je da imam pravo glasati za njega i naravno broj glasova koje mora osvojiti na nekoj teritoriji.

To je buduće rješenje pomirenja građanskog i nacionalnog.
Kud ces vecu diskriminaciju ako ne mozes glasati za Sejdica i jos ako mu racunas samo romske glasove, taj nikada ne bi mogao biti ni cato u predsjednistvu.
Styling

#31280 Re: SDP

Post by Styling »

motorola01 wrote:
Styling wrote:
Alfons Kauders wrote:
Od avgusta? Sto ne kazes od cetvrtka? :D

Ne znaju istaci svoje dobre poteze, barem meni tako izgleda, niti ih naplatiti na izborima, niti se odbraniti od SDA spina. Taj "gigant argument" sam naveo kao primjer kako su upropastili dobru i popularnu ideju - da su dobro odradili, samo na reviziji bi pokupili metar glasova, ali zajebali su.

Uostalom pogledaj malo forum - sad je izgradnja autoputa problem, jer et, puno kosta. Problem je i deal s Dodikom oko Elektroprenosa, jer ce Dodik skrsiti pare (njihove), a zaboravlja se da su ti milioni godinama sjedili na racunu. Banke su tim parama kupovale kratorocne vrijednosne papire poput trezorskih zapisa i zaradjivale na nasoj gluposti. Od januara penzije ce biti vece za 5%, garant ce i tu naci neki problem (dakle ukupno ce za svog mandata penzije otici gore 10.5%, vise od prosjecne plate, mada je omjer zaposlenih i penzionera sve nepovoljniji). Evo sad vidim da je i izgradnja elektrana na Drini problem, jer eto, vaznije je zacerati Srbima nego napraviti par elektrana od koje bi svi imali koristi. I Vranduk je odjednom lose ideja, a kad su Heco i Lepi stavljali kamen temeljac bila je super ideja. Da, tu je i blok 7 u Tuzli, koji ce eto potrovati pola Bosne i koji ce biti uvod u privatizaciju EP BiH.

A sto se tice vadjenja tih postova iz naftalina, bujrum, vadi... Mogli bi isto tako poceti vaditi postove i polupismene uratke nekih novinara koji su istu noc kada su objavljeni izborni rezultati poceli blatiti SDP? Gdje ode ona prica o novom avionu za Vladu FBiH? Ili ona o 60,000 novih nezaposlenih 2010? Da i ne pricamo o MMF-u i obveznicama, jer mnogi su tada tvrdili da se zapravo bolje zaduzivati kod komercijalnih banaka i placati tri puta vecu kamatu...

Dje odose ti ljudi i njihovi nickovi? Dje odose njihove retardirane "ekonomske analize" po kojim smo sad svi trebali biti gladni? Sta bi od prodaje Telecoma, EP i ostalog srebra? Od bankrota FBiH i slicnih gluposti?

Jesu li prokockali priliku? Jesu i to ce platiti sljedece godine... Ali jesu li bas bili najgori? Ni blizu. Doduse, nasi novinari (tj. propagandisti) se kontaju u ekonomiju ko Mara u kriv kurac, tako da cemo se sigurno naslusati jos takvih bisera do izbora.
Nece biti privatizacije Elektroprivrede. Privatizovace se Elektrodistribucija.
Kakva je razlika izmedju jednog I drugog? Sta je plus kod privatizacije ED, a sta minus? Koliko je to procenata EP? Odakle info?
ED je sastavni dio EP kao i rudnici i termoelektrane. Ne znam koliki procenat ED zauzima u EP. Info sam dobila iz EP.
Styling

#31281 Re: SDP

Post by Styling »

Skijaš wrote:
Komšić kao član Predsjedništva jeste prošlost, i po postojećim i po budućim pravilima, ali Komšić kao političar koji će imati utjecaj u parlamentu (i kao dio eventualne vladajuće koalicije dio pozicija van bošnjačke kvote), to je nešto što će se teško izbjeći. Ako Komšić osvoji dovoljno glasova da bude bitan faktor u formiranju entitetske vlasti, HDZ će ovaj put morati prihvatiti formulu 4:1 koju se odbilo prošli put. Multietnička opcija, ili ono što je najbliže takvoj, mora biti ojačano kako bi napravili korak ka reintegraciji društva.
Ako prodje reforma Ustava, eto Komsica na slijedecim izborima kao kandidat ispred "Ostalih" i cijenim da ce opet sjesti u predsjednicku fotelju.
Alfons Kauders

#31282 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:ne mozemo se mi takmiciti ni "prljavom" strujom, da o vjetru i ostalim zajebancijama i ne pricamo... nije da trebamo ignorisati te trendove, ali treba biti realan - to je sve trenutno sica, ne samo kod nas nego svuda u svijetu... ali sto da ne, napraviti jednu elektranu, cisto radi iskustva i obuke... vec su planirane dvije vjetroelektrane cini mi se

cumur ce nam doci glave... jer ni tu nismo konkurentni i treba uloziti stotine miliona ako ne i milijarde da se popraimo... dzaba kod nas rudar radi za milju maraka ako je 3-4 puta manje produktivan od rudara u evropi... necemo mi vise imati jeftine radne snage da mijenja mehanizaciju... na zapadu ce uloziti stotine miliona eura za mehanizaciju na povrsinskim kopovima i sa 100 radnika ce proizvoditi vise nego mi sa 1000... to je jebada - a mi nemamo love da nabavljamo takvu opremu
a jebiga, mi smo frontalni kokuzi i nismo konkurentni ni u cemu, ali znam da nam nece biti bolje samo od sebe to je sigurno. nesto se mora raditi.

ne bi ni danas mnogi bili rudari da imaju izbora, a na kraju krajeva ako neko jak ulozi pare mozda dovede rudare u smjenama iz kine.

znam i jos jednu stvar, a to je da nam odavno ne trebaju nikakvi projekti, strategije, okurgli stolovi, ni studije izvodivosti, jer toga imamo toliko da mozemo izlozbu otvoriti, a s njima mozemo samo guzicu obrisat
ma moze se... sad koliko ce to odraditi nasi a koliko stranci pojma nemam... npr ako neko pravi elektranu od 500mw i povrskinski kop, donosi i tehnologiju... koja ostaje nama... nakon 40 godina, ko dvica dizel GTD, malo zastarjela :D
Alfons Kauders

#31283 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

PalaDino wrote:
Skijaš wrote:
Mislim da si nešto pobrkao.
Kvota je nešto što pripada konstitutivnim narodima no predstavnik naroda uopće ne mora biti pripadnik tog naroda.
To ti je valjda jasno. Zašto mene npr ne bi mogao predstavljati Sejdić ili Finci. Nemam ništa protiv, no preduvjet je da imam pravo glasati za njega i naravno broj glasova koje mora osvojiti na nekoj teritoriji.

zipa poskokovca, ocekuje etnicke kvote u parlamentu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PalaDino

#31284 Re: SDP

Post by PalaDino »

Danguba wrote:

Kud ces vecu diskriminaciju ako ne mozes glasati za Sejdica i jos ako mu racunas samo romske glasove, taj nikada ne bi mogao biti ni cato u predsjednistvu.
Pa ako je Sejdić dobra marka neće za njega glasati samo 300 ljudi.
Ako toliko malo glasa za njega onda i ne mopže ući u vlast. Neka onda svoje frustracije lijeći doma. Onda se zove bezuspješni političar. Meni ne trebaju političari koji nemaju izborni legitimitet sa nekog područja nego se pozivaju na to da su npr. Židovi. "Znate ja sam Finci". "E gospodine Finci onda može, samo uđite, što niste odmah rekli, nisam vas odmah prepoznao".
PalaDino

#31285 Re: SDP

Post by PalaDino »

Alfons Kauders wrote: zipa poskokovca, ocekuje etnicke kvote u parlamentu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Postoji kvota područja, regije, nećeg trećeg....

A sadržaj kvote (prebrojavanje krvnih zrnaca) se ne nameće.

To ti je pomirenje građanskog i nacionalnog....Kako Zlaja kaže.

Lagumdžiji se izgleda u Briselu njegovo pismo bomba vratilo njemu na kućni prag.
Zato je i urlao na sastanku.

A vidim danas da iz SDP-a pljuju na Doris Pack....
No mislim da sam pročitao između redova da su i osatli Briselski političari isto zaključili no ona mu je jedina to naglas u rekla.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 20:54, edited 1 time in total.
Havatar

#31286 Re: SDP

Post by Havatar »

PalaDino wrote:
Danguba wrote:

Ako toliko malo glasa za njega onda i ne mopže ući u vlast. Neka onda svoje frustracije lijeći doma. Onda se zove bezuspješni političar. Meni ne trebaju političari koji nemaju izborni legitimitet sa nekog područja nego se pozivaju na to da su npr. Židovi. "Znate ja sam Finci". "E gospodine Finci onda može, samo uđite, što niste odmah rekli, nisam vas odmah prepoznao".
Ako samo Romi mogu da glasaju za njega onda on ne moze da bude izabran ni na jednu funkciju posto mu to ne bi bilo dovoljno, mogu svi da izadju na izbore i svi da glasaju za njega opet ne bi bilo dovoljno i to nema nikakve veze sa uspjesnoscu. Naravno i i tu opet pokazujete koliko ste za pravedno rjesenje i koliko vam je stalo do necijih prava a pricate o nekoj majorizaciji i trazite da vam se daju vece prava nego svim ostalim u Bosni.
Danguba

#31287 Re: SDP

Post by Danguba »

PalaDino wrote:
Danguba wrote:
znaci, svak za svoje da glasa... :-)
motorola01

#31288 Re: SDP

Post by motorola01 »

Pa od pocetka ove farse se trazi da svako za svoje glasa. Gdje vi zivite jbt :skoljka:
PalaDino

#31289 Re: SDP

Post by PalaDino »

Danguba wrote:
PalaDino wrote:
Danguba wrote:
znaci, svak za svoje da glasa... :-)
Upravo suprotno. Ako ne uvjetuješ nacionalnost osobe koju biraš onda svi imaju jednake šanse bilo da se zovu Muhamed, Jakov, Ivo, Jovo...nebitno.
PalaDino

#31290 Re: SDP

Post by PalaDino »

Ja stvrno nemam ništa protiv da Komšić predstavlja svoje izborno tijelo (Zenicu, Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Kalesiju) bez obzira što se on zove Željko a u tim gradovima su dominanti Bošnjaci.
Bitno je da što veću teritoriju pokriju autohtoni predstavnici građana koji tu žive.
Zašto Grudama nametati Komšića kao oni više vole nekog drugog, zašto Sarajevu nametati Izetbegovića kad oni više vole Željka?
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 21:05, edited 1 time in total.
motorola01

#31291 Re: SDP

Post by motorola01 »

PalaDino wrote:Ja stvrno nemam ništa protiv da Komšić predstavlja svoje izborno tijelo (Zenicu, Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Kalesiju).
Mislio si reci da nemas nista protiv da predstavlja sve gradjane ove drzave ili?
PalaDino

#31292 Re: SDP

Post by PalaDino »

motorola01 wrote:
PalaDino wrote:Ja stvrno nemam ništa protiv da Komšić predstavlja svoje izborno tijelo (Zenicu, Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Kalesiju).
Mislio si reci da nemas nista protiv da predstavlja sve gradjane ove drzave ili?
Bitno je da što veću teritoriju pokriju autohtoni predstavnici građana koji tu žive.
Zašto Grudama nametati Komšića kao oni više vole nekog drugog, zašto Sarajevu nametati Izetbegovića kad oni više vole Željka?

Znači možeš ti bit veliki Bošnjak ali ta činjenica ti ne pomaže ni na koji način ako želiš pobjediti u Sarajevu. Legitiman je sami izborni retultat.

Možeš biti veliki Hrvat ali sama ta činjenica ti ne pomaže da pobjediš u Čitluku. Ako Dervo Sejdić dođe i pobjedi u Čitluku velikog Hrvata, niko Dervu neće ograničiti da ide na položaj.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 21:15, edited 1 time in total.
motorola01

#31293 Re: SDP

Post by motorola01 »

Kakve teritorije? Sta sve necete pokusati da bi jebali drzavu u kojoj zivite. Vidis li ti dokle idu vasi idiotluci?
Havatar

#31294 Re: SDP

Post by Havatar »

PalaDino wrote:
motorola01 wrote:
Svako ko je izabran treba da predstavlja sve gradjane . Onaj ko zeli da bude predstavnik samo jedne teritorije ne treba da bude izabran.
Danguba

#31295 Re: SDP

Post by Danguba »

motorola01 wrote:Kakve teritorije? Sta sve necete pokusati da bi jebali drzavu u kojoj zivite. Vidis li ti dokle idu vasi idiotluci?
ma ne cude oni mene jer sam navikao na njihove stavove. ne cudi me ni EU jer su nas 100 puta prodali, izdali, namagarcili ALI me cudi da ta ista EU zeli da nam proda muda pod bubrege i jos se bune sto to ne prihvatimo.
motorola01

#31296 Re: SDP

Post by motorola01 »

Danguba wrote:
motorola01 wrote:Kakve teritorije? Sta sve necete pokusati da bi jebali drzavu u kojoj zivite. Vidis li ti dokle idu vasi idiotluci?
ma ne cude oni mene jer sam navikao na njihove stavove. ne cudi me ni EU jer su nas 100 puta prodali, izdali, namagarcili ALI me cudi da ta ista EU zeli da nam proda muda pod bubrege i jos se bune sto to ne prihvatimo.
Mene cudi da navodni probosanski blok uopste ulazi u bilo koji vid ovakve rasprave! Hajd ovi sto valja sa njima zivjeti, ovakvim kakvi su, hajd Evropa, samo drze konstantu od 92-e pa na ovamo, ali ne mogu svariti ove supke iz navodnog probosanskog bloka?!
PalaDino

#31297 Re: SDP

Post by PalaDino »

Danguba wrote: ma ne cude oni mene jer sam navikao na njihove stavove. ne cudi me ni EU jer su nas 100 puta prodali, izdali, namagarcili ALI me cudi da ta ista EU zeli da nam proda muda pod bubrege i jos se bune sto to ne prihvatimo.
Recimo da ti živiš u Sarajevu a ja u Čitluku,

(šta ti imaš prihvaćat ili ne prihvaćat predstavnika iz neke druge izborne jedinice, isto i ja nema ja tebi šta govorit i soliti ti pamet "ovaj ti je bolji ,ovaj ti je lopov ili nešto treće", bit će onaj koga ti izabereš i koga ja izaberem).
Čist račun duga ljubav.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 21:24, edited 1 time in total.
PalaDino

#31298 Re: SDP

Post by PalaDino »

Havatar wrote: Svako ko je izabran treba da predstavlja sve gradjane . Onaj ko zeli da bude predstavnik samo jedne teritorije ne treba da bude izabran.
Pa zašto ne. Nemam ništa protiv.
Last edited by PalaDino on 20/10/2013 21:25, edited 1 time in total.
Skijaš

#31299 Re: SDP

Post by Skijaš »

PalaDino wrote:
Skijaš wrote: Sumnjam da će on ući u vlast ako mu se to postavi kao ograničenje, sad je samo pitanje hoće li biti bitan faktor u formiranju vlasti ili neće.
Pa čovjeka vole u Sarajevu, Tuzli ili Zenici.
Zašto bi trebali našeg Komšića ograničavati u predstavljanju građana i glasaća iz tih največih BiH gradova?
"Nijedna politička stranka ne može tvrditi da ima ekskluzivno pravo da zastupa cijelu jednu etničku skupinu" (predstavnik američkog State Departmenta o formiranju vlasti u BiH)

ili

"The Assembly considers that the democratic will of the voters must be respected. With only four seats in the House of Representatives, out of 42, the Assembly believes that the two main Croat parties (HDZ and HDZ 1990) are not in a position to claim one third of the nine ministerial positions, including the chairmanship" (iz monitoring izvještaja Vijeća Evrope)

Ako je Lagumdžija tokom formiranja državne vlasti prihvatio ulogu samo bošnjačke stranke za SDP, Komšića se na to neće moći natjerati. I kako rekoh, sada je samo pitanje koliko će dobiti glasova i hoće li biti važan faktor pri formiranju vlasti.
motorola01

#31300 Re: SDP

Post by motorola01 »

PalaDino wrote:
Danguba wrote: ma ne cude oni mene jer sam navikao na njihove stavove. ne cudi me ni EU jer su nas 100 puta prodali, izdali, namagarcili ALI me cudi da ta ista EU zeli da nam proda muda pod bubrege i jos se bune sto to ne prihvatimo.
Recimo da ti živiš u Sarajevu a ja u Čitluku,

(šta ti imaš prihvačat ili ne prihvačat predstavnika iz neke druge izborne jedinice, isto i ja nema ja tebi šta govorit "ovaj ti je bolji ,ovaj ti je lopov ili nešto treće", bit će onaj koga ti izabereš ili ja izaberem).
Čist račun duga ljubav.
Jesi li ti normalan? Zasto ti iz Citluka ne prihvatas Komsica, Izetbegovica i Radmanovica kao clanove predsjednistva ove drzave?

Usput, da li su i dosad bile dvije izborne jedinice za predsjednistvo BIH-a, odnosno da li su to bile FBIH-a i RS ili su se dosad clanovi predsjednistva birali na teritoriji cijele BIH (jedna izborna jedinica)?
Post Reply